Ne treba nam kantonalni komunalni RAD. Svakako i ne djeluju na cijelom Kantonu. Zbog specifičnosti gradskog područja najbolje bi bilo za njihovu komunalnu nadležnost zadužiti Grad, ali Grad Sarajevo nema takvu ustavnu ni statutarnu nadležnost. Imaju općine, a svakako neke gradske općine formiraju svoje lokalne komunalne firme. RAD treba rasformirati i njihovu opremu razdijeliti, radnike zaposliti u općinske komunalne firme, i da riješimo višedecenijski nespremnost za zimske uslove, da više nemamo iznenađenja usred januara.shape of despair wrote: ↑06/01/2026 10:07 Ja neznam koji je njima kurac. Evo ne pada,sinoc kisa padala,mogli su za cijelu noc i jutro skoro sve pocistiti al bas sve,a nisu nista. Znaci sta je razlog???
1.Dovodenje podobnih na pozicije organizacije i sl.
2. Nedostatak vozila(kako prije nije falilo vozila???),sta, stara,neispravna,pa gdje je nabavka novih od nasih para???
3. Nedostatak radnika,sve u penziji ili pobjeglo u Njemacku???
Sta god bilo da bilo, sigurno je neki lopovluk. I kako cistite ulice ali ne i trotoare,pa bolan pjesak nema kuda hodati. I prosle godine se pjesacki nisu cistili a znam da nekad davno jesu,sve radnici lomili onaj led,grad cist ko suza bio.
KJKP RAD
-
HelaS
#276 Re: KJKP RAD
- Haris033
#277 Re: KJKP RAD
Čuo sam od ljudi koji rade unutra da firma jednostavno više ne može da odgovori ni na redovno čišćenje otpada, a kamoli na uklanjanje velikih količina snijega u četiri gradske općine. Kažu da nema novca, troškovi su ogromni, nema sredstava za novu mehanizaciju ni kontejnere, a svaki dan se mora odvoziti smeće i iz udaljenih mjesta poput Bjelašničkih sela u Trnovu, pa čak i iz Nišića i padinskih dijelova Starog Grada.shape of despair wrote: ↑06/01/2026 10:07 Ja neznam koji je njima kurac. Evo ne pada,sinoc kisa padala,mogli su za cijelu noc i jutro skoro sve pocistiti al bas sve,a nisu nista. Znaci sta je razlog???
2. Nedostatak vozila(kako prije nije falilo vozila???),sta, stara,neispravna,pa gdje je nabavka novih od nasih para???
Sta god bilo da bilo, sigurno je neki lopovluk. I kako cistite ulice ali ne i trotoare,pa bolan pjesak nema kuda hodati. I prosle godine se pjesacki nisu cistili a znam da nekad davno jesu,sve radnici lomili onaj led,grad cist ko suza bio.
Spominju i da je sve više vozača i automehaničara proglašeno invalidima ili raspoređeno na kancelarijske poslove, a ima i onih koji ne dolaze na posao, a primaju platu. Uz to se zapošljavaju novi, neiskusni vozači koji kvare vozila i automehaničari koji ne znaju popraviti kvarove, dok se preko tendera nabavljaju loši rezervni dijelovi.
Jbg, bez dobrog menadžmenta, bez pomoći Vlade KS koja godinama guši RAD, i bez ozbiljne reorganizacije, firma ide ka totalnoj propasti. Radnici na terenu rade koliko mogu, ali sistemski problemi su glavni razlog zašto grad više nije očišćen kao nekada.
-
BiBi911
#278 Re: KJKP RAD
I tada bi tek vidio probleme, nece ovi iz NG da metu po NS pa se jos pomarisu na granici jer su im zameli. Kako bi tek tada krenule podjele i slikanje za novine. A tek ono prepucavanje mi sa Elidze dosli u SG da cistimo za gospodu pa prstic slika.HelaS wrote: ↑06/01/2026 10:44Ne treba nam kantonalni komunalni RAD. Svakako i ne djeluju na cijelom Kantonu. Zbog specifičnosti gradskog područja najbolje bi bilo za njihovu komunalnu nadležnost zadužiti Grad, ali Grad Sarajevo nema takvu ustavnu ni statutarnu nadležnost. Imaju općine, a svakako neke gradske općine formiraju svoje lokalne komunalne firme. RAD treba rasformirati i njihovu opremu razdijeliti, radnike zaposliti u općinske komunalne firme, i da riješimo višedecenijski nespremnost za zimske uslove, da više nemamo iznenađenja usred januara.shape of despair wrote: ↑06/01/2026 10:07 Ja neznam koji je njima kurac. Evo ne pada,sinoc kisa padala,mogli su za cijelu noc i jutro skoro sve pocistiti al bas sve,a nisu nista. Znaci sta je razlog???
- Haris033
#279 Re: KJKP RAD
Oni koji traže rasformiranje RAD-a očito ne razumiju da je upravo Vlada KS ta koja je godinama namjerno gušila ovo preduzeće. RAD je jedini koji izlazi na padinske dijelove Sarajeva i radi posao koji druge firme izbjegavaju, dok mu se istovremeno blokira povećanje cijena usluga još od 1997. godine i uskraćuje nabavka nove mehanizacije. Općinske firme nemaju kapacitete da preuzmu obim posla koji RAD svakodnevno obavlja od odvoza otpada u udaljena sela do čišćenja glavnih saobraćajnica.
Rasformirati RAD značilo bi potpuno uništiti jedino preduzeće koje, uprkos svim blokadama, još uvijek održava osnovnu funkcionalnost grada. Problem je u višedecenijskoj politici Vlade KS koja je sistematski uništavala firmu i spriječila je da se razvija.
Rasformirati RAD značilo bi potpuno uništiti jedino preduzeće koje, uprkos svim blokadama, još uvijek održava osnovnu funkcionalnost grada. Problem je u višedecenijskoj politici Vlade KS koja je sistematski uništavala firmu i spriječila je da se razvija.
- VladaFBiH
#280 Re: KJKP RAD
tek smo ga na*ebali ako opštine to preuzmu... odvoz smeća, deponija (ko nju plaća), čišćenje zimi i ljeti,... nastavi niz - opštine nisu sposobne za ovo osim kada treba "podšišati" travu i zavrnuti pare tu su maheri hint: EfendićHelaS wrote: ↑06/01/2026 10:44Ne treba nam kantonalni komunalni RAD. Svakako i ne djeluju na cijelom Kantonu. Zbog specifičnosti gradskog područja najbolje bi bilo za njihovu komunalnu nadležnost zadužiti Grad, ali Grad Sarajevo nema takvu ustavnu ni statutarnu nadležnost. Imaju općine, a svakako neke gradske općine formiraju svoje lokalne komunalne firme. RAD treba rasformirati i njihovu opremu razdijeliti, radnike zaposliti u općinske komunalne firme, i da riješimo višedecenijski nespremnost za zimske uslove, da više nemamo iznenađenja usred januara.shape of despair wrote: ↑06/01/2026 10:07 Ja neznam koji je njima kurac. Evo ne pada,sinoc kisa padala,mogli su za cijelu noc i jutro skoro sve pocistiti al bas sve,a nisu nista. Znaci sta je razlog???
- VladaFBiH
#281 Re: KJKP RAD
hajde da se i mi složimo u nečemuHaris033 wrote: ↑06/01/2026 10:58 Oni koji traže rasformiranje RAD-a očito ne razumiju da je upravo Vlada KS ta koja je godinama namjerno gušila ovo preduzeće. RAD je jedini koji izlazi na padinske dijelove Sarajeva i radi posao koji druge firme izbjegavaju, dok mu se istovremeno blokira povećanje cijena usluga još od 1997. godine i uskraćuje nabavka nove mehanizacije. Općinske firme nemaju kapacitete da preuzmu obim posla koji RAD svakodnevno obavlja od odvoza otpada u udaljena sela do čišćenja glavnih saobraćajnica.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#282 Re: KJKP RAD
prodje maloprije grtalica kroz naselje...ali osta snijeg na putu. 
- Haris033
#283 Re: KJKP RAD
VladaFBiH wrote: ↑06/01/2026 11:02hajde da se i mi složimo u nečemuHaris033 wrote: ↑06/01/2026 10:58 Oni koji traže rasformiranje RAD-a očito ne razumiju da je upravo Vlada KS ta koja je godinama namjerno gušila ovo preduzeće. RAD je jedini koji izlazi na padinske dijelove Sarajeva i radi posao koji druge firme izbjegavaju, dok mu se istovremeno blokira povećanje cijena usluga još od 1997. godine i uskraćuje nabavka nove mehanizacije. Općinske firme nemaju kapacitete da preuzmu obim posla koji RAD svakodnevno obavlja od odvoza otpada u udaljena sela do čišćenja glavnih saobraćajnica.
Rasformirati RAD značilo bi potpuno uništiti jedino preduzeće koje, uprkos svim blokadama, još uvijek održava osnovnu funkcionalnost grada. Problem je u višedecenijskoj politici Vlade KS koja je sistematski uništavala firmu i spriječila je da se razvija.realno je da ih dizanje cijena za minimalno 50% može vratiti na zelenu granu a do tada imamo što imamo
-
HelaS
#284 Re: KJKP RAD
Sortiranjem i selekcijom komunalnog otpada i izgaranjem korisnog dijela može se postići ogromna finansijska dobit prometom dobijene energije. To je stari projekat koji nikad nije uspio. Da postoji sposobnost odgovornih ljudi - bi.VladaFBiH wrote: ↑06/01/2026 11:02hajde da se i mi složimo u nečemuHaris033 wrote: ↑06/01/2026 10:58 Oni koji traže rasformiranje RAD-a očito ne razumiju da je upravo Vlada KS ta koja je godinama namjerno gušila ovo preduzeće. RAD je jedini koji izlazi na padinske dijelove Sarajeva i radi posao koji druge firme izbjegavaju, dok mu se istovremeno blokira povećanje cijena usluga još od 1997. godine i uskraćuje nabavka nove mehanizacije. Općinske firme nemaju kapacitete da preuzmu obim posla koji RAD svakodnevno obavlja od odvoza otpada u udaljena sela do čišćenja glavnih saobraćajnica.
Rasformirati RAD značilo bi potpuno uništiti jedino preduzeće koje, uprkos svim blokadama, još uvijek održava osnovnu funkcionalnost grada. Problem je u višedecenijskoj politici Vlade KS koja je sistematski uništavala firmu i spriječila je da se razvija.realno je da ih dizanje cijena za minimalno 50% može vratiti na zelenu granu a do tada imamo što imamo
Mi danas imamo kontejnere za skupljanje kućnog otpada i na mnogim mjestima su označeni i bojama i tekstom za stakleni otpad, za plastiku, kartonski i ostali. RAD-ov kamion dođe u pražnjenje i sve kontejnere isprazni u jedan kamion.
Da je kako treba biti, ne bismo mi plaćali odvoz smeća, već bi RAD nama plaćao jer od tog smeća proizvodi energiju i proizvodi profit. Ni smeće koje izbacimo u kontejnere nije palo s neba, platili smo ga u njegovom prethodnom stanju i obliku, ima kakvu-takvu vrijednost.
KJKP RAD, ako neće biti ugašen, onda hitno i drastično treba biti promijenjen u svom poslovanju, dakle od Statuta do direktora. I da zadrži odvoz smeća i čišćenje ulica, ako se taj posao već ne može predati privatnim firmama. Ukinuti mu asfaltiranje ulica, i još neke besmislene djelatnosti.
- Edinz
#285 Re: KJKP RAD
Hah, isto i kod mene, pogurao samo vodu
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#286 Re: KJKP RAD
najveća greška Trojke je spajanje dva ogromna ministarstva prostornog i komunalne privrede. em što je posebno sadašnji ministar arogantna, nedojebana i kvalitetna budala, koja btw nije balava i neiskusna, em što nisu sjajni ni kadrovi u tim firmama.Haris033 wrote: ↑06/01/2026 10:45Čuo sam od ljudi koji rade unutra da firma jednostavno više ne može da odgovori ni na redovno čišćenje otpada, a kamoli na uklanjanje velikih količina snijega u četiri gradske općine. Kažu da nema novca, troškovi su ogromni, nema sredstava za novu mehanizaciju ni kontejnere, a svaki dan se mora odvoziti smeće i iz udaljenih mjesta poput Bjelašničkih sela u Trnovu, pa čak i iz Nišića i padinskih dijelova Starog Grada.shape of despair wrote: ↑06/01/2026 10:07 Ja neznam koji je njima kurac. Evo ne pada,sinoc kisa padala,mogli su za cijelu noc i jutro skoro sve pocistiti al bas sve,a nisu nista. Znaci sta je razlog???
Spominju i da je sve više vozača i automehaničara proglašeno invalidima ili raspoređeno na kancelarijske poslove, a ima i onih koji ne dolaze na posao, a primaju platu. Uz to se zapošljavaju novi, neiskusni vozači koji kvare vozila i automehaničari koji ne znaju popraviti kvarove, dok se preko tendera nabavljaju loši rezervni dijelovi.
Jbg, bez dobrog menadžmenta, bez pomoći Vlade KS koja godinama guši RAD, i bez ozbiljne reorganizacije, firma ide ka totalnoj propasti. Radnici na terenu rade koliko mogu, ali sistemski problemi su glavni razlog zašto grad više nije očišćen kao nekada.![]()
sda upinjanje da okrivi druge zaboravljajući svoje grijehe je smijurija, ali trojka je propustila uraditi dvije bitne stvari: povećati cijenu odvoza smeća na vrijeme kada im neće biti predizborni teret, i postaviti kvalitetne ljude za ministre i direktore tih preduzeća. jebiga, oni postavili lika koji mora falsifikovati potvrdu da bi ispunio uslove za direktora
samo ministarstvo ne može kvalitetno odgovoriti tim poprilično zajebanim izazovima, jer su sadašnji najglasniji kritičari taj sektor, kao i saobraćaj svukli u ravan iz koje je teško izaći. no to nije izgovor i na RADu i pojačanoj komunalnoj disciplini trojka je mogla i naredne izbore hladno dobiti.
ovako sada neka se posipaju pepelom i traže nekoga sa mudima koga neće biti strah potpisati višemilionske nabavke opreme, a ove bukače o prezaduženom kantonu otjerati u kurac. ako uopšte dobiju priliku.
- Chloe
- Photo mod
#287 Re: KJKP RAD
Koliko vi u Sa plaćate komunalne usluge?
-
tokio25
#288 Re: KJKP RAD
rad je cini mi se 4.80
e sta to porkiva ne znam
i da li ima nekih nivoa da kazem za placanje ne znam
e sta to porkiva ne znam
i da li ima nekih nivoa da kazem za placanje ne znam
Last edited by tokio25 on 06/01/2026 13:16, edited 1 time in total.
-
zippoo87
#289 Re: KJKP RAD
Da me ko od Sarajlija pogresno ne razumije,jer vidim da se mnogi uhvate na komentar...ja ne branim nerad RADa ni nesposobnost uprave,radnika,Vlade i ko je sve odgovoran u nizu i koliko dugo.
Ja kazem da je svugdje problematicno kada napada veci snijeg i da se treba malo i strpiti,pokusati naci alternativu za posao, ocistiti svoj dio,ispred svoje kuce,garaze,zgrade,poslovnog prostora. Ovo sa poslovnim prostorima i ciscenjem je i zakonska obaveza svakako.
Problema ima svugdje...pa i kod nas su sela zatrpana,ima preko pola metra snijega ali to je rijeseno preko mjesnih zajednica,jave se lokalni ljudi sa traktorom i mehanizacijom,grtalicom i oni ciste te puteve. Njima se placa. Gradsko komunalno preduzece cisti grad i glavni put i gradske ulice. Kod nas to koliko toliko funkcionise...glavni putevi su prohodni. Sela isto,koliko sam upratio preko FBa i ovih fb stranica od grada.
Ja kazem da je svugdje problematicno kada napada veci snijeg i da se treba malo i strpiti,pokusati naci alternativu za posao, ocistiti svoj dio,ispred svoje kuce,garaze,zgrade,poslovnog prostora. Ovo sa poslovnim prostorima i ciscenjem je i zakonska obaveza svakako.
Problema ima svugdje...pa i kod nas su sela zatrpana,ima preko pola metra snijega ali to je rijeseno preko mjesnih zajednica,jave se lokalni ljudi sa traktorom i mehanizacijom,grtalicom i oni ciste te puteve. Njima se placa. Gradsko komunalno preduzece cisti grad i glavni put i gradske ulice. Kod nas to koliko toliko funkcionise...glavni putevi su prohodni. Sela isto,koliko sam upratio preko FBa i ovih fb stranica od grada.
- Ateista
#290 Re: KJKP RAD
Meni je 8KM, ne znam jeli se po m² stana obracunava ili nesto drugacije.
-
tokio25
#291 Re: KJKP RAD
ja negdje napisah koliko je do ovih na vlasti u firmama i sl toliko je i do gradjana
al svi kontaju da su neki kraljevi pa ono da mu se ocisti do pred prag i sl
al svi kontaju da su neki kraljevi pa ono da mu se ocisti do pred prag i sl
-
NediM17
-
NediM17
-
tokio25
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
-
NediM17
#297 Re: KJKP RAD
Ima se kvadrata, mašala.
-
mistek
#298 Re: KJKP RAD
Ma bezveze se branioci trenutne vlasti uspinju na prste da brane sve živo. Ovo što trenutno imamo je samo i isključivo populizam i ništa drugo. Dok mogu to predstavljati kao vrhunski posao, mogu, u raznim resorima. Kad nastupi neko sranje poput ovog, onda su krivi prethodnici ili su građani puni nerazumijevanja.
Svako javno preduzeće je neproduktivno, jer služi za zapošljavanje kad je potrebno podkusurivanje. Posao koji sada obavlja bilo koje preduzeće (i državna institucija) može se obavljati i sa 25% radne snage koju imaju. Pošto se ljudi neće otpuštati, logično je uraditi preraspodjelu poslova i povećati efikasnost rada. Međutim, nikome to ne pada na pamet.
Ista je stvar i u MUP, i u ministarstvima, i u Radu, i u školama, i u novonastalim institucijama.
S druge strane, ova vlast jako puno galami, predstavlja projekte, a ne dešava se ništa. Bitno je predstaviti u medijima kako oni grade Grbavicu, iako se za iste pare, iako su za iste pare mogli opremiti KJKP Rad grtalicama tako da se i kozje staze čiste. Ali jebi ga, ovo će proći za 5 dana, niko se neće sjećati, a priču o stadionu će vrtiti narednih X godina kad god zatreba. I isto je za apsolutno sve, da ne bude sad frka jer se hvatam stadiona (koji čak nije problem jer je konkretna stvar, ali da ne čeprkam po budžetu sad).
Svako javno preduzeće je neproduktivno, jer služi za zapošljavanje kad je potrebno podkusurivanje. Posao koji sada obavlja bilo koje preduzeće (i državna institucija) može se obavljati i sa 25% radne snage koju imaju. Pošto se ljudi neće otpuštati, logično je uraditi preraspodjelu poslova i povećati efikasnost rada. Međutim, nikome to ne pada na pamet.
Ista je stvar i u MUP, i u ministarstvima, i u Radu, i u školama, i u novonastalim institucijama.
S druge strane, ova vlast jako puno galami, predstavlja projekte, a ne dešava se ništa. Bitno je predstaviti u medijima kako oni grade Grbavicu, iako se za iste pare, iako su za iste pare mogli opremiti KJKP Rad grtalicama tako da se i kozje staze čiste. Ali jebi ga, ovo će proći za 5 dana, niko se neće sjećati, a priču o stadionu će vrtiti narednih X godina kad god zatreba. I isto je za apsolutno sve, da ne bude sad frka jer se hvatam stadiona (koji čak nije problem jer je konkretna stvar, ali da ne čeprkam po budžetu sad).
-
tokio25
#299 Re: KJKP RAD
pa prvo valja vratiti na nulu sto je zelena gamad unistila pa tek onda da vidis napredakmistek wrote: ↑06/01/2026 13:31 Ma bezveze se branioci trenutne vlasti uspinju na prste da brane sve živo. Ovo što trenutno imamo je samo i isključivo populizam i ništa drugo. Dok mogu to predstavljati kao vrhunski posao, mogu, u raznim resorima. Kad nastupi neko sranje poput ovog, onda su krivi prethodnici ili su građani puni nerazumijevanja.
- Chloe
- Photo mod