Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
ElkoM

#276 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ElkoM »

nemam ja tu više šta dodat :oops:
Bloo wrote: 27/01/2020 15:19
ElkoM wrote: 27/01/2020 15:15 većina "normalnih" ljudi uz obične miševe smatra najgorom vrstom životinja
Na stranu korištenje šišmiša za prehranu...većina obrazovanih ljudi ne smatra iste najgorom vrstom zivotinja.
Ocito nisi upoznat sa ulogom istih u prirodi.
A mozda da odes posjetiti koju spilju u BiH i upoznas se sa njima (mada ih uznemiravamo posjetama).
Fascinantni sisari.
možda još ovo
a nisu najgori prenosnici zaraza
bili kroz istoriju i dan danas potencijalni
i stog aspekta sam napisao to što sam napisao
Last edited by ElkoM on 27/01/2020 15:26, edited 2 times in total.
Bloo
Globalna šefica

#277 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Bloo »

musicman80 wrote: 27/01/2020 15:21 Sve je to kulturoloski i ko je sta navikao da jede. Talijani su prije jeli macke, puzeve, zabe, dok bi kod nas to vecini bilo neprihvatljivo. Ljudi jedu jastoge, a kada im neko predlozio da jedu pauke, rekli bi da su ludi, a jastozi su nista drugo nego vodeni pauci. Meni je isto fuj kada vidim da neko copa glavusu i oci jede i kaze oh sto je slatko, nema mi razlike izmedju glavuse i onog sismisa kojeg sam postavio gore. Sta jedemo odnosno ne jedemo je kulturoloska stvar, samo treba preduprijediti fitosanitarne mjere i pustiti ljude da jedu sta hoce.
uskoro na Temi sta ste kuhali danas...
Grilovani forumaš, reš korica... :mrgreen:
musicman80

#278 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by musicman80 »

Meni poznanik iz amerike kaze za nasu sarmu: "Kako mozete da jedete truli kupus?", a ja njemu kazem da je to super i da je zdravo. :mrgreen:
tranquil

#279 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by tranquil »

Mmmm, malo slanije pokvareno mlijeko, sa netermički obrađenim sušenim mesom, i salata od trulog kupusa.

Fali još samo pokvareni sok od grožđa, i gosti mogu da dođu.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#280 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by plain vanilla »

tranquil wrote: 27/01/2020 13:56 Od prehrambenih navika Kineza, pade mi na pamet da oni takođe ne vole ono što oni zovu "pokvareno mlijeko", a koje se u ostatku svijeta naziva "sir".

Tako gledam i na njihovu kuhinju - ne sviđa mi se, ali pošto volim sir, nije na meni da sudim da li su dvije milijarde Kineza pesniti, ugursuzi, uhljupi, opasni debili, ili kako ih već na ovoj temi časte.

Međutim, činjenica je da će, ako žele da u budućnosti izbjegnu slične situacije, morati izbaciti iz upotrebe neke tradicionalne stvari, naročito netermički obrađeno meso.

Ali teško im je suditi iz regije u kojoj se, kada dođe direktiva iz Brisela o ograničenjima prodaje hrane napravljene u domaćoj radinosti, digne kuka i motika, uz žalopojke o "EU diktaturi" i uz obaveznu napomenu kako je "moja porodica uvijek pekla domaću rakiju i pravila domaći bestilj, a nikom nikad ništa nije bilo".
Sto bi rekao Sheldon, fun fact
Vecina Azijata nakon puberteta postaje intolerantno na laktozu. Zato uglavnom ne piju mlijeko i ne jedu sir.
Last edited by plain vanilla on 27/01/2020 15:35, edited 2 times in total.
llull

#281 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by llull »

musicman80 wrote: 27/01/2020 15:21 Sve je to kulturoloski i ko je sta navikao da jede. Talijani su prije jeli macke, puzeve, zabe, dok bi kod nas to vecini bilo neprihvatljivo. Ljudi jedu jastoge, a kada im neko predlozio da jedu pauke, rekli bi da su ludi, a jastozi su nista drugo nego vodeni pauci. Meni je isto fuj kada vidim da neko copa glavusu i oci jede i kaze oh sto je slatko, nema mi razlike izmedju glavuse i onog sismisa kojeg sam postavio gore. Sta jedemo odnosno ne jedemo je kulturoloska stvar, samo treba preduprijediti fitosanitarne mjere i pustiti ljude da jedu sta hoce.
Mislim da je ovo samo urbana legenda, italijani ne jedu macke ... za puzeve i zabe ne znam ali i za to vjerujem da su izolovani slucajevi.
Elem procitao sam da se macke u evropi jedu samo u Svajcarskoj i to u okolini Berna !?
Carnival_Row

#282 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Carnival_Row »

Bloo wrote: 27/01/2020 15:23

uskoro na Temi sta ste kuhali danas...
Grilovani forumaš, reš korica... :mrgreen:
Ne prizivaj abdulaha skaku bogati
musicman80

#283 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by musicman80 »

Jedu talijani macke, prije su ih jeli vise, ali je to itekako njihova tradicija. Talijani su nekada i pse jeli.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cat_meat
Last edited by musicman80 on 27/01/2020 15:42, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#284 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Bloo »

ElkoM wrote: 27/01/2020 15:22 nemam ja tu više šta dodat :oops:
Bloo wrote: 27/01/2020 15:19
ElkoM wrote: 27/01/2020 15:15 većina "normalnih" ljudi uz obične miševe smatra najgorom vrstom životinja
Na stranu korištenje šišmiša za prehranu...većina obrazovanih ljudi ne smatra iste najgorom vrstom zivotinja.
Ocito nisi upoznat sa ulogom istih u prirodi.
A mozda da odes posjetiti koju spilju u BiH i upoznas se sa njima (mada ih uznemiravamo posjetama).
Fascinantni sisari.
možda još ovo
a nisu najgori prenosnici zaraza
bili kroz istoriju i dan danas potencijalni
i stog aspekta sam napisao to što sam napisao
Kao i nesretne lisice....
Sismise sirove svakako ne treba jesti iz razloga koje je forumas tranquil nabrojao.
A i dalje tvrdim da ih vecina ljudi ne smatra najgorom vrstom zivotinja.
Imaju svoju ulogu u prirodnom poretku.
ElkoM

#285 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ElkoM »

kakogod, džaba se nadmudrujemo, svakako su kineske vlasti rekle da je privremena zabrana krvavih pijaca
šro će reći da će kinezi nastavit po starom čim prije
Majka Priroda je dva puta fino dala upozorenja da je to đavolji poso
mislim da će treći put žestoko da uzvrrati jer jedino s Majkom Prirodom nema zajebancije, a ljudskom rodu štetočinama kad tad će da "naplati"
denis1212

#286 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by denis1212 »

Zasto niko ne izvjestava o kretanju kliconosa iz Kine koji su krenuli prema Sarajevu? Možda su već na ulicama Sarajeva, a to se krije. Zašto niko nije zabranio ulazak ovim turistima gdje je mibistar sigurnosti? Gdje je hitna sjednica Vijeca ministara? Zasto niko nije pokrenuo inicijativu da se aprijeci ulazak ovim osobama u nasu zemlju i u nas glavni grad? Jedno su ljudska prava i slobode u normalnim okolnostima, a drugo su vanredne okolnosti zasto niko od nadleznih nije sprijecio ovu grupu kineskih kliconosa iz Wuhana epicentra virusa da se slobodno krecu po nasoj drzavi. Ovo je sigurno jedina turisticka ekskurzija na svijetu koja dolazi iz Wuhana i koja se slobodno krece. Mi nismo u stanju da se nosimo sa epidemijom ospica ili zausnjaka a ne sa ovim. Zasto mediji sute o lokaciji ovih pokusnih kunica koji su poslati u Sarajevo sa razlogom???
ja71

#287 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ja71 »

skembici :D

Image
l33t

#288 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by l33t »

denis1212 wrote: 27/01/2020 16:11 Zasto niko ne izvjestava o kretanju kliconosa iz Kine koji su krenuli prema Sarajevu? Možda su već na ulicama Sarajeva, a to se krije. Zašto niko nije zabranio ulazak ovim turistima gdje je mibistar sigurnosti? Gdje je hitna sjednica Vijeca ministara? Zasto niko nije pokrenuo inicijativu da se aprijeci ulazak ovim osobama u nasu zemlju i u nas glavni grad? Jedno su ljudska prava i slobode u normalnim okolnostima, a drugo su vanredne okolnosti zasto niko od nadleznih nije sprijecio ovu grupu kineskih kliconosa iz Wuhana epicentra virusa da se slobodno krecu po nasoj drzavi. Ovo je sigurno jedina turisticka ekskurzija na svijetu koja dolazi iz Wuhana i koja se slobodno krece. Mi nismo u stanju da se nosimo sa epidemijom ospica ili zausnjaka a ne sa ovim. Zasto mediji sute o lokaciji ovih pokusnih kunica koji su poslati u Sarajevo sa razlogom???
Zato sto nemamo drzavu, uhljebi na radnim pozicijama samo primaju platu. UK npr vec "ganja" turiste iz Wuhana. Imaju 3 leta navodno sedmicno. Cak prate ljude koji su potencijalno prenosnici. Ali eto i druge drzave su napravile propust sa primanjem. Npr u ovom slucaju primili ih u Italiji, Hrvatskoj pa kod nas. Jedino bi zanimljivo bilo da im ne daju u Srbiju uci pa da zaglave kod nas kao i imigranti :D to bi bilo fun.
swanfilter

#289 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by swanfilter »

Bloo wrote: 27/01/2020 13:59
Seyfo wrote: 27/01/2020 13:43 Pa nije to rasizam, više su šale na račun toga što oni ionako jedu, niti to negiraju, niti kriju.
Možda oni zbijaju šale na račun toga što sve to ne jedemo, pa imamo veoma sužen izbor hrane ???Da li je to rasizam?
Mi jedemo krave, telad, junad, glavuse, oci, obraze itd...
poprilicnom broju ljudi je to odvratno.
Mozda samo Indijcima. Nemoj porediti ono tamo i nas nacin prehrane, jer je niđe veze. I u Africi ljudi umiru od gladi, pa ne jedu bas sve sto gmize,a tek da im je to tradicija ...
musicman80

#290 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by musicman80 »

denis1212 wrote: 27/01/2020 16:11 Zasto niko ne izvjestava o kretanju kliconosa iz Kine koji su krenuli prema Sarajevu? Možda su već na ulicama Sarajeva, a to se krije. Zašto niko nije zabranio ulazak ovim turistima gdje je mibistar sigurnosti? Gdje je hitna sjednica Vijeca ministara? Zasto niko nije pokrenuo inicijativu da se aprijeci ulazak ovim osobama u nasu zemlju i u nas glavni grad? Jedno su ljudska prava i slobode u normalnim okolnostima, a drugo su vanredne okolnosti zasto niko od nadleznih nije sprijecio ovu grupu kineskih kliconosa iz Wuhana epicentra virusa da se slobodno krecu po nasoj drzavi. Ovo je sigurno jedina turisticka ekskurzija na svijetu koja dolazi iz Wuhana i koja se slobodno krece. Mi nismo u stanju da se nosimo sa epidemijom ospica ili zausnjaka a ne sa ovim. Zasto mediji sute o lokaciji ovih pokusnih kunica koji su poslati u Sarajevo sa razlogom???

Niko ne moze zabraniti zdravim ljudima da putuju, makar oni bili i iz Wuhan-a. Ovakav vid karantina gdje je citav jedan grad zatvoren ne bi bio moguc u Evropi ili SAD.
darius_maximus

#291 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by darius_maximus »

musicman80 wrote: 27/01/2020 16:27

Niko ne moze zabraniti zdravim ljudima da putuju, makar oni bili i iz Wuhan-a. Ovakav vid karantina gdje je citav jedan grad zatvoren ne bi bio moguc u Evropi ili SAD.
Na stranu sada ljudska prava i ostale rabote, svaka drzava te moze vratiti s granice, sve da imas sve uslove, pare, vize, itd. Mozes ti kasnije po novinama i portalima pricati svasta, ali drzave uvijek imaju to pravo, koliko ja znam. :D
l33t

#292 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by l33t »

musicman80 wrote: 27/01/2020 16:27

moze te zbog zrna kafe u koferu vratit :D
tranquil

#293 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by tranquil »

Zatvaranje granica prema drugim državama jeste legalna opcija.

Ali onaj ko se žalio zbog donjih stvari i proglašavao ih za rasizam i islamofobiju, bio bi krajnje dvoličan kada bi isto podržavao u ovom slučaju.

Image
cendlerbing

#294 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by cendlerbing »

Ne smatram da je to dvoje uporedivo, u ovakvim okolnostima.
Nije Kinezima potrebno utočište i nisu oni imigranti u našoj zemlji.

Digle su se danas institucije, traže Kineze po Sarajevu, sa sve pripremljenom akcijom "izražavanja zabrinutosti" i "mjera predostrožnosti", a je li to dovoljno?!

Postoji opravdan rizik za zabrinutost. Od danas su ukinute turističke ture iz Kine i ne vidim opravdanost da se ti ljudi puste da idu od države do države ako su pošli iz Kine u periodu kad su mogli biti izloženi virusu.
megaribi1

#295 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by megaribi1 »

Danas u Rimu u gradu veliki broj Kineza nosi maske preko lica. Na aerodromu gotovo svi Kinezi su sa maskama, ali i mnogi Talijani koji rade na aerodromu. A tamo nije smog.
denis1212

#296 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by denis1212 »

Opet pitam vrlo jednostavno pitanje zasto se ne objavi lokacija kineza koji vrsljaju po Bosni i Hercegovini i predstavljauu potencijalnu opasnost po domicilno stanovnistvo? Ako postoji SLOBODA KRETANJA LJUDI iz Wuhana po BiH zasto je preko noci nestala SLOBODA MEDIJA U BiH koji ne smiju nista da napisu o kretanju kliconosa iz Kine??? Juce svaka druga vijest o tome danas medijski mrak po tom pitanju. Pod necijom direktivom se ne objavljuju informacije o tim ljudima. Zasto??? Nisam nikakav pobornik teorija zavjere ali ljudi moji ovo nisu cista posla fakat nelogicno.
swanfilter

#297 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by swanfilter »

musicman80 wrote: 27/01/2020 15:40 Jedu talijani macke, prije su ih jeli vise, ali je to itekako njihova tradicija. Talijani su nekada i pse jeli.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cat_meat
Procitaj malo. Jelo se meso te vrste zbog okolnosti u datom momentu, a ne zbog sujevjerja kao u Azijata.

Puzevi su francuska kuhinja. I te puzeve ne kupe po njivama, nego se uzgajaju na nacin da ne stete covjeku ...

Sam sam ih jeo u samoj BiH. Al, opet dolazimo do okolnosti, rat. Jeli vojnici gulas, corbu, pa i ja sa njima ...

Nekada su po selima Krajine Italijani lovili golubove, al za Kineze ...
Last edited by swanfilter on 27/01/2020 17:27, edited 1 time in total.
swanfilter

#298 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by swanfilter »

Sto se zaba tice, postoje restorani koji ih imaju u ponudi, al i to je zbog klijentele, Azijata. A ostali ako zele. To nije isto sto i tradicija, biznis je biznis ...
Last edited by swanfilter on 27/01/2020 17:30, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#299 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

danasoko 11h kod katedrale kineza ne mali broj, nemaju maske i sve ozarena lica, valjda pobjegli iz žarišta... moram mace cuvat...
Locked