Pa to reci HamanuMaraschino wrote:pa nisu tada bili partizani, poslije ce postatiGeneral War wrote:...da, od strane "partizana".Maraschino wrote:Je li se to jos uvijek spore muslimanske zrtve iz II s.r.?
Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
- General War
#276 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
- Maraschino
#277 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Vama @Haman smeta zato sto to postira. Ne talasaj kada znamo i zabetonirano je ko je bio zrtva a ko zlocinac. Je li neko spori tudje zrtve(a moglo bi se nasiroko o tome)?General War wrote:Pa to reci HamanuMaraschino wrote:pa nisu tada bili partizani, poslije ce postatiGeneral War wrote: ...da, od strane "partizana".
...i da ti jos nesto kazem, nije h/istorija samo knjiga. Tamo se ucilo ono sto ti se zeljelo servirati.
Djed mi je bio narodni poslanik, ne bez razloga a otac podoficir Titine vojske. Nisu se saginjali svakome i to ih je kostalo svakog napredovanja u zivotu ali kada pricaju o ratu, bilo je tu svega.
- LBVIEW
#278 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
I sta vele, "sto nisu prisli partizanima", a ovi do 42- e u koaliciji s cetnicima.
Jebi ga, ako nije Tito mogao voditi "antisrpsku politiku", otkud cudjenje sto oni koji su bili zrtva iste nisu prilazili njemu, vec onima koji su im dali oruzje da se brane.
Jebi ga, ako nije Tito mogao voditi "antisrpsku politiku", otkud cudjenje sto oni koji su bili zrtva iste nisu prilazili njemu, vec onima koji su im dali oruzje da se brane.
- General War
#279 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Haman je ko Kolinda, a ti si follower takvih, uzimas servirano.Maraschino wrote:Vama @Haman smeta zato sto to postira. Ne talasaj kada znamo i zabetonirano je ko je bio zrtva a ko zlocinac. Je li neko spori tudje zrtve(a moglo bi se nasiroko o tome)?General War wrote:Pa to reci HamanuMaraschino wrote:
pa nisu tada bili partizani, poslije ce postati
...i da ti jos nesto kazem, nije h/istorija samo knjiga. Tamo se ucilo ono sto ti se zeljelo servirati.
Djed mi je bio narodni poslanik, ne bez razloga a otac podoficir Titine vojske. Nisu se saginjali svakome i to ih je kostalo svakog napredovanja u zivotu ali kada pricaju o ratu, bilo je tu svega.
Evo danas uporedi ovu demokraciju i slobodu, dokle ces dogurat ako se ne saginjes.
- insomnia78
#280 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Bilo je i muslimana. Nije da nije
Podsjetio sam Pera na njegov govor Kijevskom bataljonu, u kojem je obrazlagao, zašto je bivši komandant u stvari musliman Akif Bešlić, premješten. On je navodno kao musliman bio nepodesan. Na njegovo mjesto došao je popovski sin, major bivše jugoslovenske vojske Vojislav Đokić . Okolnost, da je popovski sin, Pero je naročito naglasio u svome govoru. Nije čudo, da i zbog toga Srbi misle da biti musliman znači nešto manje nego biti Srbin.
– To je bio samo manevar, jer ja sam doznao da se bataljon buni, da im musliman komanduje.
– Onda im je trebalo ukazati na zabludu, a ne povlađivati im.
Na referatu o angažiranju muslimana predložio sam Vrhovnom Štabu slijedeće:
lzdati javni proglas u kome će se osuditi četnicko klanje nad nevinim muslimanskim življem u Foči.
Organizirati posebnu komisiju koja će opljačkane stvari i namirnice oduzeti i vratiti vlasnicima.
Ukinuti narodni odbor, u kome su samo Srbi, i to neki četnici, i samo jedan musliman, Ferid Čengić, koji uopće nije iz Foče. Imenovati novi narodni odbor koji će biti sastavljen po broju stanovnika Foče od muslimana i nekompromitiranih Srba.
Ukinuti sadašnji sud, koji mjesto da sudi četničke koljače i da dade satisfakciju muslimanima, osudio 12 muslimana na smrt. Među njima narodnog opozicionara beogradskom režimu prije rata, predsjednika općine u Ustikolini Suljbega Čengića, za koga mi je Moša Pijade rekao, da je bio ispravan i da smo ga trebali pozvati na suradnju.
Imenovati narodni sud, koji će suditi sve koljaće i organizatore klanja, koji se nalaze na partizanskoj teritoriji. Takav pravedni stav prema muslimanima stvoriće povjerenje muslimanskih masa prema partizanskom pokretu i oni će se opredijeliti za nas. Po mom mišljenju za to je bio zgodan momenat. Ustaše su se bile kompromitirale kao pomagači i sluge okupatora. Četnici su svojim zločinima izazvali mržnju svih ljudi, a pogotovo muslimana, na kojima su počinili tako strašan zločin. Ako mi ovo propustimo, Pavelić ce iskoristiti priliku da se prikaže kao jedini branilac hrvatskih života u istočnoj Bosni, a mi ćemo se kompromitirati, da smo sankcionirali jedan od najgnusnijih zločina u povijesti Bosne. I možda zauvijek izgubiti domaće mase na ovom području.
Sa mnom je bio i Ferid Čengić, koji se nije usudio na pitanje Tita potvrditi da po svim stvarima dijeli moje mišljenje.
Na tome savjetovanju Vrhovnog Štaba bili su prisutni: Tito, Marko (Aleksandar Ranković), Moša Pijade, Lola Ribar, Milutinović-Milutin i Milovan Đilas. Jedini, koji je izgleda akceptirao moje izlaganje bio je Milutinović, koji je rekao, da bi u vezi sa tim trebalo održati kratak sastanak CK i Vrhovnog Štaba. Tito je smatrao, da je stvar sasvim jasna, da mi po tom pitanju nemamo mnogo diskutirati. Aleksandar Ranković mi je odgovorio slijedeće:
– Treba smatrati našom velikom političkom pobjedom, da je osnovna četnička masa prilikom nastupanja naših jedinica prešla nama. Mi ne možemo iz obzira prema njima da pohapsimo i sudimo njihove komandante, ma da su oni bez sumnje počinili zločin prema muslimanima. Drugo, muslimani se još kolebaju i ne može biti govora o njihovom masovnom prelazu na našu stranu, a pojedinačni prelazi mogu nam škoditi, jer će izazvati lošu reakciju Srba. Nama muslimani u Foči sada nisu potrebni kao borci nego kao pomagači. Mi imamo šnajdersku, šuštersku i druge radione; muslimani neće da nam rade; tvoj zadatak je da se privuku k nama. Naravno naše simpatizere i članove partije mi ćemo prikriti i slati na drugi teren, gdje kao takvi mogu djelovati.
Last edited by insomnia78 on 26/09/2019 21:04, edited 1 time in total.
- Maraschino
#281 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Ko je follower i cega, bas bi se moglo.General War wrote: Haman je ko Kolinda, a ti si follower takvih, uzimas servirano.
Evo danas uporedi ovu demokraciju i slobodu, dokle ces dogurat ako se ne saginjes.
Ko ima kicmu neka se saginje, ja sam otisao daleko da se ne bi saginjao.
- General War
#282 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Pa Muhamed Preljubović je bio u koaliciji isto...LBVIEW wrote:I sta vele, "sto nisu prisli partizanima", a ovi do 42- e u koaliciji s cetnicima.![]()
- General War
#283 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
...e vidis, zato i kazem, fali ti realna usporedba.Maraschino wrote:Ko je follower i cega, bas bi se moglo.General War wrote: Haman je ko Kolinda, a ti si follower takvih, uzimas servirano.
Evo danas uporedi ovu demokraciju i slobodu, dokle ces dogurat ako se ne saginjes.![]()
Ko ima kicmu neka se saginje, ja sam otisao daleko da se ne bi saginjao.
- Maraschino
#284 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Sta mislite ko je od ovih cetnika ikada odgovarao za ovaj zlocin?Pogibija Štaba Majevičkog NOP odreda
Majevički partizanski odred je bio formiran tokom leta 1941. godine, a u septembru u Štab Odreda su poslati Ivan Marković Irac i Fadil Jahić Španac, španski borac, koji su od strane Glavnog štaba NOP odreda Bosne i Hercegovine bili imenovani za komandanta i političkog komesara Odreda. Pored partizanskog odreda, na Majevici je postojao i četnički Odred, tačnije tri četničke grupe - prva Radivoja Kerovića, četničkog vojvode, druga Stevana Damjanovića Leke, kapetana bivše jugoslovenske vojske i treća Đure Bižića, žandarmerijskog narednika iz Ugljevika.
Sredinom januara 1942. godine kapetan Stevan Damjanović Leko je uhapsio grupu partizana, koja je iz Birača prešla na Majevicu. Među uhapšenima partizanima bili su Veso Gavrić, student iz Bijeljine i Ibro Kunosić, privatni nameštenik iz Tuzle, obojica članovi KP Jugoslavije. Štab Majevičkog partizanskog odreda tražio je od Damjanovića da pusti uhapšene partizane, ali je on to odbijao, želeći da izazove sukob sa partizanima. Partizani su izbegavali sukob jer su bili vojnički slabiji, i čekali su da se povežu sa Odredom iz Šekovića.
Znajući da je obezbeđenje Štaba Majevičkog odreda slabo, Radivoje Kerović i Stevan Damjanović su 20. februara 1942. sa svojim četnicima opkolili selo Vukosavce i napali Štab odreda, koji se nalazio u jedno seoskoj kući. U kuću je tada upala grupa četnika s bombama i pištoljima i na licu mesta ubila doktora Mustafu Mujbegovića, Peru Ćuskića, i Krstu Popova. Na tu pucnjavu su iz susedne sobe istrčali Ivan Marković Irac i Fadil Jahić Španac, i likvidirali četnike. Videvši da su opkoljeni, pokušali su da begom iz kuće, pokušaju da pobegnu. Iskočili su kroz jedan od prozora kuće i potrčali prema jednom potoku, gde ih je dočekala četnička zaseda i obojicu ubila.
U ovom četničkom napadu, poginulo je ukupno 30 ljudi - članova Štaba i boraca Majevičkog partizanskog odreda, a neki od njih su:
Ivan Marković Irac, komandant odreda, narodni heroj
Fadil Jahić Španac, politički komesar odreda, narodni heroj
Pero Ćuskić, član Štaba odreda, narodni heroj
Albin Herljević, član Štaba odreda, narodni heroj
Slavko Mičić, član Štaba odreda, narodni heroj
Jovo Perić Cicin, član Štaba odreda
dr Mustafa Mujbegović, lekar iz Tuzle i rukovodilac saniteta odreda
dr Rosa Hadživuković (1912-1942), lekarka iz Tuzle
Krsta Popov, profesor, radio u Štabu odreda
Sejfo Karamehmedmedović, radio u Štabu odreda
Isidor Šatner Ćisko, student iz Tuzle
Anton Macan, radio u Štabu odreda
Istog dana, 20. februara 1942. godine, jedna druga četnička grupa, je takođe inenada napala jednu četu Majevičkog partizanskog odreda na planini Majevici. Tom prilikom je ubijeno sedam boraca, a teško ranjen politički komesar čete Strahinja Mitrović, narodni heroj, koji je ubrzo preminuo od zadobijenih rana.
Prije ce biti da su krajem '43.god. vecina iz cetnickog odreda presla u partizane.
- insomnia78
#285 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Bog te gledaj sve tuzlanske ulice
- Maraschino
#286 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
I u B.Luci isto.insomnia78 wrote:Bog te gledaj sve tuzlanske ulice
- General War
#287 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Pa ja, sta je tu cudno?insomnia78 wrote:Bog te gledaj sve tuzlanske ulice
- insomnia78
#288 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Mescini da je ovaj Krsta u stvari Kosta Popov
Skola za djecu sa posebnim potrebama u Tz se zvala po njemu
- insomnia78
#289 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Pa nista. Onako kazem. Cudno ih vidjeti sve na jednom mjestuGeneral War wrote:Pa ja, sta je tu cudno?insomnia78 wrote:Bog te gledaj sve tuzlanske ulice
- General War
#290 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Pa svi smo isli na Vukosavce da odamo postu kao djaci u skolama...opste poznata stvar.insomnia78 wrote:Pa nista. Onako kazem. Cudno ih vidjeti sve na jednom mjestuGeneral War wrote:Pa ja, sta je tu cudno?insomnia78 wrote:Bog te gledaj sve tuzlanske ulice
- General War
#291 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Jestinsomnia78 wrote:Mescini da je ovaj Krsta u stvari Kosta Popov
- insomnia78
#292 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Aj cojka. Znam jbt. Kazem nisam ih dugo vidio ovako poredane
Last edited by insomnia78 on 26/09/2019 21:46, edited 1 time in total.
- LBVIEW
#293 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Libo me tuki dje je taj bio, eno Insomnia postira kakav je stav prema Bosnjacima imao Vrhovni stab, a pojedini na temi se cude, k'o biva "dje vas je u partizanima".General War wrote:Pa Muhamed Preljubović je bio u koaliciji isto...LBVIEW wrote:I sta vele, "sto nisu prisli partizanima", a ovi do 42- e u koaliciji s cetnicima.![]()
Pa kad ono sto je pobjeglo od cetnickog noza uvojace drugi, te pod zapovjednistvom Lokmica posalju preko Romanije nazad u I Bosnu, slijedi: "jesmo li vam rekli kakv su muselmani". Jebeni licimuri.
Last edited by LBVIEW on 26/09/2019 21:46, edited 1 time in total.
- insomnia78
#294 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Jel postoji jos uvijek?General War wrote:Jestinsomnia78 wrote:Mescini da je ovaj Krsta u stvari Kosta Popov
- General War
#295 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Naravno, izgleda da je jedna od rijetkih koje su zadrzale ime.insomnia78 wrote:Jel postoji jos uvijek?General War wrote:Jestinsomnia78 wrote:Mescini da je ovaj Krsta u stvari Kosta Popov
- General War
#296 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Nije to poenta vec da su i muslimani tada bili podjeljeni kao i svi drugi, i tako to treba posmatrati.LBVIEW wrote:Libo me tuki dje je taj bio, eno Insomnia postira kakav je stav prema Bosnjacima imao Vrhovni stab, a pojedini na temi se cude, k'o biva "dje vas je u partizanima".General War wrote:Pa Muhamed Preljubović je bio u koaliciji isto...LBVIEW wrote:I sta vele, "sto nisu prisli partizanima", a ovi do 42- e u koaliciji s cetnicima.![]()
Pa kad ono sto je pobjeglo od cetnickog noza uvojace drugi, te pod zapovjednistvom Lokmica posalju preko Romanije nazad u I Bosnu, slijedi: "jesmo li vam rekli kakv su muselmani". Jebeni licimuri.
- LBVIEW
#297 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Mozda tebi ne, samo se provlaci kroz postove dobrog dijela forumasa. A odgovor na to pitanje je i ova dokumentirana cetnicko - partizanska saradnja, prelasci osvjedocenih zlocinaca i sl. Mislim, po kojoj logici i za cije interese bi se Bosnjaci trebali masovno prikljuciti partizanima u tom trenutku? Samo racionalno, bez posmatranja kroz ideoloske naocare, pozivanja na "narodnooslobodilacku borbu", btatstvo- jedinstvo i sl.General War wrote: Nije to poenta vec da su i muslimani tada bili podjeljeni kao i svi drugi, i tako to treba posmatrati.
Uzmi primjer sjeveroistocne Bosne gdje je legija odbranila bosnjacko stanovnistvo boreci se protiv srpskih "ustanika" bilo cetnika, bilo partizana. Sta je trebalo, mozda cekati da dodju "pravi" partizani, te oslobode tak kraj?
- jeza u ledja
#298 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Ako dobro shvatih, cetnici i partizani su haman bili pa isto, a Muslimani i staseu haman pa nisu veze jedni s drugim imali?
Jos da dodam, svi su bili protiv Muslimana/Bosnjaka, a samo su oni svjetionik slobode u moru zlocinackih naroda?
Stvarno mi se ne da citati sve, samo ukratko - da li se ovdje prica o zataskivanju zlocina koje su cetnici pocinili nad Muslimanima ili o zataskivanju zlocina koje su pocinili Partizani? Mislim, znam da su Partizani napravili pokolj na kraju rata, tako da me ne bi nista cudilo.
Ali ova prica, cetalji presli u partizane, pa mir mir niko nije kriv.... cisto da spomenem, Evropa je puna takvih prica nakon oba svjetska rata. Sta je bilo, pojeo mrak.
Bilo je neduznih ljudi koji su stradali, a da do dan danas niko se posebno nije osvrnuo na njih.
Jos da dodam, svi su bili protiv Muslimana/Bosnjaka, a samo su oni svjetionik slobode u moru zlocinackih naroda?
Stvarno mi se ne da citati sve, samo ukratko - da li se ovdje prica o zataskivanju zlocina koje su cetnici pocinili nad Muslimanima ili o zataskivanju zlocina koje su pocinili Partizani? Mislim, znam da su Partizani napravili pokolj na kraju rata, tako da me ne bi nista cudilo.
Ali ova prica, cetalji presli u partizane, pa mir mir niko nije kriv.... cisto da spomenem, Evropa je puna takvih prica nakon oba svjetska rata. Sta je bilo, pojeo mrak.
Bilo je neduznih ljudi koji su stradali, a da do dan danas niko se posebno nije osvrnuo na njih.
- LBVIEW
#299 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
Ako sam dobro shvatio, zato sto je "bilo neduznih na koje se niko nije osvrnuo", mi ovdje ne bi trebali pricati o zlocinima ustanika nad Bosnjacima 41-.e, kao i zataskavanju istih od strane komunistickih vlasti?
A cetnici i partizani jesu bili haman isto na pocetku rata, pogotovo ovi sto su zarilili i palili po Kulen Vakufu i okolici - tek kasnije ce doci do ideoloske diferencijacije, nakon cetnickog puca. Tu ti lezi i odgovor o vezi izmedju "Muslimana i stasau" - historijska je cinjenica, a to je potrvrdjeno iz vise izvora ranije na temi, da su Bosnjaci poceli masovnije pristupati tom pokretu/formirati muslimanske milicije koje su s istim bile u savezu kako bi odbranili gole zivote", nakon ovih "oslobadjana". Primjer je B Lokmic i prezivjeli iz Istocne Bosne koji su pristupili u Crnu legiju. Uzmi primjer Kulen Vakufa i procenta Bosnjaka u ustaskim postrojbama u istom, o cemu je pisao i Bergholz. Ta prica o silnim muslimanma u ustasama potice prvenstveno od Srba, kad treba pravdati sopstvene zlocine, i nesto manjme od Hrvata, kad se sopstvena odgovornost pokusava prebaciti na drugoga.
Dalje, itekako jeste bitna cinjenica da su cetnici u velikom broju presli u partizane, pogotovo u svijetlu desavanja 90-tih, jer upravo je ta zlocinacka ideologija prevagnula u redovima "nasljednika" partizana- JNA. Nerijetko su potomci koljaca 40-tih ponovili zlocine svojih predaka, sto pokazuju upravo primjeri Kulen Vakufa i Foce. Pri tome koristeci isti model/matricu djelovanja, od masovnih egzekucija, preko masovnih grobnica po pecinama, vrtacama..., zataskavanju/minimiziranju, zabrani sjecanja, kolektivne amnezije, opravdavanja, o cemu pise i Max Bergholz.
I ne, nisu Bosnjaci bili jedini "svjetionik slobode u moru zlocinackih naroda", no, za razliku od istih, posebice Srba, o cijim stradanjima znamo sve, a koja su obiljezena i za koje su organizirane zvanicne komemoracije, o onim Bosnjaka znamo premalo.
Dalje, itekako jeste bitna cinjenica da su cetnici u velikom broju presli u partizane, pogotovo u svijetlu desavanja 90-tih, jer upravo je ta zlocinacka ideologija prevagnula u redovima "nasljednika" partizana- JNA. Nerijetko su potomci koljaca 40-tih ponovili zlocine svojih predaka, sto pokazuju upravo primjeri Kulen Vakufa i Foce. Pri tome koristeci isti model/matricu djelovanja, od masovnih egzekucija, preko masovnih grobnica po pecinama, vrtacama..., zataskavanju/minimiziranju, zabrani sjecanja, kolektivne amnezije, opravdavanja, o cemu pise i Max Bergholz.
I ne, nisu Bosnjaci bili jedini "svjetionik slobode u moru zlocinackih naroda", no, za razliku od istih, posebice Srba, o cijim stradanjima znamo sve, a koja su obiljezena i za koje su organizirane zvanicne komemoracije, o onim Bosnjaka znamo premalo.
- jeza u ledja
#300 Re: Mit o zajednickoj borbi protiv fasizma
A Srbi u Hr i BiH nisu pristupali cetnicima i/ili partizanima jer ih je bilo strah ustasa?
Po svemu sudeci Bosnjaci su nevini, svi ostali su zlocinci, ukljucujuci i partizane. To ti govoris.
Uloga vjecite zrtve je na nasim prostorima nacionalni sport.
I jos nesto. Da nam partizani i komunisti nisu 45 godina objasnjavali da su cetnici i ustase bili dvije strane iste zlocinacke medalje, svjetska historija bi ih jos mozda smatrala kao kakve kobajagi antifasiste, kao sto ih danas zvanicna Srbija opisuje. Ovdje se partizane opisuje kao neke apologete cetnika. Strasno. Al eto, i to smo docekali.
Po svemu sudeci Bosnjaci su nevini, svi ostali su zlocinci, ukljucujuci i partizane. To ti govoris.
Uloga vjecite zrtve je na nasim prostorima nacionalni sport.
I jos nesto. Da nam partizani i komunisti nisu 45 godina objasnjavali da su cetnici i ustase bili dvije strane iste zlocinacke medalje, svjetska historija bi ih jos mozda smatrala kao kakve kobajagi antifasiste, kao sto ih danas zvanicna Srbija opisuje. Ovdje se partizane opisuje kao neke apologete cetnika. Strasno. Al eto, i to smo docekali.