Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
allem_77

#276 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Hakiz wrote:Evo ga.

Pjesma:

Vratia se Smrle, di je bia...
Jok,
Vatrogasac, Smrle, Hakiz na jednoj stranici. Pogledaj Hakize ove motore, kako ih Smrle nazva, šta misliš za ovaj prirodni? Da li je ovo stator, rotor ili neka radilica? :lol:
https://forum.klix.ba/ateizam-vs-religi ... #p15528505
Hakiz

#277 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

"Gospode, evo na sedždu ti padam,
Pred vječnom tvojom klanjam se dobrotom
I molitvu ti u stihove skladam,
Proseć, “Oh, daj mi smisao za ljepotom!”
Gospode, evo, na sedždu ti padam."

MĆĆ
broj dva

#278 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by broj dva »

MarlboroGold wrote:Jah... širio se poezijom, muzikom i plesom.
Da,.doplesali do Španije i Balkana, Indije i Kine. Jer u vjeri nema prislile :mrgreen:
Baš kao i katoličanstvo u latinsku Ameriku i Afriku.
King Theoden

#279 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Ovo je već nivo inventara lokalnog granapa kad se ono iskupe oko flaše jeftine brlje i zasjednu na gajbe.
Zar ima potrebe odgovarati na ove nebuloze?
broj dva

#280 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

Dino34 wrote:Ovo je već nivo inventara lokalnog granapa kad se ono iskupe oko flaše jeftine brlje i zasjednu na gajbe.
Zar ima potrebe odgovarati na ove nebuloze?
Ne znam,.pitaj ekipu pred granapom mada sumnjam da i njima treba tvoja interpreracija istorijskih činjenica.
allem_77

#281 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by allem_77 »

broj dva wrote:
Da,.doplesali do Španije i Balkana, Indije i Kine. Jer u vjeri nema prislile :mrgreen:
Sada se islam širi, pa skoro brzinom svjetlosti. Sve zavisi od brzine internet konekcije? :D
King Theoden

#282 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Zašto ići pred granap kad se ta ekipa preselila na forum :)
Eto, treba li vam pojašnjenje? :)
MarlboroGold

#283 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

Tako je Dino efendija. Nismo pročitali ni jednu jedinu knjigu u životu.
vatrogasac

#284 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by vatrogasac »

broj dva wrote:
Jesu muslimani osvajali teritorije silom kao i svi što su činili kroz povijest, ali nisu nikoga prisiljavali u islam. Ahdnama koja se temelji na Muhammedovom, a.s, obećanju kršćanima. Postojanje crkava i sinagoga tj. kršćana i jevreja u svim muslimanskim zemljama to dokazuje. Kako Kopti preživješe 1400 godina muslimanske vlasti? Kako Balkan ne ostade šerijatski kakva je bila osmanska vlast nego muslimani su na Balkanu manjina? Slušam vas kao Njegoša i guslare. Tuđman i Milošević spasiše europsku uljudbu od pobješnjelih bosanskih džihadista. :mrgreen: Ima li danas negdje na svijetu neka država bez muslimana i džamija? Koji Tarik ili Salahudin osvoji 4. zemlju po broju stanovnika, a prvu po proju muslimana, a koja nije ni arapska ni persijska ni turska? :D

A što je dalje zanimljivo postavit će se pitanje zašto muslimani nisu moćni poput Amerike ili Rusije, zašto je u posljednjem stoljeću došlo do marginalizacije muslimana? Zašto Palestina, Sirija, Libija, Irak, Iran, Afaganistan .....proživljavaju sve ovo? Da imaju oružje i da napadaju druge države kao što se napada njih da li bi bili moćni? :wink:
allem_77

#285 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by allem_77 »

vatrogasac wrote:
Jesu muslimani osvajali teritorije silom kao i svi što su činili kroz povijest, ali nisu nikoga prisiljavali u islam.
Kako bi protumačio ove ajete,

84. Mi smo mu dali vlast na Zemlji i omogućili mu da izvrši ono što želi,

85. I on pođe.

86. Kad stiže do mjesta gdje Sunce zalazi, učini mu se kao da zalazi u jedan mutan izvor i nađe u blizini njegovoj jedan narod. "O Zulkarnejne," - rekosmo Mi - "ili ćeš ih kazniti ili ćeš s njima lijepo postupiti?"

87. "Onoga ko ostane mnogobožac" - reče - "kaznićemo, a poslije će se svome Gospodaru vratiti, pa će ga i On teškom mukom mučiti.

88. A onome ko bude vjerovao i dobra djela činio - nagrada najljepša, i s njim ćemo blago postupiti."

Da li su Zulkarnejn, Sulejman imali odriješene ruke, odnosno vlast, da rade šta žele? Pa tako i što se tiče prisile u vjeri?
Da li je poslanik Muhammed a. s. imao te ovlasti?

Ovim ateistima ponestaje argumenata.
exampLe.

#286 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Sad cu se ja posluziti malo tudjim fazonima kad smo vec spomenuli tu suru...khm khm.

Sura al-Kahf (86) se ne prevodi tako, nego ovako:

86. Until, when he reached the setting of the sun, he found it set in a spring of murky water: Near it he found a People: We said: “O Zul-qarnain! (thou hast authority,) either to punish them, or to treat them with kindness.”

HE FOUND IT SET IN A SPRING OF MURKY WATER

Znaci ne cini mu se da sunce zalazi u mutan izvor, nego sunce bukvalno zalazi u mutan izvor.

Detaljno: https://wikiislam.net/wiki/Dhul-Qarnayn ... -_Part_One

Video: https://youtu.be/UVwizsojd1Y

Ima li neko ko zna arapski da opovrgne ovo?

Hvala.
allem_77

#287 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

exampLe. wrote:Sad cu se ja posluziti malo tudjim fazonima kad smo vec spomenuli tu suru...khm khm.

86. Until, when he reached the setting of the sun, he found it set in a spring of murky water: Near it he found a People: We said: “O Zul-qarnain! (thou hast authority,) either to punish them, or to treat them with kindness.”

Znaci ne cini mu se da sunce zalazi u mutan izvor, nego sunce bukvalno zalazi u mutan izvor.

Hvala.
Fino kada si malo ostavio hadise po strani. A najbolje bi ti bilo da naučiš ovih 750.000 hadisa, pa da ih malo analiziraš. Odnosno da vidiš koji hadisi su u kontradikciji sa Kur'anom. Mislim da bi ti muslimanski narod bio veoma zahvalan?

https://imam.ba/blog/2017/01/14/koliko- ... eda-s-v-s/
exampLe.

#288 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Pa zar neki hadisi nisu pogresno prevedeni, njihovi izvori nisu relevantni ili se odredjeni postotak istih ne smije shvatati bukvalno?

I OPET nisi odgovorio na pitanje baj d vej. :D
King Theoden

#289 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:Sad cu se ja posluziti malo tudjim fazonima kad smo vec spomenuli tu suru...khm khm.

Hvala.
Tu mi dođi :mrgreen:
Ovo je pravo pitanje. A tom insanu sa videa slobodno kaži da nije prošao kraj arapa, a kamoli da je on lično arap.
Krucijalna riječ u tom ajetu nije ta koju ciljate ti i taj tvoj "arap", nego ona prije.
Zbog te riječi naši prevodioci dodaju ono da mu se učinilo.
Vjerujem da ti je poznato da u vrijeme poslanika nije bilo satova. Ta riječ o kojoj govorim, a koju ćeš naći sam, govori o računanju vremena. Koristi se za vrijeme spajanja dana i noći tj akšamsko vrijeme u kojem nije potpuno vidljivo. I onda ispriča ostatak gledano iz ugla zul karnejna.
exampLe.

#290 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Vidis da se moze dati dobar odgovor. :D

I da, ne tvrdim ja nista, da mu slijepo vjerujem ne bi ovdje to ni postavljao.

Cim dodjem kuci nastavljam istrazivanje. :)
allem_77

#291 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

exampLe. wrote:Vidis da se moze dati dobar odgovor. :D

Misliš na čitanje 750.000 hiljada hadisa?
exampLe.

#292 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

allem_77 wrote:

Prestani se glupirat’. Dovoljno si nisko pao i dosta si se isprosipao, ne treba ti jos i ovo. :)
King Theoden

#293 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Pa, da bi odgovor bio dobar, mora biti potpun. Moj to nije. Samo ti dajem hintove pa da sam istražiš.
Tebe to zanima i posvetio si se tome. Poštujem.
Za mene je to ono opšte znanje koje dobiješ na startu učenja.
Ali evo, malo sam googlo i našao tekst o tome. Priznajem da ga nisam pročitao do kraja, al moram priznati da je početak obećavajući.

Valjda je u pitanju odgovor muslimana nekom nemuslimanu koji je načeo to pitanje. Ipak tvoj "arap" nije otkrio toplu vodu :mrgreen:

https://www.google.de/amp/s/qurananswer ... pring/amp/
King Theoden

#294 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Izgleda da je ovo pravo razrađena tema. Ljudi se baš zadali oko zulkarnejnovog putovanja.

http://quransmessage.com/articles/the%2 ... %20FM3.htm

Žalosno, barem što se mene tiče. Umjesto da se gleda glavna poruka tih ajeta, oni se koncentriši na trivijalnosti
exampLe.

#295 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Dino34 wrote:Pa, da bi odgovor bio dobar, mora biti potpun. Moj to nije. Samo ti dajem hintove pa da sam istražiš.
Tebe to zanima i posvetio si se tome. Poštujem.
Za mene je to ono opšte znanje koje dobiješ na startu učenja.
Ali evo, malo sam googlo i našao tekst o tome. Priznajem da ga nisam pročitao do kraja, al moram priznati da je početak obećavajući.

Valjda je u pitanju odgovor muslimana nekom nemuslimanu koji je načeo to pitanje. Ipak tvoj "arap" nije otkrio toplu vodu :mrgreen:

https://www.google.de/amp/s/qurananswer ... pring/amp/
Za mene je dovoljno dobar kako bi nastavio dalje traziti. :)
exampLe.

#296 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Dino34 wrote:Izgleda da je ovo pravo razrađena tema. Ljudi se baš zadali oko zulkarnejnovog putovanja.

http://quransmessage.com/articles/the%2 ... %20FM3.htm

Žalosno, barem što se mene tiče. Umjesto da se gleda glavna poruka tih ajeta, oni se koncentriši na trivijalnosti
Da, to je jedna od glavnih tema. :-)

https://muslimtvbosnia.wordpress.com/20 ... odredista/

Po ovome, da li sunce stvarno po Kur’anu ima svoje odrediste?
Ako ima, onda je po Kur’anu zemlja ravna ploca?

Ovdje se kaze da je odrediste sunca Ars (Allahovo prijestolje).
Takodjer, navedeno je da se sunce krece sto dodaje pretpostavci tadasnjeg vremena da je zemlja ravna ploca.

Covjeku se zamanta od ovolikih interpretacija. :lol:
Last edited by exampLe. on 12/07/2019 21:28, edited 1 time in total.
apsidejzi

#297 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

vatrogasac wrote:
apsidejzi wrote: Nema nista konkretno. Nema nista stabilno. Sve ovisi o stihiji i kako te ponese. To nije od boga, to je od ljudi. To se zove psihologija grupe i to je zapravo Islam.
Kur'an je Božija knjiga koja je različito tumačena od Muhammeda a.s. i četvorice halifa pa preko Umajada, Abasida, Persijanaca, Turaka, a unutar njih opet niz drugih kako onda tako i danas. Priroda Kur'ana i hadisa je da je ostavio tu slobodu i ta sloboda meni lično nije problem. Nekada sam se time opterećavao istražujući ko je bliži srednjem putu dok nisam shvatio da su mi 33 šarta sasvim dovoljna do Božije milosti i ko poštuje te šarte pripada ummetu pa bio selefija, sufija, hanbelija, šiija.....

Nisam jednom klanjao džumu u tom šarenilu i stigli smo bez problema do selama džumanskog farza. Tako je i na hadždžu i u ramazanu na zajedničkim iftarima. To što neko sluša ilahije uz muziku, a neko ne, baš me briga. Što neko uči mevlud u kući, a neko ne...i to me baš briga.
I upravo to sto si napisao potvrdjuje moju tezu koja je citirana. Ti si napravio SVOJU verziju islama koju drugi muslimani ne djele s tobom. Uzecu slobodu da kazem da velika vecina ne djeli tu ideju s tobom. To je zato sto si ti iskreni musliman.
apsidejzi

#298 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Dino34 wrote:
apsidejzi wrote:Mogu li ja samo jedno pitanje postaviti ali da dobijem odgovor koji nece biti ovisi o situaciji jer "ovisi o situaciji" vise nije Boziji odgovor nego moj odgovor posto ja moram tumaciti situaciju:
Izgleda da nikada nisi pročitao kur'an. Da si barem pročitao moj prethodni post.
Pa Allah nas je postavio sudijama i dao nam pravo da sudimo. Dao nam slobode i okvir kojeg se treba držati.
Pa kaže na primjer, davud nije pogodio, a sulejman jeste.

I Davudu i Sulejmanu, kada su sudili o usjevu što su ga noću ovce nečije opasle – i Mi smo bili svjedoci suđenju njihovu - i učinismo da Sulejman pronikne u to, a obojici smo mudrost i znanje dali.

Ako ćeš razmišljati, dovoljan ti je ovaj ajet da shvatiš zašto smo podijeljeni na rase i nacije.
apsidejzi wrote:Jel dozvoljeno podici stambeni kamatni kredit.
Dakle, samo ako bi prijetila opasnost da bez tog kredita završiš na cesti.

Sad ti meni reci kada uzimanje više od posuđenog postaje kamata?
Prvobitno pitanje je bilo da li u Kur'anu ima odgovor na svako pitanje. Ja nakon tvog odgovora zakljucujem da nema jer sve ovisi o situaciji. Ovo sto si ti napisao je vjesto upakovana kognitivna pristastnost (Cognitive biases na engleskom). Nas mozak se moze veoma lagano izmanipulisati da mu se nesto ucini logicnim a da u stvari ne bude ni najmanje logicno. Tumaci islama to vjesto koriste. Probaj iduci put kad cujes neku "mudroliju" postati malo kritican. Primjeti detalje i postavi pitanja da saznas konkretni odgovor.

Sad da odgovorim na tvoje pitanje: Sve sto posudis uz kamatu je kamata. Ne postoji nivo nakon cega nesto postaje kamata. Posudi 100.000KM i vrati samo jedan fening vise, on je kamata. Odgovor na moje pitanje stoga postaje: Ovisi o situaciji a to ovisi o situaciji zapravo ovisi o tome koga pitas i sta zelis da dobijes kao odgovor.

Islam, a ni Kur'an ti nije dao odgovor na sva pitanja nego je to prepustio tumacima koji uzimaju onaj dio Kur'ana koji im odgovara. Kur'an je obradio sve moguce alternative na nacin da je svaki odgovor moguc i sad je samo do posmatraca da odabere onaj dio koji njemu odgovara. Evo vidis, ti si uzeo ajet Davuda i Sulejmana (btw ja sam Kur'an procitao milion puta) a neko drugi ce uzeti ona 4 ajeta koji proklinju i objavljuju rat onima koji uzimaju kamatu. Sad je samo pitanje koji dio Kur'ana ce neko ignorisat. Poslusaj malo ljude kako opravdavaju dizanje kredita i one koji smatraju da je svaka kamata haram i odmah ces vidjeti da Kur'an nije dao nikakav odgovor nego da je sve relativno. Sve moze bit bude a ne mora. To nije odgovor na svako pitanje nego izbjegavanje odgovora na sva pitanja.
allem_77

#299 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

exampLe. wrote:
allem_77 wrote:

Prestani se glupirat’. Dovoljno si nisko pao i dosta si se isprosipao, ne treba ti jos i ovo. :)
Nemoj se ljutiti. Nemaš smisla za humor. To što nekada napišem nešto što se drugima ne svidi, ima svoje razloge. A vidiš da ti povremeno i pomažem, opet s razlogom, koji je za sada tebi nepoznat. :D
apsidejzi

#300 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Dino34 wrote:

Hvala.
Tu mi dođi :mrgreen:
Ovo je pravo pitanje. A tom insanu sa videa slobodno kaži da nije prošao kraj arapa, a kamoli da je on lično arap.
Krucijalna riječ u tom ajetu nije ta koju ciljate ti i taj tvoj "arap", nego ona prije.
Zbog te riječi naši prevodioci dodaju ono da mu se učinilo.
Vjerujem da ti je poznato da u vrijeme poslanika nije bilo satova. Ta riječ o kojoj govorim, a koju ćeš naći sam, govori o računanju vremena. Koristi se za vrijeme spajanja dana i noći tj akšamsko vrijeme u kojem nije potpuno vidljivo. I onda ispriča ostatak gledano iz ugla zul karnejna.
Svaka teorija se bazira na pretpostavkama a ako je pretpostavka bazirana na kognitivnoj pristrasnosti onda ti se moze uciniti da imas logican odgovor kojeg ustvari nemas. Tvoja teorija se bazira na pretpostavci da u vrijeme poslanika nije bilo satova.

Na tvoju zalost jeste. Nije bilo mehanickih satova ali imas uredjaje koji su mjerili vrijeme jos od doba 2000g pne ili ti iz perioda kada je poslanik Ibrahim hodao zemljom. Pjescani sat, suncev sat, vodeni sat i svi ostali oblici satova koji su se bazirali na kretanju sunca ili gravitaciji. Ljudi su mogli mjeriti vrijeme i prije zupcanika.

https://en.wikipedia.org/wiki/History_o ... ng_devices
Post Reply