Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#276 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
stani malo, sta je to bitno koliko ih je bilo?

evo da ti kazem bilo ih je 5 koji su ozivljavali, bilo ih je 20 , sta to ima veze sad, ne znam??????????
Kao kad se skupe mađioničari...ko ima najbolju tačku taj je glavni.
:mrgreen:
Nekako su ti što su dizali iz mrtvih više special...mislim bilo je tu svega...voda iz kamena, dijeljenje mora, umnožavanje hrane et cetera et cetera...al dizanje iz mrtvih...to ti je ultimate coolness

svi cemo mi biti dignuti iz mrtvih , samo polahko, doci ce i to :)
Bloo
Globalna šefica

#277 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
stani malo, sta je to bitno koliko ih je bilo?

evo da ti kazem bilo ih je 5 koji su ozivljavali, bilo ih je 20 , sta to ima veze sad, ne znam??????????
Kao kad se skupe mađioničari...ko ima najbolju tačku taj je glavni.
Nekako su ti što su dizali iz mrtvih više special...mislim bilo je tu svega...voda iz kamena, dijeljenje mora, umnožavanje hrane et cetera et cetera...al dizanje iz mrtvih...to ti je ultimate coolness

svi cemo mi biti dignuti iz mrtvih , samo polahko, doci ce i to :)
Opet...nisam se na to referirala.
Sto Allah nije Muhammedu podario tu milost?
Smrcak15

#278 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

allem_77 wrote:
Smrcak15 wrote:
allem_77 wrote:Smrle, objasni kratko i jasno. Nemoj ponjave! :mrgreen:
Posto nam je izvor isti tj. Bog..imamo slicna vjerovanja i vjerske obrede.

Trazili ste kratko eto vam kratko. :pusi2:
:nevjerujem: ;krtola:
da ne bi trljao ocima da me malo bolje razumijes

U bibliji se naziva Bog Allah, biblija zagovara post, davanje zekata, da se ide na hadz u Mekku Kabi (kao sto su isli MOjsije i Aron), pozdravlja se sa selam alejkum, klanja se Bogu sa saffanjem (u redove) vodja/imam dize ruke sa allahu ekber dok oni drugi ga prate, pregibaju se i padaju celom na pod, uzima se abdest prije molitve, pustaju brade, zene se pokrivaju po glavi hidzabom, zabranjena svinjetina, kamata, alkohol, kipovi ljudi i zivotinja, nagovjestava se Muhammed i njegovi opisi, zabranjeno bludnicenje.

sve su ovoslicnosti izmedju islama i biblije
Smrcak15

#279 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote: Opet...nisam se na to referirala.
Sto Allah nije Muhammedu podario tu milost?
zuris, doci ce i to vrijeme ali ne dok svi ne pomremo, ili bolje reci dok ne nastupi Smak svijeta nema prozivljenja.
BHCluster

#280 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

allem_77 wrote:

(Zar nisi čuo) za onoga koji je prolazeći pored jednog do temelja porušenog grada, povikao: "Kako će Allah oživiti ove što su pomrli?" I Allah učini te on umre i tako ostade stotinu godina, a onda ga oživi i zapita: "Koliko si ostao?" - "Dan ili dio dana" - odgovori. "Ne" - reče On - "ostao si stotinu godina. Pogledaj jelo svoje i piće svoje - nije se pokvarilo; a pogledaj i magarca svoga - da te učinim dokazom ljudima - a pogledaj i kosti - vidi kako ih sastavljamo, a onda ih mesom oblažemo." I kad njemu bi jasno, on povika: "Ja znam da Allah sve može!" (2:259)

Ne znam šta ovdje nije jasno? Ti možda tražiš da ti neko od forumaša neko čudo ovdje pokaže? :lol:

I vjeruj nikoga ovdje nije briga hoćeš li ti vjerovati ili nećeš.

Kako zna da je bio mrtav i koliko, kaze dan ili dio dana? :lol:
Smrcak15

#281 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote: Kako zna da je bio mrtav i koliko, kaze dan ili dio dana? :lol:
pa vidis li da nagadja :lol: kaze dan ili dio dana a bio mrtav 100 godina. to je kako je on osjetio smrt.

sta nam to kaze, to nam kaze da kada se umre covjek izgubi osjecaj za protok vremena, poput osobe u snu koja ne zna kako kazaljke na satu otkucaju i vrijeme u snu prolazi brze za nas

tako isto i sa smrti, jer smrt je brat sna.

taj ajet nam jako puno kaze o smrti, a to je da covjek kada umre nema osjecaj za protok vremena to znaci da kada se bude budio na sudnjem danu imat ces osjecas da si pod zemljom bio dan ili dio dana, a bio mozda hiljade godina.

tako da sa smrti fakticki nama ubrzo dolazi i sudnji dan.
BHCluster

#282 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote: Kako zna da je bio mrtav i koliko, kaze dan ili dio dana? :lol:
pa vidis li da nagadja :lol: kaze dan ili dio dana a bio mrtav 100 godina. to je kako je on osjetio smrt.

sta nam to kaze, to nam kaze da kada se umre covjek izgubi osjecaj za protok vremena, poput osobe u snu koja ne zna kako kazaljke na satu otkucaju i vrijeme u snu prolazi brze za nas

tako isto i sa smrti, jer smrt je brat sna.

taj ajet nam jako puno kaze o smrti, a to je da covjek kada umre nema osjecaj za protok vremena to znaci da kada se bude budio na sudnjem danu imat ces osjecas da si pod zemljom bio dan ili dio dana, a bio mozda hiljade godina.

tako da sa smrti fakticki nama ubrzo dolazi i sudnji dan.
Aha nagadja, naravno osoba koja je mrtva to ne zna nego to znaju oni oko te osobe isto tako kad je osoba glupa.
Diwan

#283 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Diwan »

Smrcak15 wrote:

U bibliji se naziva Bog Allah, biblija zagovara post, davanje zekata, da se ide na hadz u Mekku Kabi (kao sto su isli MOjsije i Aron), pozdravlja se sa selam alejkum, klanja se Bogu sa saffanjem (u redove) vodja/imam dize ruke sa allahu ekber dok oni drugi ga prate, pregibaju se i padaju celom na pod, uzima se abdest prije molitve, pustaju brade, zene se pokrivaju po glavi hidzabom, zabranjena svinjetina, kamata, alkohol, kipovi ljudi i zivotinja, nagovjestava se Muhammed i njegovi opisi, zabranjeno bludnicenje.

Image
Diwan

#284 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Diwan »

Image
BHCluster

#285 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote:
evo ti covjek ovdje objasnjava: ok koliko je tih univerzuma i ukojem je tacno to o cemu ti govoris i gdje je to opisanou kojoj "svetoj knizi"

Kazes indetifikacijsko sredstvo svakog covjeka, svaki covjek ima unikatne strukture na prstima, a ja tebi sa ako je osoba rodjena bez prstiju?

to je je poput big banga: da u nauci a gdje ti to pise i u kojoj "svetoj knizi"? Opet se vracamo na Boga praznine.

tako je njegov nacin: taj njegov nacin je veoma neefikasan za Boga.

dati ljudima iz 7 stoljeca:OK, ali zasto im je onda rekao da je Kur'an je zadnja Božija objava ljudima, upućena je zadnjem poslaniku Muhammedu, a.s., i zadnjoj vjerskoj sljedbi, zadnjem ummetu? Kako to da ljudi u 7. stoljecu razumiju?

prirodni procesi: sad kazes da Bog govori, zasto bi govorio ako je Bog

hajmo ovako: nije potrebno objasnjene jer si iz 7. stoljeca ali moras prihvatiti sve ovo za istinu? Povuci potegni i nikako da navuces, zasto Bog nije sacekao jos jednu 1300 ili 2000 godina jer sta Bogu znaci vrijeme pa da ga onda svi razumiju? Ta praznina upravo postade nepremostiva zato su potrebne apologete. Ne da ti je objasnjenje praznina nego je skup zabluda i projekcije umotano u ograniceno znanje 7 vjekovnog covjeka i prirode sto ga okruzuje.
evo ti covjek ovdje objasnjava: ok koliko je tih univerzuma i ukojem je tacno to o cemu ti govoris i gdje je to opisanou kojoj "svetoj knizi"
67:3 Onaj koji je sedam nebesa/univerzuma jedna iznad drugih stvorio – ti u onome što Milostivi stvara ne vidiš nikakva nesklada, pa ponovo pogledaj vidiš li ikakav nedostatak,
Kazes indetifikacijsko sredstvo svakog covjeka, svaki covjek ima unikatne strukture na prstima, a ja tebi sa ako je osoba rodjena bez prstiju?
zar ne vidis da pucas u prazno ovdje sa ovom recenicom??

stani malo prisaberi se...kakve to veze ima hoce li neko se roditi bez prstiju

Bog ti kaze ja sam u stanju stvoriti cak otiske pristiju koji su unikatni za svakog covjeka a da nemogu stvoriti ponovo truhle kosti.

Ovo je poput osobe koja kaze ako ti kao firma si u stanju napraviti zgradu od 100 metara u visinu, i onda postavis pitanje a da li je firma u stanju uraditi kucu na dva sprata visoku 7m :-) tvoje pitanje je na ovom nivou, ti sjases sa konja na magarca, ma sta na magarca na pile.

Bog ti kaze ako sam u stanju nesto teze uraditi onda s eautomatski podrazumijeva da mogu to manje komplicirano sto ti trazis, razumijes li sad?? ako ne razumijes , pozovi ateiste u pomoc ne ti rastumace.

to je je poput big banga: da u nauci a gdje ti to pise i u kojoj "svetoj knizi"? Opet se vracamo na Boga praznine.

21:30 Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?

tako je njegov nacin: taj njegov nacin je veoma neefikasan za Boga.
neefikasan kazes, cuj to :D

hajmo ovako: nije potrebno objasnjene jer si iz 7. stoljeca ali moras prihvatiti sve ovo za istinu? Povuci potegni i nikako da navuces, zasto Bog nije sacekao jos jednu 1300 ili 2000 godina jer sta Bogu znaci vrijeme pa da ga onda svi razumiju? Ta praznina upravo postade nepremostiva zato su potrebne apologete. Ne da ti je objasnjenje praznina nego je skup zabluda i projekcije umotano u ograniceno znanje 7 vjekovnog covjeka i prirode sto ga okruzuje
ada je cekao, onda oni poslije nas bi pitali a sto nije cekao nas , i tako do smaka svijeta bi ljudi govori a sto ne saceka nas.

dati ljudima iz 7 stoljeca:OK, ali zasto im je onda rekao da je Kur'an je zadnja Božija objava ljudima, upućena je zadnjem poslaniku Muhammedu, a.s., i zadnjoj vjerskoj sljedbi, zadnjem ummetu? Kako to da ljudi u 7. stoljecu razumiju?
Kuran je sastavljen od njima poznatih rijeci, Bog koristi vec poznate rijeci , dok detaljna objasnjenja iziskuju akademski rijecnik i to beduini tog vremena ne bi razumijeli.
67:3 Onaj koji je sedam nebesa/univerzuma jedna iznad drugih stvorio – ti u onome što Milostivi stvara ne vidiš nikakva nesklada, pa ponovo pogledaj vidiš li ikakav nedostatak,

Zamo da nesto rascistimo gdje god se spominju nebesa tu se radi o univerzumima i njih je 7? To kao On drži ono što je na nebu da ne bi palo na Zemlju, osim ako On to dopusti. :mrgreen:

pucas u prazno: Malo si konfuzan tu, prvo kazes Bog moze sve, onda prati prirodne procese, onda kao treba sjemenka, pa onda kost koja ne truhne a zapravo truhne, pa kisa pa ta ja znam sta vec a nigdje odgovora na jednostavno pitanje.

21:30 Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?

Ovdje sad se tvrdi da su nebesa tj. UNIVERZUMI i zemlja bili jedna cjelina ili On govori o nebu kao da je tvrdi objekat i sad zamisli komad neba ti padne na glavu ono nigdje veze.

neefikasan kazes, cuj to
ako moze sve stvoriti iz nicega cemu onda kako ti kazes prirodni procesi, zakoni.

onda oni poslije nas bi pitali a sto nije cekao nas: pa zar ovo sto ti sada navlacis i interpretiras na svoj nacin ne bi bio precizni da je Objava stigla 2000?

Kuran je sastavljen od njima poznatih rijeci, Bog koristi vec poznate rijeci , dok detaljna objasnjenja iziskuju akademski rijecnik i to beduini tog vremena ne bi razumijeli.

Bas zato je trebao Objavu dati kasnije da nema dileme. :wink:
Smrcak15

#286 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Diwan wrote:
Smrcak15 wrote:

Image
ja ,i ??? sta si htio reci, mozes li osporiti nesto mozda??
allem_77

#287 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

BHCluster wrote:
Ima nešto i za kasnije? Neki su mu već počeli i hram graditi. Bit će ćorav u jedno oko, a ovi će ga priznati za boga. Slično kao što su i ovi prije priznali za boga čovjeka koji ide u wc. :lol:
Smrcak15

#288 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote: 67:3 Onaj koji je sedam nebesa/univerzuma jedna iznad drugih stvorio – ti u onome što Milostivi stvara ne vidiš nikakva nesklada, pa ponovo pogledaj vidiš li ikakav nedostatak,

Zamo da nesto rascistimo gdje god se spominju nebesa tu se radi o univerzumima i njih je 7? To kao On drži ono što je na nebu da ne bi palo na Zemlju, osim ako On to dopusti. :mrgreen:

pucas u prazno: Malo si konfuzan tu, prvo kazes Bog moze sve, onda prati prirodne procese, onda kao treba sjemenka, pa onda kost koja ne truhne a zapravo truhne, pa kisa pa ta ja znam sta vec a nigdje odgovora na jednostavno pitanje.

Ovdje sad se tvrdi da su nebesa tj. UNIVERZUMI i zemlja bili jedna cjelina ili On govori o nebu kao da je tvrdi objekat i sad zamisli komad neba ti padne na glavu ono nigdje veze.

neefikasan kazes, cuj to
ako moze sve stvoriti iz nicega cemu onda kako ti kazes prirodni procesi, zakoni.

onda oni poslije nas bi pitali a sto nije cekao nas: pa zar ovo sto ti sada navlacis i interpretiras na svoj nacin ne bi bio precizni da je Objava stigla 2000?

da, a to ono sto je na nebu da ne bi palo osim ako on dopusti su asteroidi, komete, meteori.

ja odgovaram samo izgleda to ti ne povezxes najbolje.

druze asteroidi, komete , meteori, jesi li kad cuo za ove stvari, izgleda nisi :-)

pogledaj kako "komad neba" = meteor pada na zemlju
Image
Ovdje sad se tvrdi da su nebesa tj. UNIVERZUMI i zemlja bili jedna cjelina
posmatraj to ovako, ono sto vidis sad, prostor i materija, nebesa i zemlja su bili jedna cjelina, singularitet, kosmicko jaje kako naucnici kazu.
ali ako razmisljas da je zemlja ovakva kakva je danas bila u tom kosmickom jajetu sa nebesima onda si popuit osobe koja vjeruje da se krije covjek od 1.80 m u jajnicima svog oca , onako dlakav, misicav, sa kostima i mesom :lol: :-)
neefikasan kazes, cuj to[/u] ako moze sve stvoriti iz nicega cemu onda kako ti kazes prirodni procesi, zakoni.
pa radi tebe potrebni su procesi, da bi znao se snaci u unierzumu, tj na zemlji, da nema proces ne bi nista znali o onome sto nas okruzuje niti o nama samima. Bog moze stvoriti od jednom ali to ako stvara radi sebe i boli ga briga za njegova stvorenja, ali on stvara radi nas stvari, kako bi lakse zivjeli i snasli se u ovom materijalnom svijetu, zato su prirodni procesi logican izbor stvaranja za Bog.

zamisli se samo medvjed zreo se stvori ispred tebe ni otkud, ili ides ulicom i samo odjednom se lav stvori ispred tebe , zamisli odjednom vatra se na sred sobi zapali ni otkud, to je ono kada nema prirodnih proces i pa kada bi zamisljali da se stvari stvaraju na hokus pokus.
takav svijet je nelogican i neshvatljiv, cak sta vise nemoze se ni zivjeti u takvom svijetu.

ovakva objava kakva je sad, uopste sad ne bi stizala na takav nacin nego na totalno drugi nacin zbog drugog nacin zivota i faze u historiji covjecanstva.

Bas zato je trebao Objavu dati kasnije da nema dileme.
pa nema ni sad dileme za mnoge, smo je vazno ukljuciti mozak
Bloo
Globalna šefica

#289 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Koju si ti Bibliju čitao i na kojem jeziku?

Tužno je da se ova tema pretvorila u tvoju omiljenu zabavu - guranje svima na nos da je tvoja religija jedina ispravna i da je tvoj Bog i njihov Bog....
JVC

#290 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by JVC »

"Od izvora dva putica vode na dve strane ne znam kojim pre bih stigla do tebe jarane" :D
Smrcak15

#291 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Koju si ti Bibliju čitao i na kojem jeziku?

Tužno je da se ova tema pretvorila u tvoju omiljenu zabavu - guranje svima na nos da je tvoja religija jedina ispravna i da je tvoj Bog i njihov Bog....
trazili ste slicnosti dobili ste slicnosti, i opet ne valja, ko bi vam ugodio :D
Koju si ti Bibliju čitao i na kojem jeziku?
ovu koju oni imaju ali nije ona dovoljna nego moraju se i orginali citati nekad da bi se doslo do zakljucka sobzirom da prevodioci izmasakriraju znacenje.
Tužno je da se ova tema pretvorila u tvoju omiljenu zabavu - guranje svima na nos da je tvoja religija jedina ispravna i da je tvoj Bog i njihov Bog..
pa stani malo, bili ja trebao sada da se bunim ako krscanin promovise krscanstvo ovdje, covjek ako je krscanin i vjeruje u to, on ce naravmno promovisati svoje vjerovanje, ti ako si ateista ti ces promovisati ateizam, ili mozda i agnosticizam itd

sad kad musliman promovise svoje vjerovanje eh to je problem. ;-)
bosnianwoman

#292 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by bosnianwoman »

Kakvi ste vi mentalni patuljci, da jos uvijek otvarate ovakve teme? Ova tema daaaavnih dana sazvakana na ovom forumu, sudionici se izvrijedjali medjusobno po svim mogucim I nemogucim osnovima... Sta je svrha? Da se novi narastaji treniraju u navedenim disciplinama ili tragate za istinom? :-)
Bloo
Globalna šefica

#293 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

JVC wrote:"Od izvora dva putica vode na dve strane ne znam kojim pre bih stigla do tebe jarane" :D
Jesi ti citao originale? :mrgreen:
Smrcak15

#294 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

bosnianwoman wrote:Kakvi ste vi mentalni patuljci, da jos uvijek otvarate ovakve teme? Ova tema daaaavnih dana sazvakana na ovom forumu, sudionici se izvrijedjali medjusobno po svim mogucim I nemogucim osnovima... Sta je svrha? Da se novi narastaji treniraju u navedenim disciplinama ili tragate za istinom? :-)

Mi mozemo da zagovaramo svoja vjerovanja, ja kao musliman nemam nista protiv da krscanin brani svoje vjerovanje, argumentovano...da diskutujemo bez vrijedjanja i to je to.
allem_77

#295 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

[quote="bosnianwoman"]Kakvi ste vi mentalni patuljci,

Prve pola rečenice vrijeđanje svakog učesnika koji je bilo šta napisao na ovoj temi.
Humljanin

#296 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Smrcak15 wrote:
bosnianwoman wrote:Kakvi ste vi mentalni patuljci, da jos uvijek otvarate ovakve teme? Ova tema daaaavnih dana sazvakana na ovom forumu, sudionici se izvrijedjali medjusobno po svim mogucim I nemogucim osnovima... Sta je svrha? Da se novi narastaji treniraju u navedenim disciplinama ili tragate za istinom? :-)

Mi mozemo da zagovaramo svoja vjerovanja, ja kao musliman nemam nista protiv da krscanin brani svoje vjerovanje, argumentovano...da diskutujemo bez vrijedjanja i to je to.

:lol:
Ova je dobra.
Daj bola Smrčak cijelo vrijeme govoriš drugim ljudima "u što oni zapravo vjeruju" a da kao toga nisu svjesni.

A kada počnemo raspravljati ponudiš argument -> Kuran je DIREKTNO od Boga i da se zato mora prihvatiti kao savršen, istinit i bez mane...

Nemoj molim te... :D
Smrcak15

#297 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote:
Smrcak15 wrote:

Ova je dobra.
Daj bola Smrčak cijelo vrijeme govoriš drugim ljudima "u što oni zapravo vjeruju" a da kao toga nisu svjesni.

A kada počnemo raspravljati ponudiš argument -> Kuran je DIREKTNO od Boga i da se zato mora prihvatiti kao savršen, istinit i bez mane...

druze nemoras nista prihvatit ja samo kazem kakvog sam ja vjerovanja...

evo ti da kazes, da je Biblija direktno od Boga, sad ko ja bi se trebao naci uvrijedjen, ma daj :-)

nego de mi reci ovo

Zasto ti stavljas Isusa na mjesto Boga, da je Bog Isus, a Isus kaze samo je njegov Otac PRAVI Bog??

Kako to onda komentarises, da li imas ikakav izgovor?
Humljanin

#298 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Smrcak15 wrote:
Humljanin wrote:
Smrcak15 wrote: Mi mozemo da zagovaramo svoja vjerovanja, ja kao musliman nemam nista protiv da krscanin brani svoje vjerovanje, argumentovano...da diskutujemo bez vrijedjanja i to je to.

Ova je dobra.

druze nemoras nista prihvatit ja samo kazem kakvog sam ja vjerovanja...

evo ti da kazes, da je Biblija direktno od Boga, sad ko ja bi se trebao naci uvrijedjen, ma daj :-)

nego de mi reci ovo

Zasto ti stavljas Isusa na mjesto Boga, da je Bog Isus, a Isus kaze samo je njegov Otac PRAVI Bog??

Kako to onda komentarises, da li imas ikakav izgovor?

Ne razumiješ ti mene nimalo... Nisam ja "uvrijeđen" time što ti vjeruješ niti time što misliš da je Kuran direktno sišao sa Neba od Boga.

Ja se samo smijem tome da ti pozivaš na argumentiranu raspravu, a kada god te netko upita nešto da objasniš iz Kurana ili islamskog učenja, ti odmah povlačiš "argument" da je to zato jer je Kuran direktno napisan od Boga i da o tome nema rasprave niti može biti ikakve sumnje.

Ti ubijaš svaku raspravu zasnovanu na logici, znatiželji, činjenicama , itd.. a pozivaš se sada na to.

Nemam ja ništa protiv tebe, čak si mi simpatičan (dok ne vrijeđaš druge). Ali moram se malo nasmijati. Bez ljutnje :wink:

Već ti je dosta puta pisano ovdje da kršćani vjeruju da je Isus Krist pravi Sin Božiji. On nije zamijena za Boga Oca, niti je neki drugi Bog. Oni su zajedništvo sa Svetim Duhom.
To je kršćansko vjerovanje. Da je jedan jedini Bog , a tri Božanske osobe.
U vjerovanju kršćani mole da je Isus istobitan sa Ocem. Znači ista bit.

Time što kršćani prihvaćaju Isusa kao Sina Božijega i uzimaju ga kao posrednika između Oca i ljudi, ne znači da se ne moli Ocu, niti se zamijenjuje. Isus je taj koji je došao objaviti ljubav Božiju i njegovu narav.
Smrcak15

#299 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote: Ne razumiješ ti mene nimalo... Nisam ja "uvrijeđen" time što ti vjeruješ niti time što misliš da je Kuran direktno sišao sa Neba od Boga.

Ja se samo smijem tome da ti pozivaš na argumentiranu raspravu, a kada god te netko upita nešto da objasniš iz Kurana ili islamskog učenja, ti odmah povlačiš "argument" da je to zato jer je Kuran direktno napisan od Boga i da o tome nema rasprave niti može biti ikakve sumnje.

Ti ubijaš svaku raspravu zasnovanu na logici, znatiželji, činjenicama , itd.. a pozivaš se sada na to.

Nemam ja ništa protiv tebe, čak si mi simpatičan (dok ne vrijeđaš druge). Ali moram se malo nasmijati. Bez ljutnje :wink:

Već ti je dosta puta pisano ovdje da kršćani vjeruju da je Isus Krist pravi Sin Božiji. On nije zamijena za Boga Oca, niti je neki drugi Bog. Oni su zajedništvo sa Svetim Duhom.

Time što kršćani prihvaćaju Isusa kao Sina Božijega i uzimaju ga kao posrednika između Oca i ljudi, ne znači da se ne moli Ocu, niti se zamijenjuje. Isus je taj koji je došao objaviti ljubav Božiju i njegovu narav.
i ubijaš svaku raspravu zasnovanu na logici, znatiželji, činjenicama , itd.. a pozivaš se sada na to.

hajmo za sad ja i ti ovako, da zaboravimo to da je Kuran od boga, evo recimo da neznamo je li ili nije, i da to ne povlacimo, nego jednostavno da logickim razmisljanjem, hipotetikom, algorijama pokusamo doci do istine u domenu koliko nas intelektualni kapacitet moze dohvatit.
ako je iko za logiku ja sam, zato ja i to mozemo opo stranu ostaviti je li biblija ili kuran od Boga nego logicki pokusavati lomoiti vjerovanja, pa ako se ne slomije onda to dobija na tezini.

Već ti je dosta puta pisano ovdje da kršćani vjeruju da je Isus Krist pravi Sin Božiji.
ali biblija kaze da to nije nista specijalno, jer tvrdi da su adam, jakov, david i ostali boziji poslanici bili Boziji sinovi, i jos ti biblija kazes, i ti si boziji sin ako si pravovjeran. sta cemo sad onda?
onda po toj definiciji Bog ti dodje kao unija bogova

BOg = unija bogova --->otac+sin+sveti duh

jer ne moze biti otac i sin isto da su jedna te ista dusa/duh , da isto razmisljaju, da iste moci imaju, iste osjecaje imaju u istom trenutku, da ono sto Isus prozviljava prozivljava i Bog itd

kako su ista bit kad Otac zna nesto a Sin nezna, kako onda su isti jedna zna drugi nezna, to je jasan dokaz da nisu isti.

a ako tvrdis da su iste bozanske duse, dusa otac BOg i dusa sin COvjek---znaci zajednicko im je ista dusa, ni ovo ne moze biti logicno jer biblija kaze da Otac zna stvari a sin ne zna, samim tim nisu iste duse, jer dusa nosi sa sobom svijest i znanje.
Diwan

#300 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Diwan »

Bloo wrote:Koju si ti Bibliju čitao i na kojem jeziku?

Ne mogu da vjerujem da se ljudi upuštaju u ozbiljnu ili bilo kakvu drugu raspravu sa smrckom i očekuju adekvatan odgovor. To možda više govori o njima nego o smrcku. Sami vi mu dajate krila.

Image
Locked