Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Locked
Pryda

#276 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Pryda »

The 51st State wrote:
nenadivan wrote:
muha_sa wrote:imal Srbina koji ne zna ko je bio tetak Milošu Obilicu :? il nekom birvaktilskom patrijarhu ko je bio strikan jal daljni rodjo :D

sjecam se radnih kolega pa kad se sjedne uz jutarnju kafu pa krene prica :-)

ne znam kako mi se dedin brat zvao a kamli neki rodjo Muse Kesedzije :lol:
Griješiš prijatelju, prosječan Srbin nema pojma a istorijom :)
To što se mnogo priča o istoriji ne znači da to ljudi znaju. Druga stvar, na medijima se češće pominju "svijetle" strane te istorije. One ružne se prešućuju.
Ali je zato para istorija omiljena disciplina, sto je Jos pogubnije.
Image
muha_sa

#277 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by muha_sa »

https://avaz.ba/vijesti/bih/447658/zati ... i-tomasica

Image

SRAMOTNO Najveća masovna grobnica pronađena na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata

Zatiru se tragovi zločina u Prijedoru: Prodajom rudnika nestaje i Tomašica

Odustati neću, nastavit ću tražiti svoje najmilije do kraja, iako sam svjestan da će to biti daleko teže neo do sada, poručuje Fikret Bačić

Autor: A. NUHANOVIĆ
prije 59 minuta

Fikret Bačić iz Prijedora već 27. godinu ne zna gdje su posmrtni ostaci nijednog od 29 ubijenih članova uže porodice. Među njima su i dvoje njegove djece (sin i kćerka od 13, odnosno devet godina), supruga, majka, brat, snaha, bratići, bratične, amidžići, amidžične...

Strijeljani su 1992. ispred porodične kuće u Zecovima. Bačić je preživio jer je u to vrijeme boravio u Njemačkoj.

Zabrana iskopavanja

Vjeruje da kosti njegovih najmilijih krije Tomašica, najveća masovna grobnica pronađena na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Među do sada pronađenima u Tomašici nije niko iz njegove uže porodice. Od 3.172 ubijena Prijedorčanina, traga se za još oko 600 tijela, a porodice vjeruju da se veliki broj njih sigurno nalazi na prostoru ljubijskih i tomašičkih rudnika.

Tomašica je dio kompleksa Rudnika Ljubija, koji će se naći na prodaji 30. januara
Tomašica je dio kompleksa Rudnika Ljubija, koji će se naći na prodaji 30. januara
Tomašica je dio kompleksa Rudnika željezne rude Ljubija, koji će se naći u prodaji 30. januara, za kada je Vlada RS putem Investiciono-razvojne banke zakazala prodaju većinskog paketa dionica. U utrci su „Israeli Investment Group“ i „Arcelor Mittal“.

- Mi povratnici nemamo nikakvih prava, tako da tu prodaju ne možemo ni na kakav način spriječiti. Onog dana kada to područje padne u privatne ruke, zatvara se naš put za traženje. No, ja odustati neću. Nastavit ću do kraja, iako sam svjestan da će to biti daleko teže nego što je bilo do sada – poručuje Bačić u izjavi za „Avaz“.

Zahtjev Gradu

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor 92“, podsjeća na opstrukcije postavljanja spomen-obilježja u Omarskoj nakon privatizacije rudnika Omarska, koji je od 26. maja do 15. avgusta 1992. godine bio najzloglasniji koncentracioni logor. Nikad ovo mjesto nije adekvatno obilježeno kao mjesto zatočenja i stradanja.

- U Prijedoru danas ništa ne podsjeća na više 3.000 ubijenih - kaže Duratović, dodajući da je na adresu Grada Prijedora 4. januara poslan zahtjev da se na lokalitetima masovnih grobnica Redak I , Redak II, Jakarina Kosa i Tomašica postave spomen-ploče kao trajna opomena da se nikad više ovakvi zločini ne ponove.

U temelje RS ugradili i kosti 102 ubijena djeteta

Podsjećajući da su u Prijedoru ubijena 3.172 Bošnjaka i Hrvata, od kojih je 102 djece i 256 žena, naši sagovornici osvrnuli su se i na današnje obilježavanje nelegalnog dana RS.

- Njihova priča da su u temeljima RS ugrađene „kosti najboljih sinova RS“ je sramna. U temelje RS ugradili su kosti mog brata i još 101 ubijenog djeteta iz Prijedora, moje strine, nane i još 254 ubijene žene iz Prijedora, moga dida i njegova četiri sina i tri brata moje mame. U temeljima RS su kosti 47 mojih Duratovića. Temelji RS su masovne grobnice - kaže Duratović i dodaje kako je sramota da će se i danas u manjem bh. entitetu slaviti 9. januar.

Osim 9. januara, Bačića boli i to što su predstavnici bh. vlasti ostali nijemi na najavu da bi masovne grobnice mogle pasti u ruke privatnika, čime bi se moglo zabraniti daljnje iskopavanje i traganje za žrtvama.

- Potencirao sam da traženje nestalih prijeđe na državno pitanje, ali nije bilo sluha, nismo se izborili za to i ne znamo šta će dalje biti – kaže Bačić.
muha_sa

#279 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by muha_sa »

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/102 ... video.html

SVETLANA CENIĆ NA HRT-u OGOLILA DODIKA: "Republika Srpska ovako SIROMAŠNA I PAZNA neće opstati" (VIDEO)

- Meni nije jasno kako britanska vlast ne reaguje na izjavu Dodika kako ‘srpski narod nije genocidan, nego je britanski narod genocidan’. Time je otvorio prostor za sve one koji generalizuju. Međunarodna zajednica ćuti i djeluje po onoj “dobro je dok ne puca”, ali je pucanje je uveliko počelo.

Image

Gdje je Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, pitaju se i na nacionalnoj hrvatskoj televiziji HRT-u. Danas je tim povodom u programu ove televizije gostovala i Svetlana Cenić, analitičarka iz Banje Luke.

Na pitanje zna li se gdje je otac ubijenog Davida, Cenić je odgovorila:

– Milsim da to niko ne zna od šire javnosti, ali mislim da se sklonio i da je na sigurnom, jer kao što ste vidijeli sve je ovo urađeno da se očisti Davidov trg. Za mene on i dalje ostaje Daviov trg sve dok se ne otkriju počinioci tog ubistva, rekla je Cenić, dodavši kako se Davor sklonio na vrijeme znajući da bi odmazda mogla biti još veća i gora.

Na konstataciju kako je jedna od mogućnosti da se Davor sklonio u Hrvatskoj, Cenić tvrdi da su to nagađanja.

– Definitivno nije u Banjoj Luci, to je ono što se zna.

Od proslave “dana RS-a” koji se danas obilježava u Banjoj Luci može se očekivati daljnja podjela bh. društva.

– Ta proslava nije ustavna, ali će Republika Srpska paradirati, zaboravlajajući šta se sve dešavalo prije ove proslave. Sve ovo podsjeća na onu djevojku koja obuče najskuplje krpice, a nema ko da joj plati čaj, nego čeka ko će da joj plati taj čaj, slikovita je Cenić, te nastavlja:

– To je parada, samo ne znam čega. To nije parada demokratije i jednakosti. Otac Davora je negdje, slučaj ubistva nije još riješen. Na ulicama Banje Luke viđena je policijska tortura i ne znam šta ima da se slavi u takvim uslovima. Za mene je parada bila 25. decembra kada je policija napala građane koji su mirno protestvovali.

Na pitanje do kada će međunarodna zajednica u BiH ignorisati cijelu ovu situaciju, Cenić kaže:

– Njima je najvažnije da je mir. Njih drugo ništa ne interesuje, pa kreditima i novcem kupuju socijalni mir i zadržavaju ovu vlast na sceni. Od njih ne očekujem ništa, dok im ovo sve ne dosadi i zasmeta. Meni nije jasno kako britanska vlast ne reaguje na izjavu Dodika kako ‘srpski narod nije genocidan, nego je britanski narod genocidan’. Time je otvorio prostor za sve one koji generalizuju. Međunarodna zajednica ćuti i djeluje po onoj “dobro je dok ne puca”, ali je pucanje je uveliko počelo.

Cenić je za kraj razgovora istakla kako RS ovako siromašna i prazna neće opstati, a cijelo njeno gostovanje na HRT-u pogledajte u videu ispod.

pemanapemani

#280 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by pemanapemani »

tandmand wrote:
pemanapemani wrote:Onda ce se sutra juzni Srbin Covic pozivati na odluku Ustavnog suda u slucaju Ljubic, a ne postuje odluku tog istog Suda u slucaju nelegalnosti dana genocidnog entiteta.

Isto tako, sutra ce mu se u Hrvatskoj klanjati oni koji ne mogu podnijeti Srbe ni nacrtane.

Totalna shizofrenija.
Zasto shizofrenija? Naprotiv, vrlo mudro rade. Koriste Srbe na rasturanju BiH kao što su neke zapadne sile koristile ISIL ili AL Kaidu na Bliskom istoku.
Precjenjujes hrvatsku politiku.
HDZ jeste dobro uzjahao sve drustvene procese, ali HR drustvo je jos uvijek dosta razlicito po svim pitanjima, pa tako i po pitanju BiH, odnosno, Hrvata u BiH.

Druga stvar, oni nisu, kao ni Srbija, jos uvijek toliko jaki kako to misli vecina gradjana BiH.

Problem je u nama pro BiH gradjanima.

Pro BiH gradjani nasjedaju na etnicku pricu. To je i cilj velikosrpske i velikohrvatske politike.

Danas je sasvim normalno da se koriste pojmovi bosnjacka, hrvatska i srpska politika.

Vjerujem dal postoji 65% proBiH gradjana, ali trenutno ne postoji dovoljno jaka proBiH politika koja bi ih okupila na ekonomsko-socijalnom programu.
nenadivan

#281 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by nenadivan »

The 51st State wrote:
nenadivan wrote:
muha_sa wrote:imal Srbina koji ne zna ko je bio tetak Milošu Obilicu :? il nekom birvaktilskom patrijarhu ko je bio strikan jal daljni rodjo :D

sjecam se radnih kolega pa kad se sjedne uz jutarnju kafu pa krene prica :-)

ne znam kako mi se dedin brat zvao a kamli neki rodjo Muse Kesedzije :lol:
Griješiš prijatelju, prosječan Srbin nema pojma a istorijom :)
To što se mnogo priča o istoriji ne znači da to ljudi znaju. Druga stvar, na medijima se češće pominju "svijetle" strane te istorije. One ružne se prešućuju.
Ali je zato para istorija omiljena disciplina, sto je Jos pogubnije.
Dobre pare se uzimaju na ovim predavanjima i pisanijama lažnih istoricara.
Mada nisu ni Bošnjaci imuni na te stvari. Gledam zadnjih godina kako se učvršćuje mišljenje da su dobri Bošnjani u stvari starosjedeoci, nisu došli iz Zakarpatja,bili ovdje uvijek....
Nadzornik

#282 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Nadzornik »

archi_a wrote:Image
Hlivno,Bosanski Svinjar... :-)
Leverage

#283 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Leverage »

To su nekadašnja imena za te gradove.
archi_a

#284 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by archi_a »

Da, šta je problem? To je staro ime za Srbac i za Livno. Duže su imali te nazive, nego današnje. Ili samo srbi mogu doći i izbrisati prefikse bosanski i pokušati promijeniti naziv Foča?
vivaldi

#285 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by vivaldi »

GandalfSivi wrote:
vivaldi wrote:
SaraFina wrote:Ja tvrdim da RS nije samoodrživa
draga sarafina, valjas gluposti.

jednostavno ne znas sta pricas. mozes ti tvrditi sta hoces, ali to jednostavno nije tacno. pitanje samoodrzivosti je besmisleno pitanje.

vec godinama, da ne kazem decenijama unazad, dug u oba entiteta raste/pada iskljucivo u zavnsosti od infrasttukturnih projekata. mozes u godini dana napraviti 0, mozes 10, mozes 50, a mozes 100 kilometara autoputa. od toga ti zavisi da li ce ti i koliko skociti dug.

dug u federaciji u prosloj godini je osjetno pao upravo iz tog razloga. nista se nije pravilo od kapitalnih projekata sto znaci da nisi dizao nove kredite, rate za stare kredite si morao uredno vracati i sasvim logicno da dug opada. cim se, kada i ako pocneu praviti putevi, termoelektrane i sl, dug ce poceti da raste. sasvim logicno
Dragi Vivaldi, valjas gluposti. Cuj infrastrikturalni projekti. Pa samo firmi i imovine sto su rasprodali duplo vece od svih projekata. Dug i da ne spominjem. U cijeloj BiH (a pogotovo u PC-u) pare se trose na korupciju i kupovinu socijalnog mira.

Cuj infrastrukturalni projekti u drzavi koja nema postenih 100 km autoputa, cirkus...

Nego jebo vas tema, banana entitet nije ni po jednoj kategoriji blizu federaciji (kakva god potonja da je), ali se vazda pojavi neki novoregistrovani lik koji otvori ovakvu i slicne nebuloze, i svaki put se nahvatate...
ekonomija rs je kurceva glava, ali to na ovom forumu nikad niko nije napisao bez da u nastavku doda isto ovo sto i ti "ali je fbih puno bolja" i tu je onda problem jer je to jednostavno nije tacno. fbih je podjednaka kurceva glava ko i rs, jer je ekonomija u oba entiteta bazirana na austrougraskim rudnicima, elektranama iz rane titine ere kojima je rok trajanja istekao prije 30 godina, bukovini, psenici, cumuru, par kancerogenih giganata (aluminij, rafinerija, mital, gikil) koje drzava ne smije operisti jer su srasli s ovom nakaradnom ekonomojim pa se boji posljedica, a od ove "nove industrije" imamo smo gace i carape. sve je to ista kurceva glava.

odnos federacije i rs je u svim bitnim ekonimskim paratmetrima otprilike 1:2 osim po pitanju javnog duga gdje je fedeacija bolja, ali to nema nikakve veze sa snagom ekonomije vec samo zato sto rs ima jednostavnije uredjenje pa puno brze realizuje odobrene kredite od federacije i za puteve, i za bolnice... para nema, a treba nam sve. jedini nacin da bilo sta napravis je da uzmes kredit. i da odmah budem jasan, svi ti "kapitalni" projekti su smjesni, ali su smjesni i ti dugovi. sve je po prinicpu kolko para -tolko muzike.

a sto se tice teme, nisa ni gledo ko ej otovorio, vec sam replicirao na neki haznadarov politicki post, a onda je neko okrenu na ekonomiju
hAZNADAR

#286 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by hAZNADAR »

nenadivan wrote:
hAZNADAR wrote:
nenadivan wrote:
Istaknuti članovi Mlade Bosne:.... Mehmed Mehmedbasic, Mustafa
Golubic (inače jako interesantan čova), Ibro Fazlinovic, Đulaga Bukovac....
Bilo je čini mi se i Bosnjaka :?:
Izjasnjavali se kao Srbi,... Golubic kao Srbin i nekad Hercegovac.
Pa nije on bio Srbin tipa koji bi tebi smetao. Možda.
Meni samo mogu smetati odredjeni karakteri bez obzira na naciju. I naravno ideologije koju neki slijede. Necemo sad ovdje o profesionalnom ubici.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#287 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by malakh »

Thorgerson wrote:
Zapad se bojao eskalacije koja bi tek nastala, da je sukob nastavljen. Srbija jeste bila upletena u rat, ali ne 100%. Treba biti realan, oni nisu angazovali sve svoje snage i svu svoju artiljeriju u BiH. Da se nastavilo dalje, da je Armija BiH zajedno sa Hrvatskom krenula da dalje cisti teren, nastao bi opsti haos. Srbija to niposto ne bi dozvolila i tek bi onda krenula u napad i mi bi ovdje boga pitaj jos koliko ratovali. U tom slucaju ni zapad ne bi mogao intervenisati. Protiv koga da intervenise? Pa zamisli da smo upali u Banja Luku, ko bi mogao garantovati da bi sve proslo cisto i da ne bi bilo omazde nakon 11. jula i genocida koji su oni počinili prema nama u Srebrenici? Nakon svega sto su oni pocinili prema nama?
ma naslušao sam se svega, od priče da bi armija bih bila gora od vrs samo da im se pružila prilika, do priče da je alija prodao sve za fildžan islamsku državicu. iskreno, čitao sam neke tajne dokumente, koji još uvijek nisu izašli u javnost, a izaći će kad tad, u kojima se navodi kako je armija postupala prema srbima u mjestima koja je oslobađala i kompletna priča o tome da bi armija bila gora od vrs-a pada u vodu.

i očito je da ne razmišljamo isto ili da na tu tematiku ne gledamo isto. srbija je u ratu učestvovala sukladnu mogućnostima kojima je tada raspolagala, a ostatak je čuvala u pričuvi kako bi smirili buntove u sandžaku i na kosovu. kompletnu vojnu i kadrovsku opremu i sposobnost jna je prepustila vrs, prepustila im je kos i što je sasvim dovoljno da se okarakterizira kao učesnik u ratu. jedino što nisu ostavljali pisane tragove i odluke i zbog toga su se i izvukli. u ljudstvu nisu mogli toliko pomoći, kao što ni sada ne bi mogli, jer bi sebe doveli u rizik da im albanci za par mjeseci u postpunosti okupiraju jug srbije do niša, zajedno sa bošnjacima iz sandžaka. malo je kompliciranije nego li smo svi mislili i tih devedesetih godina bilo, isti ti albanci su tražili dlaku u jajetu da srbiji objave rat i njih su zapadnjaci spriječavali u tome i obećavali im nezavisnost kosova nakon rata u bih, sve dok se nisu dogodila ona stranja 98. i 99 godine, kada je zapad dobro ošinuo srbiju, a onda i 2002. im uzeli kosovo i izmirili dug prema albaniji.
Zapad je to znao, Ameri su to znali. I zato su i iskoristili tu situaciju, vjerovatno nasim malo priprijetili uz obecanje da ce oni 'zavrsiti' srbe.

Ono sto meni nije jasno jeste to da smo tada imali neki leverage jbmu, srbi na koljenima narocito bosanski srbi, dejton se jednostavno nije smio potpisati. Narocito ne dopustiti dvije rijeci republika srpska... Dakle, ne znam cime su sve prijetili nasoj ekipi pregovaraca, ali zali boze izgubljenih zivota.
ovo ni meni nije do kraja jasno i vjerojatno nikada neće ni biti. prva stvar koja mi nikada neće biti jasna, je zašto su srbi odbili vens-ovenov plan, a prihvatili dejton i od tada su stranci sa njima drukčije razgovarali.

moja teorija vezana da te dvije riječi što ih spominješ i za još mnogo ustupaka koji su nastupili u dejtonu, jeste sarajevo ili ti ga bošnjačko sarajevo i mislim da je rat stao onoga trenutka kada su se svi usaglasili kome će pripasti sarajevo. mislim da su tu naši žestoko nasamareni, jer su srbi 4 godine pokušali ući u sarajevo preko igmana, vojkovića i trebevića i to im nije uspjevalo, a 95. godine, treskavica, igman i bjelašnica su kompletne bile pod kontrolom armije.

ali kompletno nagađanje je uzalud, a ja 25 godina otkrivam enigmu za koju su se, po svemu sudeći, oni koji su učestvovali u pregovorima, životima zakleli na šutnju.

edit: i u ovome ima dosta istine.

Hrvatska je ubjedljivi pobjednik ratova iz 90-ih. "Ocistili" svoju teritoriju. Zaokruzili granice i uzivaju u nezavisnoj drzavi.
mislim da je crna gora ubjedljivi pobjednik ratova devedesetih godina.
Last edited by malakh on 09/01/2019 22:54, edited 2 times in total.
selma 83

#288 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by selma 83 »

Nadzornik wrote:
archi_a wrote:Image
Hlivno,Bosanski Svinjar... :-)
u Istočnom Mostaru znam 100% da nema nijedan Bošnjak, ima selo jedno i tu nikad nije bilo Bošnjak. malo pretenciozno. a ne bi se reklo ni da Zenica ima 89% ,ima tu više pripadnika 2. ostala naroda. pa Bos. Novi malo previše visok broj. Teslić sumnjivo.
hAZNADAR

#289 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by hAZNADAR »

vivaldi wrote:
hAZNADAR wrote:Probosanski blok ne postoji niti ga je moguce okupiti. srpski blok postoji i pametnom dosta.
pa u entitetu u kojem zivi 90 i nesto posto srba i ne moze nikakav drugi blok da postoji. jos bitnija je stvar da oni ono sto zele imaju de facto, a nemaju de jure, dok je god bosnjaka ili bosanaca situacija obrnuta, ono sto imaju de jure (drzavu) nemaju defacto. oba cilja su podjednako teska, da ne kazem nemoguca, i rezultati na ostvarivanju oba cilja su podjednako neuspjesni
Jaro, jaz izmedju crvenih i zelenih u Bosnjaka je toliko velik da ni politicka jedinica sa 100 posto Bosnjaka nebi napravila stabilan probosanski ili bosnjacki blok. Nisu to politicke razlike koliko su civilizacijske, ideoloske,...

I mislim da je ipak lakse de jure ostvariti nego de facto. Lakse ce Srbi dobiti papir negoli Bosnjaci svoju volju tamo gdje nisu vecina.

@archi_a
vidi ko je u potpisu te karte koju postiras. :D
selma 83

#290 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by selma 83 »

]a ovo oko Srebrenice napuhano brate. zvornik 23 gdje??? Milići teško osim Cerske sa nešto povratnika,Vlasenica ? :cry: poslije logora ne znam gdje su se vratili?? Bratunac :skoljka: samo upitnici...nema tamo ni 5 % Bošnjaka od straha neki ne odu nikad. gradiška i Dubica sumnjivo . eto nek neko sa terena kaže.a Istočni Mostar baš nikako.
Leverage

#291 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Leverage »

Mislim da su ovo rezultati popisa iz 2013. godine. Stvarno stanje je drukčije.
hAZNADAR

#292 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by hAZNADAR »

Ma ljudi, autor karte je Jack.

Stariji forumasi ga pamte.
Leverage

#293 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by Leverage »

Sad vidim da piše da je procjena iz 2017.

Jack ima svoje mape, oni sa kremenko foruma svoje mape, sve su strogo navijačke.
archi_a

#294 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by archi_a »

@haznadar :thumbup: A korišteni su i rezultati popisa stanovništva, jel tako. I šta sad? @selma83 Znači ne priznajemo rezultate popisa stanovništva Bosne i Hercegovine? :D
nenadivan

#295 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by nenadivan »

hAZNADAR wrote: Meni samo mogu smetati odredjeni karakteri bez obzira na naciju. I naravno ideologije koju neki slijede. Necemo sad ovdje o profesionalnom ubici.
Pa ne znam sta bih ti rekao, ako misliš na Mustafu. Kad saberes I oduzmes više je pozitivan nego negativan. I nije bio profesionalni ubica, u smislu plaćenika. Me može ga se zvati ubicom. On je bio vojnik revolucije. Sigurno da je tu bilo stvari koje mu ne idu na čast, ali vjerujem da su mu namjere bile uvijek ispravne.
archi_a

#296 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by archi_a »

Image
Moglo bi se reći da Jack manje navija od ovog autora! :D
vivaldi

#297 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by vivaldi »

hAZNADAR wrote:Jaro, jaz izmedju crvenih i zelenih u Bosnjaka je toliko velik da ni politicka jedinica sa 100 posto Bosnjaka nebi napravila stabilan probosanski ili bosnjacki blok. Nisu to politicke razlike koliko su civilizacijske, ideoloske,...
ja recimo ne vidim tu toliko podjelu. bosnjacka i bosanska politika se dobrim dijelom podudaraju, ali u jednom dijelu moraju imati odstupanje i mislim da si ti mozda samo fokusiran na taj dio. sasvim je logicno da bosnjacka politika mora koketirat sa vjerom, turskom i tako nekim stvarima koje nisu kompatibilne sa bosanskom politikom

sve ostalo je borba za fotelje ko u rs-u, ko i svugdje drugo
hAZNADAR

#298 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by hAZNADAR »

nenadivan wrote:
hAZNADAR wrote: Meni samo mogu smetati odredjeni karakteri bez obzira na naciju. I naravno ideologije koju neki slijede. Necemo sad ovdje o profesionalnom ubici.
Pa ne znam sta bih ti rekao, ako misliš na Mustafu. Kad saberes I oduzmes više je pozitivan nego negativan. I nije bio profesionalni ubica, u smislu plaćenika. Me može ga se zvati ubicom. On je bio vojnik revolucije. Sigurno da je tu bilo stvari koje mu ne idu na čast, ali vjerujem da su mu namjere bile uvijek ispravne.
Nadam se da se šalis. Zanimljiv lik ali necemo o njemu ovdje, moze drugdje - OK?
megaman4

#299 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by megaman4 »

muha_sa wrote:http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/102 ... video.html

SVETLANA CENIĆ NA HRT-u OGOLILA DODIKA: "Republika Srpska ovako SIROMAŠNA I PAZNA neće opstati" (VIDEO)

- Meni nije jasno kako britanska vlast ne reaguje na izjavu Dodika kako ‘srpski narod nije genocidan, nego je britanski narod genocidan’. Time je otvorio prostor za sve one koji generalizuju. Međunarodna zajednica ćuti i djeluje po onoj “dobro je dok ne puca”, ali je pucanje je uveliko počelo.

Image

Gdje je Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, pitaju se i na nacionalnoj hrvatskoj televiziji HRT-u. Danas je tim povodom u programu ove televizije gostovala i Svetlana Cenić, analitičarka iz Banje Luke.

Na pitanje zna li se gdje je otac ubijenog Davida, Cenić je odgovorila:

– Milsim da to niko ne zna od šire javnosti, ali mislim da se sklonio i da je na sigurnom, jer kao što ste vidijeli sve je ovo urađeno da se očisti Davidov trg. Za mene on i dalje ostaje Daviov trg sve dok se ne otkriju počinioci tog ubistva, rekla je Cenić, dodavši kako se Davor sklonio na vrijeme znajući da bi odmazda mogla biti još veća i gora.

Na konstataciju kako je jedna od mogućnosti da se Davor sklonio u Hrvatskoj, Cenić tvrdi da su to nagađanja.

– Definitivno nije u Banjoj Luci, to je ono što se zna.

Od proslave “dana RS-a” koji se danas obilježava u Banjoj Luci može se očekivati daljnja podjela bh. društva.

– Ta proslava nije ustavna, ali će Republika Srpska paradirati, zaboravlajajući šta se sve dešavalo prije ove proslave. Sve ovo podsjeća na onu djevojku koja obuče najskuplje krpice, a nema ko da joj plati čaj, nego čeka ko će da joj plati taj čaj, slikovita je Cenić, te nastavlja:

– To je parada, samo ne znam čega. To nije parada demokratije i jednakosti. Otac Davora je negdje, slučaj ubistva nije još riješen. Na ulicama Banje Luke viđena je policijska tortura i ne znam šta ima da se slavi u takvim uslovima. Za mene je parada bila 25. decembra kada je policija napala građane koji su mirno protestvovali.

Na pitanje do kada će međunarodna zajednica u BiH ignorisati cijelu ovu situaciju, Cenić kaže:

– Njima je najvažnije da je mir. Njih drugo ništa ne interesuje, pa kreditima i novcem kupuju socijalni mir i zadržavaju ovu vlast na sceni. Od njih ne očekujem ništa, dok im ovo sve ne dosadi i zasmeta. Meni nije jasno kako britanska vlast ne reaguje na izjavu Dodika kako ‘srpski narod nije genocidan, nego je britanski narod genocidan’. Time je otvorio prostor za sve one koji generalizuju. Međunarodna zajednica ćuti i djeluje po onoj “dobro je dok ne puca”, ali je pucanje je uveliko počelo.

Cenić je za kraj razgovora istakla kako RS ovako siromašna i prazna neće opstati, a cijelo njeno gostovanje na HRT-u pogledajte u videu ispod.

Svaka cast Svetlani na hrabrosti, ali igra se glavom, jer rezim u Banja luci ne prasta nikome. Sad ce i nju proglasiti americkim i britanskim spijunom protiv srpskih nacionalnih interesa.

Ovo je zabrinjavajuce sto je spomenula, jer je sve moguce ocekivati u narednom periodu.
hAZNADAR

#300 Re: Je li Republika Srpska danas više država nego Bosna i Hercegovina?

Post by hAZNADAR »

vivaldi wrote:
hAZNADAR wrote:Jaro, jaz izmedju crvenih i zelenih u Bosnjaka je toliko velik da ni politicka jedinica sa 100 posto Bosnjaka nebi napravila stabilan probosanski ili bosnjacki blok. Nisu to politicke razlike koliko su civilizacijske, ideoloske,...
ja recimo ne vidim tu toliko podjelu. bosnjacka i bosanska politika se dobrim dijelom podudaraju, ali u jednom dijelu moraju imati odstupanje i mislim da si ti mozda samo fokusiran na taj dio. sasvim je logicno da bosnjacka politika mora koketirat sa vjerom, turskom i tako nekim stvarima koje nisu kompatibilne sa bosanskom politikom

sve ostalo je borba za fotelje ko u rs-u, ko i svugdje drugo
A ko cini bosansku politiku 99%, koja nacija sa popisa?

Samo to odvajanje bosnjackog od bosanskog potvrdjuje upravo to o cemu pisem. Toga nema kod Srba u RS.

A to koketiranje sa vjerom i turskom je politika stranke koja nema tapiju nad bosnjackim prefiksom.
Locked