"Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
-
Hadzi Lojo
#276 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Jebo vas patak pa vi bi sad zaratili sa dezerterima. Bili smo nespremni i tacka ko magarci u magli pocevsi od politicara nam pa do glavnog u mahali.
Ja se pitam i bojim da nismo daleko domakli od 92, opet nas magarci vode a mi im prastamo i prastamo, pa ovi nasi idioti svojom politikom stvorise takvo stanje u glavnom gradu da nam i policajce ubijaju. Pa nisu u stanju u Sarajevu reda napraviti a kamoli sire, nece me iznenaditi kad nam iz Lukavice usetaju sa tenkovima.
Ja se pitam i bojim da nismo daleko domakli od 92, opet nas magarci vode a mi im prastamo i prastamo, pa ovi nasi idioti svojom politikom stvorise takvo stanje u glavnom gradu da nam i policajce ubijaju. Pa nisu u stanju u Sarajevu reda napraviti a kamoli sire, nece me iznenaditi kad nam iz Lukavice usetaju sa tenkovima.
- Connaisseur Karlin
#277 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
tandmand wrote:Rat je počeo kada je domaćica Hanka Paldum ispred kuće izgovorila čuvenu rečenicu "Nedime dragi šta nam ovo rade".Connaisseur Karlin wrote:nije ostao u Sarajevu, jer je vec bio svjedok survosti rata , vec je imao nekakvo ratno iskustvo kao civil !Ramzess Veliki wrote: Samo opravdanja za vlastiti kukavicluk. Zasto nije ostao u Sarajevu, zasto se nije vratio? Moj otac je dosao iz Alzira, napustio projekat I odazvao se mobilizaciji, svercao se preko granice da dodje da brani zemlju. Ja bio dobrovoljac, kakav poziv, nit sam ga cekao nit sam ga dobio. Renata iz moje jedinice vjecna joj slava i hvala, poginula sa 19 kao dobrovoljac u elitnoj borbenoj jedinici, cetiri puta bila ranjena.
I onda slusam ispovijedi neke pickice koja je uz frape gledala vijesti iz sigurnosti Mynchena kako je eto htio ostat jel, ali nije mogo.
A ovaj Forto, otkad se vratio ne trazi posla nego ulaze pare u politicku karijeru, lik je najobicniji ljigavac, znam ga licno. Pred prosle izbore je hodao okolo i prosio glasove, I kukao poslije kako je ulozio pare u kampanju a nije dobro prosao. Nema nikakvih zivotnih rezultata i sad on predvodi vladu ???
Kofer u ruke i bjezite kud koji.
odlazak nije kukavicluk , jer postoji niz razloga neostajanj u ratnoj BiH!
vi iz Sarajevve nist guzicom mrdnuli kad su doticnom pocele padati grante , a znali ste, gledali ste na TV, znaci, rat u BiH je poceo znatno ranije, a sto ste vi radili u Sarajevu !? taj isit pocetak rata u posavini , izlgeda nij ebio vas pocetak rata !?
Ono što su radili malo prije po Krajini, Posavini I. Bosni je bilo malo dalje.
eh to , bilo je malo dalje , nije njihov rat ni problem
- Connaisseur Karlin
#278 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
posavinu nije branila iskljucivo HR , HR je iznad svga branila svoje teritorije, sa opravdanjem , a posavina je bila vojno napdanuta i okupirana od strane Srba , iako je vc administrativno dala do znanja da je gornji dio Bosne , jel' te srpska teritorijamuha_sa wrote:Posavinu je Hrvatska branila a mi u Sarajevu snimali TLNConnaisseur Karlin wrote:nije ostao u Sarajevu, jer je vec bio svjedok survosti rata , vec je imao nekakvo ratno iskustvo kao civil !Ramzess Veliki wrote: Samo opravdanja za vlastiti kukavicluk. Zasto nije ostao u Sarajevu, zasto se nije vratio? Moj otac je dosao iz Alzira, napustio projekat I odazvao se mobilizaciji, svercao se preko granice da dodje da brani zemlju. Ja bio dobrovoljac, kakav poziv, nit sam ga cekao nit sam ga dobio. Renata iz moje jedinice vjecna joj slava i hvala, poginula sa 19 kao dobrovoljac u elitnoj borbenoj jedinici, cetiri puta bila ranjena.
I onda slusam ispovijedi neke pickice koja je uz frape gledala vijesti iz sigurnosti Mynchena kako je eto htio ostat jel, ali nije mogo.
A ovaj Forto, otkad se vratio ne trazi posla nego ulaze pare u politicku karijeru, lik je najobicniji ljigavac, znam ga licno. Pred prosle izbore je hodao okolo i prosio glasove, I kukao poslije kako je ulozio pare u kampanju a nije dobro prosao. Nema nikakvih zivotnih rezultata i sad on predvodi vladu ???
vi iz Sarajevve nist guzicom mrdnuli kad su doticnom pocele padati grante , a znali ste, gledali ste na TV, znaci, rat u BiH je poceo znatno ranije, a sto ste vi radili u Sarajevu !? taj isit pocetak rata u posavini , izlgeda nij ebio vas pocetak rata !?![]()
Bjež ba Karlinko--ne zajebavat
- Ramzess Veliki
#279 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Jok eto nije. odakle toliki ljudi po ZNG, vukovaru I inim tudjim vukojebinama.Fantom2d wrote:E moj Ramzes očigledno ne znas o cemu govorim GDIE,ZASTO i KAKO da ostanem jer po Sarajlijama rata u to vrijeme nije bilo .Mozda sam trebao kod tebe iznajmiti sobu pa da cekam ako zagustiSamo opravdanja za vlastiti kukavicluk. Zasto nije ostao u Sarajevu, zasto se nije vratio? Moj otac je dosao iz Alzira, napustio projekat I odazvao se mobilizaciji, svercao se preko granice da dodje da brani zemlju. Ja bio dobrovoljac, kakav poziv, nit sam ga cekao nit sam ga dobio. Renata iz moje jedinice vjecna joj slava i hvala, poginula sa 19 kao dobrovoljac u elitnoj borbenoj jedinici, cetiri puta bila ranjena.
Kofer u ruke i bjezite kud koji..Ne mogu da vjerujem da ljudi dan danas razmisljaju da je Sarajevo drzava i da BiH se prostire od Bascarsije do Marin Dvora , pa čovječe sto se ti nisi prijavio negdje 91 ako si mogao pa isao ratovati.Ja sa 19 nisam imao djecu da se vratim po njih kao tvoj otac iz Alzira.Sarajevo jeste glavni grad alil Bosna je malo veca.Pogledaj one koji su dosli za vrijeme rata iz Istocne Bosne masa ih je poginula ranjena ostali invalidi u odbrani Sarajeva a danas ih Sarajlije gledaju podrugljivo kao doslje.
- Connaisseur Karlin
#280 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Ramzonja , kakav ti je ovo jadan i nikakv odgovorRamzess Veliki wrote:Jok eto nije. odakle toliki ljudi po ZNG, vukovaru I inim tudjim vukojebinama.Fantom2d wrote:E moj Ramzes očigledno ne znas o cemu govorim GDIE,ZASTO i KAKO da ostanem jer po Sarajlijama rata u to vrijeme nije bilo .Mozda sam trebao kod tebe iznajmiti sobu pa da cekam ako zagustiSamo opravdanja za vlastiti kukavicluk. Zasto nije ostao u Sarajevu, zasto se nije vratio? Moj otac je dosao iz Alzira, napustio projekat I odazvao se mobilizaciji, svercao se preko granice da dodje da brani zemlju. Ja bio dobrovoljac, kakav poziv, nit sam ga cekao nit sam ga dobio. Renata iz moje jedinice vjecna joj slava i hvala, poginula sa 19 kao dobrovoljac u elitnoj borbenoj jedinici, cetiri puta bila ranjena.
Kofer u ruke i bjezite kud koji..Ne mogu da vjerujem da ljudi dan danas razmisljaju da je Sarajevo drzava i da BiH se prostire od Bascarsije do Marin Dvora , pa čovječe sto se ti nisi prijavio negdje 91 ako si mogao pa isao ratovati.Ja sa 19 nisam imao djecu da se vratim po njih kao tvoj otac iz Alzira.Sarajevo jeste glavni grad alil Bosna je malo veca.Pogledaj one koji su dosli za vrijeme rata iz Istocne Bosne masa ih je poginula ranjena ostali invalidi u odbrani Sarajeva a danas ih Sarajlije gledaju podrugljivo kao doslje.
- Ramzess Veliki
#281 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Neki moji prijatelji su bili u ZNG, neki u Handzarcima u Vukovaru, neki se borili ko placenici u Sloveniji pa presli u Bosnu i vratili se u Sarajevo kao iskusni ratnici. To sto je drzava zakazala ne pripisuj pojedincima iz bilo kog grada. Eto samo su sarajlije bitne ...Connaisseur Karlin wrote:nije ostao u Sarajevu, jer je vec bio svjedok survosti rata , vec je imao nekakvo ratno iskustvo kao civil !Ramzess Veliki wrote: Samo opravdanja za vlastiti kukavicluk. Zasto nije ostao u Sarajevu, zasto se nije vratio? Moj otac je dosao iz Alzira, napustio projekat I odazvao se mobilizaciji, svercao se preko granice da dodje da brani zemlju. Ja bio dobrovoljac, kakav poziv, nit sam ga cekao nit sam ga dobio. Renata iz moje jedinice vjecna joj slava i hvala, poginula sa 19 kao dobrovoljac u elitnoj borbenoj jedinici, cetiri puta bila ranjena.
vi iz Sarajevve nist guzicom mrdnuli kad su doticnom pocele padati grante , a znali ste, gledali ste na TV, znaci, rat u BiH je poceo znatno ranije, a sto ste vi radili u Sarajevu !? taj isit pocetak rata u posavini , izlgeda nij ebio vas pocetak rata !?
I ja nisam sarajlija.
- Ramzess Veliki
#282 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Tvoj je upis fula i vrlo ruzan. Vrijedjas ljude koji su se ipak borili prvom prilikom.Connaisseur Karlin wrote: Ramzonja , kakav ti je ovo jadan i nikakv odgovorskreces neuspjesno sa teme
- Connaisseur Karlin
#283 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
ali rat u BiH je sluzbeno poceo sa pocetkom rata u Sarajevu, a ne sa ratnim sukobima na teritorijama BiH 5 ili 6 mjeseci ranije , naravno da su svi zakazali, narodu drugm dijelovima iste drzae gledao na TV , i nije razmisljao da se rat upravo poceo desavati u vlastitoj dravi !!!Ramzess Veliki wrote:Neki moji prijatelji su bili u ZNG, neki u Handzarcima u Vukovaru, neki se borili ko placenici u Sloveniji pa presli u Bosnu i vratili se u Sarajevo kao iskusni ratnici. To sto je drzava zakazala ne pripisuj pojedincima iz bilo kog grada. Eto samo su sarajlije bitne ...Connaisseur Karlin wrote: nije ostao u Sarajevu, jer je vec bio svjedok survosti rata , vec je imao nekakvo ratno iskustvo kao civil !
I ja nisam sarajlija.
zar nije predmet Odbrnae i Zastite upravo ucio jugo generacije sto znaci pocetak oruzanog sukoba na drzavnim granicama i sto znaci ugorzavanje granice jedne drzave !!!
nije drzava zakazala, vec se narod nadao da ce netko za njih rijesiti pocetak vojnih sukoba u toj istoj drzavi, jer im nije guzica bila ugorzena u odejredjenim dijelovima drzave , a ovdje iste srajlije pisu o odbrani svoje drzave i patriotizmu
- Ramzess Veliki
#284 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Ja jada i iskustva ... bio svjedok surovosti rata, najveci mu domet bilo trcat sa kanisterom i pretrpjet granate u dubokom podrumu.Connaisseur Karlin wrote: nije ostao u Sarajevu, jer je vec bio svjedok survosti rata , vec je imao nekakvo ratno iskustvo kao civil !
Hajd ne provaljuj se vise ...
- Connaisseur Karlin
#285 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
ne vrijedjam ,jer ne pisem o borcima u BiH , ne izmisljajRamzess Veliki wrote:Tvoj je upis fula i vrlo ruzan. Vrijedjas ljude koji su se ipak borili prvom prilikom.Connaisseur Karlin wrote: Ramzonja , kakav ti je ovo jadan i nikakv odgovorskreces neuspjesno sa teme
- Connaisseur Karlin
#286 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
naravno, to je njegovo iskustvo, a vi ste njegovo iskustvo gledali na TV , i nije vam guzica bila izozena istoj opasnostiRamzess Veliki wrote:Ja jada i iskustva ... bio svjedok surovosti rata, najveci mu domet bilo trcat sa kanisterom i pretrpjet granate u dubokom podrumu.Connaisseur Karlin wrote: nije ostao u Sarajevu, jer je vec bio svjedok survosti rata , vec je imao nekakvo ratno iskustvo kao civil !
Hajd ne provaljuj se vise ...
Last edited by Connaisseur Karlin on 03/01/2019 14:30, edited 1 time in total.
-
The 51st State
#287 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
za neke je wwii poceo 1939, za neke 1933, 1936, 1938, stvar percepcije.
- Connaisseur Karlin
#288 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
rat na Balkanu se redovno gledao na TV, nije isto znati sto se desava u vlastitoj drzavi , i nemati potrebe da se ista pocne branitiThe 51st State wrote:za neke je wwii poceo 1939, za neke 1933, 1936, 1938, stvar percepcije.
-
Haman2
#289 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Da li moze malo konkretnije u odgovorima na postavljeno pitanje a tice se svakog od nas.
Gdje sam bio i zasto
Sta sam mislio o ratu a sta danas mislim
Da li bi u novom ratu postupio na isti nacin ili nekako drukcije
Last edited by Haman2 on 03/01/2019 14:40, edited 2 times in total.
-
Bodkin
#290 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Svi ovi odgovori su subjektivni. Neki jer su generali nakon bitke, neki jer im licno odgovara da opravdaju svoj izbor pa da li je to odlazak ili ostanak. Ima rijetkih kao @pm koji se posere na svoj izbor. To je za postovanje 
-
The 51st State
#291 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
sveukupne okolnosti i brzina desavanja navode na zakljucak da je to prilicno povrsan pristup kada se to pitanje razmatra, previse razlicitih mikroklima je bilo da bi se eto sad ko opalila osuda skoro 30 godina nakon pocetka rata, sto neko nije ovo ili moralno osudjivanje onih kojih jesu nesto uradili onih koji nisu.Connaisseur Karlin wrote:rat na Balkanu se redovno gledao na TV, nije isto znati sto se desava u vlastitoj drzavi , i nemati potrebe da se ista pocne branitiThe 51st State wrote:za neke je wwii poceo 1939, za neke 1933, 1936, 1938, stvar percepcije.
- Connaisseur Karlin
#292 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
osuda onih koji su nesto uradili je licemjerna, jer su nesto uradili za svoj grad Sarajevo, a nekoliko mjesecni ranije su gledali sto se dsava na sjeveru iste drzave, i sad pisu na temi, o nekekavom patriotizmuThe 51st State wrote:sveukupne okolnosti i brzina desavanja navode na zakljucak da je to prilicno povrsan pristup kada se to pitanje razmatra, previse razlicitih mikroklima je bilo da bi se eto sad ko opalila osuda skoro 30 godina nakon pocetka rata, sto neko nije ovo ili moralno osudjivanje onih kojih jesu nesto uradili onih koji nisu.Connaisseur Karlin wrote:rat na Balkanu se redovno gledao na TV, nije isto znati sto se desava u vlastitoj drzavi , i nemati potrebe da se ista pocne branitiThe 51st State wrote:za neke je wwii poceo 1939, za neke 1933, 1936, 1938, stvar percepcije.
-
The 51st State
#293 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
jbg, da imas malo bolji insight u predratne prilike u bosni, ne bi ti to bilo toliko cudno,
-
maher
#294 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
ZAKON O AMNESTIJI
Clanak 1.
Daje se amnestija svim osobama koje su do 14. prosinca 1995. godine ucinile krivicno djelo protiv osnova drustvenog uredjenja i sigurnosti Bosne i Hercegovine - Glava XV, protiv oruzanih snaga - Glava XX preuzetog Krivicnog zakona SFRJ, pozivanje na otpor iz clana 201, sirenje laznih vijesti iz clana 203. i nedozvoljeno drzanje oruzja i eksplozivnih materijala iz clana 213. predvidjeno u odgovarajucem krivicnom zakonu koji se primjenjuje na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija), kao i krivicno djelo neodazivanja pozivu i izbjegavanje vojne sluzbe onesposobljavanjem ili obmanom i samovoljno udaljenje i bjekstvo iz oruzanih snaga predvidjeno u clanu 8. Zakona o primjeni Krivicnog zakona Republike Bosne i Hercegovine i Krivicnog zakona ("Sluzbeni list RBiH", br. 6/92, 11/92 i 21/92), ako je tim zakonom ili drugim odgovarajucim zakonom koji se primjenjuje na teritoriji Federacije predvidjeno kaznjavanje ovih osoba za to krivicno djelo.
Clanak 2.
Ako protiv osoba iz clanka 1. ovog zakona nije pokrenut krivicni postupak, postupak se nece ni pokrenuti, a ako je postupak u toku - obustavit ce se. Ako je osobi iz clanka 1. ovog zakona pravomocno izrecena kazna zatvora, osobodit ce se od izvrsenja te kazne u cjelini ili u djelu koji nije izvrsen.
Clanak 1.
Daje se amnestija svim osobama koje su do 14. prosinca 1995. godine ucinile krivicno djelo protiv osnova drustvenog uredjenja i sigurnosti Bosne i Hercegovine - Glava XV, protiv oruzanih snaga - Glava XX preuzetog Krivicnog zakona SFRJ, pozivanje na otpor iz clana 201, sirenje laznih vijesti iz clana 203. i nedozvoljeno drzanje oruzja i eksplozivnih materijala iz clana 213. predvidjeno u odgovarajucem krivicnom zakonu koji se primjenjuje na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija), kao i krivicno djelo neodazivanja pozivu i izbjegavanje vojne sluzbe onesposobljavanjem ili obmanom i samovoljno udaljenje i bjekstvo iz oruzanih snaga predvidjeno u clanu 8. Zakona o primjeni Krivicnog zakona Republike Bosne i Hercegovine i Krivicnog zakona ("Sluzbeni list RBiH", br. 6/92, 11/92 i 21/92), ako je tim zakonom ili drugim odgovarajucim zakonom koji se primjenjuje na teritoriji Federacije predvidjeno kaznjavanje ovih osoba za to krivicno djelo.
Clanak 2.
Ako protiv osoba iz clanka 1. ovog zakona nije pokrenut krivicni postupak, postupak se nece ni pokrenuti, a ako je postupak u toku - obustavit ce se. Ako je osobi iz clanka 1. ovog zakona pravomocno izrecena kazna zatvora, osobodit ce se od izvrsenja te kazne u cjelini ili u djelu koji nije izvrsen.
- Connaisseur Karlin
#295 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
ali citaj temu, vidis da napdaose Fantom2d , procitja njegove postoveThe 51st State wrote:jbg, da imas malo bolji insight u predratne prilike u bosni, ne bi ti to bilo toliko cudno,
-
The 51st State
#296 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
upratio sam, glupo sto su ga napadali, prosto je svaka opstina imala svoj rat usljed sveopsteg raspada sistema i bas je deplasirano nekog pojedinacno habati zarad toga sto se ispalio, posebno sto nije bilo nikakve posebne organizacije ni u sredinama gdje je bilo volje za otpor.Connaisseur Karlin wrote:ali citaj temu, vidis da napdaose Fantom2d , procitja njegove postoveThe 51st State wrote:jbg, da imas malo bolji insight u predratne prilike u bosni, ne bi ti to bilo toliko cudno,
- MarlboroGold
#297 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Netačno. Nije narod zakazao, već mu se uporno putem medija govorilo ne brinite neće doći do rata dok su se u Posavini već grobnice stvarale.Connaisseur Karlin wrote: ali rat u BiH je sluzbeno poceo sa pocetkom rata u Sarajevu, a ne sa ratnim sukobima na teritorijama BiH 5 ili 6 mjeseci ranije , naravno da su svi zakazali, narodu drugm dijelovima iste drzae gledao na TV , i nije razmisljao da se rat upravo poceo desavati u vlastitoj dravi !!!
zar nije predmet Odbrnae i Zastite upravo ucio jugo generacije sto znaci pocetak oruzanog sukoba na drzavnim granicama i sto znaci ugorzavanje granice jedne drzave !!!
nije drzava zakazala, vec se narod nadao da ce netko za njih rijesiti pocetak vojnih sukoba u toj istoj drzavi, jer im nije guzica bila ugorzena u odejredjenim dijelovima drzave , a ovdje iste srajlije pisu o odbrani svoje drzave i patriotizmu
To je do tadašnjeg predsjednika i njegovih ljudi, a ne naroda.
Šta je neki sarajlija mogao očekivati kad je iz Alijinih usta čuo ništa se ne brinite neće doći do rata? Naravno da su se u to uzdali... a šta se kasnije desilo je druga priča.
-
nepoznati988
#298 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
ok, nije bilo 92, pa 93, no je li se on mogao vratiti 94 i staviti na raspolaganje ABIH? mani se suplje, da je sreće pobjeguljama bi se zabranio ulazak u BiH.The 51st State wrote:upratio sam, glupo sto su ga napadali, prosto je svaka opstina imala svoj rat usljed sveopsteg raspada sistema i bas je deplasirano nekog pojedinacno habati zarad toga sto se ispalio, posebno sto nije bilo nikakve posebne organizacije ni u sredinama gdje je bilo volje za otpor.Connaisseur Karlin wrote:ali citaj temu, vidis da napdaose Fantom2d , procitja njegove postoveThe 51st State wrote:jbg, da imas malo bolji insight u predratne prilike u bosni, ne bi ti to bilo toliko cudno,
-
The 51st State
#299 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
ok, nije bilo 92, pa 93, no je li se on mogao vratiti 94 i staviti na raspolaganje ABIH? mani se suplje, da je sreće pobjeguljama bi se zabranio ulazak u BiH.
mogo je ali to nije bio predmet rasprave, sta bi ja ili ti je nebitno, amnestija davno proglasena i sad se to sve pika kao licni stav,
-
PM72
#300 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?
Kato moja draga,KatarinaKosaca wrote:Nije Zvizdic bio vani. Bio u ministarstvu. U uniformi ne, ali ne ni vani. Ne znam na kojeg Hadzibajrica mislis. Sadasnji nacelnik SG je od 91 angaziran. Kao i pola Starog Grada.
Zvizdić je bio čitav rat u Njemackoj a Hadzibajrić Selim,prijeratni načelnik,imao je istureno komandno mjesto u Turskoj kao i Švrakići...