vinko_5 wrote:Na koja ja pitanja trebam odgovoriti?
Zasto Hrvati iz BIH dozivljavaju Hrvatsku kao svoju domovinu?
Zato sto ona to jeste, to je nasa matica.
Jednako kao sto i ogroman broj Bosnjaka dozivljava Tursku kao svoju maticu.
Bolje i kvalitetnije se zivi u Hrvatskoj.
Prosjecna placa u Hrvatskoj 750 EUR
Prosjecna placa u BIH 250 EUR
Hrvatska nudi mnogo vise mogucnosti i mnogo vise prilika nego BIH.
Gradovi u Hrvatskoj su urbaniji i napredniji u odnosu na BIH, nude vise sadrzaja.
I ona vasa plivacica Amina Kajtaz , koja je iz Mostara je radi preselila u Zagreb.
Pa Kemal Monteno, Enis Beslagic, Edo Maajka, Emir Hadzihafizbegovic, Zeljko Bebek i da ne nabrajam...
Svi ti ljudi su odabrali Hrvatsku umjesto BIH.
I sta BIH tocno nudi da bi je netko osjecao svojom?
Osim sto je u svijetu percipiraju kao ratnu zonu sa teroristickim bazama koje se samo sto ne aktiviraju
Imati dvojno državljanstvo je prednost i to svakako treba koristiti (hvala zakonima), ali ovo sve što si napisao je zaista daleko od istine.
Prvo, Hrvatima u BiH Hrvatska nije matica nego je, paradoksalno, za mnoge Hrvate u Hrvatskoj BiH matica jer mnogi imaju porijeklo iz BiH. To ti naravno govori koliko su dvije zemlje povezane, ali to je druga tema. Ne može ti biti matica jedna država ako su ti djedovi, pradjedovi, praprapradjedovi, šukundjedovi i babe iz BiH, iako su Hrvati. Dakle, Hrvatima u BiH (osim par izuzetaka, koji su možda doselili iz Hrvatske, a ovo se više odnosi na pogranične dijelove u Hercegovini) je matica BiH, a kako ko neku zemlju emotivno doživljava je manje bitno.
Bošnjaci (jedan dio) imaju simpatije prema Turskoj i možda neki svršavaju na Erdogana, ali ne znam nijednog ko je Tursku nazvao maticom ili domovinom. Debilne izjave od Cerića i sličnih su druga tema i imaju političku pozadinu.
Život jeste dosta kvalitetniji u Hrvatskoj u odnosu na BiH, ali u sjevernoj Hrvatskoj, Istri i Zagrebu. I da, dijelovima Dalmacije. Slavonija, ono jadransko zaleđe, Lika, Kordun itd. - negdje isto, a negdje bogme gore nego u BiH. Molim te da obiđeš cijelu Hrvatsku pa ćeš dobiti bolju sliku. Ja jesam.
Prosječna plaća u BiH nije 250 eur mada mnogo ljudi radi za ove smiješne pare. Također, ne zaboravi da je život u Hrvatskoj skuplji nego u BiH.
Hrvatska nudi više, ali u ovim dijelovima koji su spomenuti iznad. Naravno da su gradovi napredniji jer je država generalno razvijenija od BiH.
Neki su odabrali Hrvatsku umjesto BiH, ali većina bira neke druge europske zemlje osim i Hrvatske i BiH. Ako imaju priliku. Iseljavanja iz obje zemlje ti to potvrđuje.
I na kraju, osjećaj pripadanja nečemu izgrađuješ sam. Ne treba ti niko ništa nuditi da bi nešto osjećao svojim, ali ne znam kako ti BiH taj osjećaj oduzima, možeš li objasniti? Ali i da taj osjećaj imaš ili nemaš - mjesto rođenja i pretke promijeniti ne možeš.
I nije istina da se BiH percipira kao zona s terorisičkim bazama. BiH se u inozemstvu uopće ne percipira nikako što je problem druge vrste, a o BiH kao nekoj terorističkoj zoni govore isključivo pogodi ko? Evo ja ću ti reći: politički vrhovi susjednih zemalja kada govore vani o BiH i naravno članovi ekstremne desnice u EU parlamentu. Odlično društvo, zar ne?