Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#276 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

mirsek wrote: Svabe su vrlo precizne cjepidlake ali to je cijena dobre uredjenosti drzave. Naviknut ces se. :D
Ma joj ćuti :lol: Dobio zadatak da za restoran idem u nabavku kedijem, dobio spisak trebovanja i hajde tu i tu utovari i dovezi šta treba....Došao ja tamo predao narudžbe za piće sto moram preuzeti, poslije nekog vremena donese viljuškar paletu sa robom, spusti i ode. Ja lagano krenu uzimati sanduke da ubacim u kedi, kad ide ovaj tamo galami, krila, halt, najn! Šta je jbt :? Veli on nije to tvoj posao da utovaraš ima ko je za to zadužen i kome je to posao, i ja čekaj kraj kadija po sata skoro dok mi nisu utovarili.... :-? :mrgreen:

Kad sam dovezao u restoran sve to krenuo ja to jedno po jedno u magacin nostiti, kad ide ovaj šef od tamo isto tako krila i drvi :shock: šta je sad jbt??? Što dižeš to imaš kolica pa na njih i onda u magacin samo gurneš na police, povrijedićeš se pa onda ću ja biti kriv :shock: :? O matero pa vidi me koliki sam kakva povreda o zub gajbu okačim, jok ni čuti! Jebla te kolica dok dovezeš, odvezeš i manevrišeš sa njima mogao sam sve tri puta utovariti i istovariti do sad i to ne kedi jebeni nego kamion....al eto.... :mrgreen:

A insomniji teško to mogu objasniti, ne staje u jednu rečenicu ako me kontaš :mrgreen:
Fudo387

#277 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

seln wrote:
un1ted wrote:Pa ko ce se vratiti? Onaj ko ne moze bez "Bosne" i onaj koji ne uspije. To sto nisi uspio ne znaci da nece drugi.
Ja cu se vratiti.
Naravno, sa zaradjenom penzijom.
Meni jos fali 4 da dobijem punu invalidsku, ona ne za par procenata manja od prave peMzije.
Skont’o sam otici u onu kancelariju dje su najveci supci, stajacu pesest minuta zamisljen, necu nista rec, i onda cu izvadit cunu i popisat im se po onim kompjuterima od sest metara.
Ma moraju mi dat da sam lud.
muzicar_iz_parka

#278 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muzicar_iz_parka »

Tomahawk11 wrote:Ma nek ide ko god hoće.
Posebno ljudi koji ovdje nemaju perspektive, šta će, ode trbuhom za kruhom.
Malo manje je razumljivo da idu potpuno situirani ljudi, a opet pravdajući se sistemom, nepostojanjem države.
No, svijet je globalno selo, neko ode, neko dođe, šta sad.
U društvu kao cjelini zavisimo jedni od drugih. Masovno iseljavanje običnog prosječnog naroda dovodi u pitanje egzistenciju situiranih ljudi. Lako ćeš recimo živjeti od 2000 KM kada te usluge koštaju malo, ali kako više naroda odlazi i najobičnije usluge postaju skuplje i onda tvoje primanje gubi na vrijednosti. To je malo drastičan opis ali veoma vjerovatan scenarijo.
Onda dolazi sujeta, kod nas bolje situiran čovjek teško može imati recimo auto od 10-15k € i raznorazne materijalna dobra (bez obzira što to ide na kredit) kao što imaju obični koji odu na stranu, onda i oni u trci za tim napuste relativno dobre uslove ovdje za čije će in postizanje vani trebati bar 5 godina ako ne i više.

Ima 1000 razloga zašto se ljudi odlučuju na ovo ili ono.

Neki tvrde da to čine zbog djece, lakše danas sutra školovati djete u Austriji, Njemačkoj, itd ako si već tamo nego finansirati iz BiH sve to.
lethalthreat

#279 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by lethalthreat »

Kao što i Maajka kaže, svako ima svoj motiv, ne treba nekome prebacivati ako je otišao/ostao. Svi mi zajedno želimo bolje sutra. Moje mišljenje je da ko god je na državnoj sisi ili radi online za strance da 2 puta razmisli o odlasku. I onda da još jednom razmisli za svaki slučaj. Svi ostali neka se hvataju noge čim prije. Ja radim fin posao, za naše uslove i plata je OK, ali u zadnje vrijeme razbih glavu da li se upustiti u nepoznato ili čuvati ovo što imam u svom na svom. Čak razmišljam i o prekvalifikaciji, iako sam VSS, ali hebeš ga ... život je jedan. Tako da razumijem obe strane. Sretno svima.
muzicar_iz_parka

#280 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Fudo387 wrote:
seln wrote:
un1ted wrote:Pa ko ce se vratiti? Onaj ko ne moze bez "Bosne" i onaj koji ne uspije. To sto nisi uspio ne znaci da nece drugi.
Ja cu se vratiti.
Meni jos fali 4 da dobijem punu invalidsku, ona ne za par procenata manja od prave peMzije.
Skont’o sam otici u onu kancelariju dje su najveci supci, stajacu pesest minuta zamisljen, necu nista rec, i onda cu izvadit cunu i popisat im se po onim kompjuterima od sest metara.
A jel može tamo ona partizanska taktika, dovedeš dva svjedoka i prolazi?
Ako treba za peMziju posvjedočiću ja da si najluđi od svih nas, nađi još jednoh svjedoka.
Fudo387

#281 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

muzicar_iz_parka wrote:
A jel može tamo ona partizanska taktika, dovedeš dva svjedoka i prolazi?
Ako treba za peMziju posvjedočiću ja da si najluđi od svih nas, nađi još jednoh svjedoka.
‘fala dje cuo i necuo, al’ jebiga, nemere.
konjislav

#282 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

seln wrote:
Ja cu se vratiti.
To je klasika, i naravno veoma opravdano razmisljanje.
seln

#283 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

Fudo387 wrote:
seln wrote:
Ja cu se vratiti.
A jesil nanijetio vratit se u Bosnu?
Tomahawk11
Globalni moderator

#284 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

muzicar_iz_parka wrote:
Tomahawk11 wrote:Ma nek ide ko god hoće.
Posebno ljudi koji ovdje nemaju perspektive, šta će, ode trbuhom za kruhom.
Malo manje je razumljivo da idu potpuno situirani ljudi, a opet pravdajući se sistemom, nepostojanjem države.
No, svijet je globalno selo, neko ode, neko dođe, šta sad.
U društvu kao cjelini zavisimo jedni od drugih. Masovno iseljavanje običnog prosječnog naroda dovodi u pitanje egzistenciju situiranih ljudi. Lako ćeš recimo živjeti od 2000 KM kada te usluge koštaju malo, ali kako više naroda odlazi i najobičnije usluge postaju skuplje i onda tvoje primanje gubi na vrijednosti. To je malo drastičan opis ali veoma vjerovatan scenarijo.
Onda dolazi sujeta, kod nas bolje situiran čovjek teško može imati recimo auto od 10-15k € i raznorazne materijalna dobra (bez obzira što to ide na kredit) kao što imaju obični koji odu na stranu, onda i oni u trci za tim napuste relativno dobre uslove ovdje za čije će in postizanje vani trebati bar 5 godina ako ne i više.

Ima 1000 razloga zašto se ljudi odlučuju na ovo ili ono.

Neki tvrde da to čine zbog djece, lakše danas sutra školovati djete u Austriji, Njemačkoj, itd ako si već tamo nego finansirati iz BiH sve to.
Dojadilo svijetu da guli za 4-5 stoja. Ja to razumijem. Naravno, ovo tvoje stoji, ali nije to slučaj samo sa BiH. Hrvatska i Srbija su uređenije zemlje, pa imaju sličan problem. Još je u Hrvatskoj otvoreno, EU, a i Srbija ima povoljniji položaj kad je pasoš u pitanju.

Imali smo egzodus devedesetih, pa smo opet nekako stali na noge. Koga nema, bez njega se može.
Istina, biće mrtvih sredina, neke su to već.
Kako reče ovaj jedan moj prijatelj što je otišao u Njemačku (iz manjeg je grada), ostali samo lopovi i prevaranti, nemaš s kim kafu popiti. Oni koji neće raditi, nego gledaju da nekog prevare. Sve ostalo otišlo.
Fudo387

#285 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

seln wrote: A jesil nanijetio vratit se u Bosnu?
Jesam, skupa cemo. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#286 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
Pa sto ih nisi odveo kod Kibeta da te caste? :lol:
Pa valjda oni vode. Kad smo mi vodili kao firma isli smo upravo kod Kibeta, ambasadora im pozvali. Nisu ljudi u zivotu onoliko hadzijali garantujem ti. A sve neki senior associate i Direktoro departmana kurci palci. Jedino je CEO bio umjeren :mrgreen:
Fudo387

#287 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote:
Pa sto ih nisi odveo kod Kibeta da te caste? :lol:
Pa valjda oni vode. Kad smo mi vodili kao firma isli smo upravo kod Kibeta, ambasadora im pozvali. Nisu ljudi u zivotu onoliko hadzijali garantujem ti. A sve neki senior associate i Direktoro departmana kurci palci. Jedino je CEO bio umjeren :mrgreen:
Eto vidis, e moj Subara,
A vidi, da ste im fino rekli, u tom Konzumu se pojavili misevi, najbolje nam je tamo gdje smo mi vas vodili, odveli bi vas ljudi.
Kad su oni bezobrazni, moras i ti sa njima bezobrazno i bahato.
Al dobro, dobre Bosnje, merhamet, drz nedaj, i et, smustafise vam ga. Mamu im sveCku. :twisted:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#288 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

Tomahawk11 wrote:Kako reče ovaj jedan moj prijatelj što je otišao u Njemačku (iz manjeg je grada), ostali samo lopovi i prevaranti, nemaš s kim kafu popiti. Oni koji neće raditi, nego gledaju da nekog prevare. Sve ostalo otišlo.
Ista situacija i kod mene u BL u dlaku! Sve što valja i s kim sam se družio i u školu išao je otišlo vani. Ostali samo klošari, lopine i pjandure. Čim sam došao odmah start aj plati nam pivu sad si zaradio para gore.... :roll: Gore sam se i dvoumio što odlazim iz svoje sredine i ljudi koje znam, ali sad sam definitvno shvatio da ne vrijedi oko toga lupati glavu... :-?
seln

#289 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

Fudo387 wrote:
seln wrote: A jesil nanijetio vratit se u Bosnu?
Jesam, skupa cemo. :D
Jebi ga, kako starim, postajem namcorast...
polahko mi pun q tipova u slim fit odijelima, koji su naucili sve vjestine osim razmisljanja i koji uglavnom prodaju vruc vjetar.
Tako da... kad zaradim peMziju, u principu bih mogao i ovdje zivjeti od toga.... ali to je to, samo zivjeti. Stan, hrana, hefta kupanja na moru...
izmedju toga, bezgranicna dosada u tudjem svijetu.
A meni se ne zivi u penziji koja je cekanje Azraila. Hocu da putujem, obilazim prirodne ljepote, zijaretim dovista...
da okrenem janje, da mi harmonikas svira poistiha, na uho...
i da u neko doba viknem " Azraile, racun molim".
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#290 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote: Kako reče ovaj jedan moj prijatelj što je otišao u Njemačku (iz manjeg je grada), ostali samo lopovi i prevaranti, nemaš s kim kafu popiti. Oni koji neće raditi, nego gledaju da nekog prevare. Sve ostalo otišlo.
Jaran ti naravno sere kao foka. I oni koji idu i oni koji ostaju regrutuju se iz iste mase a u masi ima svega i lopova i postenih ljudi. Kakve je sve mrake otislo a koliko je normalnih i postenih ljudi ostalo i vice versa...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#291 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote: Eto vidis, e moj Subara,
A vidi, da ste im fino rekli, u tom Konzumu se pojavili misevi, najbolje nam je tamo gdje smo mi vas vodili, odveli bi vas ljudi.
Al dobro, dobre Bosnje, merhamet, drz nedaj, i et, smustafise vam ga. Mamu im sveCku. :twisted:
Bi al u kurcu. Njima je cascavanje nepoznat pojam i imao sam osjecaj isto da se pravdaju sto ce castiti.
mirsek

#292 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

_BataZiv_0809 wrote:
Bi al u kurcu. Njima je cascavanje nepoznat pojam i imao sam osjecaj isto da se pravdaju sto ce castiti.
Po svedskom narodnom obicaju kad ti dodju na kucni dernek/veceru sve sto se ne pojede tokom derneka/vecere a sto su oni kupili na odlasku ponesu sa sobom .
Fudo387

#293 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
:lol:
Pa bas zato, a bi garant, preko qrca, al bi.
Jebat ih, sljedeci put vi njih odvedite na benzinsku, eto vam po kafa, snickers i haj, voznja.
muzicar_iz_parka

#294 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Tomahawk11 wrote:
Dojadilo svijetu da guli za 4-5 stoja. Ja to razumijem. Naravno, ovo tvoje stoji, ali nije to slučaj samo sa BiH. Hrvatska i Srbija su uređenije zemlje, pa imaju sličan problem. Još je u Hrvatskoj otvoreno, EU, a i Srbija ima povoljniji položaj kad je pasoš u pitanju.

Imali smo egzodus devedesetih, pa smo opet nekako stali na noge. Koga nema, bez njega se može.
Istina, biće mrtvih sredina, neke su to već.
Kako reče ovaj jedan moj prijatelj što je otišao u Njemačku (iz manjeg je grada), ostali samo lopovi i prevaranti, nemaš s kim kafu popiti. Oni koji neće raditi, nego gledaju da nekog prevare. Sve ostalo otišlo.
To sa 4-5 stoja sam čuo i iz HR, samo se radilo o drugoj valuti tj. €. Pretvoreno u troškove, ispane ista muka kao 400-500 KM u BiH. Može se u turizmu zaraditi više, ali dođe te na isto, rintaš 250-300 sati mjesečno za 1000 eura. Opet nije nikakvo stalno riješenje. Srbija van Beograda ima gori standard od BiH.

Masovnost odlaska je prije svega zbog većih olakšica dobijanja legalnog boravka na zapadu, dok narod u većini ne vidi perspektivu u ostanku. Nije zlato sve što sija niti je svako sposoban snaći se u inostranstvu.

Dosta se mijenja psiha naroda, mislim da je do 2010-12 bilo više optimizma, raspoloženja i vjerovanja u bolje sutra, dok je toga danas sve manje. To je manje više "regionalna" bolest nego samo vezano za BiH.
seln

#295 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

A, cuj, ne smatram ja ni Svede ni Svabe losim ljudima samo zato sto imaju razlicite adete...
jednostavno, takvi su i kapak. Oni nas vjerovatno smatraju rasipnim.
Isto kao sto ja smatram rasipnim i neracionalnim turkmenske narode i njihovo bacanje para u kojekakvim prigodama.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#296 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote: :lol:
Jebat ih, sljedeci put vi njih odvedite na benzinsku, eto vam po kafa, snickers i haj, voznja.
Ma korigovali smo im ugovor u odjeljku mjesecna cijena usluge :D
Fudo387

#297 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Je i mene budale, ja nasim banditima objasnjavam kako ce zajebat svedjane :lol:
muzicar_iz_parka

#298 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Fudo387 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Đe ima većih prevaranata od sarajevskih jalijaša? :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#299 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
Rusi su jedini namazaniji od nas. Kakve hijene mati mila. Ali kad se dogovorimo dogovorili smo se i toga se drze. Ali dok dodjes do ugovora isusove muke.

Sa Arapima i Turcima ne saradjujemo ali vjerujem da su i oni show program.
Fudo387

#300 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

muzicar_iz_parka wrote: Đe ima većih prevaranata od sarajevskih jalijaša? :D
Ima, truMpovci su jebali sve jalijase svijeta.
Ovo nema nidje.
Post Reply