STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
Haman2

#276 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Haman2 »

nanadivan
Ma to što pričaš nema veze. Kao da se zbog toga što ljudi danas mogu kupiti iPhone utvrđuje daje sistem bolji. Nebitno što je tada iPhone bio još neizmisljen. Evo ja recimo danas imam malu firmu od 7 radnika i zarađujem (ostaje mu čisto) u proseku oko 4-5 prosečnih plata u RS. Radim od 7 do 21 i Sikiram se većinu vremena oko koje čega, i pitam se da li ce me prije moždani ili srčani strefiti, a vrlo rado bih se mijenja sa mojim ocem koji je 30g u socijalizma bio inženjer i zarađivao malo manje od mene sada a živio lagodno
Prosli sistem velicju oni koji se drze one izreke nastale u proslom sistemu " ne mozes me malo platiti koliko ja mogu malo raditi" ili " radio ne radio svira ti radio". Jedna firma koja je imala 4.000 zaposlenih danas ima 1000. Plate su vece i ljudi bolje zive. To se vidi po kucama koje prave, kolima koje voze itd. To su argumenti. Prazne price ne piju vode. Da, nismo brinuli ni o cemu. Dizes kredit za tepih, vitrinu, odijelo itd. Stojis u redu za mlijeko, kafu, hljeb itd. Pricas na sastancima radnickog svaja i mlatis praznu slamu i to sve za vrijeme radnog vremena ponegdje uz kafu i sok itd. Onaj ko radi i onaj ko ne radi imaju istu platu. Stvarno je bilo bolje.
drastic

#277 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by drastic »

Haman2 wrote:nanadivan
Ma to što pričaš nema veze. Kao da se zbog toga što ljudi danas mogu kupiti iPhone utvrđuje daje sistem bolji. Nebitno što je tada iPhone bio još neizmisljen. Evo ja recimo danas imam malu firmu od 7 radnika i zarađujem (ostaje mu čisto) u proseku oko 4-5 prosečnih plata u RS. Radim od 7 do 21 i Sikiram se većinu vremena oko koje čega, i pitam se da li ce me prije moždani ili srčani strefiti, a vrlo rado bih se mijenja sa mojim ocem koji je 30g u socijalizma bio inženjer i zarađivao malo manje od mene sada a živio lagodno
Prosli sistem velicju oni koji se drze one izreke nastale u proslom sistemu " ne mozes me malo platiti koliko ja mogu malo raditi" ili " radio ne radio svira ti radio". Jedna firma koja je imala 4.000 zaposlenih danas ima 1000. Plate su vece i ljudi bolje zive. To se vidi po kucama koje prave, kolima koje voze itd. To su argumenti. Prazne price ne piju vode. Da, nismo brinuli ni o cemu. Dizes kredit za tepih, vitrinu, odijelo itd. Stojis u redu za mlijeko, kafu, hljeb itd. Pricas na sastancima radnickog svaja i mlatis praznu slamu i to sve za vrijeme radnog vremena ponegdje uz kafu i sok itd. Onaj ko radi i onaj ko ne radi imaju istu platu. Stvarno je bilo bolje.
da se onda radilo kao danas nebi znao sta imam
Haman2

#278 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Haman2 »

Image

Bio je to sistem koji je favorizovao ideologiju umjesto pragmaticnog pristupa problemima. Ljudi su se izvjezbali u "pricanju supljih prica" posebno na sastancima radnickih savjeta ali i partijskim sastancima. Naravno, bilo je tu puno laznih prica. Malo se radilo a puno pricalo.
Dok smo bili interesantni Zapadu imali smo puno kredita i dobro se zivjelo za ono vrijeme. Kasnije kad je umro Tito pocinju nestasice svega i svacega a posebno mlijeka i kafe. Nekad bilo i vise se ne ponovilo.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#279 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by pici »

nije se smiJo kurban klat... strasno
insomnia78

#280 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by insomnia78 »

Pisaj je. Mom djetetu je danas bolje jedno tri ‘iljade puta nego sto je meni bilo
Sanjarko

#281 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Sanjarko »

Hvala Bogu pa jest, i da tako ostane, i ne samo tvom djetetu nego i drugoj djeci i ljudima. Tezimo mi ljudi uvijek ka boljem.
kakonako

#282 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by kakonako »

insomnia78 wrote:Pisaj je. Mom djetetu je danas bolje jedno tri ‘iljade puta nego sto je meni bilo
U Francuskoj ili u Bosni?
insomnia78

#283 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by insomnia78 »

U Fr. Eto moja sestra ima dvoje djece u Bosni i isti slucaj.
nenadivan

#284 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by nenadivan »

insomnia78 wrote:U Fr. Eto moja sestra ima dvoje djece u Bosni i isti slucaj.
Lijepo od tebe sto pomažes sestri
insomnia78

#285 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by insomnia78 »

Ni najmanje
kakonako

#286 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by kakonako »

Üa mogao bi se i ti vratiti kad je vec tako,ili mozda nece djeca?
insomnia78

#287 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by insomnia78 »

A sta tebe boli kurac dje ja zivim i kakve to veze ima sa ovom pricom
kakonako

#288 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by kakonako »

Vala bas,boli me ona stvar sto ti svakom loncu hoces biti poklopaac.Do mene je,izvini,necu vise.
Maraschino

#289 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

Najgore je kada o bivsoj pricaju oni koji je nisu osjetili na svojoj kozi, oni koji nisu krocili iz grada i stana kojeg su dobili, djeca funkcionera, vojnih lica...sve izvan toga je tuga, jad i bijeda.
Nije bila Bijafra ali ni raj na zemlji. Bijeda je tavorila, srednja klasa zivotarila, funkcioneri iz straha od partije i pedsjednika nisu smjeli kupovati kule i gradove a malo im je falilo. Nesta predsjednika pocese afere.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#290 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by sabina1 »

Maraschino wrote:Najgore je kada o bivsoj pricaju oni koji je nisu osjetili na svojoj kozi, oni koji nisu krocili iz grada i stana kojeg su dobili, djeca funkcionera, vojnih lica...sve izvan toga je tuga, jad i bijeda.
Nije bila Bijafra ali ni raj na zemlji. Bijeda je tavorila, srednja klasa zivotarila, funkcioneri iz straha od partije i pedsjednika nisu smjeli kupovati kule i gradove a malo im je falilo. Nesta predsjednika pocese afere.
Ima jedan vic toliko puta isprican da je postao fraza , dosadna fraza.
Ipak taj vic je toliko istinit, da se sva njegova sustina svela u zavrsnu recenicu i da vise niko ne pominje uvod tog vica jer sve je jasno.
Tamo od 1998-1999 taj vic vise nije nimalo smijesan , samo je surovo tačan.

J*bo mater k'o upali svjetlo...
Maraschino

#291 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

Kakvo svjetlo?
Svjetlo ce biti upaljeno kada ova drzava dobije funkcionalan sistem. Do tada je tesko crnilo.
insomnia78

#292 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by insomnia78 »

Cuj ko. Pa upalijo ga Alija. Šćeo dzamahiriju
Maraschino

#293 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

To kada je ID trehn'o od sto pa slucajno zakacio steker. :D
insomnia78

#294 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by insomnia78 »

Najsimpaticniji dio je kad se racun za tu svjetlo krene ispostavljati onima koji su nosali titove slike i trobojke sve dok im nije zapucalo oko glava il u glave
dezurni_ucenik

#295 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by dezurni_ucenik »

Ti sto pricaju takve viceve ko ih ne zna reko bi da za kifle nemaju a zive bolje od vecine stanovnika.
gazija54

#296 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by gazija54 »

insomnia78 wrote:Cuj ko. Pa upalijo ga Alija. Šćeo dzamahiriju
Hajdemo neki citat, nekakvu izjavu u prilog toj tvrdnji.... :?
insomnia78

#297 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by insomnia78 »

Pomalo junače. Pomalo
gazija54

#298 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by gazija54 »

Maraschino wrote:To kada je ID trehn'o od sto pa slucajno zakacio steker. :D
Normalan covjek se ne bih trebao protiviti promjenama jer samo onaj koji stoji u mjestu, ne osjeti lance koji su mu svezani na nogama.... :zvijezda:
kakavdanakneiskustvu

#299 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by kakavdanakneiskustvu »

gazija54 wrote:
insomnia78 wrote:Cuj ko. Pa upalijo ga Alija. Šćeo dzamahiriju
Hajdemo neki citat, nekakvu izjavu u prilog toj tvrdnji.... :?
Nesto bas i ne vjerujem da ce biti nesto od toga,bilo sta
mishic

#300 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by mishic »

Nije moguće ovim crno-bijelim slikama realno opisati stanje u Jugoslaviji od koga zavisi i naše mišljenje o njoj.
A da bi se to stanje opisalo trebalo bi puno više prostora od jednog posta na forumu. Umjesto ovih crno-bijelih slika o toj državi realnije bi bilo reći da je stanje, kako kad i kako kome, bilo bolje ili gore od ovoga današnjeg. A prava rečenica bila bi i "kakva je bila nejbolje se vidi po tome kako je završila". Porušili su je oni koji su je i formirali jer one druge u njoj ni o jednom ni o drugom nisu ni pitali. U vrijeme njenog nastanka bila je jedna od boljih varijanti i alternativa bar što se tiće večine naroda u njoj. Veikosrbima i velikohrvatima bila je nužan kompromis nakon kojeg su i jedni i drugi svojim rivalstvom i težnjama za dominacijom stvorili nešto više prostora i ostalima da koliko toliko iskoriste generalni historijski napredak i razvoj koji u socijalističkim društvima nije išao onim tempom kojim se Zapad razvijao. Početni entuzijazam veoma rano je splasnuo već tokom prebrojavanja žrtava i traženja odgovora na pitanja gdje je ko i kako stradao, i odmah je bilo jasno da se ti odgovori ne mogu dobiti pa ni takva pitanja postavljati i stoga se prešlo na "obnovu i razvoj ratom porušene zemlje". A onda je ipak uočena nepravda prema nekim narodima i republikama pa je to počelo da se rješava kompromisima. A to ispravljanje nepravdi cimnulo je Yugu i 1968., pa onda 1974. i počelo se računati i preračunavati ko je šta dobio, ko šta izgubio, koliko koga je u saveznim institucijama a koliko u društvu, koliki je čiji doprinos i koliki udio u ovom ili onom, dizali se krediti, gradila atomska skloništa, zapošljavalo i radilo u fabrikama koje su poslovale sa deficitom, šminkalo se i umivalo prikazivano stanje a ispod njega sve ozbiljnije i sve dublje škripalo.
Broz stario, oni oko njega se počeli nadmetati i otimati za uticaj i već se naziralo "kuda plovi ovaj brod". Ali glumilo da je sve pod kontrolom.
E sada unutar svega toga ni obnova zemlje nije išla glatko ni jednako, ni opismenjavanje stanovništva, ni industrijalizacija ni mnogo toga drugog u čemu je svatko ko je mogao gledao da za sebe izvuće što više. Ali to je bilo zaklonjeno "bratstvom i jedinstvom". Kada je iza tog paravana izbio nacionalizam mnogi su bili zbunjeni ali realno on se uvijek suptilno njegovao barem kod dva ključna naroda i uz pomoć emigracije koja je izbjegla radi odgovornosti za zlodjela u ratu. A potom "kada se sudare veliki sića strada" krenulo je SKJ, JNA i sve redom... A kako je kome bilo u svim ovim periodima i procesima svak bi mogao svoj roman o tome napisati. Nama koji smo živjeli i tamo i koji živimo sada, sve je veoma slično. I tamo je bilo povlaštenih partijskih i socijalističkih uhljeba i nas apolitičnih a time i pomalo sumnjivih građana isto kao i danas, i dan danas naša apolitičnost dovodi nas i pred vladajućim i pred opozicionim partijama u red onih koji u najmanju ruku nešto snuju, kriju, nisu s nama, itd. itd.
Locked