(s)Republika Hrvatska 1990/1995
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tiv
#276 Re: Oluja 1995.-2009.
............
Last edited by tiv on 25/08/2009 16:48, edited 1 time in total.
-
dr trocki
#277 Re: Oluja 1995.-2009.
Onaj koji tvrdi da Oluja nije pomogla Bihacu laze.
Nitko ne umanjuje ulgu aBiH ,ali cu isto tako napisati da je preokret u BiH nastao sa Olujom.
Sto se tice dogovora ,kako su Hrvati sve dogovorili sa Srbima i pustili da im izgine Vukovar ili Kostajnica.
Kad bi netko napisao da je isti takav dogovor bio između Srba i Bosnjaka oko Sarajeva i Bihaca kakav bi bio Vas odgovor ?
Nitko ne umanjuje ulgu aBiH ,ali cu isto tako napisati da je preokret u BiH nastao sa Olujom.
Sto se tice dogovora ,kako su Hrvati sve dogovorili sa Srbima i pustili da im izgine Vukovar ili Kostajnica.
Kad bi netko napisao da je isti takav dogovor bio između Srba i Bosnjaka oko Sarajeva i Bihaca kakav bi bio Vas odgovor ?
-
tiv
#278 Re: Oluja 1995.-2009.
dr trocki wrote:Onaj koji tvrdi da Oluja nije pomogla Bihacu laze.
Last edited by tiv on 26/08/2009 21:46, edited 1 time in total.
-
dr trocki
#279 Re: Oluja 1995.-2009.
Zar mislis da nije bilo pokusaja saveznistva i odbacivanja ?tiv wrote:Ne podmeci. Niko nije lud da tvrdi da Oluja nije pomogla Bihacu.dr trocki wrote:Onaj koji tvrdi da Oluja nije pomogla Bihacu laze.
OSA svjesno umanjuje ulogu A BiH. Tacno, preokret jeste nastao sa Olujom.
Ne vrijedja ovo umanjivanje uloge A BiH vec vrijedja sjecanje na sve one koji su izginuli u Bosni i zbog ostvarivanja vjekovnog hrvatskog sna
Vrijedja jer ih je moglo biti puno manje.Iskrenim saveznistvom `92.
Vukovarski branitelji su Hrvatima ono sto su Amerikancima branitelji Alama,Rusima oni iz Staljingrada i to je uredu.
A ja sam Bosanac i Bosnjak.
http://www.youtube.com/watch?v=FQ9s3G6Ux6M
-
tiv
-
dr trocki
#281 Re: Oluja 1995.-2009.
Ja osobno mislim da ni "moja" ,a niti "tvoja" strana u Bosni nije htjela iskreno saveznistvo sa uzajamnim interesima a ne "osobnim" interesima.
Graz se dogodio isto kao i Karađorđevo.
Nije li se dogodilo i Žepče isto kao i Mostar.Lokalna suradnja Hrvata ili Bosnjaka sa Srbima ?
Nije li pocetkom rata u Bih ,Hvo imao trenutni primat u obrani ,da bi 93 godine to preuzela aBih?
U svakom slucaju sranje se je desilo i neponovilo se.
A sto se tice Oluje,nespremnost Srba i modernizacija HV je odigrala svoje ,a ujedno i ratne operacije u Bih tj.razvlacenje Srpskih snaga uz nemogucnost "pomoci" cetnicima iz Hrvatske.
Graz se dogodio isto kao i Karađorđevo.
Nije li se dogodilo i Žepče isto kao i Mostar.Lokalna suradnja Hrvata ili Bosnjaka sa Srbima ?
Nije li pocetkom rata u Bih ,Hvo imao trenutni primat u obrani ,da bi 93 godine to preuzela aBih?
U svakom slucaju sranje se je desilo i neponovilo se.
A sto se tice Oluje,nespremnost Srba i modernizacija HV je odigrala svoje ,a ujedno i ratne operacije u Bih tj.razvlacenje Srpskih snaga uz nemogucnost "pomoci" cetnicima iz Hrvatske.
-
tiv
-
dr trocki
#283 Re: Oluja 1995.-2009.
Jelda ovo je samo malo rentitranjetiv wrote:Jedino sto ovim tvojim zakljuccima mogu nadodati je da jedina saradnja za koju sam ja cuo izmedju Bosnjaka i Srba na ustrb Hrvata je rentiranje ( i to u minimalnim kolicinama)
artiljerije u Mostaru.Sto je smijesno u odnosu na Hrvatsko-Srpsko saveznistvo. Kod ofenzive A BiH od Konjica ka Mostaru niti sam cuo niti vjerujem. Imali sta drugo,mozda grijesim?
Suradnja je suradnja.
Nije ruka nego je prst ,toliko o dosljednosti.
Laku noc.
-
tiv
- hamza_sa
#285 Re: Oluja 1995.-2009.
Ti nisi kompetentan niti da precjenjujes, a niti da podcjenjujes Armiju Republike Bosne i Hercegovine. Zasto?osa wrote:ne podcjenjujem ja armiju bih, ali niti ne precjenjujem, nego pokušavam biti realan, dosta sam o tome pisao na forumu, recimo napišem da armija nije bila u stanju izvoditi operacije na taktičkoj i strateškoj razini, naravno odmah me napadnu kao i ti , za potcjenjivanje, a to je istina, ne ulazim u uzroke, nedostatak oružja, tehnike, logistike, pa i kvalitetnog zapovjednog kadra, nego čisto konstatiram.revolver amidza wrote:@osa,ja ne sporim kao niti većina bošnjaka značaj i ulogu "oluje" generalno za pozitivan tok događaja u bih,
međutim iritantno mi je kao bivšem pripadniku armije bih čitati tvoje postove gdje na svaki mogući način minimiziraš odn,nipodaštavaš uspjehe i borbu armije bih,..nerealno je i uspoređivati odbrambeno-oslobodilačke akcije armije bih (posebno 5.K) sa HV-om,..
to da je čitava srpska krajina legla za 3 dana dovoljno govori o činjenici da je zaista od strane beograda bila predata hrvatskoj , jer iako inferiorna u odnosu na hv,ta je vojska imala i vlastitu avijajciju,jaču nego vaša (oborili su vam 2 mig-a 21 kioliko se sjećama) i bez problema i za vrijeme "oluje" su vam mogli bombardovati zagreb,a nisu,nego su se na mahovljane iz udbina prebacili,.sila tenkova i artiljerije je prešla ovamo u bosnu,nešto ih se vama i predalo,..dakle da su se ozbiljno mislili braniti trebala bi vama 3 mjeseca a ne 3 dana da je zauzmete,s toga nemoj mi tih priča,.
kao drugo,hv je napala kninnsku krajinu sa više vojske negoli je ova imala svog stnovništva,
3 godine je hv imala vremena da se vojnički i logistički sprema da ih otrese a bez da ih neko na granicama bunari za oružje koje su kupovali,.sve u svemu kad se sve sabere i odzme,.bilo bi i sramota da "oluja" nije odrađena
ako misliš da ćemo mi možda na ovom forumu doživljavati višestruke orgazme na tvoje postove kojima nipodaštavaš jedan 5.K kojeg vi jeste deblokirali,ali zaboravljaš da je taj isti 5.K izdržao 3 godine blokade i konstantnih borbi da bi vas dočekao (usput ne znam ijedan slučaj u hrvatskoj koji je imao šta slično??),i na hvalospjeve za hv (što je sasvim u redu kada si ti u pitanju,i ja bih na tvom mjestu),onda se varaš,jer ima nas ovde koji smo čitav rat bili non-stop angažovani u borbi, i znamo cijeniti svoju prolivenu krv i borbu a tvoje nas se percepcije naše borbe nimalo ne tiču.
Moja armija, Armija RBiH, je skoro sve vrijeme agresije bila u podredjenom polozaju u odnosu na cetnike, prvenstveno mislim na opremu i naoruzanje, a jednim dobrim dijelom zahvaljujuci i hrvatskoj strani.
Tesko je bilo 1992. godine nespreman docekati cetnicku agresiju i koliko toliko se uspjeti odbraniti od nje. Jos teze je bilo 1993. godine kada, pored vec spomenute, paralelnu agresiju vrsi Hrvatska potpomognuta kvislinzima sa teritorije RBiH. Malo lakse je bilo 1994. godine kada smo napokon pocelu ustrojavati armiju, jer to je tezak posao. Valja od dojucerasnjih obicnih ljudi, koji nisu ni sanjali rat, napraviti respektabilnu vojnu silu na prostorima Balkana. 1995. godine pokazujemo u pravom smislu rijeci svu nasu snagu. I umnu i vojnu, koja rezultira oslobadjanjem velikog dijela RBiH.
Oluja?? Vojno strategijski i takticki gledano, jeste dala vjetar u "krila" ARBiH za dogadjaje koji su usljedili, ali spominjanje spasavanja od neke nove Srebrenice je laz. Laz kojom je oficijelni Zagreb pokusavao da sapere ljagu sa sebe zbog gresaka prema RBiH, kao i agresiji koju je izvrsio nad njom. I danas je tako. Hrvatska da je htjela da pomogne RBiH, mogla je to uciniti 1992. godine, a da ne govorimo o 1993.
A, sada malo o HV. Od pocetka mjeseca avgusta 1991. godine pa do januara 1992. godine bio sam ucesnik odbrane Dubrovnika. Jedan mali vremenski period proveo sam na brdu Srdj, a veci na brdu Brgat, dok nije okupirano od strane cetnika. Iako se tih vremena sjecam sa ponosom, ipak su bila veoma teska. Nalazili smo se u istoj situaciji kao i ARBiH 1992. godine. Iako su se momci zestoko borili, neprijatelj je bio puno nadmocniji, sto je rezultiralo konstantnim nasim povlacenjima dok se nije doslo do skoro samog ulaza u Dubrovnik. Da ne spominjem okolna mjesta u blizini Dubrovnika, ali u zestokim napadima cetnika polako su padali Ivanjica, Brgat, Bosanka itd... (govorim o brdima u okolini Dubrovnika gdje sam boravio). Zao mi je sto cu ovo napisati zarad prijatelja koje sam stekao u tom periodu, ali ne vidjeh nigdje tih vasih silnih generala i njihove pameti, strategija i taktika. Bili smo samo mi. A, onda se je upetljala MZ zbog granatiranja starog dijela Dubrovnika i agresija se zaustavlja. Potom se u Sarajevu 1992. godine potpisuje tzv. primirje i vi dobijate na vremenu, koje iznosi vise od 3 godine, da se opremite i obucite uz odredjene akcije kao posljednje pripreme za ono sto je slijedilo a to je bila "Oluja".
A, da ne pisem o slobodnom dotoku naoruzanja i opreme, sto je nama bilo itekako uskraceno.
P.S. Ne vjerujem ti da poznajes Stipetica, a ponajmanje ti vjerujem da si ucestvovao u bilo kakvoj akciji oslobadjanja, a pogotovu u Oluji. A, ti skontaj zasto.
-
dr trocki
#286 Re: Oluja 1995.-2009.
Za <Dubrovnik
,tamo je trebalo istrpjeti i prezivjeti.
U onakvim okolnostima i organizaciji to je bilo neprocjenivo.
Sto se tice pomoci Hrvatske 92 ,mislima da je puno pomogla u ljudstvu i naoruzanju.
Posavina ,Hercegovina pisem o onome o cemu znam.
U onakvim okolnostima i organizaciji to je bilo neprocjenivo.
Sto se tice pomoci Hrvatske 92 ,mislima da je puno pomogla u ljudstvu i naoruzanju.
Posavina ,Hercegovina pisem o onome o cemu znam.
-
zvrkan
#287 Re: Oluja 1995.-2009.
hamza_sa
pozdrav svima..........
bio sam '91. prilikom izvlačenja iz čepikuća sa nekolicinom muslimana koji su branili čepikuće............jedan je bio zaposlen u splitskom brodogradilištu prije rata..........dobri su momci bili..................
nitko ne želi umanjiti ničiji udjel u ratu ali reći da hv i oluja nisu spasili bosnu od četnika nije baš ozbiljno..............
zapovjednici ?
naši kao i vaši .............kako se branitelj snašao na položaju tako mu je i bilo osim u OLUJI koja je strateški razrađena do najmanjih detalja.............
pozdrav svima..........
bio sam '91. prilikom izvlačenja iz čepikuća sa nekolicinom muslimana koji su branili čepikuće............jedan je bio zaposlen u splitskom brodogradilištu prije rata..........dobri su momci bili..................
nitko ne želi umanjiti ničiji udjel u ratu ali reći da hv i oluja nisu spasili bosnu od četnika nije baš ozbiljno..............
zapovjednici ?
naši kao i vaši .............kako se branitelj snašao na položaju tako mu je i bilo osim u OLUJI koja je strateški razrađena do najmanjih detalja.............
- hamza_sa
#288 Re: Oluja 1995.-2009.
@zvrkanzvrkan wrote:hamza_sa
pozdrav svima..........
zapovjednici ?
Pozdrav i tebi!
Spasavanje RBiH "Olujom" je tema o kojoj bi se dalo raspravljati, ali ne na nacin na koji to pokusava "osa". Armija RBiH se je branila i odbranila prije "Oluje". Takticki, ali i strategijski gledano borba Armije RBiH ipak nije samo bila odbrambena. Npr. prije okupiranja Srebrenice, elitne jedinice Armije RBiH su oslobodile Vlasic, koji je bio jako uporiste cetnika itd. Tvrdnju o "Oluji" kao nesto sto je spasilo RBiH treba posmatrati malo dubioznije, naravno gdje treba u obzir uzeti tadasnju geo-politicku situaciju. Nemojmo zaboraviti da je "Oluja" prvenstveno pokrenuta sa ciljem oslobadjanja RH od cetnicke okupacije.
A, sto se tice komandanata/zapovjednika, sve si rekao.
- osa
#289 Re: Oluja 1995.-2009.
ne vjeruješ, tvoje pravo, pitaj, objasnit ću ti čak i detalje, sjećam se toga dosta; pounje (kozibrod, struga), sunja, topusko, petrinja, akcija vihor, maslenica, džep, bljesak, oluja. samo izvolihamza_sa wrote:Ti nisi kompetentan niti da precjenjujes, a niti da podcjenjujes Armiju Republike Bosne i Hercegovine. Zasto?osa wrote:ne podcjenjujem ja armiju bih, ali niti ne precjenjujem, nego pokušavam biti realan, dosta sam o tome pisao na forumu, recimo napišem da armija nije bila u stanju izvoditi operacije na taktičkoj i strateškoj razini, naravno odmah me napadnu kao i ti , za potcjenjivanje, a to je istina, ne ulazim u uzroke, nedostatak oružja, tehnike, logistike, pa i kvalitetnog zapovjednog kadra, nego čisto konstatiram.revolver amidza wrote:@osa,ja ne sporim kao niti većina bošnjaka značaj i ulogu "oluje" generalno za pozitivan tok događaja u bih,
međutim iritantno mi je kao bivšem pripadniku armije bih čitati tvoje postove gdje na svaki mogući način minimiziraš odn,nipodaštavaš uspjehe i borbu armije bih,..nerealno je i uspoređivati odbrambeno-oslobodilačke akcije armije bih (posebno 5.K) sa HV-om,..
to da je čitava srpska krajina legla za 3 dana dovoljno govori o činjenici da je zaista od strane beograda bila predata hrvatskoj , jer iako inferiorna u odnosu na hv,ta je vojska imala i vlastitu avijajciju,jaču nego vaša (oborili su vam 2 mig-a 21 kioliko se sjećama) i bez problema i za vrijeme "oluje" su vam mogli bombardovati zagreb,a nisu,nego su se na mahovljane iz udbina prebacili,.sila tenkova i artiljerije je prešla ovamo u bosnu,nešto ih se vama i predalo,..dakle da su se ozbiljno mislili braniti trebala bi vama 3 mjeseca a ne 3 dana da je zauzmete,s toga nemoj mi tih priča,.
kao drugo,hv je napala kninnsku krajinu sa više vojske negoli je ova imala svog stnovništva,
3 godine je hv imala vremena da se vojnički i logistički sprema da ih otrese a bez da ih neko na granicama bunari za oružje koje su kupovali,.sve u svemu kad se sve sabere i odzme,.bilo bi i sramota da "oluja" nije odrađena
ako misliš da ćemo mi možda na ovom forumu doživljavati višestruke orgazme na tvoje postove kojima nipodaštavaš jedan 5.K kojeg vi jeste deblokirali,ali zaboravljaš da je taj isti 5.K izdržao 3 godine blokade i konstantnih borbi da bi vas dočekao (usput ne znam ijedan slučaj u hrvatskoj koji je imao šta slično??),i na hvalospjeve za hv (što je sasvim u redu kada si ti u pitanju,i ja bih na tvom mjestu),onda se varaš,jer ima nas ovde koji smo čitav rat bili non-stop angažovani u borbi, i znamo cijeniti svoju prolivenu krv i borbu a tvoje nas se percepcije naše borbe nimalo ne tiču.
Moja armija, Armija RBiH, je skoro sve vrijeme agresije bila u podredjenom polozaju u odnosu na cetnike, prvenstveno mislim na opremu i naoruzanje, a jednim dobrim dijelom zahvaljujuci i hrvatskoj strani.
Tesko je bilo 1992. godine nespreman docekati cetnicku agresiju i koliko toliko se uspjeti odbraniti od nje. Jos teze je bilo 1993. godine kada, pored vec spomenute, paralelnu agresiju vrsi Hrvatska potpomognuta kvislinzima sa teritorije RBiH. Malo lakse je bilo 1994. godine kada smo napokon pocelu ustrojavati armiju, jer to je tezak posao. Valja od dojucerasnjih obicnih ljudi, koji nisu ni sanjali rat, napraviti respektabilnu vojnu silu na prostorima Balkana. 1995. godine pokazujemo u pravom smislu rijeci svu nasu snagu. I umnu i vojnu, koja rezultira oslobadjanjem velikog dijela RBiH.
Oluja?? Vojno strategijski i takticki gledano, jeste dala vjetar u "krila" ARBiH za dogadjaje koji su usljedili, ali spominjanje spasavanja od neke nove Srebrenice je laz. Laz kojom je oficijelni Zagreb pokusavao da sapere ljagu sa sebe zbog gresaka prema RBiH, kao i agresiji koju je izvrsio nad njom. I danas je tako. Hrvatska da je htjela da pomogne RBiH, mogla je to uciniti 1992. godine, a da ne govorimo o 1993.
A, sada malo o HV. Od pocetka mjeseca avgusta 1991. godine pa do januara 1992. godine bio sam ucesnik odbrane Dubrovnika. Jedan mali vremenski period proveo sam na brdu Srdj, a veci na brdu Brgat, dok nije okupirano od strane cetnika. Iako se tih vremena sjecam sa ponosom, ipak su bila veoma teska. Nalazili smo se u istoj situaciji kao i ARBiH 1992. godine. Iako su se momci zestoko borili, neprijatelj je bio puno nadmocniji, sto je rezultiralo konstantnim nasim povlacenjima dok se nije doslo do skoro samog ulaza u Dubrovnik. Da ne spominjem okolna mjesta u blizini Dubrovnika, ali u zestokim napadima cetnika polako su padali Ivanjica, Brgat, Bosanka itd... (govorim o brdima u okolini Dubrovnika gdje sam boravio). Zao mi je sto cu ovo napisati zarad prijatelja koje sam stekao u tom periodu, ali ne vidjeh nigdje tih vasih silnih generala i njihove pameti, strategija i taktika. Bili smo samo mi. A, onda se je upetljala MZ zbog granatiranja starog dijela Dubrovnika i agresija se zaustavlja. Potom se u Sarajevu 1992. godine potpisuje tzv. primirje i vi dobijate na vremenu, koje iznosi vise od 3 godine, da se opremite i obucite uz odredjene akcije kao posljednje pripreme za ono sto je slijedilo a to je bila "Oluja".
A, da ne pisem o slobodnom dotoku naoruzanja i opreme, sto je nama bilo itekako uskraceno.
P.S. Ne vjerujem ti da poznajes Stipetica, a ponajmanje ti vjerujem da si ucestvovao u bilo kakvoj akciji oslobadjanja, a pogotovu u Oluji. A, ti skontaj zasto.
-
tiv
- madner
#291 Re: Oluja 1995.-2009.
Osa de onako objektivno reci kako to da vam je 5% Srba uzelo 30% drzave i haman je isjekli na 3 djela?
Narocito poslje pada kasarni kada ste dosli do dosta tehnike?
-
samo malo
#292 Re: Oluja 1995.-2009.
Jeste, a inace je presijecanje koridora bilo samo pitanje zelje i volje, a Srbi bi valjda na to sve gledali i klepnuli usima.test01 wrote:-Sam Stipetic je izjavio da su postojale 2 linije zapovjedanja u Hv i da je on imao namjeru da presjece koridor i rijesi problem, ali da to Suskova linija nije dozvoljavala.
Jos 1 odlican primjer je posavina gdje su snage hvo-a navrat-nanos povukle da bi sa hrvatske strane bio miniran most.
Oni koji se nisu uspjeli na vrijeme povuci morali su plivati preko Save da bi se spasili.
Daj ljudi ne blamirajte se, Srbi su na Vidovdan `92 na koridor poslali desetine hiljada vojnika, a samo zato jer je isti bio tek ugrozen kod Brckog (kod Gorica) i presjecen u Modrici, sto su odradili tamosnji HVO i artiljerija hrvatske vojske iz Osijeka, inace akcija skolski primjer saradnje artiljerije i pjesastva.
Tada Srbi lansiraju pricu o ugrozenim bebama u banjaluckoj bolnici, dize se kuka i motika, sa istoka dolaze znane i neznane specijalne jedinice iz Srbije, elita Vojske Jugoslavije, tu su i Mauzerovi Panteri, sa zapadne strane dolazi Lisica sa svojim tenkovima (inace rijetko sposoban oficir) dolazi cijela silesija vojske iz Prijedora, Sane i ostalih krajiskih mjesta, i dolazi cak i vec spomenuti Kordunski korpus Marticeve vojske (ovi sto su se predali Stipeticu ne kod Dvora vec u Vrginmostu) ukratko sve sto su Srbi imali, a da je vrijedilo u vojnickom smislu, doslo je na koridor.
Nadam se da nema potrebe govoriti kakav je odnos snaga bio `92, posebno ako racunamo da je Posavina manje vise ravna i kao takva idealan teren za tenkovske prodore i slicno.
Apsolutno nemam namjeru braniti Tudjmanovu politiku, ali ova prica kako se Srbe moglo pobijediti bez problema, samo je eto neko bio protiv toga, ne da je komicna. To moze baljezgati samo onaj ko nije imao "cast" upoznati se snagom Mladicevog oruzja. Mladic nije imao potrebu slati specijalne jedinice u smrt, kojekakve izvidjacko diverzantske jedinice, Mladic je teren "pipao" masovnom upotrebom artiljerije. Sa nase strane si siguran samo ako je inzinjerija odradila posao i dovoljno te duboko ukopala ispod zemlje. Ako nije, obrao si bostan. I Mladic je pobjedjivao uvijek na terenima gdje inzinjerija nije odradila posao po pe esu, recimo Otes, Igman, Bjelasnica, i tako dalje.
On (i Srbi u cjelini) rat je poceo gubiti tek kad mu je na crtu stala jednako mocna armija, govorim o oruzju. Kada su mu Hrvati, a zatim i Armija BiH, odgovorila jednakom kolicnim granata po glavi vojnika, ratna sreca se okrenula protiv njega.
Manite se jeftinih prica jos jeftinijih oficircica, ono "oni imaju oruzje a mi srce i mi smo njih srcem pobijedili", nase srce je danas na Kovacima i inim mezarima, a oficircici pricaju bajke i grade imidz preko leseva davno poginulih mladica. Da se nismo naoruzavali paralelno sa otporom gdje se mogao pruziti, zgazio bi nas Mladic kad tad.
- osa
#293 Re: Oluja 1995.-2009.
osobno mislim da je jedan od uzroka ovakvog stanja bilo tuđmanovo odbijanje plana martina špegelja o totalnom ratu, tj. napadu na sve vojarne jna po cijeloj hrvatsko. tuđman je to odbio s objašnjenjem da bi jna srušila gradove i da bi stradalo civilno stanovništvo, sve ovo se desilo ionako. u to vrijeme u vojarnama su uglavnom bili ročnici, mladež koja nije bila sposobna za vođenje efikasnih operacija, znači jedino se moglo osloniti na časnike i to ne sve, jer su tada hrvati i slovenci već izlazili iz jna, ti isti časnici su imali porodice po gradovima, tako da ne bi bio nikakav problem izvršiti pritisak na njih i sa te strane. tek s tim bi hrvatska dobila dostatnu količinu oružja za efikasan rat, ovo što se uzelo u varaždinu, bjelovaru, pločama nije bilo malo, ali nedovoljno. po mojoj procjeni da se išlo onako kako je špegelj planirao, rat bi bio gotov 1992, najkasnije 1993 i to sa manjim i ljudskim i materijalnim žrtvama.madner wrote:Osa de onako objektivno reci kako to da vam je 5% Srba uzelo 30% drzave i haman je isjekli na 3 djela?
naravno ovo je samo moje mišljenje, tu nema političkih prilika, pogotovo međunarodnih, i njihovog utjecaja na dinamiku i način vođenja rata.
-
dr trocki
#294 Re: Oluja 1995.-2009.
Ne slazem se sa @osinim pisanjem.
Tada bi tek pojeli g:::o,pa bili smo totalno ne spremni.
- osa
#295 Re: Oluja 1995.-2009.
nismo možda bili baš najspremniji ali nije ni jna, nešto kao u sloveniji.dr trocki wrote:Ne slazem se sa @osinim pisanjem.
-
dr trocki
#296 Re: Oluja 1995.-2009.
Sjecam se euforije 90-91,u Splitu demonstracija,lupanje Vojnog suda u Zagrebu(bio osobno).osa wrote:nismo možda bili baš najspremniji ali nije ni jna, nešto kao u sloveniji.dr trocki wrote:Ne slazem se sa @osinim pisanjem.
Ali u zbilji imali smo MUP i pocetak ZNG-a i hrpu dobrovoljaca,dok su Hrvati casnici jos uvijek cucali u JNA.
Najsposobniji Bosnjacki casnici u JNA.
Tada je elan Hrvata za rat bio najjaci,ali smo organizacijski,tehnicki,takticki bili u podređenom polozaju.
Misljenje mi je da su to "oni" i htjeli,pa da nas maznu onako zakonski.
Sjeti se filma o Špegelju,ko fol montiran a nama dobro dosao da i jna i cetnici vide da se i mi naoruzavamo i da ih malo zaplasimo.
- osa
#297 Re: Oluja 1995.-2009.
da li je film montiran ili ne, moguće dijelom, ali mi u sisku i okolici smo dobili kalašnjikove iz mađarskog kontigenta, i u trenutku izbijanja rata mi smo bili u podređenom položaju, sve negdje do operacije maslenica, e da smo ih malo stisli u većim gradovima u istri i svim mjestima gdje nije bilo brojnijeg srpskog domicilnog stanovništva imali bi mi hrpu oružja, a ustroj u obliku teritorijalne obrane je i tada postojao, samo ga je trebalo malo modificirati. misliš da bi oficiri išli grlom u jagode, a žene i djeca im među nama, sumnjam. ovako su oni to lijepo izmjestili, pojačali garnizone rezervistima iz bih i srbije....dr trocki wrote:Sjecam se euforije 90-91,u Splitu demonstracija,lupanje Vojnog suda u Zagrebu(bio osobno).osa wrote:nismo možda bili baš najspremniji ali nije ni jna, nešto kao u sloveniji.dr trocki wrote:Ne slazem se sa @osinim pisanjem.
Ali u zbilji imali smo MUP i pocetak ZNG-a i hrpu dobrovoljaca,dok su Hrvati casnici jos uvijek cucali u JNA.
Najsposobniji Bosnjacki casnici u JNA.
Tada je elan Hrvata za rat bio najjaci,ali smo organizacijski,tehnicki,takticki bili u podređenom polozaju.
Misljenje mi je da su to "oni" i htjeli,pa da nas maznu onako zakonski.
Sjeti se filma o Špegelju,ko fol montiran a nama dobro dosao da i jna i cetnici vide da se i mi naoruzavamo i da ih malo zaplasimo.
-
dr trocki
#298 Re: Oluja 1995.-2009.
Mislim da su to i ocekivali.
Mi bi blokirali vojarne ,oni bi to iskoristili kao izliku za totalnu okupaciju.
Bio si na Baniji,koliko je vojno sposobnih bilo pod oruzjem pocetkom 91,i koliko njih je drzalo liniju prema "neprijatelju" ?
Mi bi blokirali vojarne ,oni bi to iskoristili kao izliku za totalnu okupaciju.
Bio si na Baniji,koliko je vojno sposobnih bilo pod oruzjem pocetkom 91,i koliko njih je drzalo liniju prema "neprijatelju" ?
-
mirza11
#299 Re: Oluja 1995.-2009.
@osa nije mi jasno par stvari sa tobom,sta ti na ovom forumu hoces da dokazes i kome,stvarno me zanima,mislim da se u tvojim postovima moze naci samo kako si ti ucestvovo u Oluji i neki bosnjacko-hrvatski odnos i takve gluposti,stvarno me interesuje zasto non stop izazivas neke bespotrebne konflikte sa svojim vizionarskim idejama i imas li ista pametnije raditi.............pozzz
- madner
#300 Re: Oluja 1995.-2009.
Dakle, mada ste uzeli vise oruzja, mada je broj srba bio znatno manji, mada je vojna tehnika i podrska bila manja trebalo vam je 4 godine. Da ne pricamo da ste imali otvorene linije za uvoz.osa wrote:osobno mislim da je jedan od uzroka ovakvog stanja bilo tuđmanovo odbijanje plana martina špegelja o totalnom ratu, tj. napadu na sve vojarne jna po cijeloj hrvatsko. tuđman je to odbio s objašnjenjem da bi jna srušila gradove i da bi stradalo civilno stanovništvo, sve ovo se desilo ionako. u to vrijeme u vojarnama su uglavnom bili ročnici, mladež koja nije bila sposobna za vođenje efikasnih operacija, znači jedino se moglo osloniti na časnike i to ne sve, jer su tada hrvati i slovenci već izlazili iz jna, ti isti časnici su imali porodice po gradovima, tako da ne bi bio nikakav problem izvršiti pritisak na njih i sa te strane. tek s tim bi hrvatska dobila dostatnu količinu oružja za efikasan rat, ovo što se uzelo u varaždinu, bjelovaru, pločama nije bilo malo, ali nedovoljno. po mojoj procjeni da se išlo onako kako je špegelj planirao, rat bi bio gotov 1992, najkasnije 1993 i to sa manjim i ljudskim i materijalnim žrtvama.madner wrote:Osa de onako objektivno reci kako to da vam je 5% Srba uzelo 30% drzave i haman je isjekli na 3 djela?
naravno ovo je samo moje mišljenje, tu nema političkih prilika, pogotovo međunarodnih, i njihovog utjecaja na dinamiku i način vođenja rata.
Maslenica je na pocetku bila uspjeh, ali kolko se sjecam zamalo se Mladic nije usetao u Zadar.