P. S. naravno komšije nevaljaju. Ne samo jedan komšija. ček ček. Slovenija-jedan, Hrvatska-dva, Bosna-tri, CG-četiri, Kosovo-pet, ni Makedonija nije nešto-šest, Bugari su svakako priča za sebe- sedam. 7 komšija ne valja, samo je Srbija- jedan komšija, dobra. Ovi svi atakuju na jadnu Srbiju koja se mora braniti
Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
-
archi_a
#276 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Znači da rezimiramo percepciju prosječnog.... Amerika rastura NATO, okolnosti u svijetu se mijenjaju, Turska i Grčka započinju sukob, ako Turska već prije ne kapitulira pred naletom i bijesom Trumpa i njegovih savjetnika iz sjene, Rusija preuzima inicijativu i lagano preskače ono što je ostalo od razvaljenog, odlazećeg NATO štita i kopnenim putem dolazi do teritorija Srbije, te se tako i fizički spaja sa braćom. Uspostavlja se kopnena ruta dostavljanja materijalno tehničkih sredstava, glavna baza u Nišu. Obzirom na svjetske političke tokove i stremljenja, Kosovo dobija kuVac i sve ostaje u Srbiji. Dodik pokreće odvajanje i pripajanje, bošnjaci samo nijemo posmatraju, jer je Dodik jači, i mogli bi poslati bošnjake po autostradi pakla direktno u nestanak. 
P. S. naravno komšije nevaljaju. Ne samo jedan komšija. ček ček. Slovenija-jedan, Hrvatska-dva, Bosna-tri, CG-četiri, Kosovo-pet, ni Makedonija nije nešto-šest, Bugari su svakako priča za sebe- sedam. 7 komšija ne valja, samo je Srbija- jedan komšija, dobra. Ovi svi atakuju na jadnu Srbiju koja se mora braniti
-
Bodkin
#277 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Jebo njega. Nije smislenu recenicu napisao od kad se registrovao ali ovo na tacni nisam mogao da ne napiseminsomnia78 wrote:Ne kmeci bezveze. Jel se to ti slazes sa njim pa ti ga zao?Bodkin wrote:Koji ce nam kurac srbi na francuskom forumuinsomnia78 wrote:Odlicno. Jos samo da se sklonite sa naseg foruma i mirna Bosna
-
dert
#278 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Pa zar u ustavu Srbije ne pise da je Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije
Majka mu stara , to Srbije pregovara sama sa sobom
a ko li ono prica sam sa sobom ..................
Majka mu stara , to Srbije pregovara sama sa sobom
a ko li ono prica sam sa sobom ..................
- cyprus
#279 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Ja baš ne mogu da pojmim kako ti ne vidiš da se to o čemu pričaš u potpunosti kosi sa civilizacijskim i ljudskim vrijednostima... Ne želim misliti da ti svjesno i ciljano propagiraš zlo, ali mi nije jasno kako to da ne vidiš zlo u ovome... Pa se onda kao čudiš što ja sa gađanjem govorim o etničkom čišćenju.... WTF? Zar stvarno trebam objašnjavati zašto se gnušam etničkog čišćenja, bilo na idejnom, bilo na realizacijskom nivou? I to nekome koji živi u državi koja je nedavno osjetila svu "ljepotu" etničkog čišćenja... Šta je sljedeće? Da objašnjavam zašto mi se pedofilija gadi?Kikibombona wrote:Kao prvo, da utvrdimo, ja sam za internacionalizam - nikad nacionlizam. Da se mene pita, ukinuo bih sve nacije i sve vjere, izbrisao sve podjele medju ljudima, porusio sve barijere i zidove. Ja sam uvijek za uniju, za ujedinjavanje. To je ono sto osjecam. Samo, sa godinama, naucio sam da svijet nije onakav kakvim ga zamisljam u masti. Realnost je jedno - moje sanjarenje drugo.cyprus wrote:Ti si pokušao na sve dati odgovor, osim na jedno - šta sa etnički miješanim podučjima? Takvih ima maltene u svakoj kriznoj zoni... Pa eto i na Kosovu - mislim da više od polovine kosovskih Srba ne živi na tom famoznom sjeveru... Šta se ja Preševom, Bujanovcem i Medveđom - nisu ni to baš monoetničke sredine... Dakle, koje bi ti metode koristio pri povlačenju etničkih linija kroz ta područja? "Humano raseljavanje" pretpostavljam?![]()
Kada smo to apsolvirali, da nastavimo sa stanjem na terenu i cinjenicama...
Ako etnicki heterogena drzava normalno funkcionise, ne treba nista dirati. Treba je isticati kao dobar primjer.
Kosovo i Srbija su veoma los primjer. Etnicka mrznja je realnost koja nece biti uskoro izbrisana. Ne bjezim ni od 'humanog raseljavanja' koje ocigledno sa gadjenjem navodis. Treba pitati porodice sta zele. Dostojanstvo jednog covjeka je vaznije od svake drzave. Moje dostojanstvo vrijedi vise nego sve drzave svijeta. Nekada sam gledao emisiju o srpskoj enklavi u centralnom Kosovu. Ljudi su getoizirani, izlozeni povremenim fizickim i verbalnim napadima (bacanje kamenica na kuce i sl.), djeca se radjaju i zive u nenormalnim uslovima. Mozda njihova imovina u tim zabitima nista ne vrijedi, siromasni su, nemaju novca preseliti u Nis ili Kragujevac. Za mene bi bilo humano da drzava pomogne te porodice i izvuce ih iz geta. Bolje to nego da njihovo zivotarenje koriste u politicke svrhe, jedva cekajuci da im neko polupa prozore ili ih prebije na ulici, da mogu od toga napraviti veliku politicku pricu. Ja sam za to da se tim porodicama ponudi alternativa, bez ikakve prisile. To bi bilo humano.
Pogledaj primjer Iraka, drzave u kojoj se desio posljednji genicod. Jezidi narod pamti 72 velika masakra. Posljednji genocid je bio najbrutalniji ikada. O tome sam pisao dosta na temi Irak. Prakticno su bioloski unisteni. Jezidi su suoceni sa strasnom vjerskom mrznjom. Mali i potpuno nezasticen narod, okruzen milionima mrzitelja. Zar ne bi bilo plemenito i pravedno ovom narodu dati drzavu, o cijoj sigurnosti ce brinuti sve velike svjetske organizacije? Ako Irak opstane - Jezidi nece sigurno. Je li vazniji nekakav monstrum od drzave - Irak, sklepan od strane Britanaca, od drevnog Jezidi naroda?
Poslusaj govor jedine jezidi zastupnice u irackom parlamentu, njen govor dok je genocid bio u punom zamahu. Niko ovom narodu nije pomogao.
https://www.youtube.com/watch?v=5WBbIA20eE4
Sta reci?![]()
Nisi mi odgovorio, kako zemlje Beneluksa mogu opstati samostalne? Sta fali da se Irak podijeli na 3 ili 10 drzava, pa da saradjuju poput Luksemburga, Holandije i Belgije? Je li rjesenje da se granice Iraka cuvaju zlocinima i represijom? Primjera poput Iraka je veliki broj.
Ali je nakon toga mir. Je li bolje tako ili da bjesne konstantni etnicki nemiri praceni teroristickim napadima. Opet pogledaj Irak, svako malo autobomba i masakri u Bagdadu i drugim gradovima. Milioni Iracana odrastaju u bolesnoj sredini. Podijeljeni Kipar je manje zlo. Najbolje bi bilo da su Turci i Grci braca, da je nebitno ko je ko, da je ljudskost ispred svega, ali...Što se tiče Kipra... Kažeš, fino su se razgraničiliJesu, uz hiljade ubijenih i nestalih, desetine hiljada protjeranih i značajnu materijalnu štetu... E, ako ti je to zaista fino, i ako to stvarno priželjkuješ ljudima u drugim područjima, kao što ovdje pričaš - svaka ti čast...
Na kraju dodjes na isto. Misljenja sam da je malo Turaka koji bi pristali da budu politicki potcinjeni Grcima - kao sto je malo Grka koji bi pristali da budu politicki potcinjeni Turcima. Duboke su to podjele druze moj. Duboko sam uvjeren da ih moze ponistiti samo ukidanje nacije i vjere kao temelja podjele. Mozes ti na trulom temelju, nacionalizma i vjere, sazidati kucu, ali ona ce se neminovno urusiti, kad-tad... To smo mi naucili zidajuci kucu Bratstva i Jedinstva na temeljima etnickih i vjerskih podjela. Svaki takav projekat kad-tad zavrsi katastrofom sa milionima mrtvih, osakacenih, prebijenih,.....Kažeš, Turci i Grci ne podnose jedni drugePogrešno... Fundamentalno pogrešno... Turski nacionalisti ne podnose grčke nacionaliste, i obrnuto, to je tačno, ali to nije = Turci i Grci se ne podnose... Nisu svi ni Turci ni Grci nacionalisti, ma ni približno... Ovakvim generalizacijama, po kojim izjednačavate narod sa nacionalistima iz reda tog naroda samo hranite njihove bolesne ambicije i projekcije... Vjerujem da bi i tebi moglo biti poznato da je na referendumu 2004. godine skoro dvije trećine kiparskih Turaka glasalo za ponovno ujedinjenje sa južnim dijelom ostrva... Grci jesu odbili tadašnji Ananov plan, jer je bio veoma nepovoljan za njih (da ne ulazim u detalje, samo ću reći da bi prema istom Sjeverni Kipar dobio povoljniju poziciju nego što je RS dobila Dejtonom), ali je i pored toga četvrtina njih glasala za ujedinjenje... Na grčkom dijelu ostrva na izborima zna pobijediti i AKEL, komunistička stranka koja blagonaklono gleda na kiparske Turske i ideju ponovnog ujedinjenja... Dakle, ne gledaju svi Turci i Grci jednako... Ne postoji narod čiji pripadnici imaju isti pogled na politiku i odnose sa drugim narodima... Zašto bi onda nacionalistički pogledi trebali biti bitniji od pogleda normalnih ljudi?
Zapadna Gvineja (Indonezija)A što se tiče Timora i Nove Gvineje, na tvom mjestu ih ja zaista više ne bih uzimao u usta, tj. tastaturu... Dobronamjeran savjet
Papua Nova GvinejaIn the 2000 census 54% identified themselves as Protestant, 24% as Catholic, 21% as Muslim, and less than 1% as either Hindu or Buddhist Roman Catholic Church (27.0%)
U Papua Novoj Gvineji nema muslimana. Zasto? 99% krscani. U pro-indonezanskoj Zapadnoj Gvineji ima 21% muslimana i natpolovicna protestanska vecina.Evangelical Lutheran Church of Papua New Guinea (19.5%)
United Church (11.5%)
Seventh-day Adventist Church (10.0%)
Pentecostal (8.6%)
Evangelical Alliance (5.2%)
Anglican Church of Papua New Guinea (3.2%)
Baptist (0.5%)
Salvation Army (0.2%)
Other Christian (10%)
Jehovah's Witnesses (0.4%)
Church of Christ (0.4%)[5]
Zasto na jednom dijelu otoka ima a na drugom nema muslimana?
Zapadni Timor (Indonezija)
Istocni TimorWest Timor's main religions/faiths are Catholicism (56%), Protestantism (35%) and Islam (8%).
Opet ocigledne i drasticne vjerske razlike za tako mali otok. Protestanata i muslimana 43%, dok su u Istocnom Timorru 97% katolici, skoro da nema protestanata i muslimana.According to the 2010 census, 96.9% of the population is Roman Catholic; 2.2% Protestant; 0.3% Muslim; and 0.5%
Zadaca:
Iscitaj malo o naseljavanju Indonezana sa Jave na ova dva otoka i mijenjanju demografske slike od strane indonezanske vlasti. Raspad ova dva otoka ima itekakvu vjersku pozadinu sto jasno pokazuju popisi stanovnistva.
Dalje, zašto bi ukinuo sve nacije i vjere?
Podijeljeni Kipar manje zlo?
Ili ako ti je to već OK, zašto onda pizdiš zbog Afrina?
Što se tiče Beneluxa, ne znam koja je poenta, al evo - podržavam nezavisnost i teritorijalni integritet Holandije, Belgije i Luksemburga... Ne znam šta bih ti još rekao... A što se tiče poređenja eventualnih državica koje su nastale raspadom Iraka i Beneluxa, mogu samo reći
Pa ti jebote polaziš od ničim opravdane prepostavke da će narodi kad se razgraniče najednom počet gotivit jedni druge i da neće imat više pretenzija prema tuđem... Jebote, otkud ti ta ideja???
Nego, da završimo i tu priču o Novoj Gvineji (Gvineja je skroz drugi dio svijeta) i Timoru...
Ostrvo Nova Gvineja nikada nije bilo politički ozbiljno organizovano do dolaska kolonizatora... Također, na ovom ostrvu prethodno nikada nije bilo vojnih sukoba koji su prevazilazili nivo luka i strijele... Iz toga izuzimam Drugi svjetski rat i upad Japanaca (strašna bitka je bila recimo kod Kokode), ali jasno je da to nema veze sa ovim o čemu sad pričamo... Novu Gvineju su kolonizirali Holanđani na zapadu, Britanci na jugoistoku i Nijemci na sjeveroistoku... Uz to, ni jedni, ni drugi, ni treći nisu baš dobro istražili unutrašnjost ostrva, pa su se tamo negdje 30-tih godina prošlog stoljeća dobro začudili kad su skontali da i tamo ima nekih milion živućih ljudi... Poslije povlačenja Holanđana, zapadni dio je integrisan u Indoneziju (istina uz protivljenje jednog dijela stanovništva), a nakon povlačenja Engleza (Švabe su jasno odlepršale znatno ranije) nastala je i nezavisna Papua Nova Gvineja... Dakle, nije došlo do nikakvog raspada Nove Gvineje! To nikada nije bio jedinstven politički entitet... Tu si se dobro provalio - kao i sa navodom da ta podjela ima neke veze sa vjerom... O Novoj Gvineji bi se dalo reći još štošta (posebno o borbi zapadnih Papuanaca za nezavisnost od Indonezije), ali nadam se da je i ovo dovoljno da uvidiš koliko je bila deplasirano tvoje uvođenje iste u ovu priču...
Timor - tačno je da zapadni Timor ima nešto više protestanata, a da je istočni homogeno katolički... Razlog je i tu jasan - zapad je kolonizirala Holandija, a istok Portugal... U Holandiji ima dosta protestanata, u Portugalu i ne baš... I to se samo preslikalo na ovo ostrvo... Međutim, to nema apsolutno nikakve veze sa podjelom ostrva i tamošnjim tenzijama... Kad su se povukli prvo Holanđani, pa onda i Portugalci, ovi sa istoka su se ponadali da će dobiti nezavisnost, ali prc - okupira ih Indonezija... I onda kreće njihova višedecenijska borba za nezavisnost (uglavnom oslobođena vjerskih konotacija)... Na prelazu stoljeća, ta borba im se i isplatila... Indonezija popustila pred međunarodnim pritiskom, nakon što je došlo do velike eskalacije nasilja i krvoprolića... Zanimljivo je reći da se Istočni Timor više pokatoličio u indonezijskom periodu, nego u portugalskom... Naime, Indonežani su ohrabrivali dotadašnje višebošce (koji su ranije bili većina na Timoru) da prihvate neku monoteističku religiju, a kako je Timoranima bliže bilo kršćanstvo, nego islam, tako i bi... Nebitno poenta je - Timor nije podijeljen zbog etničkih ili vjerskih razlika, nego zbog historijskih... Vijekovima su se dva dijela Timora razvijala pod različitim sistemima, i to je na njih ostavilo razliku koja je veća nego to o čemu ti govoriš... Isto se recimo desilo i sa Eritrejom i Etiopijom... Gotovo identičan slučaj... Dakle, koliko god ti smatrao kolonijalne granice vještačkim, one imaju itekako veliki uticaj na formiranje identiteta i političkih afiniteta današnjih ljudi...
Zaboravih spomenuti - nisu Timorani postali naročito spokojni nakon dobivanja samostalnosti... U društvu su dosta naglašene regionalne tenzije između istoka i zapada novonastale države, koje su tamo negdje 2005-te (čini mi se) skoro prerasle u građanski rat... Ti sad vjerovatno kontaš - pa dobro, treba napraviti Istočni Istočni Timor i Zapadni Istočni Timor
Jel sad jasnije?
Last edited by cyprus on 29/08/2018 09:50, edited 3 times in total.
- cyprus
#280 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Djeluje kao da sam se jako odmakao od teme, pa da se malo probam i približiti...
https://www.klix.ba/vijesti/bih/florian ... /180828099
Mislim da se mogu u potpunosti složiti sa ovim što je rekao ovaj analitičar... Crtanje etničkih granica nije dobro za Bosnu i Hercegovinu ni kada bi se dešavalo na Fidžiju, a ne svega par stotina kilometara dalje...
Naravno, ako se Srbija i Kosovo dogovore o tome, niko drugi tu ne može ništa, ali je zabrinjavajuće ako to postane praksa koju centri moći odluče promovisati još ponegdje... Zbog toga se ja nadam da do takvog nečeg neće doći...
A o statusu samog Kosova sam već u više navrata rekao šta mislim... Kada bi Srbija imala iskrenu namjeru da integriše kosovske Albance u svoje društvo i da im sva pripadajuća politička prava, ja bih bio protiv nezavisnosti Kosova... Međutim, kako je očigledno da Srbija ne pokušava posmatrati Albance kao svoje ravnopravne građane, čak ni ono deklarativno, i da zapravo želi samo teritoriju, ali ne i ljude koji na njoj žive, onda mislim da je nezavisnost Kosova puno realnija i opravdanija opcija... Istina, žao mi je što se nije ozbiljnije razmatrao neki model poput onog sa Kinom i Hong Kongom... Da Kosovo formalno ostane dio Srbije, ali da ima u potpunosti zaseban politički sistem, uključujući i pravo članstva u nekim međunarodnim organizacijama, zasebnu valutu, zaseban ustav, vojsku i policiju i slično...
Ali sad, šta je tu je... Po meni bi bilo dobro da kosovske granice ostanu nedirnute... Ali izgleda da debili iz Trumpove administracije zaista mijenjaju mišljenje
https://www.klix.ba/vijesti/bih/florian ... /180828099
Mislim da se mogu u potpunosti složiti sa ovim što je rekao ovaj analitičar... Crtanje etničkih granica nije dobro za Bosnu i Hercegovinu ni kada bi se dešavalo na Fidžiju, a ne svega par stotina kilometara dalje...
Naravno, ako se Srbija i Kosovo dogovore o tome, niko drugi tu ne može ništa, ali je zabrinjavajuće ako to postane praksa koju centri moći odluče promovisati još ponegdje... Zbog toga se ja nadam da do takvog nečeg neće doći...
A o statusu samog Kosova sam već u više navrata rekao šta mislim... Kada bi Srbija imala iskrenu namjeru da integriše kosovske Albance u svoje društvo i da im sva pripadajuća politička prava, ja bih bio protiv nezavisnosti Kosova... Međutim, kako je očigledno da Srbija ne pokušava posmatrati Albance kao svoje ravnopravne građane, čak ni ono deklarativno, i da zapravo želi samo teritoriju, ali ne i ljude koji na njoj žive, onda mislim da je nezavisnost Kosova puno realnija i opravdanija opcija... Istina, žao mi je što se nije ozbiljnije razmatrao neki model poput onog sa Kinom i Hong Kongom... Da Kosovo formalno ostane dio Srbije, ali da ima u potpunosti zaseban politički sistem, uključujući i pravo članstva u nekim međunarodnim organizacijama, zasebnu valutu, zaseban ustav, vojsku i policiju i slično...
Ali sad, šta je tu je... Po meni bi bilo dobro da kosovske granice ostanu nedirnute... Ali izgleda da debili iz Trumpove administracije zaista mijenjaju mišljenje
- Gojeni H
#281 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
U.S. President Donald Trump’s national security adviser John Bolton said on Friday that Washington would not weigh in on an idea to swap territory between Serbia and Kosovo.
https://www.reuters.com/article/us-ukra ... SKCN1L917H
-
Bodkin
#282 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
E ako je izjavio mora biti tacnoGojeni H wrote:U.S. President Donald Trump’s national security adviser John Bolton said on Friday that Washington would not weigh in on an idea to swap territory between Serbia and Kosovo.
https://www.reuters.com/article/us-ukra ... SKCN1L917H
-
Haman2
#283 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Srbi se plase alabanskog naglog prirastaja stanovnistva. Zbog toga zele razgranicenje. Osim toga Srbi su narod koji ne moze trpiti nikoga u svojoj sredini. Oni zele da dominiraju, diktiraju, obesparvljudu druge itd.
Svi nasi raniji popisi stanovnistva u bivsoj YU bili su manje ili vise falsifikovani. Uvijek se umanjivao broj Bosnjaka ranije neopredijeljenih, muslimana i muslimana sa velikim "M". To su pokazale i sve zvrcke oko popisa ali i reagiranja nakon izvrsenog popisa.
Kako je moguce da je po predzadnjem popisu bilo oko 44% Bosnjaka a po poslednjem 51% kad znamo koliko je ljudi pobijeno i otjerano van granica BiH.
Uostalom, Srbi i Hrvati su tokom cijelog rata trazili razgranicenje ne samo sa Bosnjacima nego i sa Hrvatima. Istu politiku razgranicenja vodili su i Hrvati a i danas od toga nisu odustali.

Svi nasi raniji popisi stanovnistva u bivsoj YU bili su manje ili vise falsifikovani. Uvijek se umanjivao broj Bosnjaka ranije neopredijeljenih, muslimana i muslimana sa velikim "M". To su pokazale i sve zvrcke oko popisa ali i reagiranja nakon izvrsenog popisa.
Kako je moguce da je po predzadnjem popisu bilo oko 44% Bosnjaka a po poslednjem 51% kad znamo koliko je ljudi pobijeno i otjerano van granica BiH.
Uostalom, Srbi i Hrvati su tokom cijelog rata trazili razgranicenje ne samo sa Bosnjacima nego i sa Hrvatima. Istu politiku razgranicenja vodili su i Hrvati a i danas od toga nisu odustali.
Last edited by Haman2 on 29/08/2018 09:44, edited 2 times in total.
- Grean
#284 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Ma Srbija jednostavno treba da prizna Kosovo u granicama i da prihvati cinjenicu da joj nije trebalo pripasti ni 1913.
Ta greska se evo vuce do dan danas a uzrok je mnogh nasih problema (pri tom mislim na cijelu bivsu Jugoslaviju).
Ta greska se evo vuce do dan danas a uzrok je mnogh nasih problema (pri tom mislim na cijelu bivsu Jugoslaviju).
Kosovo nije Srbija
Ovo je karta međunarodno priznate Srbije iz 1878
Bez Kosova i Metohije
Također, nije naodmet da usporedimo granice Hrvatske i Srbije, kada su ostvarile suvremenu državnost. Kraljevina Srbija je priznata kao država nakon Berlinskog kongresa 1878. godine. Međunarodno priznanje odnosilo se na trenutačne granice Srbije koje vidimo na karti iz 1878 godine.
Kao što se vidi, na toj karti nema Kosova i Metohije. Da nije bilo intervencije Britanije, Francuske i Rusije 1913. godine, Kosovo bi bilo dodijeljeno Albaniji, u doba kada je ta zemlja diplomatski priznata. Ali Albanija, koja je proglasila svoju nezavisnost od osmanske Turske tek 1912., bila je smatrana klijentom Austrougarske i Italije, a ostale velike sile željele su da prijatelji njihovih suparnika budu mali. Britanija, Francuska i Rusija su stoga ustanovile Konferenciju ambasadora, koja je 29. srpnja 1913. priznala Albaniju unutar smanjenih granica. Kosovo i dio Metohije (uključujući Prizren), usprkos većinskom albanskom stanovništvu, bili su predani Srbiji, prijatelju Francuske, Rusije i Engleske, dok je Crna Gora (drugi prijatelj Rusije) dobila Peć i Đakovicu. Na taj način je veto velikih sila na pravo Kosova za nacionalno samoodređenje posijao sjeme svih problema koji su se naknadno pojavili.
http://www.gorapress.net/clanak/vijesti ... e-iz-1878/
- Men_of_Numenor
#285 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Kakva ba razmjena teritorije?
Ovo što se predlaže nije razmjena već otimanje!
Srbi bi da uzmu tri općine a da dadnu jednu.
Može al' da ne kažem gdje!
Ako im je do nekakve razmjene onda neka razmjene stanovništvo.
Srbi sa Kosova neka se presele u Srbiju a Albanci iz Srbije neka odu na Kosovo.
Jer ako su se Turci i Grci tako mogli dogovorit ne vidim zašto se to ovdje ne bi moglo desiti.
Ovo što se predlaže nije razmjena već otimanje!
Srbi bi da uzmu tri općine a da dadnu jednu.
Može al' da ne kažem gdje!
Ako im je do nekakve razmjene onda neka razmjene stanovništvo.
Srbi sa Kosova neka se presele u Srbiju a Albanci iz Srbije neka odu na Kosovo.
Jer ako su se Turci i Grci tako mogli dogovorit ne vidim zašto se to ovdje ne bi moglo desiti.
-
daddy-kool
#286 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
cyprus wrote:
Ja baš ne mogu da pojmim kako ti ne vidiš da se to o čemu pričaš u potpunosti kosi sa civilizacijskim i ljudskim vrijednostima... Ne želim misliti da ti svjesno i ciljano propagiraš zlo, ali mi nije jasno kako to da ne vidiš zlo u ovome... Pa se onda kao čudiš što ja sa gađanjem govorim o etničkom čišćenju.... WTF? Zar stvarno trebam objašnjavati zašto se gnušam etničkog čišćenja, bilo na idejnom, bilo na realizacijskom nivou? I to nekome koji živi u državi koja je nedavno osjetila svu "ljepotu" etničkog čišćenja... Šta je sljedeće? Da objašnjavam zašto mi se pedofilija gadi?![]()
Dalje, zašto bi ukinuo sve nacije i vjere?Kome je to i zbog čega potrebno? Čemu uništavanje različitih kultura? Da bi se dobila nesvrsishodna uniformnost, koja bi kao trebala donijeti mir, stabilnost i prosperitet? Malo sutra... Progres ne donose uniformnost i homogenost, nego pluralitet i kreativnost... Potenciranje razlika kao problem je vrlo opasna i moralno neprihvatljiva stvar, moj kiki... Ja baš ne mogu vjerovati da ti to ne vidiš...
"Razgraničenje" kakvo se zagovara na Kosovu je isto ono "razgraničenje" koju su Srbi pokušavali od raspada Jugoslavije da ostvare i podebljaju genocidom i etničkim čišćenjem - a to je kratko i jasno nacizam/rasizam (u slučaju Albanaca). Ako se ovaj presedan dozvoli, "in principle" što bi rekli na BBC-u, ne vidim zašto ne dozvoliti i Krim, razne Abhazije, buduća ruska potraživanja, pa i potraživanja drugih naroda. Nije slučajno da je stabilnost Evrope nakon 2.svj.r. bazirana na nepromjenjivosti granica.
Ako bi i mi u BiH bili principijelni onda se samo može podržavati reintegracija Kosova sa Srbijom, uz brojne preduslove od kojih sam neke navodio, ili srpsko priznanje nezavisnog Kosova u ovim granicama. To su jedina dva izbora koja se trebaju staviti pred Srbiju.
-
DonieBrasco
#287 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Ovo kako je krenulo zaista ce se obestiniti ona "Nekad bila Srbija do Tokija a sada kao mobitel Nokia".
Zivi bili pa vidjeli, Kosovo nece dati svoje a ovi ce i tu da dozive poraz, a onda da vidimo te poljedice po BIH, hajde neka stisnu ovi da se odvoje na bilo koji nacin.
Zivi bili pa vidjeli, Kosovo nece dati svoje a ovi ce i tu da dozive poraz, a onda da vidimo te poljedice po BIH, hajde neka stisnu ovi da se odvoje na bilo koji nacin.
-
zavrzlama
#288 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Po prvi put srbija pregovara a kao adut nema teritoriju s kojom bi ucjenjivala i trazila licemjerne uslove...
Kosovo je priznato od najvecih i uticajnijih drzava, imaju granice pod kontrolom i USA sa vojnom bazom u drzavi..njima se nikud ne zuri nego srbiji...srbiji se zuri radi malog ausvica jer se demografski tope i uloga destrtktivne strane uzima ozbiljan danak...srbija ce na kraju fadovat gradjsnski sukob u samoj srbiji...
Kosovo je priznato od najvecih i uticajnijih drzava, imaju granice pod kontrolom i USA sa vojnom bazom u drzavi..njima se nikud ne zuri nego srbiji...srbiji se zuri radi malog ausvica jer se demografski tope i uloga destrtktivne strane uzima ozbiljan danak...srbija ce na kraju fadovat gradjsnski sukob u samoj srbiji...
-
nesloga
#289 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Ako se u ovom najpovoljnijem trenutku dok je Tramp u bijeloj kuci ne podjeli Kosovo podjelit ce se kdefinitivno tek kad se zakuha u Skoplju i tamo pocne tarapana izmedju Šipaca i Makedonaca. Jer velika Albanija još nije zaokruzena.
-
covek92
#290 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Prvo, i Kosovo se topi i gubi stanovnistvo posto sve sto naprave to im ode preko.zavrzlama wrote:Po prvi put srbija pregovara a kao adut nema teritoriju s kojom bi ucjenjivala i trazila licemjerne uslove...
To nije neka odrziva teritorija gde je ekonomija zaokruzena i sredjena, pa je sve super vec sve zavisi od dijaspore i mladi ubedljivo najvise odlaze sa Kosova.
Srbi u RS se nista ozbiljnije ne tope od Bosnjaka i Hrvata, posto i jednima i drugima i trecima odlazi najproduktivnije stanovnistvo, a Srbima verovatno i manje.
Osim toga deo Srba i Hrvata iz Srpske i Federacije ipak odlazu u Srbiju i Hrvatsku a oni tamo svoj identitet ne gube, ostaju Srbi i Hrvati.
Uostalom, to je tesko pitanje i problem za ceo region, ali da li ce za 20 godina biti 800k, 900k ili milion Srba u Srpskoj nije od presudnog znacaja za funkcionisanje Srpske, ona je tu, legalna priznata od celog sveta i Amerike i zacementirana i to treba da se postuje.
Vucicu se zuri a ne Srbiji, a zuri mu se zato sto hoce da skine to sa grbace i dobije aplauze i nobelove nagrade iz licemernog sveta, posto je njemu u glavi slava/moc i da ga pamte u najmanju ruku kao Knjaza Milosa.
Po meni je veliki dobitak ako uzmemo Sever(1000km2), Ranilug i jos neki koridor do nekih nasih opstina na Jugu, dobijemo teritoriju za manastire/crkve odnosno da imaju poseban status, resimo pitanje pokradene imovine i slicno, ostali Srbi na Jugu da imaju poseban status, pitanje ratnih zlocina i suda koji se pominjao i slicno.
Sve ispod toga je los posao.
Ne bi trebalo da se zaboravi da je Srbija najveci partner Kosovu i u izvozu i uvozu, izvozimo preko 400 miliona evra godisnje, uvozimo za oko 30 miliona. Znaci tu je i veliki ekonomski interes da to ostane tako i da to ne izgubimo.
Vrlo je moguce da dobijemo sve ono gore i jos nesto ali da se zato ostatak Kosova ujedini sa Albanijom.
- jazzer
#291 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
@ covek92
Gledaj srpske logike, RS je kako kazes zaementirana i to treba da se postuje. Ali bi bilo sjajno da se malo teritorije copne od Kosova i unese u Srbiju.
Jedan arsin za srbiju a drugi za sve ostale. Jer nebeski narod je to.
Gledaj srpske logike, RS je kako kazes zaementirana i to treba da se postuje. Ali bi bilo sjajno da se malo teritorije copne od Kosova i unese u Srbiju.
-
džakailibu
#292 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
nema tu prevelike filozofije. ljudi jednostavno ne uce iz svoje istorije vec je zasnovana na mitovima. pa oni cijelu pricu o srpskoj krajini pocinju i zavrsavaju sa avgustovskim danima 1995. ko je ikada cuo neku kritiku nad situacijom da je tamo bog i batina bio milan martic. ejjj, milan martic, neobrazovana seljacina i milicioner. i samo dalje, karadzic budala koja se maskira i bulazni o homeopatiji, mladic siledzija, da ne govorim o seljackoj dzukeli dodiku. naravno da su postovi kao ovaj iznad o tome kako cemo uzeti teritoriju ovu pa onda koridor pa onda sva ljudska prava za srbe na jugu pa cemo malo da capnemo tamo oko manastira samo rezultat schizofrenije koja traje decenijama. pa njima seselj gostuje po jutarnjim programima. za srbiju bi bilo najbolje jednu hirosimu i nagasaki i da ljudi sami kazu ajmo malo drugacije.
-
smjesko071
#293 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
https://www.danas.rs/politika/tramp-pod ... a-balkanu/
ovo znaci rat, prvo u bih, a onda mozda i na citavom balkanu
- General War
#294 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Bio je rat i bez pristanka amerikanaca...treba stisnut pa ga poceti, valja okrvarit gace. A ovo na kosovu je izmedju njih pa neka ga i rjesavaju.smjesko071 wrote:https://www.danas.rs/politika/tramp-pod ... a-balkanu/
-
covek92
#295 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Sta kako ja kazem, RS je zacementirana vasim potpisom i priznanjem od celog sveta kako BIH tako i Srpske i Federacije, ili negde to gresim?jazzer wrote:@ covek92
Nisam to ja izmislio, takvo je stanje. Naravno da to mora da se postuje ili to vodi u rat.
Naravno da bi bilo sjajno da se copne sto vise teritorije posto Kosovo i nije priznato od celog sveta a drugo nelegalno je proglasena protiveci se UN-u, to je teritorija pokradena od Srbije pa kad su lepo mogli tad da menjaju etnicke granice mozemo i sad da ih menjamo.
Osim toga, evo kao sto vidis svet to polako pocinje da priznaje tako da je moja logika ispravna.
- Haris.ba
#296 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Kako bre možeš da izvoziš u vlastitu državu?covek92 wrote:Ne bi trebalo da se zaboravi da je Srbija najveci partner Kosovu i u izvozu i uvozu, izvozimo preko 400 miliona evra godisnje, uvozimo za oko 30 miliona. Znaci tu je i veliki ekonomski interes da to ostane tako i da to ne izgubimo.
Čuj, izvozi u vlastitu državu.
-
Fudo387
#297 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Sto ste mEnjali, mEnjali ste...mozete samo pelene na guzici mijenjat, ko ratko.covek92 wrote:Sta kako ja kazem, RS je zacementirana vasim potpisom i priznanjem od celog sveta kako BIH tako i Srpske i Federacije, ili negde to gresim?jazzer wrote:@ covek92
Nisam to ja izmislio, takvo je stanje. Naravno da to mora da se postuje ili to vodi u rat.
Naravno da bi bilo sjajno da se copne sto vise teritorije posto Kosovo i nije priznato od celog sveta a drugo nelegalno je proglasena protiveci se UN-u, to je teritorija pokradena od Srbije pa kad su lepo mogli tad da menjaju etnicke granice mozemo i sad da ih menjamo.
Osim toga, evo kao sto vidis svet to polako pocinje da priznaje tako da je moja logika ispravna.
- lotPi
#298 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Jeli ti zaista mislis (ali ono zaista iskreno) da je ovo moguce!?covek92 wrote:*********zavrzlama wrote:Po prvi put srbija pregovara a kao adut nema teritoriju s kojom bi ucjenjivala i trazila licemjerne uslove...
Srbi u RS se nista ozbiljnije ne tope od Bosnjaka i Hrvata, posto i jednima i drugima i trecima odlazi najproduktivnije stanovnistvo, a Srbima verovatno i manje.
Osim toga deo Srba i Hrvata iz Srpske i Federacije ipak odlazu u Srbiju i Hrvatsku a oni tamo svoj identitet ne gube, ostaju Srbi i Hrvati.
Uostalom, to je tesko pitanje i problem za ceo region, ali da li ce za 20 godina biti 800k, 900k ili milion Srba u Srpskoj nije od presudnog znacaja za funkcionisanje Srpske, ona je tu, legalna priznata od celog sveta i Amerike i zacementirana i to treba da se postuje.
Vucicu se zuri a ne Srbiji, a zuri mu se zato sto hoce da skine to sa grbace i dobije aplauze i nobelove nagrade iz licemernog sveta, posto je njemu u glavi slava/moc i da ga pamte u najmanju ruku kao Knjaza Milosa.
Po meni je veliki dobitak ako uzmemo Sever(1000km2), Ranilug i jos neki koridor do nekih nasih opstina na Jugu, dobijemo teritoriju za manastire/crkve odnosno da imaju poseban status, resimo pitanje pokradene imovine i slicno, ostali Srbi na Jugu da imaju poseban status, pitanje ratnih zlocina i suda koji se pominjao i slicno.
Ne bi trebalo da se zaboravi da je Srbija najveci partner Kosovu i u izvozu i uvozu, izvozimo preko 400 miliona evra godisnje, uvozimo za oko 30 miliona. Znaci tu je i veliki ekonomski interes da to ostane tako i da to ne izgubimo.
Vrlo je moguce da dobijemo sve ono gore i jos nesto ali da se zato ostatak Kosova ujedini sa Albanijom.
Pa sa ovim tvojim pretpostavkama Kosovo postaje nemoguca drzava, bez sanse da funkcionise.
Zasto bi Kosovski Albanci popustili i poklonili ovo sto ti navodis Srbiji kada imaju sada sve?
Zatim uvijek spominjes RS i mogucnost ujedinjenja sa Srbijom.
Je si li ti svjestan koliko malo treba da se cijeli region zapali i da se zapocnu naplacivati racuni iz nedavne proslosti?
Pogledaj kartu, Bosanski Novi, Mrkonjic Grad, Sipovo, Brcko, cijelo sredisnje i gornje Podrinje, pomocu kojih trikova to planiras pripojiti Srbiji !?
Bosnjaci ali prije svega Bosanci mozda na prvi pogled izgledaju izgubljeno (radi konja Bakira i SDA) i ne zainteresovano ali vas vecina nije ni svjesno kolicine gnjeva (radi zlocina i nepravde prema nama) koja postoji.
Ti ocigledno nemas pojma ko su i sta su Krajisnici!
Pojest ce vas za dorucak!
Fol polazete pravo na velike dijelove Bosne a pjesme nemate o nekom nasem gradu da ne pricam o necem drugom!
-
Fudo387
#299 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Al’ vid’ ti strategije,
Drzava, ekonomija, vojska, diplomatija, sve skupa jest’ jednako, qrac od ovce.
Plata 300 eura, i to se nabije nogom u guzicu ako je na vrijeme isplate, mlaka bambucha prisutna, i onda mu dodje inspiracija:
Tu je karta, tu je Kina, sa strane Putin, oDjeeee cemo granice, oDjjeee cemo ovo, ono...
Pa dje je to normalno?
Goni to u Padinsku Skelu dok nije neciji neduzni kompjuter razjebo.
Drzava, ekonomija, vojska, diplomatija, sve skupa jest’ jednako, qrac od ovce.
Plata 300 eura, i to se nabije nogom u guzicu ako je na vrijeme isplate, mlaka bambucha prisutna, i onda mu dodje inspiracija:
Tu je karta, tu je Kina, sa strane Putin, oDjeeee cemo granice, oDjjeee cemo ovo, ono...
Pa dje je to normalno?
Goni to u Padinsku Skelu dok nije neciji neduzni kompjuter razjebo.
-
zavrzlama
#300 Re: Kosovo i Srbija - razmjena teritorija
Tako je mudro zboris...covek92 wrote:Prvo, i Kosovo se topi i gubi stanovnistvo posto sve sto naprave to im ode preko.zavrzlama wrote:Po prvi put srbija pregovara a kao adut nema teritoriju s kojom bi ucjenjivala i trazila licemjerne uslove...
To nije neka odrziva teritorija gde je ekonomija zaokruzena i sredjena, pa je sve super vec sve zavisi od dijaspore i mladi ubedljivo najvise odlaze sa Kosova.
Samo ima jedan mali problem...drugi daju ako im se cefne, srbija moli i preklinje i trazi da sta dobije...koliko su se zamjerili albancima dabogda.