ko je bio bolji za Bosnu i narod,Tito ili Alija?

Post Reply
SD-6

Post by SD-6 »

zlochin i kazna wrote:
Vodenjak wrote:Ovo malo s odmora....

Za Tita u mojoj carsiji napravise fabriku u kojoj je radilo 2500 ljudi..
Nedavno je Alijini prodase Amerikancu za 500 000 KM (i slovima (PETSTOHILJADA konvertibilnihmaraka!) I to bez tendera!

Osta tako dzamija najjaca firma (sa preko 2 miliona KM godisnjeg prihoda) u onome sto se nekad gradom, lijepim gradom zvalo!
A danas je najobicnija rupa sa preko godinu dana prokopanom glavnom ulicom (u duzini od pishljivih 400-500 metara) po kojoj se u cizmama mora hodati jer, eto, prave nam kanalizaciju kazu!

Toliko o Aliji! I o Titu! I o onih 65 radnika, mojih sugradjana, koje Amerikanac otpusti neki dan jer su 3 sata strajkovali zbog neisplacenih plata mukom zaradjenih!

Pozdrav raji i selam gospodi!

Odoh na kupanje dok se u Sanu govna, iz slavne im kanalizacije ne uvale!

i ja evo malo svratih do tebe s' umora.......
hochu li dobiti ban od tebe sada kada te upitam - je li ti stvarno svu krivnju
utrpavash Aliji? Gdje su tu chetnichke armade? Gdje i kada ce neko OVDJE na ovome mjestu , na ovom podforumu spomenuti Tudjmana?
Znash shta - hajde ti lijepo iznesi svoj vlastiti stav shta bi ti uchinio da si bio na Alijinom mjestu i da znash da ne zelim ni pravdati ni braniti Aliju ali od tebe koji si uvijek spreman sva zla spochitati Aliji - daj barem jednom se dogovori barem sa sobom sta bi ti uchinio konkretno da si bio na njegovome mjestu, iznesi to mishljenje ovdje i tek tada - prije nego naredish da me bez upozorenja - uklone sa foruma - ili izbrisu ovu repliku
u formi bitnog pitanja kojim se u kontinuitetu bavish - iznesi svoje rjeshenje - kako bi ti eskivirao Miloshevicha, SANU, Karadjicha, Mladicha, Tudjmana, MZ, JNA, domache chetnike i ustashe, (sada) i Grke, Ukraince, Ruse, blerovce, Bushovce i sve druge BANDITE - bjelosvjetsku i domachu bagru ? Kako Vodenjache?
..
:shock: :shock: . :shock:
sto bi djipalo junuz rek'o :mirikul :-) :-) margi isss baaaack :lol: bice ludo :-) jos kad bi Livada vaskrsno :-D :oops:
wandy

Post by wandy »

SD-6 wrote:
zlochin i kazna wrote:

Nedavno je Alijini prodase Amerikancu za 500 000 KM (i slovima (PETSTOHILJADA konvertibilnihmaraka!) I to bez tendera!

Osta tako dzamija najjaca firma (sa preko 2 miliona KM godisnjeg prihoda) u onome sto se nekad gradom, lijepim gradom zvalo!
A danas je najobicnija rupa sa preko godinu dana prokopanom glavnom ulicom (u duzini od pishljivih 400-500 metara) po kojoj se u cizmama mora hodati jer, eto, prave nam kanalizaciju kazu!

Toliko o Aliji! I o Titu! I o onih 65 radnika, mojih sugradjana, koje Amerikanac otpusti neki dan jer su 3 sata strajkovali zbog neisplacenih plata mukom zaradjenih!

utrpavash Aliji? Gdje su tu chetnichke armade? Gdje i kada ce neko OVDJE na ovome mjestu , na ovom podforumu spomenuti Tudjmana?
Znash shta - hajde ti lijepo iznesi svoj vlastiti stav shta bi ti uchinio da si bio na Alijinom mjestu i da znash da ne zelim ni pravdati ni braniti Aliju ali od tebe koji si uvijek spreman sva zla spochitati Aliji - daj barem jednom se dogovori barem sa sobom sta bi ti uchinio konkretno da si bio na njegovome mjestu, iznesi to mishljenje ovdje i tek tada - prije nego naredish da me bez upozorenja - uklone sa foruma - ili izbrisu ovu repliku
u formi bitnog pitanja kojim se u kontinuitetu bavish - iznesi svoje rjeshenje - kako bi ti eskivirao Miloshevicha, SANU, Karadjicha, Mladicha, Tudjmana, MZ, JNA, domache chetnike i ustashe, (sada) i Grke, Ukraince, Ruse, blerovce, Bushovce i sve druge BANDITE - bjelosvjetsku i domachu bagru ? Kako Vodenjache?
..
:shock: :shock: . :shock:
sto bi djipalo junuz rek'o :mirikul :-) :-) margi isss baaaack :lol: bice ludo :-) jos kad bi Livada vaskrsno :-D :oops:
:lol:
nendertalac

Post by nendertalac »

Uh wrote:Ko bi mogao biti bolji to je bez konkurencije Tito.

evo nesto zanimljivohttp://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=30180
bojim se da ti ovaj link ne fercera :)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zlochin i kazna wrote:

Ciao Maggi!
Sta mai?

Sekira li te ko?
Reci ti samo meni, ja cu mu ushi chupati! 8)

:D
El_Comunista

Post by El_Comunista »

TITO NARAVNO !
bicu opet glavni

Post by bicu opet glavni »

Obojica su odradili svoje i neka ih u istoriji, na nama je da izaberemo bolje i sposobnije od njih!!!!
avicena

Post by avicena »

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

zar nije bolje reci ZA MNOM nego RATA NECE BITI?
Prenj

Post by Prenj »

mIRCerka wrote:
zar nije bolje reci ZA MNOM nego RATA NECE BITI?
Alija nije nikako mogao reci ZA MNOM.
Trezor Narodne banke je vrlo skuceno mjesto.
avicena

Post by avicena »

Čuj za mnom, da li bi svi mogli stati....

http://polja.eunet.yu/polja420/420-ill.htm
Barbarez

Post by Barbarez »

Sasvim je nedostojno i nemoguce usporedjivati ta dva lika. Sto se tice Tita svaka cast njemu i partizanima (ja da znam i alija je bio partizan) za borbu za oslobadjanje zemlje ali vec 1946 su uradili kardinalnu gresku ne dozvoleci visepartisjki sistem cime su dokazali da im je jednako vazno, ako ne i najvaznije bilo da uspostave komunisticki poredak. Pored toga mogao je Tto vec 1946 uvesti ime nacije Bosnjak za sve bosance i hercegovce ili Bosanac . Jednostavno jedno ime nacije i tri vjere ali ni to tada nisu dali srpski nacionalisti pa se Tito sjetio tek 70-tih da "ima nekoliko miliona ljudi u zemlji da su neopredjeljeni" kada ga je onaj arapski seik pitao za to. I tada nam date naciju musliman. Cuj musliman. Pa musliman je i u Kongu i u Rusiji i u Kanada pripadnik vjere ali nama nisu dali ime nacije jer to rankovic i ostali velikosrpski duznosnici nisu dali. Sjetite se kada je tek 6 buktinja usla u titov grb.

Sto se tice Alije on je preveliki vjernik da bi bio dobar politicar i naravno da je imao gresaka. Ali opet, covjek se pokusao koliko je mogao da uradi za narod i drzavu i ne mislim da je iko drugi bio da bi mi bolje prosli kao drzava. Tesko je bilo biti pametan kada nemas veliku vojsku i naoruzanje i kada si pritisnut sa svih strana. Kao sto rekoh i on je imao gresaka ali za mene ce uvijek ostati kao osoba duzna ogromnoga postovanja iako niti sam vjernik neki veliki niti je moje politicko opredijeljenje kao njegovo.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

avicena wrote:Čuj za mnom, da li bi svi mogli stati....

kada je trebalo biti u rovu, Tito je bio u rovu sa ostalom vojskom...
nije bio ISUVISE VAZAN DA BI RISKIRAO SVOJ ZIVOT...a ti postavljas link sa njegovim slikama nakon rata.... nidje veze....
provokacija ti nije uspjela...
avicena

Post by avicena »

mIRCerka wrote:

nije bio ISUVISE VAZAN DA BI RISKIRAO SVOJ ZIVOT...a ti postavljas link sa njegovim slikama nakon rata.... nidje veze....
Nisi dobro pregledala, ima i tekstova:

http://polja.eunet.yu/polja420/index420.htm
mIRCerka

Post by mIRCerka »

avicena wrote:
mIRCerka wrote:

Nisi dobro pregledala, ima i tekstova:

http://polja.eunet.yu/polja420/index420.htm
nemam ja vise sta da gledam......

yebem ti ja diskusiju gdje cemo samo copy/paste textove...
pa imate li u glavi ista osim gumice koja vam drzi usi?
znate li sami otipkati ista?
avicena

Post by avicena »

Jesi li ti bila njegov savremenik da bi mi mogla govoriti kako je bilo a kako je sada? Tekstovi su osoba koji su bili njegovi savremenici! Ti i ja možemo samo subjektivno.......
mIRCerka

Post by mIRCerka »

avicena wrote:Jesi li ti bila njegov savremenik da bi mi mogla govoriti kako je bilo a kako je sada? Tekstovi su osoba koji su bili njegovi savremenici! Ti i ja možemo samo subjektivno.......
daleko od toga da sam bila njegov savremenik....
ali mogu reci kako je bilo....
slika govori vise od hiljadu rijeci.....
i gledala sam porodicne albume....
i dosta toga mi je jasno....
nebitno, bolje je da razgovaramo cisto subjektivno, cak i ako zatreba da se posvadjamo :D ali nemoj zivota ti da kopiras tekstove iz knjiga i casopisa....
to ti daje imidz osobe koja zeli da isprovocira i ne zeli nista da kaze osim da dolije ulje na vatru....

a iskreno se nadam da nisi takav....

btw, dosta detaljno sam pregledala gore navedeni portal, i jedino sto je vrijedno paznje je humanitarna akcija prikupljanja sredstava za kliniku Bosanske dijaspore....
ostalo sve je presipanje iz supljeg u prazno, malo pismenije nego u WALTERu...
eto :D

Druze Avicena, Zdravo :D
avicena

Post by avicena »

mIRCerka wrote: ....nebitno, bolje je da razgovaramo cisto subjektivno, cak i ako zatreba da se posvadjamo :D ali nemoj zivota ti da kopiras tekstove iz knjiga i casopisa....
Gospođice mIRCerka!
U sociologiji kulture i umjetnosti (imao ja ispit) piše da ljudi uglavnom kupuju određene novine da bi u njima našli potvrdu svojih promišljanja, a sekundarna je informacija. Tako kod nas imamo onih koji kupuju Slobodnu Bosnu, Dane.... a imamo one koji kupuju Walter, Ljiljan....i ti bi da ja prepričavam iz jednog ili drugog. Treba pogledati obje strane medalje. O Aliji krivo sudiš(pokazuješ subjektivan stav, čovjek živio u opkoljenom Sarajevu)a iskreno ni Tito nije jurišao na bunkere.Sjeti se desanta na Drvar.Koliko je partizana izginulo da bi spasilo njegov život. Obilazio je i Alija rovove, nije valjda da od djeda očekuješ da juriša na tenkove!?
Ono gore su linkovi. Ništa nije "moje" sa copy/paste.
fruit

Post by fruit »

tito je bio bolji bravar
Alija je bio bolji predsjedik
Tito je navijao za Partizan i Zvijezdu
Alija samo za Sarajevo
tito je proganjao Aliju
Alija nije proganjao Tita
avicena

Post by avicena »

mIRCerka wrote:
daleko od toga da sam bila njegov savremenik....
ali mogu reci kako je bilo....
slika govori vise od hiljadu rijeci.....
i gledala sam porodicne albume....
i dosta toga mi je jasno....
Kako kome kao i danas. Jesi li gledala filmove "Ovo malo duše", "Petrijin venac", "Otac na službenom putu"........................
winetou

Post by winetou »

fruit wrote: Tito je navijao za Partizan i Zvijezdu
Za Hajduk.
Toozla

Post by Toozla »

winetou wrote:
fruit wrote: Tito je navijao za Partizan i Zvijezdu
Za Hajduk.
...za Sofiju Loren... :D
Bosna_E

Post by Bosna_E »

Nisu valjali ni 1 ni drugi. Obojica su dali cetnicima pomilovanja vlast u ruke. Tito u Yugi Alija u RS. Da nebi Alje i cudotvornog potpisa danas Srbi nebi imali u amanet famoznu RS. Nema velike razlike izmedzu njih.
Fair Life

Post by Fair Life »

Toozla wrote:
winetou wrote:
fruit wrote:Tito je navijao za Partizan i Zvijezdu
Za Hajduk.
...za Sofiju Loren... :
...za Gertrudu Munitic!
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Njih dvojca su neuporedivi. Prvo Tito je bio vodja u drugom svjetskom ratu u svakom smislu i kao ratnik i kao neko koga su svi postovali pa cak i neprijatelji. Imao je karizmu i u ratu i u miru. Napravio je drzavu koja se postovala a sve ove nacionalisticke majmune je drzao na lancu i tamo gdje im je mjesto. Narod ga je volio. Imao je diktatorske manire ali opet narod je zivio mirnim i lijepim zivotom. Sve sto sada gledamo napravljeno je u njegovo vrijeme, ceste, fabrike, stadioni itd itd. Narod pravio narod i uzivao u tome.
Alija je bio prije svega nacionalista ali ne radikalni. Njemu dati mjesto drzavnika je bila strahovita greska. Moje misljenje o njemu nije lose. Mislim da je u biti bio dobar covjek, koji se borio za svoj narod koji ga je jedini postovao. Vise je bio covjek za neke vjerske ustanove nego za predsjednicke fotelje pogotovo u ratu. Okruzen je bio vukovima,lopovima, pokvarenim nacionalistima i on nije imao tu karizmu da ih je mogao drzati na uzdi. Zato se bosnjacki narod u nekim stvarima skoro izjednacio sa srpskim i hrvatskim. Naravno mislim na kriminal.
Dakle licnosti koje je nemoguce uporediti.
Tito je vladao 40 godina i napravio jaku i respektabilnu drzavu i uradio jako puno i za Bosnu i Hercegovinu.
Alija je bio puno puno krace i ne mislim da nam je donio nesto lijepo jer nasa drzava je na samom dnu naravno ne iskljucivo njegovom krivnjom.
U svakom slucaju glasam za TITA!!!!
avicena

Post by avicena »

Post Reply