Posteno. Respekt.The BEN10 wrote:Nisam hvala Bogu.kiligonzales wrote:a jesi ti jahao druge prije zenidbe?The BEN10 wrote:Super, pošteno. Ti furaj svoje, ja svoje. Samo, ja svoj način života ne bih mijenjao za osjećaj da mi je ženu jahalo 10 njih.
Moral i seks prije braka
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
kiligonzales
#276 Re: Moral i seks prije braka
- Nastasia
#277 Re: Moral i seks prije braka
Pa ima i toga šećeru.sekerbay wrote:Čuj, šta ako vam se ne svidi
Pa nauči se i istrenira. Prije je bilo lahko za muške a teže za žene. Ono, šta ako je ne dovedem do vrhunca
Ljudi izmislili razne pomoćne sprave, recimo womenizer koji oživljava frigidne, polumrtve bake i usjedjelice koje su izgubile nadu u brak
Ali evo recimo, sad ću ko monca samo primjere iz okoline, ali imam prijatelja koji je bio zaljubljen u djevojku, ma baš nikad nije bio tako zaljubljen u nekoga. I raskinu. I pitam ja njega šta bi bolan, što, kaže seks ne štima. Pa može se reko raditi na tome, znaš šta mi je rekao: "Može se raditi na tome, znam, ali kad se ja idem jebat s njom i imam milion strepnji u glavi, hoće li joj biti dobro, hoću li je zadovoljiti, kad planiram šta da radim i kako da radim, smuči mi se seks, ni ne jebe mi se više od pritiska."
A uostalom, da mi je do spravica, ne bih ni tražila partnera, sjedila bih kod kuće i imala sto put manje problema
-
moonca
#278 Re: Moral i seks prije braka
Ma ne sex , morbidno to prepustanje momka.triconja wrote:Cuj nisu imali seks a morbidno, da su kojim slucajem imali stab onda bilo? Ful fulova morbidno, jelte?moonca wrote:Mogu razumjeti ako muskarac zeli -nevinu- ako je i on sam takav, dakle nije ni on prije braka eksperimentisao.sve ostali zahtjevi su crveno svjetlo da nesto ne 'stima' s njim.
Imala sam prijateljicu koja se zabavlajala sa momkom, nisu imali sex, nije islo s njim, ona ga preporuci sestri i sada je ta sestra u braku s njim.
Morbidno do ---- vjernici su.![]()
eto to je ok....
![]()
![]()
Last edited by moonca on 11/07/2018 13:16, edited 1 time in total.
- triconja
#279 Re: Moral i seks prije braka
Pa mozda zbog tog?Nastasia wrote: A zašto misliš da me se tiče u negativnom smislu, na ličnom nivou?
Ali mislim da se razgovorom može postići razumijevanje obje strane. Neće se niko odreći svog ličnog uvjerenja, ali može prestati druge ljude posmatrati kroz svoje stavove i možda razumijeti da nisu loši, nemoralni, da se ne "jašu" s' kim stignuitd.
Jedino rjesenje je uradit ko ja a to je odjebat mahalu i prekinuti svaki kontakt sa istom i nece te vise uzimat na zub, tj. nece ti vise u lice govorit sta su culi pa propitivat, ali onda se gubi zastita mahale i tako to.
Mislim da ljudi imaju potrebu naprdjivat i tusit o svim stvarima (pogotovo onima koje se ticu morala) da bi opravdali sebe i svoje neke postupke a pogotovo da napadnu "nemoralne" ljude i ta ih pokusaju pridobit u svoj tabor zbog bonus poena. Onda imas i ove "nemoralne" koji isto rade moralnim ljudima i tako perpetualno. I jedne i druge treba u radni kamp dozivotno
- Nastasia
#280 Re: Moral i seks prije braka
Meni tvoj komentar nema smisla uopšte.kiligonzales wrote:Ovako ti ja to vidim...Nastasia wrote:Meni inače nije jasno zašto se sex između dvije odrasle, svjesne osobe koje obje u to ulaze iz svoje želje, bez prisile, naziva moralnim ili nemoralnim. Kakve to veze ima sa moralom?!
Moj se moral sastoji od toga da se trudim da nikada zbog mene nekoga ne zaboli glava. A ako se neko plaho sikira s' kim spavam, koliko puta, nakon koliko vremena poznanstva ... pa, ne mora me ženiti. Ko ga tjera? Uostalom ni ja ne bih nekoga ko bi svu moju vrijednost sveo na jedan komad kože
U proslosti je itekako imalo veze jer su zene bile dehumanizirane, pa je moral bio okvir koji je u razlicitim drustvima pokusao urediti ionako neuredno drustvo, u kome je zensko trebalo bilo kako zastiti.
Zamislimo samo drustvo "slobodnih" obespravljenih zena i drustvo porobljenih zena, u kome muz moze postupati sa zenom kako god misli da treba ili u kome svaki vlasnik (ozenjen ili neozenjen) svoju ropkinju moze nategnuti koliko zeli puta prisilno. Drustvo u kome ako se zena zatekne sama vrlo lako moze biti metom nekog drugog muskarca, isto tako moze biti silovana, prisiljena na odnos s onim koji ne zeli isti i da za takvo sto nikada muskarac koji je to ucinio ne odgovara, biti oteta, porobljena, prodata nekome ili podvedena nekome drugom da sa njom postupa protivno njenoj volji... Kako to vrijeme usporediti sa ovim? E sad zamisli tek kako tu odvojiti zenu koja svijesno pristane na odnos s nekim zgodnim prolaznikom kroz selo od one koju je neko silovo i posao? Domacinu dodje kcerka sa zubom do stomaka, a djuvegija odjaho u tri lijepe. haha odmah belaj u kuci. nova usta na kazanu.![]()
Ta cestitost kao skup moralnih nacela, vjerovali mi u ono sto religije kazu ili ne, kao nesto dato od boga ili ne, nekome je spasavala kozu.
Stvarno ne kontam
Kako odvojiti ženu koja svjesno pristane na odnos a kako onu koja je protivno svojoj volji imala odnos?
Ova druga je žrtva silovanja. Ova prva nije žrtva ničega, ali često postane žrtva osuđivanja. A isto tako čak i ova druga će postati žrtvom osuđivanja, jer mi još uvijek živimo u svijetu u kojem se djevojčice uče kako da izbjegnu silovanje, umjesto da se dječaci uče da se ne treba silovati.
-
moonca
#281 Re: Moral i seks prije braka
Mozda nisam u pravi, ali cini mi se da samo, ili u velikom procentu, kod muskaraca-'muslimana' imaju takvi zahtjevi.
I jos 4.
A da dodam- dali majke odgajaju takve muskarce- ili se oni tokom odrastanja'osvijeste'.
I jos 4.
A da dodam- dali majke odgajaju takve muskarce- ili se oni tokom odrastanja'osvijeste'.
- Nastasia
#282 Re: Moral i seks prije braka
Ja sa svojom mahalom nit imam problema, a vala nemam ni zaštitutriconja wrote:Pa mozda zbog tog?Nastasia wrote: A zašto misliš da me se tiče u negativnom smislu, na ličnom nivou?
Ali mislim da se razgovorom može postići razumijevanje obje strane. Neće se niko odreći svog ličnog uvjerenja, ali može prestati druge ljude posmatrati kroz svoje stavove i možda razumijeti da nisu loši, nemoralni, da se ne "jašu" s' kim stignuitd.
Jedino rjesenje je uradit ko ja a to je odjebat mahalu i prekinuti svaki kontakt sa istom i nece te vise uzimat na zub, tj. nece ti vise u lice govorit sta su culi pa propitivat, ali onda se gubi zastita mahale i tako to.
Mislim da ljudi imaju potrebu naprdjivat i tusit o svim stvarima (pogotovo onima koje se ticu morala) da bi opravdali sebe i svoje neke postupke a pogotovo da napadnu "nemoralne" ljude i ta ih pokusaju pridobit u svoj tabor zbog bonus poena. Onda imas i ove "nemoralne" koji isto rade moralnim ljudima i tako perpetualno. I jedne i druge treba u radni kamp dozivotno
Ja sam naučila da je najbolje spriječit naprđivanje mahale, jeste da ti sam otvoreno govoriš o sebi šta i kako je, mene ne može povrijedit što naprđuješ o onome što sam sama rekla. Jebiga, onda sam sama otkrila, rekla i moram biti svjesna da ću možda biti predmet razgovora
Meni je najvažnije da su moji postupci u mojoj glavi opravdani, a jesu, jer kao što rekoh, nikoga ni glava ni duša nisu zaboljeli zbog mojih postupaka, a ni mene nije zbog tih istih postupaka, jer sam svjesno nešto uradila i svjesno stojim iza toga.
I dalje mislim da si se previše uživio u ulogu psihologa, nepristrasnog posmatrača, a itekako si pristrasan
Trico, najgori su oni koji su neodređeni, kojima ne znaš gdje stoje, sa koje su strane
- annoy
#283 Re: Moral i seks prije braka
Ok, nesporazumNastasia wrote:
Mislim da nisi shvatila moj komentar.
Ja sam rekla to misleći na ljude koji morališu i etiketiraju, ne konkretno na tebe.
A to što si se u drugom djelu posta referisala na to što pitam ljude, zašto nešto rade, zašto se čuvaju ili ne čuvaju, pitam zato što želim razumjeti, a želim razumjeti da bih manje osuđivala. Ono što recimo druga strana vrlo rijetko radi, oni većinom ne pitaju jer sve znaju i samo je njihovo ispravno
Apropo toga sto si ti njih pitala, koliko ja shvacam osobe koje se cuvaju za brak na seks gledaju na drugaciji nacin, nije im toliko bitno hoce li im se poklapati sve preferencije, nego vise idu u smjeru da ce bez obzira na sve zajedno na tome raditi i potruditi se da oboje uzivaju u necemu sto je njima bitno da to dijele iskljucivo u braku jedno s drugim. Ja to mogu smatrati pogresnim za sebe jer ja tako ne bih mogla, ali oni to smatraju ispravnim.
Naravno nije nemoguce da im se to obije o glavu i da zapravo budu nezadovoljni seksualnim zivotom i da tek kad to isprovaju im se otvore neki novi horizonti
Ne znam, ja mogu svasta razumjeti, jedino mi smeta licemjerje a svasta sam cula i na jednoj i drugoj strani ima pametovanja i moraliziranja...jedni ce reci zasto se jebes ti si nemoralan, drugi ce reci zasto se ne jebes sta si zatucan i da nesto sigurno nije u redu s tobom. Jos je cini mi se najmanje onih sto postuju tuđe izbore i shvacaju da imaju pravo odlucivati iskljucivo za sebe i da ne postoji jedan ispravan pogled na seksualnost.
-
kiligonzales
#284 Re: Moral i seks prije braka
meni odmah padne napamet prica jedne poznanice o njenom momku iz medrese i jedna noga ti je ramazanski bajram, druga kurban bajram, mogu li ti malo doci izmedju bajramaNastasia wrote:Pitala sam jednom poznanike koji se čuvaju za brak: šta ako baš ne bude valjalo kad probate, ono ako baš ne budete kompatibilni? Pa ništa kaže razvest ćemo se. Znači draže im je prolaziti kroz razvod nakon godinu-dvije nego imati odnos sa osobom koju vole prije braka.HAVANA wrote:Jarane,i cipele probas prije nego sto ih kupis,stoje li ti,zuljaju li te,jel ti fino...Ne znam sta je uopste problem sa tim seksom,osnovna ljudska potreba,od kad je svijeta i vijeka ljudi vodili ljubav.I kako vam odma padne ta slika pred oci,desetorica jasu... :-)Jok eto tebe nasla u 26-toj,samo na tebe cekala,cedna i moralna.I ako jest,nije dobre glave,neprirodno...Ti bi zego a ona da savija sarmu i hekla sta li,dok se ne pojavi velicanstveni...
A za hodžu, majke mi još uvijek mi izgleda k'o da sam ja to sanjala.
Sad smo onako u okej odnosu, al' trebalo je dobrih pola godine da prođe poslije raskida da porazgovaramo mirne glave, ono da ne bude da smo završili baš ljuti i ogorčeni jedno na drugo, iako jesmo
- triconja
#285 Re: Moral i seks prije braka
A sta mislis sto sam ja takav? Pa eto sama si odgovorilaNastasia wrote: Trico, najgori su oni koji su neodređeni, kojima ne znaš gdje stoje, sa koje su straneNaučila sam da se takvih najviše treba kloniti, jer oni što se otkriju, od njih znaš šta da očekuješ.
- triconja
#286 Re: Moral i seks prije braka
Greska je jedino sto nema sistem pracenja ili svevidece oko (ili na nasem da sve kamere vide i cuju) pa onda kaznjavati kako ko zasluzi. Smrtna kazna ko od sale, jelteNastasia wrote:A isto tako čak i ova druga će postati žrtvom osuđivanja, jer mi još uvijek živimo u svijetu u kojem se djevojčice uče kako da izbjegnu silovanje, umjesto da se dječaci uče da se ne treba silovati.
- Nastasia
#287 Re: Moral i seks prije braka
annoy wrote:Ok, nesporazumNastasia wrote:
Mislim da nisi shvatila moj komentar.
Ja sam rekla to misleći na ljude koji morališu i etiketiraju, ne konkretno na tebe.
A to što si se u drugom djelu posta referisala na to što pitam ljude, zašto nešto rade, zašto se čuvaju ili ne čuvaju, pitam zato što želim razumjeti, a želim razumjeti da bih manje osuđivala. Ono što recimo druga strana vrlo rijetko radi, oni većinom ne pitaju jer sve znaju i samo je njihovo ispravno
Apropo toga sto si ti njih pitala, koliko ja shvacam osobe koje se cuvaju za brak na seks gledaju na drugaciji nacin, nije im toliko bitno hoce li im se poklapati sve preferencije, nego vise idu u smjeru da ce bez obzira na sve zajedno na tome raditi i potruditi se da oboje uzivaju u necemu sto je njima bitno da to dijele iskljucivo u braku jedno s drugim. Ja to mogu smatrati pogresnim za sebe jer ja tako ne bih mogla, ali oni to smatraju ispravnim.
Naravno nije nemoguce da im se to obije o glavu i da zapravo budu nezadovoljni seksualnim zivotom i da tek kad to isprovaju im se otvore neki novi horizontiA mozda ne. Nekome to cuvanje nesto znaci i ispunjava ih na neki nacin ako to ostvare.
Ne znam, ja mogu svasta razumjeti, jedino mi smeta licemjerje a svasta sam cula i na jednoj i drugoj strani ima pametovanja i moraliziranja...jedni ce reci zasto se jebes ti si nemoralan, drugi ce reci zasto se ne jebes sta si zatucan i da nesto sigurno nije u redu s tobom. Jos je cini mi se najmanje onih sto postuju tuđe izbore i shvacaju da imaju pravo odlucivati iskljucivo za sebe i da ne postoji jedan ispravan pogled na seksualnost.
Da, upravo ovako kako si rekla.
Pitam jer pokušavam razumijeti i uvidjela sam da ima mnogo ljudi koji jednostavno nemaju istu potrebu kao ja. Ja imam potrebu da kada volim nekoga i spavam s njim, to bude neusiljeno, prirodno, dobro samo od sebe. Nekome to nije važna stavka, nekome se neće izgubiti strast i romantika ako se moraju potruditi, meni se izgubi jebiga.
Ali dok sam kretala od svog stava, da je toliki rad na tome patnja i da ubija ljubav, nisam mogla razumjeti da ne fukncionišu svi ljudi na isti način poput mene. Razgovor mnogo pomaže u tome. Pomaže ti da shvatiš da ljudi funkcionišu na druge načine, imaju različite potrebe, i iz tih njihovih potreba proizilaze i njihova uvjerenja. Ja sa tim nemam nikakav problem.
Mada mi još uvijek malo smeta kad ljudi ni ne pitajući, ni ne pokušavajući da te razumiju, odmah skaču na zaključke kako si ovakav/onakav.
- Connaisseur Karlin
#288 Re: Moral i seks prije braka
laze, nesto je drugo u pitanjuNastasia wrote:... imam prijatelja koji je bio zaljubljen u djevojku, ma baš nikad nije bio tako zaljubljen u nekoga. I raskinu. I pitam ja njega šta bi bolan, što, kaže seks ne štima. Pa može se reko raditi na tome, znaš šta mi je rekao: "Može se raditi na tome, znam, ali kad se ja idem jebat s njom i imam milion strepnji u glavi, hoće li joj biti dobro, hoću li je zadovoljiti, kad planiram šta da radim i kako da radim, smuči mi se seks, ni ne jebe mi se više od pritiska."
- Nastasia
#289 Re: Moral i seks prije braka
Pa vidi, ne moraš otkrivati lične stvari ako otkriješ stavove. ti kako kažeš ne otkrivaš stavove i ne zauzimaš strane, iz objektivnosti, a ja sam naučila da oni što se ne otkriju gdje stoje su najopasnijitriconja wrote:A sta mislis sto sam ja takav? Pa eto sama si odgovorilaNastasia wrote: Trico, najgori su oni koji su neodređeni, kojima ne znaš gdje stoje, sa koje su straneNaučila sam da se takvih najviše treba kloniti, jer oni što se otkriju, od njih znaš šta da očekuješ.
. Ja za cetri godine srednje sa najboljim jaranima nikad nista nisam reko o sebi a naprdjivali smo o "glupim stvarima". Jednostavno filtriram ljude koji ce meni odgovarat u nekim razgovorima i tako to.
Evo kad sam već spomenula hodžu, ja sam imala iste stavove kao i sada, ali nisam mu nikad otkrila šta ja jesam/nisam uradila. On nije imao takve stavove, on je bio za to da žena treba bit fina, nevina, čedna, ali eto ipak je bio zaljubljen u mene pa mu bilo teško da me pusti na miru. Ja za godinu dana nikad nisam rekla: eh ja sam to uradila, ili nisam to uradila. Pustila sam ga da me podbada, vrijeđa, etiketira, dok nismo raskinuli. I dok nije prošlo neko vrijeme i onda mu rekla da sam ja ustvari nevina bila dok sam bila u vezi s njim, i da je on imao daleko više iskustva od mene. I da su sve djevojke, kolegica sa srednje i iz fakulteta, imale isto tako više iskustva, ali su se hvalile očuvanim himenom i pričale o moralnosti, iako je on to svoje iskustvo stekao upravo sa njima.
Dakle, ne moram biti gej da bih branila homoseksualce. Ne moram biti promiskutetna da bih branila ljudsko pravo da može raditi šta hoće sa svojim tijelom, a ne bude osuđen i populjuvan.
Pretpostavka je majka svih zajeba!
Pa i da ima sistem praćenja, oni što tvrde da joj je suknjica bila prekratka, i dalje bi to isto tvrdili. Ne bi nam to trico puno pomoglo. Osim da se tačno zna ko je i da se kazni. Problem je što bi i dalje postojali ljudi koji bi tražili krivicu u žrtvu.triconja wrote:Greska je jedino sto nema sistem pracenja ili svevidece oko (ili na nasem da sve kamere vide i cuju) pa onda kaznjavati kako ko zasluzi. Smrtna kazna ko od sale, jelteNastasia wrote:A isto tako čak i ova druga će postati žrtvom osuđivanja, jer mi još uvijek živimo u svijetu u kojem se djevojčice uče kako da izbjegnu silovanje, umjesto da se dječaci uče da se ne treba silovati.
-
kiligonzales
#290 Re: Moral i seks prije braka
Ne mozes shvatiti jer zivis u ovome vremenu, pravno zasticena od gotovo mnogih belaja kojima su zene u proslosti bile izlozene i nisu imali nikakvu potporu u drustvu.Nastasia wrote:Meni tvoj komentar nema smisla uopšte.kiligonzales wrote:Ovako ti ja to vidim...Nastasia wrote:Meni inače nije jasno zašto se sex između dvije odrasle, svjesne osobe koje obje u to ulaze iz svoje želje, bez prisile, naziva moralnim ili nemoralnim. Kakve to veze ima sa moralom?!
Moj se moral sastoji od toga da se trudim da nikada zbog mene nekoga ne zaboli glava. A ako se neko plaho sikira s' kim spavam, koliko puta, nakon koliko vremena poznanstva ... pa, ne mora me ženiti. Ko ga tjera? Uostalom ni ja ne bih nekoga ko bi svu moju vrijednost sveo na jedan komad kože
U proslosti je itekako imalo veze jer su zene bile dehumanizirane, pa je moral bio okvir koji je u razlicitim drustvima pokusao urediti ionako neuredno drustvo, u kome je zensko trebalo bilo kako zastiti.
Zamislimo samo drustvo "slobodnih" obespravljenih zena i drustvo porobljenih zena, u kome muz moze postupati sa zenom kako god misli da treba ili u kome svaki vlasnik (ozenjen ili neozenjen) svoju ropkinju moze nategnuti koliko zeli puta prisilno. Drustvo u kome ako se zena zatekne sama vrlo lako moze biti metom nekog drugog muskarca, isto tako moze biti silovana, prisiljena na odnos s onim koji ne zeli isti i da za takvo sto nikada muskarac koji je to ucinio ne odgovara, biti oteta, porobljena, prodata nekome ili podvedena nekome drugom da sa njom postupa protivno njenoj volji... Kako to vrijeme usporediti sa ovim? E sad zamisli tek kako tu odvojiti zenu koja svijesno pristane na odnos s nekim zgodnim prolaznikom kroz selo od one koju je neko silovo i posao? Domacinu dodje kcerka sa zubom do stomaka, a djuvegija odjaho u tri lijepe. haha odmah belaj u kuci. nova usta na kazanu.![]()
Ta cestitost kao skup moralnih nacela, vjerovali mi u ono sto religije kazu ili ne, kao nesto dato od boga ili ne, nekome je spasavala kozu.
Stvarno ne kontam![]()
Kako odvojiti ženu koja svjesno pristane na odnos a kako onu koja je protivno svojoj volji imala odnos?
Ova druga je žrtva silovanja. Ova prva nije žrtva ničega, ali često postane žrtva osuđivanja. A isto tako čak i ova druga će postati žrtvom osuđivanja, jer mi još uvijek živimo u svijetu u kojem se djevojčice uče kako da izbjegnu silovanje, umjesto da se dječaci uče da se ne treba silovati.
Zamisli da tebe neko danas dehumanizira i kaze ti da si uzrocnik svakog zla, nužno zlo, produkt pakla, svede te na puki aparat za rađanje djece ili seks mašinu od koje ubire keš protivno tvojoj volji i zato te maltretira do besvjesti, drzi zatocenikom svoje volje, a zato ti kao zrtva nemas nikakvo uporiste u drustvu, niti pravnu zastitu, dok onaj koji te maltertira ima svu podrsku drustva?
Reci mi kako bi ti svoju kozu spasavala i drugih zena? Tu nastupa moral i etika i oblikuje ljudsko djelovanje i pokusaj da se necim novim promjeni nacin djelovanja zajednice i nametanje novih principa. Posto su ljudi razliciti otuda i razlicito poimanje morala.
Svela si cijeli post na ovo boldirano.
- triconja
#291 Re: Moral i seks prije braka
Eee moja ti to ti je jedan od razloga sto sam se distanciro od svih konvencionalnih religija a bogami i od ovih nekonvencionalnihNastasia wrote: Evo kad sam već spomenula hodžu, ja sam imala iste stavove kao i sada, ali nisam mu nikad otkrila šta ja jesam/nisam uradila. On nije imao takve stavove, on je bio za to da žena treba bit fina, nevina, čedna, ali eto ipak je bio zaljubljen u mene pa mu bilo teško da me pusti na miru. Ja za godinu dana nikad nisam rekla: eh ja sam to uradila, ili nisam to uradila. Pustila sam ga da me podbada, vrijeđa, etiketira, dok nismo raskinuli. I dok nije prošlo neko vrijeme i onda mu rekla da sam ja ustvari nevina bila dok sam bila u vezi s njim, i da je on imao daleko više iskustva od mene. I da su sve djevojke, kolegica sa srednje i iz fakulteta, imale isto tako više iskustva, ali su se hvalile očuvanim himenom i pričale o moralnosti, iako je on to svoje iskustvo stekao upravo sa njima.
Pa i da ima sistem praćenja, oni što tvrde da joj je suknjica bila prekratka, i dalje bi to isto tvrdili. Ne bi nam to trico puno pomoglo. Osim da se tačno zna ko je i da se kazni. Problem je što bi i dalje postojali ljudi koji bi tražili krivicu u žrtvu.
Pa ima ih i dan danas, eto ispada da je sejfic nevin, isto i x drugih slucajeva, jebiga moraju ljudi ispravljat neke stvari jer znaju da ce i oni nekad bit na mjestu sejfica (pogotovo trkaci i tako ti). Ali kad neko nesto uradi kazni ga kako pise u zakonima pa kud koji mili moji.
- Nastasia
#292 Re: Moral i seks prije braka
Ali i one žene koje su se držale morala i etike su isto tako mogle biti silovane, dehumanizirane, i žrtve raznih nepravdi?kiligonzales wrote: Ne mozes shvatiti jer zivis u ovome vremenu, pravno zasticena od gotovo mnogih belaja kojima su zene u proslosti bile izlozene i nisu imali nikakvu potporu u drustvu.
Zamisli da tebe neko danas dehumanizira i kaze ti da si uzrocnik svakog zla, nužno zlo, produkt pakla, svede te na puki aparat za rađanje djece ili seks mašinu od koje ubire keš protivno tvojoj volji i zato te maltretira do besvjesti, drzi zatocenikom svoje volje, a zato ti kao zrtva nemas nikakvo uporiste u drustvu, niti pravnu zastitu, dok onaj koji te maltertira ima svu podrsku drustva?
Reci mi kako bi ti svoju kozu spasavala i drugih zena? Tu nastupa moral i etika i oblikuje ljudsko djelovanje i pokusaj da se necim novim promjeni nacin djelovanja zajednice i nametanje novih principa. Posto su ljudi razliciti otuda i razlicito poimanje morala.
Kakve to veze onda ima, kada bile promiskuitetne ili ne, bile su žrtve? Kako onda nekoga ubjediti da si silovana, a da nisi sama to željela u takvom društvu? Isto tako one koje su želje, mogle su se braniti i govoriti da su napadnute i slično?
Ne znam stvarno, more bit da sam ja glupa, al' ja ne razumijem tvoj komentar uopšte.
- HAVANA
#293 Re: Moral i seks prije braka
Kad ti se neko petlja u izbor nicim izazvan moras mu odgovoriti.Banalan primjer,a takvih je mnogo u nasoj sredini.Juce se skoro potrovali nekakvim cevapima i sad na poslu reko odo ja u poslugu nesta suho uzeti...Sta ce ti,sta ces ti? Ok,odem,kupim,donesem.Sve po zelji.Sjeli da jedemo,ja onu kiflu,slozim sira i reko da umocim.Gavrilovic pasteta.Eto ti ga na.Jel to matere ti svinjska,jel to jedes,pa kako,sto,vako,nako...?
Ko da sam krvavo mudo od bika na sto stavio.
Haj se ba u picku materinu i vi i vasa peglanja.
Ko i one price, desetorica odma skakala...
Jes eto po mojoj desetorica skakala a tvoja s nargile u sumarak isla da ga popusi i jebe se u cmar.Nije ugodno slusati,jel de? Reko bi mi nesta?
- triconja
#294 Re: Moral i seks prije braka
Bi reko, cuj jebala se u cmarHAVANA wrote:Kad ti se neko petlja u izbor nicim izazvan moras mu odgovoriti.Banalan primjer,a takvih je mnogo u nasoj sredini.Juce se skoro potrovali nekakvim cevapima i sad na poslu reko odo ja u poslugu nesta suho uzeti...Sta ce ti,sta ces ti? Ok,odem,kupim,donesem.Sve po zelji.Sjeli da jedemo,ja onu kiflu,slozim sira i reko da umocim.Gavrilovic pasteta.Eto ti ga na.Jel to matere ti svinjska,jel to jedes,pa kako,sto,vako,nako...?Ko da sam krvavo mudo od bika na sto stavio.
Jes eto po mojoj desetorica skakala a tvoja s nargile u sumarak isla da ga popusi i jebe se u cmar.Nije ugodno slusati,jel de? Reko bi mi nesta?
-
kiligonzales
#295 Re: Moral i seks prije braka
Naravno mogle su, ali ne od muskaraca koji su jednako kao i te zene drzale do morala koji cestitost smatra vrlinom. Tu je kvaka. Sto vise ljudi imas koji cestistom smatraju vrijednoscu u jednom takvom anarhicnom drustvu, time vise zena spasavas mogucih nepravdi. Shvatila sad?Nastasia wrote:Ali i one žene koje su se držale morala i etike su isto tako mogle biti silovane, dehumanizirane, i žrtve raznih nepravdi?kiligonzales wrote: Ne mozes shvatiti jer zivis u ovome vremenu, pravno zasticena od gotovo mnogih belaja kojima su zene u proslosti bile izlozene i nisu imali nikakvu potporu u drustvu.
Kakve to veze onda ima, kada bile promiskuitetne ili ne, bile su žrtve? Kako onda nekoga ubjediti da si silovana, a da nisi sama to željela u takvom društvu? Isto tako one koje su želje, mogle su se braniti i govoriti da su napadnute i slično?
Ne znam stvarno, more bit da sam ja glupa, al' ja ne razumijem tvoj komentar uopšte.
E sada moral je kategorija do koje pojedinac moze drzati samo zato sto ga je strah zakona i osude njegove blize okoline, dok neko drugi drzi do njega jer smatra da tako treba jer je to dio njegovog kodeksa ili duhovnog stanja koji njeguje iz sebi znanog razloga, te je sami dio njegove svijesti.
Kad nema te svijesti, onda se u nekoj anarhistickoj stvarnosti kao sto je rat desi da u ratu kao sto je onaj kod nas u BiH siluje na desetine hiljada zena i da zato niko nikada ne odgovara i ono je najblize stanju mnogih nerazvijenih drustava u proslosti sa ko zna kakvom sve interpretacijom morala.
- Nastasia
#296 Re: Moral i seks prije braka
Ne.kiligonzales wrote:
Naravno mogle su, ali ne od muskaraca koji su jednako kao i te zene drzale do morala koji cestitost smatra vrlinom. Tu je kvaka. Sto vise ljudi imas koji cestistom smatraju vrijednoscu u jednom takvom anarhicnom drustvu, time vise zena spasavas mogucih nepravdi. Shvatila sad?
E sada moral je kategorija do koje pojedinac moze drzati samo zato sto ga je strah zakona i osude njegove blize okoline, dok neko drugi drzi do njega jer smatra da tako treba jer je to dio njegovog kodeksa ili duhovnog stanja koji njeguje iz sebi znanog razloga, te je sami dio njegove svijesti.
Kad nema te svijesti, onda se u nekoj anarhistickoj stvarnosti kao sto je rat desi da u ratu kao sto je onaj kod nas u BiH siluje na desetine hiljada zena i da zato niko nikada ne odgovara i ono je najblize stanju mnogih nerazvijenih drustava u proslosti sa ko zna kakvom sve interpretacijom morala.
Zato što muškarci koji nisu držali do morala su svakako silovali žene koje su držale do toga, nije im baš bilo puno stalo pretpostavljam do toga da li držiš do morala ili etike. A oni koji su držali morala i etike svakako ne bi silovali žene bile one nevine ili ne.
Kako god okrenem, ne vidim smisao.
Znam da je bilo tako kako kažeš, ali ne mislim da je to razlog zašto se religijama nameće nevinost pod moralnost. Možda je to izgovor da se tako nešto nametne, ali u stvarnom životu - nema puno uporišta. Bar ga ja ne vidim.
Ne bih da te zamaram, ali stvarno ne shvatam i dalje vezu koju pokušavaš ostvarit.
-
kiligonzales
#297 Re: Moral i seks prije braka
Dobro kod nas je tako kako jeste, svak kenjka, zato se covjek generalno ne treba opterecavati onim sto ga se ne tice.HAVANA wrote:Kad ti se neko petlja u izbor nicim izazvan moras mu odgovoriti.Banalan primjer,a takvih je mnogo u nasoj sredini.Juce se skoro potrovali nekakvim cevapima i sad na poslu reko odo ja u poslugu nesta suho uzeti...Sta ce ti,sta ces ti? Ok,odem,kupim,donesem.Sve po zelji.Sjeli da jedemo,ja onu kiflu,slozim sira i reko da umocim.Gavrilovic pasteta.Eto ti ga na.Jel to matere ti svinjska,jel to jedes,pa kako,sto,vako,nako...?Ko da sam krvavo mudo od bika na sto stavio.
Sto bi se reklo svakom svacije.
- MarlboroGold
#298 Re: Moral i seks prije braka
Što ga pojedinci usraše sa lažnim moralisanjem na zadnje 2-3 stranice...
-
sekerbay
#299 Re: Moral i seks prije braka
Ne govorim o tome.Nastasia wrote: Ali evo recimo, sad ću ko monca samo primjere iz okoline, ali imam prijatelja koji je bio zaljubljen u djevojku, ma baš nikad nije bio tako zaljubljen u nekoga. I raskinu. I pitam ja njega šta bi bolan, što, kaže seks ne štima. Pa može se reko raditi na tome, znaš šta mi je rekao: "Može se raditi na tome, znam, ali kad se ja idem jebat s njom i imam milion strepnji u glavi, hoće li joj biti dobro, hoću li je zadovoljiti, kad planiram šta da radim i kako da radim, smuči mi se seks, ni ne jebe mi se više od pritiska."
A uostalom, da mi je do spravica, ne bih ni tražila partnera, sjedila bih kod kuće i imala sto put manje problema![]()
Išo sam na jednu konkretnu situaciju u kojoj par uživa, dijeli iste hobije, paze se i vole, ali ne paše u krevetu.
E sad, da jedna strana ne bi trpila, poželjna su pomagala.
Pa, to je preporuka svih seksualnih terapeuta.
Jer, ako ćemo iskreno, naučna istraživanja kažu da 7 od 10 žena ne može doživjeti orgazam kroz samu penetraciju.
Isto toliko kaže da im je važnija predigra od pukog guranja.
To što većina muškaraca misli da je uspio ako izdrži malo duže, pogotovo ako se more pohvalit da je hlupo ko rokko i da mlada ne mere sjes na guzicu, je drugi par opanaka.
Neću da idem u detalje i razvodnjavam temu.
Uglavnom, 100 ljudi, 100 ćudi. Nek svak radi onako kako misli da je ispravno.
Mora l' prije braka?
Pa ako nek misli da mora, onda nek' radi to što misli da mora
-
The BEN10
#300 Re: Moral i seks prije braka
Dabome.kiligonzales wrote:Posteno. Respekt.The BEN10 wrote:Nisam hvala Bogu.kiligonzales wrote:a jesi ti jahao druge prije zenidbe?
Nego, da okrenemo priču - pitanje za muške: oženio si ženu za koju znaš da je imala odnos sa 5 ili 10 njih prije tebe. Ima li imalo ljubomore? Ipak je TVOJA žena u pitanju?