Udaja sa 18 godina

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
512MB

#276 Re: Udaja sa 18 godina

Post by 512MB »

Kakva EU, mi smo za AU (African Union)...

Osim toga, roditelji koji svoju djecu od 18 godina smatraju naivnom i nespremnom za zivot su samo pogrijesili u odgoju (il su zatucani pa nisu znali bolje).
uglavnomja

#277 Re: Udaja sa 18 godina

Post by uglavnomja »

512MB wrote:Kakva EU, mi smo za AU (African Union)...

Osim toga, roditelji koji svoju djecu od 18 godina smatraju naivnom i nespremnom za zivot su samo pogrijesili u odgoju (il su zatucani pa nisu znali bolje).

ti si bio sa 18 isto pametan kao sad :-D :thumbup:

ja nisam, dapace :D ali zato ego do neba ... svi ostali glupi :zzzz:

sa 20 skontas kakav si bio sa 18, djelimicno, pa sa 25 kakav si bio sa 20, pa sa 30 ... itd ...
512MB

#278 Re: Udaja sa 18 godina

Post by 512MB »

Ako sa 18. nisi u stanju sam donositi odluke i taspoznavati izmedju dobrog i loseg, onda neces ni sa 30 pa ni sa 40...

Ja sam sa 18. godina zivio sam, vozio auto i zaradjivao sam svoj kruh. To nije nista neobicno, doduse u BiH jeste..
sheilak

#279 Re: Udaja sa 18 godina

Post by sheilak »

512MB wrote:Ako sa 18. nisi u stanju sam donositi odluke i taspoznavati izmedju dobrog i loseg, onda neces ni sa 30 pa ni sa 40...

Ja sam sa 18. godina zivio sam, vozio auto i zaradjivao sam svoj kruh. To nije nista neobicno, doduse u BiH jeste..
Super ti si sa 8 godina bio odrasla i savjesna osoba cestitamo
Jerry jerry jerry opra opra opra (r)
Dope_Man

#280 Re: Udaja sa 18 godina

Post by Dope_Man »

512MB wrote:Ako sa 18. nisi u stanju sam donositi odluke i taspoznavati izmedju dobrog i loseg, onda neces ni sa 30 pa ni sa 40...

Rezonovanje u prvoj recenici ti je potpuno pogresno i donekle potkopava to cime se hvalis u drugoj. Nisu svi ljudi isti, niti ljudi staju sa razvojem u 18.toj da bi takvi ostali do kraja zivota. Neko je mentalno zreo i spreman za zivotne stvari poput braka i sa 15 vjerovatno, a nekima je to nesto za sta su spremni sa 30 ili 40 tek. Vecina ''nadodje'' negdje u 20tim, kad malo prozive, zavrse faks, ispartijaju se i skontaju da zele neku drugaciju fazu zivota. Ali sve to ovisi od dosta faktora, od uslova zivota, odgoja, razvoja licnosti pojedinca itd.
512MB

#281 Re: Udaja sa 18 godina

Post by 512MB »

Sta znaci biti "spreman za brak"? To ima neki kurs il online trening da se dobije certifikat? Majke mi treba vam roditelje kaznit zbog prosipanja tih bajki...

Sa 18. si il sposoban donositi vazne odluke il nisi, a ako nisi kriv je odgoj.
Dope_Man

#282 Re: Udaja sa 18 godina

Post by Dope_Man »

A ko to kaze da mora biti 18? Ako nisi svjestan, 18 je arbitrarno odabran broj sa kojim se vecina svijeta danas slozila. Pa i dalje u nekim stvarima taj 18 ne znaci nista (recimo za alkohol u USA).

A sta znaci '''biti spreman za brak'' je isto kao i na to ''il sposoban donositi vazne odluke il nisi'' jer brak jeste vazna odluka. Pa ako mozes sebi definisati sta to znaci, mozes i ovo prvo.
ćiribiribela

#283 Re: Udaja sa 18 godina

Post by ćiribiribela »

Zivjela sam i ja sa 18 godina sama i kad se sad sa 29 sjetim odluka koje sam tad donosila... :facepalm:
Dosadno mii

#284 Re: Udaja sa 18 godina

Post by Dosadno mii »

A jesil se ozenio sa18?
sheilak

#285 Re: Udaja sa 18 godina

Post by sheilak »

ćiribiribela wrote:Zivjela sam i ja sa 18 godina sama i kad se sad sa 29 sjetim odluka koje sam tad donosila... :facepalm:
Pa ja imam.. Ovaj 21 i kad se sjetim kakve sam odluke donosio prije 5 godina a kamoli prije 15 ili sa 18 facepalm na kub (r)
muhafuca

#286 Re: Udaja sa 18 godina

Post by muhafuca »

ćiribiribela wrote:Zivjela sam i ja sa 18 godina sama i kad se sad sa 29 sjetim odluka koje sam tad donosila... :facepalm:
eto vidis - eh sad zamisli da si se sa 18 udala a sa 21 ili 22 razvela npr

nista nebi gore bilo od gresaka koje si pravila neudana.

Naravno impliciranih gresaka koliko sam skontao tvoj post.

Samo bi to bila jedna u nizu gresaka kojih se sjecas da si sa 18 pa do koliko vec napravila svakako i ovako kad se nisi udala sa 18.
Dosadno mii

#287 Re: Udaja sa 18 godina

Post by Dosadno mii »

muhafuca wrote:

Samo bi to bila jedna u nizu gresaka kojih se sjecas da si sa 18 pa do koliko vec napravila svakako i ovako kad se nisi udala sa 18.
Al neke greske u zivotu su totalno nepotrebne
Kao udaja sa 18 i razvod sa 22
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#288 Re: Udaja sa 18 godina

Post by japin_mutapi »

suncana_strana wrote: Sto je to, kakav je to fenomen medju Bosnjacima da se moraju "mladi" udati? Jel zbog "mahale" i sta ce komsije reci ako bi slucajno zivjeli zajedno?
Pametni ljudi - sta je tacno tvoj problem sa „bosnjacima koji se udaju/zene mladi"

sto to tebe dotice uopste ili kako bi moj amidza rahmetli imao obicaj reci u slicnim situacijama „sto tebe boli kurac za tim"
muhafuca

#289 Re: Udaja sa 18 godina

Post by muhafuca »

Dosadno mii wrote:
Nikad ne znas sta je greska u zivotu dok se ne desi.

Sve je to hipoteza - npr

Mozes biti u situaciji da se udas/ozenis sa 18 godina i ne uradis to

za 5 ili 10 godina zavrsis sa nekim idiotom/stuhom

a onaj/ona koju si sa 18 god "izbjegao/izbjegla" i dalje OK kao osoba itd uziva sa nekom drugom osobom ....

ITD

Samo jedna od opcija a desi se - tj poenta je ne znas sta je greska dok ne premotas film.

Moze biti greska i ako ti se pruzi prilika da se ozenih i udas sa 18 a ti odbijes.
pustopoljina

#290 Re: Udaja sa 18 godina

Post by pustopoljina »

Dosadno mii wrote:
muhafuca wrote:

koje greske su potrebne?
sve su greske nepotrebne onda kad se dese.
a kasnije skontas da je mozda to i bilo dobro, da si tako "pogrijesio".
dječak sa šibicama

#291 Re: Udaja sa 18 godina

Post by dječak sa šibicama »

Ne mora znaciti da je greska, gomila ljudi se uda/ozeni u tim godinama pa im se svi divimo kad u novinama izadje vijest "proslavili 40-50 godina braka".

Greska je samo u ljudima, ne u braku.

Ja znam lika koji se ozenio sa 20, danas ima 30, zive u skladnom braku. A znam za bivsi brak gdje se bivsa kona udala za komsiju sa nekih 19 ako se ne varam, negdje uz rat u 30-oj skontala da bi mogla izlaziti, druziti se sa prijateljicama, ganjati frajere, poslije rata i pocela sa tim zivotnim stilom i ubrzo se razvela od muza.
Nije tu problem u braku, nego u njoj. Sto nije na vrijeme radila ono sto joj je prahnulo sa 30 i djecom od desetak godina starosti. a mozda nije ni u njoj, vec u cuvenoj bosanskoj tradiciji da famElija dribla pravila, odnosno mater je udala ili joj nasla dzvegiju. On je inace bio stariji od nje desetak godina kad su se vjencali.
dječak sa šibicama

#292 Re: Udaja sa 18 godina

Post by dječak sa šibicama »

Generalno bi se reklo da je rano, sta covjek sa 18. godina zna o zivotu. Medjutim ima ljudi koji rano sazriju, iako ja mislim da svako doba ima svoje i definitivno ne vjerujem da neko sa 18. zna puno o zivotu.
Bem ga, to su godine kad ti je u zivotu bitno samo da izadjes sa rajom, da ganjas zenske, one muske, i tako to, auta, motori, Dzastin Biber. Kad ces ako neces tad.

A ovi slucajevi gdje se on sa 30 zabavlja sa njom koja ima 16, pa se vjencaju... koja je granica pedofilije kod nas, 15 ili 14 godina?

Za mene su u tim pricama ti likovi pomalo bolesni, sta ce njemu djevojka od nekih 16-17 godina.
ho oponopono

#293 Re: Udaja sa 18 godina

Post by ho oponopono »

suncana_strana wrote:Jel normalno udati se sa 18?

Za mene je ovo velika, ogromna greska. :roll: Udala se sa 18 godina. Mlada je , previse je mlada, nije iskusila zivot.

Pozurila je , a posto je javna i poznata licnost ne bi me nimalo iznenadio da za 3 mjeseca procitamo pikanterije iz brako-razvodne parnice.
Iz vidjenja i poznajem njenog odabranika.

Ali mislim da su oboje nezreli, jako nezreli za ovakav krupan korak.
Brak nije bas laka i jednostavna igra.

https://www.azra.ba/aktuelno/90911/udal ... -karahmet/
https://www.klix.ba/magazin/showbiz/uda ... /180706100

Jel uredu u danasnjem vremenu ovako olako hrliti u brak?

edit Inace, njene vokalne mogucnosti su savrsenstvo. Mogla je napraviti jako dobru glazbenu karijeru.

Ne znam, meni je zapravo cudno da se osoba sa 18 godina odluci udati.
Mozda tako jos funkcionise po selima, ali cura koja je mogla biti velika zvijezda da tako uradi, to mi je bas cudno.

edit 2 Vidjela sam tek sada, njemu je 32, a njoj 18. :skoljka:
...što bi bila greška njihov izbor, ne zanima me, možda će bolje proći u braku nego ovi što vazda čekaju da im se stvari poslože, te još ovo/aman imam i ovo...razvlače se godinama u vezi ko slina pa se razvedu čim dobiju kćerku/sina ...jebiga, pravila nema...:pusi2:
vješalica

#294 Re: Udaja sa 18 godina

Post by vješalica »

japin_mutapi wrote:
suncana_strana wrote: Sto je to, kakav je to fenomen medju Bosnjacima da se moraju "mladi" udati? Jel zbog "mahale" i sta ce komsije reci ako bi slucajno zivjeli zajedno?
Pametni ljudi - sta je tacno tvoj problem sa „bosnjacima koji se udaju/zene mladi"

sto to tebe dotice uopste ili kako bi moj amidza rahmetli imao obicaj reci u slicnim situacijama „sto tebe boli kurac za tim"
Vjerovatno joj nisi citao mrzilacke izjave o muslimanima i bosnjacima na drugim temama
Jednostavno to je likusa kojoj niko nije htio ni da pridje,a ona to uvrtila u glavu da je zbog religijsko-koministicko-ruralnog mentaliteta :D
Ne znam bil na Sickom sta ubola kakva je kanta od insana...
Ma samo role,procitaj na cemu joj je fokus u diskusiji
Znaci faca je zivi bot kojeg tolerisu i nema potrebe se uopce osvrtati na njene izbezumljene komentare
triconja

#295 Re: Udaja sa 18 godina

Post by triconja »

vješalica wrote: Vjerovatno joj nisi citao mrzilacke izjave o muslimanima i bosnjacima na drugim temama
Jednostavno to je likusa kojoj niko nije htio ni da pridje,a ona to uvrtila u glavu da je zbog religijsko-koministicko-ruralnog mentaliteta :D
Ne znam bil na Sickom sta ubola kakva je kanta od insana...
Ma samo role,procitaj na cemu joj je fokus u diskusiji
Znaci faca je zivi bot kojeg tolerisu i nema potrebe se uopce osvrtati na njene izbezumljene komentare
Sta je to?
512MB

#296 Re: Udaja sa 18 godina

Post by 512MB »

Dosadno mii wrote:

A jesil se ozenio sa18?
Ne al sam 9 godina bio sa trebom, ima i brakova ne doguraju tolko...
512MB

#297 Re: Udaja sa 18 godina

Post by 512MB »

Najgore su odluke koje ne doneses.
sadie_forever

#298 Re: Udaja sa 18 godina

Post by sadie_forever »

Samo jos treba vama da se Pravda
ovo_mi_je_nick

#299 Re: Udaja sa 18 godina

Post by ovo_mi_je_nick »

Jao lažnih moralista a svi bi ga pristavili u osamnaesku ili devetnaesku bez razmišljanja. Što se kaže više nego hljeba se najest.

A vi mlađe više bi ga voljeti primiti od starijeg da vas razbuca ko vo glavicu kupusa ili što vi se reklo ubije od *urca
skupljac_zeljeza

#300 Re: Udaja sa 18 godina

Post by skupljac_zeljeza »

ovo_mi_je_nick wrote:Jao lažnih moralista a svi bi ga pristavili u osamnaesku ili devetnaesku bez razmišljanja. Što se kaže više nego hljeba se najest.
Ja bih radije tridesetku pa ako imaš, odvoji. :wink: :mrgreen:
Post Reply