HYUNDAI & KIA all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
condy

#276 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by condy »

Institucija je nesto pogrijesila ako im se auta sama zapale :)
Profil za pisanje

#277 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Profil za pisanje »

luka78 wrote:
golfiista wrote:
luka78 wrote:Pa zato sto svi rekose da je 1.6 GDI slab za ovaj auto...
Ma pusti sta ti pricaju, niko od tih sto ti pametuju nije vozio taj automobil, a upitno je imaju li i vozacku dozvolu. Za taj auto ti treba i cisterna goriva uz njega. Ja sam imao auto sa 177 KS into dizel pa.ne trosio 8 litara kombinovane voznje, sad zamisli.benzinca te snage. E jedino ako planiras ubaciti plinsku bocu u gepek, onda bi imalo smisla, sve drugo.ti je besmisleno. Pogledaj malo dizela sa 140 ks, to je u ovom autu pravi izbor.Pusti lozionicare, sa pricom to je raketa auto, mjera, ovo ono, a isti se voze u golfu 4 SDI. Budi pametan, nemoj biti Saban.
E tu se slazem. Gledao sam dosta recenzija u kojima je navedeno da GDI fali malo snge jer je tezak auto. Ja nism trkacki raspolozen tako da...Al eto, rezervisan je, a cudi me da i GT line ima razlicite pakete opreme. Ovaj ima kozu, a nema ventilciju sjedista sto mi je cudno. Al kao sto rekoh, nije mi to must have.
Izabrao si odlično auto. Dobra oprema. Definitivno ići na 1.6T, naravno ako se može. Potrošnja oko 8-9l.
Ono što bih dobronamjerno savjetovao je probna vožnja prije kupovine ili preuzimanja. Vidi zvecka li šta i da li ima pištanja od vjetra posebno zbog panorama krova.
Gray

#278 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Gray »

luka78 wrote:Pa zato sto svi rekose da je 1.6 GDI slab za ovaj auto...

Ako je Sportage koliko sam upratio, onda se slažem (pretpostavljam da je 1.6 GDI od 135 ks koji ide i u ceed). Ja ga imam u ceedu i ok je, ali ništa spektakularno, definitivno mislim da bi u većem, težem i manje aerodinamičnom autu bio malo.

Potrošnja 10-11 po gradu, 6-7 na otvorenom u ceedu
Last edited by Gray on 15/08/2018 13:16, edited 1 time in total.
luka78

#279 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by luka78 »

Hvala na info.

A koliko KIA gubi na vrijednosti, generelano gledajuci? Nisam nakupac da se razumijemo, da odmah gledam koliko cu dobiti, niti sam ikada auta kupovao iz tog razloga, ali za KIAu bas nemam predstavu. Koliko ce ovo vozilo kostati recimo za dvije godine u BiH?
Profil za pisanje

#280 Re: HYUNDAI & KIA all about

Pa pogledaj cijene sportage stare dvije tri godine na portalima.

Cijene se drže relativno dobro samo je pitanje koliko brzo ćeš prodati auto.
adis204

#281 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by adis204 »

@luka78

Odličan izbor. Čestitam. Priželjkivao sam sebi takvog.
Taj motor se bolje ponaša sa turbinom i efektivniji je čak.
Nakon gdi sam uzeo dizela istog omjera kg/KS, i troši na ukupnom prosjeku (svi režimi) tek litar i po manje.
GDI ni po čemu nije gori od ostalih benzinaca, tako da ako tvoja godišnja kalkulacija opravdava benzinca u garaži, samo hrabro :thumbup: Sretno.
luka78

#282 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by luka78 »

Evo dogovoaram oko probe voznje, kako ide sa placanjem itd.

Jos mi nije jasno, a ne znam da li vi imate iskustva, meni u ponudi ne pise, a kontam u ovom paketu opreme bi trebao da ima, Blind spot detection, automatsko kocenje itd. Pise da ima prepoznavanje znakova, pa mi nije jasno. Kontam opet provjeriti kod ovog prodavaca ali i ovako im treba 1-2 sedmice dok stigne auto...
Profil za pisanje

#283 Re: HYUNDAI & KIA all about

To su odvojeni senzori ali je i meni neobično što nema ovih dodataka. Imaš LKA za održavanje auto u traci što je odlična stvar.
Ovaj za kočenje svakako ne readi ako je prekirven npr. snijegom, blatom ili sl. I ovi što ga imaju ga ne koriste nešto kao i onaj ass. za parkiranje.

Ono što je mene ovdje iznenadilo je što su halogeni farovi u ponudi. Ovdje sam očekivao ksenone.
Gray

#284 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Gray »

Profil za pisanje wrote:To su odvojeni senzori ali je i meni neobično što nema ovih dodataka. Imaš LKA za održavanje auto u traci što je odlična stvar.
Ovaj za kočenje svakako ne readi ako je prekirven npr. snijegom, blatom ili sl. I ovi što ga imaju ga ne koriste nešto kao i onaj ass. za parkiranje.

Ono što je mene ovdje iznenadilo je što su halogeni farovi u ponudi. Ovdje sam očekivao ksenone.
Automatsko kočenje ne treba nikada ni koristiti :D Samo za ne daj Bože.
luka78

#285 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by luka78 »

Profil za pisanje wrote:To su odvojeni senzori ali je i meni neobično što nema ovih dodataka. Imaš LKA za održavanje auto u traci što je odlična stvar.

Pa da. Ja sam mislio, GT Line sadrzi standardan paket opreme ali izgleda nije tako. Ja sam dogovorio testiranje, cekam da dodje pa cemo vidjeti.
vauvau

#286 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by vauvau »

Profil za pisanje wrote:Pa pogledaj cijene sportage stare dvije tri godine na portalima.

Slabo ti to iko hoće polovno. Ko će polovnu kiju kad ima polovnih premijuma koliko hoćeš. Kad kupiš pripremi se za veliki gubitak ili da ostane kod tebe dok ne istruhne.
Nadzornik

#287 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

luka78 wrote:
Pa da. Ja sam mislio, GT Line sadrzi standardan paket opreme ali izgleda nije tako. Ja sam dogovorio testiranje, cekam da dodje pa cemo vidjeti.
Meni je odmah cijena zapala za oci.
Moj Sportage 1.7 dizel 2016 sa 40 hiljada km na satu sad vrijedi 25 hiljada evra.
Paket opreme GOLD.
U Austriji takav paket opreme kao kod tebe
ne postoji.
GT je GT...znaci puna oprema,automatski mjenjac,4wd itd... :?
Novi GT Sportage kosta od 35 hiljada evra pa na gore.
Zavisi koliko konja ima i da li je benzin ili dizel.
Dizel je naravno skuplji.
Da li ima panorama krov ili ne.
Sa panorama krovom,dizel 185 konja ide i do 45 hiljada evra.
Me_again

#288 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Me_again »

Nadzornik wrote:
luka78 wrote:
Moj Sportage 1.7 dizel 2016 sa 40 hiljada km na satu sad vrijedi 25 hiljada evra.
Paket opreme GOLD.
ne postoji.
A je li bez krova sta jeftiniji ?
Profil za pisanje

#289 Re: HYUNDAI & KIA all about

Nadzornik wrote:
luka78 wrote:
Paket opreme GOLD.
ne postoji.
Nema veze sto ga nema u AT. Nije to mjerilo.
Ima GT line u drugim eu zemljana. Kupci iz DE često kupuju ovo auto kao eu import npr iz NL. Garancija važi svugdje samo sto nemaju onda garanciju mobiliteta.

Ponuda je dobra. Možda se to da još malo spustiti.
Profil za pisanje

#290 Re: HYUNDAI & KIA all about

vauvau wrote:
Profil za pisanje wrote:Pa pogledaj cijene sportage stare dvije tri godine na portalima.

Slabo ti to iko hoće polovno. Ko će polovnu kiju kad ima polovnih premijuma koliko hoćeš. Kad kupiš pripremi se za veliki gubitak ili da ostane kod tebe dok ne istruhne.
Nek si se ti javio. Ja prije sportage kupio polovnu kiu. Navozao i prodao je.
Po toj logici i polovne Hyundai, Nissan i Renault niko neće jer ima toliko polovnih premium vozila. A eto prodaju se.
Nadzornik

#291 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

Profil za pisanje wrote:
Nema veze sto ga nema u AT. Nije to mjerilo.
Ima GT line u drugim eu zemljana. Kupci iz DE često kupuju ovo auto kao eu import npr iz NL. Garancija važi svugdje samo sto nemaju onda garanciju mobiliteta.

Ponuda je dobra. Možda se to da još malo spustiti.
Ne znam zasto su Austrijanci tako konzervativni po pitanju auta i nivoa opreme... :?

Recimo,Sportage ima samo sa 4 nivoa opreme
Plus GT.

Ovo je naravno jedan veliki minus.
Recimo narucis GT,izbacis nekoliko stvari koje
ti nisu potrebne ili jednostavno ukupnom cijenom prelaze budzet koji ti je na raspolaganju.
Vjerujem da na auto koje je naruceno sa opremom po tvojoj zelji u zemlji u kojoj je to dozvoljeno se mora cekati najmanje pola godine ako ne i vise.
Mislim da bi to trebalo biti moguce u bilo kojoj zemlji.
Zasto to nije tako,ni sam nemam odgovor na to.
Ovaj gore navedeni Sportage GT je odlicno auto sa povoljnom cijenom mada ja nisam ljubitelj benzinaca.
vauvau

#292 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by vauvau »

Profil za pisanje wrote:
vauvau wrote:

Po toj logici i polovne Hyundai, Nissan i Renault niko neće jer ima toliko polovnih premium vozila. A eto prodaju se.
Prodaje se naravno, ali onaj ko kupi novu kiju izgubi najviše u toj priči. Prvo što je niko neće kad izađe iz garancije, drugo što je puna jeftine plastike koja se raspada nakon 100k km. Ta auta kao polovna imaju nikakav imidž, a nemaju imidž ni kao nova, ljudi se navuku na garanciju, pa ih oderu na servisu mijenjaju im sve moguće i nemoguće, iskišu tu garanciju na nos. Plus što su loše zaštićena pa hrđžaju ko luda.
Nadzornik

#293 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

Imaju nikakav imidz... :lol:

Znam,ovi sto pricaju kao ti voze BMW... :D
Profil za pisanje

#294 Re: HYUNDAI & KIA all about

Profil za pisanje wrote:
vauvau wrote:
Profil za pisanje wrote:
Prodaje se naravno, ali onaj ko kupi novu kiju izgubi najviše u toj priči. Prvo što je niko neće kad izađe iz garancije, drugo što je puna jeftine plastike koja se raspada nakon 100k km. Ta auta kao polovna imaju nikakav imidž, a nemaju imidž ni kao nova, ljudi se navuku na garanciju, pa ih oderu na servisu mijenjaju im sve moguće i nemoguće, iskišu tu garanciju na nos. Plus što su loše zaštićena pa hrđžaju ko luda.
Ljudino jesi li ti kad na par dana vozio novu Kiu?
Imaš li ti kakvog iskustva sa održavanjem novih auta ovl. servisima?
vauvau

#295 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by vauvau »

Ne pada mi na pamet da vozim. Kad priđeš autu na 10 metara vidiš da je plastikaner običan.
nepass1

#296 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by nepass1 »

Nadzornik wrote:Imaju nikakav imidz... :lol:

Znam,ovi sto pricaju kao ti voze BMW... :D
Jes jes i u mojoj vitari sve se jeftina plastika topi na ovoj vrucini, stavio serpe po podu da hvataju kapi.
Sad cekam jeftina stakla kad ce poceti da isparavaju :-)
adis204

#297 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by adis204 »

Ono što sam ja primjetio s "ove i one strane", vozeći jedno pa drugo je da vozači Kije više uživaju. Uglavnom su to zaljubljenici prirode, altruisti, vole rad s djecom, ne nose krzno, prave kućno pivo, gledaju woody alen kategoriju filmova, idu biciklom po novine, uživaju u zelenom čaju, nisu nacionalisti, plaćaju kartu u tramvaju, lako dobiju vizu za Kanadu, ne šlihtaju se Arapima, imaju više od 30 dana godišnjeg odmora i ne kupuju dijelove u Motorexu. I nemaju pojma o plastici.

Kako neće nervirat VuWovce.
Rockefeller

#298 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Rockefeller »

:lol:

:mrgreen:
Bullet Tooth Tony

#299 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Bullet Tooth Tony »

:lol: :lol: :lol:
Nadzornik

#300 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

madner wrote:
Sve je to sjajno, ali Nadzornik, covjek koji je odpjevao ep o Sportagu da kaze da mu sluzi kao prevozno sredstvo je :D
Fali samo da sampinjon kaze da je BMW 1 nako truba i C4 bolji i mozemo motati kablove. :D
Moj ljepotan je sad trenutno ispod palmi na obali mora... :thumbup:
Nije da pretjerujem ali mnogi zastaju,obilaze i
zaviruju u auto.
Polako ali sigurno sve predrasude padaju u vodu... :thumbup:
Post Reply