Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
PeppermintSA

#276 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by PeppermintSA »

JThomas wrote:nisam za tebe rekao.

ja ne idealiziram ništa pa ni sarajevo. iako ga volim. ne znam gdje je u gore navedenom idealizacija.
Možda sam krivo protumačio, moja greška u tom slučaju.

Uglavnom kad neko ističe pozitivne komentare stranaca koji dođu na par dana, on zapravo želi reći "pusti šuplju, vidiš šta kažu, fenomenalno je ovdje".

I nisi mi odgovorio - zašto nikad ovdje neće biti noćni život kao u Beogradu ili Budimpešti, koje si istakao?
Hajvan

#277 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Hajvan »

Prijestolnica bez knjižara?

AUTOR: MILJENKO JERGOVIĆ

Ideju europske kulturne prijestolnice pokrenula je grčka ministrica kulture Melina Mercouri, uz pomoć francuskoga kolege Jacka Langa. Bilo je to 1985, oboje su nastupali ispred socijalističkih vlada, a bit njihove ideje bila je pokazati kako je smisao ujedinjenja Europe u očuvanju i upoznavanju europskih raznolikosti, protivno hegemoniji onih koji su veći, brojniji ili bogatiji.

Prva kulturna prijestolnica Europe bila je 1985. Atena. Sljedeće godine Firenca, 1987. Amsterdam, 1988. Zapadni Berlin, zatim Pariz, Glasgow, Dublin, Madrid. Simbolički jakom gestom, posljednja europska kulturna prijestolnica u dvadesetom stoljeću biva Goetheov Weimar. Od sljedeće, 2000. Europa postaje svojevrsna kulturna tetrarhija, izabiru se po četiri ili pet kulturnih prijestolnica, a zatim, opet, jedna, pa dvije, sve u brizi da svatko dođe na red.

Time se ideja, pomalo, razvodnila, ali za one koji pravilno shvate njezin smisao ona itekako ima smisla. Solun 1997, Krakow 2000, Graz 2003. neki su od gradova koji doživljavaju svojevrsni preporod na ime toga što su godinu dana bili gradovima kulture. A kako se kultura razvija izvan ratovima iscrtanih granica, tako bivaju izabirani i gradovi koji su izvan Europske Unije.

rve kulturne prijestolnice izvan Unije bile su 2000. godine Krakow, Prag i Reykjavik, a svojevrsnu počast Europi i europskoj kulturnoj ideji priredio je Istanbul, bivajući njezinim glavnih gradom 2010.

Europska kulturna prijestolnica nije počasno zvanje, niti priznanje kulturno-historijskoj tradiciji i turističkim potencijalima nekoga grada. Općenito, ova ideja nema veze s turizmom, iako je povezana s putovanjima i međusobnim upoznavanjem. Smisao je u tome da kulturna prijestolnica živi svih 365 dana dinamičnim i aktivnim životom, da se održavaju koncerti i kazališne predstave, da se objavljuju knjige, da gostuju pisci, da se dvadeset četiri sata dnevno živi po knjižnicama i knjižarama, u galerijama i na ulicama.

Hrvatska je, ponovimo to i ovom prilikom, zemlja s najmanjim izdvajanjem za kulturu u Europi. Sa svojih 0,49 ili 0,47 proračunskih postotaka ne samo da je iza svih članica Europske Unije, nego zaostaje za Srbijom, Crnom Gorom, oba bosanskohercegovačka entiteta, Ukrajinom, Bjelorusijom… Inače, taj europski rekord, ali i vlastito proračunsko dno, Hrvatska je dosegnula s lijevo-liberalnom vladom, a svugdje je poznato da se upravo lijeve i lijevo-liberalne vlade kite kulturom. SDP, međutim, kulturu ne zarezuje ni pol posto.

Čak devet hrvatskih gradova prijavilo se za europsku prijestolnicu kulture 2020. Tada bi, kako stoje stvari, uz jedan hrvatski grad ovu dužnost trebao ponijeti i jedan grad u Irskoj. Javili su se tako Zadar, Osijek, Đakovo, Split, Dubrovnik, Pula, Varaždin s okolicom, Rijeka i Zagreb. U jedva dva od tih gradova postoji pristojna knjižara, a u polovini nema dućana koji bi se ni najdobronamjernije mogao nazvati knjižarom. Osim Zagreba, nijedan grad nema koncertnu dvoranu. Osim u Zagrebu i Rijeci, antikvarijat je čudo neviđeno. Osim u Zagrebu, niti u jednom od gradova nema ozbiljnije nakladničke kuće. U nekima – ne spominjimo imena, jer zvuči uvredljivo – dvadeset i pet godina nije objavljena knjiga.

Njihove prijave djeluju ganutljivo.

Dubrovnik je, čitamo, u potrazi za modernim urbanim identitetom, pa bi 2020, valjda, potrošio u toj potrazi.

Varaždin je, kažu, s nekoliko okolnih gradića grad baroka i rock muzike (što nudi zastrašujuću asocijaciju: simfo-rock ala Yes i Emerson, Lake i Palmer), dok se Pula prijavila s najbizarnijom, bezobrazno glupom idejom – “izvršiti kulturnu okupaciju svemira”.

Doista, neobično je da grad ozbiljne, počesto i tragične prošlosti i kulturne povijesti, europski uzorne jezično-identitetske izmiješanosti, žive i propulzivne kulture – koji ima jedan od najboljih književnih festivala u široj regiji, nacionalni filmski festival, festival plesa u obližnjem Svetvinčentu, te nekoliko dinamičnih kulturnih institucija, ali i ljude koji ozbiljno i dobro pišu, slikaju, fotografiraju i misle, sebe nalazi u nakani da Europi ponudi “nevjerojatne događaje”, i to u sklopu “top teme Europe danas”, koja je “kako uz pomoć kulture pobijediti mentalnu okupaciju i osvijestiti građane u njihovoj ulozi u građenju društva”.

Ovakvo što može poslužiti za tri dana blamaže, pa se sramota brzo zaboravi, ali godinu dana kulturne okupacije svemira previše bi bilo i za ovakvu Hrvatsku.

Ganutljiva je ideja ljudi iz Đakova da im Josip Juraj Strossmayer bude “okosnica programa”. Osim što, uz mogući izuzetak Goethea u Weimaru 1999, ideja europske kulturne prijestolnice nigdje nije zasnivana na jednome čovjeku, tako daleko od stvarnosti i od svijesti o sebi i svojoj mjeri stoji vjera o Strossmayeru kao europskoj okosnici.

Za hrvatsku kulturu đakovački je biskup jedna od najvećih figura moderne povijesti, značajan je i kulturama drugih južnoslavenskih naroda, a nije bez ikakve važnosti ni u povijesti Katoličke crkve s kraja devetnaestog stoljeća, Europi Strossmayer znači upravo onoliko koliko i bilo koji srednje rangiran vjerski velikodostojnik u posljednja dva stoljeća, evangelički, anglikanski ili katolički, te pravoslavni ili muslimanski. Nije time Strossmayer ništa manje važan, ili literarno inspirativan, niti je Đakovo manje lijep grad i uspravan grad. Ali nije i ne može biti kulturna prijestolnica Europe. Ne samo da ne može, nego i ne treba. Europu, uostalom, dragocjeno definira i njena provincija.

Kandidatura devet hrvatskih varošica za jednu europsku metropolu nije nešto s čime bi se trebalo rugati, pogotovu što nitko osim Pule nije svoje metropolitanstvo uspostavljao na “nevjerojatnim događajima” i okupaciji svemira, ali je činjenica da su posvuda ljudi nešto krivo shvatili. Ili su pobrkali kulturu i turizam, ili su krivo povjerovali da je ovo način da se “povuku” novci iz europskih fondova, ili ne razumiju što bi u kulturnom smislu Hrvatska trebala značiti Europi, a što bi Europa značila Hrvatskoj.

Postoje, naime, i oni gosti koje kad dođu ne pitate što piju i treba li im ležaljka za plažu, a postoje i novci koji se ne povlače i ne izvlače ljudima iz džepova. U Austriji takvog novca ima više nego u vojnom proračunu, u Sloveniji ga je oko dva posto, u Hrvatskoj četiri zarez sedam promila. Možda problem i jest u tome što se i ti promili povlače i izvlače, umjesto da se ulažu u kulturu.

Bilo bi bolje kada bi Hrvatska pričekala desetak godina, pa se u nekoj svojoj sretnijoj ili kulturnijoj budućnosti kandidirala za europsku prijestolnicu, ali ako već ne može tako, samo su dva grada koji, eventualno, mogu, odigrati zadanu ulogu.

Prvi je Zagreb, zato što je najveći, ima minimalnu infrastrukturu i nekakav kulturni potencijal s kojim bi se, barem donekle, mogao mjeriti s Linzom, Sibiuom ili Pečuhom, gradovima koji su, između ostalih, bili europske prijestolnice kulture.

Najgore što bi se Zagrebu moglo dogoditi je da 2020. završi s debaklom kakav je doživio Maribor, europska kulturna prijestolnica 2012. Tada su Mariborčani povjerovali da se pare od Europe povlače i izvlače, pa su temeljito upropastili projekt. Ali i od toga može grđe i gore.

Drugi ozbiljan grad je Rijeka, bez obzira na tradicionalan maćehinski odnos vlasti u tom gradu prema kulturi, bez obzira na to što u Rijeci nema europske živosti, nema izdavača, knjižara, galerija, kao ni većine onoga što je pretpostavka za ideju o europskoj kulturnoj prijestolnici. Ali Rijeka je jedini veći grad u Hrvatskoj – uz Pulu, kada aterira iz svemira – koja množi i dijeli europske kulturne vrijednosti. One vrijednosti na koje su prije trideset godina mislili Melina Mercouri i Jack Lang.

Rijeka je, također uz prizemljenu Pulu, grad u kojemu trajno postoje i drugi, ili barem svijest o tome da je drugih nekada bilo tu, grad u kojem živi višejezičnost, postoji povijesno sjećanje, ali i zametak kulture otpora i bunta. Ako kultura nečemu, ipak, služi, onda će prije biti da služi tome da iritira, a ne da ukrašava. Rijeka je grad kojeg je moguće identificirati, grad na granici, na šavu, na spoju, u prelijevanju i u živom unutrašnjem konfliktu identiteta. Svakako europski grad. Možda mu još samo kultura fali.

Između Zagreba i Rijeke teško je izabrati. Zagreb ima europske kulturne gabarite, ali više nema europske poglede. Rijeka ima poglede.
:lol:
:run:
The 51st State

#278 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by The 51st State »

PeppermintSA wrote:

ja ne idealiziram ništa pa ni sarajevo. iako ga volim. ne znam gdje je u gore navedenom idealizacija.

Uglavnom kad neko ističe pozitivne komentare stranaca koji dođu na par dana, on zapravo želi reći "pusti šuplju, vidiš šta kažu, fenomenalno je ovdje".

I nisi mi odgovorio - zašto nikad ovdje neće biti noćni život kao u Beogradu ili Budimpešti, koje si istakao?
zasto ne uzmes u obzir gabarite? poredjenje na mjestu bi bilo zasto nece biti recimo isti kao u segedu ili nisu, ako vec nije bolji?
Bodkin

#279 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Bodkin »

SaraFina wrote:Sex je precijenjen. Bolje se ustezati od ovozemaljskih iskušenja i onda u dženetu uživati. Život je ionako prolazan, a onda će uslijediti vječnost. I nagrada.

To mi u Sarajevu znamo i zato nas ovozemaljski užitci, iskušenja i kritike ne dotiču. Samo VI bludničite po Zagrebu, Beču, Berlinu ili Minhenu.

Oho vam se oho na sudnjem danu. Svi oni koji nisu nevini dočekali bračnu zajednicu stojaće na žarkom suncu i tako će biti žigosani za blud i nemoral. Ostali koji su se ustezati od ovozemaljskih iskušenja biće u debeloj hladovini koja će ih štiti.

A onda nakon stajanja koje će se nekim činiti kao vječnost, uslijediće kazna odnosno nagrada.

Da. Da. Tako će da bude!
:D dobar.
Al ne radi se ovdje o tome
PeppermintSA

#280 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by PeppermintSA »

The 51st State wrote:
PeppermintSA wrote:

zasto ne uzmes u obzir gabarite? poredjenje na mjestu bi bilo zasto nece biti recimo isti kao u segedu ili nisu, ako vec nije bolji?
Mozemo naravno i tako, ali u tom slucaju bi se moralo objasniti zasto su mjesta velicine Sarajeva opet otvorenija od naseg grada.
BadBoy

#281 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by BadBoy »

suncana_strana wrote:U Sarajevu je smisao nocnog provoda otici na nargilu.
U Sarajevu u svakom kaficu i lokalu treste narodnjaci.
U Sarajevu 98% izlazaka gubi smisao poslije 23 h, jer grad postaje sablasno pust.

Sta ce prosjecan Hrvat posjetit u Sarajevu kad se diljem Hrvatske davno napravila distinkcija od utjecaja sa Istoka i kad je nargila u Hrvatskoj nepoznanica?

Jala Brat koji je izuzetno popularan u BIH i Srbiji je u Hrvatskoj stran pojam.

U biti, cajke , i muzika koja se forsira u Sarajevu se ne slusa u HR. Mozda netko privatno voli, ali po kaficima ne.

Nargile nisu nigdje trend na Zapadu, osim kod Turaka u Njemackoj.
Srpski narodnjaci nisu zanimljivi vecini Balkana, jer se nitko ne zeli predati lako tom utjecaju.

I sad, dodje netko iz Sarajeva kao ugostitelj i nargile su mu vrh ugodjaja koji moze ponuditi?
Ma nemoj mi rec?
Sarajevo se pod utjecajem turkofila odavno orjentaliziralo i izgubio onaj svoj stari jugoslovenski stih, nazalost.

Grad koji osim SFF , cevapa i polusatne setnje Trebevicom nema nista ponuditi jednom turisti sa Zapada.

Djevojko, nargile su trenutno hit u cijelom svijetu. U Atlanti (prijestolnici noćnih klubova) u zadnjih godinu dana otvorilo više nargilhana nego klubova.

Ja ih lično ne volim i nerviraju me, ali ovo što ti iznosiš na ovoj temi su već ozbiljne optužbe.
suncana_strana

#282 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by suncana_strana »

Takodjer problem BIH je sto samo jedan grad (Sarajevo) pokusava da nesto ponudi turistima koji ga posjete.
A ta ponuda je izuzetno siromasna, u usporedbi sa drugim glavnim gradovima u regiji.

Ljudi u Sarajevu ne zele da samokriticno gledaju na stvari, jedan grad koji je mrtav u 1 navecer ne zasluzuje da ga se uzme zaozbiljno u bilo kojim parametrima.
Ostatak drzave je blago receno - katastrofa.
Bodkin

#283 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Bodkin »

suncana_strana wrote:
Bodkin wrote:
suncana_strana wrote:
Sta ce prosjecan Hrvat posjetit u Sarajevu kad se diljem Hrvatske davno napravila distinkcija od utjecaja sa Istoka i kad je nargila u Hrvatskoj nepoznanica?

U biti, cajke , i muzika koja se forsira u Sarajevu se ne slusa u HR. Mozda netko privatno voli, ali po kaficima ne.

Srpski narodnjaci nisu zanimljivi vecini Balkana, jer se nitko ne zeli predati lako tom utjecaju.
.
Ok ovo je vec nebuloza :D
Prvo, prije 7-8 godine u jednom kvartu u Zagrebu se trebao otvoriti narodnjacki klub. BBB su se usprotivili i rekli su da ce istuci svakoga tko dodje tu, nije se klub otvorio.
Da, slusaju se narodnjaci u Hrvatskoj, ali u ruralnim dijelovima zemlje koja se oslanjaju na BIH , osobito u dalmatinskoj zagori koja gravitira Hercegovini.
Nadji bilo gdje na sjevernom primorju ili u dijelovima zemlje koja su liberalnija i odmaknutija u BIH gdje su narodnjaci dio mainstream kulture , ja cu povuc ovo sve sto sam rekla.
Jesi li ikad bila u Zagrebu, Rijeci , Puli? Proseci se tim gradovima ljeti ako budes cula da se u centru pusta narodnjacka muzika kao sto se pusta u Sarajevu , ja cu sebi jezik odgristi.
Obzirom da je muzika odavno komercijalizirana, u generalnoj slici ne postoji toliko pobornika cajki u Hrvatskoj, koliko se to namece u srpskim i bosanskim tabloidima.
Narodnjaci su u Hrvatskoj deklarativno zabranjeni, a to sto ih slusa relativno mali procenat opce populacije, ne utjece na stvaranje generalne slike o Hrvatima kao velikim obozavateljima turbo folka.
Dok u Sarajevu apsolutno svatko mora slusati narodnjake , jer je to dio kulture .
:D :D da bila sam.
Necu dalje ove nebuloze da komentarisem
HAVANA

#284 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by HAVANA »

Pa dobro,otisla si,uzivaj.
SaraFina

#285 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by SaraFina »

suncana_strana wrote:U Sarajevu je smisao nocnog provoda otici na nargilu.
U Sarajevu u svakom kaficu i lokalu treste narodnjaci.
U Sarajevu 98% izlazaka gubi smisao poslije 23 h, jer grad postaje sablasno pust.

I sad, dodje netko iz Sarajeva kao ugostitelj i nargile su mu vrh ugodjaja koji moze ponuditi?
Ma nemoj mi rec?
Sarajevo se pod utjecajem turkofila odavno orjentaliziralo i izgubio onaj svoj stari jugoslovenski stih, nazalost.

Grad koji osim SFF , cevapa i polusatne setnje Trebevicom nema nista ponuditi jednom turisti sa Zapada.

Spinaš bezveze, ali dosta se raje lovi na tvoje spinove. Ti profi forumašiš što bi Thomas rekao. Prošli puta si temu otvorila kao "povrijedjena Hrvatica" tražeći linč u Beču, za čovjeka bošnjačkih korijena i pozivajući na linč iz forumske anonimnosti, tako što si posta link njegovog FB profila. Lik je napisao da zbog incidenta u Beču i općenito rata u BiH, ne treba navijati za HR i Srbiju.
Sad pljuješ po Sarajevu. Tvoji komentari odavno su prerasli kritiku. Dobro se kontroliraš i dobro svoju mržnju prikrivaš, ali uzalud.

Pljuješ to samo budala ne vidi. I ova tema ti služi za pljuvačinu. Kao i ona "Stranac u vlastitoj koži što ti služila za isti sport".
The 51st State

#286 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by The 51st State »

@peppermint
otvorenija u seksualnim slobodama? pa to nije debatno uopste, samo ne dijelim da smo i mi nesto hendikepirani previse u tom smislu, vise je do para, ako si u najt lajf biznisu, mozes primjetiti po sedmicama kako fluktuira posjeta po lokalima, kad recimo legne plata ili kad je kraj mjeseca pa stiska.
onih desetak dana festivala je sodoma i gomora, a bila bi blaza refleksija toga da je standard veci, po meni to je osnov, a ove ostale kulturoloske, socioloske pikanterije se mogu nadodati ali nisu dominante kao uzrok nesto "losijeg" nocnog zivota.
veca fluktuacija ljudi, vise potencijalne jebacine, ne mislim da nepostojanje dedicated lokala nesto bitno mjenja.
SaraFina

#287 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by SaraFina »

suncana_strana wrote:Takodjer problem BIH je sto samo jedan grad (Sarajevo) pokusava da nesto ponudi turistima koji ga posjete.
A ta ponuda je izuzetno siromasna, u usporedbi sa drugim glavnim gradovima u regiji.

Ljudi u Sarajevu ne zele da samokriticno gledaju na stvari, jedan grad koji je mrtav u 1 navecer ne zasluzuje da ga se uzme zaozbiljno u bilo kojim parametrima.
Ostatak drzave je blago receno - katastrofa.

A Mostar? Medjugorje? Zapadna Herzegovina? :D
Melbourne_Australia

#288 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Melbourne_Australia »

Najbolji nocni zivot je bio u periodu od 2000 pa do recimo 2007.... Imao si bruku lokacija za izaci....Hacijenda, Bagdad, Boemi (nisam ljubitelj) kod Bice , na brdo isto tako ( Malco Sos) pa Oskar na Ciglanama itd..Basment je malo poslije dosao i bila je dobra zajebancija ali i primjer da kod nas klubovi nocni ne prolaze....Ali tad su raja imala para i bilo je puno nase dijaspore....Pa ja ne znam ni jednu osobu koja je zivjela vani u tom periodu a da nije bila preko ljeta u Sa...To se cekalo cijelu godinu......Mi smo mentalitet za barova i kafica....Kod nas kad bi zabranio ulaz nekoj faci u nocni klub, on ode po bombu i baci :lol: Zato kod nas nikad niko nije haman ni pokusao da se uvali sa lovom u dobar nocni klub....Uglavnom danas je nocni zivot uzas i nikad nije bio losiji ali nikad...A najveci je razlog kokuzluk.. A ko se sjece 98 godine i Senatora uhhh to je bila dobra zajebancija....I recimo 99 godine Davor je bio furka..
Haris.ba

#289 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Kad vec uporedjujemo. Kakav je hedonizam u Sirokom Brijegu? I to je sada grad zvanicno.
The 51st State

#290 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by The 51st State »

Haris.ba wrote:Kad vec uporedjujemo. Kakav je hedonizam u Sirokom Brijegu? I to je sada grad zvanicno.
ja bi vala obriso sam ovakav komentar, tema je bas solidna, a bezze ce otici u drugom pravcu.
SaraFina

#291 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by SaraFina »

HAVANA wrote:Pa dobro,otisla si,uzivaj.

Ma ovo je ista osoba koja otvorila onu temu za linč čovjeka, jer je on dokaz, koliko Bošnjaci mrze Srbe i Hrvate. I podijelila komentar hinjski pod nickom a čovjeka napravila javnom metom.
FB profil postala u uvodnom postu. Zgrožena Hrvatica :D
PeppermintSA

#292 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by PeppermintSA »

The 51st State wrote:@peppermint
otvorenija u seksualnim slobodama? pa to nije debatno uopste, samo ne dijelim da smo i mi nesto hendikepirani previse u tom smislu, vise je do para, ako si u najt lajf biznisu, mozes primjetiti po sedmicama kako fluktuira posjeta po lokalima, kad recimo legne plata ili kad je kraj mjeseca pa stiska.
onih desetak dana festivala je sodoma i gomora, a bila bi blaza refleksija toga da je standard veci, po meni to je osnov, a ove ostale kulturoloske, socioloske pikanterije se mogu nadodati ali nisu dominante kao uzrok nesto "losijeg" nocnog zivota.
veca fluktuacija ljudi, vise potencijalne jebacine, ne mislim da nepostojanje dedicated lokala nesto bitno mjenja.
Pare su svakako jedan element, ali nipošto jedini i odlučujući.

Što se tiče festivala, on jeste hajlajt godine, ali apsolutno nije Sodoma i Gomora.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#293 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Romeo 80 »

Ramzess Veliki wrote:
triconja wrote: Stani ba, nisi skonto. Nije fazon o starohanima koji imaju iznad 25 (evo da ne budem toliko strog, nek ide i do 35e) da se napijaju i taslace nego je tema da omladina to treba to da radi, a kad se ostari (iznad 25e ili 35e), jebiga, riljaj, sta nekog boli ona stvar za starohane :lol:
Sto tebe deru kompleksi od starijih muskaraca, sta je bilo - opet ti stariji frajer pokupio zensku? Gledas kako piletina napada starije macore a ti zuljas desnicu?
Nije bolan do njih, nije ... do tebe je ... :thumbup:
I ja sam ovo primijetio. Fakat ga kompleksi pucaju :lol: A nije ni svjestan koliko će mu njegovi sadašnji stavovi biti smiješni za samo desetak godina :skoljka:
mishic

#294 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by mishic »

klosar pravi wrote:
triconja wrote:
suncana_strana wrote: Da, BIH i njeni stanovnici su takodjer izisli iz komunistickog naslijedja, ali strog konzervativni pogled na svijet u kombinaciji sa agresivnom religijskom aktivnoscu ne moze poluciti dobre rezultate na duze staze.
Gdje su ti toliki muslimani jadna ne bila? Ja ne znam dvoje mojih godina koji idu klanjat osim od bajrama do bajrama, a i to jer ih se natjera.

Jesil to obitavala oko fahda pa generalizacija radi sve u sesnes? :lol: :lol: :lol:
Nije bitno što ne znamo, vec kako se predstavljamo.
A predstavljamo se kao da je Teheran.
Neko bi rekao tako a neko da se predstavljamo ko Sodoma i Gomora.
Percepcija se kroji kroz sopstvenu prizmu a ta prizma opet kroz sve fobije, frustracije, lične i pojedinačne moralne i ine defekte i efekte.
BadBoy

#295 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by BadBoy »

Hahhaah šta kaže ne sluša se Jala u Zagrebu :lol: :lol: :lol:
Last edited by BadBoy on 29/06/2018 12:45, edited 2 times in total.
The 51st State

#296 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by The 51st State »

PeppermintSA wrote:
The 51st State wrote:@peppermint
Pare su svakako jedan element, ali nipošto jedini i odlučujući.

Što se tiče festivala, on jeste hajlajt godine, ali apsolutno nije Sodoma i Gomora.
tesko je reci da li si u pravu kad je standard los, hoces reci da zmajevac, pionirska i slicne lokacije ne ferceraju, to su ti lokali na otvorenom :D
Hajvan

#297 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Hajvan »

Nejebica teshka kod ovih frustrijatijeh omalovazzatelja, pa to ti je!
SaraFina

#298 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by SaraFina »

BadBoy wrote:

Bog zna ko je pod nickom. Ali uspjela/i je dobro zamišljenu temu iskoristiti za hrakanje po Sarajevu.
Euridika
Globalna šefica

#299 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by Euridika »

PeppermintSA wrote:
Euridika wrote:Jah sumorne teme, isto kao i ovaj sumorni dan... :roll: ... tačno mi sad žao ove omladine (adolescenti i studentarija) što nemaju kud izaći. A sami traže nargilhane, ne otvaraju ih ugostitelji što ih vole, već zato što omladina traži takvu ponudu. A pare su jedino bitne, jel? :zoka:
To je nekako suština ove teme.

Ponuda prati potražnju. Do prije 7-8 godina, Sarajevo je imalo dva i po hotela. Nagli porast turizma najprije Arapa i Turaka dovede do toga da od jednom buknuše hotelski kapaciteti. To je sasvim normalno.

Znači, problem nije u nedostatku same infrastrukture koliko u većinskom mentalitetu.

Da se ne lažemo - Sarajevo je i u bivšoj Jugoslaviji bio najkonzervativniji veliki grad u svakom pogledu. I tu postoji niz mitova koji bi se trebali napokon srušiti. Ko god tvrdio da je Sarajevo bio ultra liberalan, otvoreni grad lupa. To je slična priča onoj kad neko istakne prijeratno Oslobođenje kao neki pijemont novinarstva, a zapravo je bila riječ o najobičnijem partijskom glasilu kojeg je jedino beogradska Borba nadjebala u jednoumlju.

U Beogradu su organizovani seks partiji 50-ih godina prošlog vijeka, u Ljubljani je postojalo seks pozorište od 1959. godine itd.
Nije. Problem je u inertnosti današnje mladeži. Većinu mladih ne interesuje ništa u RL, živite u virtuali. Imala sam priliku da pričam sa mladima (20-24 godine) i većina ih se ponaša i razmišlja kao da imaju po 150 godina (penzioneri duhom). Inertni i prelijeni za bilo šta u životu. Zato je umro društveni i noćni život. Zato nema raznolike kulturne scene ni noćnog života. Zapravo, bilo ga je do prije nekoliko godina, kad su se odjednom masa kafića, klubova i sl. zatvorili. A zašto? Pa ovi stariji više ne izlaze, većina ih se poženila/poudala, imaju porodice i drugačiji život danas, a današnju omladinu ništa ne interesuje.
Meni je smiješno da pročitam neke od konstatacija ovdje izrečenih, npr. u Sarajevu su prakticira samo bezgrešni vid zabavljanja, intimni odnosi samo u braku u svrhu reprodukcije i sl. Smiješno.
Problem za ovakvu ponudu je ovakva potražnja, ali ne zbog mentaliteta, jer tvrdim da su ovi stariji, koji "kroje mentalitet" sigurno puno opušteniji i otvoreniji od mladih.

Btw, otkud ti znaš kakvo je Sarajevo bilo prije rata i prvih 10-tak postratnih godina? Ako dobro shvatih, ti si u ovoj mlađoj kategoriji i ne možeš nikako znati kakvo je Sarajevo prije bilo.
wewa wrote:
Euridika wrote:Jah sumorne teme, isto kao i ovaj sumorni dan... :roll: ... tačno mi sad žao ove omladine (adolescenti i studentarija) što nemaju kud izaći. A sami traže nargilhane, ne otvaraju ih ugostitelji što ih vole, već zato što omladina traži takvu ponudu. A pare su jedino bitne, jel? :zoka:
a sto nema nargilhana u uljudjenom Zagrebu, molicu?
to samo nasi zatucanci hoce, onako frustrirani od suspregnute seksualnosti. i ta nargila, falusni simbol svoje vrste. :run:
Ma pusti... Prve nargilhane pretežno otvorene zbog turista koji su očekivali da Sarajevo izgleda kao Istanbul, pa se šokirali što nema orijentalnih obilježja, što stari grad izgledom više podsjeća na Austrougarsku, nego na Osmansko carstvo :roll: . A trgovci odmah u tome vidjeli profit i počeli otvarati ove raznorazne prodavnice orijentalne odjeće, začina, čajdžinice, donere i sl., eto da ugode turistima (čitaj: da klepe lovu). I naravno, uz to sve i nargilhane, jer kud ćeš piti turski čaj bez nargile? :D I onda se to sve otelo kontroli... :(
suncana_strana

#300 Re: Noćni život i hedonizam u Sarajevu

Post by suncana_strana »

BadBoy wrote:

Da, ovaj pjevac se komercijalizirao. Vjerojatno je brojcanost publike u Zagrebu bila oko 100 gostiju, mahom klinaca koji i ne znaju sto su dosli.
U Sarajevu ce tisuce i tisuce ljudi doci na njegov koncert u Domu Mladih.
Ja uporno pricam o nekoj generalnoj slici drustva, a vi to ignorirate.
Locked