Nestaje li sarajevski akcenat?
- vješalica
#276 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Koliko god je šanerski akcenat bio poguban
Još pogubniji su naglasci koje su počeli protežirati slabo/nikako obrazovani nazovi novinari
Pa razni doseljenici iz mjesta širom one države,gdje nisu imali priliku da se elementarno "školaju"
Još pogubniji su naglasci koje su počeli protežirati slabo/nikako obrazovani nazovi novinari
Pa razni doseljenici iz mjesta širom one države,gdje nisu imali priliku da se elementarno "školaju"
- uglavnomja
#277 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
ma jah, svi mi govorili sa beckim akcentom dok se np, tln i zp nisu pojaviliBascarsija1 wrote:Ok. Ono sto se prodavalo pod sarajevskim akcentom je bilo proizvedeno pod nazivom "New Primitivs" (novi primitivci). To niposto nije bilo pozeljno.
New Primitivs je bila parodija bosanskog drustva (koju je narod nazalost prihvatio kao ozbiljnu stvar i poceo da imitira). U prevodu bilo je pozeljno biti primitivan/neobrazovan I saner. Ja nemislim da je to bas puno doprinjelo napredku naseg drustva (rezultati se vide).
- Dozer
#278 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Nigdje veze s realnoscu, naravno 
- Ajant
#279 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Garant je neko u Sarajevu pedesetih isto ovako žalio za predratnih Sarajevom, pravim Sarajlijama, pravim sarajevskim naglaskom, žalio se na došlje iz Istočne Bosne i sl, budući da je Sarajevo i u drugom svjetskom ratu prošlo velike demografske promjene. Imajući u vidu rapidnu urbanizaciju, radikalnu promjenu režima koja je omogućila siromašnim slojevima iz unutrašnjosti da zbog ratnih zasluga nasele stanove, industrijalizaciju koja je "dovela" dosta ljudi sa strane u grad, te činjenicu da je ogroman broj Jevreja ubijen ili odselio ubrzo nakon rata, možemo pretpostaviti da su promjene tada bile i radikalnije.
Po popisu iz 1921. godine u Sarajevu je imalo cca. 66 000 stanovnika (od toga cca 7 000 ostalih, od čega za većinu možemo pretpostaviti da su Jevreji). Danas nas je 400 000, i imajući u vidu dva rata i ogromne lokalne migracije, možemo pretpostaviti da je ogroman procenat ljudi tu maksimalno neke četiri generacije, ne više.
Suština onoga što hoću da kažem je da dosta raje ovdje pretjerano sere i romantizira Sarajevo osamdesetih.
Po popisu iz 1921. godine u Sarajevu je imalo cca. 66 000 stanovnika (od toga cca 7 000 ostalih, od čega za većinu možemo pretpostaviti da su Jevreji). Danas nas je 400 000, i imajući u vidu dva rata i ogromne lokalne migracije, možemo pretpostaviti da je ogroman procenat ljudi tu maksimalno neke četiri generacije, ne više.
Suština onoga što hoću da kažem je da dosta raje ovdje pretjerano sere i romantizira Sarajevo osamdesetih.
-
Hakiz
#280 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Da. A novinari su posebna priča/sorta...vješalica wrote:...
- Bascarsija1
#281 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Moja je poenta bila da "New Primitives" je jos uvijek primitivizam (sto mu i naziv kaze) koji je raja objerucke prihvatila kao neku vrstu bunta protiv tadasnjeg sistema (Rikno nam Marsal afera ...). Niko nije potrcao za nazivom "Nova Kultura" (sto bi nam mozda bolje godilo na duge staze)uglavnomja wrote:ma jah, svi mi govorili sa beckim akcentom dok se np, tln i zp nisu pojaviliBascarsija1 wrote:Ok. Ono sto se prodavalo pod sarajevskim akcentom je bilo proizvedeno pod nazivom "New Primitivs" (novi primitivci). To niposto nije bilo pozeljno.
New Primitivs je bila parodija bosanskog drustva (koju je narod nazalost prihvatio kao ozbiljnu stvar i poceo da imitira). U prevodu bilo je pozeljno biti primitivan/neobrazovan I saner. Ja nemislim da je to bas puno doprinjelo napredku naseg drustva (rezultati se vide).
Nazivi idola - Kurtovic, Karajlic sami govore o nivou kulture tadasnje Bosanske "Postene" Inteligencie. I ja sam ovdije kriv.. Obozavao sam primus I top listu Nadrealista. Ali gledajuci sad sve to sa neke daljine ... to nije bio prevac gdije bi ja uputio Bosansku omladinu tog doba.
https://www.youtube.com/watch?v=Hok0RREkCss Poslusajte sta je bilo cool.
-
DZONPI
#282 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Halo mojne ganje,trasa,satrologija,carsijski naglasak,akcent,kako hocete,sanerski.Svi su htjeli glumit sanera,pa onda divi mu vugla,pa se pojavio pank.Odma vidis na glavi kad stavi mindzusu jel papak il nije.Pa je islo onda sa je sa ima,vozdra,vozdrica,sana majka.Sarajlija je na moru svako volio bit jer su se Beogradzanke lijepile za nas,i vjerujte skontaju jeko Sarajlija a ko nije upravo po tom nagkasku,akcentu.Onda su se pojavili i fazoni na,ono njeno,anjo monjo.Primjer rijec Kino je satrovacki Noki,a po novom je bilo Inokinjo,ili treba ,ebatrenjo.Ma mi smo bili vazda glavni.E sad drugo je sto je to ovim drugim izgledalo da se Sarajlije kurce tj foliraju.Znam ja kako je to bit ljubomoran.
- Zejnep
#283 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Podsjeti me. Živa istina. Idu dvojica Vase Miskina i razgovaraju :
Kaže prvi: "Ša je ba je kaje da je na"
Kaže drugi"Ma ja ba"
Razumjeli su se
Kaže drugi"Ma ja ba"
Razumjeli su se
-
Hakiz
#284 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
I kako se u Sarajevu kaže "Oprostite, molim Vas, da li biste bili tako ljubazni da ponovite šta se maloprije rekli, nisam Vas najbolje razumio. Hvala"?
Odgovor: Ha? ili kraće A? (obavezno iskriviti usta i širom ih otvoriti kada se izgovara).
Odgovor: Ha? ili kraće A? (obavezno iskriviti usta i širom ih otvoriti kada se izgovara).
-
Hakiz
#285 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Joj, ako su išli Vase Miskina, to je baš davno bilo...Zejnep wrote:Podsjeti me. Živa istina. Idu dvojica Vase Miskina i razgovaraju :
Kaže drugi"Ma ja ba"
Razumjeli su se
Nego, otkud "j" u "kaje", valjda se to izgovara "kae"
- Zejnep
#286 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Pa čuje se J , ebo ga tiHakiz wrote:Joj, ako su išli Vase Miskina, to je baš davno bilo...Zejnep wrote:Podsjeti me. Živa istina. Idu dvojica Vase Miskina i razgovaraju :
Kaže drugi"Ma ja ba"
Razumjeli su se
- muha_sa
#287 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Zejnep wrote:Pa čuje se J , ebo ga tiHakiz wrote:Joj, ako su išli Vase Miskina, to je baš davno bilo...Zejnep wrote:Podsjeti me. Živa istina. Idu dvojica Vase Miskina i razgovaraju :
Kaže drugi"Ma ja ba"
Razumjeli su se
vozdra
otkud bete kova nora
- Zejnep
#288 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Gumo, gumo al ne jesmi
Poso
Poso
- muha_sa
#289 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Zejnep wrote:Gumo, gumo al ne jesmi![]()
Poso
ja konto ti na raspustu
hajd, nemoj se plahom umorit
- zateznistub
#290 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Jedna mala digresija, naime šatrovački jezik i i to kretensko izvrtanje i zamjena mjesta slogova nema nikakve veze jedno s drugim...DZONPI wrote:Halo mojne ganje,trasa,satrologija,carsijski naglasak,akcent,kako hocete,sanerski.Svi su htjeli glumit sanera,pa onda divi mu vugla,pa se pojavio pank.Odma vidis na glavi kad stavi mindzusu jel papak il nije.Pa je islo onda sa je sa ima,vozdra,vozdrica,sana majka.Sarajlija je na moru svako volio bit jer su se Beogradzanke lijepile za nas,i vjerujte skontaju jeko Sarajlija a ko nije upravo po tom nagkasku,akcentu.Onda su se pojavili i fazoni na,ono njeno,anjo monjo.Primjer rijec Kino je satrovacki Noki,a po novom je bilo Inokinjo,ili treba ,ebatrenjo.Ma mi smo bili vazda glavni.E sad drugo je sto je to ovim drugim izgledalo da se Sarajlije kurce tj foliraju.Znam ja kako je to bit ljubomoran.
I da, bascarsija1 je apsolutno u pravu...
-
rizibizi
#291 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Ja bih samo da pitam jel se ono doolazio, proolazio pika u taj sarajevski akcenat? Isto tako njiha, kojiha, vudole (vudolje, od kako je opstina postala opcina). Mislim da bi se to trebalo tacno izdefinisati, da se ne mjesaju i ubacuju papanluci tamo gdje im nije mjesto. Ja bih da se izvinem ovom isturenom odjeljenju becke skole, ako malo bolje pogledate situaciju vidjet cete da "sarajevski akcenat" nema veze sa seljaklukom i nepismenoscu i da se radi o jednoj prirodnoj i normalnoj pojavi koja se vezuje za povrsinski vrlo malo podrucje.
- HAVANA
#292 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Ne vidim nikakav problem sa sarajevskim akcentom,ko ga koristi na fin nacin.
Zavisno od situacije.Vise se koristi u opustenijim situacijama,neobaveznoj prici,zajebanciji...a manje u ozbiljnoj,poslovnoj...Uvijek ostaje smek drugacijeg,koji se prilicno lako prepozna.TLN je ismijavala neke pojave u drustvu pa tako i dio govora i ponasanja.Da ga je promicala,nije.Osim u zajebanciji.Neces sigurno djuru,zenita,sibera cuti da onako prica u svakodnevnoj komunikaciji...Ja prvi koristim u opustenijim varijantama druzenja mnoge kratice,postapalice...Necu sigurno na poslovnom sastanku...koristiti...
- zateznistub
#293 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Ovo od onih koji su se makar ocesali o Sarajevo nećeš čuti.rizibizi wrote:Ja bih samo da pitam jel se ono doolazio, proolazio pika u taj sarajevski akcenat? Isto tako njiha, kojiha, vudole (vudolje, od kako je opstina postala opcina). Mislim da bi se to trebalo tacno izdefinisati, da se ne mjesaju i ubacuju papanluci tamo gdje im nije mjesto. Ja bih da se izvinem ovom isturenom odjeljenju becke skole, ako malo bolje pogledate situaciju vidjet cete da "sarajevski akcenat" nema veze sa seljaklukom i nepismenoscu i da se radi o jednoj prirodnoj i normalnoj pojavi koja se vezuje za povrsinski vrlo malo podrucje.
- Zox
#294 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
To je kao da kazes da nisi siguran da li je punk bio pozeljan pravac za britansku omladinu tog doba.Bascarsija1 wrote:Moja je poenta bila da "New Primitives" je jos uvijek primitivizam (sto mu i naziv kaze) koji je raja objerucke prihvatila kao neku vrstu bunta protiv tadasnjeg sistema (Rikno nam Marsal afera ...). Niko nije potrcao za nazivom "Nova Kultura" (sto bi nam mozda bolje godilo na duge staze)uglavnomja wrote:ma jah, svi mi govorili sa beckim akcentom dok se np, tln i zp nisu pojaviliBascarsija1 wrote:Ok. Ono sto se prodavalo pod sarajevskim akcentom je bilo proizvedeno pod nazivom "New Primitivs" (novi primitivci). To niposto nije bilo pozeljno.
Nazivi idola - Kurtovic, Karajlic sami govore o nivou kulture tadasnje Bosanske "Postene" Inteligencie. I ja sam ovdije kriv.. Obozavao sam primus I top listu Nadrealista. Ali gledajuci sad sve to sa neke daljine ... to nije bio prevac gdije bi ja uputio Bosansku omladinu tog doba.
https://www.youtube.com/watch?v=Hok0RREkCss Poslusajte sta je bilo cool.
Pravci, generalno, nisu nesto sto mozes nametnuti omladini odozgo.
- Bascarsija1
#295 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Punk u GB je vjerovatno jedan od rezultata raspada GB imperije. Mediji su u GB "sve za pare". Pravac GB je prema dole. I sa ovim Brexitom su smijesni sto misle da su puno vazniji us svijetu nego sto su stvarno relevantni (nisu ni svijesni koliko su se srozali).Zox wrote:
To je kao da kazes da nisi siguran da li je punk bio pozeljan pravac za britansku omladinu tog doba.
Pravci, generalno, nisu nesto sto mozes nametnuti omladini odozgo.
Kod nas se nije moralo ici na Radio/TV svake sedmice sa necim sto je bilo kakav "Primitivs". Tada su mediji bili pod puno jacom kontrolom.
-
rizibizi
#296 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Samo da provjerim o kakvom se tacno akcentu radi,ono s kojim kapacitetima raspolazemo.zateznistub wrote:Ovo od onih koji su se makar ocesali o Sarajevo nećeš čuti.rizibizi wrote:Ja bih samo da pitam jel se ono doolazio, proolazio pika u taj sarajevski akcenat? Isto tako njiha, kojiha, vudole (vudolje, od kako je opstina postala opcina). Mislim da bi se to trebalo tacno izdefinisati, da se ne mjesaju i ubacuju papanluci tamo gdje im nije mjesto. Ja bih da se izvinem ovom isturenom odjeljenju becke skole, ako malo bolje pogledate situaciju vidjet cete da "sarajevski akcenat" nema veze sa seljaklukom i nepismenoscu i da se radi o jednoj prirodnoj i normalnoj pojavi koja se vezuje za povrsinski vrlo malo podrucje.
@HAVANA Normala za sve postoji mjesto i vrijeme.Ne vidim nikakvu razliku izmedju s'a je ba i beooogradjana koji razvlace sve ili purgera koji kajcu i kakcu samo nase novokomponovane papke satrase kompleksi.
Da se ne zaboravi, mozda i posljednji mohikanac
-
DZONPI
#297 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Znam da nema veze nego sam samo spomeno da je bilo i toga.Zna li iko ima li odredjeno naselje za satru,tj ko je poceo,odakle,jel Carsija,Svrakino,Dolac Malta,Buljakov potok nije garant.Da nisu Pofalici.Ja sam odrasto u Svrakinu pa preselio preko puta na Alipasino,e taj je doslo sa svih strana grada raje i svak htjeo bit zajeban naravno uz akcent.Sjecam se prvi dolaak ljudi iz Sandzaka i frajera sto otvori slasticarnu,drasticna razlika,kontam znate li vi gdje dodjoste,o akcentu nebi jer se u sekundi moglo skontat da nije Sarajevski.
- zateznistub
#298 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
Ništa od pomentuog, Zagreb i Hr je postojbina šatrovackog tj. njihovog ciganskih jezika.DZONPI wrote:Znam da nema veze nego sam samo spomeno da je bilo i toga.Zna li iko ima li odredjeno naselje za satru,tj ko je poceo,odakle,jel Carsija,Svrakino,Dolac Malta,Buljakov potok nije garant.Da nisu Pofalici.Ja sam odrasto u Svrakinu pa preselio preko puta na Alipasino,e taj je doslo sa svih strana grada raje i svak htjeo bit zajeban naravno uz akcent.Sjecam se prvi dolaak ljudi iz Sandzaka i frajera sto otvori slasticarnu,drasticna razlika,kontam znate li vi gdje dodjoste,o akcentu nebi jer se u sekundi moglo skontat da nije Sarajevski.
Termini tipa lova, kužiš i sl. su šatrovacki jezik
- muha_sa
#299 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
čaršija je majka satrovackogDZONPI wrote:Znam da nema veze nego sam samo spomeno da je bilo i toga.Zna li iko ima li odredjeno naselje za satru,tj ko je poceo,odakle,jel Carsija,Svrakino,Dolac Malta,Buljakov potok nije garant.Da nisu Pofalici.Ja sam odrasto u Svrakinu pa preselio preko puta na Alipasino,e taj je doslo sa svih strana grada raje i svak htjeo bit zajeban naravno uz akcent.Sjecam se prvi dolaak ljudi iz Sandzaka i frajera sto otvori slasticarnu,drasticna razlika,kontam znate li vi gdje dodjoste,o akcentu nebi jer se u sekundi moglo skontat da nije Sarajevski.
sad ce vama jedan stari čaršijaner kazat
nit sam prico onako a posebno nisam književnim jezikom
prvo se šatro naucilo pa tek onda maternji
-
selma 83
#300 Re: Nestaje li sarajevski akcenat?
[/quote]julisiz es grant wrote:blecak wrote:
Jel ovo Franca Lehara ulica? Jedino mi ta perspektiva ima smisla, mada ne liči na današnje stanje nikako