Uhapšen Atif Dudaković

Post Reply
Kikibombona

#276 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by Kikibombona »

LBVIEW wrote:Opet ista mantra, vjerovatno su i Divjak, Jurisic i Ganic bili predizborna? :-)
Sud u Beogradu je oslobodio Jurisica. Zasto? Zato sto je beogradski sud posten i pravedan?

Ne. Zato sto je sve bilo dogovoreno. A Jurisic je ispao kolateralna steta.

Aktuelni politicari nemaju nista ponuditi osim proslosti. N I S T A.

I ovo je pocetak, cekaj da vidis pravu dimnu bombu. Imam osjecaj da ces se opet zapaliti, kao sto si se vjerovatno palio na dogovoreni referendum i slicne podvale glupom narodu.
BHCluster

#277 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by BHCluster »

LBVIEW wrote:Opet ista mantra, vjerovatno su i Divjak, Jurisic i Ganic bili predizborna? :-)
Drzi se ti Kurdi, bolje ti ide.
Odee Delic, Alagic, Halilovic, Oric sve predizborna, pa onda Jurisic, Ganic, Divjak i to predizborna, Mahmuljin pa Oric drugi put predizborna...
asurbanipal

#278 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by asurbanipal »

Kikibombona wrote:
Kriminalci su spremni na sve kako bi se odrzali na vlasti. Gubitak vlasti moze oznaciti gubitak slobode. Vlast je veoma zajeban opijat. A zelja za izbjegavanjem ruke pravde nadilazi sve drugo.

Dudakovic nema nikakve poluge moci i utjecaj, a veoma je koristan za ubiranje politickih poena. Moze se na njegov racun fino profitirati.

Jedno je sigurno, od ovoga ce SNSD i SDA profitirati, kakav god ispod bude, za njih je win-win situacija. Samo da se ne prica o ekonomiji; sto vise price o proslosti, sukobima i potencijalnim ratovima, to je jedini nacin da se odrze na vlasti i izbjegnu zatvor.

Umjesto da se puste sudovi i tuzilastvo da rade svoj posao, kao sto je slucaj u normalnim zemljama, o ovome ce najvise govoriti politika i njihovi placeni mediji, kako bi se skrenula paznja sa ekonomskog propadanja.

I ovo je tek pocetak. Tek nas ceka ludnica. Do izbora cemo biti na ivici rata, pred totalnom katastrofom. Vladajuce stranke odavno nisu bile u goroj poziciji, ako dooooobrooooooooooo ne potpale narod, gotovi su. To im je jedini adut, nemaju sta drugo ponuditi osim proslosti. O sadasnjosti i buducnosti niposto ne smiju govoriti.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#279 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by Chmoljo »

aha, baš se neko počešo zbog Ilije Jurišića.

Image
asurbanipal

#280 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by asurbanipal »

Kikibombona wrote:
Sud u Beogradu je oslobodio Jurisica. Zasto? Zato sto je beogradski sud posten i pravedan?

I ovo je pocetak, cekaj da vidis pravu dimnu bombu. Imam osjecaj da ces se opet zapaliti, kao sto si se vjerovatno palio na dogovoreni referendum i slicne podvale glupom narodu.

Ponesi zastavu, od Bosne Aličkoviću :mrgreen:

Image
costacurta

#281 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by costacurta »

Kikibombona wrote:

De me prosvijetli i reci šta je dogovoreno između Srbije i BiH u slučaju Jurišić?
Čovjek uhapšen u maju 2007. na BG aerodromu i ostao skoro 4 god u zatvoru. Pušten ne bi bio ni tada da nije bilo nekih likova iz Tuzle koji su financirali njegovu odbranu. Sarajevo je mučila qrcobolja sbe dok nisu počela hapšenja nekih "viđenijih".
I btw, da ti olakšam,
opšti izbori su bili u oktobru 2006. a lokalni 2008. Znači teorija "dogovor nacionalista zbog izbora" otpada. Koji li bi mogao biti razlog Jurišićevog statusa "Kolateralna šteta" i koja je uloga bošnjačke strane u tome reKni nam i prosvijetli nas.
hatemondays

#282 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by hatemondays »

Edin H. wrote:Tito ga odskolovao, Tito mu dao posao, Tito mu dao mogucnost da napreduje, i hajmo sada po Titu.

Licemjerno.

Istina vecina bivsih JNA oficira su promijenili dresove.
Svi jna oficiri su promijenili dresove, svi do jednog eto toliko o njihovoj odanosti tekovinama revolucije. Onima kojima rat u Bosni nije jasan to se vrlo kratko objasni: zamisli da niko nije branio Bosnu, ni Dudak ni bilo koji obicni borac, danas bi vam majke trazila kosti po bosanskim zabitima ako bi bile zive. Takav se scenario desio na svim onim dijelovima nase drzave u kojima nasa puska nije pucala. Fino vam je djeneral objasnio jula 95 koji je cilj njihove borbe osveta dahijama. Sanjati vlazne snove o Titi (koji je umro destakak godina ranije prije belaja) i cekati bradatu gospodu sa kamama u ruci moze samo osoba koja nije sposobna da uradi elementarnu stvar a to je da se pobrine za vlastitu guzicu na prvom mjestu.
Navescu ti jedan vlastiti primjer ljubitelja Tite mog rodjenog oca, kazem ja starom trebali bi se hvatati noge barikade na Grbavici, vidis vrag odnio salu, daj da se ne zajebavamo sa vlastitim zivotima. On ce ti meni tada 25 godisnjaku lupi sakom od sto i kaze mene nece niko iz mog tjerati a ti mangupe ako hoces idi. To mi govori otac kome su cetnici zaklali oca 41 godine kad je imao dvije godine. Ok stari pametan kontam ja koji racku ja glumim strucnjaka. Dodje maj zaglavi se na Grbavici svi u belaju, Batko nas vodio po Pajacu, starog prebio na mrtvo ime, vile nas pronosale, nekako se izvukli (imas vise toga na Grbavica Kovacici za vrijeme rata).
Kad smo presli na slobodnu teritoriju pitam ja starog sta bi sa onim tvojim lupanjem sake od sto, kaze on meni izvini napravioa sam veliku gresku. Ja njemu e ta tvoja greska kao glave familjie je mogla kostati cijelu familju zivota.
E vidi sad Edine druze moj mene je rat naucio puno stvari, ne jebem Titu, bratstvo jedinstvo,zaobilazim mrzitelje Bosne i tzv. ko nas zavadi u sirokom luku i jebem im mater kratko i jasno. Postovanje se izgubilo 92 i to niko nikada nece vratiti u ovu glavusu a i zasto bi?Oni koji su nam zelili zlo 92 zele ti i danas samo malo meksa verzija, do prve prilike..
Point.

#283 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by Point. »

Atif Dudakovic! Kost u grlu cetnickoj bagri jos od '95. Najebo im se mile majke i njima i krajiskim djikanima i babinim supcima. Heroj, vojskovodja, patriota. Sta je sve bihacki dzep prezivio, dobro ih nije pobio sve. Nije da nisu zasluzili. Toliko.
costacurta

#284 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by costacurta »

hatemondays wrote:
Edin H. wrote:Tito ga odskolovao, Tito mu dao posao, Tito mu dao mogucnost da napreduje, i hajmo sada po Titu.

Licemjerno.

Svi jna oficiri su promijenili dresove, svi do jednog eto toliko o njihovoj odanosti tekovinama revolucije. Onima kojima rat u Bosni nije jasan to se vrlo kratko objasni: zamisli da niko nije branio Bosnu, ni Dudak ni bilo koji obicni borac, danas bi vam majke trazila kosti po bosanskim zabitima ako bi bile zive. Takav se scenario desio na svim onim dijelovima nase drzave u kojima nasa puska nije pucala. Fino vam je djeneral objasnio jula 95 koji je cilj njihove borbe osveta dahijama. Sanjati vlazne snove o Titi (koji je umro destakak godina ranije prije belaja) i cekati bradatu gospodu sa kamama u ruci moze samo osoba koja nije sposobna da uradi elementarnu stvar a to je da se pobrine za vlastitu guzicu na prvom mjestu.
Navescu ti jedan vlastiti primjer ljubitelja Tite mog rodjenog oca, kazem ja starom trebali bi se hvatati noge barikade na Grbavici, vidis vrag odnio salu, daj da se ne zajebavamo sa vlastitim zivotima. On ce ti meni tada 25 godisnjaku lupi sakom od sto i kaze mene nece niko iz mog tjerati a ti mangupe ako hoces idi. To mi govori otac kome su cetnici zaklali oca 41 godine kad je imao dvije godine. Ok stari pametan kontam ja koji racku ja glumim strucnjaka. Dodje maj zaglavi se na Grbavici svi u belaju, Batko nas vodio po Pajacu, starog prebio na mrtvo ime, vile nas pronosale, nekako se izvukli (imas vise toga na Grbavica Kovacici za vrijeme rata).
Kad smo presli na slobodnu teritoriju pitam ja starog sta bi sa onim tvojim lupanjem sake od sto, kaze on meni izvini napravioa sam veliku gresku. Ja njemu e ta tvoja greska kao glave familjie je mogla kostati cijelu familju zivota.
E vidi sad Edine druze moj mene je rat naucio puno stvari, ne jebem Titu, bratstvo jedinstvo,zaobilazim mrzitelje Bosne i tzv. ko nas zavadi u sirokom luku i jebem im mater kratko i jasno. Postovanje se izgubilo 92 i to niko nikada nece vratiti u ovu glavusu a i zasto bi?Oni koji su nam zelili zlo 92 zele ti i danas samo malo meksa verzija, do prve prilike..
:thumbup: :bih:
kiligonzales

#285 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by kiligonzales »

asurbanipal wrote:
Kikibombona wrote:
Kriminalci su spremni na sve kako bi se odrzali na vlasti. Gubitak vlasti moze oznaciti gubitak slobode. Vlast je veoma zajeban opijat. A zelja za izbjegavanjem ruke pravde nadilazi sve drugo.

Dudakovic nema nikakve poluge moci i utjecaj, a veoma je koristan za ubiranje politickih poena. Moze se na njegov racun fino profitirati.

Jedno je sigurno, od ovoga ce SNSD i SDA profitirati, kakav god ispod bude, za njih je win-win situacija. Samo da se ne prica o ekonomiji; sto vise price o proslosti, sukobima i potencijalnim ratovima, to je jedini nacin da se odrze na vlasti i izbjegnu zatvor.

Umjesto da se puste sudovi i tuzilastvo da rade svoj posao, kao sto je slucaj u normalnim zemljama, o ovome ce najvise govoriti politika i njihovi placeni mediji, kako bi se skrenula paznja sa ekonomskog propadanja.

I ovo je tek pocetak. Tek nas ceka ludnica. Do izbora cemo biti na ivici rata, pred totalnom katastrofom. Vladajuce stranke odavno nisu bile u goroj poziciji, ako dooooobrooooooooooo ne potpale narod, gotovi su. To im je jedini adut, nemaju sta drugo ponuditi osim proslosti. O sadasnjosti i buducnosti niposto ne smiju govoriti.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Nemojte biti naivni, SDA je gubila i prije izbore i to ih je u dva navrata SDP bacio na koljena, nebi im ni ovo bio ni prvi ni zadnji put. Prema tome pustite se suplje kako oni ne mogu izbore izgubiti. Ovo vise treba Dodiku nego SDA jer u FBIH je prirodan ciklus stvari da se svake 4 godine desi neka bitna promjena u vlasti, sto bas i nije moguce u Dodikistanu i Covistanu.

Ali jbg, treba biti Balija i reci kako ce SDA od ovoga profitirati. Nece jer i ovo kao i mnoga desavanja u posljednjih godinu dana aludiraju na njen poraz, a tek im je kandidatura Sabije pucanj u vlastite noge.

Ta prica o ekonomskom propadanju je ziva otkad je rat stao, propadamo, a nikako da propadnemo iako je parazita na budzetu sve vise, cak i srpske prehranjujemo jer RS ne moze da privrijedi sto moze KS da privrjedi sam. Mi zapalimo pod medijskim razvlacejnem Federaciju i opet stanje bude bolje nego u RS, koji ima i kraci broj stanovnika. Ali opet smo mi gori dio drzave i pljujemo neracionalno sta treba i ne treba jer ko biva ne mozemo i ne znamo ciniti nista dobro za nas same. Kome ta prica takva odgovara? Ko tom pricom zeli staviti nekom drugom omcu oko vrata? Ko drzavu nastoji paralizovati? Ko je ovih dana od Amerikanaca nazvan glavnim kocnicarima BiH? Ko likuje nad nama zbog toga? Ko likuje nad hapsenjem evo i Dudakovica? Ko? Pravda i istina? Ko? Ko nam prica ovdje da je bio gradjanski rat? Ko? Nemojte biti naivni. Dodik i Covic gaze ustav i zakon drzave, negiraju odluke ustavnog suda, otvoreno govore i rade protiv interesa iste i onda bi mi trebali biti jednaki njima u onom sto su uradili do rata, u ratu i nakon rata ovoj drzavi? Bakir se nakaslje, oni alarmiraju sve. Oni kazu BiH je nemoguca drzava, to je uredu. Sve bi da stave pod kontrolu i o svemu bi da se pitaju, voljeli bi oni da je FBIH jedna velika Manjaca ili Dretelj, Gaza ili Zapadna obala, pa da nam mogu odredjivati i kako disemo i koliko vode da pijemo, za koga i kako da radimo i za koga da privredjujemo, ko da kupi kajmak, ko ce biti slobodan, a ko rob tog njihovog kontroliranog drustva. Ali mi smo Balije ne vidimo kako nam bacaju koske i bude zavist da se glodjemo na skoro svakoj osnovi dok oni rovare protiv drzave otvoreno. Sva prica o tome da treba sudije i tuzilastvo pustiti da rade svoj posao pada u vodu jer odluke njihove se samo lome po ledjima onih koji nemaju zaledjinu u necijem vanjskom ili unutrasnjem politickom faktoru jer da je tako prvi Dodik bi danas zbog govora mrznje bio u zatvoru, a Covic iz njega nikada nebi izasao zbog kriminala koji je napravio i bio presudjen i td.

Hapsenje Dudakovica je jeftini pokusaj izjednacavanja i nema dvojbe da svi trebamo stati iza njega bez upiranja prsta ko je krivac za njegovo hapsenje medju nama samima. Srbi i Hrvati iz RS i HB likuju nad ovim slozno, dok mi ni danas medjusobno ne mozemo odrediti prioritete u nasoj drzavi jer sto bi se SDA, SDP, DF, SBB, SBIH, BPS i more nekih drugih stranaka dogovaralo oko onoga sto je bitno za sve nas.
Edin H.

#286 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by Edin H. »

hatemondays wrote:

Licemjerno.

Sve to sto si napisao ne mjenja uopse moju poentu. Komentar je vezan za njegov govor i spominjanje Tita, a i sam sam rekao da su vecina oficira licemjeri i promjenili dresove. Svi nisu. Moj prijatelj je bio skolovani oficir i prije nego sto je poceo rat u Hrvatskoj napustio JNA. Atif nije. Godinama poslije nije mogao naci posla u Crnoj Gori, pravo se napatio, ali je ostao dosljedan.

U slucaju oficira radilo se mahom o djeci siromasnih obitelji koji su uz besplatno skolovanje, hranu, odjecu, smjestaj, cak i neki dodatak primali. Atif je dobio lagan posao gdje se uglavnom bavio maltretiranjem vojnika koji su sve za njega radili, sistem mu omogucio da napreduje do cina potpukovnika. Znaci s obzirom da sam ja protiv volje natjeran da sluzim BESPLATNO 15 mjeseci u toj JNA, gdje su se takvi kao Atif izivljavali svoje frustracije ja imam pravo da lajem na JNA ako zelim. Atif nema, jer je sve dobio od njih. Istina dobro se Atif uhljebio i kod ovih danasnjih, luksuzna kuca, dobra penzija, stoga nije cudno, ali kao sto rekoh licemjerno jeste. Ako za nekoga imam empatiju onda su to borci koji su u ocaju nedavno blokirali saobracajnice i koji su na svojim ledjima iznijeli uzasan rat, ne oficiri koji su sjedili u stabovima, debljali se dok su svi drugi bili kost i koza i zalagali raju i uz put vodili neke svoje interne ratove. Pojma nemam da li je Atif kriv za ono sto ga terete, ali to on najbolje znao, jer kao skolovani oficir, ocigledno dobar u svome poslu, znao je propise.

By the way ja sam u ratu bio u Sarajevu i svasta se nagledao. Ne mislim da sam za to ruzno iskustvo nesto mudriji ili da drugacije razmisljam. Nacionaliste nisam nikada volio, pa ih ne volim ni sada, bez obzira iz kojeg naroda dolaze. Ljude gledam kao na pojednce, a ne vjersku ili plemensku grupu. Rat me nije iznenadio, slusao sam price starijih, jasno je bilo poslije visestranackih izbora sta ce se desiti. Premda to sto ti je otac rekao ne znaci da bi ti sada drugacije u istoj situaciji postupio. Jedno je prica, a drugo je u sekundi sve napustiti sto si godinama gradio. Mene je amidza koji je svasta dozivio i nekako prezivio Drugi Svjetski Rat muntao poslije prvih barikada u Sarajevu da dodjem bas u Krajinu, kao tamo je sve u dure, kod vas u Sarajevu ludilo, a znamo sta se poslije izdesavalo.
Point.

#287 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by Point. »

Kako vas nije sramota išta loše pričati o Dudaku? Lako je 25 godina nakon rata glumiti pametnjakoviča i generala poslije bitke. Bitnost njega i 5.Korpusa generalno ne možete ni da pojmite. Da su pali i da nisu razvlačili četnike, danas bi o Sarajevu pričali kao o glavnom gradu RS. Kanite se te fgr priče.
MOSALJOZE

#288 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by MOSALJOZE »

Point. wrote:Kako vas nije sramota išta loše pričati o Dudaku? Lako je 25 godina nakon rata glumiti pametnjakoviča i generala poslije bitke. Bitnost njega i 5.Korpusa generalno ne možete ni da pojmite. Da su pali i da nisu razvlačili četnike, danas bi o Sarajevu pričali kao o glavnom gradu RS. Kanite se te fgr priče.
Pišu pizde koje rata nisu vidjele.Znam šta misle njegovi borci,to je najbitnije.Seronje koji ovde palamude ignorisat.
cyprus

#289 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by cyprus »

LBVIEW wrote:
cyprus wrote:Nego, mogu li ja reć ono nešto tipski salonski, 'ko nas bre zavadi' stajl?

Ili da ostavim za neku drugu prigodu...
A sto ne bi mogo, ta nije ti prvi put. :D
Znam, "svi zlocinci trebaju odgovarati, i u samodbrani se cine zlocini" i sl.
Samo, kao sto saveznicki generali nisu odgovarali za pojedinacne zlocine svojih
vojnika, tako ne treba ni Dudakovic. To je jedina moguca paralela s ratom protiv BiH, dakle na jednoj strani antifasisti, a na drugoj fasisti.
Prva stvar, sudove za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata su uspostavili saveznici... Današnje sudove nije uspostavila RBIH, niti Armija RBiH...

Druga stvar, i pred takvim sudovima je bilo suđenja za pripadnike savezničkih snaga različitog vojničkog/oficirskog ranga zbog ratnih zločina...

Treća stvar, većina ratnih zločina od strane saveznika jeste ostala neprocesuirana, ali da li je tako trebalo biti? Naravno da nije... Zločin je zločin, bez obzira ko ga napravio...

Četvrta stvar, Ženevska konvencija onakva kakva je danas na snazi je utvrđena nakon Drugog svjetskog rata...

Dakle, četiri su to razloga zbog kojih ta vrsta "argumentacije" ne pije vode...

Što se tiče Dudakovića - ja ne znam da li je on imao ikakve odgovornosti za ratne zločine... Postoje određene indicije, poput tih nekih spornih videa što su se (prilično davno) pojavili... Sad, jel montaža, nije li... Jel istrgnuto iz konteksta, nije li... Jel se zajebavo, il je bio ozbiljan... Ne znam, i ne mislim gatati na tu temu... Zato postoji sud, koji bi trebao utvrditi činjenice da li je bilo zločina i da li ima ikakve Atifove odgovornosti, komandne ili neke neposrednije...

Ovo trenutno čuđenje i histeriju oko hapšenja baš i ne razumijem... Pred sudom su bili i Sefer, i Delić, i Alagić, i Orić, i Hadžihasanović i drugi visokorangirani članovi Armije RBiH... I šta je sporno? Atif ako je nevin, nek to dokaže na sudu (k'o što su uradili i mnogi drugi), i tako otkloni svaku razumnu sumnju sa svog imena... Ne vidim razloga zbog čega bi on jedini bio pošteđen... Zbog vojnih uspjeha (koji su ionako više plod širih faktora, nego njegove taktičke mudrosti)? Ma hajte, molim vas (što bi reko Insomnia :-D )... Ako se pak ispostavi da zaista ima neke njegove krivice (iako ne vjerujem da je ista naročito velika, jer masovnih zločina evidentno nije bilo), ja nemam trunke dileme da zbog toga onda treba odležati...

I nema zaista nikakvog razloga da se od ovoga pravi pitanje od nacionalnog značaja... Kakvi god tok suđenja i presuda budu, isti ne mogu promijeniti karakter rata, kao ni sve već do sada utvrđene činjenice, ili kako se to voli reći 'izjednačiti strane'...

There - I said it... Eto bujrum opletite sad, samo nemojte udarat po glavi :oops:
BHCluster

#290 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by BHCluster »

Ko nas bre zavadi. Izvini nisam mogao odoljeti. :mrgreen:
Lakat Jebić

#291 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by Lakat Jebić »

cyprus wrote:[

Ovo trenutno čuđenje i histeriju oko hapšenja baš i ne razumijem... Pred sudom su bili i Sefer, i Delić, i Alagić, i Orić, i Hadžihasanović i drugi visokorangirani članovi Armije RBiH... I šta je sporno?
Bili u periodu 2000-2005. Ako tad dudakovicu nisu nista nasli, sve poslije je cesljanje, trazenje nazor, vrsenje pritiska itd. To je sporno
Point.

#292 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by Point. »

cyprus wrote:Zbog vojnih uspjeha (koji su ionako više plod širih faktora, nego njegove taktičke mudrosti)?
Pročitaj, ili pogledaj, način na koji je nadmudrio Babine zadnji put kad im je konačno jebo milu majku, pa onda pametuj i ocjenjuj o mudrosti i širim faktorima.
swanfilter

#293 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by swanfilter »

Edin H., nemoj, molim te, pisati ovako duge elaborate licnih frustracija jer zgadis covjeku zelju po citanju. Mozes se izraziti i u kratkim crtama pa da idemo dalje. Atif ovo, Atif ono, Atif ovo, Atif ono ...

Ili ovaj sto pise o vojnom i taktickom znanju Dudaka. Kaze, uspjesi plod okolnosti. Kojih to okolnosti? Blokade i obruca? Okolnosti Oluje? Da nije 5. Korpus odoljevao napadima do 95., pitanje je ciji bi danas Zg bio. O Oluji da ne pricam ..
ovo_malo_duse

#294 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by ovo_malo_duse »

Lakat Jebić wrote:
cyprus wrote:[

Ovo trenutno čuđenje i histeriju oko hapšenja baš i ne razumijem... Pred sudom su bili i Sefer, i Delić, i Alagić, i Orić, i Hadžihasanović i drugi visokorangirani članovi Armije RBiH... I šta je sporno?
Bili u periodu 2000-2005. Ako tad dudakovicu nisu nista nasli, sve poslije je cesljanje, trazenje nazor, vrsenje pritiska itd. To je sporno
Plus sumskom se seta i a da ne spominjemo ove koji rade u institucijama dokazani zlocinci, kojima se sutra moze dokazati ubistvo 5+ ljudi i nikom nista. O kom pravu i pravdi pricamo.
vatrogasac

#295 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by vatrogasac »

Image

Na gradskom trgu u Bihaću sutra u 12 sati održat će se veliki skup podrške generalu Atifu Dudakoviću i ostalim komandantima i oficirima iz sastava Petog korpusa koji su u petak lišeni slobode zbog navodnih ratnih zločina.
The 51st State

#296 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by The 51st State »

kad ne pobijedis u ratu tako ti je to, sa zlocincima trebas nesto graditi sto je skoro pa nemoguce.
jbt. lukac na video snimku naredjuje odvodjenje ratnog zarobljenika koji je posle ubijen i jeli i kad to bajno tuzilastvo istrazilo i podiglo optuznicu, koliko znam nije.
sad posle ovoliko godina posle rata vise mi se gade fgr balije koji razvodnjavaju stvari i seru o nekakvim zavjerama.
insomnia78

#297 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by insomnia78 »

Niko se nije dotakononog da tuzilastvo za svjedoke ima neke od bivsih pripadnika petog?
costacurta

#298 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by costacurta »

insomnia78 wrote:Niko se nije dotakononog da tuzilastvo za svjedoke ima neke od bivsih pripadnika petog?
U to nema sumnje.
Imali su ih i protiv Nasera u liku Samira Avdića i šta bi?
LBVIEW

#299 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by LBVIEW »

cyprus wrote:
LBVIEW wrote:
cyprus wrote:Nego, mogu li ja reć ono nešto tipski salonski, 'ko nas bre zavadi' stajl?

Ili da ostavim za neku drugu prigodu...
A sto ne bi mogo, ta nije ti prvi put. :D
Znam, "svi zlocinci trebaju odgovarati, i u samodbrani se cine zlocini" i sl.
Samo, kao sto saveznicki generali nisu odgovarali za pojedinacne zlocine svojih
vojnika, tako ne treba ni Dudakovic. To je jedina moguca paralela s ratom protiv BiH, dakle na jednoj strani antifasisti, a na drugoj fasisti.
Prva stvar, sudove za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata su uspostavili saveznici... Današnje sudove nije uspostavila RBIH, niti Armija RBiH...

Druga stvar, i pred takvim sudovima je bilo suđenja za pripadnike savezničkih snaga različitog vojničkog/oficirskog ranga zbog ratnih zločina...

Treća stvar, većina ratnih zločina od strane saveznika jeste ostala neprocesuirana, ali da li je tako trebalo biti? Naravno da nije... Zločin je zločin, bez obzira ko ga napravio...

Četvrta stvar, Ženevska konvencija onakva kakva je danas na snazi je utvrđena nakon Drugog svjetskog rata...

Dakle, četiri su to razloga zbog kojih ta vrsta "argumentacije" ne pije vode...

Što se tiče Dudakovića - ja ne znam da li je on imao ikakve odgovornosti za ratne zločine... Postoje određene indicije, poput tih nekih spornih videa što su se (prilično davno) pojavili... Sad, jel montaža, nije li... Jel istrgnuto iz konteksta, nije li... Jel se zajebavo, il je bio ozbiljan... Ne znam, i ne mislim gatati na tu temu... Zato postoji sud, koji bi trebao utvrditi činjenice da li je bilo zločina i da li ima ikakve Atifove odgovornosti, komandne ili neke neposrednije...

Ovo trenutno čuđenje i histeriju oko hapšenja baš i ne razumijem... Pred sudom su bili i Sefer, i Delić, i Alagić, i Orić, i Hadžihasanović i drugi visokorangirani članovi Armije RBiH... I šta je sporno? Atif ako je nevin, nek to dokaže na sudu (k'o što su uradili i mnogi drugi), i tako otkloni svaku razumnu sumnju sa svog imena... Ne vidim razloga zbog čega bi on jedini bio pošteđen... Zbog vojnih uspjeha (koji su ionako više plod širih faktora, nego njegove taktičke mudrosti)? Ma hajte, molim vas (što bi reko Insomnia :-D )... Ako se pak ispostavi da zaista ima neke njegove krivice (iako ne vjerujem da je ista naročito velika, jer masovnih zločina evidentno nije bilo), ja nemam trunke dileme da zbog toga onda treba odležati...

I nema zaista nikakvog razloga da se od ovoga pravi pitanje od nacionalnog značaja... Kakvi god tok suđenja i presuda budu, isti ne mogu promijeniti karakter rata, kao ni sve već do sada utvrđene činjenice, ili kako se to voli reći 'izjednačiti strane'...

There - I said it... Eto bujrum opletite sad, samo nemojte udarat po glavi :oops:
Uprkos tome sto ti gore pobroja, principijelno Dudak ne treba odgovarati ni za sto, mozda jedino, kao sto neko napisa, sto se nije oglusio na Alijinu naredbu.
Sto se vojnih uspjeha tice, uz rahmetli Alagica daleko najuspjesniji general Armije BiH, barem bi toliko morao znati ako si zaista za ono za sto se ovdje izdajes. :wink:
Dalje, vidim kako se dvoumis oko karaktera ocigledno namontiranih snimaka iz rezije paljanskih i srbijanskih medija- ono bih ja bolje sklopio u kakvom "video-making" programu. :oops:
luckylaka

#300 Re: Uhapšen Atif Dudaković

Post by luckylaka »

MOSALJOZE wrote:
Point. wrote:Kako vas nije sramota išta loše pričati o Dudaku? Lako je 25 godina nakon rata glumiti pametnjakoviča i generala poslije bitke. Bitnost njega i 5.Korpusa generalno ne možete ni da pojmite. Da su pali i da nisu razvlačili četnike, danas bi o Sarajevu pričali kao o glavnom gradu RS. Kanite se te fgr priče.
Pišu pizde koje rata nisu vidjele.Znam šta misle njegovi borci,to je najbitnije.Seronje koji ovde palamude ignorisat.
Nisu pizde nego slicni onim babinim izdajnicima i oni koji nemaju pojma gdje je Krajina,sta je prezivjela,kako se odbranila ,ko je i sta je General Atif Dudakovic.Cekam samo dan kada ce se poceti prozivati rahmetli Izet Nanic.Al dobro kakvi smo dobro smo zivi uopste
Post Reply