Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
- animals
#276 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Kako dokazati da je Kuran od Boga...
Prvo da nam Smrle odgovori sta je Bog...
- Smrcak15
#277 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Allah je bice, koje bistvuje u svojoj dimenziji van naseg prostora i vremena. Sveznajuci, Svemocni i sve cuje sve vidi. Kaznjava i nagradjuje/prasta, srdi se i milostivan je. Oduvijek postoji i nikako nemoze umrijeti. Ako je neka situacija smijesna sa ljudima nasmije se, znaci ima osjecaj za humor. ON je najmudri, njegovi potezi sadrze mudrost. Ima osjecaj ljubavi i mrznje u sebi. Niko mu se nemoze pribliziti da mu nasteti, niti ima ikakva nacina da mu se nasteti. Zna svacije misli, sta ko nosi u dusi. Zna kada opada svaki list sa grane, gdje koji atom se nalazi u datom casu itd Pravedan je , kada sudi, sudi pravedno.animals wrote:Kako dokazati da je Kuran od Boga...
ON je neprouzroukovani Uzrocnik svega. Njegova milost nadjacava njegovu srdzbu. Pravedan je, sudi po pravdi do u najmanji atom.
Ima lice i ruke samo sto njegovo lice i ruke ne lici nicemu, nista se nemoze sporediti sa njim. Prekriva ga svjetlost, podizanjem zastora od svjetlosti sa sebe da pokaze se narodu u Raju, da ga mogu vidjeti u pravo izvornom stanju kako on izgleda zaista, i to je najveca nagrada koju mogu ljudi u Raju da osjete. Strpljiv je, trpi uvrede ali daje opet narodu i hranu i vodu uprkos njihovom nepravdi prema njemu.
- animals
#278 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Ovo ko da si TIta opisivaoSmrcak15 wrote:Allah je bice, koje bistvuje u svojoj dimenziji van naseg prostora i vremena. Sveznajuci, Svemocni i sve cuje sve vidi. Kaznjava i nagradjuje/prasta, srdi se i milostivan je. Oduvijek postoji i nikako nemoze umrijeti. Ako je neka situacija smijesna sa ljudima nasmije se, znaci ima osjecaj za humor. ON je najmudri, njegovi potezi sadrze mudrost. Ima osjecaj ljubavi i mrznje u sebi. Niko mu se nemoze pribliziti da mu nasteti, niti ima ikakva nacina da mu se nasteti. Zna svacije misli, sta ko nosi u dusi. Zna kada opada svaki list sa grane, gdje koji atom se nalazi u datom casu itd Pravedan je , kada sudi, sudi pravedno.animals wrote:Kako dokazati da je Kuran od Boga...
ON je neprouzroukovani Uzrocnik svega. Njegova milost nadjacava njegovu srdzbu. Pravedan je, sudi po pravdi do u najmanji atom.
Ima lice i ruke samo sto njegovo lice i ruke ne lici nicemu, nista se nemoze sporediti sa njim. Prekriva ga svjetlost, podizanjem zastora od svjetlosti sa sebe da pokaze se narodu u Raju, da ga mogu vidjeti u pravo izvornom stanju kako on izgleda zaista, i to je najveca nagrada koju mogu ljudi u Raju da osjete. Strpljiv je, trpi uvrede ali daje opet narodu i hranu i vodu uprkos njihovom nepravdi prema njemu.
A sto je stvorio sotonu...
tj. nas ljude...
- asurbanipal
#279 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Samim ovim, opisujući ga kao "biće" ograničavaš ga kao nekoga ko je stvoren i koje boravi u nekoj drugoj dimenziji.Smrcak15 wrote: Allah je bice, koje bistvuje u svojoj dimenziji van naseg prostora i vremena.
- Connaisseur Karlin
#280 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
ma nemoj, pa Kinezi su se grijali na prirodni gas, zamisli, prije obajave Islama , a tvrdis da je znanje bilo jadno i nikakvoSmrcak15 wrote:
prekrizi se iz svijeta debate, diskusije, razgovora, katapultiraj se u neku drugu planetu ili dimenziju, izvini ali diskusija nije za tebe
ti nisi u stanju dokaz jedan da ponudis da bi covjek se malo pozobavio sa onim sto pises....ali ovo stvarno da Bog sacuva...nek ti je Bog na pomoci...ja uopste nemam ni volje sa tobom za neku diskusiju , jednostavno umrtvljujes diskusiju sa svojim komentarima, tacno ubijes volju u insana sa daljom diskusijom.
a zasto si ignoririao moj odogoor o andjelima :
sa tobom se mnogi ne bi slozili:
opis andjela u judaizmu krscanstvu i islamu varira
teolozi u doticnim religjama i u sklopu isith religija nemaju jednak stav ili tezu o andjelima
andjeli su se pojavljivali i manje vaznim relgijskim osobama, za koje nisi nikad ni cuo
andjeli su se pojavljivali zivim ljudima
andjeli su poznti u budizmu, hidnuizmu, Keltskoj i Nordisjskoj mitologiji, znaci, andjeli su dio PAGASNKIH ucenja
postoji zajdenci anadjla, po hirerahiji i kategorijama, tko je takve informacije dao ljudima ( nisu profeti)
- pussysmoke
#281 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Da li zaista ne vjeruješ da je Kur'an od Allaha dž.š.?Irsar wrote:Kakva glupost. Kao ljudi od prije 1000 godina, ili ljudi danas, nemaju vlastitu inteligenciju i sposobnost da prepoznaju istinu onda kada im se ista i predoči. Doduše, istina je neki nemaju... a neki jednostavno nije briga.pussysmoke wrote:Rekli ljudi ovo vam je od Boga, pa još i u knjizi napisali, a vi opet ne vjerujete?
- Connaisseur Karlin
#282 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
irsa, sto je religijska istina, daj definicijuIrsar wrote: Kakva glupost. Kao ljudi od prije 1000 godina, ili ljudi danas, nemaju vlastitu inteligenciju i sposobnost da prepoznaju istinu onda kada im se ista i predoči. Doduše, istina je neki nemaju... a neki jednostavno nije briga.
- Irsar
#283 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Znam da je Kur'an od Allaha. Čudno ti je pitanje, jer si ti taj koji negira Božansko porijeklo Kur'ana.pussysmoke wrote:Da li zaista ne vjeruješ da je Kur'an od Allaha dž.š.?Irsar wrote:Kakva glupost. Kao ljudi od prije 1000 godina, ili ljudi danas, nemaju vlastitu inteligenciju i sposobnost da prepoznaju istinu onda kada im se ista i predoči. Doduše, istina je neki nemaju... a neki jednostavno nije briga.pussysmoke wrote:Rekli ljudi ovo vam je od Boga, pa još i u knjizi napisali, a vi opet ne vjerujete?
- Irsar
#284 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Istina je istina. Nema "religijske" istine. A definicija istine, kad bi je bilo, bi bilo nešto tipa "ono što jeste, ono kako jeste", mada zapravo istina se ne definiše jer je jedan od osnovnih jezičkih pojmova bez kojih zapravo nema ni samog jezika ili bilo koje jezičke komunikacije.Connaisseur Karlin wrote:irsa, sto je religijska istina, daj definicijuIrsar wrote: Kakva glupost. Kao ljudi od prije 1000 godina, ili ljudi danas, nemaju vlastitu inteligenciju i sposobnost da prepoznaju istinu onda kada im se ista i predoči. Doduše, istina je neki nemaju... a neki jednostavno nije briga.
- pussysmoke
#285 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Irsar wrote:Znam da je Kur'an od Allaha. Čudno ti je pitanje, jer si ti taj koji negira Božansko porijeklo Kur'ana.

- Connaisseur Karlin
#286 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
znala sam da ces to reciIrsar wrote:Istina je istina. Nema "religijske" istine. A definicija istine, kad bi je bilo, bi bilo nešto tipa "ono što jeste, ono kako jeste", mada zapravo istina se ne definiše jer je jedan od osnovnih jezičkih pojmova bez kojih zapravo nema ni samog jezika ili bilo koje jezičke komunikacije.Connaisseur Karlin wrote: irsa, sto je religijska istina, daj definiciju
religijska istina je relgijska istina, i kao takv koncpet postoji iskljucivo u religijama
-
lijepa u dusi
#287 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Karlinka i Smrle su bogovi ovog pfa i svih diskusija na kugli zemaljskoj (a i sire)! 
- Connaisseur Karlin
#288 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
uh, ne sekiraj melijepa u dusi wrote:Karlinka i Smrle su bogovi ovog pfa i svih diskusija na kugli zemaljskoj (a i sire)!
- Connaisseur Karlin
#289 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
o melecima, andjelim u islamu :
of angelology in Islam focuses on its relationship with pre-Islamic paganism.

secondary literature on the origins and developmentThere has been no study on the development of Islamic angelology, but there have
been a number of works on the origins of Muslim beliefs about angels. These have
focused on two main areas: (i) the Jewish or Christian provenance of particular
angels or narratives involving angels and (ii) the development of Islamic angelology
and its relation to pre-Islamic religion, both usually relating to the study of the
Qur’ān.
of angelology in Islam focuses on its relationship with pre-Islamic paganism.
- Irsar
#290 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Ne postoji. Probaj manje govoriti u ime religija koje ne razumiješ. Islam ne tvrdi da postoji "Islamska istina", već tvrdi da zastupa istinu kao takvu. Koncept "religijska istina" je tvoja izmišljotina ovdje, iskreno nikad čuo za nju nisam od bilo kojeg vjernika bilo koje vjere/religije.Connaisseur Karlin wrote:znala sam da ces to reciIrsar wrote:Istina je istina. Nema "religijske" istine. A definicija istine, kad bi je bilo, bi bilo nešto tipa "ono što jeste, ono kako jeste", mada zapravo istina se ne definiše jer je jedan od osnovnih jezičkih pojmova bez kojih zapravo nema ni samog jezika ili bilo koje jezičke komunikacije.Connaisseur Karlin wrote: irsa, sto je religijska istina, daj definiciju![]()
religijska istina je relgijska istina, i kao takv koncpet postoji iskljucivo u religijama
- Connaisseur Karlin
#291 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
pitaj arzonju, ako meni ne vjerujes , et' on je pismen i vjernikIrsar wrote:Ne postoji. Probaj manje govoriti u ime religija koje ne razumiješ. Islam ne tvrdi da postoji "Islamska istina", već tvrdi da zastupa istinu kao takvu. Koncept "religijska istina" je tvoja izmišljotina ovdje, iskreno nikad čuo za nju nisam od bilo kojeg vjernika bilo koje vjere/religije.Connaisseur Karlin wrote:znala sam da ces to reciIrsar wrote:
Istina je istina. Nema "religijske" istine. A definicija istine, kad bi je bilo, bi bilo nešto tipa "ono što jeste, ono kako jeste", mada zapravo istina se ne definiše jer je jedan od osnovnih jezičkih pojmova bez kojih zapravo nema ni samog jezika ili bilo koje jezičke komunikacije.![]()
religijka istina je bazirana na religijskom vjerovanju
- Irsar
#292 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Ili je nešto istina, ili nije. Logično, što bi rekli neki.Connaisseur Karlin wrote:religijka istina je bazirana na religijskom vjerovanju
U tom smislu, Islam (Kur'an i Sunnet) navode da su došli sa istinom, da prezentuju istinu, da zastupaju istinu, da jesu istina i tako redom. Dakle, ne - Islam ne tvrdi da postoji neka "Islamska istina", već tvrdi da je Islam kao takav istina.
Drugi par rukava je sada da li ti to možeš prihvatiti ili ne, meni je svejedno, ali ako si već pitala za poziciju Islama o istini, onda sam ti je i dao. Ti nisi obavezna vjerovati u to, ili prihvatiti to, ali bar trebaš shvatiti o čemu je ovdje riječ i šta Islam zapravo i zaista tvrdi.
- cendlerbing
#293 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
sekerbay wrote:Dokaz za postojanje meleka?
OK, challenge accepted
Omer, radijallahu anhu, rekao je: “Jednog dana dok smo sjedili kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pomoli se prema nama čovjek izrazito bijele odjeće, izrazito crne kose, na njemu se nisu vidjeli tragovi putovanja, a niko od nas ga nije poznavao. Sjeo je pored Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i prislonio svoja koljena uz njegova, a ruke je stavio na svoja stegna, i zatim rekao:
‘Muhammede, obavijesti me o islamu.’ Na to Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Islam je da svjedočiš da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik, da obavljaš namaz, daješ zekat, postiš ramazan i da hadž obaviš posjećujući Kabu, ako budeš u mogućnosti.’ Na to će onaj nepoznati čovjek: ‘Istinu si rekao.’ Kaže Omer: ‘Mi mu se začudismo, pita ga a zatim veli: ‘Istinu govoriš.’ Onda taj čovjek reče: ‘Obavijesti me o imanu.’ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovori: ‘Iman je da vjeruješ u Allaha, Njegove meleke, Njegove knjige, Njegove poslanike, Sudnji dan i da vjeruješ u Allahov kader – odredbu dobra i zla.’ Na to nepoznati čovjek reče: ‘Istinu si rekao, pa obavijesti me o ihsanu.’ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Ihsan je da obožavaš Allaha kao da Ga vidiš, jer ako ti Njega ne vidiš, On tebe, zasigurno, vidi.’ Zatim nepoznati čovjek reče: ‘Obavijesti me o Sudnjem danu (kada će nastupiti).’ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na to odgovori: ‘Upitani o tome ne zna ništa više od onoga koji pita.’ ‘Pa obavijesti me o njegovim predznacima’, reče nepoznati, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Kada robinja rodi svoju gospodaricu i kada vidiš gole, bose, siromašne čobane kako se nadmeću u gradnji.’ Zatim taj nepoznati čovjek ode. Nakon nekog vremena Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, me upita: ‘Omere, znaš li ko je bio onaj što me je pitao?’ Ja rekoh: ‘Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju.’ Onda Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘To je Džibril, došao vam je da vas poduči vašoj vjeri.
Smrcak15 wrote:
drugim rijecima kada bi bila u mogucnosti vidjeti andjela i to u njegovom izvornom obliku to znaci za tebe je to kraj na ovom svijetu, jer ga jedino mozes vidjeti kao obican smrtnik u ca su svoje smrti.
Dogovorite se.
- Connaisseur Karlin
#294 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
treba te vratitti u mekteb, basic 101Irsar wrote:Ili je nešto istina, ili nije. Logično, što bi rekli neki.Connaisseur Karlin wrote:religijka istina je bazirana na religijskom vjerovanju![]()
U tom smislu, Islam (Kur'an i Sunnet) navode da su došli sa istinom, da prezentuju istinu, da zastupaju istinu, da jesu istina i tako redom. Dakle, ne - Islam ne tvrdi da postoji neka "Islamska istina", već tvrdi da je Islam kao takav istina.
Drugi par rukava je sada da li ti to možeš prihvatiti ili ne, meni je svejedno, ali ako si već pitala za poziciju Islama o istini, onda sam ti je i dao. Ti nisi obavezna vjerovati u to, ili prihvatiti to, ali bar trebaš shvatiti o čemu je ovdje riječ i šta Islam zapravo i zaista tvrdi.
- Irsar
#295 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Nisam znao da si prisustvovala mektebskoj nastavi... Ili je moja mektebska nastava zaboravila reći da su istine koje Islam zastupa, zapravo, neka posebna vrsta "religijske istine", a ne istina kao takva.Connaisseur Karlin wrote:treba te vratitti u mekteb, basic 101Irsar wrote:Ili je nešto istina, ili nije. Logično, što bi rekli neki.Connaisseur Karlin wrote:religijka istina je bazirana na religijskom vjerovanju![]()
Ništa, Karlin, dobila si moj odgovor.
- Connaisseur Karlin
#296 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
haj'd priznaj da ne znas , radi sebeIrsar wrote:Nisam znao da si prisustvovala mektebskoj nastavi... Ili je moja mektebska nastava zaboravila reći da su istine koje Islam zastupa, zapravo, neka posebna vrsta "religijske istine", a ne istina kao takva.Connaisseur Karlin wrote:
treba te vratitti u mekteb, basic 101
Ništa, Karlin, dobila si moj odgovor.
- Irsar
#297 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Što bi te bilo sramota da lažeš sebe? Pa valjda si svoja, nemaš se šta stiditi.Connaisseur Karlin wrote:haj'd priznaj da ne znas , radi sebeili ti je drago i dalje zivjeti u neznanju
mene bi bilo sramota da lazem sebe
Hajd' ovako, 10:108 (Korkut):
Ovdje se misli na Kur'an. Muslimani, stoga, vjeruju da je Kur'an istina, da je Allah istina i tako dalje. Nigdje se u Kur'anu ne spominje "religijska istina", nigdje u vjeronauci (koliko je meni poznato, istina u današnjem vaktu skoro sve je moguće) se ne spominju "religijske istine" u smislu kao da su nešto drugo doli upravo istina.Reci: ”O ljudi, Istina vam dolazi od Gospodara vašeg, i onaj ko se uputi Pravim putem – uputio se za svoje dobro, a onaj ko krene stranputicom, krenuo je na svoju štetu, a ja nisam vaš odvjetnik.
Mislim, ovo je osnova osnova da tako kažem. Ako se i spominju "religijske istine" to se čini u smislu "istine koje su dio religije" ili "istine vezane za religiju", što nikako ne znači da one nisu istina. Jednostavno, istina ostaje kao takva.
- Connaisseur Karlin
#298 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
a zasto bi ti lagao sebeIrsar wrote:Što bi te bilo sramota da lažeš sebe? Pa valjda si svoja, nemaš se šta stiditi.Connaisseur Karlin wrote:haj'd priznaj da ne znas , radi sebeili ti je drago i dalje zivjeti u neznanju
mene bi bilo sramota da lazem sebe
![]()
Hajd' ovako, 10:108 (Korkut):
Ovdje se misli na Kur'an. Muslimani, stoga, vjeruju da je Kur'an istina, da je Allah istina i tako dalje. Nigdje se u Kur'anu ne spominje "religijska istina", nigdje u vjeronauci (koliko je meni poznato, istina u današnjem vaktu skoro sve je moguće) se ne spominju "religijske istine" u smislu kao da su nešto drugo doli upravo istina.Reci: ”O ljudi, Istina vam dolazi od Gospodara vašeg, i onaj ko se uputi Pravim putem – uputio se za svoje dobro, a onaj ko krene stranputicom, krenuo je na svoju štetu, a ja nisam vaš odvjetnik.
Mislim, ovo je osnova osnova da tako kažem. Ako se i spominju "religijske istine" to se čini u smislu "istine koje su dio religije" ili "istine vezane za religiju", što nikako ne znači da one nisu istina. Jednostavno, istina ostaje kao takva.
istina bazirana na vjerovanju, tebi je kao vjerniku nardjedno sto da vjerujes, bez narocitog obrazlozenja istine
- Irsar
#299 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Naređeno mi da vjerujem? Ma nemoj? Kako uopšte nekome može biti "naređeno" da u nešto vjeruje? Valjda je vjera nešto lično, nešto što neko ne može na silu strpati u tebe.
Ne, nije naređeno da se u nešto vjeruje, mislim to je smiješno i tvrditi. Čovjek u principu već nešto zna, i zna - u dubini sebe - da Bog postoji. To što neki takvo svoje znanje zatru samoobmanom je druga stvar. Ono što je vjernicima naređeno jeste da slijede podrazumijevane posljedice znanja. Jedna od njih je da činjenje zla je loše, da činjenje dobra je dobro. Kako ljudi ne mogu nužno znati sve finese dobrog života, onda je vjera tu da naredi ono što Bog zna bolje i što služi kao podsjetnik na takav život.
Ne, nije naređeno da se u nešto vjeruje, mislim to je smiješno i tvrditi. Čovjek u principu već nešto zna, i zna - u dubini sebe - da Bog postoji. To što neki takvo svoje znanje zatru samoobmanom je druga stvar. Ono što je vjernicima naređeno jeste da slijede podrazumijevane posljedice znanja. Jedna od njih je da činjenje zla je loše, da činjenje dobra je dobro. Kako ljudi ne mogu nužno znati sve finese dobrog života, onda je vjera tu da naredi ono što Bog zna bolje i što služi kao podsjetnik na takav život.
-
sekerbay
#300 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
De ti prvo još jednom pročitaj šta smo mi napisali, al sa razumijevanjem.cendlerbing wrote:Dogovorite se.
On govori o džibrilu u njegovom stvarnom obliku, a ja o istom meleku u ljudskom obliku.
Još jednom, nepoznati, mlad čovjek čistog odjela (ta čistoća nam govori da nije putnik, a u medini ga niko nije poznavao) dolazi među muslimane i postavlja pitanja.
Da se to nije desilo, medinski munafici bi rekli da omer i ostali ashabi lažu.
Al jok, svi su imali priliku da vide džibrila u ljudskom suretu.