drugi pogled na religiju

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#276 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote: nema potrebe ni za fejspalmiranjem o ti koji vjeruješ da je kamila izašla iz stijene ili Muhamed raspolovio Mjesec
Kako ne bih vjerovao, qale ša'ir:

Čas je došao i Mjesec se raspolutio
jer ovo nije vrijeme mjeseca,
ovo je vrijeme Ahmedovo!

(Dželaluddin Rumi)
Ma ja, to ono kad je baš glupo za vjerovati, onda valjaju i Rumijeve metafore
sve u zaštitu vlastith kipova
arzuhal

#277 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote:
Nurudin wrote: nema potrebe ni za fejspalmiranjem o ti koji vjeruješ da je kamila izašla iz stijene ili Muhamed raspolovio Mjesec
Kako ne bih vjerovao, qale ša'ir:

Čas je došao i Mjesec se raspolutio
jer ovo nije vrijeme mjeseca,
ovo je vrijeme Ahmedovo!

(Dželaluddin Rumi)
Ma ja, to ono kad je baš glupo za vjerovati, onda valjaju i Rumijeve metafore
sve u zaštitu vlastith kipova
Nikad ja nisam bio protivnik metafora, pjesništva i prenesenih značenja, samo sam se bremedetio infantilnoj zlouporabi istih :)
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#278 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

nećemo se svađati , samo kažem da je smiješno sa te pozicije koju zastupaš, kritikovati bilo čije mišljenje
Bloo
Globalna šefica

#279 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

Image
kerima1

#280 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Nurudine kako kroz tu tvoju duhovnost vidis suru ''Jusuf'' i pricu o Jusufu?
Zanima me onaj dio gdje se govori o njegovoj nadnaravnoj ljepoti i odupiranju zenskim spletkama.
arzuhal

#281 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

:meza1:
kerima1

#282 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

arzuhal wrote::meza1:
:hm:
arzuhal

#283 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

kerima1 wrote:
Pa interesantno pitanje :mrgreen:
zagortenej

#284 Re: drugi pogled na religiju

Post by zagortenej »

kerima1 wrote:Nurudine kako kroz tu tvoju duhovnost vidis suru ''Jusuf'' i pricu o Jusufu?
Zanima me onaj dio gdje se govori o njegovoj nadnaravnoj ljepoti i odupiranju zenskim spletkama.
Ti k'o da nisi gledala turske (španske)serije, šta se ima tu kontati :D
triconja

#285 Re: drugi pogled na religiju

Post by triconja »

kerima1 wrote:Nurudine kako kroz tu tvoju duhovnost vidis suru ''Jusuf'' i pricu o Jusufu?
Covjek volio samo sebe, svog jedinog sebe :lol: :lol: :lol:
kerima1

#286 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

arzuhal wrote:
kerima1 wrote:
Pa interesantno pitanje :mrgreen:
Ne brini ahlakli Nurudin nece nista bezobrazno protumaciti. :mrgreen:
Svidja mi se kako to on izvuce pouku na najljepsi nacin, zato sam odabrala pitanje iz najljepseg dijela Kur'ana, o najljepsem covjeku i najljepsem moralu.<3
kerima1

#287 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

zagortenej wrote:
Ti k'o da nisi gledala turske (španske)serije, šta se ima tu kontati :D
Jesam,al tu muskarci deru kosulje zenama, ovdje Jusuf biva proganjan od strane zena:))
Nurudin

#288 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Jusuf je simbol čiste svijesti koja ne potpada pod utjecaj uma, nego je obrnuto , um slijedi taj autoritet
koji se ne da zavesti. Žene su simbol zavodljivosti uma i koncepata, za koje se Jusuf odnosno svijest ne lijepi .
On je u tom stanju potpun, nema potrebu za drugim ili drugom, jer vidi da i nema drugosti , sve je Allah.
Zato on govori u iskušenjima koja mu priređuje um "dosta mi je Allah moj" , što u stvari znači "šta će mi dio
kad ja već imam sve" . U tome i jest njegova ljepota potpunosti i privlačnost koju to ima .
Njegova braća koja ga bace na početku u bunar, su u stvari isto razni "putevi" , svjetonazori, ideologije, religije, koje te kao
vode nekom "ispravnom " životu, a u stvari te bace na dno bunara jer ne podnose tu čistoću, slobodu da se bude ono što se jest.
Na kraju priče on njih prevari ali im i oprašta jer zna da su oni veza između njega i oca, koji je simbol boga koji ostaje bez očiju
odnosno prestaje gledati na svijet dok mu ne donesu Jusufovu poderanu košulju , i on ponovo progleda, jer se Jusuf vratio time na mjesto,
vratio se vid , zjenica njegovog oka.
Svijest je svijesna sebe ponovo i progleda. Jusuf i njegov otac su jedno te isto, a braća su umski prividi protoka vremena i odvojenosti.
Žene koje gule jabuke pa se počnu sjeći po prstima kad vide Jusufa , su primjeri misli , koje kad se pred njima ukaže svijest,
one same sebe posijeku.
kerima1

#289 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Nurudin wrote:
Jusuf je simbol čiste svijesti koja ne potpada pod utjecaj uma, nego je obrnuto , um slijedi taj autoritet
koji se ne da zavesti. Žene su simbol zavodljivosti uma i koncepata, za koje se Jusuf odnosno svijest ne lijepi .
On je u tom stanju potpun, nema potrebu za drugim ili drugom, jer vidi da i nema drugosti , sve je Allah.
Zato on govori u iskušenjima koja mu priređuje um "dosta mi je Allah moj" , što u stvari znači "šta će mi dio
kad ja već imam sve" . U tome i jest njegova ljepota potpunosti i privlačnost koju to ima .
Njegova braća koja ga bace na početku u bunar, su u stvari isto razni "putevi" , svjetonazori, ideologije, religije, koje te kao
vode nekom "ispravnom " životu, a u stvari te bace na dno bunara jer ne podnose tu čistoću, slobodu da se bude ono što se jest.
Na kraju priče on njih prevari ali im i oprašta jer zna da su oni veza između njega i oca, koji je simbol boga koji ostaje bez očiju
odnosno prestaje gledati na svijet dok mu ne donesu Jusufovu poderanu košulju , i on ponovo progleda, jer se Jusuf vratio time na mjesto,
vratio se vid , zjenica njegovog oka.
Svijest je svijesna sebe ponovo i progleda. Jusuf i njegov otac su jedno te isto, a braća su umski prividi protoka vremena i odvojenosti.
Žene koje gule jabuke pa se počnu sjeći po prstima kad vide Jusufa , su primjeri misli , koje kad se pred njima ukaže svijest,
one same sebe posijeku.
O hvala kako to znas lijepo tumaciti,a nas Arzo se prepao da ti neces okrnit cast moralnome Jusufu:)
Kako tumacis onaj ajet o sihru gdje su dva meleka ucila ljude kako praviti sihre, kako rastaviti muza od zene?
Nurudin

#290 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Svi smo mi "opsihireni" , a dva meleka su dvije polutke mozga , pa nas onda opsihire i rastave od Boga,Cjeline kako god.
HardcoreMX

#291 Re: drugi pogled na religiju

Post by HardcoreMX »

..mozda je mocna i preslaba rijec za opisati mocna...
Smrcak15

#292 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

TLR wrote:Nije se za pohvaliti, ali ja nikad čuo za legendu o Jusufu. Ima li takvog kod Jevreja i kršćana?

Znam da su bili Jusuf Pušina i Jusuf Prazina nekad 90tih, al nisu to ti garant... :cry:
To nije legenda nego historijska licnost, to je i biblijski poslanik kojem je Bog dao ogromnu ljepotu na koju zene bas nisu bile imune.
Bloo
Globalna šefica

#293 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
TLR wrote:Nije se za pohvaliti, ali ja nikad čuo za legendu o Jusufu. Ima li takvog kod Jevreja i kršćana?

Znam da su bili Jusuf Pušina i Jusuf Prazina nekad 90tih, al nisu to ti garant... :cry:
To nije legenda nego historijska licnost, to je i biblijski poslanik kojem je Bog dao ogromnu ljepotu na koju zene bas nisu bile imune.
Ima li kakva slika doticnog....pitam za jaranicu.. :zoka:
Smrcak15

#294 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

Ima li kakva slika doticnog....pitam za jaranicu.. :zoka:
Moci ces jedino takve muskarce vidjeti u Raju, kao sto je opisano u hadisima izgled muskaraca u raju, da ce biti bez brada i dlakavosti po tijelu, savrsenih proporcija i izgledom na Jusufa u dobi od 33 godine.

Kao sto se obecava lijepe i atraktivne zene muskarcima tako isto se obecava zenama lijepi muskarci kao jusuf...cija je ljepota ocaravala zene da su govorile za njega ovo nije covjek ovo je andjeo plemeniti.
Bloo
Globalna šefica

#295 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

Bez brade...nedlakavih nogu...
Count me in :lol:
Smrcak15

#296 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

TLR wrote:
Smrcak15 wrote:

Stipu sad to. Tebi je historijska ličnost, meni legenda.

Kako skonča jado? U Raju sa ženetinama :lol: ili je zaplatio što je takav plah bio?
U raju sta?? Zaplatio sta???

De malo bolje sredi ta pitanja a ne ko da je pijanac poslije velike zurke zasio za tastaturu i poceo pisati :)
Smrcak15

#297 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

TLR wrote:Je li Jusuf umro?

Je li Jusuf bio neki super-pozitivac ili negativac?
Je li za rasporediti se u vatru ili da se bavi trebama?
Cuj jeli umro, jok evo ga na kafi kod mene.....ah svasta :)

Super pozitivac, pa htjela vladareva zena da pocini blud na silu tj. Da ga siluje a on je odbio od sebe iako je lijepa bila iako mu je prijetila tamnicom izabrao je tamnicu prije nego da blud pocini i ogrijesi se.
Smrcak15

#298 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

TLR wrote:
Smrcak15 wrote:
TLR wrote:Je li Jusuf umro?

Je li Jusuf bio neki super-pozitivac ili negativac?
Je li za rasporediti se u vatru ili da se bavi trebama?
Cuj jeli umro, jok evo ga na kafi kod mene.....ah svasta :)

Super pozitivac, pa htjela vladareva zena da pocini blud na silu tj. Da ga siluje a on je odbio od sebe iako je lijepa bila iako mu je prijetila tamnicom izabrao je tamnicu prije nego da blud pocini i ogrijesi se.
I onda mu je destinacija raj i vječni zadatak da bludniči skim stigne i sjeća se ote siledžijke.
Jadni Jusuf.
Nema to skim stigne u raju, nije ti raj whorehouse/bordel da se ulazi i izlazi kako ko hoce.
triconja

#299 Re: drugi pogled na religiju

Post by triconja »

TLR wrote:
Smrcak15 wrote: Moci ces jedino takve muskarce vidjeti u Raju, kao sto je opisano u hadisima izgled muskaraca u raju, da ce biti bez brada i dlakavosti po tijelu, savrsenih proporcija i izgledom na Jusufa u dobi od 33 godine.
Ni nalik sam na tog (fizički) niti u 33. niti ikad. Počeo se brijat' u šestom, a bradu pustio u osmom razredu a kad dodamo i to ispiranje mozga - kad se sve sumira, to definitivno ne bih bio ja. Mati me rođena ne bi prepoznala.

Ja sam počeo pa i prekidam ovu priču ovdje. Nije za ove teme.
Odes u raj a nemas pojma ko si i sto si tu. Pogledas se u ogledalo kad ono drugi covjek (jusuf) umjesto tebe :izet: :izet: :izet:
kerima1

#300 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Moci ces jedino takve muskarce vidjeti u Raju, kao sto je opisano u hadisima izgled muskaraca u raju, da ce biti bez brada i dlakavosti po tijelu, savrsenih proporcija i izgledom na Jusufa u dobi od 33 godine.
Pun svijet ovakvih muskaraca jarane saamo ne gledas haha.
Znaci u Raju smo vec.
Locked