Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#276 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

sekerbay wrote:Ili se osjeća dužnim da vam dostavi ono što smatra istinom. More l bit da je oto?
Kao što rekog, interesantno je da nemamo ateističkog pandana Smrčku. Na svim temamam unutar PF Religije.
Zašto se mi ne osjećamo dužnim da dostavimo ono što smatramo istinom...?
ExNihilo

#277 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:
sekerbay wrote:Ili se osjeća dužnim da vam dostavi ono što smatra istinom. More l bit da je oto?
Kao što rekog, interesantno je da nemamo ateističkog pandana Smrčku. Na svim temamam unutar PF Religije.
Ma ima i takvih. Doduše, bez slika.
Bloo
Globalna šefica

#278 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:
Barem 4-5 forumaša je krenulo Tovelijevim putem.
Možda je Smrcak ateistički trojanski konj :D
Prikriveni ateistički trik ...
ExNihilo

#279 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:
ExNihilo wrote:
To sam ja davno rekao. Najefikasniji ateistički evangelist na forumu. I šire!
Bloo
Globalna šefica

#280 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:
Ma ima i takvih. Doduše, bez slika.
Ovaj combo verbalnog i slikovitog...nisam zapazila.
Ovaj žar i gorljivost - nekako i sa ateističke strane je mlak pristup,...
Bloo
Globalna šefica

#281 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Druže Smrčak, Noćna straža je uz vas!
Svakim danom smo sve brojniji!

:napoleon:
Smrcak15

#282 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

to je to :thumbup:

Kao vjerniku nije dozovljeno drzati vjeru samo za sebe, kao da je to necija cacevina, i niko vise ne smije da okusi to, to Bog zabrnjiva, islam je poslat cijelu svijetu a ne odredjenoj grupi ljudi.

meni je u interesu ako ja vec znam put koji vodi prema Raju da povedem tim putem za sobom milione ljudi, nije mi u interesu da okrenu glavu od Boga i idu prema paklu....zelja mi je da u Raju dok onako sjedimo i pricamo o proslom zivotu se prisjetimo ovih forumskih dana, u smislu sjecas li se kad smo intelektualnme bitke vodili po forumu :lol: i tako to

nek se samo zamisle, sta evo da je istina ono sto mi pricamo ovdje, da raj postoji, i onda poslije smrti na sudnjem danu vidis Raj, sta mislis kolika bi zelja bila da udju ako jos i pakao vide sa svoje lijeve strane, imas sa jedne strane ljepotu raja i sa druge strane grozotu pakla, sta mislis kolika bi zelja bila za ulaskom u Raj i spasavanje o grozota pakla u tom trenutku, ogromna i nemoze se izmjeriti.

Ako ti neko prijeti sa necim kao sto Bog prijeti paklom, onda se treba to uzeti u obzir za nase bolje da se opametimo.

a evo i hipoteticki da nema ni raja ni pakla, ok, fineee, nikom nista onda idemo u nistavilo 0:0, nema pobjednika

ali onako dok legnes navecer, u mraku sam u svojim mislima , zamislis sebe, sta evo da mi smrti dolazi uskoro i da je istina sve sto Kur'an kaze, sta ce btii samnom ?? to svako treba da se zapita...a ako okrenemo glavu o toga i to smatramo kao kad muha sleti na nos pa samo onako odmahnemo rukom....sta ako bi se desilo da predjes na onaj svijet u tom stanju i sve istina sto je Kur'an govorio a covjek okretao glavu od toga, kako ce se onda spasiti????

Imamo sad jednu sansu na ovom svijetu i gotovo vise, kada dusa dodje do kljucni kosti, gotovo je vise za vjekove vjekova, nema popravka...da li onda da ne uzmemo za ozbiljno to kad nas neko upozorava.

mudra osoba ce razmisliti, uzeti pouku, jedna od odlika mudrosti je uzimanje pouke.
arzuhal

#283 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote: Barem 4-5 forumaša je krenulo Tovelijevim putem.
Ja sam imao prilike da upznam ili vidim takve ljude, što uživo što nako, da ih propratim...U oba smjera.
ExNihilo

#284 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

arzuhal wrote:
Ja sam imao prilike da upznam ili vidim takve ljude, što uživo što nako, da ih propratim...U oba smjera.
Kakva ljude? :D
Smrcak15

#285 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
ExNihilo wrote:
mozda ovo mozda ono mozda ovo mozda ono mozda ovo mozda ono :-) :-)
KIseljak12

#286 Re: Ateizam vs. Religija

Post by KIseljak12 »

ExNihilo wrote:
arzuhal wrote:
Murtede.
Smrcak15

#287 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
nema te zato sto ateizam sam po sebi nije nuklearni pogon kao sto je islam, islam je nuklearni reaktor , pokretacka snaga, ili je koristis kako treba ili kako ne treba :) islam je neizcrpni izvor energije.

sve sto ga vise napadas i istrazujes on sve jaca i jaca.

kada bacas i drvlje i balegu na njega on sve jaci i jaci, kao sto je vatra jaca i jaca kada ubacujes drvlje i bioloski otpad u nju :D
Last edited by Smrcak15 on 14/03/2018 10:21, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#288 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Kao vjerniku nije dozovljeno drzati vjeru samo za sebe, kao da je to necija cacevina, i niko vise ne smije da okusi to, to Bog zabrnjiva, islam je poslat cijelu svijetu a ne odredjenoj grupi ljudi.

Imamo sad jednu sansu na ovom svijetu i gotovo vise, kada dusa dodje do kljucni kosti, gotovo je vise za vjekove vjekova, nema popravka...da li onda da ne uzmemo za ozbiljno to kad nas neko upozorava.

mudra osoba ce razmisliti, uzeti pouku, jedna od odlika mudrosti je uzimanje pouke.
Gledaj, razumijem ja tebe (donekle), ali ti mene uopšte ne.
Pidjeli ti sa mnom lijepe i mudre misli, naputke koji su univerzalni, nije meni problem pročitati nešto novo i primjeniti nešto praktično što smatram da je univerzalno. Vraćamo se na ono Be kind...

Da, imamo jednu šansu, jer poslije nema ništa. I trudim da ispunim život dobrim, lijepim, promišljanjima, preispitivanjima...i da pratim maksimu Be kind.

Ako ja sebe ne mogu pogledati u oči u ogledalu na kraju dana/života, sebe kao jedinog mjerila za vlastiti život i postupke, stvarno me ne interesuje to tvoje kad dusa dode do kljucne kosti, pakao, dzennet...
Bloo
Globalna šefica

#289 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote: nema te zato sto ateizam sam po sebi nije nuklearni pogon kao sto je islam, islam je nuklearni reaktor , pokretacka snaga, ili je koristis kako treba ili kako ne treba :) islam je neizcrpni izvor energije.
kada bacas i drvlje i balegu na njega on sve jaci i jaci, kao sto je vatra jaca i jaca kada ubacujes drvlje i bioloski otpad u nju :D
Opet ja i ti o fekalijama :D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#290 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

Nije to nikakav osjećaj dužnosti, nego osjećaj nesigurnosti u vlastite stavove i vjeru.
To je podsvjestan proces, koji ga goni da uvjerava druge u svoje "istine" , jer tako u stvari uvjerava i mantra sam sebi.
Inače, ni puno rafiniraniji vjernici od Smrčka, ne trpe da pored njih postoji čak i neka alternativa , a kamoli totalna negacija
istinitosti njihovih uvjerenja.
Oni to dožive kao prijetnju i ne postoji uopšte neki prostor za pluralizam, čak ni unutar jedne religije.
To je vidljivo u svim religijama ali u islamu najviše, jer vidimo koliko se samo mrz suniti i šiti, pa onda unutar sunita vehabije
i sufije, unutar sufija i unutar vehabije, opet sukobi između heretika i pravovjernih, te između tekfiraca i selefija.
Smrcak15

#291 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote: Ako ja sebe ne mogu pogledati u oči u ogledalu na kraju dana/života, sebe kao jedinog mjerila za vlastiti život i postupke, stvarno me ne interesuje to tvoje kad dusa dode do kljucne kosti, pakao, dzennet...
dobro, ali sta ako ti neko kaze, na auto putu se otvorila ogromna rupa, nemoj ici tim putem.

ako si dobila upozorenje, hoces li ti reci

stvarno me ne interesuje to tvoje prepadanje sa rupom na putu, idem ja kuda hocu, cak sta vise ne vjerujem ti da ima ikakva rupa

Mudar covjek kada ga neko upozorava na nesto ce dobro i temeljito prostudirat stvar, a ne mudar covjek odmahne rukom kao kad muha padne na nos.

kada neko kaze, jarane imas opasnost tu,

ahaaa, super hvala ti, daj da prostudiram to kolika je opasnost, da vidim jeli to tako bas, ima li zaista opasnosti.

za mene su to osobe mudre
Smrcak15

#292 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote: nema te zato sto ateizam sam po sebi nije nuklearni pogon kao sto je islam, islam je nuklearni reaktor , pokretacka snaga, ili je koristis kako treba ili kako ne treba :) islam je neizcrpni izvor energije.
Opet ja i ti o fekalijama :D
ta balega je sve one gluposti sto nurudin, towelie, asubarnipak i ostala ateisticka raja bacaju na islam

to je ta simbolika, zato sam to uzeo kao primjer jer sam ciljao na njihove napade na islam sto su po mom misljenju jedna obicna balega, ali dobro nekad dodje i balega, kao gnojivo, znas sta bude kad se gnojivo baca na njivu, raste bilje raznoliko....tako i islam u srcu buja i radja nove emocije ideje, misli, spoznaje itd kada se nekad baca balega na njega. :D
arzuhal

#293 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:
arzuhal wrote:
(Dopusti da nam se misli nisu posložile i podudarile) Pa te ljude za koje bi Nurudin i neki drugi rekli (jer se tako i objašnjavalo od strane pojedinih forumaša, ne pokušavam nekome nešto staviti u usta, neka me slobodno isprave) kako su mnogo snažniji, slobodoumniji i sl. od drugih jer su spremni da svoj život i sistem vrijednosti kojem pripadaju ili ne pripadaju podvrgnu sumnji i propitivanju pa iz toga, onda, promijene svoje stavove i usvoje neke nove, sada kritički promišljene i utemeljene, i tome slično. @towelie se uzimao kao jedan od primjera takvih ljudi. Pošto je čovjek banovan ne želim o njemu raspravljati, spominjem ga jer si ga ti spomenuo.

Tu, u takvim riječima i objašnjenjima kako neko i zbog čega neko može promijeniti stavove i uvjerenja ima dosta istine, to su činjenice, slažem se. Ali meni je, u životu i baš s tim primjerima na koje mislim, bila interesantna ta radikalna transformacija kod jedne vrste ljudi koji imaju nešto (šta je to "nešto", o tome bi se dalo..) zajedničko: znam čovjeka koji je, kada sam ga upoznao i možda baš prvi put kad sam pio kahvu za istim stolom za kojim je sjedio i on, sa svojom suprugom, tako sočno i glasno opsovao Boga svojoj supruzi (formalno, jer mu je dala "povod" kakvog žene muškarcima daju napretek, jel), a ja sam imao razloga vjerovati da je ta i takva psovka bila indirektno i suštinski upućena meni, kasten.
Par godina je prošlo i taj čovjek je postao radikalni vehabija koji bi sad ženu namlatio jer neće makar da hidžab stavi kad već neće nikab, davi rodbinu pričama u džehenemu i Armagedonu, zahtijeva da počnu klanjati, a doskora je pružao moralnu podršku svakome ko želi ići u džihad u Siriju, pa da kao šehid sutra u džennetu jede kajmak na kajmaku!
Ensar Zgodić, novinar, prije par mjeseci gostovao je i kod Malagurskog: vatreni vehabija ideološki začet u džematu džamije "Kralj Fahd" danas je vatreni zagovornik cjepanja BiH ili što veće autonomije tri etnička entiteta, govori srpskim jezikom (kako on naglašava, vjerovatno iz razloga pobijanja "bosanskog jezika"), razotkriva islamističko-bošnjačke podvale, mitologizaciju, radikalizam, itd.

Nešto naprosto nije ok, po meni, kod ljudi koji za kratko vrijeme pretrče takav put, i ne znam gdje će završiti sutra. Tako ja, a drugi kako vole i misle...

Ja, kao usporeni, flegmatični bh. musliman, s ganc novim i neotpakovanim kritičkim umom, sklon dogmatizmu, više volim ustrajne i poštene ateiste u čiji razumni i ljudski ćafirluk uvijek mogu položiti nade, nego te neke ljudske čigre koje Repati vrti k'o ništa...Da nam se Allah smiluje svima i uputi na Pravi put, amin.
Bloo
Globalna šefica

#294 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
ta balega je sve one gluposti sto nurudin, towelie, asubarnipak i ostala ateisticka raja bacaju na islam

to je ta simbolika, zato sam to uzeo kao primjer jer sam ciljao na njihove napade na islam sto su po mom misljenju jedna obicna balega, ali dobro nekad dodje i balega, kao gnojivo, znas sta bude kad se gnojivo baca na njivu, raste bilje raznoliko....tako i islam u srcu buja i radja nove emocije ideje, misli, spoznaje itd kada se nekad baca balega na njega. :D
Što nas dovodi do hipotetičke, možda i željene, situacije...
Ako Towelie prestane bacati balegu na tebe, ti ćeš manje gorljivo da postavljaš slikovnice?
Odnosno, ako nestane balege na tom nekom većem plain of things, islam u tvom srcu će manje bujati i rađati nove ideje, misli spoznaje, ali ne i zamrijeti?
Čudna dinamika stvari.
Bloo
Globalna šefica

#295 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote: Nešto naprosto nije ok, po meni, kod ljudi koji za kratko vrijeme pretrče takav put, i ne znam gdje će završiti sutra. Tako ja, a drugi kako vole i misle...
Ja, kao usporeni, flegmatični bh. musliman, s ganc novim i neotpakovanim kritičkim umom, sklon dogmatizmu, više volim ustrajne i poštene ateiste u čiji razumni i ljudski ćafirluk uvijek mogu položiti nade, nego te neke ljudske čigre koje Repati vrti k'o ništa...Da nam se Allah smiluje svima i uputi na Pravi put, amin.
Neko jednom rece ovdje, za nekog od tih što si ih nabrojao, da ako se okrenuše na drugu stranu, da nikada nisu iskreno ni pripadali početnoj strani.
Ja bih to aplicirala na ekstremizam (ateistički i religijski) koji obitava u dimenziji besmisla, na granici umnog sljepila i duševne netolerancije.
Ekstremi će težiti da opet odu u ekstrem, bez obzira na suprostavljene polaritete originalnih stavova.
ExNihilo

#296 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

arzuhal wrote:
ExNihilo wrote:
arzuhal wrote:
(Dopusti da nam se misli nisu posložile i podudarile) Pa te ljude za koje bi Nurudin i neki drugi rekli (jer se tako i objašnjavalo od strane pojedinih forumaša, ne pokušavam nekome nešto staviti u usta, neka me slobodno isprave) kako su mnogo snažniji, slobodoumniji i sl. od drugih jer su spremni da svoj život i sistem vrijednosti kojem pripadaju ili ne pripadaju podvrgnu sumnji i propitivanju pa iz toga, onda, promijene svoje stavove i usvoje neke nove, sada kritički promišljene i utemeljene, i tome slično. @towelie se uzimao kao jedan od primjera takvih ljudi. Pošto je čovjek banovan ne želim o njemu raspravljati, spominjem ga jer si ga ti spomenuo.

Tu, u takvim riječima i objašnjenjima kako neko i zbog čega neko može promijeniti stavove i uvjerenja ima dosta istine, to su činjenice, slažem se. Ali meni je, u životu i baš s tim primjerima na koje mislim, bila interesantna ta radikalna transformacija kod jedne vrste ljudi koji imaju nešto (šta je to "nešto", o tome bi se dalo..) zajedničko: znam čovjeka koji je, kada sam ga upoznao i možda baš prvi put kad sam pio kahvu za istim stolom za kojim je sjedio i on, sa svojom suprugom, tako sočno i glasno opsovao Boga svojoj supruzi (formalno, jer mu je dala "povod" kakvog žene muškarcima daju napretek, jel), a ja sam imao razloga vjerovati da je ta i takva psovka bila indirektno i suštinski upućena meni, kasten.
Par godina je prošlo i taj čovjek je postao radiklani vehabija koji bi sad ženu namlatio jer neće makar da hidžab stavi kad neće nikab, davi rodbinu pričama u džehenemu i Armagedonu, zahtijeva da počnu klanjati, a doskora je pružao moralnu podršku svakome ko želi ići u džihad u Siriju, pa da kao šehid sutra u džennetu jede kajmak na kajmaku!
Ensar Zgodić, novinar, prije par mjeseci gostovao je i kod Malagurskog: vatreni vehabija ideološki začet u džematu džamije "Kralj Fahd" danas je vatreni zagovornik cjepanja BiH ili što veće autonomije tri etnička entiteta, govori srpskim jezikom (kako on naglašava, vjerovatno iz razloga pobijanja "bosanskog jezika"), razotkriva islamističko-bošnjačke podvale, mitologizaciju, radikalizam, itd.

Nešto naprosto nije ok, po meni, kod ljudi koji za kratko vrijeme pretrče takav put, i ne znam gdje će završiti sutra. Tako ja, a drugi kako vole i misle...

Mislim da praviš brutalnu generalizaciju konvertita. Uzrok tome je vjerovatno survivorship bias: oni koji se konvertuju, pa svojim stavovima dave okolinu, logično, upadaju u oči. Oni koji se konvertuju, pa svojim stavovima ne dave okolinu, ne upadaju u oči. Zbog toga se, pogrešno, čini da svi pripadaju prvoj skupini.

A ni uzorak ti nije naročito reprezentativan. :D
sekerbay

#297 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

Bloo wrote: Zašto se mi ne osjećamo dužnim da dostavimo ono što smatramo istinom...?
Reci mi da se šališ :D
A šta bi to ti nama dostavila, pitam se... Ja :oops:
Možda onu use-nase-podase dogmu kojoj svjedočimo u svakodnevnom životu :?
Et, reci mi šta bi to jedan ateista mogo dostavit i koje su to dokazane istine koje bi nam mogo prezentirat?
Bloo
Globalna šefica

#298 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

sekerbay wrote:
Bloo wrote: Zašto se mi ne osjećamo dužnim da dostavimo ono što smatramo istinom...?
Reci mi da se šališ :D
A šta bi to ti nama dostavila, pitam se... Ja :oops:
Možda onu use-nase-podase dogmu kojoj svjedočimo u svakodnevnom životu :?
Et, reci mi šta bi to jedan ateista mogo dostavit i koje su to dokazane istine koje bi nam mogo prezentirat?
Gospođo, ne provocirajte :D Nije lijepo.
sekerbay

#299 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

Prva si počela :mrgreen:
Čuj da ateista neš dostavi :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#300 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

sekerbay wrote:Prva si počela :mrgreen:
Čuj da ateista neš dostavi :mrgreen:
Peace out.