ExNihilo wrote:arzuhal wrote:ExNihilo wrote:
Barem 4-5 forumaša je krenulo Tovelijevim putem.
Ja sam imao prilike da upznam ili vidim takve ljude, što uživo što nako, da ih propratim...U oba smjera.
Kakva ljude?

(Dopusti da nam se misli nisu posložile i podudarile) Pa te ljude za koje bi Nurudin i neki drugi rekli (jer se tako i objašnjavalo od strane pojedinih forumaša, ne pokušavam nekome nešto staviti u usta, neka me slobodno isprave) kako su mnogo snažniji, slobodoumniji i sl. od drugih jer su spremni da svoj život i sistem vrijednosti kojem pripadaju ili ne pripadaju podvrgnu sumnji i propitivanju pa iz toga, onda, promijene svoje stavove i usvoje neke nove, sada kritički promišljene i utemeljene, i tome slično. @towelie se uzimao kao jedan od primjera takvih ljudi. Pošto je čovjek banovan ne želim o njemu raspravljati, spominjem ga jer si ga ti spomenuo.
Tu, u takvim riječima i objašnjenjima kako neko i zbog čega neko može promijeniti stavove i uvjerenja ima dosta istine, to su činjenice, slažem se. Ali meni je, u životu i baš s tim primjerima na koje mislim, bila interesantna ta radikalna transformacija kod jedne vrste ljudi koji imaju
nešto (šta je to "nešto", o tome bi se dalo..) zajedničko: znam čovjeka koji je, kada sam ga upoznao i možda baš prvi put kad sam pio kahvu za istim stolom za kojim je sjedio i on, sa svojom suprugom, tako sočno i glasno opsovao Boga svojoj supruzi (formalno, jer mu je dala "povod" kakvog žene muškarcima daju napretek, jel), a ja sam imao razloga vjerovati da je ta i takva psovka bila indirektno i suštinski upućena meni, kasten.
Par godina je prošlo i taj čovjek je postao radikalni vehabija koji bi sad ženu namlatio jer neće makar da hidžab stavi kad već neće nikab, davi rodbinu pričama u džehenemu i Armagedonu, zahtijeva da počnu klanjati, a doskora je pružao moralnu podršku svakome ko želi ići u džihad u Siriju, pa da kao šehid sutra u džennetu jede kajmak na kajmaku!
Ensar Zgodić, novinar, prije par mjeseci gostovao je i kod Malagurskog: vatreni vehabija ideološki začet u džematu džamije "Kralj Fahd" danas je vatreni zagovornik cjepanja BiH ili što veće autonomije tri etnička entiteta, govori srpskim jezikom (kako on naglašava, vjerovatno iz razloga pobijanja "bosanskog jezika"), razotkriva islamističko-bošnjačke podvale, mitologizaciju, radikalizam, itd.
Nešto naprosto nije ok, po meni, kod ljudi koji za kratko vrijeme pretrče takav put, i ne znam gdje će završiti sutra. Tako ja, a drugi kako vole i misle...
Ja, kao usporeni, flegmatični bh. musliman, s ganc novim i neotpakovanim kritičkim umom, sklon dogmatizmu, više volim ustrajne i poštene ateiste u čiji razumni i ljudski ćafirluk uvijek mogu položiti nade, nego te neke ljudske čigre koje Repati vrti k'o ništa...Da nam se Allah smiluje svima i uputi na Pravi put, amin.