Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post Reply
hizo ramidovic

#276 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hizo ramidovic »

Duka Dizel wrote:
hizo ramidovic wrote:Uzmite samo nacionalne sastave vojske, policije, drzavnih organa i sl.
Imas li ti te podatke?
Trebas pitati malo starije ljude koji su prije rata bili npr. u policiji, vojsci itd.
Konkretno, evo moj primjer:
Osnovna skola koju sam pohadjao obuhvatala je podrucje cca 6000 stanovnika, a po popisu iz 1991. bilo je oko 55% Muslimana/Bosnjaka, 25% Srba, 15% Hrvata i oko 5% ostalih. Skola je imala po 4 odjeljenja u svakom razredu. Do IV razreda je dakle bilo 16 odjeljenja koja su vodila 16 ucitelja. Od tih 16 ucitelja 15 su bili Srbi i jedna uciteljica Hrvatica. Od 20 nastavnika visih razreda bilo je 6 Muslimana/Bosnjaka, 13 Srba i jedna Albanka. Direktor, pedagogica i bibliotekarka bili su Srbi a sekretar je bio Musliman. Zanimljivo je da je od ukupnog broja Srba svega 5 bilo domicilnih, ostali su bili iz istočne Bosne, istočne Hercegovine, Crne Gore, Bos.krajine...
Treba li jos?
adelkam

#277 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by adelkam »

Duka Dizel wrote: Ako ćemo tražiti dokument koji utro put raspadu Jugoslavije, onda je to Ustav iz 1974 godine. On je donet izmedju ostalog da bi smirio nacionalističke strasti sa jedne strane, ali je posadio klicu nezadovoljstva koja će kasnije raspiriti iste takve strasti sa druge strane.
Evo ovdje sam stao i meni dosta. Eto to su ti rezultati Memoranduma, upravo to sto pises..

Dakle ovako je bilo. Srbija je pogazila ustav iz 1974 jer se osjecala ugrozenom i ukinula autonomije. Zasto Srbija ako vec nije zeljela uspostaviti dominaciju u SFRJ nije nakon toga insistirala na povlacenju clanova Predsjednistava SFRJ koji su po Ustavu dolazili iz autonomnih pokrajina?

Zanimljiva je cinjenica da je politiku koju je vodila Srbija i Milosevic svako u svijetu procitao, samo jedan dio vas Srba niste ili pak ne mozete da se pomirite s tim.
Zasto se i taj Milosevic i tadasnji vojni vrh JNA pozivao na Ustav (na koji su se vec posteno posrali) kada su republike krenule ka otcjepljenju? Izgleda da su se malo preracunali i da se krsenje Ustava ispostavilo kao los posao.
Dakle ja mogu da pisam po Ustavu SFRJ a ti ne mozes? Fino Boga mi... Jos 1991 Generalstab JNA po nalogu Milosevica je zelio da srusi republicka rukovodstva u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH. Cak su slali i Veljka Kadijevica u Rusiju da trazi odobrenje za vojnu upravu u SFRJ a od Predsjednistva odluku o vanrednim mjerama. Mos misli :-)
Pod plastom ugrozenosti Srba se uspostavljala dominacija i to nije bio krajnji cilj. Krajnji cilj je bilo nesto sasvim drugo a ti sviraj sta hoces ovdje.

Mogu samo preporuciti jos clanak od prije mjesec dana :Memorandum SANU, Miloševićev nož za klanje Jugoslavije http://balkans.aljazeera.net/vijesti/me ... ugoslavije
Last edited by adelkam on 05/01/2018 11:04, edited 2 times in total.
kiligonzales

#278 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by kiligonzales »

Duka Dizel wrote:
Odakle ovo boldovano, molim lepo?
Odakle?
Ko je to planirao da uvede srpsku dominaciju u BiH? Zašto se to tako tumači?
Po istoj tački optužnice kao i Alija tih godina je osudjen recimo i Vojislav Šešelj, koji je javno istupao u odbranu Alije Izetbegovića. A najglasniji u zalaganju za oslobadjanje optuženih Mladih Muslimana je bio zanimljivo Dobrica Ćosić, koji će kasnije biti prozivan da je pod njegovim uticajem sastavljen Memorandum SANU, kao navodno strateški dokument za ostvarivanje srpske dominacije.
Nešto tu ne štima u tvojim tvrdnjama.

Ni Islamska deklaracija ni Memorandum SANU nisu imali krucijalni značaj za dogadjaje koji će uslediti kasnije. SFRJ je imala svoje probleme politčke i ekonomske prirode. Neki su se gurali pod tepih, neki nisu...ali nema sumnje da bi djavo kad tad došao po svoje, sve i da nije bilo ovih dokumenata.
Oni nisu bili uzroci problema.
Ako ćemo tražiti dokument koji utro put raspadu Jugoslavije, onda je to Ustav iz 1974 godine. On je donet izmedju ostalog da bi smirio nacionalističke strasti sa jedne strane, ali je posadio klicu nezadovoljstva koja će kasnije raspiriti iste takve strasti sa druge strane.

A MS i ID su samo u datom momentu bili nekakva jeres na koju jugoslovenska javnost nije bila navikla. Navikla se javnost bila na slovenački nacionalizam i njihovo naglašavanje posebnosti koja se ogledala najviše u privrednoj razvijenosti, progutala je javnost svojevremeno i hrvatski MASPOK i hrvatske nacionalističke zahteve, navikla se javnost i na stalno albansko nacionalno talasanje i "Kosovo Republjik"...ali da Srbi kao najveći narod u SFRJ budu nezadovoljni i imaju neke nacionalne aspiracije...to je smatrano za jako opasno.

Sa druge strane, ne treba ni naglašavati kako je za to vreme "neobičan" bio Alijin religiozni islamski manifest, nastao na periferiji islamskog sveta, u srcu hrišćanske Evrope, u komunističkoj zemlji sa naučnim ateizmom kao vladajućom ideologijom.

Ono što čini razliku sem sadržinske forme je činjenica da je Islamska deklaracija puštena u svet 1970 godine, pa posle publikovana kao neki disidentski samizdat 1983 godine, a onda ju je Alija zvanično objavio i u Sarajevu 1990 godine.
Tako da ne može stojati priča da Islamsku deklaraciju valja posmatrati samo u kontekstu vremena kad je prvi put objavljena, jer taj neki kontinuitet objavljivanja dokazuje da je manifest imao trajniji karakter.
Valjda bi u suprotnom Alija 1990 godine bar nešto ispravio ili doradio originalno izdanje i prilagodio ga aktuelnom vremenskom trenutku.

S druge strane Memorandum SANU je dokument koji zvanično nikad i nigde nije objavljen. Njene neodvršene radne verzije se dokopao novinar Večernjih Novosti i objavio neke delove u novinama, prateći njen tekst negativnim kritičkim osvrtima. Sama činjenica da je dokument na taj način dospeo u javnost, dovoljno govori o poverljivosti i strateškom značaju.
Vidljivo u dogadjajima kasnije. Pozderci su bili najuticajniji politicari Muslimana sa velikim M toga vremena ili ti ga Bosnjaka kasnije. Da bi shvatio tezinu njihove bitnosti u komunistickoj BiH, trebao bi se pozabaviti historijom te porodice. Ne možeš napadati kontinuirano članove te porodice koji su bili u samom vrhu KP BiH i očekivati da ti se ne vrati, što se Šešelju svakako dogodilo kada je 84-te pao u tvorza. Na kraju je morao iz Sa otici za BG. Kontas li sad sto su Pozderci bili bitni i mangupi u BiH?

Ko je Alija Izetbegović bio tada i po čemu je bitan da se za njega zauzima Dobrica Ćosić? Ajde reci po cemu je on do sarajevskog procesa bio poznat i bitan za politicki zivot BiH da se za njega zauzima Dobrica Ćosić? Daj valjan argument tome sto se on zauzeo za Aliju?

Memorandum SANU nije samo dokument Dobrice Ćosića već Srpske akademije nauka umjetnosti, koja je tim dokumentom pokušala dati obrise jugoslovenskoj stvarnosti tada, te se osvrnula na položaj Srba u toj državi. Ovaj analiza položaja Srba tada je veoma bitna za razvoj događaja kasnije jer je bila više subjektivna nego objektivan prikaz tadašnje stvarnosti.

Da je Jugoslavija imala svoje krize jeste, kao ideja zajednicke drzave svih juznih slavena je bila odlicna, u praksi je bilo mnogo problema, od samog komunistickog uredjenja koji se urusavao sa internacionalom, do ekonomije koja je tonula zbog misljenja da se visak vrijednosti ostvaruje proizvodnjom, a ne vodjenjem realne ekonomije, treci bih razlog nazvao samoupravljackim faktorom u ekonomiji, tu su i dva nacionalizma prvenstveno koji su vrebali svoju sansu da se opet vrate na scenu, tj. srpski i hrvatski koji svoj kontinuitet sukobljavanja vuku jos od kraljeve Jugoslavije na ovamo i dosta su nevolja i zla svojim ambicijama posijali medjusobno, a i drugima.

Federacija drzave 1974. i pomenuti ustav mogao je samo smetati onima koji su sebi davali za pravo da tvrde da polazu pravo na teritorije drugih republika unutar takve Jugoslavije ili komunjarama koji su poslje dresove zamjenili nacionalistickim.

Kakav crni islamski manifest, deblji neciji maturski od njegovog manifesta. Trebas biti zlonamjernik da bi islamsku deklaraciju nazvao manifestom, dobro ga nisi nazvao i Brejvikom. Smjesno. Ako si je procitao, onda bi to mogao nazvati njegovom analizom pravnih poredaka i islamskog poretka iz perspektive BH muslimana i traganje za vrlinama i manama muslimanskih drustava prema civilizacijskim dostignucima toga doba. Kakvo srce krščanske Evrope, pa nije nastala u Rimu, nego u BiH. Pričamo o Balkanu gdje muslimani imaju svoje zajednice i naslijedje starije od 5 vijekova, gdje je nakon sloma Osmanske imperije demografska struktura silom mjenjana, kao i kulturno naslijeđe. Eto najstariji trag islamske civilizacije na Balkanu je dzamija u selu Mlike na Kosovu, koja je sagradjena jos prije dolaska Osmanlija, ali koga briga za to. Treba historiju tumaciti shodno politikama.

A kakva je to logika, neciji maturski nastao 70-te, a publikovan deceniju kasnije , a onda objavljen od strane istog 1990. godine? :D Ljudi mu odradili marketing koji nije zelio, predimenzionirali dijelo totalno, da bi ga na kraju i on objavio i rekao evo masete ID, pa procitajte ga u originalu o cemu govori.

Treba biti realan, ako je Memorandum SANU samo dokument koji nije nikad i zvanicno objavljen, nebitan dokument, onda nista manje nebitna nije ni ID Alije Izetbegovica. Tih 60 stranica ID sam procitao davno i nije ostavilo nikakav utisak na mene.

Koliko je to bitno dijelo mislim da ga nije procitalo 99% Bosnjaka, pa ni vecina raje unutar SDA.
Haris.ba

#279 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Haris.ba »

Iako je po medijima Alija proskribiran kao islamski fundamentalist, mislim da je najgori krimen mu bio kritika socijalizma. I to što je napisao da je to i propao društveni sistem, sa propalom ekonomijom, naročito uspoređujući sa kapitalizmom.

A meni nije jasno kako se brzo zaboravilo da tada takva kritika nije bila dopustiva.

U biti isto piše i u Memorandumu. Samo što je Alija to imao hrabrosti napisati nekoliko desetljeća ranije, i to mnogo otvorenije. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#280 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Truba »

memorandum usranome :D
hAZNADAR

#281 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hAZNADAR »

drunken tiger wrote:
hAZNADAR wrote:

Nije poenta u tome Sta si - vec od Koga si pamet pokupio. A tvoja prica je postala vec tradicionalna - znas gdje. Kod onih od kojih nisi,... ali,...

Zaheban radikalni islamista bio taj Alija.

Zalagao se za gradjansku drzavu - bas po serijatu?
Zalagao se za multietnicnost i u ministarstvima i politickim institucijama imao nemuslimana - bas po serijatu?
Prihvatio kotromanicki ljiljan kao zastavu - nema sta prava muslimanska simbolika?
Politicki prihvatao demokratiju i izbore - i to serijatski jelde?
Kcerci dao ime Sabina - koje je inace has staro njemacko muslimansko ime?
Sazvao Sabor da odluci o bitnim pitanjima - gdje je izmedju ostalog i pocetak bosnjackog nacionalizma - sto je inace serijatski prihvatljivo i pohvaljeno u njegovoj knjizi?
Insisitrao da na hodocasca poput Ajvatovice smiju dolaziti i zene - serijatski?
Dobio medjunarodno priznanje za demokratiju Centra za demokratiju SAD - jer je sprovodio serijat?

Mogu da pogodim - reci ces da je sve bila gluma i priprema terena za diktaturu serijata. To on prosipao fore a htio nesto drugo. :lol:

I mojne mi molim te o svojim licnim stavovima. Znamo jako dobro izvore i korijene takvih tvojih licnih stavova.
Pamet sam pokupio gledajući, čitajući i slušajući ljude puno pametnije od mene i od tebe. Gledao sam šta je radio, kako je vladao i vidim šta je ostavio iza sebe. Nisam zaslijepljen kao neki da ga gledam kao najvažnijeg Bošnjaka koje je BiH ikada imala.
Kažeš građanska? Iz vojske je otjerao sve nemuslimane, u vladu doveo Reisa, baš građanski i nema nikakve veze s religijom, kažeš izbore demokratski prihvatao... ne znam šta da ti kažem na ovo.. protukandidat je imao 166000 glasova više od njega pa je opet demokratski došao na mjesto predsjednika. Demokratski, građanski nema šta. SABINA, ne postoje muslimanska imena nego lijepa imena. Možeš ti uljepšavati koliko hoćeš. Gledali smo rat uživo, živio sam prije, za vrijeme i poslije njegove vladavine. Vidim dovoljno. Ne treba mi neko da me ubjeđuje da je on bio melem i da su svi drugi krivi.
Ma zaslijepljen si jarane jer vidis samo ono sto hoces da vidis. Ja ti dajem proste neoborive fakte, argumente ko beton o praksi alijinog opusa a ti o svom licnom dozivljaju, :lol:
Sto se tice vojske - sta ocekujes u komandi armije gdje su 99% muslimani? A znamo jako dobro da je itekako bilo aktrivnih i bitnih oficira nemuslimana. Reis Ceric nije nikada imao politicku funkciju, Fikret je sam prihvatio Aliju za predsjednika(barem prije nego sto se skompao sa cetnicima),...

Mozes ti tumaciti po svom ceifu koliko hoces ali ne mozes dokazati da je bilo slovo ID u praksi. Jer da jeste bilo nebi bilo ni izbora, ni opozicije, ni demokratske smjene vlasti kada je SDA izgubila, ni Sabora, ni bosnjastva, ni ikakve price o multietnicnosti, gradjanskoj drzavi,..ni kotromanickih ljiljana na zastavi.

A bilo bi lijepo da podastres sta si to citao, da nekoga citiras,.. pa da vidimo listu tih pametnih ljudi koji mogu dokazati da je Alija bio protiv demokratije, izbora. ljiljana, slobode medija,...

Postoji velika razlika izmedju napisanih misli u nekoj knjizi i praksi. A mi govorimo o praksi - gdje se to u praksi sprovodio ID i da je ravan Memorandumu po uticaju, sprovodjenju,...

Ne mogu skontati realnost ljudi koji imaju svoje privatne demone. Da nije bilo ID - nesto bi drugo bilo kod muslimana sto je gore od cetnika.
Duka Dizel

#282 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Duka Dizel »

hizo ramidovic wrote:
Duka Dizel wrote:
hizo ramidovic wrote:Uzmite samo nacionalne sastave vojske, policije, drzavnih organa i sl.
Imas li ti te podatke?
Trebas pitati malo starije ljude koji su prije rata bili npr. u policiji, vojsci itd.
Konkretno, evo moj primjer:
Osnovna skola koju sam pohadjao obuhvatala je podrucje cca 6000 stanovnika, a po popisu iz 1991. bilo je oko 55% Muslimana/Bosnjaka, 25% Srba, 15% Hrvata i oko 5% ostalih. Skola je imala po 4 odjeljenja u svakom razredu. Do IV razreda je dakle bilo 16 odjeljenja koja su vodila 16 ucitelja. Od tih 16 ucitelja 15 su bili Srbi i jedna uciteljica Hrvatica. Od 20 nastavnika visih razreda bilo je 6 Muslimana/Bosnjaka, 13 Srba i jedna Albanka. Direktor, pedagogica i bibliotekarka bili su Srbi a sekretar je bio Musliman. Zanimljivo je da je od ukupnog broja Srba svega 5 bilo domicilnih, ostali su bili iz istočne Bosne, istočne Hercegovine, Crne Gore, Bos.krajine...
Treba li jos?
Ovakvih podataka mi ne treba, jer ne samo da je reprezentativni uzorak isuviše mali, već nije ni zvaničan podatak.
Sad mogu i ja napisati kako je kod mene u mestu gde nije bio nijedan Musliman, direktor škole bio baš Musliman.
hAZNADAR

#283 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hAZNADAR »

Duka Dizel wrote:
hAZNADAR wrote:
Za razliku od Memoranduma cija slova u praksi mozes vidjeti vise od dvije decenije - ID moras lupom traziti.

Alija je imao mnogo vise gresaka nego pametnuh poteza - ali spominjati serijat, islamsku drzavu, diktaturu,... moze samo haza budala.
Izvoli nadji bar jedan primjer gdje je Alija bio protiv demokratije, izbora, slobode misli, slobode oblacenja, zivljenja,...
Pa u Islamskoj deklaraciji on je jasno proklamovao svoje ideje i uverenja.
Ja bih voleo reci da je Alija bio bosanski Ataturk, ali nije...On je u deklaraciji otvoreno kritikovao kemalizam i sekularnu Tursku, a velicao recimo Islamsku Republiku Pakistan.
Ako kazemo da je Alija bio islamski fundamentalista, to ne znaci da je bio fanatik i budala koja ce se razneti eksplozivom u srcu Evrope.
Njegovo delovanje je bilo ograniceno drustveno-politickim okolnostima, mestom i okruzenjem. I njegova deklaracija je tipoloski zanimljiva s obzirom na vreme i mesto nastanka. To i deklaraciji i samom Aliji daje ogroman znacaj u islamskim krugovima.
Nisu njemu Saudijci dodelili nagradu zbog ljiljana.

Povrsno je za polemiku da ja sad tebi navodim neke primere koji raskrinkavaju Alijin fundamentalizam. To bi se svelo na postrojavanje mudzahedina, otvaranje vrata vehabizmu, veze sa Al Kaidom...
To je nesto sto se uvek moze pravdati teskim okolnostima, bas kao sto se i njegovo šatro multietnicko, demokratsko i gradjansko opredeljenje moze objasniti potrebom da se ne zameri kljucnim faktorima u medjunarodnoj zajednici sto bi znatno otezalo postizanje ciljeva proklamovanih u Islamskoj Deklaraciji.
I gdje su se u praksi sprovodile ideje iz ID?

Na jednoj strani imamo demokratske izbore, opoziciju, ljiljane na zastavi, demokratski poraz SDA na izborima, sazivanje Sabora, pocetak bosnjackog nacionalizma, slobodu medija, slobodu govora i misli,.... sto je opcepoznata fakta, praksa, realnost,...
a na drugoj strani par rijeci u nekoj knjizi iz 70-te koje nisu nikada bile sprovedene. Samo zadojen covjek moze vise vjerovati da je ovo drugo veci dokaz.

Za razliku od Memoranduma cija slova u praksi mozes svugdje vidjeti na svakom koraku - gdje se to ID ocitovao i sproveo u praksi?

U alijin serijat, diktaturu,... vjeruju samo srpski,hrvatski nacionalisti - i domaci jugonostalgicari, Bosanci vs Bosnjaci,.. Ovim prvima je interes presudan jer moraju nalaziti opravdanja. Ovi drugi imaju demone i vide ih gdje ih ima i nema.
Isto kao kada se pravi drama o bosnjackom hegemonizmu a zanemari aparthejd i etnicka cistoca na skoro 80% BiH.
Last edited by hAZNADAR on 05/01/2018 12:03, edited 1 time in total.
Duka Dizel

#284 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Duka Dizel »

adelkam wrote: Evo ovdje sam stao i meni dosta. Eto to su ti rezultati Memoranduma, upravo to sto pises..

Dakle ovako je bilo. Srbija je pogazila ustav iz 1974 jer se osjecala ugrozenom i ukinula autonomije.

Evo, ja sam ovde stao...jer se ista lažna teza protura na svakoj stranici.

Čiji Ustav je pogazila Srbija?
hizo ramidovic

#285 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hizo ramidovic »

Duka Dizel wrote:Ovakvih podataka mi ne treba, jer ne samo da je reprezentativni uzorak isuviše mali, već nije ni zvaničan podatak.
S obzirom na politiku u vrijeme KPJ, tesko ces pronaci zvanicne podatke zaposlenih po nacionalnosti. Ne kazem da ne postoje, ja ih nisam trazio jer mi je dovoljno bilo ono sto sam svojim ocima vidio. I nije mi namjera da te u nesto uvjeravam, vjeruj u sta zelis, zaboli me prangija. Ja sam samo napisao ono sto znam sigurno. Pametnom je ovo sasvim dovoljno da zakljuci koliko su Srbi zapravo bili 'ugrozeni' u YU. Ovim drugim svakako ne vrijedi objasnjavati. Sad se sam svrstaj.
Duka Dizel wrote: Sad mogu i ja napisati kako je kod mene u mestu gde nije bio nijedan Musliman, direktor škole bio baš Musliman.
Naravno da mozes, ako ces lagati samog sebe...sto, ustvari, i ne bi bilo nista novo niti cudno...
Edit:
Evo, izguglah za bivsu JNA:
*Najveći nesklad očitovao se od 1986. do 1990. - nakon memoranduma SANU i preustroja OS SFRJ udio Srba u časničkom zboru prelazi 70%.[19]
Godine 1985. indeks zastupljenosti Crnogoraca u aktivnom časničkom i dočasničkom kadru u odnosu na postotak stanovništva Jugoslavije bio je 204 (5,82%, a u ukupnom stanovništvu 2,58%), Srba 157, Makedonaca 113, Hrvata 63, Muslimana-Bošnjaka 41, Slovenaca 34, Albanaca samo 14. Procjenjuje se da je od 70.000 profesionalaca u JNA, njih 50.000 ili oko 70% bili Srbi ili Crnogorci (prema statistici iz 1985. godine bilo ih je 63%), a na vodećim mjestima taj postotak bio je još i viši.[20] Prema podacima koje navodi Branko Mamula (Slučaj Jugoslavija, str. 335.-336., CID, Podgorica, 2000.) 1985. godine, generalski kor činilo je 0,29 % od ukupnog broja djelatnih vojnih osoba. Crnogoraca je među generalima i admiralima bilo 11,1 %, Hrvata 19 %, Makedonaca 4,9 %, Slovenaca 10,4 %, Srba 46,5 %, Muslimana 2,8 %, Albanaca 1,4 % i Jugoslavena 4,9 %. Po republičkom podrijetlu struktura je bila sljedeća: iz Bosne i Hercegovine 15,28 %, iz Crne Gore 11,11 %, iz Hrvatske 30,56 %, iz Makedonije 3,47 %, iz Slovenije 9,72 %, i iz Srbije 28,47 % od toga 18,06 % iz Srbije, 5,56 % s Kosova i 4,86 % iz Vojvodine.[21]
https://hr.wikipedia.org/wiki/Jugoslave ... _struktura
Last edited by hizo ramidovic on 05/01/2018 12:18, edited 1 time in total.
mO k3

#286 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by mO k3 »

Duka Dizel wrote: Ovakvih podataka mi ne treba, jer ne samo da je reprezentativni uzorak isuviše mali, već nije ni zvaničan podatak.
Sad mogu i ja napisati kako je kod mene u mestu gde nije bio nijedan Musliman, direktor škole bio baš Musliman.
i sada ces slagati da mu je zena. bila nastavnica/uciteljica na toj istoj skoli
Mirza007

#287 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Mirza007 »

Duka Dizel wrote:
Mirza007 wrote:Ali eto, bitna su Alijina uvjerenja a ne konkretno djelovanje i otjelovljenje kroz zakone, procedure itd.
Ako nisi zadovoljan sa Alijinim konkretnim delovanjem, moraš se vratiti na deo Islamske deklaracije u kojoj Alija kaže:
Moramo, dakle, biti prvo propovjednici, a zatim vojnici. Naša prva sredstva su lični primjer, knjiga, riječ. Kada će se ovim sredstvima pridružiti i sila?
Izbor ovog trenutka uvijek je konrektno pitanje i zavisi o nizu faktora. Ipak se može postaviti jedno opće pravilo: islamski pokret treba i može prići preuzimanju vlasti čim je moralno i brojno toliko snažan da može ne samo srušiti postojeću neislamsku, nego i izgraditi novu islamsku vlast. Ovo razlikovanje je važno, jer rušenje i građenje nezahtijeva podjednak stupanj psihološke i materijalne pripremljenosti. Preuraniti ovdje je jednako opasno kao i zakasniti.
Rijeci su rijeci.
Gdje su djela?
Koji je to element ID proveden ili makar pokusao biti proveden u BiH?
hAZNADAR

#288 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hAZNADAR »

Ova tema je u jednu ruku glupa jer pokusava suprotstaviti neuporedive stvari. Svaki pametan covjek zna koliko se u praksi ocitovao i sprovodio Memorandum a koliko ID.

Ali na drugoj strani je korisna zbog boljeg poznavanja razlika u samim probosanskim snagama. Jugoslovenski standardi ili islamofobija su jedini odgovori ovog sljepila gdje se slova nepoznate knjige stavljaju iznad realne prakse i realne blize historije. Jer samo se tako moze objasniti zasto je nekome ID gori, opasniji, bitniji,... nego sto jeste. Da nije bilo ID - nasao bi se neki drugi argument i suprotstavio Memorandumu.
Duka Dizel

#289 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Duka Dizel »

kiligonzales wrote:
Federacija drzave 1974. i pomenuti ustav mogao je samo smetati onima koji su sebi davali za pravo da tvrde da polazu pravo na teritorije drugih republika unutar takve Jugoslavije ili komunjarama koji su poslje dresove zamjenili nacionalistickim.
To suštinski nije tačno.
Nije Srbima recimo smetalo što ne mogu da polažu pravo na teritorije drugih republika, već rešenjima iz Ustava nije više mogla da polaže puno pravo ni na teritorije koje su formalno u sastavu Srbije...a to su Vojvodina i Kosovo kojima su faktički data republička ovlašćenja, iako su formalno i dalje bile pokrajine u sastavu Srbije.
Kao što rekoh, Ustav iz 1974 godine je privremeno umirio hrvatske i albanske nacionaliste koji su talasali u godinama pre njegovog donošenja.
Posle su se Albanci opet digli na noge tražeći još...
Koliko je realno bilo za očekivati da takvo stanje potraje?
hizo ramidovic

#290 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hizo ramidovic »

Evo jos jedan zanimljiv clanak o nacionalnoj strukturi bivse JNA, za ove sto traze zvanicne podatke:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... ju/189124/

Ugrozenost Srba i vise nego evidentna...
hAZNADAR

#291 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hAZNADAR »

Duka Dizel wrote:

S druge strane Memorandum SANU je dokument koji zvanično nikad i nigde nije objavljen. Njene neodvršene radne verzije se dokopao novinar Večernjih Novosti i objavio neke delove u novinama, prateći njen tekst negativnim kritičkim osvrtima. Sama činjenica da je dokument na taj način dospeo u javnost, dovoljno govori o poverljivosti i strateškom značaju.
:lol:

Dokument naviseg intelekutualnog tijela Srbije. Tijela koje diktira skolstvo, historiju, koje odlucuje koji jezici postoje a koji ne,... i naravno tijela koje je udarilo standard srpstva i okvire u kojim djeluje srpska politika. Ne mislis valjda da je Kostunica ili Vucic odlucio da u udzbenicima historije u Srbiji u skoli - stoji mitomanija ravna nacistickoj.

Memorandum je za nas bitan jer tu prvi put zvanicno cujemo o srpskoj ugrozenosti i kako je Srbija ostecena teritorijama.
Nastavak na terenu, u praksi,... je svima poznat.

E ako takvu podudarnst rijeci i djela mozes naci sa ID - hebiga,..
Duka Dizel

#292 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Duka Dizel »

hizo ramidovic wrote: S obzirom na politiku u vrijeme KPJ, tesko ces pronaci zvanicne podatke zaposlenih po nacionalnosti.
Pošto nema takvih podataka, onda samo možemo konstatovati da su u strahu velike oči i da se nekima pričinjavalo.
Kao ono kad je Zvonimir Boban nokautirao srpskog pandura, pa se ispostavi da je u pitanju neki Musliman iz Bihaća ili odakle već.
*Najveći nesklad očitovao se od 1986. do 1990. - nakon memoranduma SANU i preustroja OS SFRJ udio Srba u časničkom zboru prelazi 70%.[19]
Godine 1985. indeks zastupljenosti Crnogoraca u aktivnom časničkom i dočasničkom kadru u odnosu na postotak stanovništva Jugoslavije bio je 204 (5,82%, a u ukupnom stanovništvu 2,58%), Srba 157, Makedonaca 113, Hrvata 63, Muslimana-Bošnjaka 41, Slovenaca 34, Albanaca samo 14. Procjenjuje se da je od 70.000 profesionalaca u JNA, njih 50.000 ili oko 70% bili Srbi ili Crnogorci (prema statistici iz 1985. godine bilo ih je 63%), a na vodećim mjestima taj postotak bio je još i viši.[20] Prema podacima koje navodi Branko Mamula (Slučaj Jugoslavija, str. 335.-336., CID, Podgorica, 2000.) 1985. godine, generalski kor činilo je 0,29 % od ukupnog broja djelatnih vojnih osoba. Crnogoraca je među generalima i admiralima bilo 11,1 %, Hrvata 19 %, Makedonaca 4,9 %, Slovenaca 10,4 %, Srba 46,5 %, Muslimana 2,8 %, Albanaca 1,4 % i Jugoslavena 4,9 %. Po republičkom podrijetlu struktura je bila sljedeća: iz Bosne i Hercegovine 15,28 %, iz Crne Gore 11,11 %, iz Hrvatske 30,56 %, iz Makedonije 3,47 %, iz Slovenije 9,72 %, i iz Srbije 28,47 % od toga 18,06 % iz Srbije, 5,56 % s Kosova i 4,86 % iz Vojvodine.[21]
https://hr.wikipedia.org/wiki/Jugoslave ... _struktura[/quote]

E jest ti izvor...Hr wiki i zengovac Davor Domazet.
Što nije napisao kakav je nacionalni sastav bio generalštabla JNA u svitanje rata, pa da uočimo nesrazmernu dominaciju Hrvata.

Uopšte nije sporno da je udeo Srba i Crnogoraca u JNA bio preko 60%. Tako je bilo i u NOB-u.
Samo što to nema veze sa nekakvim protežiranjem istih u službi.
Nije to samo zbog one "rado Srbin ide u vojnike", već su Srbi i u BiH i u Hrvatskoj naseljavali ruralnije i ekonomski zapuštenije krajeve, pa izbor profesija i nije bio veliki.
Ni danas ti ne možeš naći policajaca ili profesionalnog vojnika, rodjenog Beogradjanina ili Novosadjanina. To je retko kao pero ptice Dodo.
Uglavnom se dovode ljudi iz ruralnih krajeva.
Hrvati su više voleli biti konobari i ugostitelji nego vojnici i milicajci.

Treba da sagledamo nacionalne sastave u drugim profesijama, pa da onda pričamo.

Recimo, šta bi tek rekli za nesrazmernost u nacionalnom sastavu premijera SFRJ (tadašnjih predsednika SIV-a). Od Borisa Kidriča do Ante Markovića uglavnom su se redjali samo Slovenci i Hrvati. Srbi su imali samo jednog za 45 godina.
Last edited by Duka Dizel on 05/01/2018 13:15, edited 1 time in total.
Duka Dizel

#293 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Duka Dizel »

Mirza007 wrote: Rijeci su rijeci.
Gdje su djela?
Pa svakako da je prvi korak bio nezavisna BiH po svaku cenu.
Tako bi se ostvario uslov svih uslova iz deklaracije, a to je da su muslimani većina u državi. Bez toga nema ništa.
A onda bi valjalo moralno i brojčano ojačati.
Duka Dizel

#294 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Duka Dizel »

hAZNADAR wrote:

Memorandum je za nas bitan jer tu prvi put zvanicno cujemo o srpskoj ugrozenosti i kako je Srbija ostecena teritorijama.

Gde u Memorandumu piše da je Srbija oštećena teritorijama?
adelkam

#295 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by adelkam »

Duka Dizel wrote: Evo, ja sam ovde stao...jer se ista lažna teza protura na svakoj stranici.

Čiji Ustav je pogazila Srbija?
Znam i zasto si stao tu. Tesko je odgovoriti na neka pitanja.
Dobro.....Milosevic je urusio ustav i politicku ravnotezu u SFRJ antibirokratskim revolucijama, amandmanima na Ustav Srbije i ukidanjem autonomija tj nametanjem svoje politicke volje u autonomnim pokrajinama. Da polemisem s tobom o tome, ne vrijedi jer si ti haman neki jaci tvrdolinijas :D
Škobo Habu

#296 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Škobo Habu »

Duka Dizel wrote:
Tako bi se ostvario uslov svih uslova iz deklaracije, a to je da su muslimani većina u državi. Bez toga nema ništa.
Gdje Alija u "Islamskoj deklaraciji" spominje BiH i Jugoslaviju?
hizo ramidovic

#297 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hizo ramidovic »

Duka Dizel wrote: E jest ti izvor...Hr wiki i zengovac Davor Domazet.
Što nije napisao kakav je nacionalni sastav bio generalštabla JNA u svitanje rata, pa da uočimo nesrazmernu dominaciju Hrvata.

Uopšte nije sporno da je udeo Srba i Crnogoraca u JNA bio preko 60%. Tako je bilo i u NOB-u.
Samo što to nema veze sa nekakvim protežiranjem istih u službi.
Nije to samo zbog one "rado Srbin ide u vojnike", već su Srbi i u BiH i u Hrvatskoj naseljavali ruralnije i ekonomski zapuštenije krajeve, pa izbor profesija i nije bio veliki.
Ni danas ti ne možeš naći policajaca ili profesionalnog vojnika, rodjenog Beogradjanina ili Novosadjanina. To je retko kao pero ptice Dodo.
Uglavnom se dovode ljudi iz ruralnih krajeva.
Hrvati su više voleli biti konobari i ugostitelji nego vojnici i milicajci.

Treba da sagledamo nacionalne sastave u drugim profesijama, pa da onda pričamo.

Recimo, šta bi tek rekli za nesrazmernost u nacionalnom sastavu premijera SFRJ (tadašnjih predsednika SIV-a). Od Borisa Kidriča do Ante Markovića uglavnom su se redjali samo Slovenci i Hrvati. Srbi su imali samo jednog za 45 godina.
Jes, jes, svima nam se pricinjavalo... Ne verujte onom sto vidite vec onom sto vam kazu, veli stara srpska poslovica.
Glede objektivnosti izvora, daj nam ti svoje pa da malo procesljamo...Ovo sto sam ja naveo sam pronasai za nekoliko sekundi.
Rekoh ti vec, veruj u sta hoces. Ja nisam ovdje da te u nesto ubjedjujam jer u takvim slucajevima kao sto si ti ne postoje valjani dokazi i sve je belosvetska zavera protiv jadnih srba...
hAZNADAR

#298 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hAZNADAR »

Duka Dizel wrote:
Mirza007 wrote: Rijeci su rijeci.
Gdje su djela?
O da konspiracija. :D
Laganje o gradjanskoj drzavi, laganje o multietnicnosti, teskom mukom otrpiti par godina demokratije i izbora, laganje o slobodi misli i medija, teskom mukom otrpiti ljiljan na zastavi(krscansko porijeklo), glumiti bosnjacki nacionalizam, koalirati sa drugim nacionalistima a potajno im spremati zaheb, gluma sekularizma,... :D Koje muke hebote - sta se sve moralo otrpiti i glumiti. Ono kao prijelazna faza, priprema terena,... otrpite u po Evrope normalno drustveno uredjenje braco na par godina i onda sjecemo svima cune. :D

Mislim, fakat, ono stvarno,... zar vam uopce trebaju ovakva glupava opravdanja. Poslije svega sto se desilo je logicno i skroz OK priznati da je srpska politika imala i ima svoj interes koji nije obavezno eticki opravdan - kao sto je praksa svugdje u svijetu. Mislim, koji q vam trebaju opravdanja i povodi na osnovu citanja misli i par rijeci u nekoj knjizi. Drustvo po mjeri ID nije nikad bilo izvodljivo u po Evrope u BiH ni prije ni sada ni ubuduce. I to je jasno i vehabijama i najtvrdokornijim mladomuslimanima. Pitam se da li si sam svjestan koliko je tvoja prica i logika - kretenska. Mozda ide ta prica u nekim krugovima po inerciji isto kao kada se sektasi sastaju pa zaholcaju u mislima izolovani od normale. Isto kao sto ima idiota koji razvijaju teoriju bosnjackog kolektivnog laganja o porijeklu i sakrivanju kompleksa i to pravo ozbiljno. Ali zar stvarno mislis da ovdje mozes logicki objasniti godine i godine kolektivne glume demokratije i slobode? :lol:
hAZNADAR

#299 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hAZNADAR »

Duka Dizel wrote:
hAZNADAR wrote:

Gde u Memorandumu piše da je Srbija oštećena teritorijama?
U odjeljku Polozaj Srbije i srpskog naroda i u drugim dijelovima.
- Autonomne pokrajine kao defakto nove republike na stetu Srbije koja je time svedena samo na uzu Srbiju.
- granice Srbije nisu u skladu s etničkim sastavom i umjetne administrativne granice koje ne predstavljaju pravu sliku
- potreba cjelovitosti srpske nacije kao jedini nacin opstanka.

Nastavak u praksi na terenu po pitanju cjelovitosti nacije i ugrozenosti je poznat.
Sto je malccice jace od kospirativne teorije da su muslimani glumili demokratiju, sekularizam, ljiljane, slobodu misli i medija,.... a spremali nesto sto nikada nije bio ni u praksi ni na terenu niti je moguce.
exliberal-ex

#300 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by exliberal-ex »

Haris.ba wrote:
exliberal-ex wrote:izgubih se citajuci sve ove komentare :-) ....par forumasa me prozvalo ili spomenulo ali da nebi zacatavao necu zasad odgovarat

nego da vas nesto pitam, svi pominjete famozni memorandum i kako je napisan jos '86, koje su sanse da je taj memorandum napisan kao odgovor na dogadjaje koji su se desili ranije?
dogadjaji kao prve demonstracije na kosovu ('81) ili jos ranije kao odgovor na hrvatsko proljece ('60) ?
Sve je srpska politika radila samo kao odgovori na radnje drugih. Naravno.

Nego, valja opet ponoviti.

https://www.youtube.com/watch?v=CWoq1qevOiI

Hare de bogati objasni mi kako je ovaj dugacki post odgovor na moje pitanje

opet pitam memorandum je pisan 86 poslije kosovskih demonstracija I daleko poslije hrvatskog proljeca kolika je vjerovatnoca da je pisan kao protuteza ovim zbivanjima?
Post Reply