Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post Reply
zavrzlama

#276 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by zavrzlama »

Sjedim sa jednim strancem i razgovaram o ovoj presudi i zalosnim izjavama srpskih medija i bolesnoj podrsci zlocincu...Tip me upita..." Da li pecas ribe" kazem sto? "Samo te pitam daj mi odgovor" kazem pecam...E vidi sad,kad uhvatis par riba ti uopste ne ponislis da si nekog ubio i da je ribolov nesto lose...tako i srpska politika smatra svoje zrtve...nemaju osjecaja za njih i smatraju ih isto kao i ribar uhvacene ribe...vas bosance oni smatraju obicnom lovinom koju treba lovit i ubijat jer vas ne smatraju ljudima...
Haris.ba

#277 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Haris.ba »

zavrzlama wrote:Sjedim sa jednim strancem i razgovaram o ovoj presudi i zalosnim izjavama srpskih medija i bolesnoj podrsci zlocincu...Tip me upita..." Da li pecas ribe" kazem sto? "Samo te pitam daj mi odgovor" kazem pecam...E vidi sad,kad uhvatis par riba ti uopste ne ponislis da si nekog ubio i da je ribolov nesto lose...tako i srpska politika smatra svoje zrtve...nemaju osjecaja za njih i smatraju ih isto kao i ribar uhvacene ribe...vas bosance oni smatraju obicnom lovinom koju treba lovit i ubijat jer vas ne smatraju ljudima...
Naročito oni koji su vršili zločine. To je jedini način da većina zločinaca ostane "normalna".

Radi se o "dehumanizaciji". To je treća etapa genocida prema Stentonovoj skali.
"Jedna grupa poriče humanost (čovečnost) druge grupe. Njeni članovi izjednačavaju se sa životinjama, insektima ili bolestima".
Zanimljivo je šta je napisano za rješenje tog procesa.
"Treba zabraniti medije koji šire mržnju, kao i svaku propagandu koja promoviše mržnju. Treba bez oklevanja kažnjavati zločine iz mržnje".
Sjeća li se neko nedavnoga protivljenja Zakonu o negiranju genocida, i unošenju odredbi o kažnjavanju negiranja genocida u krivični zakon?

P.S.
Nešta razmišljam koja je bila jedna od prvih poteza u Prijedoru. Pritvaranje i likvidacija intelektualaca.

I onda se sjetim vica koji mi je pričala nana iz Drugog rata - Hvala Bogu moj Mujo niko i ništa, pa ga nove vlasti nisu vješale.
GeeTnT

#278 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by GeeTnT »

zavrzlama wrote:Sjedim sa jednim strancem i razgovaram o ovoj presudi i zalosnim izjavama srpskih medija i bolesnoj podrsci zlocincu...Tip me upita..." Da li pecas ribe" kazem sto? "Samo te pitam daj mi odgovor" kazem pecam...E vidi sad,kad uhvatis par riba ti uopste ne ponislis da si nekog ubio i da je ribolov nesto lose...tako i srpska politika smatra svoje zrtve...nemaju osjecaja za njih i smatraju ih isto kao i ribar uhvacene ribe...vas bosance oni smatraju obicnom lovinom koju treba lovit i ubijat jer vas ne smatraju ljudima...
Mislim da taj stranac grijesi samo u jednoj stvari, a to je da srpska politika nije u stanju da nekog oznacava kao plijen. Pa cini mi se da je i ovaj bijednik sto je danas osudjen to i potvrdio rekavsi da ako nemaju protiv koga ratovat, onda bi se vjerovatno izmedju sebe klali.
Bio je jedan cak razgovor i sa AV koji je to takodje potvrdio.
Znaci, nesto ima u toj stoci sto ih tjera da se osjecaju bitnim, a posto im je mozak slabija strana, onda to pokusavaju nadoknadit na sve druge nacine (opstrukcijama, govorom mrznje, prijetnjom, balvanima...) pa i ratom...
insomnia78

#279 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by insomnia78 »

GeeTnT wrote:
Mislim da taj stranac grijesi samo u jednoj stvari, a to je da srpska politika nije u stanju da nekog oznacava kao plijen. Pa cini mi se da je i ovaj bijednik sto je danas osudjen to i potvrdio rekavsi da ako nemaju protiv koga ratovat, onda bi se vjerovatno izmedju sebe klali.
Bio je jedan cak razgovor i sa AV koji je to takodje potvrdio.
Znaci, nesto ima u toj stoci sto ih tjera da se osjecaju bitnim, a posto im je mozak slabija strana, onda to pokusavaju nadoknadit na sve druge nacine (opstrukcijama, govorom mrznje, prijetnjom, balvanima...) pa i ratom...
Istorija te demantuje
palermo

#280 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by palermo »

Pa nije ti za to trebao stranac.

Velikosrbi i velikosrpska ideologija nije mrzila muslimane, ona ih je prezirala. Prezir je mnogo teža stvar od mržnje, prezir nipodaštava drugog, upravo kao što taj stranac reče, drugog pretvara u biće niže vrste, o kome ne razmišljaš i koji nije ni vrijedan bilokakvog razmišljanja
Mržnja je mnogo ljudskiji osjećaj, ti možeš nekoga mrziti ali prema njemu opet možeš osjećati i poštovanje, strah, respekt.....

Ako ništa kroz ovaj rat smo prešli iz faze prezira u mržnju. A to je, koliko god paradoksalno zvučilo, neki napredak
PM72

#281 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by PM72 »

niti sam sretan niti zadovoljan.Gadi mi se "euforija" u genocidnoj tvorevini.
Jack Be Nimble

#282 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Jack Be Nimble »

:shock: dozivotnu, jos ga osudili za genocid :shock:

Nisam znao da se to danas odradjuje, ali mislio sam da ce biti veliko cudo ako dobije 50 godina.

To je "dobra" vijest za zrtve, ali sve u svemu ne mijenja nista.
ruud

#283 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by ruud »

Jack Be Nimble wrote::shock: dozivotnu, jos ga osudili za genocid :shock:

Nisam znao da se to danas odradjuje, ali mislio sam da ce biti veliko cudo ako dobije 50 godina.

To je "dobra" vijest za zrtve, ali sve u svemu ne mijenja nista.
Satisfakcija, porodicama žrtava, kao i svim Bošnjacima.
However, ideologija i dalje živi i cvjeta, sa ili bez ovakve presude i dalje je stotine hiljada istomišljenika ovog i sličnih njemu monstruma. To se potvrđuje izjavama i anketama, političara i naroda kako u PCu tako i u Srbiji.

Shodno tome, Bošnjaci glave gore i oči otvorene, dušman ne miruje...

A ovo što šaka jada piše kako jedva čeka da bježi odavde, da vam dragi Bog olakša u tome...
Prpa.ba

#284 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Prpa.ba »

Optuzbu po kojoj je oslobodjen mozemo tumaciti i ovako: pravoslavni teroristi su imali genocidnu namjeru ali je nisu uspjeli implementirati u cijelosti.

Inace. presuda nema nikakvog efekta, stotine hiljada pravoslavnih terorista slobodno hoda nasom domovinom. Nauk za ubuduce, sami moramo rjesavati svoje probleme. Samo ekonomski i vojno-redarstveno mocna Federacija garant je nase opstojnosti i cjelovitosti Drzave BiH, do povratka Republike.
pirmin

#285 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by pirmin »

Od dahije ocekujem da izvrsi samoubistvo ali da se to predstavi kao nesto golemo, legendarno i time postane jos jedno mitsko bice u glavama napacenih, mentalno skrhanih sljedbenika.
ruud

#286 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by ruud »

Prpa.ba wrote:Optuzbu po kojoj je oslobodjen mozemo tumaciti i ovako: pravoslavni teroristi su imali genocidnu namjeru ali je nisu uspjeli implementirati u cijelosti.

Inace. presuda nema nikakvog efekta, stotine hiljada pravoslavnih terorista slobodno hoda nasom domovinom. Nauk za ubuduce, sami moramo rjesavati svoje probleme. Samo ekonomski i vojno-redarstveno mocna Federacija garant je nase opstojnosti i cjelovitosti Drzave BiH,
do povratka Republike.
potpis. :thumbup:
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#287 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by enko 1964 »

Po mom skromnom mišljenju, ukoliko presudama nije naloženo da se žrtve na neki način obeštete, one nemaju smisla.
Kakva korist žrtvama što će neki usrani đeneral krepati u zatvorskoj ćeliji ako su ostali nepromijenjeni rezultati njegovog "rada"?
Pojedini izvršioci radova na izgradnji genocidne će robijati, njihovi nalogodavci su postali faktor stabilnosti a baštinici njihovih nedjela su glasniji nego devedesetih.
Čak i oni koji su do nedavno, makar stidljivo osuđivali "zločine koje su činile sve tri strane", sada neskriveno i punih usta podržavaju svog đenerala koji je spasio svoj narod i koji se samo zbog neprincipijelnosti suda u Hagu, (koji naravno sudi samo Srbima) našao u ovakvoj situaciji.
Šta nam je činiti, ne znam. Dobro bi bilo da smo naučili spavati sa samo jednim zatvorenim okom.
PM72

#288 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by PM72 »

Tresla se gora - rodio se miš.nakon heftu će nam opet baciti kosku da se nečim zabavimo a ovo šlagirano đubre će krepati ubrzo...
swanfilter

#289 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by swanfilter »

Ponoviti isto Dabicu pa da epitet "genocidna" dobije sve elemente bas takve ...
insomnia78

#290 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by insomnia78 »

Hag cera vodu na Bakirov i Dodikov mlin
chupacabra

#291 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by chupacabra »

palermo wrote:
Pa nije ti za to trebao stranac.

Velikosrbi i velikosrpska ideologija nije mrzila muslimane, ona ih je prezirala. Prezir je mnogo teža stvar od mržnje, prezir nipodaštava drugog, upravo kao što taj stranac reče, drugog pretvara u biće niže vrste, o kome ne razmišljaš i koji nije ni vrijedan bilokakvog razmišljanja
Mržnja je mnogo ljudskiji osjećaj, ti možeš nekoga mrziti ali prema njemu opet možeš osjećati i poštovanje, strah, respekt.....

Ako ništa kroz ovaj rat smo prešli iz faze prezira u mržnju. A to je, koliko god paradoksalno zvučilo, neki napredak
:thumbup: Upravo ovo. Nisam siguran da smo 100% presli iz prezira u mrznju. Mada su progutali to da nas moraju priznati kao narod a ne vjersku skupinu, jos uvijek nam se na pola drzave ne prizna pravo na sopstveni jezik. U dobro ukorijenjenoj mitologiji kod Srba, mi smo nastali od njih i neka smo vrsta nedostojanstvenog otpatka koji oni nikad nece priznati u potpunosti. Albance i Hrvate mrze, ali ih priznaju kao narode i sve ostale karakteristike naroda (jezik, kultura, istorija...). Bosnjake zvanicno da, ali u praksi smo negdje na pola puta izmedju prezira i mrznje. Kod Srba se nazalost status moze zaraditi samo silom, i to je kroz istoriju vise puta dokazano. Bosnjaci su do sada bili previse mekani i merhametli da zarade taj status.
Last edited by chupacabra on 22/11/2017 19:35, edited 1 time in total.
House

#292 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by House »

očekivano kmečanje genocidaša :bih:
House

#293 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by House »

insomnia78 wrote:Hag cera vodu na Bakirov i Dodikov mlin
šuti... sve je ovo predizborna kampanja :oops:
zavrzlama

#294 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by zavrzlama »

Ocekuje se spoznaja da mladica podrzava 90+% srba u BIH i srbiji...Spoznaja s kim imamo posla...spoznaja koliko je potrebno da smo zajedno u probosanskom frontu...spoznaja da samo izgradnjom BIH ,borbom protiv korupcije,postivanja moralnih vrijednosti,jacanjem namjenske inidustrije..samo tako se moze oduprijeti nasrtajima na BIH,jer ovi drugi nece doci tobe sami. .cega se pametan stidi budala se ponosi.
Kejn

#295 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Kejn »

Srbi generalno nikog ne smatraju ljudima u okolini osim Rumune, ni Hrvate (pokatoličene Srbe), Bošnjake (poturčene Srbe), Albance (polu ljude - polu životinje).
kokakolas

#296 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by kokakolas »

Ko kaze da danasnja presuda nece imati posljedice? Danas je, dame i gospodo, stavljena tacka na rat u Bosni i Hercegovini. Genocidasi su otjerani na smetljiste istorije, iste te istorije koju ce uciti sav normalan svijet - izuzev nekoliko sela u genocidnom entitetu. Armija Bosne i Hercegovine je dokazano ponosno i casno branila drzavu Bosnu i Hercegovinu, dok je VRS izvrsavala sistematsko istrebljivanje nesrpskog stanovnistva na citavoj teritoriji. To je apsolutna i jedina cinjenica koju ce pamtiti i uciti sve buduce generacije.

Drago mi je sto su danas cetnici ponovo pokazali svoje pravo lice i po ko zna koji put nas uvjerili da sa njima nema suzivota. Katarza je vrlo kompleksan i tesko shvatljiv pojam za tako izmanipulisanu masu opranih mozgova i bolesnih mentalnih sklopova.

George Washington — 'To be prepared for war is one of the most effective means of preserving peace.'
mali jomu

#297 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by mali jomu »

Bivši komandant Vojske RS Ratko Mladić, koji je danas u Haškom tribunalu nepravomoćno osuđen zbog ratnih zločina na doživotnu robiju, za "Večernje novosti" u prvoj reakciji nakon presude najavio je borbu do kraja.

- Borit ću se dok sam živ, da se ukinu ove nametnute laži i otkrije prava istina o borbi Srba. Ovo je bilo samo prvo poluvrijeme - rekao je Mladić koji je poruku, kako navodi ovaj list, odmah nakon izricanja presude poslao preko svog sina Darka.

- Moj otac je poručio da je sve laž, da Hag nije sud, već NATO komisija i da ovo nije pravda. Sve je isključivo pokušaj da se kriminalizira srpski narod koji se štitio od agresije - kazao je Darko.

- Bili smo desetak minuta zajedno nakon presude. Bio je ljutit, iako je očekivao sve ovo. Tješio je moju majku Bosu, govorio joj da ne brine, jer joj je bilo teško - dodao je Mladićev sin.

Darko navodi da im je sada prioritet da se njegovom ocu "spasi život i osigura liječenje u Srbiji".

- Ovo tijelo koje se naziva Tribunalom za zločine u bivšoj Jugoslaviji nije uspjelo u misiji jer je zanemarilo brojne srpske žrtve. Danas smo svjedočili kako je pravda zamijenjena ratnom propagandom. Činjenice su zanemarene. Presuda je u suprotnosti s njima. Cilj joj je širenje propagande i onemogućavanje budućeg mirnog života u regiji - zaključio je mlađi Mladić za "Večernje novosti".

Ratko Mladić osuđen je po 10 od 11 tačaka optužnice, a tokom čitanja presude izazvao je incident tako što je počeo urlikati da je "sve ovo laž", nakon čega je izbačen iz sudnice.
Alfons Kauders

#298 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by Alfons Kauders »

zavrzlama wrote:Ocekuje se spoznaja da mladica podrzava 90+% srba u BIH i srbiji...Spoznaja s kim imamo posla...spoznaja koliko je potrebno da smo zajedno u probosanskom frontu...spoznaja da samo izgradnjom BIH ,borbom protiv korupcije,postivanja moralnih vrijednosti,jacanjem namjenske inidustrije..samo tako se moze oduprijeti nasrtajima na BIH,jer ovi drugi nece doci tobe sami. .cega se pametan stidi budala se ponosi.
:thumbup:

Samo gledati sebe i stvarati uslove za odbranu, jer se oni ne mogu dozvat pameti za mog zivota.

Kad vec ne mogu ili ne zele, onda smo duzni da stvorimo pretpostavke za uspjesnu odbranu.

Nije da na to imamo pravo, ali to je nasa duznost.
mali jomu

#299 Re: Sta ocekujete od presude Ratka Mladica

Post by mali jomu »

O PRESUDI MLADIĆU

Žrtve i historičari: Genocid nije počinjen samo u Srebrenici, obrazloženje suda je skandalozno.

Nakon što je Sudsko vijeće Haškog tribunala danas odlučilo da Ratko Mladić nije kriv po tački jedan, odnosno za genocid u šest bh. općina i to u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru, pravni ekspert i prijeratni predsjednik Općinskog suda u Sanskom Mostu Adil Draganović kazao je za Klix.ba da je genocid u Prijedoru morao biti presuđen, budući da su postojale sve pravne pretpostavke za takvu presudu.

"Kao i u Srebrenici, u Prijedoru su ljudi doslovno ubijani od sela do sela, od kuće do kuće, čitave familije. Način na koji se tamo djelovalo, od vojske, policije i ostalih snaga, išlo se na potpuno uništenje Bošnjaka i Hrvata kojih je tamo bilo više od 50.000. Kada posmatrate prijedorska sela i šta je u njima rađeno, Kozarac u kojem je ubijeno 1.100 ljudi i civila, itd., dolazite do zaključka da je u Prijedoru postojala genocidna namjera", ističe Draganović.

Našeg sagovornika smo upitali kako komentariše obrazloženje presude u tački 1, prema kojoj se vijeće nije uvjerilo da nije bio plan da se počini genocid u šest općina Ključ, Kotor-Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča". Kako je navedeno, ciljana grupa koja je ubijena bila je relativno mali dio Bošnjaka u cjelini, zbog čega nije zaključeno da je cilj bio uništenje grupe Bošnjaka u cjelini.

"Sudije su kao primarni razlog naveli da to nije broj za genocid. Ako je od 50.000 Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru ubijeno njih 3.000 ili 4.000, oni smatraju da taj broj nije bio dovoljan. Mislim da se stvari ne mogu tako tumačiti i posmatrati uzimajući u obzir prostor na kojem se to sve dešavalo. Treba znati da je Prijedor bio centar Bosanske krajine i nalazio se, zajedno sa Sanskim Mostom i Ključem, na koridoru za Kninsku krajinu. Zato su imali cilj da unište nesrpsko življe na tom prostoru, u suprotnom ne bi ostvarili svoje namjere, odnosno udruženi zločinački poduhvat. Nažalost, pravnici smatraju da genocid predstavlja totalno uništenje jedne skupine", objašnjava Draganović.

"Ne vjerujem da će žalbeni postupak nešto doprinijeti, jer su i do sada navedeni mnogobrojni dokazi i ništa od toga nije uvaženo. Ja to zaista ne mogu prihvatiti. U Prijedoru je, uzimajući u obzir obim stradanja, sigurno postojala genocidna namjera i trebao je biti presuđen genocid. S druge strane i što je pozitivna stvar, presuđen je ipak udruženi zločinački poduhvat u kojem je konkretno navedeno ko je sve bio uključen, odnosno Srbija s vojskom, navedeni su i pojedini oficiri", ističe naš sagovornik koji je od prvih dana rata involviran u brojne procese.

Historičar i autor Jasmin Medić, koji je rođeni Prijedorčanin, kaže kako je presuda očekivana, ali da je skandalozno obrazloženje razloga zbog kojeg Ratko Mladić nije osuđen za genocid u šest bh. općina.

"Genocid je opet dokazan u Srebrenici i značaj ove presude je u činjenici da je njom osuđen politički i vojni vrh rukovodstva Republike Srpske. Nakon ove presude više niko ozbiljan ne može negirati počinjene zločine", rekao je Medić za Klix.ba.

Sudsko vijeće Haškog tribunala iznijelo je u zaključku presude Ratku Mladiću da genocid nije počinjen u šest bosanskohercegovačkih općina (Prijedor, Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Vlasenica i Foča) jer je ubijena relativno mala grupa Bošnjaka i upravo to obrazloženje je, prema Medićevom mišljenju, skandalozno.

"Prema tome, ukoliko na jednom području u nekoliko mjeseci ubijete preko 3.000 civila kao što je to bilo u Prijedoru, to se neće smatrati genocidom. Broj ubijenih je po tome bitan za okarakteriziranje zločina. To je loša poruka za budućnost", zaključio je Medić.
Post Reply