Srbi i Hrvati na ovim prostorima zive od 7 vijeka a vjerski raskol se desio tek 1054.zlokruhovic wrote:
Opet ne kontaš , Hrvati mrze Srbe zato što vide pravoslavnu verziju sebe i još se ne zovu imenom Hrvati već Srbi.
Katoličkih Srba je bilo u 19.veku(Dubrovnik i delovi Dalmacije) , ali to je vrlo malo bilo i nikad nije zaživelo jer čim je krenula katolička verzija tog naroda svi su prešli u Rvate , a kasnije ide još veći jaz zbog politike.
Samo se zapitaj kako to da nema Srba katolika ili Hrvata pravoslavaca ili muslimana Srba ,....?!
Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
-
Basvod
#276 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
- zlokruhovic
#277 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Ne žive , ovde žive narodi od 7.veka koji su postali Hrvati i Srbi u 19.veku.Basvod wrote:Srbi i Hrvati na ovim prostorima zive od 7 vijeka a vjerski raskol se desio tek 1054.zlokruhovic wrote:
Opet ne kontaš , Hrvati mrze Srbe zato što vide pravoslavnu verziju sebe i još se ne zovu imenom Hrvati već Srbi.
Katoličkih Srba je bilo u 19.veku(Dubrovnik i delovi Dalmacije) , ali to je vrlo malo bilo i nikad nije zaživelo jer čim je krenula katolička verzija tog naroda svi su prešli u Rvate , a kasnije ide još veći jaz zbog politike.
Samo se zapitaj kako to da nema Srba katolika ili Hrvata pravoslavaca ili muslimana Srba ,....?!
A do 19.veka su postojali neki kraljevi,kneževi,paše,begovi,...koji su vladali po milošću božjoj , a 99% ljudi su bili kmetovi po milošću božjoj takođe.
Bez kapitalizma i pismenosti nema nacija, upamti!!
-
Basvod
#278 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Ma ja... okreni po staroj dobroj zavrzlami narod-nacija.zlokruhovic wrote:Ne žive , ovde žive narodi od 7.veka koji su postali Hrvati i Srbi u 19.veku.Basvod wrote:Srbi i Hrvati na ovim prostorima zive od 7 vijeka a vjerski raskol se desio tek 1054.zlokruhovic wrote:
A do 19.veka su postojali neki kraljevi,kneževi,paše,begovi,...koji su vladali po milošću božjoj , a 99% ljudi su bili kmetovi po milošću božjoj takođe.
Dohvatio se googla, poluproucio istoriju i smislio kontrareligijske teorije. Zaboravi, ne gubi mi se vrijeme.
- Gojeni H
#279 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Nisam vErnik, vec vJernik. I to poslanici, pa sehidi, pa ucenjaci, pa ja.zlokruhovic wrote:Uvređeni vernici se odmah pronašli.Gojeni H wrote:
Ti si idiot i to je u velikom procentu tacno. Nemam nikakvog dokaza da jesi, ali mora da je tacno, cim ja mislim da je tako.![]()
Pa dokaza ima koliko te volja , ali pošto ti ne poznaješ ateiste već samo vernike onda nemaš uvid u materiju jer da imaš sigurno bi se uverio da je procenat glupih veći kod vernika nego kod ateista.
Prosto priroda je takva , a to će i mnogi vernici(koji nisu glupavi) potvrditi.
Evo ti nisi od tog velikog procenta glupih već si manjinski od pametnih , jel ti lakše sad ili ćeš braniti ove glupe i dalje??
Veoma argumentovanu raspravu, a ne nametanje svoje agende, uvijek volim ... ovo tvoje postiranje naravno nije vodjenje nekog vlastitog krstaskog rata, vec bi trebalo imati neke veze s temom.
Isto tako volim rasprave o glupima i pametnima te kako se to utvrdjuje. Npr. neki misle da je Ajnstajn bio glup jer je redovno zaboravljao kljuceve od kancelarije.
Drugi misle da je bio genije, sa blagim oblikom Aspbergerovog sindroma.
Ali hajde neka vas takvih da nam kazete iz koje grupe dolaze pametni, a iz koje glupavi.
Ako je tebi lakse, ja sam glup k'o noc, ali sam i dalje musliman.
- zlokruhovic
#280 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
A ti si vJernik?! , pa što odmah ne kaza jer zapravo su samo vernici glupi dok vJernici su nenadjebivo glupavi na onom uskom prostoru zvanom BiH jer nikako da shvate da ih je upravo vJera zajebala i to u tri oblika i tri puta na najgluplji mogući način.Gojeni H wrote:Nisam vErnik, vec vJernik. I to poslanici, pa sehidi, pa ucenjaci, pa ja.zlokruhovic wrote:Uvređeni vernici se odmah pronašli.Gojeni H wrote:
Ti si idiot i to je u velikom procentu tacno. Nemam nikakvog dokaza da jesi, ali mora da je tacno, cim ja mislim da je tako.![]()
Pa dokaza ima koliko te volja , ali pošto ti ne poznaješ ateiste već samo vernike onda nemaš uvid u materiju jer da imaš sigurno bi se uverio da je procenat glupih veći kod vernika nego kod ateista.
Prosto priroda je takva , a to će i mnogi vernici(koji nisu glupavi) potvrditi.
Evo ti nisi od tog velikog procenta glupih već si manjinski od pametnih , jel ti lakše sad ili ćeš braniti ove glupe i dalje??
Veoma argumentovanu raspravu, a ne nametanje svoje agende, uvijek volim ... ovo tvoje postiranje naravno nije vodjenje nekog vlastitog krstaskog rata, vec bi trebalo imati neke veze s temom.![]()
Isto tako volim rasprave o glupima i pametnima te kako se to utvrdjuje. Npr. neki misle da je Ajnstajn bio glup jer je redovno zaboravljao kljuceve od kancelarije.
Drugi misle da je bio genije, a blagim oblikom Aspbergerovog sindroma.
Ali hajde neka vas takvih da nam kaze iz koje grupe dolaze pametni, a iz koje glupavi.
Ako je tebi lakse, ja sam glup k'o noc, ali sam i dalje musliman.
Momče , ti si meni replicirao u vezi ateizma , a moje pominjanje vere i ateizma je zbog teme a ne zbog onog "palo mi napamet da se zezam" , tako da batali priču i drižmo se teme.
- Gojeni H
#281 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Hvala za to "momce".zlokruhovic wrote:
A ti si vJernik?! , pa što odmah ne kaza jer zapravo su samo vernici glupi dok vJernici su nenadjebivo glupavi na onom uskom prostoru zvanom BiH jer nikako da shvate da ih je upravo vJera zajebala i to u tri oblika i tri puta na najgluplji mogući način.
Momče , ti si meni replicirao u vezi ateizma , a moje pominjanje vere i ateizma je zbog teme a ne zbog onog "palo mi napamet da se zezam" , tako da batali priču i drižmo se teme.
Postoje dokazi o RAM-u, memorandum SANU, pripreme i smjene u vrhu JNA ...
S druge strane Makedonac reis-ul-ulema u to vrijeme Jakub ef. Selimoski nije znao ni sta se konkretno dogadja i nije imao apsolutno nikakav ni formalni ni neformalni uticaj na bilo koju oruzanu formaciju.
Sve ostalo je relitivizarianje otvorene agresije Srbije na nezavisnu Republiku Bosni i Hercegovinu.
Ovi sto pricaju ekavski su imali taj perverzni "vjerski" cilj. Htjeli su da mi gledaju u ku.ac da vide je li prav i slavan.
Moj ku.ac nije za gledanja vec njim jebem.
A ekavcima su svi snovi zavrseni ... pretvorili su se u nocnu moru. Ode oko iz glave, a mi nikad kao 92-e.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#282 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
raspala se zato što nije bila ni sastavljena kako treba
p.s. a za ovog ateistu samo par imena ateista humanista - lenjin, staljin, mao ce tung, pol pot, čaušesku, enver hodža, dinastija kim iz s. koreje, nastavite niz ... u ime humanizma i oslobođenja čovječanstva pobili desetine miliona ljudi
p.s. a za ovog ateistu samo par imena ateista humanista - lenjin, staljin, mao ce tung, pol pot, čaušesku, enver hodža, dinastija kim iz s. koreje, nastavite niz ... u ime humanizma i oslobođenja čovječanstva pobili desetine miliona ljudi
Last edited by japin_mutapi on 02/05/2014 14:19, edited 1 time in total.
-
Martinez_
#283 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Netačno, Srbi iz Hrvatske su većina u hrvatskim partizanima sve do kapitulacije Italije kad se i veliki broj Hrvata sa teritorije Dalmacije priključuje NOP-u. Do kraja rata se održavaju na više od trećine hrvatskih partizana. U BiH ubedljivo najviše partizana dali su Srbi Bosanske Krajine. Bilo je partizana iz svih krajeva i narodnosti ali Crnogorci, kao i Srbi Like, Korduna i Bosanske Krajine su ubedljivo ubedljivo najzastupljeniji bili, bez njih je NOP nezamisliv.Objektivni navijac wrote:Jasta se Tito plasio 'zapadnih Srba'Granichar Dobrinjski wrote:Znaš kako,bilo bi van svakog rezona da je Tito za komandante na važnim mjestima u toj njegovoj vojsci postavljao bivše ustaške ili handžarovske oficire.Morao je na neki način da se oduži onima koji su zaslužni za njegov uspon na vlast a to su bili partizani koji su u najvećem broju bili srpskog porijekla zapadno od Drine a morao je jer ih se vjerovatno i plašio .Nije to samo vojska nego i policija i tajne službe i mnoga direktorska mjesta.Ako je već morao da im se oduži,on je to učinio na način da se pritom ne oduži i narodu iz koga potiču čak naprotiv.Srbi zapadno od Drine su bili jedina veća etnička grupa u Titoslaviji sa statusom podstanara čak i mnogo slabijim statusom od npr.albanske manjine koja je dobila svoj politički entitet - pokrajinu Kosovo.sinuhe wrote:Da, Srba iz Srbije je bilo jos manje od bosanskih i hrvatskih Srba u JNA. To je zapravo bila vojska Crnogoraca i zapadnih Srba porijeklom iz partizanskih krajeva.
Osim toga niko od ugrozenih nikad nije ni dezertirao. Ja znam samo za Nikolu Kavaju, ali on bi bio cetnik.
Evo samo likova iz 91. Vlado Trifunovic sto je predao kasarnu u Varazdinu -Prijedorcanin, Andrija Raseta zapovjednik 5. vojne oblasti u Zagrebu -Donji Lapac(Hrvatska), Mile Mrksic -Vrginmost(Hrvatska), Veljko Kadijevic -Imotski(Hrvatska), Veselin Sljivancanin Crnogorac, Blagoje Adzic -Gacko, Milan Tepic sto se raznio u Bjelovaru -Bosanska Dubica. Zapovjednik rijeckog korpusa Slovenac Marijan Cad ozenjen Srpkinjom iz Drvara. U Splitu je je neki kapetan broda bio cak jedan Makedonac.![]()
![]()
Pusti se tih cetnickih lazi. U Hrvatskoj su velika vecina partizana bili Hrvati ,u Sloveniji,gdje su partizani bili extremno jaki,iskljucivo Slovenci,u CG iskljucivo Crnogorci,crnogorski Srbi ( to su valjda 'Juzni Srbi ako su ovo 'Zapadni Srbi '
) su bili uglavnom u cetnicima,kao i Srbi iz Srbije.
Srbi su itekako mnogo dobili u Titinoj Jugoslaviji,dozvoljeno im je etnicko ciscenje Banata i Srijema od Njemaca i srbizacija Vojvodine,kao i slobodne ruke u srbizaciji Kosova. Sto se tice ovih 'zapadnih Srba' dobili su cijelu BiH ,kao i ogroman uticaj u RH ,puno,puno veci od cinjenicnog stanja u postotku stanovnistva,ekonomskoj i kulturnoj snazi.
-
Bodkin
#284 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
u pravu je. glupost je reci da srbi i hrvati ratuju od 10 vijeka. ratuju od 19. sve prije nije imalo veze sa srbima i hrvatimaBasvod wrote:Ma ja... okreni po staroj dobroj zavrzlami narod-nacija.zlokruhovic wrote:
Ne žive , ovde žive narodi od 7.veka koji su postali Hrvati i Srbi u 19.veku.
Dohvatio se googla, poluproucio istoriju i smislio kontrareligijske teorije. Zaboravi, ne gubi mi se vrijeme.
- drndalo
#285 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Kakvo glupo poredjenje vrijedno Gebelsa...japin_mutapi wrote: p.s. a za ovog ateistu samo par imena ateista humanista - lenjin, staljin, mao ce tung, pol pot, čaušesku, enver hodža, dinastija kim iz s. koreje, nastavite niz ... u ime humanizma i oslobođenja čovječanstva pobili desetine miliona ljudi
Koliko stotina miliona ljudi su pobili "vjernici", od krstaskih ratova, pa Kajzera Wilhelma, Cara Franje Josipa, Cara Nikole, Kralja Dzordza, pa preko Ruzvelta, Hitlera, Cercila, Hirohita, pa do Bush-a, i onih njegovih kontrasa muslimana sto najvise bombaju "svoju" bracu druge muslimane po Iracima i Afganistanima ?
- zlokruhovic
#286 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
japin_mutapi wrote:raspala se zato što nije bila ni sastavljena kako treba
Klasična priča vernika koja je naravno bezveze i neistinita.
Nisu oni(komunjare) nikog ubili zbog svog ateizma jer biti ateist je samo stav i ništa više , oni su bili vernici jer su klanjali ovim nabrojanim iz tvog posta , a šta je to nego religija i to još 100 puta gora.
Pa u Jugoslaviji su redom padali u nesvest kad se pojavi Tito , nošenje štafete je bio simbol verskog ludila u SFRJ , a da ne govorim o tome da su ustavu 1974 godine Tita proglasili sa doživotnog predsednika.
E zbog te vere i religije zvane komunizam su i propale države i svi zločini počinjeni , jer tvrditi i biti ubeđen da je nešto dobro bez dokaza mogu samo religijaši , fašisti i komunisti , a kad nemaš dokaza i argumenata pobedu možeš izvojevati samo diktaturom i ubijanjem neistomišljenika !!
-
Bodkin
#287 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
drndalo wrote:Kakvo glupo poredjenje vrijedno Gebelsa...japin_mutapi wrote: p.s. a za ovog ateistu samo par imena ateista humanista - lenjin, staljin, mao ce tung, pol pot, čaušesku, enver hodža, dinastija kim iz s. koreje, nastavite niz ... u ime humanizma i oslobođenja čovječanstva pobili desetine miliona ljudi
Koliko stotina miliona ljudi su pobili "vjernici", od krstaskih ratova, pa Kajzera Wilhelma, Cara Franje Josipa, Cara Nikole, Kralja Dzordza, pa preko Ruzvelta, Hitlera, Cercila, Hirohita, pa do Bush-a, i onih njegovih kontrasa muslimana sto najvise bombaju "svoju" bracu druge muslimane po Iracima i Afganistanima ?
sto navodis imena uopste. Ateizam postoji 70-ak godina. Sve od 600-1900 godine su ratovi uglavnom vodjeni zbog vjere
Sent from my Lumia
-
Granichar Dobrinjski
#288 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Aha,važiBodkin wrote:Najgore daleko prosli. Ali tvoja prica o ugrozenosti srba u jugi smrdi zestoko
Sent from my Lumia
- drndalo
#289 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Pa cisto da usporedimo imena na objema stranama, da vidimo ko je to bio "covjecniji"... Po onoj staroj vjernickoj naredbi:Ne ubij, ne slazi, ne kradi, ne pozeli tudju zenu...Bodkin wrote:drndalo wrote:Kakvo glupo poredjenje vrijedno Gebelsa...japin_mutapi wrote: p.s. a za ovog ateistu samo par imena ateista humanista - lenjin, staljin, mao ce tung, pol pot, čaušesku, enver hodža, dinastija kim iz s. koreje, nastavite niz ... u ime humanizma i oslobođenja čovječanstva pobili desetine miliona ljudi
sto navodis imena uopste. Ateizam postoji 70-ak godina. Sve od 600-1900 godine su ratovi uglavnom vodjeni zbog vjere
-
Bodkin
#290 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Da dodas 10 staljina ne bi se izjednacili
Sent from my Lumia
Sent from my Lumia
- Gojeni H
#291 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Pripreme za oruzani raspad su izvrsene dok smo jos pjevali "Hej Slaveni" i "Mlada partizanka bombe bacala", i bez CIA-e, Vatikana, EU, ...
Generalski kor JNA, 1970:
Srbi 46,4%
Crnogorci 19,3%
Hrvati 21%,
Makedonci 3,9%
Slovenci 6,5%
i ostali 2,8%.
Nacionalna zastupljenost - JNA, Indeks odstupanja od udjela u stanovništvu, 1985. g.
Srbi 63,2 % +51
Jugoslaveni 3,6% +45
Crnogorci 6,2% +148
Makedonci 6,3% +8
Muslimani 2,4% -78
Hrvati 12,6% -53
Slovenci 2,8% -66
Mađari 0,7% -70
Albanci 0,6% -91
Ostali 1,6% -52
Generalski kor JNA, 1970:
Srbi 46,4%
Crnogorci 19,3%
Hrvati 21%,
Makedonci 3,9%
Slovenci 6,5%
i ostali 2,8%.
Nacionalna zastupljenost - JNA, Indeks odstupanja od udjela u stanovništvu, 1985. g.
Srbi 63,2 % +51
Jugoslaveni 3,6% +45
Crnogorci 6,2% +148
Makedonci 6,3% +8
Muslimani 2,4% -78
Hrvati 12,6% -53
Slovenci 2,8% -66
Mađari 0,7% -70
Albanci 0,6% -91
Ostali 1,6% -52
-
Granichar Dobrinjski
#292 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Bilo bi zanimljivo vidjeti procente ulaganja države- republike (BiH) u industriji,putnoj infrastrukturi,telekomunikacijama i slično po opštinama kao i etnički sastav opština tokom tih 45 godina koliko je trajala Titoslavija.
- Ali Kemal
#293 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Bilo je vise nego generala nebosnjaka u Armiji BiH, narocito Srba. Jedini Srbin general u Armiji BiH je bio Jovan Divjak koji nije cak ni iz Bosne i Hercegovine i tu se zadesio igrom slucaja.vonSchtigliz wrote:Kad vec baratate sa ciframa u Yugi imal ko da mi odgovori koliko je generala bilo Bosnjaka-Muslimana ( ako je uopste bilo ) a koliko drugih narociti Srba.japin_mutapi wrote:Bolji život? Jugoslavija u brojkama
Dakle niti jedan Bosanac Srbin general nije bio u Armiji BiH. Od Hrvata znam jedino generala Sibera za kojeg ne znam sta je uopste radio, kome je on komandovao?
Medjutim kada se prebrojava oficirski kadar u JNA, niko nece da kaze da niko nije branio ni Slovencima, ni Hrvatima, ni Bosnjacima, niti bilo kom drugom narodu da ide u vojne skole. Cak im je i bio olaksan upis jer je zaista postojao disbalans u tom smislu, sto reci da nije postojala nikakava diskriminicija kako se zeli pogresno prikazati, ali tu se vec vracamo na konstataciju da se Jugoslavija nije zeljela.
- Gojeni H
#294 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Nadam se da kolega forumas nece zamjeriti sto citiram njegov post:Ali Kemal wrote:[
Medjutim kada se prebrojava oficirski kadar u JNA, niko nece da kaze da niko nije branio ni Slovencima, ni Hrvatima, ni Bosnjacima, niti bilo kom drugom narodu da ide u vojne skole. Cak im je i bio olaksan upis jer je zaista postojao disbalans u tom smislu, sto reci da nije postojala nikakava diskriminicija kako se zeli pogresno prikazati, ali tu se vec vracamo na konstataciju da se Jugoslavija nije zeljela.
ovo_malo_duse wrote: Zivi svjedok . 86/87 skolska godina pitomac prve klase vojnotehnicka skola , remontni zavod zmaj VP 2053 Ilica 153, Zagreb.
Nakon svih polozenih testova i testiranja, ja i moj drug x ( da ga ne imenujem) krenemo u prvi razred srednje vojno tehnicke skole.
Nakon 3 mjeseca skolovanja...Pozvan sam kod bezbednjaka( pukovnik cini mi se ,sjecam se ukakio sam se ko grlica,nisam znao sto me zove, a samo da ga vidis bilo ti je 30 dana bajbokane) .
Pojavim se tamo, on mi odrzi predavanje da se vojska reorganizuje i da se mora smanjiti neki k...bla bla bla...ja uglavnom idem kuci i da se mogu poslije toga upisati u skolu koju hocu, da zovem starce da mi posalju civilku...
Nekih mjesec, dva dana po dolasku kuci dolazi depesa...(Imam je i sad negdje kod stare i arhivi morat cu je potrazit) i u depesi stoji doslovno:
" Zbog prekobrojnog broj kandidata Muslimanske nacionalnosti koji postizu iste rezultate kao i vi, niste sposobni da nastavite skoloovanje" u potpisu 6 generala --5 Srba i jedan ne odredzenog prezimena....
Da ebe rak raka od 2000 pitomaca u toj klasi bilo nas 5 "Muslimana"....
Nije mogla preziviti Yuga jer Titovi generali koji su obrazovani i skolovani da je cuvaju su jednostavno pali na tom zadatku...prodali se nacionalizmu i fasizmu...Samo su je oni mogli sacuvati nakon Tita, kad su oni zakazali nije vise bilo nikog da drzi pascad na lancu...
- Ali Kemal
#295 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Proste cinjenice, 45 godina je bio mir kada su religije bile potisnute u drugi plan.Gojeni H wrote:Ateisti su imali apsolutnu vlast 45 godina. Nije pomoglo, je li?
Da li su mozda pomogli da sukobi budu veci i krvaviji?
Renesansa religije pocetkom devedesetih je dovela expresno do rata. Svi su odjednom postali vjernici i poceli da mrze pripadnike drugih religija.
Religijske vodje nisu apsolutno nista ucinile da ne bude rata, a ne cine ni danas nista po tom pitanju.
Religija bi trebala da bude licna stvar pojedinca, jer svako odgovara za sebe, da li ide u raj ili pakao, sto je cijela poenta, a ne politizacija i ucesce u vlasti. Djelovanje vjerskih institucija je daleko i od Kurana i od Biblije.
- Ali Kemal
#296 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Prvo, argumenti citiranjem anonimnog posta sa foruma kao neprikosnovene istine i formiranje vlastitog stava pokazuje nivo na kome se nalazimo i kako se lako manipulise ljudima kroz medije.Gojeni H wrote:Nadam se da kolega forumas nece zamjeriti sto citiram njegov post:Ali Kemal wrote:[
Medjutim kada se prebrojava oficirski kadar u JNA, niko nece da kaze da niko nije branio ni Slovencima, ni Hrvatima, ni Bosnjacima, niti bilo kom drugom narodu da ide u vojne skole. Cak im je i bio olaksan upis jer je zaista postojao disbalans u tom smislu, sto reci da nije postojala nikakava diskriminicija kako se zeli pogresno prikazati, ali tu se vec vracamo na konstataciju da se Jugoslavija nije zeljela.ovo_malo_duse wrote: Zivi svjedok . 86/87 skolska godina pitomac prve klase vojnotehnicka skola , remontni zavod zmaj VP 2053 Ilica 153, Zagreb.
Nakon svih polozenih testova i testiranja, ja i moj drug x ( da ga ne imenujem) krenemo u prvi razred srednje vojno tehnicke skole.
Nakon 3 mjeseca skolovanja...Pozvan sam kod bezbednjaka( pukovnik cini mi se ,sjecam se ukakio sam se ko grlica,nisam znao sto me zove, a samo da ga vidis bilo ti je 30 dana bajbokane) .
Pojavim se tamo, on mi odrzi predavanje da se vojska reorganizuje i da se mora smanjiti neki k...bla bla bla...ja uglavnom idem kuci i da se mogu poslije toga upisati u skolu koju hocu, da zovem starce da mi posalju civilku...
Nekih mjesec, dva dana po dolasku kuci dolazi depesa...(Imam je i sad negdje kod stare i arhivi morat cu je potrazit) i u depesi stoji doslovno:
" Zbog prekobrojnog broj kandidata Muslimanske nacionalnosti koji postizu iste rezultate kao i vi, niste sposobni da nastavite skoloovanje" u potpisu 6 generala --5 Srba i jedan ne odredzenog prezimena....
Nije mogla preziviti Yuga jer Titovi generali koji su obrazovani i skolovani da je cuvaju su jednostavno pali na tom zadatku...prodali se nacionalizmu i fasizmu...Samo su je oni mogli sacuvati nakon Tita, kad su oni zakazali nije vise bilo nikog da drzi pascad na lancu...
Ova lakovjernost je takodje jedna ozbiljna socioloska pojava, koja zasluzuje jedno obimno istrazivanje.
Cuj reko jedan forumas
- Gojeni H
#297 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Da ponovim sta si rekao:Ali Kemal wrote:Prvo, argumenti citiranjem anonimnog posta sa foruma kao neprikosnovene istine i formiranje vlastitog stava pokazuje nivo na kome se nalazimo i kako se lako manipulise ljudima kroz medije.Gojeni H wrote:Nadam se da kolega forumas nece zamjeriti sto citiram njegov post:Ali Kemal wrote:[
Medjutim kada se prebrojava oficirski kadar u JNA, niko nece da kaze da niko nije branio ni Slovencima, ni Hrvatima, ni Bosnjacima, niti bilo kom drugom narodu da ide u vojne skole. Cak im je i bio olaksan upis jer je zaista postojao disbalans u tom smislu, sto reci da nije postojala nikakava diskriminicija kako se zeli pogresno prikazati, ali tu se vec vracamo na konstataciju da se Jugoslavija nije zeljela.ovo_malo_duse wrote: Zivi svjedok . 86/87 skolska godina pitomac prve klase vojnotehnicka skola , remontni zavod zmaj VP 2053 Ilica 153, Zagreb.
Ova lakovjernost je takodje jedna ozbiljna socioloska pojava, koja zasluzuje jedno obimno istrazivanje.![]()
Cuj reko jedan forumas
Ja postavim zvanicne brojeve, a ti neargumentovano kazes da eto "ovi drugi nisu htjeli, a imali su mogucnost".Medjutim kada se prebrojava oficirski kadar u JNA, niko nece da kaze da niko nije branio ni Slovencima, ni Hrvatima, ni Bosnjacima, niti bilo kom drugom narodu da ide u vojne skole. Cak im je i bio olaksan upis jer je zaista postojao disbalans u tom smislu, sto reci da nije postojala nikakava diskriminicija kako se zeli pogresno prikazati, ali tu se vec vracamo na konstataciju da se Jugoslavija nije zeljela.
Citirao sam izjavu kolege forumasa kao primjer. Osnovnu skolu sam zavrsio u drugoj polovini 80-ih. Znam koliko je ljudi apliciralo a ko je primljen u vojne skole. Naravno, kao i vecina Bosnjaka u to vrijeme na to nisam posebno obracao paznju.
Srbi, Srbi su primljeni u disproporcionalnom broju u odnosu na njihov udio u stanovnistvu i to je istina.
Iza tvoje izjave stoje godine propagande o bezmudim Bosnjacima, koji nece u vojsku, ali zato "rado Srbin ide u vojnike".
Vijekovi bosnjacke ratnicke tradicije su izbrisani u par decenija, a neki i ubijedjeni da su Bosnjaci za "zapalit' cigaru", "lahko cemo, nije turski hitit" i slicne rasisticke stereotipe iz velikosrpske kuhinje.
Dok su Bosnjaci jurisali i svoju krv prosipali pred Becom, po ruskim stepama, i bliskoistocnim pustinjama, vi ste cuvali ovce i vrsili 400-godisnju pripremu za ustanak.
-
Zijad-Zijo
- Ali Kemal
#299 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Uopste nije neargumentovano nego je svako mogao da ide u vojnu skolu, ali je malo ko htio da ide. Postojao je jedan drugi problem sto se poziv oficira srozao, te u vojne skole je islo vrlo malo ljudi iz gradova. Ne poznajem nikoga iz moje generacije, ni iz osnovne, ni iz srednje da je otisao u vojnu skolu, bez obzira na nacionalnost.Gojeni H wrote:Ja postavim zvanicne brojeve, a ti neargumentovano kazes da eto "ovi drugi nisu htjeli, a imali su mogucnost".
Da skratimo pricu ti zelis da kazes da su Bosnjaci bili ugnjetavani u SFRJ, obespravljeni itd dok ja tvrdim da su zivjeli neuporedivo bolje nego sto zive sada. Oni sto su ostali rascjepkani su u tri ili vise drzava, ogroman broj raseljen po cijelom svijetu, koji ce se poslije prve generacije asimilirati i ostati tamo zauvijek.
Ovi sto su ostali zive u siromastvu, popularno nazvano rahat patnja, sto se nece bitno promijeniti za nasih zivota.
Ruske stepe, Handzar divizija?Gojeni H wrote:Dok su Bosnjaci jurisali i svoju krv prosipali pred Becom, po ruskim stepama, i bliskoistocnim pustinjama, vi ste cuvali ovce i vrsili 400-godisnju pripremu za ustanak.
Bliskoistocne pustinje, Sirija?
Mi Bosanci jesmo cuvali ovce i sta je lose u tome?
- sinuhe
#300 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?
Na Bosnjake se nije gledalo kao na naciju vec ni tamo ni 'vamo, mada uocljiv je napredak od 70-te do 85-te.