Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
astala_vistala

#276 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by astala_vistala »

Podaci su sigurno istiniti iz razloga sto je Njemacka ambasada pred kolampsom jer trneutno je u procesu obrade radnih viza,to jeste samo termina za vizu preko 40 hiljada,generalno sada da uzmete tremin za radnu vizu u njemackoj treba ma cirka godina ipo da dodjete na red.
stakasa

#277 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by stakasa »

Gojeni H wrote:
orinoco wrote:Koji komunisticki mentalitet ? Zadnjih barem desetak godina odlaze mladi ljudi koji nisu upamtili ni komunizam ni bivsu drzavu. Pisete gluposti.

Ali nisu im komunisti bili djedovi, pradjedovi... Shvataš li besmisao svog namigivanja :-
[/quote]

I ja mislim da se vise ne moze pozivat na socijalizam. To je kao srpsko pravdanje svega i svacega turskom okupacijom. Komunizam bio, pros'o, trajao 40 nema ga 25, vakat da se pogleda istini u oci
Gojeni H

#278 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Gojeni H »

stakasa wrote: Pa na trend i aludiram, trend je tu, uhvatio je korjenje i trendovi se tesko mjenjaju. A da ce trziste izlevelisat i da ovi odlasci impliciraju i neke dobre stvari - apsolutno. Najgori je strah. Odlazak je alternativa, kad postoji mogucnost da se ode ljudi se osjecaju manje ucjenjeni (od poslodavca, politicke partije, lokalnog siledije, posesivnog roditelja itd)
Naravno. Ambiciozni ljudi dobijaju priliku da se dokazu, isprobaju nesto novo, vide svijeta ...
Nezaposlenost u Bosni se smanjuje, cijena rada se podize ...
S druge strane, kao i poslije iseljavanja nakon 1878. god. ovakve demografske promjene moraju dovesti do promjena koje ce se osjetiti tek za 30-40 godina. Te promjene tesko da mogu biti dobre, ali nikad se ne zna.

Kazu da je jedina dobra strana kuge u srednjem vijeku bila ta sto je dovela do povecanja cijene rada kao i mobilnosti puka ... nije bilo dovoljno ljudi.
Dr. Kuca

#279 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dr. Kuca »

Nit je toliko dobro, nit je toliko lose. U biti sve je individualno kako se snadjes, tako i ovdje. Raja nece nista da proba sama da napravi, svi bi radije otisli u njemacku i bili na socijali. To je cilj vecine i to je zalosno.
stakasa

#280 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by stakasa »

Gojeni H wrote:
stakasa wrote: Pa na trend i aludiram, trend je tu, uhvatio je korjenje i trendovi se tesko mjenjaju. A da ce trziste izlevelisat i da ovi odlasci impliciraju i neke dobre stvari - apsolutno. Najgori je strah. Odlazak je alternativa, kad postoji mogucnost da se ode ljudi se osjecaju manje ucjenjeni (od poslodavca, politicke partije, lokalnog siledije, posesivnog roditelja itd)
Naravno. Ambiciozni ljudi dobijaju priliku da se dokazu, isprobaju nesto novo, vide svijeta ...
Nezaposlenost u Bosni se smanjuje, cijena rada se podize ...
S druge strane, kao i poslije iseljavanja nakon 1878. god. ovakve demografske promjene moraju dovesti do promjena koje ce se osjetiti tek za 30-40 godina. Te promjene tesko da mogu biti dobre, ali nikad se ne zna.

Kazu da je jedina dobra strana kuge u srednjem vijeku bila ta sto je dovela do povecanja cijene rada kao i mobilnosti puka ... nije bilo dovoljno ljudi.
25% svedskog stanovnistva emigriralo u Ameriku prije nekih 150 godina. Nakon toga od jedne od najsiromasnijih zemalja u Evropi postali jedna od najbogatijih. Uz dozu srece naravno. Ali eto i to moze
Gojeni H

#281 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Gojeni H »

stakasa wrote: 25% svedskog stanovnistva emigriralo u Ameriku prije nekih 150 godina. Nakon toga od jedne od najsiromasnijih zemalja u Evropi postali jedna od najbogatijih. Uz dozu srece naravno. Ali eto i to moze
Skoro isti slucaj sa Norvezanima i Fincima i njihovim doseljavanjem u Ameriku. Norvezane se moze optuzivati da su gdje su zbog nafte, ali sta reci za Fince?
mousstapha

#282 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mousstapha »

Najvaznije u ovakvim trenucima jeste doci do stvarnih brojeva. Kao sve druge teme u BiH sve se moze brzo izpolitizirati i odvesti cijeli proces u opasan tok.
Streptokok

#283 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Streptokok »

stakasa wrote:
25% svedskog stanovnistva emigriralo u Ameriku prije nekih 150 godina. Nakon toga od jedne od najsiromasnijih zemalja u Evropi postali jedna od najbogatijih. Uz dozu srece naravno. Ali eto i to moze
samo što njima nisu visili četnici za vratom. mogli su sebi priuštiti taj luksuz. mi ne možemo, samo što to nikoga nije briga.
realna do boli

#284 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by realna do boli »

Kada nadzemo naftu..vratice se kao i u Svedsku i Norvesku :D
Dozer

#285 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

Hajvan wrote:
Dozer wrote:
3. Obrazovni sistem je srozan na nivo 19. vijeka (ciljano, naravno), zaostaje za obrazovnih sistemima u EU bar 10 godina, i ne isporucuje ljude spremne i sposobne da budu konkurentni na trzistu rada. Preciznije, uopste ne uci ljude da razmisljaju, stvaraju, da budu proaktivni i kreativni, nego iskljucivo da bubaju i slijede, bez ikakvog razmisljanja.

Molim (logicko) pojasnjenje.

jel bar 10 ili brem 118 godina… malo sam zbunjen
Ti bas u skladu s nickom, jbt...
19 vijek je figurativno, metaforicki, a ostatak je realno.
mehoxy

#286 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 11:25, edited 1 time in total.
Hajvan

#287 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Hajvan »

Dozer wrote:
Ti bas u skladu s nickom, jbt...
19 vijek je figurativno, metaforicki, a ostatak je realno.

a i ti doziras negativu, aptiju, beznadje, defetizam…
jadno li je to…
:lol:
Dozer

#288 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

Ma ne doziram ja nista. Samo realno sagledavam stvari, analiziram, i ponudim rezultat toga.

Ako imas neke kontra argumente kojima mozes pobiti ovo sto sam ja napisao - bujrum.
Ali znamo i ti i ja da ce to ici vrlo tesko...

Daj nam neku pozitivu ovdje...
Daj nam nesto sto nije apatija...
Ima li ista sto nije negativa, konkretno, i da je bitno za drustvo...?

Pa, ne odlaze ljudi odavde, i to u desetinama hiljada godisnje, zato sto im je ovdje dobro, jbg...
edo_79

#289 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by edo_79 »

Dozer wrote:Ma ne doziram ja nista. Samo realno sagledavam stvari, analiziram, i ponudim rezultat toga.

Ako imas neke kontra argumente kojima mozes pobiti ovo sto sam ja napisao - bujrum.

Pa, ne odlaze ljudi odavde, i to u desetinama hiljada godisnje, zato sto im je ovdje dobro, jbg...
Mora se plaćat TV pretplata uz struju :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
Hajvan

#290 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Hajvan »

Dozer wrote:Ma ne doziram ja nista. Samo realno sagledavam stvari, analiziram, i ponudim rezultat toga.

kako god, al niko od sebe ne moze pobjeci…

ko je uspjesan ovdje, bice i u Somaliji, US F of A, SveCkoj ili Vietnamu…

ko zivotari ovdje, zivotarice svugdje

u 99% slucajeva

tako da je i rasprava , te naprdjivanje bespotrebno.

sretno ti , gdje god odes..
ja se nadam da ce svi kojima je ovdje tjesno otici u te svoje drim destinejsns a da ce vas zamjeniti oni kojima je ovo ovdje drim kom tru.

Arapi, dobro dosli :mrgreen:
Dozer

#291 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

Nemoj se ljutiti, ali lupetas... I to bez veze...
Vrlo se dobro zna ko i kako ovdje moze "uspjeti", a to, kao sto i sam vrlo dobro znas, nije "rezervisano" za obicne ljude, pa ma kako da su sposobni i pametni.

Ovdje su pijacari ljudi s diplomama nekih vrlo zajebanih fakulteta, poput ETF-a, Masinstva ili Gradjevine/Arhitekture, i rade sta rade da bi bar nekako prezivjeli i prehranili porodice. Istovremeno, o svemu tome o cemu bi ti ljudi trebali razmisljati i na cemu bi trebali raditi - razmisljaju i rade polupismeni idioti koji su diplome kupili na nekom "faksu" u nekoj vukojebini u RS, pri cemu se cak ni tu nisu pojavili ni jednom tokom dvodnevnog studiranja.

I mozes ti ovdje biti ober sposoban - dzaba ti je ako nisi dio stranacke Hal(k)e. A, cak i tada, moras biti bas-bas dobar s nekim ko je visoko u toj hal(c)i da bi mogao dobiti neki koliko-toliko placen posao, da bi od njega mogao zivjeti priblizno normalno.
A puno ljudi ima koji se ne zele prodati, i onda im je jedino rjesenje da srecu potraze negdje izvan ove nadri drzave...
Gojeni H

#292 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Gojeni H »

Dozer wrote:Nemoj se ljutiti, ali lupetas... I to bez veze...
Vrlo se dobro zna ko i kako ovdje moze "uspjeti", a to, kao sto i sam vrlo dobro znas, nije "rezervisano" za obicne ljude, pa ma kako da su sposobni i pametni.

Ovdje su pijacari ljudi s diplomama nekih vrlo zajebanih fakulteta, poput ETF-a, Masinstva ili Gradjevine/Arhitekture, i rade sta rade da bi bar nekako prezivjeli i prehranili porodice. Istovremeno, o svemu tome o cemu bi ti ljudi trebali razmisljati i na cemu bi trebali raditi - razmisljaju i rade polupismeni idioti koji su diplome kupili na nekom "faksu" u nekoj vukojebini u RS, pri cemu se cak ni tu nisu pojavili ni jednom tokom dvodnevnog studiranja.

I mozes ti ovdje biti ober sposoban - dzaba ti je ako nisi dio stranacke Hal(k)e. A, cak i tada, moras biti bas-bas dobar s nekim ko je visoko u toj hal(c)i da bi mogao dobiti neki koliko-toliko placen posao, da bi od njega mogao zivjeti priblizno normalno.
A puno ljudi ima koji se ne zele prodati, i onda im je jedino rjesenje da srecu potraze negdje izvan ove nadri drzave...
Iako bi se o nasem obrazovanju dalo govoriti, mislim da te vise ucesnika na ovoj temi demantuje. Ljudi odrasli i skolovani u Bosni i svoje znanje investirali u Evropi, Americi, itd. Kako to tumacis?
Hajvan

#293 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Hajvan »

dobro te ba. :lol:

ne zivimo svi u vasim zacaranim dnevno-politickim, stranckim svijetovima…
ima i ljudi koji su izvan toga, zive i rade uspjesno- a izbjegli su te (kako vi volite reci) strancke rekete.
mozda su nedovoljno veliki, nedovoljno interesatni- kako god- ali ih ima….
a i takvi odlaze, ostaju, vracaju se, pa opet odu… imaju izbor
imas li ga ti?

meni smo pun kufer tog defetizma, apatije i suplje…
Dozer

#294 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Pa upravo kako sam ti vec i rekao - da ne bi sa svojim zaista zaradjenim diplomama morali raditi na pijacama, biti taksisti ili prodavaci u nekoj prodavnici necega, radeci za 500-600 KM.
Ovime nemam namjeru ponizavati nikoga i nicije zanimanje, niti nacin na koji zaradjuje za zivot, daleko od toga.

Samo kazem da je ovdje sve okrenuto naopacke - oni koji su se zaista trudili, placali, znojili se i ucili da bi nesto stekli, danas su, kako i sam kazes (a to ti i ja govorim, a ti ne kontas, ocito), negdje u bijelom svijetu i zive od tog svog znanja (a koje su tamo negdje morali nostrificirati jer im te nase diplome nisu priznate, najcesce), a na mjestima ovdje, na kojim bi trebali sjediti oni jer imaju znanje - sjede raznorazni polupismeni nehljebi koji se ni potpisati ne znaju kako treba.

Ne znam sta ti nije jasno u ovome?
Sanjarko

#295 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

Bluemore wrote:
stakasa wrote:Koliko poznajete ljudi koji su otisli ili su na putu da odu? Dakle fizicka lica iz vase okoline, ne moraju biti prijatelji
12 ljudi mi odmah padaju na pamet, evo dok ovo pisem dodajem jos kojih se sjetim i to iz Sarajeva nisu bili besposleni
Ma pun Fejs ali morao bi uletit u njega da pregledam ko nije ovdje vise. Uglavnom od nas 14 je 5 vani. Od unuka ne znam koliko. Isto oko pola.
Sanjarko

#296 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Sanjarko »

muha_sa wrote:
HAVANA wrote:
stakasa wrote:Koliko poznajete ljudi koji su otisli ili su na putu da odu? Dakle fizicka lica iz vase okoline, ne moraju biti prijatelji
Hm,cerkin profesor sa fakulteta,jedan poznanik kojem je propao privatni biznis,sa foruma znam jedno 4 ,5 forumasa i dobar drug koji je i ovde bio jako uspjesan,al kod njega je bas poslovna prica,dobro jaka pozicija na jednom dijelu facebooka...Od moje generacije niko,nit kome naumpada... :D Znam i muhu,bio 10 dana.
okruglo 14 :D
Pa ja kako sam razumio vas dvojica ste u godinama, pa nije ni cudo. Navika. Jb-ga.
HAVANA

#297 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by HAVANA »

Mrs,tek mi 47.
Dozer

#298 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Mladji saaam, mladji saaaaam :D
edo_79

#299 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by edo_79 »

I ja sam, i ja sam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Streptokok

#300 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi

Post by Streptokok »

HAVANA wrote:Mrs,tek mi 47.
u cvijetu starosti...

Last edited by Streptokok on 01/11/2017 14:50, edited 2 times in total.
Post Reply