Ivo Andrić

Locked
dale cooper

#276 Re: Ivo Andrić

Post by dale cooper »

Connaisseur Karlin wrote:
dale cooper wrote:
Da, naravno, u pravu si. Zaboravio sam na Preloga. Iako i njega svojataju Hrvati, kao što i Andrića Srbi. Nažalost, čini mi se da se mi nešto posebno ne bunimo ni u jednom slučaju.
Vladimir je Hrvat, zar ne
Da, ali je rođen i odrastao u Sarajevu. :)
kluz franjo

#277 Re: Ivo Andrić

Post by kluz franjo »

kluz franjo wrote:...
sluzbeni rad, ukljucujuci i pisanje sluzbenih dokumanta podrzaumjevaju sluzbeni dio odgovornosti, naravno da ra nema veze sa necijim emocijama, ali ima veze sa radom i aktivnostia doticne osobe

Ivo je bio izoliran u BG , tocno, ali nisi postavio sebi pitanje: zasto je bio izoliran!?
OK. Službeni rad podrazumjeva službeni dio odgovornosti i ima veze sa radom dotične osobe. Da.
I ne, nisam. Jesi li ti sebi postavila to pitanje i šta si si odgovorila?
dale cooper

#278 Re: Ivo Andrić

Post by dale cooper »

Challenger__ wrote:
kluz franjo wrote:Evo da pokušam na primjeru Andrića i nekih argumenata iznesenim u ovoj diskusiji da pojasnim šta mislim.
U ocjeni Andrićevog "političkog" lika i djela su ovdje dati sljedeći sudovi: nacista, fašista, islamofob i politički oportunista.
Kao dokaz "nacizma" se uzima njegovo službovanje kao ambasadora Kraljevine Jugoslavije u Berlinu, pismo vjerodajnice, njegovo obraćanje prilikom preuzimanja dužnosti, te učešće u realizaciji sklapanja pakta sa Njemačkom.
U ovom slučaju se njegov politički grijeh pronalazi u tome što je bio službenik Vlade (Stojadinovića i Cvetkovića) i izvršavao naloge iste.
Po tom mjerilu, bi onda i ambasadori i konzuli drugih zemalja (SAD je takođe do 1941. imala dipl. predstavništva u 3. rajhu) bili dokazani nacisti, kao i njihove vlade, a i npr. Mehmed Spaho koji je bio Ministar u obje Vlade i 1939. i sam putovao u službenu posjetu Njemačkoj. Složićemo se valjda da je to non-sens.

Pored gore navedenog, kao dokaz njegovog fašizma se navodi njegov službeni referat na temu Albanije, tj. preciznije "iseljavanja muslimanskog dijela stanovništva..." Ako stavimo ovo u istorijski i činjenični kontekst, onda vidimo da Andrić ovo piše kao službenik ministarstva (ne kao slobodni pamflet ili autorski rad), a povodom multi-lateralnih pregovora o budućnosti Albanije (ako se ne varam u tom trenutku italijanskog protektorata). U tom trenutku su u primjeni niz međudržavnih sporazuma sa Turskom o tzv. "repatrijaciji stanovništva" ("državno potpomognuta razmjena stanovništva"). Takvi ugovori (skandalozni i zločinački po sadašnjim mjerilima) su u tom periodu čest standard međunarodnog prava i sklapani su uglavnom između Turske i drugih balkanskih zemalja, ali i recimo između Grčke i Bugarske. Da li je Andrić sa uživanjem ili mučninom radio na ovim referatima, ne znamo pouzdano.
Na koncu, da je Andrić bio fašista ili nacista (ili čak osvjedočeni simpatizer istih) sigurno bi našao svoje mjesto u kvislinškoj Vladi u Beogradu, a ne proveo rat u (samo)izolaciji.
Za islamofobiju Andrića postoje određene naznake, ali i ako je postojala, ista je evidentno više bila ličnog, a ne javno-političkog karaktera - jednostavno ne postoje dokumenti ili svjedočanstva o njegovom političkom stavu u kontekstu islamofobije (kao što ne postoje njegovi vjerodostojni politički stavovi o bilo čemu).
Iz svega ovoga zaključujem da je Andrić jedna politički totalno nebitna persona i najprije politički oportunist sa vjerovatnim ličnim islamofobičnim stavovima. Da ne bude nesporazuma, od ovakvog materijala su pravljeni i brojni ajhmani i slični... Možda je i Andrić mogao postati Ajhman (šbb-kbb), ali nije.

Politizacija njegovog lika i djela od strane drugih je druga tema, kao što su i Budaci i Busuladžići i o njima možemo rado na isti način i na odgovarajućim temama...
Potpis na upis osim djelimičnog neslaganja oko navodne islamofobije. Moja lična impresija je da nije gajio simpatije prema Osmanlijama i onom što je vidio kao njihovo negativno naslijeđe (nerad, korumpiranost, samovolja, okrutnost itd), kao što nije bio impresioniran ni drugim okupatorima (AU - pa bio je član Mlade Bosne - i Njemačka, naravno).
Ja sam stekao iste impresije čitajući njegove književne radove. I jako je dobro opisao patnje običnog bosanskog
čovjeka kroz koje je je prolazio kako su se okupatori smjenjivali na ovom prostoru.
Salonski Kriticar

#279 Re: Ivo Andrić

Post by Salonski Kriticar »

Obi Wan Bosnian wrote:
Salonski Kriticar wrote:
Ne sjecam se da je Izrael slao protestnu notu jer je skola ili ulica nazvana po Ivi Andricu. :)
Ni ja se ne sjećam da je Izrael slao protestnu notu što je studentski dom dobio naziv po Radovanu Karadžiću :)

Reklo bi se da ne reaguju svaki put kada neki negativac dobije ulicu/školu/dom već samo kada je taj negativac njima nažao uradio. Slažeš se?

Spomenuo sam Izrael jer se ovdje proteze Andriceva navodna fasciniranost Hitlerom i skonost nacizmu, maltene je isti kao Busuladzic. Karadzic u pricu ulazi nekoliko decenija nakon 2. svjetskog rata.

@Drvosjeca, slazem se da nije tema i necu vise o tome.
Connaisseur Karlin

#280 Re: Ivo Andrić

Post by Connaisseur Karlin »

dale cooper wrote:
dale cooper wrote:
Da, naravno, u pravu si. Zaboravio sam na Preloga. Iako i njega svojataju Hrvati, kao što i Andrića Srbi. Nažalost, čini mi se da se mi nešto posebno ne bunimo ni u jednom slučaju.
Vladimir je Hrvat, zar ne
Da, ali je rođen i odrastao u Sarajevu. :)
wow, od kad mjesto rodjenja ima znaccajan uticaj, plus, otisao je iz Sa kao djete

ja sam mislila da je najvaznije misljenje osobe, tj. sto je Vladimir rekao o svom idnetietu :) sto je Vladimir pisao ili reako za HR ili BiH ;-)

zivio je i radio na vise lokacija, genij :thumbup:
ExNihilo

#281 Re: Ivo Andrić

Post by ExNihilo »

Ned071 wrote:
ExNihilo wrote: Hajd napiši naslov knjige, autora i izdavača gdje je objavljeno ovo Andrićevo pismo.
Andrić je 18.3.1955. godine odgovorio na pismo Miroševiću u kome mu zahvaljuje na posveti i poslatim knjigama. Fotokopija ovog pisma nalazi se u arhivi biblioteke u Friburgu.
Pretpostavljam da pod "Friburg" zapravo misliš na "Freiburg". Također, s obzirom da nisi naveo naziv biblioteke, pretpostavit ću da se radi o Univerzitetskoj biblioteci grada Freibruga. Srećom, pomenuta biblioteka ima online pretragu svih arhiviranih dokumenata. Ukoliko kroz istu provučeš termine "Kairski bazar" ili "Niko Mirošević Sergo" - dobivaš nula rezultata. Ukoliko pretražiš arhiv za termin "Ivo Andrić", dobivaš poveći broj rezultata. Nije mi bilo mrsko proći kroz sve - nijedan se ne odnosi na predmetno pismo.

Sada ti meni reci da li je, možda, riječ o drugoj biblioteci? Freiburg nesumnjivo ima više od jedne. Imaš li fotokopiju navodnog pisma? Bilo šta?

Siguran sam da si, prije nego što si presudio čovjeku na bazi ovih nekoliko riječi s interneta, temeljito provjerio izvor istih, pa te molim da podijeliš više informacija.
ExNihilo

#282 Re: Ivo Andrić

Post by ExNihilo »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
ExNihilo wrote:
desni wrote:Kakvi narcisi u pm.Pokretač teme lijepo napisao da je tema Andrićev politički angažman a ne njegova umjetnička djela.
A ne ono tupi o književnosti a o Andrićevom prijedlogu za rješenje tzv.albanskog pitanja ni riječi.Sudbine stotine hiljada ljudi koji su po Andriću političaru trebali biti humano preseljeni o autoru po njima govore manje od jednog njegovog opisa sarajevskog mezarja.
Poslije tačke ide razmak.
Ma dobro, i ja se volim držati pravopisa i pravila ali evo poenta je da recimo nisi ni jedne zucnuo o Andriećvom zalaganju za prtojerivanje Albanaca, pripajanju teritorija po uzoru valjda na tadašnje rasne zakone u Njemačkoj. Reko bih on se tada savršeno uklapao u taj rigidni prizemni svijet koji tada vladao jer očito takvi stavovi i razmišljanja, barem tada, mu nisu bila strana.
Muhsin Rizvić je idejni tvorac balijsko-ideološkog lova na vještice kada je riječ o Andriću. Svi kasniji puleni, uključujući Fatmira, samo su se naslanjali na Rizvićev ideološki monstruozni pamflet. Srećom, Jergović je već temeljito, sistematski i taksativno raksrinkao ideološku pozadinu istog.

Što se mene tiče, ranije sam na ovom forumu pisao detaljne elaboracije glede Andrića. U međuvremenu sam shvatio dvije stvari. Prvo, da su ljudi od struke, poput gore pomenutog Jergovića, daleko elokvetnije od mene ponudili odgovore onima koji odgovore traže. I drugo, da ljudi koji pripadaju vašoj ideološkoj matrici odgovore i ne traže, već radije, poput Murata u Višegradu, s dinamitom u rukama pohode Andrićeve spomenike.
dale cooper

#283 Re: Ivo Andrić

Post by dale cooper »

wow, od kad mjesto rodjenja ima znaccajan uticaj, plus, otisao je iz Sa kao djete

ja sam mislila da je najvaznije misljenje osobe, tj. sto je Vladimir rekao o svom idnetietu :) sto je Vladimir pisao ili reako za HR ili BiH ;-)

Prelog je bio više kao Tesla čini mi se...svjetski čovjek. Ali eto, barem nominalno je povezan i sa BiH.
Connaisseur Karlin

#284 Re: Ivo Andrić

kluz franjo wrote:
Connaisseur Karlin wrote: sluzbeni rad, ukljucujuci i pisanje sluzbenih dokumanta podrzaumjevaju sluzbeni dio odgovornosti, naravno da ra nema veze sa necijim emocijama, ali ima veze sa radom i aktivnostia doticne osobe

Ivo je bio izoliran u BG , tocno, ali nisi postavio sebi pitanje: zasto je bio izoliran!?
OK. Službeni rad podrazumjeva službeni dio odgovornosti i ima veze sa radom dotične osobe. Da.

I ne, nisam. Jesi li ti sebi postavila to pitanje i šta si si odgovorila?
super, razumijemo se: sluzbena odgovornost ukljucuje odgovornost osobe koja je sluzebno odgovorna za svoj rad i rad grupe, sto znaci, da je nelogicno opravdavati Ivin rad iskljucivo kao dio posla :) mnoge osobe u istoriji diplomatksih odnosa su se udaljile od doticne sluzbe jer nije bila u skladu sa njihovim licnim normama i etikom, morlaom, sto god :)

u vezi izolacije u BG, to je bilo organizirano i pod konstatnom kontorlom :) izoliacija nije bila "doborovoljna" :)
Drvosjeca iz Dejcica

#285 Re: Ivo Andrić

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

ExNihilo wrote:
Muhsin Rizvić je idejni tvorac balijsko-ideološkog lova na vještice kada je riječ o Andriću. Svi kasniji puleni, uključujući Fatmira, samo su se naslanjali na Rizvićev ideološki monstruozni pamflet. Srećom, Jergović je već temeljito, sistematski i taksativno raksrinkao ideološku pozadinu istog.

Što se mene tiče, ranije sam na ovom forumu pisao detaljne elaboracije glede Andrića. U međuvremenu sam shvatio dvije stvari. Prvo, da su ljudi od struke, poput gore pomenutog Jergovića, daleko elokvetnije od mene ponudili odgovore onima koji odgovore traže. I drugo, da ljudi koji pripadaju vašoj ideološkoj matrici odgovore i ne traže, već radije, poput Murata u Višegradu, s dinamitom u rukama pohode Andrićeve spomenike.
Od tebe nisam ni očekivao argumentovan odgovor već u stilu već iznesenog prizemnim i pogrdnim nazivima pokušavaš dokazati svoje stavove a to baš ne ide. Tog koga nazivaš pogrdnim imenom ima sljedeću referencu pa bih te zamolio da nam daš svoju referencu pa da uporedimo da li je tvoja riječ vrijednija od Rizvićeve. Po načinu pisanja i razmišljanja ti nisi ni srednju završio kako Bog zapovjeda ali evo da ne prejudiciramo stvari molim te za svoje reference.
Akademske djelatnosti - Muhsin Rizvić

Rad na Institutu za izučavanje jugoslavenskih književnosti u Sarajevu

Profesor historije jugoslavenskih književnosti XVIII i XIX vijeka na Filozofskom fakultetu u Sarajevu

Profesor Metodologije i tehnike naucnog rada na postdiplomskom studiju knjizevnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu

Gost predavač na Univerzitetima na području bivše Jugoslavije (Dubrovnik, Novi Sad, Zagreb, Skoplje, Beograd)

Sekretar saveza slavističkih društava bivše Jugoslavije

Urednik bigrafsko-bibliografskog leksikona Jugoslavenskih pisaca

Član komisije za izradu historije književnosti BiH u Akademiji nauka i umjetnosti BiH

Član u organima upravljanja različitih značajnih naučnih institucija u Sarajevu (Institut za jezik i književnost, Orijentalni institut, Seminar za strane slaviste, Muzej književnosti BiH itd.)
Miljenko Jergović je sigurno značajan književnik i novinar ali porediti Jergovića i ozbiljnog akademika Rizvića je pomalo smiješno i naivno.
ExNihilo

#286 Re: Ivo Andrić

Post by ExNihilo »

ExNihilo wrote:

Od tebe nisam ni očekivao argumentovan odgovor već u stilu već iznesenog prizemnim i pogrdnim nazivima pokušavaš dokazati svoje stavove a to baš ne ide. Tog koga nazivaš pogrdnim imenom ima sljedeću referencu pa bih te zamolio da nam daš svoju referencu pa da uporedimo da li je tvoja riječ vrijednija od Rizvićeve. Po načinu pisanja i razmišljanja ti nisi ni srednju završio kako Bog zapovjeda ali evo da ne prejudiciramo stvari molim te za svoje reference.

Profesor historije jugoslavenskih književnosti XVIII i XIX vijeka na Filozofskom fakultetu u Sarajevu

Profesor Metodologije i tehnike naucnog rada na postdiplomskom studiju knjizevnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu

Gost predavač na Univerzitetima na području bivše Jugoslavije (Dubrovnik, Novi Sad, Zagreb, Skoplje, Beograd)

Član komisije za izradu historije književnosti BiH u Akademiji nauka i umjetnosti BiH

Član u organima upravljanja različitih značajnih naučnih institucija u Sarajevu (Institut za jezik i književnost, Orijentalni institut, Seminar za strane slaviste, Muzej književnosti BiH itd.)
Miljenko Jergović je sigurno značajan književnik i novinar ali porediti Jergovića i ozbiljnog akademika Rizvića je pomalo smiješno i naivno.
Apel na autoritet je u retorici poznat kao logička pogreška. Nije bitno ko je napisao već šta. Dakle, argumntacija ne zavisi od toga da li ja, Rizvić ili Jergović imamo više referenci. Argumentacija zavisi od argumenata.
Last edited by ExNihilo on 26/10/2017 16:54, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#287 Re: Ivo Andrić

dale cooper wrote:

Prelog je bio više kao Tesla čini mi se...svjetski čovjek. Ali eto, barem nominalno je povezan i sa BiH.
da, ali , je isti ostavo svoje misljenje o HR , a zivio je i u Zagrbu, a to znaci, da je bio povezan i sa HR :)

zar nije Tesla rekao da je ponosan na svoje hrvatsko porijeklo i srpske korijene :D

obojica su bili imigranti sa balkana, genijalci , to su im zajednicki elementi :)
Obi Wan Bosnian

#288 Re: Ivo Andrić

Post by Obi Wan Bosnian »

ExNihilo wrote:

Pa kaže:
U tom metodološkom krivotvorenju, fatalno se zamjenjuje i miješa književna fikcija s faktičkom povjesnošću, a govor likova neovlašteno se pretvara u ‘stav’, ‘izjavu’, ‘mišljenje’ pisca, odnosno građanske osobe Ive Andrića, kojim se, onda, ‘potvrđuje’ ispravnost određenih političkih zamisli i projekata. (Lovrenović 2008: 18)
Ne radi se toliko o govoru likova koliko o njihovom opisu i uopšte atmosferi koja vlada. Andrićeva Bosna je jedan užasan, mračni, razvratni, perverzni svijet, potpuno depresivan i pesimističan a sve kao posljedica dolaska Osmanlija ovdje. Nakon čitanja svake njegove knjige ja sam se sam sebi gadio i kleo sam sudbinu što sam rođen u takvoj vukojebini. Kasnije sa godinama sam shvatio da se radilo samo o pranju mozga i do Bosna nije tako loša.
Salonski Kriticar

#289 Re: Ivo Andrić

Obi, Andric opisuje Bosnu u vremenu kraja Osmanske imperije.

Bila je to zemlja na periferiji carstva koje umire vise od stotinu godina, gdje i dalje vladaju feudalni odnosi, stanovnistvo je nepismeno a infrastruktura nepostojeca. Nama je dolazak Austro-Ugarske predstavljao nevidjen civilizacijski iskorak, a Austro-Ugarska je tada najmanje razvijena od svih evropskih sila. Industrijska revolucija vec uveliko tutnja kontinentom.

Mislim da je iz danasnje perspektive tesko i zamisliti zaostalost koja je tada bila u BiH i stvarno ne vidim kako bi se to moglo opisivati sa nekim romanticarskim zanosom.
Drvosjeca iz Dejcica

#290 Re: Ivo Andrić

ExNihilo wrote:
ExNihilo wrote:

Apel na autoritet je u retorici poznat kao logička pogreška. Nije bitno ko je šta napisao već šta. Dakle, argumntacija ne zavisi od toga da li ja, Rizvić ili Jergović imamo više referenci. Argumentacija zavisi od argumenata.
A zašto onda taj argument da nije važno ko je šta napisao već šta ne važi za Andrića? Od početka teme, ruku na srce nisi jedini, pokušavate braniti Andrića na način da između redova govorite i pišete da smo svi mi koji kritikujemo Andrića kao osobe glupi, djeca, nedovoljno intaligentni, evo sada i da smo balije, da nemamo kapacitet da shvatimo svu filozofsku širinu i umjetničku slobodu?

Evo ako je Muhsin Rizvić, koji je između ostalog bio i Sekretar saveza slavističkih društava bivše Jugoslavije, predavač od Beograda do Zagreba, Profesor historije jugoslavenskih književnosti XVIII i XIX vijeka na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, radio na Institutu za izučavanje jugoslavenskih književnosti u Sarajevu, balija i idejni tvorac lova na vještice ja evo ipak želim da vidim tvoju biografiju, obrazovanje, reference u naučnim i istraživačkim radovima i gdje si ti konkretno radio da bi dao takvu samouvjerenu kvalifikaciju jednog takvog čovjeka? Jergović po svom radu Rizviću nije ni do koljena, iako je Jergović vrlo talentovan pisac i novinar on još i može i ima reference da napiše kritiku Rizvićevog djela, ali ti, anoimus na forumu sa možda jedva srednjom školom daješ takvu kvalifikaciju Rizvića...mogu samo da se grohotom nasmijem.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 26/10/2017 17:09, edited 1 time in total.
ExNihilo

#291 Re: Ivo Andrić

Post by ExNihilo »

Obi Wan Bosnian wrote:
ExNihilo wrote:

Pa kaže:
U tom metodološkom krivotvorenju, fatalno se zamjenjuje i miješa književna fikcija s faktičkom povjesnošću, a govor likova neovlašteno se pretvara u ‘stav’, ‘izjavu’, ‘mišljenje’ pisca, odnosno građanske osobe Ive Andrića, kojim se, onda, ‘potvrđuje’ ispravnost određenih političkih zamisli i projekata. (Lovrenović 2008: 18)
Ne radi se toliko o govoru likova koliko o njihovom opisu i uopšte atmosferi koja vlada. Andrićeva Bosna je jedan užasan, mračni, razvratni, perverzni svijet, potpuno depresivan i pesimističan a sve kao posljedica dolaska Osmanlija ovdje. Nakon čitanja svake njegove knjige ja sam se sam sebi gadio i kleo sam sudbinu što sam rođen u takvoj vukojebini. Kasnije sa godinama sam shvatio da se radilo samo o pranju mozga i do Bosna nije tako loša.
Realno, nisi ti pročitao nijednu knjigu Andrića. Mislim, nema potrebe da ti sad postavljam pitanja iz njegovih knjiga na koja nećeš moći progooglati odgovor pa da te blamiram. :)

Andrić nikada nije ni tvrdio da je njegova fikcija historijski precizna, a odakle Lovrenoviću ideja da je stav Andrićevih likova (kojih? Andrić je napisao stotine likova i nikako nije mogao baštiniti stavove svih njih) istovremeno i Andrićev - to zahtijeva objašnjenje.

Nadalja, Šušićeva Bosna mračnija je od Andrićeve, a Sušićevi muslimani redovito su pogani, škrti i glupi. Evo šta je Sušić imao reći o Bosni.
"Bosna nije ono što čula odmah prime s njenih boja i oblika. Bosna je najdublji kazan pakla. Ona je lošim putem, tvrdom navikom i neizlječivom sumnjom zatvorena za rijeke ljepota koje su drugi ljudi stvorili, a svojim položajem otvorena je najezdama sa sve četiri strane. Svuda opasnost od drugog obično reži sa granicom. U Bosni ona se vidi u znaku suprotne vjere, čuje u pjesmi, sluti u pogledu prolaznika. Svuda se ljudi bore za sličnosti da bi bar oponašali jedinstvo koje je podloga snošljivosti. U Bosni se sve upelo da podvuče razliku. Ja znam da to njeni žitelji nisu donijeli sa sobom na ovaj svijet. Gdje su uzročne tajne opredjeljenja slojeva, žestine, isključivosti i upornosti trajanja tih opredjeljenja, ja ne znam... Svaku zemlju sile rastočnice razvlače najviše na dvije strane, a Bosnu na sve strane. U takvoj zemlji ne može biti sreće i obilja. Nigdje siromah nije jadniji , ni zima teža, ni glad ljuća, ni razlika uočljivija , ni mržnja poganija ni tamnija nego u Bosni.
Pa, gle čuda, ne pišemo ovdje o Sušiću. Što li, Bože veliki?
ljevoruki

#292 Re: Ivo Andrić

Post by ljevoruki »

Obi Wan Bosnian wrote: Ne radi se toliko o govoru likova koliko o njihovom opisu i uopšte atmosferi koja vlada. Andrićeva Bosna je jedan užasan, mračni, razvratni, perverzni svijet, potpuno depresivan i pesimističan a sve kao posljedica dolaska Osmanlija ovdje. Nakon čitanja svake njegove knjige ja sam se sam sebi gadio i kleo sam sudbinu što sam rođen u takvoj vukojebini. Kasnije sa godinama sam shvatio da se radilo samo o pranju mozga i do Bosna nije tako loša.
:thumbup:
BHCluster

#293 Re: Ivo Andrić

Post by BHCluster »

Salonski Kriticar wrote:Obi, Andric opisuje Bosnu u vremenu kraja Osmanske imperije.

Bila je to zemlja na periferiji carstva koje umire vise od stotinu godina, gdje i dalje vladaju feudalni odnosi, stanovnistvo je nepismeno a infrastruktura nepostojeca. Nama je dolazak Austro-Ugarske predstavljao nevidjen civilizacijski iskorak, a Austro-Ugarska je tada najmanje razvijena od svih evropskih sila. Industrijska revolucija vec uveliko tutnja kontinentom.

Mislim da je iz danasnje perspektive tesko i zamisliti zaostalost koja je tada bila u BiH i stvarno ne vidim kako bi se to moglo opisivati sa nekim romanticarskim zanosom.

Znaci ti si pri stavu da Andric fakticki/cinjenicno opisuje Bosnu?
Challenger__

#294 Re: Ivo Andrić

Post by Challenger__ »

Obi Wan Bosnian wrote:Ne radi se toliko o govoru likova koliko o njihovom opisu i uopšte atmosferi koja vlada. Andrićeva Bosna je jedan užasan, mračni, razvratni, perverzni svijet, potpuno depresivan i pesimističan a sve kao posljedica dolaska Osmanlija ovdje. Nakon čitanja svake njegove knjige ja sam se sam sebi gadio i kleo sam sudbinu što sam rođen u takvoj vukojebini. Kasnije sa godinama sam shvatio da se radilo samo o pranju mozga i do Bosna nije tako loša.
Andrić ne poretretira samo mračnu stranu Bosne, iz njegovih dijela itekako probija i svjetlo. Inače, nije to samo "Andrićeva Bosna":
"Bosna nije ono što čula odmah prime s njenih boja i oblika. Bosna je najdublji kazan pakla. Ona je lošim putem, tvrdom navikom i neizlječivom sumnjom zatvorena za rijeke ljepota koje su drugi ljudi stvorili, a svojim položajem otvorena je najezdama sa sve četiri strane. Svuda opasnost od drugog obično reži sa granicom. U Bosni ona se vidi u znaku suprotne vjere, čuje u pjesmi, sluti u pogledu prolaznika. Svuda se ljudi bore za sličnosti da bi bar oponašali jedinstvo koje je podloga snošljivosti. U Bosni se sve upelo da podvuče razliku. Ja znam da to njeni žitelji nisu donijeli sa sobom na ovaj svijet. Gdje su uzročne tajne opredjeljenja slojeva, žestine, isključivosti i upornosti trajanja tih opredjeljenja, ja ne znam... Svaku zemlju sile rastočnice razvlače najviše na dvije strane, a Bosnu na sve strane. U takvoj zemlji ne može biti sreće i obilja. Nigdje siromah nije jadniji , ni zima teža, ni glad ljuća, ni razlika uočljivija , ni mržnja poganija ni tamnija nego u Bosni."

Derviš Sušić

To je Sušićeva, Kočićeva, Ćopićeva, Selimovićeva... Bosna.

Bojim se da oni koji imaju problem sa svojim najvećim piscima, u stvari imaju problem prije svega sa sobom.
Drvosjeca iz Dejcica

#295 Re: Ivo Andrić

ExNihilo wrote:
Obi Wan Bosnian wrote:
ExNihilo wrote:

Pa kaže:
Realno, nisi ti pročitao nijednu knjigu Andrića. Mislim, nema potrebe da ti sad postavljam pitanja iz njegovih knjiga na koja nećeš moći progooglati odgovor pa da te blamiram. :)

Andrić nikada nije ni tvrdio da je njegova fikcija historijski precizna, a odakle Lovrenoviću ideja da je stav Andrićevih likova (kojih? Andrić je napisao stotine likova i nikako nije mogao baštiniti stavove svih njih) istovremeno i Andrićev - to zahtijeva objašnjenje.

Nadalja, Šušićeva Bosna mračnija je od Andrićeve, a Sušićevi muslimani redovito su pogani, škrti i glupi. Evo šta je Sušić imao reći o Bosni.
"Bosna nije ono što čula odmah prime s njenih boja i oblika. Bosna je najdublji kazan pakla. Ona je lošim putem, tvrdom navikom i neizlječivom sumnjom zatvorena za rijeke ljepota koje su drugi ljudi stvorili, a svojim položajem otvorena je najezdama sa sve četiri strane. Svuda opasnost od drugog obično reži sa granicom. U Bosni ona se vidi u znaku suprotne vjere, čuje u pjesmi, sluti u pogledu prolaznika. Svuda se ljudi bore za sličnosti da bi bar oponašali jedinstvo koje je podloga snošljivosti. U Bosni se sve upelo da podvuče razliku. Ja znam da to njeni žitelji nisu donijeli sa sobom na ovaj svijet. Gdje su uzročne tajne opredjeljenja slojeva, žestine, isključivosti i upornosti trajanja tih opredjeljenja, ja ne znam... Svaku zemlju sile rastočnice razvlače najviše na dvije strane, a Bosnu na sve strane. U takvoj zemlji ne može biti sreće i obilja. Nigdje siromah nije jadniji , ni zima teža, ni glad ljuća, ni razlika uočljivija , ni mržnja poganija ni tamnija nego u Bosni.
Pa, gle čuda, ne pišemo ovdje o Sušiću. Što li, Bože veliki?
Jok, samo si ti čitao Andrićeva djela i samo ti i još par likova koji imaju tvoj amin je pročitalo i razumjelo napisano. :lol: Majke mi smatrao sam te ozbiljnim, sada me uveseljavaš i imam potrebu da se sprdam s tobom i tvojim načinom pisanja i komuniciranja na forumu. Fakat, ali iskreno, kakvo i koliko je tvoje obrazovanje, pošalji mi na PP da se ne sramotiš ovdje. :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
ExNihilo

#296 Re: Ivo Andrić

Post by ExNihilo »

Nisam želio da se osvrćem na to tvoje prozivanje "nemaš ni srednju školu" jer je primitivno i malograđansko, nema veze s temom, niti istina i argumentacija zavise od toga koliko ja ili ti imamo škole.

Ali, pošto brutalno insistiraš, hajdemo ovako. Ja i ti se nađemo lično. Ponesi svoje diplome, ponijeti ću ja svoje. Pa ako budeš imao više škole od mene, ja ti momentalno isplaćujem 10k maraka. Ne zajebavam se ni jedne sekunde i ponuda je ozbiljna. Važi i suprotno, ako budem imao više škole od tebe.

Pa, šta kažeš?
Salonski Kriticar

#297 Re: Ivo Andrić

BHCluster wrote:
Salonski Kriticar wrote:Obi, Andric opisuje Bosnu u vremenu kraja Osmanske imperije.

Znaci ti si pri stavu da Andric fakticki/cinjenicno opisuje Bosnu?
Naravno da nisam, ali je radnja smjestena u kontekst vremena u kojem se desava. Da li je trebao opisati Bosnu na kraju otomanske vladavine kao sretnu hipi-komunu? Andric nije Markes.
desni

#298 Re: Ivo Andrić

Post by desni »

ExNihilo wrote:
desni wrote:Kakvi narcisi u pm.Pokretač teme lijepo napisao da je tema Andrićev politički angažman a ne njegova umjetnička djela.
A ne ono tupi o književnosti a o Andrićevom prijedlogu za rješenje tzv.albanskog pitanja ni riječi.Sudbine stotine hiljada ljudi koji su po Andriću političaru trebali biti humano preseljeni o autoru po njima govore manje od jednog njegovog opisa sarajevskog mezarja.
Poslije tačke ide razmak.
    O profa nisam vas prepoznao :kakoste:
      Uvažavam i zahvaljujem na sugestiji.
        Ni riječi o humanom preseljenju Albanaca u Tursku. Ideji koju je zastupao službenik Andrić i kojoj je pisao. Nešto nam o toj temi ni jedne riječi od tebe. Ako nisi primijetio tema je o Andriću kao političaru a ne književniku mada je ti uporno okrećeš na tu stranu.
        Drvosjeca iz Dejcica

#299 Re: Ivo Andrić

ExNihilo wrote:Nisam želio da se osvrćem na to tvoje prozivanje "nemaš ni srednju školu" jer je primitivno i malograđansko, nema veze s temom, niti istina i argumentacija zavise od toga koliko ja ili ti imamo škole.

Ali, pošto brutalno insistiraš, hajdemo ovako. Ja i ti se nađemo lično. Ponesi svoje diplome, ponijeti ću ja svoje. Pa ako budeš imao više škole od mene, ja ti momentalno isplaćujem 10k maraka. Ne zajebavam se ni jedne sekunde i ponuda je ozbiljna. Važi i suprotno, ako budem imao više škole od tebe.

Pa, šta kažeš?
        Aha, pecn'o sam te je li tako, pa to mi je i bila namjera da te vratim na zemlju. :mrgreen: Sada je primitivno i malograđanski ali je ok koristi termin balijski i sa visoka omalovažavati ljude. Pa slušaš li ti sam sebe? Ne moraš ti meni ništa dokazivati samo te pitam kakve su tvoje reference da o profesoru Rizviću izneseš takve smjele ocjene? Gdje je problem, iznesi svoje obrazovanje ili barem naučne radove na kojima si radio i nema problema.
        BHCluster

#300 Re: Ivo Andrić

Post by BHCluster »

Salonski Kriticar wrote:
        Naravno da nisam, ali je radnja smjestena u kontekst vremena u kojem se desava. Da li je trebao opisati Bosnu na kraju otomanske vladavine kao sretnu hipi-komunu? Andric nije Markes.
        Zasto ne onakva kakva je bilia? Kako se na isti nacin nije osvrnu na stradanja muslimana Visegrada tokom Drugog svjetskog rata? Ispada da je Na Drini Cuprija napisana da bi opravdala upravo te dogadjaje ili?
        Last edited by BHCluster on 26/10/2017 17:33, edited 1 time in total.
        Locked