KOME SMETA GORAN

Post Reply
Trebam te

#276 Re: KOME SMETA GORAN

Post by Trebam te »

sabina1 wrote:
zunazu wrote:
sabina1 wrote:ovu stvar ce izgurati ipak neko drugi , cestitiji , covjecniji i bolji.
Ti, pretpostavljam? :D
Uglavnom Koldžo neće , iako je to jasno i javno obećao.
Pametan i Koldzo :izet:
kakavdanakneiskustvu

#277 Re: KOME SMETA GORAN

Post by kakavdanakneiskustvu »

zunazu wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:da,pa i busuladžić jer je bio ustaski i nacistički apologet,ili je to po tebi možda ok ponašanje?
Pod broj jedan, pola ljudi ovdje nema pojma ni ko je bio Busuladžić, ni šta je radio, ni šta je govorio, ni šta je pisao. Realno, plitkoća današnjeg društva nam slične priče priređuje svakodnevno. Napadaju Busuladžića iz "mode" da bi sebe predstavili "ispravnima", iako nemaju ljudsku potrebu da povremeno preispituju šta zaista misle i koliko su ispravni, šta je to ispravno i zašto.

Pod broj dva, šta god da je Busuladžić govorio i pisao, to je radio u vremenu najvećeg zla koje je pogodilo čovječanstvo, u vremenu kada je njegov narod bio u rasulu, otetog identiteta, otete zemlje. Ipak, nema nikakvog dokaza ni naznake da je pod takvom ličnom i kolektivnom tragedijom nekome ugrozio život, na nekoga digao ruku, učinio bilo kakav zločin ili kriminalno djelo. Možda je za očuvanje svog života, porodice ili naroda činio blagi moralni prestup, svojevoljno ili pod ucjenom, ali ništa veće težine nego što je kod nas u ratu bilo doći blagim moralnim prestupom do konzerve ili komada hljeba više za svoje dijete.

A nama danas iz kožnih stolica s točkovima je prilično lagodnije gledati na sutrašnji dan, eh.

Četiri od pet ljudi u današnjoj državi, bez rata, katastrofe, gladi i ugroženog identiteta ili imovine, je izreklo mnogo teže riječi, kvalifikacije, uvrede, pozive na mržnju prema drugom i drugačijem od onih koje je možda izrekao Busuladžić. Otvoreno se prijeti državi, narodima, vjerskim zajednicama, antifašistima, dijele se djeca, napadaju se žene po ulicama, podmeću se laži žrtvama, napadaju se sudovi, blokira se uspostava normalnog života, SLAVE SE UBICE, KOLJAČI I SILEDŽIJE. I sve je to sad nevažno, ali je važno natovariti se na mrtva leđa nekome ko je uzet kao meta liječenja frustracija svekolikog bosanskog društva. Da nije žalosno, možda bi bilo smiješno. :)

Poređenje sa Praljkom i Prlićem jednog od wannabe "ispravnih" ću samo nazvati degutantnim, biće dovoljno.

A vjeruj da sam antifašista, da sam za građansko društvo, da ne mrzim nikoga, da mi je iskrena želja prije nego što skončam doživjeti da ljudi iz svih dijelova ove države rade za istu stvar, a ne da normalni pate dok bolesni otvoreno rade za tuđe interese. Kakav crni Busuladžić i fašizam, za dvije trećine današnjeg stanovništva ove države on je bio pojava koja bi mogla stati u red pred papu da ga proglasi svecem kao one prije par dana.

vrlo lako je na netu pronaci mustafine stavove,i ko je i gdje je bio,ustaski i nacisticki apologet,koji je izabrao stranu,onu hitlerovu,a da je htio,mogao je izabrati i onu drugu,antifasisticku,ali jbg,ova nacisticka njemui bila srcu draza,nema tu puno razmisljanja,price
Sara03

#278 Re: KOME SMETA GORAN

Post by Sara03 »

JThomas wrote:i koliko miliona takvih ima, a nema nešto ulica i škola u sarajevu po njima...?

vas kad se pita zašto mustafa, vaš jedini odgovor je - a zašto ne - u raznim varijantama...naravno to je prvo zamjena teza, a onda cirkularna logika. i bez da ne idemo u to šta je bio a šta nije...
Za Mustafu i u Banoviće. :oops:
agent_zero

#279 Re: KOME SMETA GORAN

Post by agent_zero »

Kažu SDA balijski fašisti građani se po mjesnim zajednicama izjasnio za ime dvorane.

Evo ja pitam, ko je moju rodbinu u novom sarajevu pitao za ime dvorane? Niko!

Dalje, ko je pitao građane o davanju ulice azizi šaćirbegović, putu mladih muslimana, ulici i školi mustafe busuladžića, topal osman paše i drugih turkofilskih i arapofilskih naziva?

Niko.

Hajmo refenedum u opštinama centar i novo sarajevo o svim nazivima ulica, trgova, škola, dvorana i sl.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#280 Re: KOME SMETA GORAN

Post by sabina1 »

Trebam te wrote:
sabina1 wrote:
zunazu wrote:

Ti, pretpostavljam? :D
Uglavnom Koldžo neće , iako je to jasno i javno obećao.
Pametan i Koldzo :izet:
Pametan , ali eto ispade neprincipijelan , nedosljedan...da ne kažem lažov...
dragma
Vozim: Pješe

#281 Re: KOME SMETA GORAN

Post by dragma »

@Sabina :thumbup:
Krokodajl

#282 Re: KOME SMETA GORAN

Post by Krokodajl »

Treba nazvat tu dvoranu po Pimpeku.
zunazu

#283 Re: KOME SMETA GORAN

Post by zunazu »

kakavdanakneiskustvu wrote:vrlo lako je na netu pronaci mustafine stavove,i ko je i gdje je bio
Opet odgovor bez ikakvog argumenta, po sistemu rekla-kazala. :)

Ovo se može porediti jedino sa pričom da je Hanka Paldum bacala Srbe lavovima. :D Iako bih se smio kladiti da nije ušla u Pionirsku od 1970-ih (što bi kad je pjevala tržištu od preko 20 miliona stanovnika, kad da nađe vremena za sarajevski ZOO?) :D neki i dalje vjeruju da je ona stvarno hranila životinje srpskom nejači. I nema veze što su te životinje pobijene s brda i pomrle od žeđi prije nego što je Hanka mogla s Bistrika i doći do Nahoreva. Argumenti su jednako jaki kao i ovi da je Busuladžić bio hitlerovac. Kad ti trojica kažu da si pijan, lezi i valjaj se. Ali ako su te ubili u rođenom gradu bez objašnjenja i ikakvog postupka, onda se ne možeš valjati. Busuladžić se ne može valjati, nisu mu ni onda dali priliku da kaže šta ima, a ne može se ni protiv današnjih rista đoga braniti jer mrtva usta ne govore. Čovjek je dva puta ubijen bez prilike da kaže posljednje riječi ili izrazi želju. Ali važno je da možemo udariti po njemu mrtvom, to je izraz naše hrabrosti, mudrosti, jačine. Nije važno što nema vode, dobrih puteva, posla, većih plata i penzija, bolje zdravstvene usluge... a ima u količinama fašizma, antidržavnog ponašanja, međuljudskih odnosa kojih poštena čovjeka bude stid bez da ima ikakve veze s njima... mi ćemo udarati gdje se niko ne brani, po kostima mrtvaca. To će nam pomoći da napravimo građansku državu.
Bodkin

#284 Re: KOME SMETA GORAN

Post by Bodkin »

zunazu wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:vrlo lako je na netu pronaci mustafine stavove,i ko je i gdje je bio

Ovo se može porediti jedino sa pričom da je Hanka Paldum bacala Srbe lavovima. :D Iako bih se smio kladiti da nije ušla u Pionirsku od 1970-ih (što bi kad je pjevala tržištu od preko 20 miliona stanovnika, kad da nađe vremena za sarajevski ZOO?) :D neki i dalje vjeruju da je ona stvarno hranila životinje srpskom nejači. I nema veze što su te životinje pobijene s brda i pomrle od žeđi prije nego što je Hanka mogla s Bistrika i doći do Nahoreva. Argumenti su jednako jaki kao i ovi da je Busuladžić bio hitlerovac. Kad ti trojica kažu da si pijan, lezi i valjaj se. Ali ako su te ubili u rođenom gradu bez objašnjenja i ikakvog postupka, onda se ne možeš valjati. Busuladžić se ne može valjati, nisu mu ni onda dali priliku da kaže šta ima, a ne može se ni protiv današnjih rista đoga braniti jer mrtva usta ne govore. Čovjek je dva puta ubijen bez prilike da kaže posljednje riječi ili izrazi želju. Ali važno je da možemo udariti po njemu mrtvom, to je izraz naše hrabrosti, mudrosti, jačine. Nije važno što nema vode, dobrih puteva, posla, većih plata i penzija, bolje zdravstvene usluge... a ima u količinama fašizma, antidržavnog ponašanja, međuljudskih odnosa kojih poštena čovjeka bude stid bez da ima ikakve veze s njima... mi ćemo udarati gdje se niko ne brani, po kostima mrtvaca. To će nam pomoći da napravimo građansku državu.
Znaci muki je bio ok? Nije bio nacista? Historija laze?
Ned071

#285 Re: KOME SMETA GORAN

Post by Ned071 »

agent_zero wrote:Kažu SDA balijski fašisti građani se po mjesnim zajednicama izjasnio za ime dvorane.

Dalje, ko je pitao građane o davanju ulice azizi šaćirbegović, putu mladih muslimana, ulici i školi mustafe busuladžića, topal osman paše i drugih turkofilskih i arapofilskih naziva?

Niko.

Hajmo refenedum u opštinama centar i novo sarajevo o svim nazivima ulica, trgova, škola, dvorana i sl.

ako znas istoriju, onda ti je poznato koliko je topal osman paša važan za sarajevo i šta je sve izgradio ovdje
tom logikom, mozemo onda pitat ko je mog rahmetli dedu pitao da li je zato da mu pola kilometra od kuće ide ulica miloša obilića ili da na posao ide kroz park Cara Dušana
sabina1

#286 Re: KOME SMETA GORAN

Post by sabina1 »

Ned071 wrote:
agent_zero wrote:Kažu SDA balijski fašisti građani se po mjesnim zajednicama izjasnio za ime dvorane.

Niko.

ako znas istoriju, onda ti je poznato koliko je topal osman paša važan za sarajevo i šta je sve izgradio ovdje
tom logikom, mozemo onda pitat ko je mog rahmetli dedu pitao da li je zato da mu pola kilometra od kuće ide ulica miloša obilića ili da na posao ide kroz park Cara Dušana
Kakve veze imaju Car Dušan i Miloš Obilić sa Goranom Čengićem i kakve veze ima nazivanje dvorane u Sarajevu 2017 godine po Goranu Čengiću sa davanjem imena ulica Cara Dušana i Miloša Obilića (koji se odavno ne zovu tako) nekih 90 godina ranije ?
Da li je logičnije da se uputi inicijativa o preimenovanju istočnosarajevske dvorane "Slavija" u "Goran Čengić" pošto su tamo i Dušan i Miloš ?
Hvala.
Ned071

#287 Re: KOME SMETA GORAN

Post by Ned071 »

ima itekako veze... zato sto ovima koji razmisljaju poput citiranog istorija sarajeva pocinje u aprilu 1945... tad se nisu pravile ankete, za razliku od danas. kada sve mjerimo po sebi. pa to sto on nije znao za anketu znaci da niko nikog nije pitao... demokratije je, ljudi nisu za to, prihvati i radi na tome da dobijes izbore pa da promijenis za cetiri godine... razumijem ja emocije, ali ovaj grad i zemlja imaju puno vaznijih ljudi od gorana cengica koji nemaju ulicu ili dvoranu u sarajevu. od talijana, dervisa susica pa nadalje... a topal osman pasa je znacajniji za sarajevo od cengica, svidjalo se to nekom ili ne
sabina1

#288 Re: KOME SMETA GORAN

Post by sabina1 »

Ned071 wrote:ima itekako veze... zato sto ovima koji razmisljaju poput citiranog istorija sarajeva pocinje u aprilu 1945... tad se nisu pravile ankete, za razliku od danas. kada sve mjerimo po sebi. pa to sto on nije znao za anketu znaci da niko nikog nije pitao... demokratije je, ljudi nisu za to, prihvati i radi na tome da dobijes izbore pa da promijenis za cetiri godine... razumijem ja emocije, ali ovaj grad i zemlja imaju puno vaznijih ljudi od gorana cengica koji nemaju ulicu ili dvoranu u sarajevu. od talijana, dervisa susica pa nadalje... a topal osman pasa je znacajniji za sarajevo od cengica, svidjalo se to nekom ili ne
Gore , dole , nadugo , nasiroko i nista....nigdje ne pronadjoh bilo kakvu vezu izmedju Milosa i Dusana koji nemaju ulice i Gorana Cengica koji je isto nema.

Da ponovim.
Smatram da se sportska dvorana Novo Sarajevo treba preimenovati u Goran Cengic i smatram da vijecnici za koje sam glasala u okviru Zakona i nadleznosti trebaju poduzeti SVE da tako bude pa i ako je referendum u pitanju - nikakav problem , to je NAJDIREKTNIJI GLAS naroda.
Prekrsili procedure , ismijavali , dobice referendum.
ušće

#289 Re: KOME SMETA GORAN

Post by ušće »

E da hoće taj referendum više...
Ko hoće da se kladi da će ponovo biti...
Mi smo se uzdali u savjest ...ali ovaj put građana ...ono prije vijećnika...
Ned071

#290 Re: KOME SMETA GORAN

Post by Ned071 »

veza je u tome da je ovo jedan od rijetkih trenutaka kada se gradjane pitalo sta misle... komunisti nisu pitali pa su ulice imenovali po partizanima ili srpskim herojima... nisu ni demokrate od 90-ih kada su vracali izvorna imena ulica ili davali imena ulicama po herojima ovog rata..

sto se dvorane tice, bila je javna rasprava, vecina rekla da nije za gorana... vecina onih kojima nije bilo mrsko pratit obavjestenja u svojim mz (a ja sam jedan od onih kojima je mrsko takodjer) i koji su bili na javnim raspravama, rekli su da nisu za to... zavrsena prica, ako nista do narednih izbora... to je demokratija... zasto mislis da je stvar volje vecine dati ime dvorani po cengicu? ocito nije...

i ja sam protiv davanja imena dvorani po naselju, za mene se trebala zvati vinko samarlic...

reagovao sam na pisanje o "sda balijama" koji daju ulicu topal osman pasi, a ne goranu dvoranu... a ko god ista zna o svom gradu, zna makar malo ko je topal i sta je sve sagradio u ovom gradu... stavljati ih u isti kontekst je presmijesno
kakavdanakneiskustvu

#291 Re: KOME SMETA GORAN

Post by kakavdanakneiskustvu »

zunazu wrote:

pa jbg postoje tekstovi koje je pisao,njegove izjave,stavovi,ako to nije dovoljno ne znam sta jeste,možda je bio antifasista samo to niko nije znao prepoznati u njegovim tekstovima i služenju ustaskoj vlasti?
PM72

#292 Re: KOME SMETA GORAN

Post by PM72 »

zunazu wrote:

Niko nikad nije rekao da je Hanka bacala Srbe lavovima.Hanku su optuživali da je bila u logoru??? (samo ne navode kojem) i da je štiklom gazila nekom Srbinu po mudima.A RTS je objavila (ima taj snimak) kako u Pionirskoj lavove hranimo srpskom djecom.Nisu Hanku pominjali.

Također,nisam primjetio da je neko pisao kako je Busuladžić bio hitlerovac.Busuladžić je bio saradnik ustaške vlasti i režima.
uglavnomja

#293 Re: KOME SMETA GORAN

Post by uglavnomja »

PM72 wrote:
zunazu wrote:

Niko nikad nije rekao da je Hanka bacala Srbe lavovima.Hanku su optuživali da je bila u logoru??? (samo ne navode kojem) i da je štiklom gazila nekom Srbinu po mudima.A RTS je objavila (ima taj snimak) kako u Pionirskoj lavove hranimo srpskom djecom.Nisu Hanku pominjali.

Također,nisam primjetio da je neko pisao kako je Busuladžić bio hitlerovac.Busuladžić je bio saradnik ustaške vlasti i režima.
srpsku nejac su bacali safet isovic i pimpek - davorin p.
sabina1

#294 Re: KOME SMETA GORAN

Post by sabina1 »

Ned071 wrote: sto se dvorane tice, bila je javna rasprava, vecina rekla da nije za gorana...
NE.
Javna rasprava je odrzana uz brojne STATUTARNE PREKRSAJE PRILIKOM SAME JAVNE RASPRAVE , cim se krsi statut organa koji je raspisuje (elementarne odredbe da bi uopste rasprava imala legitimitet) ona je nistavna.
Ne zelim vise pisati sta je prekrseno , bilo bi to dvadeseti put da pisem.

Kad je opozicija UKAZALA na prekrsaje - ismijana je na vijecu.

Dakle referendum je jedino rijesenje , nisu zeljeli javnu raspravu - dobice referendum.

Dalje , zaista ne znam sta da vam kazem a da vas ne uvrijedim....no savrseno me se ne tice kako bi ste vi zeljeli da se zove dvorana. Nevjerovatno je da vam Novo Sarajevo ne smeta ali Goranu Cengicu se kace prvo Milosi i Dusani kasnije Topal Osman pase i ne znam ko sve vec....

Zaista me ne zanima sta vi zelite , imate zastupnike za koje ste glasali pa ih fino pritisnite i trazite da se zove po kome god hocete....

Zelim da se dvorana zove Goran Cengic , zastupnici koje sam birala (Nasa stranka) se kao lavovi bore za to i od srca im cestitam i podrzavam.
Ned071

#295 Re: KOME SMETA GORAN

Post by Ned071 »

I sta kad na referendumu vecina odbije naziv Goran Cengic?
sabina1

#296 Re: KOME SMETA GORAN

Post by sabina1 »

Ned071 wrote:I sta kad na referendumu vecina odbije naziv Goran Cengic?
Kada vecina na referendumu odluci da preimenuje naziv dvorane u Goran Cengic , to postaje obavezujuce za vijece.
zunazu

#297 Re: KOME SMETA GORAN

Post by zunazu »

sabina1 wrote: Smatram da se sportska dvorana Novo Sarajevo treba preimenovati u Goran Cengic i smatram da vijecnici za koje sam glasala u okviru Zakona i nadleznosti trebaju poduzeti SVE da tako bude pa i ako je referendum u pitanju - nikakav problem , to je NAJDIREKTNIJI GLAS naroda.
Kakvo silovanje demokratije. Ekstremizam koji ide pod ruku sa onim iz BL ili Gruda. Mora kako ja hoću, makar sve propalo. Bože sačuvaj.
sabina1

#298 Re: KOME SMETA GORAN

Post by sabina1 »

zunazu wrote:
sabina1 wrote: Smatram da se sportska dvorana Novo Sarajevo treba preimenovati u Goran Cengic i smatram da vijecnici za koje sam glasala u okviru Zakona i nadleznosti trebaju poduzeti SVE da tako bude pa i ako je referendum u pitanju - nikakav problem , to je NAJDIREKTNIJI GLAS naroda.
Kakvo silovanje demokratije. Ekstremizam koji ide pod ruku sa onim iz BL ili Gruda. Mora kako ja hoću, makar sve propalo. Bože sačuvaj.
"Silovanje demokratije" je bilo javno krsenje Statuta i javnih rasprava te ismijavanje istih ali malo su se zajebali , nisu racunali da ce javnost ostati ogorcena i ustrajna.....citajte nesto drugo sto ne dolazi samo iz Mehmeda Spahe ulice...

Sto se tice ovih BL I Gruda...SDA je vec 25 godina u direktnoj koaliciji sa najekstremnijim strankama srpskog i hrvatskog korpusa cije je sjediste upravo u pomenutim gradovima pa je i sam naziv Novo Sarajevo mnogo slicniji pomenutima za razliku od heroja Gorana Cengica...
Ned071

#299 Re: KOME SMETA GORAN

Post by Ned071 »

Ona se nikad 99 posto sam siguran nece nazvat po Cengicu. Samo vam se cini da vecina to hoce zbog agresive po mrezama i forumima. Vecina nece nit je zanima... A to ti je sabina realnost
sabina1

#300 Re: KOME SMETA GORAN

Post by sabina1 »

Ned071 wrote:Ona se nikad 99 posto sam siguran nece nazvat po Cengicu. Samo vam se cini da vecina to hoce zbog agresive po mrezama i forumima. Vecina nece nit je zanima... A to ti je sabina realnost
Samo referendum.
Post Reply