fakat wrote:Tomahawk11 wrote:Čuj sport precijenjen i daje mu se preveliki značaj u većini slabije razvijenih zemalja
Pa u ovim bolje razvijenim se vrte milijarde oko sporta. Ali precijenjen.
To se fino kaže, ne volim sport.

nije daleko od istine. Ustvari vise stvar inata, volim "male sportove".
Ovako, istina vrte se milijarde i da, to mi smeta, ali sta mogu, narod to voli. Precjenjen je s obzirom koliko koristi svi imamo od udaranja lopte. A precjenjen je i za to sto sam odrastao uz danonocno igranje lopte i niceg drugog. Nakon toga usljedila je faza pjevanije i tamburanja. Znam sve o pjevacima i fudbalerima iako oni to nicim nisu zasluzili. Ali nisam cjepidlaka, ok razumijem ja da je to relaksacija, bio sam i ja navijac i isao na stadione i koncerte ali davno. Uglavnom zelim reci "dajte ba ljudi ima toliko drugih stvari vrijednih paznje i vremena".
A u slabo razvijenim zemljama sport sluzi da kompenzuje za nedostatke u drugim egzistencijalno vaznijim sferama zivota. Za njih je to vise od igre, definitivno, stvar nacionalnog ponosa, ginu za to, zive za utakmice, dok je za sretnije nacije to ipak malo opustenije. Ja bih mijenjao sve brazilske titule prvaka svijeta u fudbalu za ne znam recimo islandsku stopu kriminala ili nezaposlenosti.
Razumijem te

Ali...
Kad spominješ Island....nisu li baš oni u posljednje vrijeme primjer sretne nacije koja je puno bacila na sport. Mala zemlja, mali broj stanovnika, ali je kod njih sport baš uzeo maha, fudbalski kampovi širom zemlje, sistemski rad je doveo do toga da su se plasirali na EP i ne samo to, došli su do 1/4 finala. Bili su i na skorašnje Eurobasketu.
A i taj Brazil, oni su druga strana knjige uspješne nacije u fudbalu u odnosu na, recimo, Njemačku. Njemačka je uređena zemlja, za primjer rekli bismo. 20 hiljada navijača Kelna ode neki dan u London na gostovanje. Oni sigurno nemaju egzistencijalne probleme.
Što se tiče konkretno nas, mene je strah, prije svega za našu djecu. Čovječe, to je horor. Igrališta su prazna. Kažeš odrastao si uz loptu....danas djeca odrastaju uz telefone, laptope, čips i Colu. Šta misliš, šta je bolje, razbijena koljena na igralištu ili ovo što sad imamo?