Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#276 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:
Dope_Man wrote:Koji ste vi amateri, ja ne mogu vjerovati.

Pa Milostivi je naravno spomenuo i dinosauruse... treba samo malo nategnuti, kao sto vec rekoh, i sve se da naci :lol:

http://www.answering-christianity.com/dinosaurs.htm
ovo veze svezom nema, nebi uzeo ni sa gutlljajem vode da progutam. na tom je nivou.
Smrle jarane daj nam adekvatan odgovor dinosaurusa u kuranu (samo nemoj klipove ziv bio)
nema o njima nista koliko mi je poznato, ono razvlacenje na toj stranici ma koliko god razvukao opet se nemoze progutati.
Dope_Man

#277 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Dope_Man »

JoseMujica wrote:

po ovome mi i živimo i mislimo i radimo za kurac jer šta god činili desiće se što je već programirano :roll:

i ne bila ova vjera draga svakoj vlasti....pa ni herioin ne djeluje ovako umirujuće na mase :lol: :lol: :lol: :lol:

e moj smrčak koji bi ja vjernik bio da sam na Baketovom, Draganovom, jal Guardianovom mjestu
Upravo.. koliko god se vjernici izvlacili iz ideje sveznajuceg boga, moraju se vratiti na to da je znao da ce se dogadjaj X, recimo udarac aviona u tornjeve desiti. Ako je bog ZNAO da ce se desiti, onda je dogadjaj MORAO da se desi, a onda ostaje samo da odabere koja ce budala pociniti djelo, a i to je znao, pa nije bas da je i taj lik imao izbora.. i toliko o milostivom koji je sve stvorio, znajuci kompletan scenario unaprijed.
Smrcak15

#278 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:
irac300 wrote:Kada otkriješ nešto u Kur'anu što trenutno nije otkriveno i proslaviš se, imaš odmah jednog konvertita u meni, postajem mumin, da ga neće na dunjaluku biti. Ovako je sve u domenu ''genaral poslije bitke''. Lako je i meni srat i govorit jesam vam rek'o, kada neko drugi otkrije.
shvatite jednu stvar programiranje brojcanih cuda to jeste i proghramiranje buducih dogadjaja nije uradjeno da bi mi gledali u buducnost, to mu nije svrha, nego je poenta da je zabiljezeno pa kad se desi da se to otkrije i da to bude dokaz da je autor Kurana znao sta ce se desiti pa to programirao brojcano u Kuranu.

a kad hoces nesto da cekas iz buducnosti imas brate hadise koji jasno tekstualno nagovjestavaju sta treba da se desi, pa to ocekuj i vidi hoce li se sta desiti, ima nesto sto se zove predznaci sudnjeg dana, mali veliki i srednji.
Zasto je to sve moralo biti tako skriveno i upakovano a recimo neke totalno nebitne situacije su opisane do najsitnijih detalja?
detalji moraju (barem ja nesto kontam tako) biti na neki nacin skriveni, jer ljudi imajuu slobodnu volju pa kad bi detalj bio da mogu izmijeniti

zamisli se stoji desit ce se u toliko i to9liko sati, a ljudi kazu, hajmo se malo poigrati pa udariti po bozijem opdredjeenju, daj da uradimo da se to ne desi tad da pokazemo da Bog nema znanje i kontrole.

zato moguce bitne detalje mora skriti pa klad se dese otkriti, jer poenta je da pokaze da poznaje buducnost kako bi imao vjerovanje u njegovu pricu o buducem zivotu i polaganju racuna.
Smrcak15

#279 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:
JoseMujica wrote:

po ovome mi i živimo i mislimo i radimo za kurac jer šta god činili desiće se što je već programirano :roll:

i ne bila ova vjera draga svakoj vlasti....pa ni herioin ne djeluje ovako umirujuće na mase :lol: :lol: :lol: :lol:

e moj smrčak koji bi ja vjernik bio da sam na Baketovom, Draganovom, jal Guardianovom mjestu
Upravo.. koliko god se vjernici izvlacili iz ideje sveznajuceg boga, moraju se vratiti na to da je znao da ce se dogadjaj X, recimo udarac aviona u tornjeve desiti. Ako je bog ZNAO da ce se desiti, onda je dogadjaj MORAO da se desi, a onda ostaje samo da odabere koja ce budala pociniti djelo, a i to je znao, pa nije bas da je i taj lik imao izbora.. i toliko o milostivom koji je sve stvorio, znajuci kompletan scenario unaprijed.
gledaj to ovako, vidis u buducnost redosljed dogadjaja i to zapises

sad dodje neko i kaze, hej ti, ti si ucinio da se to desi jer si zapisao da se tako mora desiti, a zaboravlja da si ti to zapisao iz svojeg sveznanja o buducnosti
zforumas

#280 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
detalji moraju (barem ja nesto kontam tako) biti na neki nacin skriveni, jer ljudi imajuu slobodnu volju pa kad bi detalj bio da mogu izmijeniti

zamisli se stoji desit ce se u toliko i to9liko sati, a ljudi kazu, hajmo se malo poigrati pa udariti po bozijem opdredjeenju, daj da uradimo da se to ne desi tad da pokazemo da Bog nema znanje i kontrole.

zato moguce bitne detalje mora skriti pa klad se dese otkriti, jer poenta je da pokaze da poznaje buducnost kako bi imao vjerovanje u njegovu pricu o buducem zivotu i polaganju racuna.
Pa cekaj, znaci li to onda da tvoj bog nije svemoguc?
Smrcak15

#281 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:

jeste svemoguc ali to stpo sam objasnio je neko moje vidjenje mozda je i pogresno, ali onako kad se hipoteticki poigramm u mislima sta bi bilo kad bi bilo.

jer neke stvari bi ocite bile, znaci svako zadiranje u boziju odredbu moralo bi doci do bozije intervencije a to bi ocito bilo, kao sto je bilo ocito sa muhammedom, cim je rekao da ce ga Allah cuvati, gotovo je onda nnije trebao imati vise tjelhranitelje, pa je bilo ocita intervencija svaki put kad su muhammeda napadali da ga ubiju, nisu ga mogli ubiti, pa da su s ena glavu nasadili.

naprimjer covjek dodje kod golorukog muhammeda ispadne sablja iz ruka i muhammed je uzme, dodje konjanik da ubije golorukog muhammeda, konj propadne u pijasak pustinje, i tako nekolika puta kad je konjanik vidio da ga nemoze ubiti prica je krenula drugim tokom.

krenuli su muhammeda da ubiju na spavanju, opkolili mu kucu, a njega Bog ucinio nevidljivim pa je prosao pored njih i stavio svakom od njih po malo pijeska na glavu da se uvjere da je muhammed prosao porednjih.

zena jedna krenula da muhammedu smrka glavu velikim kamenom dosla pored njega i mnjegovog prijatelja ni pitala gdje muhammed da mu razbiuje glavu, a prijatelj u cudjenju gledao, i otisla, poslije muhammed rekao da je Bog ucinio nevidljivim pa ga zato nije mogla primjetiti.

itd masa drugih primjera ghdje je bozija intervencija ocita bila.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#282 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by JoseMujica »

Smrcak15 wrote:
Dope_Man wrote:
JoseMujica wrote:

sad dodje neko i kaze, hej ti, ti si ucinio da se to desi jer si zapisao da se tako mora desiti, a zaboravlja da si ti to zapisao iz svojeg sveznanja o buducnosti
Azira ima sveznajuće kašike...a šta još ima sveznajućih findžana po Bosni...ampak od svih sveznajućih likova moj najdraži je Milan tarot, jer je barem nako iskreno sveznajući zajebant

ps
a za ove tvoje priče o Muhamedu ja bih rekao da je i Muha bio neki dobra zajebant, barem kolko i ovi naš s foruma
Last edited by JoseMujica on 14/09/2017 15:02, edited 1 time in total.
beni-bu-man

#283 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by beni-bu-man »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:

Normalno da nije, vidis da nije bio u stanju napisati clanak o T-rexu u kuranu....
zforumas

#284 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
jeste svemoguc ali to stpo sam objasnio je neko moje vidjenje mozda je i pogresno, ali onako kad se hipoteticki poigramm u mislima sta bi bilo kad bi bilo.

jer neke stvari bi ocite bile, znaci svako zadiranje u boziju odredbu moralo bi doci do bozije intervencije a to bi ocito bilo, kao sto je bilo ocito sa muhammedom, cim je rekao da ce ga Allah cuvati, gotovo je onda nnije trebao imati vise tjelhranitelje, pa je bilo ocita intervencija svaki put kad su muhammeda napadali da ga ubiju, nisu ga mogli ubiti, pa da su s ena glavu nasadili.

naprimjer covjek dodje kod golorukog muhammeda ispadne sablja iz ruka i muhammed je uzme, dodje konjanik da ubije golorukog muhammeda, konj propadne u pijasak pustinje, i tako nekolika puta kad je konjanik vidio da ga nemoze ubiti prica je krenula drugim tokom.

krenuli su muhammeda da ubiju na spavanju, opkolili mu kucu, a njega Bog ucinio nevidljivim pa je prosao pored njih i stavio svakom od njih po malo pijeska na glavu da se uvjere da je muhammed prosao porednjih.

zena jedna krenula da muhammedu smrka glavu velikim kamenom dosla pored njega i mnjegovog prijatelja ni pitala gdje muhammed da mu razbiuje glavu, a prijatelj u cudjenju gledao, i otisla, poslije muhammed rekao da je Bog ucinio nevidljivim pa ga zato nije mogla primjetiti.

Ne okreci sad pricu na Muhameda.

Ovo sto si sebi "hipoteticki" zamislio ti se ne slaze sa svemogucim bogom, zato pokusaj drugacije zamisliti i usput nam pokusaj objasniti zasto su sva cuda skrivena, kriptovana a neki detalji koji uopce nisu bitni su opisani do detalja. I zasto se svo to zapisivanje buducnosti svelo bas na ovih nekih 150 godina, gdje su objasnjenja pojava od prije 500 godina recimo?
Dope_Man

#285 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Dope_Man »

Taj bog je sve sto treba u pravom trenutku.. ono, sveznajuci je jer zna tacno sta ce se dogoditi. Kreator je svega jer je stvorio sve to da bi se tako dogodilo. I opet je dobar jer iako je sve to stvorio i znao kako ce se dogoditi, mozemo slagati da nije on kriv jer je dao slobodnu volju.. koju je on stvorio da funkcionise kako funkcionise, da bi dovela do dogadjaja za koje zna da ce se desiti, i za koje je znao i prije stvaranja svega... :-)
Hakiz

#286 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Dope_Man wrote:
JoseMujica wrote:

Pa, problem je u moći i u stvaranju. Ako si kreator svega, kreator si i događaja. A ako imaš apsolutnu moć, možeš spriječiti zle događaje.

Zašto kada si takav kreiraš zle događaje, ili ih ne sprečavaš. To govori o tvojoj milosti.

Vidiš, problem sa odgovornosti boga je u definiciji kreatora svega i entiteta sa apsolutnom moći. Da bog nije kreator i da nema moć, sve bi bilo u redu. Ali kako jeste kreator i kako ima tu moć, to je i odgovoran. Religije svojim definicijama boga, dakle vjernici, su bogu stavili na teret odgovornost za postojanje zla.

Da li postoji nešto mimo boga, u ovom slučaju zlo?

Dakle, je li bog kreator svega, ili nije kreator svega? To jeste da li postoji entitet koji može kreirati nešto nad čime bog nema uticaj i moć? Ako postoji, šta nam to govori o bogu, njegovoj moći i njegovom apsolutu?

Ako ne postoji, onda je zlo božija kreacija.
Dope_Man

#287 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Dope_Man »

Sve je to lijepo pojasnjeno vec nekoliko puta, ali vjernici odbijaju da to shvate jer onda pada sve drugo u vodu.

Pa ide izvlaka na ''slobodnu volju'', a zaboravlja se ko je kreator iste, i da se i ona odvija unutar pravila koje je doticni napravio. Kako god, kreator svega je automatski i kreator svog zla, sotone i drugih djavola, losih poriva kod ljudi itd.. ili je kriv, ili nije svemocan. Ali oni bi da je i nevin, ali i svemocni kreator svega.
zforumas

#288 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by zforumas »

Dope_Man wrote:Sve je to lijepo pojasnjeno vec nekoliko puta, ali vjernici odbijaju da to shvate jer onda pada sve drugo u vodu.

Pa ide izvlaka na ''slobodnu volju'', a zaboravlja se ko je kreator iste, i da se i ona odvija unutar pravila koje je doticni napravio. Kako god, kreator svega je automatski i kreator svog zla, sotone i drugih djavola, losih poriva kod ljudi itd.. ili je kriv, ili nije svemocan. Ali oni bi da je i nevin, ali i svemocni kreator svega.
Odgovornost
Zasluge

izbaci uljeza :mrgreen:
Smrcak15

#289 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:

Ne okreci sad pricu na Muhameda.

Ovo sto si sebi "hipoteticki" zamislio ti se ne slaze sa svemogucim bogom, zato pokusaj drugacije zamisliti i usput nam pokusaj objasniti zasto su sva cuda skrivena, kriptovana a neki detalji koji uopce nisu bitni su opisani do detalja. I zasto se svo to zapisivanje buducnosti svelo bas na ovih nekih 150 godina, gdje su objasnjenja pojava od prije 500 godina recimo?
nema nebitno, sve je bitno

ja sam ti fino objasnio zasto je bitno ali ti izgleda kaok da ne citas.

bitno je jer pokaziva da autor poznaje buducnost, kad covjek se uvjeri u to, onda lakse moze povjerovati i u njegovu pricu o buducem zivotu, sudnjem danu ,dzennetu i dzehennemu koji ce se desiti u buducnosti.

I zasto se svo to zapisivanje buducnosti svelo bas na ovih nekih 150 godina, gdje su objasnjenja pojava od prije 500 godina recimo?

ima objasnjenje i za desavanja prije tih 150 samo sto se mi nismo dohvatili toga, ako te interesuje onda trebaas da citas knjigu o predznacima sudnjeg dana pa ces saznati mnogo na ovu temu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#290 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by JoseMujica »

mene samo čudi kako je našim vrlim poznavaocima Kurana, hadžijama i hafizima iz SDA, promak'o išaret o nestanku vode
Smrcak15

#291 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Pa, problem je u moći i u stvaranju. Ako si kreator svega, kreator si i događaja. A ako imaš apsolutnu moć, možeš spriječiti zle događaje.

Zašto kada si takav kreiraš zle događaje, ili ih ne sprečavaš. To govori o tvojoj milosti.

Vidiš, problem sa odgovornosti boga je u definiciji kreatora svega i entiteta sa apsolutnom moći. Da bog nije kreator i da nema moć, sve bi bilo u redu. Ali kako jeste kreator i kako ima tu moć, to je i odgovoran. Religije svojim definicijama boga, dakle vjernici, su bogu stavili na teret odgovornost za postojanje zla.

Dakle, je li bog kreator svega, ili nije kreator svega? To jeste da li postoji entitet koji može kreirati nešto nad čime bog nema uticaj i moć? Ako postoji, šta nam to govori o bogu, njegovoj moći i njegovom apsolutu?

Ako ne postoji, onda je zlo božija kreacija.
Ako si kreator svega, kreator si i događaja.
nije bog kreator svega, ja sam stvorim autom, nije ga bog stvorio nego ja.
A ako imaš apsolutnu moć, možeš spriječiti zle događaje.
moze ali nece jer to je urusavanje testa ako ce svaki moguci zao potez bnlokirati, pa nece onda biti onih koji ce uopste moci izvrsiti zla djela i to je kao kad bi profesor blokirao svaki pokusaj studenata da pogresno napisu rezultat.

Religije svojim definicijama boga, dakle vjernici, su bogu stavili na teret odgovornost za postojanje zla.
postojanje zla je dopustio Bog ali ga zabranjiva ljudima, kaze nemoj te to raditi ali imate odrijesne ruke jer ste pod testom pa radite kako vam je volja a meni cete odgovarati za svoja nedjela.
Bog je stvorio sejtana koji je inicijator zla, pa to dosaptava u misli ljudi, pa ljudi rade kako im sejtan puse u mozak.

stvaranje zla i dobra jeste radi testa, ali zato ujedno kaze ko bude radio zlo bit ce kaznjen , pa bujrum ko smije nek izvoli.

To jeste da li postoji entitet koji može kreirati nešto nad čime bog nema uticaj i moć?
ne postoji

Bog je sa stvaranjem sejtana dopustio zlo da se desava radi testa ali ga zabranjiva i kaznjava ko bude radio, pa bujrum.
Dope_Man

#292 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Dope_Man »

Dragi moji vjernici, ne zaboravimo da je tema milostivi bog. Tu smo da branimo ideju kako je bog divan i krasan, a ne da govorimo kako kreator svega nije kreator svega (ljudi inace ne stvaraju iz nicega vec modifikuju postojecu prirodu), ili kako je bio toliko zao da stvori bica, stvori i bice koje ce ih navoditi na zlo, i onda ih kaznjavati zbog zla na koje ih je navelo bice koje je stvorio upravo s tom svrhom.

Ovako ispada da je bog vise kao neki lik koji samo testira bica koja je stvorio, bez ikakvih pozitivnih ili negativnih emocija prema njima. Sve je to super, ali onda izgubismo naseg milostivog boga. Branimo tu ideju ovdje, po svaku cijenu.
Smrcak15

#293 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Dragi moji vjernici, ne zaboravimo da je tema milostivi bog. Tu smo da branimo ideju kako je bog divan i krasan, a ne da govorimo kako kreator svega nije kreator svega (ljudi inace ne stvaraju iz nicega vec modifikuju postojecu prirodu), ili kako je bio toliko zao da stvori bica, stvori i bice koje ce ih navoditi na zlo, i onda ih kaznjavati zbog zla na koje ih je navelo bice koje je stvorio upravo s tom svrhom.

Ovako ispada da je bog vise kao neki lik koji samo testira bica koja je stvorio, bez ikakvih pozitivnih ili negativnih emocija prema njima. Sve je to super, ali onda izgubismo naseg milostivog boga. Branimo tu ideju ovdje, po svaku cijenu.
ON za sebe kaze u Kuranu da je Milostiv sad ti mozes protiv njega palamudit koliko hoces
Dope_Man

#294 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Dope_Man »

Ja jucer opljackao neku nenu kad je podizala penziju. Ali sve uredu, rekao sam joj da sam dobar dok sam joj drzao pistolj na celu i neni je bilo drago, poslije pricala po komsiluku kako je srela dobrog mladica :lol:
Hakiz

#295 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Hakiz »

Dope_Man wrote:Ja jucer opljackao neku nenu kad je podizala penziju. Ali sve uredu, rekao sam joj da sam dobar dok sam joj drzao pistolj na celu i neni je bilo drago, poslije pricala po komsiluku kako je srela dobrog mladica :lol:
Nena je odmah shvatila da si je samo testirao, nisi ti htio da je opljačkaš nego da vidiš kako će ona podnijeti to šta joj se desilo. Nagradićeš je ti za to što je sve izdržala jednog dana. Milostiv si ti. Samo neka nena vjeruje u to i na kraju će neni sve biti dobro.
Smrcak15

#296 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Dope_Man wrote:Ja jucer opljackao neku nenu kad je podizala penziju. Ali sve uredu, rekao sam joj da sam dobar dok sam joj drzao pistolj na celu i neni je bilo drago, poslije pricala po komsiluku kako je srela dobrog mladica :lol:
Nena je odmah shvatila da si je samo testirao, nisi ti htio da je opljačkaš nego da vidiš kako će ona podnijeti to šta joj se desilo. Nagradićeš je ti za to što je sve izdržala jednog dana. Milostiv si ti. Samo neka nena vjeruje u to i na kraju će neni sve biti dobro.

znaci DOpirani ode na mjesto BOga , postade bice koje testira i sudi ljudi :-)

kad je to Bog pljackao nekoga pa sad ubacit pricu u to o Bogu.

nego Bog stvori sejtana sa slobodnom voljom da poziva ljude na zlo, pa dodje tebi sejtan i kaze ti u mislima da uradi to i to, pa ti uradis, i onda kazes e jest vala ovaj Bog, bas je neki, vidi sta uradi od mene da sam uradio to i to, a sejtan se tamo podsmjehiva :lol:
Dope_Man

#297 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Dope_Man »

Hakiz wrote:
Ma pravo je dobro sve to primila. I sama mi rece: Da mi nisi rekao da si dobar, ja bi haman i pomislila da si kakav los mladic zbog tog pistolja kojim mi prijetis. Ali kako ti sam rece za sebe da si dobar sve to je nebitno. Sigurna sam da si dobar cim ti kazes da jesi. Evo sad mi je drago da me takav jedan opljackao.''

Jos mi rece da ju je i prosli mjesec neki opljackao, al taj joj nije rekao da je dobar pa je sigurna da je bio los :D
broj dva

#298 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by broj dva »

Bog milostiv ? U najboljem slučaju može se reći da je selektivno milostiv. Kad je potopio svjet nije bio milostiv. Kad je pomagao izraelcima protiv ostalih biblijski plemena nije bio milostiv prema njima. Ni prema Sodomi, Gomori, Srebrenici, Sarajevu..
Sada lično ne vjerujem u boga tako da je pitanje njegove milosti jednostavno mentalna gimnastika za mene ali da vjerujem u boga iz pustinjske trilogije nameće se zaključak da se radi o despotu i psihopati..
asurbanipal

#299 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:
francuski naucnik Maurice Bucaille, nauci arapski da bi studirao Kuran kad ga je studirao vidio je naucna cuda u njemu koje je mogao svojim ocima da vidi, i postao musliman, dokumentarac o njemu i njegovom istrazivanju mumije faraona koji je ganjao Mojsija kad su bjezali prema moru.

Nema nikakvih potvrda da je postao musliman. Naravno, sigurno se može zaključiti iz njegovih govora i pisanja da je imao afirmativan stav prema islamu, ali nema nikakve potvrde da je prihvatio islam i postao musliman. Sve ostalo su samo špekulacije.

O naučnim čudima nema ni govora. Takva programska upotreba Kur'ana nedavna je pojava. Već više od 700 godina (otprilike između 8. i 15. stoljeća) najveći svjetski znanstvenici bili su muslimani koji su gledali svoju svetu knjigu kao vjerski vodič i uputu, a ne znanstveni priručnik. Bucailleizam i navodna "naučna čuda iz Kur'ana" počela su dobivati ​​zamah oko 1980. godine, kada je kontroverzni plemenski vođa i jemenski političar Zindani postao vođa tima na Sveučilištu King Abdulaziz koji je tražio zapadne znanstvenike koji su posjetili Saudijsku Arabiju. Tako je zahvaljujući petrodolarima u Saudijskoj Arabiji osnovnana "Komisija za naučna čuda i dokaze iz Kur'ana". Inače, o kakvoj se prevari od strane Zindanija i ekipe radilo napisano je i objašnjeno u The Wall Street Journalu: "Western Scholars Play Key Role In Touting 'Science' of the Quran" (https://www.wsj.com/articles/SB1011738146332966760).

Međutim, iako muslimanski, a posebno arapski svijet vegetira već nekoliko stotina godina, u kojima je obrazovanje na niskom nivou, gdje se savremeni muslimani nerado posvećuju nauci i tehnologiji, njihovo snažno uvjerenje u kompatibilnost znanosti i islama može ih ostaviti podložne sumnjivim nastojanjima da se oni izjednače. Napor za usklađivanje savremenih tehničkih znanja i prakse s islamskim poučavanjem dio je projekta poznat kao "islamizacija znanja", a danas je vrlo popularan među muslimanskim intelektualcima. Najvidljivije područje ovog intelektualnog rada bilo je u svijetu financija, s razvojem takozvanog "islamskog bankarstva". Možda najbolje takve pokušaje i projekte opisuje teorijski fizičar iz Pakistana, Pervez Hoodbhoy koji kaže da problem s takvim tvrdnjama o jeste da im nedostaje objašnjenje zašto su kvantna mehanika, molekularna genetika itd. morali čekati otkriće negdje drugo. Niti su ikakva testabilna predviđanja ikada napravljena, niti jedan razlog i dokaz nije ponuđen zašto antibiotici, aspirin, parni strojevi, struja, avioni ili računari nisu prvi izmislili muslimani. Historičar i profesor sa Univerziteta u Pensilvaniji, S. Nomanul Haq, glavni kritičar "bucailleizma", kaže da je pojam baštinskih osobina od predaka bio uobičajen u Muhammedovom vremenu. On pripisuje uspon Bucailleizma "dubokom, dubokom inferiornom kompleksu" među muslimanima poniženim kolonijalizmom i nastojanjem da zauzmu izblijedjelu slavu nekadašnje muslimanske znanosti i tzv. "zlatnog doba islama".

Uz put, preporuka za čitanje:

Why the Arabic World Turned Away From Science

http://www.thenewatlantis.com/publicati ... om-science

Image

Image
harač

#300 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by harač »

smrckova koncepcija islamskog boga:

1. bog te stvori (ti nisi imao nekog ucesca u tome, niko te nista nije pitao, ali eto sad si tu, bez svoje krivice)
2. tokom tog tvog nekakvog zivota ti si konstantno izlozen "tekstovima" koje pravi taj bog (strasna bolest, genocidi, siromastvo etc.)
3. ako padnes taj test kojeg ti je bog spremio (npr. ne vjerujes da postoji bog koji bi te stvorio i potom podvrgao nekakvim testovima u obliku strasne bolesti,genocidima i sl.) kaznit ce te vjecnom patnjom u posebnom mjestu koje je narocito dizajnirao da patnju podigne na maksimalni nivo
4. taj bog je najmilostivije bice koje je moguce zamisliti
Post Reply