Katalonci se jedino vade na ekonomiju kad je rijec o razlozima referenduma. Ko je jos dobio nezavisnost samo na osnovu ekonomskih razloga?hAZNADAR wrote:Ljudi su na ovoj temi iznijeli masu razloga i osnove. I drzavnopravne tradicije i historije, i svim mogucih osobitosti. Jedino sto stoji na putu je ustav Spanije i pretpostavljam da je to tebi odgovor zasto nemaju osnove.Point. wrote:Vidjecemo. Uglavnom, nemaju nikakvog osnova da dobiju nezavisnost i toga su vjerujem i svjesni.hAZNADAR wrote:
Ih, glasacki listici i kulturna hapsenja. Ne mislis valjda stvarno da ce se na ovome zavrsiti.
Pa ako se Slovenci nisu prepali - nece niko.
Vidi samo historiju proslog vijeka razlicitim razdobljima.
Mnogi narodi u AU imperiji - legalno.
Austrija i pola Ceske dio Njemacke - legalno,
Tibet autonoman - legalno.
Albanija, Makedonija, pola Grcke,.. u sastavu Turske - legalno.
Zakon u Juznoj Africi - legalan.
Da ne nabrajam dalje - sve legalno, po zakonu i ustavu.
Znaci li po tebi da su izmjene u ustavu YU iz 1974 jedini osnov nezavisnosti poslije. Da danasnje drzave imaju zahvaliti Edvardu Kardelju za mogucnost postojanja. Inace pisi propalo.
1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
- Point.
#276 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
- Muhamed Đakmić
#277 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
A kako misliš da će rat biti spriječen ako stvarno izađu na referendum? Odnosno, šta je to što će ih zaustaviti?Point. wrote:Kakvog bolan rata, sta vam je.
Meni je smiješno da se spominje to da u ustavu nemaju pravo na autonomiju. Kao da bi bilo koja država svjesno dala nekome pravo na autonomiju. Poenta i jeste u tome da se takve stvari rade protiv ustava i da onda nečija snažnija volja i djelovanje odlučuje. Ili će Španija praktično zauzeti Kataloniju, pohapsiti i osuditi sve izgrednike, ili će je pustiti da ide svojim putem. Nije ni Kosovo prema ustavu Srbije imalo pravo na nezavisnost.
I mislim da se u kontekstu nacionalizma mnogo precjenjuje ekonomija i blagostanje. Imamo u vlastitoj državi bezbroj primjera koji to potvrđuju. Nacionalno "osviješteni" će trpiti decenijama za viši cilj.
- hrle1976
#278 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Upravo tako ili ce Madrid morati okupirati Kataloniju (doslovno policijom svojom i vojskom takodje) ili ce ih pustiti. Da ce jos dugo ostati Kraljevina Spanija kako jeste, nece. Osim da Katalonci izadju na referendum i kazu necemo napustiti Spaniju. To je jedini scenario moguci i nikoji drugi. Sve ostalo vodi na jedna ili drugi nacin u raspad.Muhamed Đakmić wrote:A kako misliš da će rat biti spriječen ako stvarno izađu na referendum? Odnosno, šta je to što će ih zaustaviti?Point. wrote:Kakvog bolan rata, sta vam je.
Meni je smiješno da se spominje to da u ustavu nemaju pravo na autonomiju. Kao da bi bilo koja država svjesno dala nekome pravo na autonomiju. Poenta i jeste u tome da se takve stvari rade protiv ustava i da onda nečija snažnija volja i djelovanje odlučuje. Ili će Španija praktično zauzeti Kataloniju, pohapsiti i osuditi sve izgrednike, ili će je pustiti da ide svojim putem. Nije ni Kosovo prema ustavu Srbije imalo pravo na nezavisnost.
I mislim da se u kontekstu nacionalizma mnogo precjenjuje ekonomija i blagostanje. Imamo u vlastitoj državi bezbroj primjera koji to potvrđuju. Nacionalno "osviješteni" će trpiti decenijama za viši cilj.
- skenderija04
#279 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ne znam sta kaze BBC ali u Španiji niko više I ne spominje taj član. Na kraju, vidiš da nije ni potrebno. Na osnovu privatne tužbe su pokrenuli 4000 policajaca.hrle1976 wrote:Jutros saltam kanale in na BBC bila prica o tom kao da bi to uradili bez rasprave oba vec samo jednog parlamenta, koji bi doslovno jednim glasom pristao jer bi sud kao zastupa ustavna pitanja dao izuzetak da tako moze. I onda neka zena je rekla da ce Madrid sve sile upotrebiti cak i voje da sprijeci raspad. Sto je bi bilo kontraproduktivno ali ja ovdje vidim isti izhod kao i SFRJ ako dodje do takvih mjera. Vidis da su Francuska i Njemacka javno rekle po tom pitanju da je to interni problem Spanije i da nece se mjesati u to. Ista prica kao i 1991 za SFRJ. Drugim rijecima Francuska i Njemacka su pomirene cinjenicom da tu moze doci do oruzanog skupoba. I sad se ja pitam sta je tu Madrid vidio da ne moze postupiti kao London u primejru Skotskog referenduma.skenderija04 wrote:Stani Hrle, član 155 ustava se može primjeniti samo uz parlamentarnu raspravu oba doma. Za to nema vremena. Član 155 govori o suspenziji autonomije.hrle1976 wrote:Ja mislim da sva ova prica oko podjele odnosno razvoda je otisla u tonu da je rijec o pari. Kao prvo ovdje je razlika izmedju Madrida i Barcelone kao Ljubljane i Beograda u SFRJ. Znaci po pitanju jezika, kulture, obicaja itd. Da bi lakse razumili Katalonci su Spanci koliko su Slovenci bili Jugosloveni.
Madrid prijeti da ce pokrenuti neki artika 155 ako sam tacno cuo na TV. Novinar objasnjava da je to udar vojne sile. Kaze ministar Spanije da ce Kataloniji oduzeti autonomsnost i njene institucije te da ce poslati vojsku u Barcelonu. Ako ovo nije ona ista prica iz Beograda 1991 onda je do mene.
Da su htjeli to da rade, uradili bi to i ranije.
Ali opet, situacija je takva da institucije postaju sve manje važne. Ljudi su na ulicama. Ovdje samo treba hladna glava.
- cyprus
#280 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
hAZNADAR wrote:Naravno, necemo minirati temu ... iako si poceo sa poredjenjem i da bi RS jedva docekala.cyprus wrote:cyprus wrote:I da ne nastavljamo u tom pravcu, ne, ovo nije priča o poređenju Katalonije i RS-a, nego o tvojoj provali...
Pa poslije par odgovora radije nebi vise o tome. Nema problema.
Vi neki mi baš niste jasni... Provalite se i stavi vam čovjek sve crno na bijelo, i vi se pravite ludi
Jesi li ti prvi pomenuo Bosnu i Hercegovinu i podršku Kataloniji? Jesi, nemoj tvrdit da sam ja...
Jesi li ti kroz taj post insinuirao da Bosna i Hercegovina ne može priznati Kataloniju zato što će se protivit oni anamo? Naravno da jesi...
Jesi li potom ismijao činjenicu da bi Republika Srpska prva priznala Kataloniju? Jesi...
Jesi li se napravio lud kad sam ti podastro Dodikov citat koji sve to nedvosmisleno pobija? Naravno da jesi, i uz to mi pokušao podvalit raspravu o poređenju RS-a i Katalonije...
Al hajd, nije da nisam naviko tako od tebe
Last edited by cyprus on 22/09/2017 12:27, edited 1 time in total.
- hrle1976
#281 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Dovoljno je da jedan baci petardu i eto sranja. I kako se blizi taj 1.10 ja mislim da je sad ono zatisije pred oluju. Moze za koji dan da bude belaja koji nismo ni zamisliti mogli a moze da ne bude nista... pitanje je otvoreno da ne moze biti otvorenije.skenderija04 wrote:
Ali opet, situacija je takva da institucije postaju sve manje važne. Ljudi su na ulicama. Ovdje samo treba hladna glava.
Vec su sa sve i jedne isnitucije poskidali spansku zastavu. Table gdje god je sta pisalo na spanskom itd.
Ljudi na ulicama dan i noc.
- Point.
#282 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Spanija je ipak cibilizovano drustvo, ne vjerujem da ce potegnuti za oruzjem da uguse referendum. Evo vec su krenula hapsenja organizatora, moze i doci do referenduma ali ne vjerujem da ce i jedna zemlja priznati rezultate, jer je u biti nelegalan referendum. Nakon Brexita, vjerujem da ni ostalim clanicama nije u interesu da se jos jedna zemlja clanica razvali.Muhamed Đakmić wrote:A kako misliš da će rat biti spriječen ako stvarno izađu na referendum? Odnosno, šta je to što će ih zaustaviti?Point. wrote:Kakvog bolan rata, sta vam je.
- hrle1976
#283 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Civiziovano drustvo koliko i SFRJ 1991. Hajd bolan, vise su ratoborni nego citav Balkan skupa.Point. wrote:Spanija je ipak cibilizovano drustvo, ne vjerujem da ce potegnuti za oruzjem da uguse referendum. Evo vec su krenula hapsenja organizatora, moze i doci do referenduma ali ne vjerujem da ce i jedna zemlja priznati rezultate, jer je u biti nelegalan referendum. Nakon Brexita, vjerujem da ni ostalim clanicama nije u interesu da se jos jedna zemlja clanica razvali.Muhamed Đakmić wrote:A kako misliš da će rat biti spriječen ako stvarno izađu na referendum? Odnosno, šta je to što će ih zaustaviti?Point. wrote:Kakvog bolan rata, sta vam je.
- skenderija04
#284 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
To je folklor, i nema potrebe za tim.hrle1976 wrote:Dovoljno je da jedan baci petardu i eto sranja. I kako se blizi taj 1.10 ja mislim da je sad ono zatisije pred oluju. Moze za koji dan da bude belaja koji nismo ni zamisliti mogli a moze da ne bude nista... pitanje je otvoreno da ne moze biti otvorenije.skenderija04 wrote:
Vec su sa sve i jedne isnitucije poskidali spansku zastavu. Table gdje god je sta pisalo na spanskom itd.
Ljudi na ulicama dan i noc.
Jedini izlaz je referendum dogovoren sa vlastima u Madridu. I ma koliko sada izgledalo nemoguće, nije daleko od realizacije. Fokus je u BCN ovog trenutka, ali niko ne spominje podršku iz ostalih djelova Španije katalonskom referendumu. Dosta ljudi je za. Oko 40% naroda u Španiji je za referendum.
- hrle1976
#285 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ja ovdje vidim dvolican stav Madrida. Broj 1. Nisu u stanju postupiti po mojoj procjeni pametno. Kao sto je London ili ako ne tako onda da ponude Katloniji drugacij status, nesto da bude poput republika unutar SFRJ ili poput Njemacke. Time bi bar problem koliko toliko ublazili i ako nista prolongirali piranje bar za nekih 20 godina u buducnost. Nego sta. Madird se neado nekoj tezoj pordsci Njemacke i Francuske koju nisu dobili. Svak je rekao to je interno piranje vase - drugim rijeceima ko vas jebe. I onda Madrid radi ono sto ne treba jeste tamo salje policiju da hapsi. Direktno provociraju ratni sukob. Sto mislim da je daljne ne odgovorno. I jos nesto sto Madrid ignorise jeste da u citavoj Spaniji ako cemo tako je doabr dio ljudi za da se odrzi referendum. Broj 2. Tako da da ovo anti-Katalonija referendum ispada samo da dolazi od strane Madrida i zestokih pristasa Franka. Sto bi bar neko s vana trebao da osudi ali su i osudili samo diplomatski - odgovor to je vas interni problem pa se snalazite kako znate.
- Sara03
#286 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Da, samo što je u pojedinim primjerima, koje si naveo, došlo do raspada, tj. disolucije. Mi ovdje raspravljamo o težnji Katalonije ka unilateralnoj secesiji. Bilo bi dobro kada bi naučili razliku, prije nego se počnemo razbacivati argumentima.hAZNADAR wrote: Vidi samo historiju proslog vijeka razlicitim razdobljima.
Mnogi narodi u AU imperiji - legalno.
Austrija i pola Ceske dio Njemacke - legalno,
Tibet autonoman - legalno.
Albanija, Makedonija, pola Grcke... u sastavu Turske - legalno.
Zakon u Juznoj Africi - legalan.
Tibet ima autonomiju? Ima, kao što je imaju još četiri regije unutar Kine, koja je unitarna država podijeljena na regije i provincije. Poenta?
- skenderija04
#287 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ako socijalisti prelome, i napuste podržavanje vlade, dolazi se do novog scenarija. Ljudi vide šta se radi. Ne može se na silu držati neko ko ne želi da živi u Španiji. Ali i referendum kako je planiran 1 oktobra nije definitivno rješenje. Meni je drago da se ovo desilo jer bi mogao biti početak jednog procesa koji bi obuhvatio ogroman broj ljudi u Španiji. Promjena i reforma ustava, pravo na samoopredjeljenje i ako hoćeš, novo ustrojstvo na sasvim drugim osnovama.hrle1976 wrote:Ja ovdje vidim dvolican stav Madrida. Broj 1. Nisu u stanju postupiti po mojoj procjeni pametno. Kao sto je London ili ako ne tako onda da ponude Katloniji drugacij status, nesto da bude poput republika unutar SFRJ ili poput Njemacke. Time bi bar problem koliko toliko ublazili i ako nista prolongirali piranje bar za nekih 20 godina u buducnost. Nego sta. Madird se neado nekoj tezoj pordsci Njemacke i Francuske koju nisu dobili. Svak je rekao to je interno piranje vase - drugim rijeceima ko vas jebe. I onda Madrid radi ono sto ne treba jeste tamo salje policiju da hapsi. Direktno provociraju ratni sukob. Sto mislim da je daljne ne odgovorno. I jos nesto sto Madrid ignorise jeste da u citavoj Spaniji ako cemo tako je doabr dio ljudi za da se odrzi referendum. Broj 2. Tako da da ovo anti-Katalonija referendum ispada samo da dolazi od strane Madrida i zestokih pristasa Franka. Sto bi bar neko s vana trebao da osudi ali su i osudili samo diplomatski - odgovor to je vas interni problem pa se snalazite kako znate.
- NajdraziVodjaa
#288 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Volio bi da se zarati pa da na ovoj temi citam Savoxxxa sa vijestima
-Kastiljske djecoubice brutalno zgazene, 100 pripadnika Kastiljskih sebiha stradalo u ofanzivi katalonskih revolucionara
Ili kikibombona
-Katalonija ima 200 000 naoruzanih silno motiviranih boraca za nezavisnost, Spanska vojska nema motiv i slaba je, mogu samo posmatrati kako Katalonija ide u nezavisnost
-Kastiljske djecoubice brutalno zgazene, 100 pripadnika Kastiljskih sebiha stradalo u ofanzivi katalonskih revolucionara
Ili kikibombona
-Katalonija ima 200 000 naoruzanih silno motiviranih boraca za nezavisnost, Spanska vojska nema motiv i slaba je, mogu samo posmatrati kako Katalonija ide u nezavisnost
Last edited by NajdraziVodjaa on 22/09/2017 12:58, edited 1 time in total.
- malamirha
#289 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
propao je referendum o nezavisnosti quebeca,propade referendum u skota,sad su na redu katalonci.....???? kad tad nekom ce poci za rukom da se odvoji a onda ce narasti apetiti separatistima.ettakoto wrote:Raspad Španije biće uvod u raspad brojnih zemalja u Evropi. Ne isključujem ni BiH. Mnogo je područja koja ne žele biti lojalna centrali. Stoga sam protiv takvih vidova demokratije.
-
hAZNADAR
#290 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Po koji put treba podsjetiti da se RS i HB ne mogu ni u snu porediti sa Skotskom, Quibekom, Katalonijom,...malamirha wrote:propao je referendum o nezavisnosti quebeca,propade referendum u skota,sad su na redu katalonci.....???? kad tad nekom ce poci za rukom da se odvoji a onda ce narasti apetiti separatistima.ettakoto wrote:Raspad Španije biće uvod u raspad brojnih zemalja u Evropi. Ne isključujem ni BiH. Mnogo je područja koja ne žele biti lojalna centrali. Stoga sam protiv takvih vidova demokratije.
Drugo - RS bi se davno pokusala odcijepiti da moze i nebi cekala druge. Kosovo je najbolji primjer.
Trece - referendum nije propao u Skotskoj. Svaki resultat je uspjesan ref.
- NajdraziVodjaa
#291 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
A ti Skoti su posebna vrsta klauna, imali su bruku puta referendum svaki put ostali u Britaniji i ne prodje par godina hoce novi. Izgleda taktika tih separatista je referendumi sve dok mi ne pobjedimo
a nikad nisu pobjedili 
-
Obi Wan Bosnian
#292 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Naravno. Često čujemo pitanje "gdje je granica" u smislu komadanja /raspada zemalja. Koji je kriterij ko se smije odcjepiti a ko ne smije.Muhamed Đakmić wrote: A kako misliš da će rat biti spriječen ako stvarno izađu na referendum? Odnosno, šta je to što će ih zaustaviti?
Odgovor je vrlo jasan: odcjepit će se onaj ko ima snage da se odcjepi. Vojne i političke snage. U zemlji i izvan zemlje.
Može se desiti da uopšte ne bude rata ako separatisti pokažu dovoljno snage vladi pa vlada i ne pokuša da ih zaustavi jer zna da neće uspjeti. Ali u velikoj većini slučajeva će morati doći do rata kako bi vlada shvatila da ne može zaustaviti separatiste ili kako bi separatisti shvatili da ne mogu da se odcjepe.
Katalonija ako se odcjepi uradit će to zato što će imati snage da to uradi. To ništa neće pomoći Dodiku ili Kurdima ili bilo kojim drugim separatistima. Naime, čak i ako se Katalonija odcjepi svaki drugi separatistički pokušaj bilo gdje u svijetu će i dalje imati isti zadatak kakav je imao prije odcjepljenja Katalonije: morat će dokazati da su dovoljno snažni da izbore nezavisnost.
Pri tome je bitno još jednom napomenuti da snaga o kojoj govorim ne uključuje samo unutrašnju snagu već i vanjske faktore koji nekome mogu pomoći ili odmoći u pokušaju odcjepljenja. Primjera je bezbroj.
- Tito_i_Partija
#293 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Mislim da nije u redu da vadis Dodika i njegov komentar da potkrijepis neke svoje besmislene teorije, a svjesno ne stavljas odgovor Katalonije na to njegovo baljezganje.cyprus wrote:Ti si ozbiljno, ali fakat ozbiljno diskonektovan od društveno-političke realnosti u Bosni i Hercegovini... Stotine kilometara udaljenosti su to, razumijem ja, ali ne razumijem onda zašto se onda sa takvim žarom petljaš u domaće prilike... Ti i SaraFina tako izdominirate svaku temu na kojoj se pojavite sa elementarnim nepoznavanjem prilika u bosanskohercegovačkom društvu...hAZNADAR wrote:Uostalom ta teza da bi RS u tome vidjela opravdanje za svoju politiku i zelje,.. -
Nego...
https://www.nezavisne.com/novosti/bih/D ... BiH/166454Milorad Dodik wrote:Mi nismo ni jednoga trenutka smetnuli s uma naše referendume i to će sigurno biti uvijek u opticaju i u to budite sigurni. Mi samo sada želimo da damo šansu određenom dogovoru ako je on moguć, a ako nije, što da radimo. Jednog dana će nam to pasti kao kruška u ruke, kao što će recimo Škotska ili Katalonija učiniti nešto na tom planu. Mi čekamo da imamo primjere u Europi kako se to radi i da nama ne može niko ništa da prigovori.
Nego...
https://www.klix.ba/vijesti/bih/katalon ... /140130011
Kad vec pocinjes pricu, onda je barem zavrsi do kraja.Katalonska narodna skupština, odnosno građanski pokret koji promovira nezavisnost Katalonije, ogradila se od stava predsjednika RS-a Milorada Dodika koji manji bh. entitet poredi sa Katalonijom.
"Pročitali smo razmišljanja Milorada Dodika iz dnevnih novina Avaz 8. novembra, u kojim govori kako su Škotska i Katalonija primjeri kako raditi na procesu nezavisnosti, koje, prema Dodiku, Republika Srpska treba da prati. Katalonska narodna skupština, kao glavni građanski pokret koji promovira nezavisnost Katalonije, i nezavisna od bilo koje političke partije, koja objedinjava osobe različitih mišljenja, želi da se ogradi od spomenutog stava. Katalonija želi da gradi nezavisnu državu za sve njene građane, gdje će živjeti svi ljudi bez obzira na njihovo porijeklo i nacionalnost, u stalnom dijalogu različitih političkih opcija. Naš projekt je baziran na toleranciji i poštivanju prava manjina i evropskoj integraciji", naveli su iz Skupštine.
Dodaju kako zbog navedenih razloga smatraju da Katalonija nije primjer, niti će ikada biti, za političke projekte Dodika i njegove partije, koji rade dijametralno suprotno idejama i vrijednostima naše zemlje.
- cyprus
#294 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
@Tito, mašiš kontekst totalno... To sam postavio samo kako bih haznadaru pokazao koliko je u krivu sa nebulozom da bi RS bila protivnik priznanja katalonske nezavisnosti... Nakon toga se naravno počeo praviti lud i odvodit priču u nekom drugom smjeru... Samo mi nije jasno zašto si se sad i ti uključio u to...
- Tito_i_Partija
#295 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Prvenstveno zbog nekoliko forumasa na ovoj temi koji porede neuporedivo i koji misle da bi nezavisnost Katalonije dalo zeleno svjetlo stocaru iz sumske da pokrene svoju inicijativu. I tvoji postovi sa pocetka teme impliciraju slicno.
- malamirha
#296 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
nesto si ti pobrkao i to zesce.hAZNADAR wrote:Po koji put treba podsjetiti da se RS i HB ne mogu ni u snu porediti sa Skotskom, Quibekom, Katalonijom,...malamirha wrote: propao je referendum o nezavisnosti quebeca,propade referendum u skota,sad su na redu katalonci.....???? kad tad nekom ce poci za rukom da se odvoji a onda ce narasti apetiti separatistima.
Drugo - RS bi se davno pokusala odcijepiti da moze i nebi cekala druge. Kosovo je najbolji primjer.
Trece - referendum nije propao u Skotskoj. Svaki resultat je uspjesan ref.
-
hAZNADAR
#297 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Nisam uopce tvrdio da je RS protiv, ustvari me i ne interesuje kako RS ovo tumaci.cyprus wrote:@Tito, mašiš kontekst totalno... To sam postavio samo kako bih haznadaru pokazao koliko je u krivu sa nebulozom da bi RS bila protivnik priznanja katalonske nezavisnosti... Nakon toga se naravno počeo praviti lud i odvodit priču u nekom drugom smjeru... Samo mi nije jasno zašto si se sad i ti uključio u to...
Ali sam ismijao tvoju tezu da RS podrzava katalonski referendum da bi opravdala svoj separatizam. I opcenito tu suludu ideju gdje nezavisnost Katalonije, Skotske,. stvara vece sanse za nezavisnost RS. Onda si zamolio da vise necemo o RS i ja sam rekao nema problema.
Malo si se zaletio sa dodikovim citatom u svemu ovome i indicijom da katalonska nezavisnost stvarno daje vece sanse domacim separatistima.
- cyprus
#298 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
hAZNADAR wrote:Ali sam ismijao tvoju tezu da RS podrzava katalonski referendum da bi opravdala svoj separatizam.
-
hAZNADAR
#299 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Raspale su se YU, SSSR, Cehoslovacka, okrnjene Ukraina i Srbija.ettakoto wrote:Raspad Španije biće uvod u raspad brojnih zemalja u Evropi. Ne isključujem ni BiH. Mnogo je područja koja ne žele biti lojalna centrali. Stoga sam protiv takvih vidova demokratije.
Skotski, baskijski, welski, katalonski, valonski,... separatizam uopce ne zavisi od drugih drzava, niti trazi povoda u tome, niti inspiraciju,... To su ideologije stare najmanje 100 god koje su povremeno bile jace ili slabije. Ovo doba je specificno i povoljno za separatiste najvise zbog jake sopstvene ekonomije i EU otvorenog trzista gdje nijedno pomjeranje granica ne donosi ogromne promjene u protoku robe, novca,...
A BiH je tako ustrojena da je sigurnija od podjele po sadasnjim etnickim podjelama nego vecina drzava u Evropi. Niko od tri naroda u BiH nema kontinuitet teritorija i povezane infrastrukture. Vidi samo kartu, podjela je nemoguca bez nove rasposjele teritorija. Da smo u EU i imamo Euro kao valutu - mozda. Ali ovako nikako. I naravno - po ko zna koji put - Rs i HB se ni u snu ne mogu porediti sa Kataonijom. RS da se moze odcijepiti, da ima za to uslove,.. davno bi uradila i nebi cekala nekog drugog da to prije uradi.
-
hAZNADAR
#300 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Da jarane, ta teza je smijesna bilo da je iz usta Dodika ili tvojihcyprus wrote:hAZNADAR wrote:Ali sam ismijao tvoju tezu da RS podrzava katalonski referendum da bi opravdala svoj separatizam.