U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
SaraFina

#276 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by SaraFina »

Njanjavi wrote:
SaraFina wrote:Boravisna i radna dozvola su dva pojma. Cak i da ima boravisnu dozvolu u Njemackoj u Austriji ne moze raditi. Za Svicu da ne govorim.
Moze raditi s Njemackom firmom odredjen period pod ugovorom uz uvjet da ima i njemacku radnu dozvolu
Sad se cupas za slamcice i terminologiju jer ne zelis priznat da nisi u pravu.
Od pocetka sam postavio tezu tako da lik ima BORAVISNU DOZVOLU u jednoj clanici eu, LOGICNO JE da ce mu poslodavac iz DRUGE EU CLANICE izganjati RADNU DOZVOLU ako je vec nasao posao u istoj.
I moze raditi gdje hoce, eu nema pravo ni obicaj na taj nacin populus koji legalno boravi u istoj ogranicavati takvim nebulozama koje pokusavas ovdje progurati.
Presmjesno mi je i pomislit da neko zdrav prav i u zrelim godinama ko zivi gore toliko kao ti moze i pomislit da te drzava koja ti dadne boravisnu dozvolu te ucjeni da moras raditi striktno na njenom teritoriju zauzvrat.
Presmjesno ocami.

Ne čupam se. Pišete nebuloze. Dakle ako njemačka gradjevinska firma sa Strabag- om ima ugovor na šest mjeseci sezonskog posla. .. ona je duzna svojim radnicima obezbijediti smjestaj i boravisne dozvole i radnik iz BiH koji oficijelno radi u toj firmi moze raditi i boraviti u Austriji. Ali Samo i isključivo u toj firmi. U drugu pa ni direkt u Strabag ne smije preći. Nakon isteka ugovora ne može raditi niti boraviti sa njemackom radnom i boravisnom dozvolom. Amen!
Fudo387

#277 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Fudo387 »

Njanjavi wrote:
Fudo387 wrote:
SaraFina wrote:Boravisna i radna dozvola su dva pojma. Cak i da ima boravisnu dozvolu u Njemackoj u Austriji ne moze raditi. Za Svicu da ne govorim.
Moze raditi s Njemackom firmom odredjen period pod ugovorom uz uvjet da ima i njemacku radnu dozvolu
Dobro eto, ako ima radnu dozvolu u Austriji, moze li se zaposliti u Njemackoj bez dodatnih zajebancija?
Fudo kralju ne mozes ali isto tako nijedna drzava te nema pravo ograniciti gdje ces sebi naci posao ako imas legalnu BORAVISNU DOZVOLU u jednoj od clanica eu.
Ako nadjes bolji posao u njemackoj, naravno da ti oni dadnu RADNU DOZVOLU bez problema, a to isto ne utice na tvoju BORAVISNU DOZVOLU u drugoj clanici eu, cak sta vise moze samo biti plus i olaksica.
Prijatelju, nema potrebe da se ljutis, al' vise vjerujem Sarafini nego tebi.
Ona zivi gore, a ti se zajebajes sa kacketima po Cevljanovicima.
I vidis buraz da je neka zajebana firma, garant drzi puf i sredjiva papire Ukrajinkama, Moldavkama...zna ona kako to hoda.
Njanjavi

#278 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Njanjavi »

:lol: :lol: :lol:
mirsek

#279 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by mirsek »

insomnia78 wrote:U Fr se NE MOZE raditi sa boravisnom dozvolom druge zemlje. Ti iako imas boravisnu nisi drzavljanin EU i za tebe ne vaze ista pravila
Moze li se u Francuskoj raditi ako si deficitarno zanimanje a boraviste ti u susjednoj drzavi i poslodavac ti sve dozvole pribavi sukladno svim tim posebnim pravilima i ako ti posao ne zahtjeva stalni fizicki boravak na radnom mjestu ??
insomnia78

#280 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

mirsek wrote:
insomnia78 wrote:U Fr se NE MOZE raditi sa boravisnom dozvolom druge zemlje. Ti iako imas boravisnu nisi drzavljanin EU i za tebe ne vaze ista pravila
Moze li se u Francuskoj raditi ako si deficitarno zanimanje a boraviste ti u susjednoj drzavi i poslodavac ti sve dozvole pribavi sukladno svim tim posebnim pravilima i ako ti posao ne zahtjeva stalni fizicki boravak na radnom mjestu ??
Takvih je najvise :lol:
De ba popustite sa glupostima samo djeci dajete lazne nade
mirsek

#281 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by mirsek »

insomnia78 wrote:
mirsek wrote:
Takvih je najvise :lol:
De ba popustite sa glupostima samo djeci dajete lazne nade
Ja se u svom postu za Bregenc uopste nisam referisao na pokretaca teme.
insomnia78

#282 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

Da ali ovi sto se fataju tog pricaju o svima koji imaju boravak u nekoj od zemalja EU a to nece da moze. Sumnjam da ce se neko pretrgnuti oko ganjanja papira za sklapaca ormara
512MB

#283 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by 512MB »

Molim? :?

Ako imas Niederlassungsbewilligung u Austriji, imas automatski i radnz dozvolu i boraviste u Austriji pa i z cijeloj EU.
512MB

#284 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by 512MB »

SaraFina wrote:
Fudo387 wrote:
Dobro eto, ako ima radnu dozvolu u Austriji, moze li se zaposliti u Njemackoj bez dodatnih zajebancija?
Ne. Samo u austrijsku firmu
Netacno. Malo si out of date.
insomnia78

#285 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

512MB wrote:

Ako imas Niederlassungsbewilligung u Austriji, imas automatski i radnz dozvolu i boraviste u Austriji pa i z cijeloj EU.
Nije istina. Evo Fr kaze da ih boli kurac za Austriju i to kome oni daju boravisne dozvole. Nece da moze
Krokodajl

#286 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by Krokodajl »

Dajte bolan pa da to može tako, ja bi se prvi prijavio da živim u Slavonskom Brodu i otišo u Njemačku na posao s tim papirom.
SaraFina

#287 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by SaraFina »

512MB wrote:

Njet. Odakle ti to?U AT imaš u EU ne.

No insomnijnina žena recimo, može njemu srediti boravište i radnu dozvolu u AT jer gradjanka EU. Pod uvjetom da radi od 6 mjeseci do 1 godine najmanje u Austriji. Za Francusku ne znam važi li da Austrijanka tako nešto može svom mužu. Uglavnom nijedna radna dozvola bez državljanstva ne važi u svim članicama EU izuzev ako bračni partner nije EU gradjanin opet ponavljam sa zaposlenjem godinu dana u državi gdje potražuješ boravak i pravo rada. Amen!
pinkman

#288 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by pinkman »

Krokodajl wrote:Dajte bolan pa da to može tako, ja bi se prvi prijavio da živim u Slavonskom Brodu i otišo u Njemačku na posao s tim papirom.
Treba ti viza da prijavis boraviste u SB :D

Salu na stranu, ovi nasi sto idu u Njemacku da rade su vezani za kompaniju, odnosno ako izgube posao, gube i radnu vizu.
zrakomlat

#289 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by zrakomlat »

Dr. Kuca wrote:Najaci su oni koji zavrse fakultet kineske drevne kulture, smjer samuraj i zali se kkako ne valja drzava, nema se posla.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
zrakomlat

#290 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by zrakomlat »

insomnia78 wrote:
pinkman wrote:Nemoj se zaposljavati. Radije kupi pcele pa proizvodi med :D

Ozeni se i idi sa zenom u Njemacku. Tako ce ti biti duplo lakse.
A na fejsbuku metni "works at: ne radim, drugi rade za mene"
I dont work, I am a princess
animals

#291 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by animals »

Krokodajl wrote:Dajte bolan pa da to može tako, ja bi se prvi prijavio da živim u Slavonskom Brodu i otišo u Njemačku na posao s tim papirom.
Problem je sto ovi zadnji koji su otisli u Njemacku,
mogu naci najslabija placene poslove..koje Nijemci nece da rade..
i to preko posrednickih firmi..
plata 1000 eura, sto odgovara 400 km u Bosni..
512MB

#292 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by 512MB »

SaraFina wrote:
512MB wrote:

Njet. Odakle ti to?U AT imaš u EU ne.

No insomnijnina žena recimo, može njemu srediti boravište i radnu dozvolu u AT jer gradjanka EU. Pod uvjetom da radi od 6 mjeseci do 1 godine najmanje u Austriji. Za Francusku ne znam važi li da Austrijanka tako nešto može svom mužu. Uglavnom nijedna radna dozvola bez državljanstva ne važi u svim članicama EU izuzev ako bračni partner nije EU gradjanin opet ponavljam sa zaposlenjem godinu dana u državi gdje potražuješ boravak i pravo rada. Amen!
Tu sam sitnicu zaboravio :thumbup:
512MB

#293 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by 512MB »

insomnia78 wrote:
512MB wrote:

Nije istina. Evo Fr kaze da ih boli kurac za Austriju i to kome oni daju boravisne dozvole. Nece da moze
Ti insomnia posto si se udo u francusku, ako ti zena ima drzevljanstvo onda imas radnu dozvolu za cjelu EU, ui?
insomnia78

#294 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

Ja teskog naroda :lol:
512MB

#295 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by 512MB »

Dobro ti trebas znat, nisam se ja udavo za sholde :D
mirsek

#296 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by mirsek »

Da li bracni partner sa BH pasosem ikako ima pravo da radi u susjednoj zemlji ako je dosao preko spajanja porodice a ne moze da nadje posao u zemlji boravka njega i partnera ?
insomnia78

#297 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

Ne.
meteorit135531

#298 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by meteorit135531 »

Kako je zanimljivo čitati.. :D sve se vrti oko braka , udaje / ženidbe..

Nemojte ložiti ljude. Još uvijek za Bosnu vrijedi staro dobro pravilo :
Papiri se sređuju preko spolnih organa.
Nema tu ništa loše , to je aktuelno od kad je BiH primljena u UN. :D
mirsek

#299 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by mirsek »

insomnia78 wrote:Ne.
Koja je npr. posljedica da moja supruga koja je sa mnom u Bregencu gdje ja imam boravisnu i radnu dozvolu a koja nema posla nadje poslodavca i posao odmah preko grane u Svici ?
Jel to ne mozemo vise zivjeti zajedno ili ?
insomnia78

#300 Re: U nedoumici sam za posao,dvoumim se...

Post by insomnia78 »

A jbt hljeb
Sta Svica ima sa njom zivota ti? Tvoja zena je dobila papire u At na osnovu tebe i Njemacka, Svica, peti, deseti nemaju nista sa tim niti ih to zanima. Ona moze raditi samo u At
Locked