Dijaspora Summer 2017

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
BajramBarecula

#276 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by BajramBarecula »

insomnia78 wrote:
HAVANA wrote:Imam ja papire.Sad se mogu i frajeri vjencat.Kolkos mi platit? :mastakazes:
I tebi trebe dodijale? Da je sad mladih muskarcica?
da je maceve ukrstit ha? :run:
Edin H.

#277 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Edin H. »

pirmin wrote:
Jedini sam na forumu koji je bio na Maksimiru kad su nas uzeli u kvalama 3:2. :D

Ostali su u penziji. :oops:
8-)
Bio je moj komsija :D

Ja bio taj dan u Zagrebu, ali kasno stigao za tekmu.
meteorit135531

#278 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by meteorit135531 »

BH dijaspora uglavnom , u 90 % slučajeva ljeti dolazi na odmor , da se kurci. Uglavnom je tako.
Čim vidim bijesno auto sa stranim tablama i ako otprilike mogu vidjeti odakle je tip , ako dolazi iz Njemačke , Belgije , Francuske ili iz Skandinavije, a vozi X6 po Sarajevu, računica je jasna.
Došao je da se kurci. Pored toliko jeftinih avio karata , i pored toliko mogućnosti da iz većih zapadno evropskih gradova dođeš relativno brzo i jeftino u Tuzlu ili Sarajevo, dijaspora se odluči da vozi 1000 + kilometara za BiH.
Mada , muškarci to većinom rade zbog cura.
Ja sam jednom u prolasku vidio kao tip sa X6 iz Njemačke staje pored cure i nešto joj govori iz auta.
Stala je i ona, pa su nešto pričali. Jesu li se pojebali na kraju tog dana , to već ne znam. :zzzz:
I rodbina koja se obilazi , to ti je većinom kurcenje. Vidi nas ba, nama je dobro u Minhenu.
Ali uglavnom , ako bi rodbina pitala da dođe njima u posjetu , slijedio bi negativni odgovor i izvlačenje u smislu :
"Pa znaš , nemamo mi vremena , mi radimo." :oops:
Ako bi rodbina pitala može li se nešto srediti da njihov mali ode gore , uglavnom bi se smislio neki izgovor.
Po restoranu Bosna se ide , ne samo da se izvede rodbina , nego da se za tu jednu noc proda imidž laganog života i uspjeha na Zapadu.

Za brigu o roditeljima , mozda eventualno braći i sestrama (mada , ovdje isključujem financijsku pomoć ) , to mogu razumjeti..
Ovo ostalo što se radi, briga da se obidje rodbina , prijatelji i komšije..
To je jednostavno kurcenje tih 10 - 15 dana dok su u Bosni.
Idu i Svabe u Opatiju na odmor. Ali oni uzmu kamper i šator i kampuju u prirodi. Prosječni Bosanac neće na odmor bez BMW X6, da ga neko slučajno ne vidi u kamperu ili da ide pješice. :run:
vazi

#279 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by vazi »

Uvijek idem kolima u BiH jer mi treba dole auto, jeftinije je vec avion + rentacar a i prakticnije.

Dobro, nije mi neko auto al nema veze, meni valja :-D
Jack Be Nimble

#280 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by Jack Be Nimble »

Blago onima koji jos imaju nekoga obici a da je ispod 65.
insomnia78

#281 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by insomnia78 »

vazi wrote:Uvijek idem kolima u BiH jer mi treba dole auto, jeftinije je vec avion + rentacar a i prakticnije.

Dobro, nije mi neko auto al nema veze, meni valja :-D
:thumbup:
insomnia78

#282 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by insomnia78 »

Dovode i djecu da se fale i da nekom nabijaju na nos
HAVANA

#283 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by HAVANA »

I slikaju se kad jedu,piju i plivaju. :mastakazes:
HAVANA

#284 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by HAVANA »

I naruce po 15 u cijeli u kajmaku.Sa 2 jogurta.
tr_ba

#285 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by tr_ba »

I sto je najgore,imaju fasade na kucama...
Pa dokleM vise???
seln

#286 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by seln »

stakasa wrote:
deer_hunter wrote:
MyTao wrote:
:roll:
Nevjerovatan nacin razmiljanja... Po tebi cijela grana privrede zvana turizam nema smisla jer turisti trose da bi njima bilo dobro :-)
kolutaj ocima koliko hoces, ali niko kad naruci pivu u kafani ne razmislja o privredi bh nego o tome da zadovolji svoje licne potrebe za alkoholom. jbt ako neko dodje u Bosnu na 15 dana jel normalno da za tih 15 dana mora nesto pojesti i popiti, zadovoljiti svoje fizicke potrebe?? 80 posto love potrose na hranu i pice koje sami popiju i pojedu i sad im ja trebam biti zahvalan sto su uradili nesto sto su morali uraditi da bi prezivjeli. 15 dana zivota u Bosni kosta, mozda ne ko u Svedskoj, ali kosta. opet kaze, nista protiv dijaspore, gade mi se ovi sto ih pljuju i kritikuju sto dolaze svojim kucama. ja sam odnedavno dijasporac, godinu dana, bio jednom na godisnjem. nije mi palo napamet da nekom ko je ostao u Zenici pametujem i trazim neku zahvalnost jer sam spi.c.kao dobru lovu. potrosio sam je na sebe, dok mi je ajkulino meso u restoranu Dubrovnik klizilo niz grlo bo.li.la me neka stvar za bh privredu, bio sam gladan i to je to. a hrana kosta. zamisli meni sad treba svako dolaziti i ljubiti stope i govoriti hvala jaro sto si vecerao u Zenici, evo vec nam je bolje :-) neka i jedna i druga strana ohlade malo, niti jedni imaju pravo da se.r.u po dijaspori jer dolaze kuci niti dijaspora ima pravo da trazi neku zahvalnost i ocekuju da ih neko ljubi u d.u.p.e zato sto trose lovu na sebe i svoju familiju.
Ne valja dijaspora a ajkula se narucuje
Da vidite da je coek probao i ajkulino meso... a ne k'o vi, fukaro, burek vam vrh. :D
seln

#287 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by seln »

HAVANA wrote:I naruce po 15 u cijeli u kajmaku.Sa 2 jogurta.
ja vidio jednog, nosi pune dvije kese bakaluka iz bimga... pa doklem vise dijasporskog kurcenja?
insomnia78

#288 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by insomnia78 »

Poklopac se baci neoblizan
realna do boli

#289 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by realna do boli »

Ovo je otislo predaleko..
Prvo nas podijele na Bosnjake, Srbe, Hrvate i ostale... pa na one koji su ostali..i na one koji su otisli/protjerani u ratu...pa na one koji su otisli prije rata..u ratu..ili poslije rata...pa na one..koji su "doslje" u nekom gradu u BiH (iz bilo kojeg razloga) pa na one sto imaju posao i one koji nemaju..pa na one kojima neko radi vani ili ne..pa na ona papane u zgradi i gospodu u zgradi..pa na dijasporu i one koji su u BiH...na pusace i ne pusace...papane sa autima..napucanim ili golfom 2....koji piju i koji ne piju...na one koji rade na budzetu ili su "obicni" radnici..na one koji su u razlicitim strankama...na one koji idu u komsiluk na more i one koji nigdje neidu..ili idu na Havaje..ima li jos nesto....i uvijek ima razloga za suplju pricu.
Mi smo ustvari..tracare tudzih zivota...eto i ja...
DZONPI

#290 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by DZONPI »

Kad sve skontas jadni mi o cemu raspravljamo,a evo izgleda i ja Sam jedan OD tih Jado.Cuj dodje da se kurci.Ti se kurcih svojim komentarom.
ultima_palabra

#291 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by ultima_palabra »

Neka hin... evo ubrzo dolazi jedan par iz Australije, iznajmljuju stan koji izdajem na pet hefti. Stranci teško da će ostati toliko dugo.
meteorit135531

#292 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by meteorit135531 »

realna do boli wrote:Ovo je otislo predaleko..
Prvo nas podijele na Bosnjake, Srbe, Hrvate i ostale... pa na one koji su ostali..i na one koji su otisli/protjerani u ratu...pa na one koji su otisli prije rata..u ratu..ili poslije rata...pa na one..koji su "doslje" u nekom gradu u BiH (iz bilo kojeg razloga) pa na one sto imaju posao i one koji nemaju..pa na one kojima neko radi vani ili ne..pa na ona papane u zgradi i gospodu u zgradi..pa na dijasporu i one koji su u BiH...na pusace i ne pusace...papane sa autima..napucanim ili golfom 2....koji piju i koji ne piju...na one koji rade na budzetu ili su "obicni" radnici..na one koji su u razlicitim strankama...na one koji idu u komsiluk na more i one koji nigdje neidu..ili idu na Havaje..ima li jos nesto....i uvijek ima razloga za suplju pricu.
Uredu. Niko nije ljubomoran na uspjeh drugih ljudi. Kažu da će ti u Bosni sve oprostiti, osim uspjeha. I nitko nije trčara koja se bavi tuđim životima , već obični posmatrac pojava u trulom BH društvu. I sve je uglavnom tacno sto si opisala, ali takav nam je mentalitet , jbg.
Čovjek može otici sa Balkana, ali Balkan iz njega ne može nikad.
Ja samo kažem da dijaspora uglavnom dolazi da liječi svoje komplekse ovdje i da se dokaže "lokalcima" da su nešto.
Jer sve ovo što rade unazad koliko već dolaze u BiH na odmor ukazuje na to da žele da pokažu da su uspjeli.
Ja njihov odmor posmatram kao trku i takmičenje da budu bolji i uspješniji od "domaćih".
Ako se pazari neki stan u novogradnji, onda je odmor imao smisla.
Naravno , sve ovo niko njima ne može osporiti , kao što ni meni niko ne može osporiti pravo na moj zaključak, izveden iz njihovog obrasca ponašanja. I mogu da se ponašaju i kurce koliko hoće i kome hoće , sve dok to ne krši zakone ove države.
I mnogi će reći da sve ovo što je napisano za naše ljude nije istina , ali jeste i to je činjenica. To znam i ja i ti , i svi ljudi koji dolaze sa ovog podneblja jer je naš mentalitet jednostavno takav i tu nema velikih promjena , čast izuzecima kojih je jako , jako malo.
insomnia78

#293 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by insomnia78 »

Kakve ti gluposti pises. Zajebo si jednog forumasa rodjenog sarajliju koji je tezak ko narodna banka
arte.fakt

#294 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by arte.fakt »

meteorit135531 wrote:
realna do boli wrote:Ovo je otislo predaleko..
Uredu. Niko nije ljubomoran na uspjeh drugih ljudi. Kažu da će ti u Bosni sve oprostiti, osim uspjeha. I nitko nije trčara koja se bavi tuđim životima , već obični posmatrac pojava u trulom BH društvu. I sve je uglavnom tacno sto si opisala, ali takav nam je mentalitet , jbg.
Čovjek može otici sa Balkana, ali Balkan iz njega ne može nikad.
Ja samo kažem da dijaspora uglavnom dolazi da liječi svoje komplekse ovdje i da se dokaže "lokalcima" da su nešto.
Jer sve ovo što rade unazad koliko već dolaze u BiH na odmor ukazuje na to da žele da pokažu da su uspjeli.
Ja njihov odmor posmatram kao trku i takmičenje da budu bolji i uspješniji od "domaćih".
Ako se pazari neki stan u novogradnji, onda je odmor imao smisla.
Naravno , sve ovo niko njima ne može osporiti , kao što ni meni niko ne može osporiti pravo na moj zaključak, izveden iz njihovog obrasca ponašanja. I mogu da se ponašaju i kurce koliko hoće i kome hoće , sve dok to ne krši zakone ove države.
I mnogi će reći da sve ovo što je napisano za naše ljude nije istina , ali jeste i to je činjenica. To znam i ja i ti , i svi ljudi koji dolaze sa ovog podneblja jer je naš mentalitet jednostavno takav i tu nema velikih promjena , čast izuzecima kojih je jako , jako malo.
Ja iako zivim vec dugi niz godina vani se ne osjecam dijasporom. Dolazim u svoju zemlju za koju sam dao u ratu svoje zdravlje i dobar dio familije. To sto nekom smeta licno me zaboli orkestar ...
lotPi

#295 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by lotPi »

meteorit135531 wrote:BH dijaspora uglavnom , u 90 % slučajeva ljeti dolazi na odmor , da se kurci. Uglavnom je tako.
Čim vidim bijesno auto sa stranim tablama i ako otprilike mogu vidjeti odakle je tip , ako dolazi iz Njemačke , Belgije , Francuske ili iz Skandinavije, a vozi X6 po Sarajevu, računica je jasna.
Došao je da se kurci. Pored toliko jeftinih avio karata , i pored toliko mogućnosti da iz većih zapadno evropskih gradova dođeš relativno brzo i jeftino u Tuzlu ili Sarajevo, dijaspora se odluči da vozi 1000 + kilometara za BiH.
Mada , muškarci to većinom rade zbog cura.
Ja sam jednom u prolasku vidio kao tip sa X6 iz Njemačke staje pored cure i nešto joj govori iz auta.
Stala je i ona, pa su nešto pričali. Jesu li se pojebali na kraju tog dana , to već ne znam. :zzzz:
I rodbina koja se obilazi , to ti je većinom kurcenje. Vidi nas ba, nama je dobro u Minhenu.
Ali uglavnom , ako bi rodbina pitala da dođe njima u posjetu , slijedio bi negativni odgovor i izvlačenje u smislu :
"Pa znaš , nemamo mi vremena , mi radimo." :oops:
Ako bi rodbina pitala može li se nešto srediti da njihov mali ode gore , uglavnom bi se smislio neki izgovor.
Po restoranu Bosna se ide , ne samo da se izvede rodbina , nego da se za tu jednu noc proda imidž laganog života i uspjeha na Zapadu.

Za brigu o roditeljima , mozda eventualno braći i sestrama (mada , ovdje isključujem financijsku pomoć ) , to mogu razumjeti..
Ovo ostalo što se radi, briga da se obidje rodbina , prijatelji i komšije..
To je jednostavno kurcenje tih 10 - 15 dana dok su u Bosni.
Idu i Svabe u Opatiju na odmor. Ali oni uzmu kamper i šator i kampuju u prirodi. Prosječni Bosanac neće na odmor bez BMW X6, da ga neko slučajno ne vidi u kamperu ili da ide pješice. :run:
Legendo, ti sve znas.
Svaka cast.
U tvoj kalup upade par stotina hiljada ljudi.

A ne kontas da neko zeli bit mobilan na odmoru, obici 10-tak mjesta te otici i na more.
Inace svi imaju auto da se kurce a ne radi osnovnih ljudskih potreba.
A Svabo je u domovini 350 dana u godini. Onih 15-16 ostatka ode tamo gdje si ti rekao.
Ovo ljudi koji dolaze u Bosnu imaju osjecaj da dolaze u domovinu (jos uvijek). Zato uglavnom ne lete.

Ebote koji stereotipi (ili kompleksi).
seln

#296 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by seln »

Jedna od ljudskih osobina je i to da se uzrok za vlastitu stagnaciju ili propast uvijek trazi drugdje, nikad kod sebe. Ta osobina je posebno izrazena na Balkanu, a ponajvise u Bosni. Svi krivi - ja prav. To sto nisam qurcem mrdnuo - jebi ga, visa sila... nije mi dala MZ, CIA, KGB, zavidni komsija...
Nesto kontam, kad bi Bosanci ovako prozivali politicare kao sto prozivaju dijasporu, mozda bi od Bosne jos i moglo biti nesto nalik drzavi.
Dijaspora, ako se i kurci, radi to za svoje pare. Politicari se kurce sa parama otetim od fukare.
lotPi

#297 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by lotPi »

seln wrote:Jedna od ljudskih osobina je i to da se uzrok za vlastitu stagnaciju ili propast uvijek trazi drugdje, nikad kod sebe. Ta osobina je posebno izrazena na Balkanu, a ponajvise u Bosni. Svi krivi - ja prav. To sto nisam qurcem mrdnuo - jebi ga, visa sila... nije mi dala MZ, CIA, KGB, zavidni komsija...
Nesto kontam, kad bi Bosanci ovako prozivali politicare kao sto prozivaju dijasporu, mozda bi od Bosne jos i moglo biti nesto nalik drzavi.
Dijaspora, ako se i kurci, radi to za svoje pare. Politicari se kurce sa parama otetim od fukare.
:thumbup:
spreca

#298 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by spreca »

Ovi koji ne vole dijasporu...kakav oni imaju zivot kad im je glavni problem dijaspora....cuj dolaze autima( i to dobrim pa nece ficom i ladom)da se kurce :lol: :lol: :lol: .......vele koji ce im kurac auta kad ima jeftinih avioskih karata.....a kad nam sta zatreba onda njih da trazimo da na crno taksiraju :-) :lol: :lol: ......ko bi to obezbjedio toliko letova ljeti za dijasporu i neznaju kad bi svi otisli na avion da bi karte poskupile i bile skuplje od redovnih letova........toliko glupih postova .... oni nas uce kako da idemo i cime na godisnji odmor......daj se malo pozabavite svojim zivotom i problemima...sigurno ih imate
HAVANA

#299 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by HAVANA »

insomnia78 wrote:
Poklopac se baci neoblizan
Nije valjda :shock:
spreca

#300 Re: Dijaspora Summer 2017

Post by spreca »

seln wrote:Jedna od ljudskih osobina je i to da se uzrok za vlastitu stagnaciju ili propast uvijek trazi drugdje, nikad kod sebe. Ta osobina je posebno izrazena na Balkanu, a ponajvise u Bosni. Svi krivi - ja prav. To sto nisam qurcem mrdnuo - jebi ga, visa sila... nije mi dala MZ, CIA, KGB, zavidni komsija...
problem je u tome sto uvijek glasaju za iste i onda im jebu nanu naninu i melju im kosti kao i dijaspori
Locked