arzuhal wrote:
Prema sahih-hadisu o onima ispod ogrtača, znamo koje petero sigurno jeste Ehli-bejt, a prema kur'anskom ajetu ili dijelu ajeta, znamo i da su Poslanikove supruge dio ehli-bejta, s obzirom na lokaciju ajeta odnosno kontekst u kojem se govori o čistoći ehli-bejta (odnosno grupi ajeta kojoj pripada dio ajeta koji govori o čistoći ehli-bejta, pa čak i lokacija gdje je objavljen Poslaniku taj ajet - u kući hazreti Aiše, itd)...
asurbanipal wrote:
To su religijske istine. Svi će reći da su u pravu što se tiče predvodništva i slijeđenja imama, s tim što zejdije ne negiraju ili barem blagonaklono gledaju na halifat prve trojice halifa. Na kraju, i jedni, i drugi, i treći se slažu oko petero ispod ogrtača, a doktrinalne podjele nastaju kasnije. O tim doktrinalnim podjelama naći ćeš zaista mnogo tekstova. Meni su s te strane naročito interesantne šijje Ismailije (Nizari Ismailije). U suštini, svi se oni slažu da su Ehli-bejt potomci Muhammeda, tj. njegove kćerke Fatime i zeta Alija.
Hvala vam obojici, ali to nije bas ono sto me interesuje.

Do mene je, nisam dobro formulisao pitanje.
12 imama kod dzaferija, Aga Kan(ovi) i neprekinuti niz imama kod ismailija i njihovih "izvedenica" mi je nesto malo i poznato.
Ono sto mi nije jasno, a izvinjavam se Diwanu ako sam pogresno razumio, da se on danas u 21. vijeku poziva na ehli-bejt i njihovo tumacenje bilo cega.
Je l' to ima neka nova furka gdje se neko identifikovao kao potomak ehli-bejta?
Ovi arapski kraljevi, vodje i slicni se pozivaju da vode porijeklo od Poslanika a.s. da bi lakse vladali, ali mislim da je cak i kod Arapa, onakvih kakvi su, to ispuhalo.