Jasni i nejasni ajeti?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
zagortenej

#276 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by zagortenej »

Nurudin wrote:Nije isključeno da su ehli-bejt i neke od njegovih žena, niti neki od ashaba ili tabiina .
Samo oni kojima su ti ajeti nejasni se drže bukvalnog tumačenja i naravno ,po istom metodu imaju dva
suprotstavljena mišljenja.
spominje se u Kur'anu da se obavlja hadždž kuće (Bayt), Korkut prevodi kao Kabe. Mlivo ispravno-kuće.
danas biznis čitav napravljen od dogmatskog prevoda/tumačenja jedne riječi. ljudi prodaju sve da odu da im se grijesi obrišu.
dadinjo33

#277 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by dadinjo33 »

asurbanipal wrote:

Da, naravno, tu spada i hazreti Aiša.

Kultni simbol emevijske dinastije i vladara poput hazreti Muavije, hazreti Jezida, hazreti Abdul-Melik ibn Mervana.
Pa imaju oni hadisi po kojima je Muhamed pokazao u pravcu Aisine kuce i rekao da fitna ili sejtanski rog dolazi otud. Mozda je mislio da ce bas ajeti objavljeni u Aisinoj kuci, kao taj 33:33 izazvati bezbroj razlicitih tumacenja i podjela. :D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#278 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Nurudin »

zagortenej wrote:
Nurudin wrote:Nije isključeno da su ehli-bejt i neke od njegovih žena, niti neki od ashaba ili tabiina .
Samo oni kojima su ti ajeti nejasni se drže bukvalnog tumačenja i naravno ,po istom metodu imaju dva
suprotstavljena mišljenja.
spominje se u Kur'anu da se obavlja hadždž kuće (Bayt), Korkut prevodi kao Kabe. Mlivo ispravno-kuće.
danas biznis čitav napravljen od dogmatskog prevoda/tumačenja jedne riječi. ljudi prodaju sve da odu da im se grijesi obrišu.
Nema tu hadžije pravog :thumbup:
Ovi što tavafe okolo, tzv "putnici" , nikad ne vide Kabu osim dvije stranice , a ima ih pet ili petero , a šesto
je tlo , ili onaj koji ih ima (tih petero). Izvana ih nećeš nikad imati, samo ulaskom u kabu , svih pet ti je oslonjeno na
Jedno tlo ili što znaju neki reći "šesto čulo".
Ehlu bejt ili ukućani, nisu ovi što po prekući hodaju i zovu sebe hadžijama, to su samo trgovci .
Kaže kad odeš na hadž, čist si očišćen potpuno od grijeha , a ovi odu turistički , nije to ništa
turizam i folklor ... slabi im ovi vodići izgleda :-D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#279 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Nurudin »

Nadam se da me neko sad neće doslovno shvatiti i pokušati da uđe u onu Ćabu u Meki :D
zagortenej

#280 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by zagortenej »

Nurudin wrote:Nadam se da me neko sad neće doslovno shvatiti i pokušati da uđe u onu Ćabu u Meki :D
prekasno

drevni paganski običaji :D
dadinjo33

#281 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by dadinjo33 »

Nurudin wrote:Nema tu hadžije pravog :thumbup:
Ovi što tavafe okolo, tzv "putnici" , nikad ne vide Kabu osim dvije stranice , a ima ih pet ili petero , a šesto
je tlo , ili onaj koji ih ima (tih petero). Izvana ih nećeš nikad imati, samo ulaskom u kabu , svih pet ti je oslonjeno na
Ehlu bejt ili ukućani, nisu ovi što po prekući hodaju i zovu sebe hadžijama, to su samo trgovci .
Kaže kad odeš na hadž, čist si očišćen potpuno od grijeha , a ovi odu turistički , nije to ništa
Jes, i svih pet ispod ogrtaca, Kabin ogrtac-Kiswah, a naziv za pet ispod ogrtaca ehlu-l-Kisaa, prakticno ista rijec. A tlo-plafon :D
Gojeni H

#282 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Gojeni H »

arzuhal wrote: Prema sahih-hadisu o onima ispod ogrtača, znamo koje petero sigurno jeste Ehli-bejt, a prema kur'anskom ajetu ili dijelu ajeta, znamo i da su Poslanikove supruge dio ehli-bejta, s obzirom na lokaciju ajeta odnosno kontekst u kojem se govori o čistoći ehli-bejta (odnosno grupi ajeta kojoj pripada dio ajeta koji govori o čistoći ehli-bejta, pa čak i lokacija gdje je objavljen Poslaniku taj ajet - u kući hazreti Aiše, itd)...
asurbanipal wrote: To su religijske istine. Svi će reći da su u pravu što se tiče predvodništva i slijeđenja imama, s tim što zejdije ne negiraju ili barem blagonaklono gledaju na halifat prve trojice halifa. Na kraju, i jedni, i drugi, i treći se slažu oko petero ispod ogrtača, a doktrinalne podjele nastaju kasnije. O tim doktrinalnim podjelama naći ćeš zaista mnogo tekstova. Meni su s te strane naročito interesantne šijje Ismailije (Nizari Ismailije). U suštini, svi se oni slažu da su Ehli-bejt potomci Muhammeda, tj. njegove kćerke Fatime i zeta Alija.
Hvala vam obojici, ali to nije bas ono sto me interesuje. :D Do mene je, nisam dobro formulisao pitanje.
12 imama kod dzaferija, Aga Kan(ovi) i neprekinuti niz imama kod ismailija i njihovih "izvedenica" mi je nesto malo i poznato.
Ono sto mi nije jasno, a izvinjavam se Diwanu ako sam pogresno razumio, da se on danas u 21. vijeku poziva na ehli-bejt i njihovo tumacenje bilo cega.
Je l' to ima neka nova furka gdje se neko identifikovao kao potomak ehli-bejta?
Ovi arapski kraljevi, vodje i slicni se pozivaju da vode porijeklo od Poslanika a.s. da bi lakse vladali, ali mislim da je cak i kod Arapa, onakvih kakvi su, to ispuhalo.
Gojeni H

#283 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Gojeni H »

zagortenej wrote:spominje se u Kur'anu da se obavlja hadždž kuće (Bayt), Korkut prevodi kao Kabe. Mlivo ispravno-kuće.
:shock: :D

Pa kako su Arapi pogrijesili ... na maternjem jeziku?
Nurudin

#284 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Nurudin »

dadinjo33 wrote:
Jes, i svih pet ispod ogrtaca, Kabin ogrtac-Kiswah, a naziv za pet ispod ogrtaca ehlu-l-Kisaa, prakticno ista rijec. A tlo-plafon :D
:thumbup:
Što je tlo plafon ? Radi sedžde kao ili
Nurudin

#285 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Nurudin »

zagortenej wrote:
Nurudin wrote:Nadam se da me neko sad neće doslovno shvatiti i pokušati da uđe u onu Ćabu u Meki :D
prekasno

drevni paganski običaji :D
I haj ti njega sad uvjeri da nije bio u Kabi, a čo'jk ima i snimak :D
asurbanipal

#286 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by asurbanipal »

dadinjo33 wrote:

A imam Ali rođen u Kabi. :mrgreen:

"Ja sam Znak Svemoćnog. Ja sam gnosa misterija. Ja sam Početak Početaka. Ja sam blizak sjaju Božjeg veličanstva. Ja sam Prvi i Posljednji, Očiti i Skriveni. Ja sam Lice Boga. Ja sam ogledalo Boga, svevišnji Kalam. Tabula secreta. Ja sam onaj koji se u Evanđelju zove Elija. Ja sam onaj koji čuva tajnu Božjeg Poslanika."
dadinjo33

#287 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by dadinjo33 »

Nurudin, dno je vrh, odnosno sto bismi :D mi Francuzi rekli-"plafon".
dadinjo33

#288 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by dadinjo33 »

asurbanipal wrote:
dadinjo33 wrote:

A imam Ali rođen u Kabi. :mrgreen:

"Ja sam Znak Svemoćnog. Ja sam gnosa misterija. Ja sam Početak Početaka. Ja sam blizak sjaju Božjeg veličanstva. Ja sam Prvi i Posljednji, Očiti i Skriveni. Ja sam Lice Boga. Ja sam ogledalo Boga, svevišnji Kalam. Tabula secreta. Ja sam onaj koji se u Evanđelju zove Elija. Ja sam onaj koji čuva tajnu Božjeg Poslanika."
To je onaj sto je popalio svoje obozavatelje. :P
Nurudin

#289 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Nurudin »

dadinjo33 wrote:Nurudin, dno je vrh, odnosno sto bismi :D mi Francuzi rekli-"plafon".
jes jes :thumbup: sve je obrnuto haman
asurbanipal

#290 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by asurbanipal »

dadinjo33 wrote: To je onaj sto je popalio svoje obozavatelje. :P

Svalila ekipa na njega.

To su oni što su ratovali protiv njega, a plakali kad je umro.
Nurudin

#291 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Nurudin »

a Ali je zapalio svoje ašike ha? a šta im fali , oni stalno govore da gore od aška :D
asurbanipal

#292 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by asurbanipal »

Nurudin wrote:
dadinjo33 wrote:Nurudin, dno je vrh, odnosno sto bismi :D mi Francuzi rekli-"plafon".
jes jes :thumbup: sve je obrnuto haman

Pa kada su Jusufa bacili na dno, to je u stvari bio početak njegovog uspona.
dadinjo33

#293 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by dadinjo33 »

asurbanipal wrote:
dadinjo33 wrote: To je onaj sto je popalio svoje obozavatelje. :P

Svalila ekipa na njega.

To su oni što su ratovali protiv njega, a plakali kad je umro.
Wallahi ih popalio. :D I to na lomaci knjiga da bolje izgore. :D
zagortenej

#294 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by zagortenej »

Nurudin wrote:a Ali je zapalio svoje ašike ha? a šta im fali , oni stalno govore da gore od aška :D
kad se jednom dervišu zapalio ogrtač tokom zikra jer je bio blizu peći pa je povikao u panici: Gorim šejhu, gorim, a šejh u ekstazi uzviknuo: Gori sine, samo gori! :lol:
Nurudin

#295 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Nurudin »

zagortenej wrote:
Nurudin wrote:a Ali je zapalio svoje ašike ha? a šta im fali , oni stalno govore da gore od aška :D
kad se jednom dervišu zapalio ogrtač tokom zikra jer je bio blizu peći pa je povikao u panici: Gorim šejhu, gorim, a šejh u ekstazi uzviknuo: Gori sine, samo gori! :lol:
:lol: :lol:
Nurudin

#296 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Nurudin »

Treba uz one kudume i najeve po tekjama, uvesti i vatrogasni aparat , kao dio opreme i standardne procedure. :D
Nurudin

#297 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Nurudin »

Evo na N1 maloprije neka javna tribina o promjeni naziva trga Maršala Tita, u Zg.
Govore suprotnosti , onaj istoričar Jakovina i Hasanbegović. I onda onaj Puhovski dobro reče da je glupa rasprava
da li je Tito bio antifašista ili zločinac, kad je jasno da je bio oboje. Kaže , većinom su svi heroji istovremeno
i zločinci..
Connaisseur Karlin

#298 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote: a zasto ne prihvatite cinjenicu da ne znate i ne mozete znati, jer otkud vam ideja da imate vece pravo na znanje od znanja nekoga drugog :lol:
Ovako govori pravi agnostik :mrgreen:
da , a vjerovatno sam i malkice i ekscnetrik, prefektna kombinacija :lol: :kiss:
Connaisseur Karlin

#299 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by Connaisseur Karlin »

Nurudin wrote:Treba uz one kudume i najeve po tekjama, uvesti i vatrogasni aparat , kao dio opreme i standardne procedure. :D
a upotreba opijata/droga/trave ;-)
dadinjo33

#300 Re: Jasni i nejasni ajeti?

Post by dadinjo33 »

36:69 Wama AAallamnahu alshshiAAra wama yanbaghee lahu in huwa illa thikrun waquranun mubeenun
Korkutov prevod: Mi poslanika nismo pjesništvu učili, to mu ne priliči. Ovo je samo pouka – Kur'an jasni

Doslovan prevod: Mi njega nismo poučili pjesništvu, to njemu ne priliči. On je samo Zikr i Kur'an jasni.

Ovo je jako sporan ajet sa stanovišta njegovog značenja unutar islamske dogme. U ajetu se navodno spominje Muhamed (što je također, upitno, ali neka bude da je on u pitanju). Kaže se da on nije poučen pjesništvu, te da to njemu ne priliči, te da je on samo Zikr i Kur'an jasni. Očito je da se riječi "On je samo Zikr i Kur'an jasni" odnose na čovjeka, onog koji nije poučen pjesništvu. No, dogmate i prevodioci su sve to pretumbali.

Iz navedenog ajeta proizilazi da je čovjek i Zikr (nad kojim Allah navodno vječno bdije) i da je čovjek i Kur'an, i to ne bilo kakav, nego jasni.

Šta je onda kitab, ako je čovjek Kur'an i Zikr?

Postoje čak i hadisi koji govore o Muhamedu kao Kur'anu, ali su oni "soft" verzija. Zašto je mushaf toliko nejasan da dopušta ovoliko višeznačnosti i različitih tumačenja u tako bitnim stvarima, od kojih neke u izvornom tekstu djeluju znatno jasnije nego njihove dogmatizirane i iskrivljene verzije.

Je li taj čovjek koji je Kur'an i Zikr istorijski Muhamed?

Šta je sa Kur'anom i Zikrom bilo nakon što je Muhamed umro?

Kako nejasna knjiga...
Locked