i ja sad sam u mjesanom braku. zena muslimanka. Bas. Mislim nije, cim se za mene udala ovakvog
Djeci sam ostavio na izbor. Bujrum kako god hoces. Ne silim ali ni ne branim.
Starci jedu. Nana i dedo bas muslimani bili ali nisu mami nikad nista prigovarali.
Ja licno svinjsko meso pojedem par puta na godinu. i to samo suhomesnato. ne bih mogao skuhanu kad bi mi usta neko razglavio. premasno. sa raznja isto tako. obzirom da ga rijetko jedem, cak mogu reci da mi ni ne godi stomaku.
E sad svi koji su rodjeni prije rata i koji jedu meso i mesne preradjevine(salame, sudzuke, virsle, pastete....) a kazu da nikad nisu jeli svinjetinu lazu ko pascad. mislim samo sebe lazu. prijeratna mesna industrija (pogotovo ona koja nije bila u bosni) je bila takva da se svinjsko meso mjesalo aman pa u sve mesne preradjevine. jednostavno tako je islo. radi puno razloga. ne da bi neko podvalio muslimanima. sve to znam jer mi je struka takva da sam morao to malo izucavati.
E sad svi oni koji kazu prljava svinja i slicne stvari.....
Svinja moze biti vrlo cista ako joj stvoris uslove da se cisti. Clan tatine porodice koji je zivio u hrvatskoj je imao uvijek par komada. u svinjcu je svinjama instalirao onaj birivaktilni tus sa kanapom. povuces i ide voda. svojim sam ocima prije rata 80-ih gledao kako svinja stane pod tus i povuce kanapu da se pere ispod tusa.
Svaki dan je covjek prao svinjac slaufom i velikom cetkom. pod je bio izbetoniran.
A ako cemo pravo krava je jedna od prljavijih zivotinja. jeste da je biljojed ali u stanju je da se naguli vode iz najprljavije rijeke ili bare u kojoj plivaju zabe.