Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#276 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:naravno, Isilovci su spalili onog jordanskog pilota jer je i on sa svojim bombama iz aviona palio nevine ljude. sve po šerijatu :thumbup:
tu jasno postoji zabrana od poslanika, da se nesmije kaznjavati vatrom, jedino Bog to smije da radi.
zagortenej

#277 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zagortenej »

Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote:naravno, Isilovci su spalili onog jordanskog pilota jer je i on sa svojim bombama iz aviona palio nevine ljude. sve po šerijatu :thumbup:
tu jasno postoji zabrana od poslanika, da se nesmije kaznjavati vatrom, jedino Bog to smije da radi.
pa Ebu Bekr je kaznio čovjeka vatrom.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#278 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Nurudin »

Smrcak15 wrote:
Sad će on tebi :

ali zato je vaš halifa Ebu Bekr zapalio čovjeka :evil: :D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#279 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Nurudin »

ipak je bio brži :lol:
Smrcak15

#280 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

lijepa u dusi wrote:Ja iskreno ne mogu da vjerujem da je Poslanik o kojem sam ja ucila bio u stanju ovo uraditi, pa makar i da je zasluzeno. Sta covjek treba uraditi da zasluzi takvu kaznu? Zar nije bilo dovoljno da ih "samo" ubije, ako im je vec to sudbina bila, bezbolno i brzo? Ispade da je smatrao da im Allahova kazna na drugom svijetu nije dovoljna...

Bas me baci u razmisljanje.
zamisli se ti da neko dodje kod Tebe i trazi lijeka za problem, ali posto tvoj brat je ljekar , uputis ga u ordinaciju tvoga brata u bolnici koju on drzi, kad mu on dadne lijek, ubije ti brata, i uzme sve pare iz novcanika, i karticu i sve skine pare sa kartice.

kako bi se ti osjecala, da tvoju dobrotu i bratovu ti dobrotu da pomogne drugima zavrsi se tako kako se zavrsi??

ako je naredjenje od BOga da se kazni strasno zlocinac , onda neka bude tako, jer kakva je poenta strasne kazne, da bi se buduci kriminalci odvratili, da prokontaju deset puta prije nego se usude tako nesto uradit.

Poenta sa ovakvom kaznom jeste sprecavanje zla i nepravde od zlocinaca koji siju strah i nered u drustvu
Smrcak15

#281 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote: pa Ebu Bekr je kaznio čovjeka vatrom.
nije EBu Bekr, nego Alija nakon koje je dobio ukor od drugog ashaba, jer je odstupio od naredjenja poslanika, i nikad vise tako nesto nije uradio.

Zapalio je ljude koji su govori li da je Alija Bog koliko se sjecam.

znaci naredjenje poslanika je i dalje na snazi pa makar njegovi prijatelji pogrijesili.
lijepa u dusi

#282 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

Pa ja nisam poslanik, od mene se ne ocekuje natprirodna ljudskost i milost. A svejedno ne bih bila u stanju ovako svirepo nekom presuditi. Nesto ovdje ne stima.
zforumas

#283 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zforumas »

lijepa u dusi wrote:Pa ja nisam poslanik, od mene se ne ocekuje natprirodna ljudskost i milost. A svejedno ne bih bila u stanju ovako svirepo nekom presuditi. Nesto ovdje ne stima.
Pa ti proberi samo ono sto ti odgovara, a ono sto ti ne odgovara prepusti Smrletu i ekipi da ti protumace na nacin koji je lakse svariti :wink:
lijepa u dusi

#284 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

zforumas wrote:
lijepa u dusi wrote:Pa ja nisam poslanik, od mene se ne ocekuje natprirodna ljudskost i milost. A svejedno ne bih bila u stanju ovako svirepo nekom presuditi. Nesto ovdje ne stima.
Pa ti proberi samo ono sto ti odgovara, a ono sto ti ne odgovara prepusti Smrletu i ekipi da ti protumace na nacin koji je lakse svariti :wink:
Ovo ne mogu svarit ni uz kilu sode.
zforumas

#285 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zforumas »

lijepa u dusi wrote:
zforumas wrote:
Zar sumnjas u Smrleta :?
Smrcak15

#286 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

lijepa u dusi wrote:
zforumas wrote:
e ja mogu svarit u koliko je zlocin velik pa da mu i kazna strasna bude

znaci nije nevina osoba kaznjena pa da se nasa savjest pobuni, a i kad analiziramo zasto ovakva kazna , dali ima mudrost neka tu, ima naravno da se prestrasi sledeci koji se odluci na Ovako nesto, znaci za dobrobit naroda i buducnosti drustva.

a mozes li svariti, da raztni zlocinci sa balkana , koji su naredjivali i izvrsavali silovanja, klanja, ubijanja, mucenja, progone, pljacke itd

da budu u zatvorima koji su hotelske sobe, imaju ugodjaj, da treniraju ,pristup internetu, biblioteke, itd itd, mogu se druzit, igrati saha

penzionerska idila u zatvoru, to im je kazna za sve zlocine :-)
Last edited by Smrcak15 on 20/04/2017 10:13, edited 1 time in total.
zagortenej

#287 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zagortenej »

naravno da čovjek koji ima normalnu prirodu ne može to uraditi. ovim se želi stvoriti kod sljedbenika situacija da više vjeruju pretpostavljenima nego svojim osjećajima za dobro i loše.
prvo ide indoktrinacija, da kada radiš grozna djela da su to u stvari bogougodna djela, jer ako je to radio onaj koji je milost svim svjetovima, zašto bi tebi to bio problem.
ili zašto osuđuješ ta djela, ako je to u stvari Bog naredio, ne znaš ti bolje od Boga.

takvi su slučajevi i sa drugim ideologijama koje su vršile grozote, uvijek se čine grozote u nečije ime, u ime Boga, u ime organizacije i sl.
lijepa u dusi

#288 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

Zasto Bog ne bijase mudriji pa ne dade da gromovi ubiju prokletnike, nego dozvoli da Poslanik isprlja svoje ruke? Bog je znao da bi ovo moglo baciti ljagu na karakter Poslanika, pa zasto onda ovo dozvoli? Moglo se rijesiti na bolji nacin, s mozda i boljim efektom. Jer je Bog svugdje i grom te uvijek moze pogodit :D i kad nema Poslanika u blizini da izvrsi pravdu.

Koprcam se, dosla sam po pitanja. A opasno me bacate ulijevo svojim odgovorima.
arzuhal

#289 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:
naravno da čovjek koji ima normalnu prirodu ne može to uraditi. ovim se želi stvoriti kod sljedbenika situacija da više vjeruju pretpostavljenima nego svojim osjećajima za dobro i loše.
prvo ide indoktrinacija, da kada radiš grozna djela da su to u stvari bogougodna djela, jer ako je to radio onaj koji je milost svim svjetovima, zašto bi tebi to bio problem.
ili zašto osuđuješ ta djela, ako je to u stvari Bog naredio, ne znaš ti bolje od Boga.

takvi su slučajevi i sa drugim ideologijama koje su vršile grozote, uvijek se čine grozote u nečije ime, u ime Boga, u ime organizacije i sl.
Ti, dakle, tvrdiš da je nepojmljivo da je Muhamed, alejhi-selam, to uradio što se navodi u hadisima i da su ti hadisi isfabrikovani iz nekih razloga?
zforumas

#290 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote: e ja mogu svarit u koliko je zlocin velik pa da mu i kazna strasna bude

znaci nije nevina osoba kaznjena pa da se nasa savjest pobuni, a i kad analiziramo zasto ovakva kazna , dali ima mudrost neka tu, ima naravno da se prestrasi sledeci koji se odluci na Ovako nesto, znaci za dobrobit naroda i buducnosti drustva.
Cekaj ba Smrle, ovi njima pobili kamile, a Muhamed i ekipa pobli njih (i to kako)....gdje je tu pravednost?
zagortenej

#291 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zagortenej »

nakon što je naredio da joj ubio muža, Milost svim svjetovima je uzeo njegovu suprugu Safiju za ženu, i imao odnos s njom u naredna 3 dana:

Image
Image
lijepa u dusi

#292 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

arzuhal wrote:
zagortenej wrote:

Ti, dakle, tvrdiš da je nepojmljivo da je Muhamed, alejhi-selam, to uradio što se navodi u hadisima i da su ti hadisi isfabrikovani iz nekih razloga?
Mozda ne on, ali meni je to proslo kroz glavu. Buharijina zbirka je po meni vec odavno puna gluposti koje se kose sa zdravim razumom, a na kraju krajeva i. Kur'anom. A drugu misao koja mi prolazi glavom necu naglas ni izgovoriti ni napisati.
Smrcak15

#293 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:

ono sto Bog naredi to samo moze biti dobro za pojedinca i zajednici, ono moze biti strasno u nasim ocima ali ono u konacnici je dobrobit za drustvo, i ja sam 10000000% ubijedjen u to. nekad mrkva nemoze doprinijeti poboljsanju drustva kao sto kandzija moze, jer sto ljudi sto cudi.

bunis se na kaznu za zlocince koji ubijaju i pljackaju ali nevidjoh da se bunids kako miluju ratne zlocince u Hagu u njihovm zatvorskim celijama, sa svim pogodnostima koje imaju u njima

otprilike kakve su zatvore dobivali ratni zlocinci sa balkana

norveska zatvor
Image
Image
Image
Image
Image

za Tebe je ovo apsolutno ok, da zlocinac koji je klao, silovao, ubijao, mucio, pljackao, progonio bude Ovako "kaznjen" :-)
zagortenej

#294 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zagortenej »

a ovdje možemo pročitati romantiziranu verziju događaja, gdje su Romeo i Julija nula u poređenju sa njih dvoje:
Safija je od ranog djetinjstva provedenog u Medini slušala priče o novom Vjerovjesniku, kojeg su svi Jevreji očekivali, jer je i sama bila Jevrejka. Kada je imala deset godina, Poslanik, a.s., je s vojskom došao do predgrađa Medine, te se njezini sunarodnjaci odlučiše suprotstaviti samoprozvanom Vjerovjesniku, kako su Jevreji tog vremena običavali raditi, utjerivati takve ljude u laž, dok se ne ispostavi suprotno. Safija je pripadala zloglasnom jevrejskom plemenu Benu Kurejza, koje je na početku ekspanzije islama sklopilo ugovor s muslimanima o neratovanju, koji su jako brzo raskinuli i odlučili pomoći mekanske mušrike u borbi protiv islama. Safijin otac bio je na strani mnogobožaca, koji će nakon bitke na Hendeku, gdje su muslimani odnijeli veliku pobjedu, biti pogubljen, tako da će se Safija sa ostatkom porodice iseliti u Hajber. Safija je bila veoma lijepa Jevrejka, vrlo poželjna mlada, pa su joj najugledniji muškarci nudili brak. Na koncu, udala se za Kinana, pripadnika vrlo ugledne jevrejske porodice tog vremena, ali veoma radikalno orjentisanog, što je gušilo Safijinu krjepost i vlastito zadovoljstvo.

Safija ubrzo usni čudan san: mjesec kako sjaji visoko na nebu Medine, krenu prema Hajberu i tu pade u njezino krilo. Ne sluteći reakciju, ona san ispriča svome suprugu koji je žestoko ošamari i kaza:“To samo znači da ti hoćeš Muhammeda.“ Baš u to vrijeme Poslanikova vojska se približavala kapijama Hajbera. Safijin san je bio ostvaren.

Muslimani osvojiše Hajber. Kinana je zbog jedne prevare pogubljen, a njegova porodica odvedena u zarobljeništvo, zajedno sa Safijom, što njoj nije teško padalo. Njezinu ljepotu bilo je nemoguće prikriti, pa se vijest o tome brzo širila, da bi put našla i do samog Muhammeda a.s., koji odluči da je upozna. Safija mu je ispričala svoj san, nesretan život sa bivšim suprugom, te je Poslanik, a.s. otkupi i oslobodi ropstva, ali pred nju stavi dvije mogućnosti, obzirom da su mu bile jasne implikacije Uzvišenog Allaha povodom njezinog sna. Prva mogućnost bila je da ostana Jevrejka i vrati se svome narodu, a druga da postane njegova supruga. Safija usklikta: „Ja izabirem Boga i Njegovog poslanika.“

Mudrost našeg pejgambera u datom činu je tako vidljiva i jasna, da nije potrebno vrijeme gubiti na nepotrebne špekulacije. Allah i islam su mu bili prioritet, živio je za Allaha, djelovao u ime Njegovo, tražio Njegovo zadovoljstvo na oba svijeta. Safija je trebala samo jednu iskru da zapali plamen islama u svome čistom srcu, a ta iskra bila je on, Muhammed a.s., koji joj nudi brak, dunjalučki i ahiretski zajednički život, što nikako nije mogla da odbije, njezino srce joj nije dopuštalo. Energija koju je naš Poslanik širio bila je veoma moćna, teško joj se iskreno i čisto srce odupiralo.
:( :cry:
zforumas

#295 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zforumas »

Smrcak je vise raje izveo iz Islama nego sto je uveo. Ja prosto ne mogu da vjerujem kakve gluposti lik pise, na bilo kojoj temi. Sramoti iskrene i istinske vjernike svakim svojim postom.
lijepa u dusi

#296 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

Pa ko vjeruje u onaj svijet i Allahovu kaznu, ok je s ovim.
arzuhal

#297 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by arzuhal »

lijepa u dusi wrote: Mozda ne on, ali meni je to proslo kroz glavu. Buharijina zbirka je po meni vec odavno puna gluposti koje se kose sa zdravim razumom, a na kraju krajeva i. Kur'anom. A drugu misao koja mi prolazi glavom necu naglas ni izgovoriti ni napisati.
Ne interesuje mene njegov stav - njegov stav o bilo čemu u islamu kojeg gleda s gnušanjem i mržnjom je jasan - nego nako malo pitam, da vidim njegov odgovor tipa kvaziistočnjačke aforističke mudrosti:

Kada neko ne vidi, džaba mu je pokazivati!

Ko ne čuje, štaš mu pričat?

Da nisi ohol, ukazala bi ti se istina!

Sljedbenici Biblije nisu kao muslimani!

i sl. :mrgreen:

Inčae, šta misliš o razapinjanju ljudi ili odsjecanju ruku i nogu unakrsta, kao kazni?
Smrcak15

#298 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote: e ja mogu svarit u koliko je zlocin velik pa da mu i kazna strasna bude

Cekaj ba Smrle, ovi njima pobili kamile, a Muhamed i ekipa pobli njih (i to kako)....gdje je tu pravednost?
ah koji li si ti petljaros da Bog mili sacuva, i dobro je da te je Arzuhal raskrinkao a evo i ja cu sad ovdje

kazes pobili kmaile, :-) mrznja prema islamu ti pomutila razum pa ti se ucinilo da su pobili kamile

ne druze , nego su pobili ljude koji su cuvali kamile, cije su kamile bile, a kamile su uzeli sebi i otisli.
zagortenej

#299 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zagortenej »

@lijepa u dusi, nisi džaba izabrala taj nik :thumbup:
Smrcak15

#300 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Smrcak je vise raje izveo iz Islama nego sto je uveo. Ja prosto ne mogu da vjerujem kakve gluposti lik pise, na bilo kojoj temi. Sramoti iskrene i istinske vjernike svakim svojim postom.
ja eto trebali bi se mi vjernici pokupiti sa foruma, da bi vi kao veliki poznavaoci islama ostalim ljudima objasnjavali nesmetano islam :-) ili bolje mazati ljudima oci zabludama.
Post Reply