hAZNADAR wrote:Novak20 wrote:
Pa druže, gospodine, samo sam odgovorio forumašu
wmosi da je u povelji Kulina bana pridjev bosanski upotrebljen u smislu teritorije kojom vlada a ne kao pokazatelj ko unutar te teritorije živi, koje je vjere i kako se to reflektuje na ime nekog od današnjih naroda koji žive u BiH.
Ti si se nakačio na moj post besmislenom tezom o evoluciji jezika kojeg i dan danas savršeno razumijemo (a zar može drugačije) kao što razumijemo smisao svakog srednjovjekovnog akta i natpisa pisanog bosančicom. Sve to nema veze sa ovom besmislenom temom. Šta se tu ima više analizirati ?
Ako ti smeta ono "U ime Oca i Sina..." i što toga u kasnijim dokumentima nema ili ima, (zavisno kome je pisano, kada i kojim povodom) a što ti to, pogrešno nazivaš evolucijom jezika, tvoj problem.
Ti si bre u Švedskoj, a ja sam ba u BiH, u samom centru. Ti imaš svoje probleme, ja svoje. Tvoja identifikacija je tvoja stvar i potpuno je neupitna. Kako god kažeš ili se izjasniš, ja se slažem i poštujem. Moja identifikacija mi nije problem i dajem ti do znanja koja je. Zar je sramota ? Od Kulina bana, Kotromanića, Tomaša do današnijeh dana u centru BiH.

Nije bilo lako, ali se izdržalo.
Egzistencija mi, kao i većini, već jeste problem i to puno veći od identifikacije. Dajem svu historiju/istoriju i identifikaciju za 50-60 % švedskog reda i standarda. Zato ti se učinilo da sam dobronamjeran i tolerantan

, a nisam. Samo sam zavidan.
A tvoji odgovori o ekonomiji, postovanju, boravistu,... kao imaju vise smisla nego analiza povelja koje si sam postirao.
Zakacio historiju pa se poslije ljuti sto je dobio izvore koji mu ne sjedaju.
I joas zakljucio da mi smeta u ime Oca i Sina a sam to prvi istakao.
I jos nisam ni komentarisao notornu glupost da Kulin ban vlada samo teritorijom. A to cu uraditi bez obzira koliko skretao temu na svedski standard i sl.
Dakle - gospodine druze - dosao si bez neke stvari na svadbu. Zato nemoj kaciti historiju ako ne zelis cuti istine.
Nema razloga da se ljutim radi forumskog naklapanja. Mislim da historiju i historijsku istinu treba prepustiti istoričarima, arheolozima, antropolozima, lingvistima i drugima koji su u stanju da se hladne glave bave svojom strukom i da dođu do te historijske istine ili konsenzusa oko te istine. Problem ovih prostora i jeste što se historijska istina čita i tumači kako kome odgovara u svrhu dnevne politike a ne nauke.
Možemo o tome razglabati, padati u vatru sa ili bez argumenata i pri tome imati svoj stav oko nekakve istine koja je meni lično nebitna jer je stvar davne prošlosti. A od prošlosti se ne živi.
Znam da nema načina da te u to ubijedim pa hajde, kad si već zapeo, da raspravimo o historiji i istini ma koliko meni bila važna ili nevažna.
Malo podsjećanje kako je, zapravo, priča oko Kulina bana i dobrijeh dana započela.
"wmosi wrote:
U najstarijem bosanskom dokumentu, povelji Kulina bana od 11. septembra 1189, stoji pridjev босьньски, bosanski. To navodi da bi naziv stanovnika bio-Bosanci. To je najstariji zapisani oblik, čudi me da on nije bio izabran na saboru kad su Muslimani rešavali o tom pitanju.
Meni lično ne smeta što su izabrali to što su, oni su postupili iskreno i opredjelili se za termin Bošnjak, koji ih je asocirao na određeni istorijski period."
Ja sam dao slijedeći komentar i stvarno ne znam šta te je ponukalo da nastaviš sa pričom o bosanskim zemljama i evoluciji jezika do pojave Osmanlija.
"U kontekstu povelje,
pridjev bosanski je čisto geografski pojam teritorijalne jedinice kojom je Kulin ban upravljao."
....... Ja,
ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima.......Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam......
Naravno da ban Kulin nije vladao samo teritorijom nego i ljudima koji su u ondašnjoj oblasti zvanoj Bosna živjeli. Ban Kulin je vladao Bosnom ali kao namjesnik mađarskog kralja. Stoga i kaže: "Ja, ban bosanski..." a ne ja ban Bosanaca. Kao što bi i današnji neki vladar rekao, Ja, kralj holandski... a ne Ja, kralj Holađana, ili ja namjesnik ovog - onog.
E sad mi ti reci šta si htio da pokažeš svojom upisom.
Nisam istoričar/historičar pa ću se služiti tekstovima na koje naletim gledajući da budu sa bosansko - bošnjačkih stranica.
http://www.bosliterni.ba/povelja-bana-k ... zmatranja/