Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post Reply
hAZNADAR

#276 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

Novak20 wrote:

Pa druže, gospodine, samo sam odgovorio forumašu wmosi da je u povelji Kulina bana pridjev bosanski upotrebljen u smislu teritorije kojom vlada a ne kao pokazatelj ko unutar te teritorije živi, koje je vjere i kako se to reflektuje na ime nekog od današnjih naroda koji žive u BiH.

Ti si se nakačio na moj post besmislenom tezom o evoluciji jezika kojeg i dan danas savršeno razumijemo (a zar može drugačije) kao što razumijemo smisao svakog srednjovjekovnog akta i natpisa pisanog bosančicom. Sve to nema veze sa ovom besmislenom temom. Šta se tu ima više analizirati ?

Ako ti smeta ono "U ime Oca i Sina..." i što toga u kasnijim dokumentima nema ili ima, (zavisno kome je pisano, kada i kojim povodom) a što ti to, pogrešno nazivaš evolucijom jezika, tvoj problem.

Ti si bre u Švedskoj, a ja sam ba u BiH, u samom centru. Ti imaš svoje probleme, ja svoje. Tvoja identifikacija je tvoja stvar i potpuno je neupitna. Kako god kažeš ili se izjasniš, ja se slažem i poštujem. Moja identifikacija mi nije problem i dajem ti do znanja koja je. Zar je sramota ? Od Kulina bana, Kotromanića, Tomaša do današnijeh dana u centru BiH. :D Nije bilo lako, ali se izdržalo.

Egzistencija mi, kao i većini, već jeste problem i to puno veći od identifikacije. Dajem svu historiju/istoriju i identifikaciju za 50-60 % švedskog reda i standarda. Zato ti se učinilo da sam dobronamjeran i tolerantan :D , a nisam. Samo sam zavidan.
A tvoji odgovori o ekonomiji, postovanju, boravistu,... kao imaju vise smisla nego analiza povelja koje si sam postirao. :lol:
Zakacio historiju pa se poslije ljuti sto je dobio izvore koji mu ne sjedaju. :lol:
I joas zakljucio da mi smeta u ime Oca i Sina a sam to prvi istakao. :roll:
I jos nisam ni komentarisao notornu glupost da Kulin ban vlada samo teritorijom. A to cu uraditi bez obzira koliko skretao temu na svedski standard i sl.
Dakle - gospodine druze - dosao si bez neke stvari na svadbu. Zato nemoj kaciti historiju ako ne zelis cuti istine.
Novak20

#277 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Novak20 »

hAZNADAR wrote:
Novak20 wrote:

Pa druže, gospodine, samo sam odgovorio forumašu wmosi da je u povelji Kulina bana pridjev bosanski upotrebljen u smislu teritorije kojom vlada a ne kao pokazatelj ko unutar te teritorije živi, koje je vjere i kako se to reflektuje na ime nekog od današnjih naroda koji žive u BiH.

Ti si se nakačio na moj post besmislenom tezom o evoluciji jezika kojeg i dan danas savršeno razumijemo (a zar može drugačije) kao što razumijemo smisao svakog srednjovjekovnog akta i natpisa pisanog bosančicom. Sve to nema veze sa ovom besmislenom temom. Šta se tu ima više analizirati ?

Ako ti smeta ono "U ime Oca i Sina..." i što toga u kasnijim dokumentima nema ili ima, (zavisno kome je pisano, kada i kojim povodom) a što ti to, pogrešno nazivaš evolucijom jezika, tvoj problem.

Ti si bre u Švedskoj, a ja sam ba u BiH, u samom centru. Ti imaš svoje probleme, ja svoje. Tvoja identifikacija je tvoja stvar i potpuno je neupitna. Kako god kažeš ili se izjasniš, ja se slažem i poštujem. Moja identifikacija mi nije problem i dajem ti do znanja koja je. Zar je sramota ? Od Kulina bana, Kotromanića, Tomaša do današnijeh dana u centru BiH. :D Nije bilo lako, ali se izdržalo.

Egzistencija mi, kao i većini, već jeste problem i to puno veći od identifikacije. Dajem svu historiju/istoriju i identifikaciju za 50-60 % švedskog reda i standarda. Zato ti se učinilo da sam dobronamjeran i tolerantan :D , a nisam. Samo sam zavidan.
A tvoji odgovori o ekonomiji, postovanju, boravistu,... kao imaju vise smisla nego analiza povelja koje si sam postirao. :lol:
Zakacio historiju pa se poslije ljuti sto je dobio izvore koji mu ne sjedaju. :lol:
I jos nisam ni komentarisao notornu glupost da Kulin ban vlada samo teritorijom. A to cu uraditi bez obzira koliko skretao temu na svedski standard i sl.
Dakle - gospodine druze - dosao si bez neke stvari na svadbu. Zato nemoj kaciti historiju ako ne zelis cuti istine.

Nema razloga da se ljutim radi forumskog naklapanja. Mislim da historiju i historijsku istinu treba prepustiti istoričarima, arheolozima, antropolozima, lingvistima i drugima koji su u stanju da se hladne glave bave svojom strukom i da dođu do te historijske istine ili konsenzusa oko te istine. Problem ovih prostora i jeste što se historijska istina čita i tumači kako kome odgovara u svrhu dnevne politike a ne nauke.

Možemo o tome razglabati, padati u vatru sa ili bez argumenata i pri tome imati svoj stav oko nekakve istine koja je meni lično nebitna jer je stvar davne prošlosti. A od prošlosti se ne živi.

Znam da nema načina da te u to ubijedim pa hajde, kad si već zapeo, da raspravimo o historiji i istini ma koliko meni bila važna ili nevažna.

Malo podsjećanje kako je, zapravo, priča oko Kulina bana i dobrijeh dana započela.

"wmosi wrote:
U najstarijem bosanskom dokumentu, povelji Kulina bana od 11. septembra 1189, stoji pridjev босьньски, bosanski. To navodi da bi naziv stanovnika bio-Bosanci. To je najstariji zapisani oblik, čudi me da on nije bio izabran na saboru kad su Muslimani rešavali o tom pitanju.
Meni lično ne smeta što su izabrali to što su, oni su postupili iskreno i opredjelili se za termin Bošnjak, koji ih je asocirao na određeni istorijski period."

Ja sam dao slijedeći komentar i stvarno ne znam šta te je ponukalo da nastaviš sa pričom o bosanskim zemljama i evoluciji jezika do pojave Osmanlija.

"U kontekstu povelje, pridjev bosanski je čisto geografski pojam teritorijalne jedinice kojom je Kulin ban upravljao."

....... Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima.......Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam......

Naravno da ban Kulin nije vladao samo teritorijom nego i ljudima koji su u ondašnjoj oblasti zvanoj Bosna živjeli. Ban Kulin je vladao Bosnom ali kao namjesnik mađarskog kralja. Stoga i kaže: "Ja, ban bosanski..." a ne ja ban Bosanaca. Kao što bi i današnji neki vladar rekao, Ja, kralj holandski... a ne Ja, kralj Holađana, ili ja namjesnik ovog - onog.

E sad mi ti reci šta si htio da pokažeš svojom upisom.

Nisam istoričar/historičar pa ću se služiti tekstovima na koje naletim gledajući da budu sa bosansko - bošnjačkih stranica.
http://www.bosliterni.ba/povelja-bana-k ... zmatranja/
Obi Wan Bosnian

#278 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Obi Wan Bosnian »

madner wrote: Dio Bosnjaka tezi, dio ne tezi seperatizmu. Jedan dio svjesno ne zeli imati nikakve veze sa drugim etnijama i prihvatio bi komadanje BiH ukoliko bi bili ispunjeni X uslovi. Obicno pod X je bolja povezanost djelova.
Bošnjaci pojedinci, obični ljudi, će težiti onome što propagira intelektualna elita i politički vrh. A oni propagiraju jedinstvenu BiH bez podjela.

E sad, da je moguće podjeliti BiH tako da Bošnjacima ostane dio koji neće biti opkoljen i koji neće biti iz dva dijela onda bi i ta intelektualna elita i politički vrh sigurno težili tome. Ali pošto takva podjela nije moguća onda naravno da Bošnjaci nisu za podjelu BiH.

Ali da je takva podjela moguća, elita i vrh bi težili tome ne zato što "ne želi imati nikakve veze sa drugima" već zato što bi to bila funkcionalna država za razliku od ove gdje te sa svih strana blokiraju oni koji žele da država ne funkcioniše.

Podjela dakle za Bošnjake nije prihvatljiva a bez obzira da li oni sebe zvali Bošnjacima ili Bosancima to neće nikako uticati na Srbe i Hrvate koji se svakako identificiraju sa susjednim zemljama. Čak šta više, sigurno bi ih više nerviralo da se zovemo Bosancima jer bi to bio agresivniji izbor nego ovaj da smo Bošnjaci.

Tvoja teza da je insistiranje na bošnjaštvu pokazatelj težnje za svojom državom (državi bez blokada gdje će većina odlučivati po principu 1 čovjek 1 glas) nije bez osnova ali je pogrešan zaključak da to znači i težnju za podjelom BiH. Bošnjaci mogu težiti svojoj državi a da u isto vrijeme ne teže podjeli BiH. Naime, mogu težiti da cijela BiH bude takva država.
madner

#279 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by madner »

To nije moja teza.
Moja teza je da ljudi svoje teznje izrazavaju kroz izbore i da je tu velika vecina za 100% BiH.

Samo kazem da nesto sto leti, ima mlazni pogoni krila ljudi zovu tenk. Jer pojam koji koriste je neispravan kada se gleda definicija i osobine. Dakle onaj ko je za podjelu ili Bosnjacku (ne gradjansku) 100% drzavu bi se trebao izjasniti kao Bosnjak. Onaj ko je za 100% BiH i gradjansku opciju kao Bosanac.

Bar je smjesno ismijavati tenkiste koji lete. :D
BHCluster

#280 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by BHCluster »

madner wrote:To nije moja teza.
Moja teza je da ljudi svoje teznje izrazavaju kroz izbore i da je tu velika vecina za 100% BiH.

Samo kazem da nesto sto leti, ima mlazni pogoni krila ljudi zovu tenk. Jer pojam koji koriste je neispravan kada se gleda definicija i osobine. Dakle onaj ko je za podjelu ili Bosnjacku (ne gradjansku) 100% drzavu bi se trebao izjasniti kao Bosnjak. Onaj ko je za 100% BiH i gradjansku opciju kao Bosanac.

Image
10 000 :run:
Last edited by BHCluster on 03/04/2017 16:41, edited 1 time in total.
Obi Wan Bosnian

#281 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Obi Wan Bosnian »

Je li Hrvatska građanska država? :?

Ako su Bošnjaci preko 50% stanovništva i ako je sistem 1 čovjek 1 glas, šta je to ako ne bošnjačka država a ujedno i građanska država?
hAZNADAR

#282 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

Novak20 wrote:
hAZNADAR wrote:
Novak20 wrote:

Nema razloga da se ljutim radi forumskog naklapanja. Mislim da historiju i historijsku istinu treba prepustiti istoričarima, arheolozima, antropolozima, lingvistima i drugima koji su u stanju da se hladne glave bave svojom strukom i da dođu do te historijske istine ili konsenzusa oko te istine. Problem ovih prostora i jeste što se historijska istina čita i tumači kako kome odgovara u svrhu dnevne politike a ne nauke.

Možemo o tome razglabati, padati u vatru sa ili bez argumenata i pri tome imati svoj stav oko nekakve istine koja je meni lično nebitna jer je stvar davne prošlosti. A od prošlosti se ne živi.

Znam da nema načina da te u to ubijedim pa hajde, kad si već zapeo, da raspravimo o historiji i istini ma koliko meni bila važna ili nevažna.

Malo podsjećanje kako je, zapravo, priča oko Kulina bana i dobrijeh dana započela.

"wmosi wrote:
U najstarijem bosanskom dokumentu, povelji Kulina bana od 11. septembra 1189, stoji pridjev босьньски, bosanski. To navodi da bi naziv stanovnika bio-Bosanci. To je najstariji zapisani oblik, čudi me da on nije bio izabran na saboru kad su Muslimani rešavali o tom pitanju.
Meni lično ne smeta što su izabrali to što su, oni su postupili iskreno i opredjelili se za termin Bošnjak, koji ih je asocirao na određeni istorijski period."

Ja sam dao slijedeći komentar i stvarno ne znam šta te je ponukalo da nastaviš sa pričom o bosanskim zemljama i evoluciji jezika do pojave Osmanlija.

"U kontekstu povelje, pridjev bosanski je čisto geografski pojam teritorijalne jedinice kojom je Kulin ban upravljao."

....... Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima.......Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam......

Naravno da ban Kulin nije vladao samo teritorijom nego i ljudima koji su u ondašnjoj oblasti zvanoj Bosna živjeli. Ban Kulin je vladao Bosnom ali kao namjesnik mađarskog kralja. Stoga i kaže: "Ja, ban bosanski..." a ne ja ban Bosanaca. Kao što bi i današnji neki vladar rekao, Ja, kralj holandski... a ne Ja, kralj Holađana, ili ja namjesnik ovog - onog.

E sad mi ti reci šta si htio da pokažeš svojom upisom.

Nisam istoričar/historičar pa ću se služiti tekstovima na koje naletim gledajući da budu sa bosansko - bošnjačkih stranica.
http://www.bosliterni.ba/povelja-bana-k ... zmatranja/
:lol: :lol: :lol:
Velis bosnjacke stranice ko biva neka posebna historija. :lol:

Za informaciju - u Bosnjaka se uci ista historija kao u ostatku svijeta. Minus u Srba i manjim dijelom Hrvata. Gdje je sekeltivna, probrana i sa ciljem.
Plus - alfa i omega, baza u izucavanju historije Bosne svugdje u svijetu su mnoga nebosnjacka imena: Klaicka, Cremosnik, Malcolm, Fine, Dinic, Cirkovic, Solovjev, Sidak,...

U da vidjamo.
Tolike si gluopsti lupio da necu dugo razvodnajvati - ono zelim biti siguran da stvarno tako mislis.

Kao prvo - ti negiras postojanje Bosnjana koji stoje i u naslovu i na poveljama,.. pa izvodis Bosna i da mora biti Bosanac. Ili jednostavno nemas pojma o tome. Pa sta je Bosnjanin nego iz korijena imena Bosna. Trebam li postirati povelje gdje jasno stoji kraljevstvo bosansko, crkva bosanska, vlastela bosancmi, zemlje bosanske ,.. ali narod Bosnjani? Hos il nes? :lol:

Ban Kulin vlada banovinom a ne teritorijom. Kralj . kraljevina, knez - knezevina, ban - banovina.

Isti jeste bio u vazalnom odnosu - ali takodjer i kao samostalan. Zasto se ugarski kralj zalio papi da Kulin sa vojskom upada u njegov zemlje?

Toliko za sada ukratko. Tek da vidim sa kim imam posla. Ostatak price ti je beeeze. Poceo si historijom, utvrdio da je Bosna samo teritorija gdje zive samo Bosanci a ne Bosnjani,.. sad se vadi.

Historija je jako bitna - jer ako moj narod trpi nepravdu konto lazirane historije - itekako je bitno te lazi raskrinkati. Ne postoji ova ili ona verzija historije - postoji samo jedna prava univerzalna, istinita,.. - i lokalne mitomanije.
raskoljnikov06

#283 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by raskoljnikov06 »

The 51st State wrote:
raskoljnikov06 wrote:Karlin, sta reci no moj respekt. :thumbup:
neces guziti.
Aj bolan drz se teme. Kani se prostackih doskocica.
hAZNADAR

#284 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

Trebas samo dokazati da Bosnjaci nisu za gradjansku drzavu. A to ne mozes.
Tvoja logika ne vrijedi. Dovoljno je samo da tvrdis da je jaca i od Sabora i vecine doktora nauka poslije. Eto ti i Karlin jedini skontali da nije tenk.
Last edited by hAZNADAR on 03/04/2017 18:02, edited 1 time in total.
zenit dozic

#285 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by zenit dozic »

raskoljnikov06 wrote:
The 51st State wrote:
neces guziti.
Dobro ti je lik reko. Doticna ima afinitet prema boyz n the hood. Tako da si u startu donji.
Connaisseur Karlin

#286 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Connaisseur Karlin »

Evlija Celebija (zapis iz 17 stoljeca) je napisao da je rijec bosnjak koristena u puckomm govoru, ali je narodu bilo draze kad se kaze da su Bosanci/Bosnevi.

Mnogi ucenjaci iz istog vremenog perioda, koji su zivjeli tad van svoje domovine su pisali uz svoje prezime pisali rijec n aturskom i arapskom , tj. rijec Bosnak ( s se cita kao s iz rijeci sesir) , ali u naucnim krugovima, se koristio etnonim Bosnevi.
( boşnak böreği znaci bosanki burek, a ne bosnjacki burek)

Bosnevi versus Bosnjak :D
Point.

#287 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Point. »

raskoljnikov06 wrote:
The 51st State wrote:
neces guziti.
Covjek ti fino kaze neces guziti, dzaba se uvlacis.
madner

#288 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by madner »

hAZNADAR wrote:

Trebas samo dokazati da Bosnjaci nisu za gradjansku drzavu. A to ne mozes.
Tvoja logika ne vrijedi. Dovoljno je samo da tvrdis da je jaca i od Sabora i vecine doktora nauka poslije. Eto ti i Karlin jedini skontali da nije tenk.

Pa ti pojma nemas ni sta sam napisao.
wmosi

#289 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by wmosi »

Connaisseur Karlin wrote:Evlija Celebija (zapis iz 17 stoljeca) je napisao da je rijec bosnjak koristena u puckomm govoru, ali je narodu bilo draze kad se kaze da su Bosanci/Bosnevi.

Mnogi ucenjaci iz istog vremenog perioda, koji su zivjeli tad van svoje domovine su pisali uz svoje prezime pisali rijec n aturskom i arapskom , tj. rijec Bosnak ( s se cita kao s iz rijeci sesir) , ali u naucnim krugovima, se koristio etnonim Bosnevi.

Koji su ovi Bosniaken iz 1786?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... %2C_38.jpg
raskoljnikov06

#290 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by raskoljnikov06 »

Point. wrote: Covjek ti fino kaze neces guziti, dzaba se uvlacis.

Jedna od vrlina mi je da guzim sa respektom.
Nemoj da se vi na kraju pocnete uvlaciti Karlin. Bogme ona usmjerava ovu temu. Ko zna gdje ce vas to odvesti. Na vasem mjestu ne bi bio tako samouvjeren a vi kako ocete. Sve upadice, kao ova sa guzenjem i tako to se ne konta.
The 51st State

#291 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by The 51st State »

raskoljnikov06 wrote:

Jedna od vrlina mi je da guzim sa respektom. K
Nemoj da se vi na kraju pocnete uvlaciti Karlin. Bogme ona usmjerava ovu temu. Ko zna gdje ce vas to odvesti. Na vasem mjestu ne bi bio tako samouvjeren a vi kako ocete. Sve upadice, kao ova sa guzenjem i tako to se ne konta.
Osim u bespuca internet trolanja gdje ce to tema odvesti?
Connaisseur Karlin

#292 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

wmosi wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Evlija Celebija (zapis iz 17 stoljeca) je napisao da je rijec bosnjak koristena u puckomm govoru, ali je narodu bilo draze kad se kaze da su Bosanci/Bosnevi.

isti kao i iz tvog posta, samo kasniji period, pa da potvrdim sto sam ranije napisala:

Image
Die Bosnisch-hercegovinische Infanterie[1] (im österreichischen Militärjargon und allgemeinen Sprachgebrauch als Bosniaken bezeichnet) war eine Truppengattung in der Armee Österreich-Ungarns, der man einen gewissen Sonderstatus zugebilligt hatte. Die Bosnisch-hercegovinische Infanterie besaß eine eigene Uniform und ihre Einheiten erhielten eine eigene Nummernfolge innerhalb der Gemeinsamen Armee.
:)
Point.

#293 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by Point. »

raskoljnikov06 wrote:

Jedna od vrlina mi je da guzim sa respektom.
Ko smo vi a ko si ti?
I ne kaze se ocete, nego hocete.
BHCluster

#294 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by BHCluster »

Connaisseur Karlin wrote:
wmosi wrote:

isti kao i iz tvog posta, samo kasniji period, pa da potvrdim sto sam ranije napisala:

Image
Die Bosnisch-hercegovinische Infanterie[1] (im österreichischen Militärjargon und allgemeinen Sprachgebrauch als Bosniaken bezeichnet) war eine Truppengattung in der Armee Österreich-Ungarns, der man einen gewissen Sonderstatus zugebilligt hatte. Die Bosnisch-hercegovinische Infanterie besaß eine eigene Uniform und ihre Einheiten erhielten eine eigene Nummernfolge innerhalb der Gemeinsamen Armee.
Sta pise na ovoj istoj stranici samo sa lijeve strane pored "Nationalitäten"?
hAZNADAR

#295 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

Joj koja mitmanska konstrukcija. Ono sto je tipicno za mitomaniju je unaprijed postavljen zakljucak i selektivno biranje izvora gdje se zanemaruje more drugih izvora a hvata za par koji pasu.
Celebijino spominjanje Bosanaca u tom kontekstu se odnosi samo na jedan grad - Sarajevo. U cijeloj podebljoj knjizi Celebija opisuje niz gradova po Bosni i to u vise navrata i samo u jednom gradu spominje da je stanovnicima drago da se nazovu Bosanci. Karlin je ovdje tipicno mitomanski malcice izostavila detalj i zaokruzila da se stekne utisak da je to obicaj u cijeloj Bosni. I to je kao krunski dokaz bosanstva u Bosni a zanemarice more dokumenata gdje se i domaci(ne samo muslmani) oslovljavaju sa Bosnjaci i strani ih tako vide.

Dalji nastavak spominje "naucne krugove" :lol: koji vjerovatno trebaju prici dati znacajniji ton. Ista osoba je ismijala bosnajcke naucne krugove pocev od Sabora pa nadalje. Glavom kroz zid Karlin, samo upri :lol:
U mnogim sluzbenim spisima Porte bosnjacko ime se kao regionalna i narodna oznaka susrece u raznim oblicima (Bosnaklar, Bosnak taifesi, Bosnalu takimi, Bosnalu kavm, sve u znacenju Bosnjaci ili "bosanski narod"). Pravila izricitog nije bilo.
Drugi "argument" je pridjev bosanski koji treba da logicki imenuje i etnos u Bosni.
Pa sve vrijeme postojanja Bosnjana/Bosnjaka se uporedo koriste bosanski pridjevi: ban bosanski, kralj Bosanski, zemlje bosanske, bosanski jezik, bosanski cilim, bosanski brdski konj, bosanski ostrodlaki gonic Barak, bosanski tornjak, bosanski cevap,... itd. Sto samo dokazuje da od najranijih dana je pridjev bosanski imao regionalno, politicko i kulturolosko znacenje. Etnikum se uvijek samo i jedino zvao Bosnjani/Bosnjaci.

Nisam ovoliko energije i kreativnih ideja u negiranju ili degradaciji Bosnjaka vidio ni kod susjeda koji bar imaju jasan motiv i cilj.
I na kraju kada dobiju ispravke, kritiku za degradiranje ili iskrivljavanje cinjenica, odbranu,... zakljuce da se radi o radikalnom nacionalizmu. :roll:
Last edited by hAZNADAR on 03/04/2017 22:04, edited 1 time in total.
pemanapemani

#296 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by pemanapemani »

Ne znam da li pojedinci shvataju da je R BiH dobila pravo da odlucuje o nezavisnosti, jer je medjunarodna zajednica smatrala da je stanovnistvo BiH jedna nacija i ima pravo da na referendumu odlucuje o svom statusu.

Jedna nacija - bosanskohercegovacka (bosanska)
Tri naroda/etnije - Bosnjaci, Srbi, Hrvati
Ostali - oni koji se ne izjasnjavaju narodno/etnicki
Nacionalne manjine - Madjari, Rusini, Ukrajinci...

Ovo je bio koncept na kojem je medjunarodno priznata RBiH.

Pristajanjem na velikosrpsku matricu izjednacavanja naroda i nacije daje se materijal da sutra neka medjunarodna komisija odluci da nacije imaju pravo na samoopredjeljenje.

Kod vecine BiH Srba i vise od pola BiH Hrvata bosanski identitet je trajno ubijen.

Danas se Bosnjake uvjerava da ne trebaju graditi bosanski identitet sa manjinom Srba i manje od pola Hrvata, odnosno, da ih to slabi kao narod.

@madner bukvalno nacrtao sustinu, ali dzaba, covjek nivo iznad. Pojedinci ne mogu skontati da ih je.es.
hAZNADAR

#297 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by hAZNADAR »

pemanapemani wrote:Ne znam da li pojedinci shvataju da je R BiH dobila pravo da odlucuje o nezavisnosti, jer je medjunarodna zajednica smatrala da je stanovnistvo BiH jedna nacija i ima pravo da na referendumu odlucuje o svom statusu.

Jedna nacija - bosanskohercegovacka (bosanska)
Tri naroda/etnije - Bosnjaci, Srbi, Hrvati
Ostali - oni koji se ne izjasnjavaju narodno/etnicki
Nacionalne manjine - Madjari, Rusini, Ukrajinci...

Ovo je bio koncept na kojem je medjunarodno priznata RBiH.

Pristajanjem na velikosrpsku matricu izjednacavanja naroda i nacije daje se materijal da sutra neka medjunarodna komisija odluci da nacije imaju pravo na samoopredjeljenje.

Kod vecine BiH Srba i vise od pola BiH Hrvata bosanski identitet je trajno ubijen.

Danas se Bosnjake uvjerava da ne trebaju graditi bosanski identitet sa manjinom Srba i manje od pola Hrvata, odnosno, da ih to slabi kao narod.

@madner bukvalno nacrtao sustinu, ali dzaba, covjek nivo iznad. Pojedinci ne mogu skontati da ih je.es.
Sto ti je filozofija tabora,... cudo jedno.

Ko je ubio bosanski identitet kod Srba? Alija rekao da brisu bosanski prefiks iz gradova?
Niko Bosnjake ne uvjerava da ne treba da se gradi bosanski integralni identitet sa Srbima i Hrvatima. Bosnjaci sami su skontali odavno da za to nema teoretske sanse i da nije do njih. Tako da ce prije biti da ne trose vrijeme na to. Taman posla da imenuju sebe prilagodjeno Srbima i sto ce time omiliti Srbima integraciju. Mnogi nikako da shvate da BiH nije mini YU niti moze biti. I tolika opsjednutost Srbima hebote - sve se nesto upire da se prilagodi njima ili se njihov sablon uzima kao jedini. Pa izjednacavanje etnije i nacije je najcesci obicaj svugdje u svijetu. Postoji li za vas svijet osim Srba? Kada vec spominjes nezavisnost - nisu ucestvovali ni tada, nisu bili voljni ni poslije i nece nikada. Pa nazovimo se zapadni Srbi - opet nece to biti integralno ime opceprihvaceno. Izgleda da imate dobrih problema sa samorespektom i ponosom cim sebe imenujete tako sto imate nadu da ce drugi prihvatiti. Pa nije ime haljina za izlazak pa da je uparis sa drugima. Nema unitarne Bih opceprihvacene - nije je bilo od pocetka i nece je biti nikada. Bosnjaci su se izborili za drzavu, Srbi su tu silom prilika jer nemaju snage da izadju. I to je sustina svega. Nije tacno da BiH moze samo opstati udruzanim snagama, multi-kulti,... Bosnjaci su jedini faktor koji odrzava BiH, drugi nemaju snage da to rasture.
I ova prica je imala svoj smisao pred izbore - mada je i tada bilo pitanje - koji q ste cekali svih ovih godina i tek sada digli paniku. Poslije izbora - sve je ovo palamudjenje. Jedina poenta ovakvih tema je da se pokazu nedostaci u nasem drustvu. A na jednoj strani imamo vjerske radikale na drugoj jugoljevicare - covjek nezna vise koja krajnost je gora. Ovi prvi barem nemaju problema sa samorespektom, nisu pacenici koji mole love me.
I za informaciju - bosanskojercegovacka nacija je default i to nece nikada nastati dok je drzave. Svijet nas i dalje tako vidi i najbitnije - svi smo to po defaultu koji imamo drzavljanstvo.

Kad su vec tu - koje je tvoje objasnjenje biranja bosnjackog prefiksa na Saboru i tumacenja toga od naucnika dvije decenije poslije? Nako interesuje me
Last edited by hAZNADAR on 03/04/2017 22:36, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#298 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

BHCluster wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Image
Sta pise na ovoj istoj stranici samo sa lijeve strane pored "Nationalitäten"?
Bosniaken, a mogu obrazloziti:

19 stoljece

Mit dem Verlust der Lombardei (1859) und Venetiens (1866) nahm die Zahl der italienischen und friulanischen Soldaten dramatisch ab, 1878 mit den Okkupation Bosnien-Herzegowinas bzw. 1882 mit der Aufstellung der ersten Armeeinheiten dort, nahm die Zahl der Serben und Kroaten zu und erstmals gab es auch (islamische) Bosnier unter den kaiserlichen Soldaten.

gore je postavljen info sa fotkom za 1914 godinu: ali, formiranje BH vojinih bataljona za UA vojsku je pocelo krajem 19 stoljeca, a nastevljno tokom pocetka 20 stoljeca, a evo sto pise u vezi toga
Organisation

Der Mannschaftsbestand kam nahezu ausschließlich (außer aus Bosnien-Hercegovina) aus den zum österreichischen Reichsteil gehörenden Gebieten von Kroatien und Montenegro. Auf die religiösen Vorschriften der Soldaten islamischen Glaubens wurde peinlichst genau Rücksicht genommen. (Siehe k.u.k. Militärseelsorge)
Offiziere und Unteroffiziere stammten während des ersten Aufstellungsphase aus anderen Infanterieregimentern und behielten ihre eigene Adjustierung.
Im österreichischen Militärjargon bezeichnete man die Einheiten im allgemeinen Sprachgebrauch als Bosniaken.
Der Sonderstatus bestand darin, dass die Einheiten eine eigene Nummerierung innerhalb der Linieninfanterie erhielten und die Uniformen erhebliche Unterschiede aufwiesen.
Konstatno spominjete Bosnjacki Mars iz 1895 ,a niko ne spominje 1916 Bosna Selamljik

Ranije postavljena fotka sa vojnicma-konjanicima iz 1785 je o Bosniak u Pruskom ratu, iz znatno ranijeg perioda , tj. tad se tek pocel buditi nacionalna svijest,a kod muslimana iz BiH je to tek pocelo 1881 godine.
Last edited by Connaisseur Karlin on 03/04/2017 22:44, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#299 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

hAZNADAR wrote:

Joj koja mitmanska konstrukcija. Ono sto je tipicno za mitomaniju je unaprijed postavljen zakljucak i selektivno biranje izvora gdje se zanemaruje more drugih izvora a hvata za par koji pasu.
Celebijino spominjanje Bosanaca u tom kontekstu se odnosi samo na jedan grad - Sarajevo. U cijeloj podebljoj knjizi Celebija opisuje niz gradova po Bosni i to u vise navrata i samo u jednom gradu spominje da je stanovnicima drago da se nazovu Bosanci. Karlin je ovdje tipicno mitomanski malcice izostavila detalj i zaokruzila da se stekne utisak da je to obicaj u cijeloj Bosni. I to je kao krunski dokaz bosanstva u Bosni a zanemarice more dokumenata gdje se i domaci(ne samo muslmani) oslovljavaju sa Bosnjaci i strani ih tako vide.

Dalji nastavak spominje "naucne krugove" :lol: koji vjerovatno trebaju prici dati znacajniji ton. Ista osoba je ismijala bosnajcke naucne krugove pocev od Sabora pa nadalje. Glavom kroz zid Karlin, samo upri :lol:
U mnogim sluzbenim spisima Porte bosnjacko ime se kao regionalna i narodna oznaka susrece u raznim oblicima (Bosnaklar, Bosnak taifesi, Bosnalu takimi, Bosnalu kavm, sve u znacenju Bosnjaci ili "bosanski narod"). Pravila izricitog nije bilo.
Drugi "argument" je pridjev bosanski koji treba da logicki imenuje i etnos u Bosni.
Pa sve vrijeme postojanja Bosnjana/Bosnjaka se uporedo koriste bosanski pridjevi: ban bosanski, kralj Bosanski, zemlje bosanske, bosanski jezik, bosanski cilim, bosanski brdski konj, bosanski ostrodlaki gonic Barak, bosanski tornjak, bosanski cevap,... itd. Sto samo dokazuje da od najranijih dana je pridjev bosanski imao regionalno, politicko i kulturolosko znacenje. Etnikum se uvijek samo i jedino zvao Bosnjani/Bosnjaci.

Nisam ovoliko energije i kreativnih ideja u negiranju ili degradaciji Bosnjaka vidio ni kod susjeda koji bar imaju jasan motiv i cilj.
I na kraju kada dobiju ispravke, kritiku za degradiranje ili iskrivljavanje cinjenica, odbranu,... zakljuce da se radi o radikalnom nacionalizmu. :roll:
drago mi je da ponavljas gradivo, ali moras nauciti sto znaci rijec ETNONIM :-D

ja sam postavila primjere perioda kad su se vi osjecali prvo sluzbeno bosancima, znaci, sluzbeno bosnevi, a pucka rijec bosnjak nije bila prihvacena kao bosanac-bosnevi, kuzis :D :-D sto znaci,da u 17 stoljecu, narod korsiti dvije rijeci, i tad mu je bosnevi bliza kako dio identieta od rijeci Bosnjak
to je dokaz da se nesto ipak dogadjalo, cak i tad, da je narod imao dvije rijeci , jednu sluzbenu i jednu nesluzbenu rijec vezanu za vlastiti idenitet, ali je interesatno cinjenica da im je rijec Bosnjak zasmetala, kuzis :) Eh , zasto im je smetala, to je vec intirigrajuci detalj :)

please, bitte, ne petljaj Bosanjane tako lako sa Bosnjacima :D
pemanapemani

#300 Re: Bošnjak umjesto Bošnjanin , zasto ?

Post by pemanapemani »

@haZNADAR

Nista sporno u imenu naroda Bosnjak.
Da se moglo malo sekularnije i otvorenije, moglo se, ali u principu sasvim u redu.

Naravno, smetaju mi desavsnja u podrumu Holiday inn-a i pokusaj pristajanja na podjelu BiH. Nije uspjelo, ali to nema veze sa dijelom Sabora koji se odnosio na usvajanje narodnog imena.

Kod BiH Srba je bosanski identitet ubila velikosrpska politika.
Ista ona politika koja pokusava Bosnjacima nametnuti tezu da im bosanski identitet skodi.

Ti uporno obrces teze, tako da se neupucenom posmatracu cini kako Dodik i Covic srcano podrzavaju bosanstvo. :-)
Post Reply