Jasta je nego idol!! Bolje je Hejvord igrao ali raja vise njega gotivila!! A jel to onda kad je neko iz publike sa stapom opalio igraca na klupi? ili je to bilo protiv Zvezde!Tromblon wrote:Kolikose se sjecam jesu. Dzoket je bio bas idol. Cugao u BB-u ko lud. Sjeca li se iko marisane sa igracima Medvescaka u Zetri?
Da istresem dusu
- amidzazeher
#276 Re: Da istresem dusu
-
Tromblon
#277 Re: Da istresem dusu
Tako je, pa igraci Medvescaka uletili na tribine, raja se razbjezala prvo, ali kad su vidjeli Dzoketa kako ulijece svi se zaletili. Imao tad Medvescak isto neke opasne Kanadjane i Amerikance. Bila je marisana prava. Ja bio preko puta na velikoj tribini i zdusno navijao za naseamidzazeher wrote:Jasta je nego idol!! Bolje je Hejvord igrao ali raja vise njega gotivila!! A jel to onda kad je neko iz publike sa stapom opalio igraca na klupi? ili je to bilo protiv Zvezde!Tromblon wrote:Kolikose se sjecam jesu. Dzoket je bio bas idol. Cugao u BB-u ko lud. Sjeca li se iko marisane sa igracima Medvescaka u Zetri?
- edo_79
#278 Re: Da istresem dusu
E kad se sjetim (pošto sam ja malo mlađi) ja bio peti razred 89 godine, prvi gril u gradu, ma to se noge lome da se stigne na velikom odmoru kupit pomfrit i hot dog, pa onda šutaj kod teta Rade Double Dragon i Guerilla War u zabavnom salonu .... Ujutro se radničkim vozom dolazilo u 6:15 a škola od 7, pa trči kod Haruna da stigneš kupit burek i ciglu i piči u školu ..... eeeee to su bila vremena 
- amidzazeher
#279 Re: Da istresem dusu
Meni nikako nije jasno kako smo mi stizali iz Masinske otici do Megi-a ili u neki drugi gril na Marin Dvoru, sacekati pljeskavicu dok se ispece i pojesti je i zapaliti cigaru ili dvije a sve to za vrijeme velikog odmora (koliko je bio 20 minuta?)edo_79 wrote:E kad se sjetim (pošto sam ja malo mlađi) ja bio peti razred 89 godine, prvi gril u gradu, ma to se noge lome da se stigne na velikom odmoru kupit pomfrit i hot dog, pa onda šutaj kod teta Rade Double Dragon i Guerilla War u zabavnom salonu .... Ujutro se radničkim vozom dolazilo u 6:15 a škola od 7, pa trči kod Haruna da stigneš kupit burek i ciglu i piči u školu ..... eeeee to su bila vremena
- edo_79
#280 Re: Da istresem dusu
Vjeruj mi prijatelju da ni meni nisu neke stvari bile jasneamidzazeher wrote:Meni nikako nije jasno kako smo mi stizali iz Masinske otici do Megi-a ili u neki drugi gril na Marin Dvoru, sacekati pljeskavicu dok se ispece i pojesti je i zapaliti cigaru ili dvije a sve to za vrijeme velikog odmora (koliko je bio 20 minuta?)edo_79 wrote:E kad se sjetim (pošto sam ja malo mlađi) ja bio peti razred 89 godine, prvi gril u gradu, ma to se noge lome da se stigne na velikom odmoru kupit pomfrit i hot dog, pa onda šutaj kod teta Rade Double Dragon i Guerilla War u zabavnom salonu .... Ujutro se radničkim vozom dolazilo u 6:15 a škola od 7, pa trči kod Haruna da stigneš kupit burek i ciglu i piči u školu ..... eeeee to su bila vremena
Meni stari došao s posla na roditeljski, kupio mi ćevape i kad smo došli kući sav veseo, kaže sine petica, reko ja stari ... kaže evo stari ti kupio

Jarane .... ko sretniji od mene .... al se znalo, napisat zadaću, naučit sve i onda se igrat. Dotad samo možeš gledat kako te mami u regalu.
Pa se lopte igralo po principu ''pobjednik ostaje'' ..... vikendom ujutro oko 11 odeš od kuće, i samo ako si ''sljedeća'' trčiš kući da ti mati šta ''s nogu'' namaže (obično kajmak il pekmez na krišku hljeba) i u trku pičiš nazad da stigneš ... sad poligoni zjape prazni ....
Last edited by edo_79 on 22/03/2017 14:22, edited 1 time in total.
- amidzazeher
#281 Re: Da istresem dusu
Ma najgore je sto smo vazda stizali i prije profesora u razred uciedo_79 wrote:Vjeruj mi prijatelju da ni meni nisu neke stvari bile jasneamidzazeher wrote:Meni nikako nije jasno kako smo mi stizali iz Masinske otici do Megi-a ili u neki drugi gril na Marin Dvoru, sacekati pljeskavicu dok se ispece i pojesti je i zapaliti cigaru ili dvije a sve to za vrijeme velikog odmora (koliko je bio 20 minuta?)edo_79 wrote:E kad se sjetim (pošto sam ja malo mlađi) ja bio peti razred 89 godine, prvi gril u gradu, ma to se noge lome da se stigne na velikom odmoru kupit pomfrit i hot dog, pa onda šutaj kod teta Rade Double Dragon i Guerilla War u zabavnom salonu .... Ujutro se radničkim vozom dolazilo u 6:15 a škola od 7, pa trči kod Haruna da stigneš kupit burek i ciglu i piči u školu ..... eeeee to su bila vremena![]()
![]()
![]()
![]()
- ovo_malo_duse
#282 Re: Da istresem dusu
Ne mozes mu ba nista dokazat izignorisat ce ono cime ga opalis po usima i prec palamudit o necem drugom.Tromblon wrote:Nisam na to mislio nego na stalno neko navaljivanje i pisanje o tome kako je tesko u Danskoj. Tesko je svuda. I meni je bilo tesko kada sam tek dosao, pa je svakim danom sve bolje i lakse. Uvijek se covjek nekako negdje uklopi, snadje. Pronadje ono sto zeli, moze, i hoce.beobasket wrote:Jel trebam prisati kako para pada sa neba, kako steru crvene staze, kako covjeka sa srednjom skolom ceka naucna pozicija ili bar direktorska fotelja...? To sto vi volite uvelicavanja i ne realne stvari pisati nije isto kako ferca ostatak svijeta. Ovdje na forumu pojedini kukaju kako u Bosni se radi subotom i nedeljom. Ja cu ti naci sada posao, na pozadini mog poznanstva, radit ces i sa Dancima i pokojim strancima, svaku subotu i nedelju ces raditi, smjene su 12h - hoces? Imas slobodan ponedeljak, utorak i svako drugu srijedu. Ostale dane radis 12 sati u komadu. Hoces mozda voziti kamion i raditi na skladistu? Znaci dodjes na posao primjerice u 15:00 u vece sjedas u kamion vozis negdje, istovar, onda utovari, dodjes naredni dan u 14:00 sa kamionom, istovaras kamion opet nesto rada na skladisu i (naredni dan) oko 23:00 ides kuci poslje 30-35 sati rada u komadu i onda sutra opet na posao 15:00? Jedan poziv je dovoljan i imati ces posao ali ces stvarno raditi od jutra do sutra. Sve je po propisima, ako mislis da nije za tebe imas vrata sirom otvorena. Bez uvrede ali ljudi u Bosni imas stvarno ne realna ocekivanja koja temelje iskljucivo na sacici pojedinaca koja ljude po Bosni hrani cistim lazima kako negdje vani jedu iz zlatnog posudja i sta sve ne. Ti isti dizu potrosacke kredite i mazu pastete kako bi samo mogli vama prodati laznu sliku odnosno kako bi svoje komplekse ljecili, jer mislite da su neko i nessto.Tromblon wrote:De, Beobasket popusti malo i dozvoli da se tema vrati na prvobitnu. Tvoje prokaka o Danskoj ubi ljude u pojam. Kako ne vidis da si dosadio svima. Haj u zdravlje
Radio sam i ja u tim robovlasnickim firmama. Istina dosta manje nego vise. Ali, i kad radis tako zaradis. Jer kako je spomenuo neko iznad sve se plati. I vikend i prekovemeno. Znao sam ja u decembru u restoranu preko 170 sati nabiti, polomiti se k´o grana, ali zaradim za dva mjeseca.
Sigurno niko ne misli da se igdje na svijetu jede zlatnim kasikama. Opet kazem nigdje nije lagano, ali ni isto. U Danskoj je tesko dobiti papire ako nisi iz EU, ali moze se. Tesko je naci posao i zaraditi, ali moze se.
Ja nikog nisam imao da mu se obratim za pomoc kada sam dosao u Kopenhagen. Pokusao sam kod vas dijasporaca i zazalio. Toliko zavisti, mrznje, ljubomore nisam dozivio da ne pamtim. Niko se od vas koji zivite po 25 godine u Danskoj nije potrudio da kaze ista. NULA, ZERO, NUL... Busate se nekom Bosnom, laznim patriotizmom, svojim nekim ublehama. Da sam zavisio od vase pomoci umro bih od gladi davno.
Nisam tad znao rijeci danskog jezika. Pa sam polako. Korak po korak. Prvo najtezi poslovi, fizicki. Nije me bilo stid nicega. Sa svojih 40+ godina sam zapeo i radio. Bolio me k...c sta je u pitanju. Uzimao sam sve. Radio nocnu, pa onda isao vozom u Holbæk, preko sat vremena vozom, i radio cijeli dan u skladistu. Vremenom naucio koje poslove da uzimam, koje odbijam. Isao na sve moguce kurseve koje su mi nudili. Usput ucio danski. Na kraju kada se sabere radis, ali i zaradis. Za razliku od BiH gdje radis, a onda gazda zeka "djemdo ti jaro". Ne uplate ti prekovremeni ili vikend prijavim to nadleznom i odmah se izvinjavaju, ne znaju kako je doslo do greske, uplate pare u roku od 2-3 dana.
Pricas iz jedne perspektive, o nekim prevarama, zavrtanjima. Ima i toga, ali vecinom kod stranaca. Danac koji to uradi treba biti bas klosar, a takvi su manjina jer su nauceni da se DRZAVA ne krade, nego da se DRZAVI daje i da se tako DRZAVA jaca.
Sto ljudima ne napises kakve su patriote Danci. Koliko probijaju mozak sa danskim ovim, onim... To bih ja prvo prepisao kod nas. Jer tako se pravi svijest kod ljudi. Da se probude iz svojih ucmalih malih svijetova. To i tebi savjetujem. Ljudi, ova zemlja ima toliko toga za ponuditi da to nije normalno. Nisu oni savrseni, daleko su od toga. Imaju svoje mane koje idu na zivce, ali svi prvo zele da zive bolje.
Vec sam pisao i ponovit cu. Ako neko ima 20+ godina i pasos HRV, Slo ili neki iz EU neka ide u Dansku i upise fakultet. Nece nista bolje sebi napraviti u zivotu. Kada BiH udje u EU ispitajte sve i idite studirajte. Mislim da za to nema bolje drzave u Evropi.
A ti beobasket napisi ljudima i nesto dobro sto ima u Danskoj. Nije sve tako trulo ovdje
Ja se natezao sa njim bezze, poslao me Admin na hladzenje. Covjek kao da je kod Inger na platnoj listi pogledaj mu postove na podforumu dijaspora.
Zivi u nekom svom svijetu, nigdje veze s vezom. Isti savjet za raju kao i tvoj. Nigdje ne pada s neba ali ko hoce mogucnosti su u Danskoj neogranicene.
- sinuhe
#283 Re: Da istresem dusu
Pise sa nesto drugacije pozicije. Majka mu je Dankinja pa nije tamo pobjegao od rata/siromastva/neuredjene drzave.
Jedan prijatan lik ili njih trojica.
- Janjicar
#284 Re: Da istresem dusu
Ne, ne, govorim ti o momku koji ce prihvatit posao i koji ce radit to bez da se zali i bez da napusta. Ako hoces i ako napusti ja tebi dodjem 5 000 eurabeobasket wrote: Koliko dugo, nemoj da su kao sto su ovi ovdje dovodili svoje rodjake i sta sve ne koji su bjezali poslje mjesec, dva dana, jer nema kafica i slicnog. Jer u ovim firmama je doslovno iz pidjame u odjelo i obratno. Nije tesko srediti papire ima caka koju poslodavci znaju samo postaje problematicna kada je rijec o velikom broju ljudi ali inace za jednog ili dvojicu nije nikakva frka.
a ako ostane duze od 2-3g na tom poslu ti meni dodjes 5 000e.
A ako si toliko zagrijan onda cemo napraviti ovdje i temu pa da onda ljudi napokon vide da nije tako k'o sto ti pricas a ja sam uvjeren da nije
-
beobasket
#285 Re: Da istresem dusu
Da ja tebi nesto fino objasnim i budi mi zahvalan, jer sam si rekao kako niko od nas koji smo 20 i kusur godina necemo pomoci.Tromblon wrote:
2. Dakle, svaki posao koji sam dobio u Danskoj pratila je dokumentacija na papiru gdje je stajalo sat rada je placen toliko. prekovremeno 1-3 sata toliko, 3- toliko. Nocni rad toliko, Rad vikendom toliko. I kad sam bio vikar i kad sam imao ugovor.
U Danskoj po zakonu platu mozes primati odnosno biti zaposlen na dva nacina.
1) Funktionær
Na ovaj nacin si zaposlen ako bar 50 % tvog radnog vremena se sastoji od sljedecih obaveza:
podaja i kupovina, rad u kancelariji, upravljac skladista, tehnicka ili klinicka asistencija, vodstvo
Kad je rijec o tehnickoj i klinickoj asistenciji podrazumjeva se npr. graficki crtac, laborant ili medicinski tehnicar. Nije rijec o zanatskom radu ili radu u fabrici. Kad je rijec o vodstvu onda je rijec o nadzornom na odjelu ili poziciji koja donosi odluke primjerice direktor.
Zakonski moras kao minimum moras imati 36 sati mjesecno ugovor. Plata je zakljuce na osnovi rada ili odgovornosti a ne kolicine sati. Sto znaci da kao posloprimac moras podlagati instrukcijama drugih ili sam biti koji dijeli instrukcije. U prevodu kao posloprimac moras biti u sluzbi svoga sefa.
Ako imas ugovor kao funktionær onda imas i sljedece beneficije;
1. Punu platu dok si na odmoru,
2. punu platu dok si bolestan,
3. punu platu tokom vjerskih i drzavnih praznika,
4. pola plate tokom jednog dijela trudnoce,
5. otkaz ti mora biti najavljen mnogo duze unaprijed nego sto je rijec kod ljudi koji rade na satnicu
6. poslje 12 godina rada imas pravo na bonus kad napustas posao
7. ima pravo na odstetu u slucaju momentalog otkaza ako radis duze od godinu dana
8. imas pravo na isplatu dijela plate u slucaju tehnickog viska ako imas u istom vremenu posao kod drugog poslodavca
U ugovoru ovo sve mora kao pocetno biti po minimalnim kriterijama zakona znaci mozes samo bolje stojati a ne gore.
2) Timelønnet
Karakteristika je da ovaj nacin zaposljavanja varira jako puno. Nema zakonske odredbe koja je iznad dogovora sindikata ali ako nema skindikatskog dogovora izmedju sindikata poslodavca i sindikata posloprimca onda temelji ovaj nacin zaposljavanja;
1. Imas pravo na ferie dodatak kad ides na godisnji odmor
2. Nemas platu kada si bolestan vec moras u opcini traziti socijalu u slucaju bolesti (sygedagpenge) - koliko dugo mozes biti na ovoj stepenici je od kommune do kommune, vecina bogatih kommuna nude maks pet sedmica.
3. Nemas platu tokom vjerskih i drzavnih praznika ako nisi taj dan na poslu.
4. Nemas platu tokom trudnoce nego opet u opcini moras zatraziti za nesto sto se kaze: barselsdagpenge
5. Znatno kraca unaprijed dojava o otpustanju cak skroz do mjesec dana. Dok u gornjem moze biti i preko 12 mjeseci.
6. Nemas pravo na nikakv bonus u slucaju dugogodisnjeg rada u firmi na da kada napustas.
7. Nemas pravo na odstetu u slucaju otkaza bez razloga.
8. U slucaju da si tehnicki otpusten i pocnes kod nekoga drugog raditi plata koju bi imao kod prvog poslodavca ce biti prebijena sa zaradom kod drugog. Sto nije slucaj u prvom primjeru.
Na ovaj nacin su svi zaposleni koji ne ispunjavaju jedan od uslovana navedeni u funktionær zakonu tj. obicno ljudi bez skole, obicni radnici u fabrikama ili kao zanatlije. Te preko vikar biroa. Cak pojedini zaposleni u drzavnom sektoru spadaju u ovaj slok. Primjerice njegovateljice, medicinske setre koje nemaju primjerice drugu odgovornost osim svoje profesije.
Na zalost tako je. Nisu svi ali preko 90 % je.Tromblon wrote: 3.Ma, svi nasi koje sam sreo su takvi. Nikog drugacijeg nisam sreo.
Tesko mogu dati odgovor a da necu time mozda zvuciti pogresno, a cilj nije, ali stvarno ako kome ide na zivice onda je alternativa da se vrati kuci. Ipak ko je gost a ko domacin? Budimo relani. I ja sam ovdje gost, i nije logicno traziti da domacin vrti kako ja zelim.Tromblon wrote: 5. Opet klasicna zamjena teza jer ne mozes skontati o cemu se govori. Nisam ni mislio na taj lazni patriotizam. Nego na patriotizam tipa "danskhed", danski krastavac, dansko meso, hygge, svaki dan o tome kako je danska najsretnija zemlja na svijetu, kako je sve dansko najbolje, danski namjestaj, dansko nebo, hava. Nemaju prirodu nikakvu, sve ravno. Sume sadili. A, trune kao da su spoj Grenlanda, divljeg zapada, Alpa i sta ja znam.
Prije cu reci da ti dobro kakis sa ovim sto si napisao. Stranac moze samo dobiti SU ako ima ne vise od 44 sati rada mjesecno koji su podjeljeni izmedju 10 i 12 sati semicno. Znaci striktno u tim mjerama te ima najmanje zaradu od 8.000 kruna mjesecno brutto. To je uslov za strance da dobiju SU tj stipendiju. Za Dance vaze sasvim druga pravila; imaju zagarantovanu SU tj. stipendiju i pokraj nje mogu imati do cca. 8.000 kruna netto zarade. Brkas dva pojma. Samo 3% svih stranih studenata ispunjava pravo na SU. Imas nedavno bilo na televiziji kad je bila hjaka oko novog zakona za stipendiju. Ostali strani studenti zive od evt. stipendije koju imaju u svojoj drzavi ili iskljucivo od pomoci roditelja, mozda neki da imaju posao na crno - nije iskljucena opcija, jer mi je poznato par lokacija u Kopenhagenu gdje nude stranim studentima koji sat na crno i rijec je o danskim poslodavcima.Tromblon wrote: 6. I seres o studiranju. Hiljade Ceha, Poljaka, Bugara, Rumuna, Madzara, Litvanaca, Estonaca studira u Danskoj. Sigurno im nisu tate direktori svima. Prijave se na SU. To je skracenica za studentsku pomoc koja se dobija od drzave. Plus na to imas odredjeni broj sati koje mozes raditi mjesecno. Prijavis se na vikar biro ili biro za privremene poslove i radis. Uglavnom su to fizikanerski poslovi, ali moze se raditi i zaraditi da se popuni mjesecni budzet. Odu u Roskilde na fax, pola sata od Kopenhagena, plate studentsku sobu oko 3.000 kruna i imaju 8-9 milja za zivot i sigurno mogu pristojno zivjeti sa tim parama. Sve se moze "izguglati" kako se sad moderno u narodu kaze.
Last edited by beobasket on 22/03/2017 17:17, edited 1 time in total.
-
beobasket
#286 Re: Da istresem dusu
Izvini ali odakle imas ovu glupu infomaciju, da moja mati je Dankinja? Jedini covjek za kojeg znam, cija majka je Dankinja a stari sa tih dole prostora je jedan sto nekad davno je zivio dobar sat i kusur od Kopenhagena, odnosno sad na Facebooku pise kako zivi u jednom manjem mjestu povis Kopenhagena. Predpostavljam da si u Kopenhagenu ili bar okolici?sinuhe wrote:Pise sa nesto drugacije pozicije. Majka mu je Dankinja pa nije tamo pobjegao od rata/siromastva/neuredjene drzave.
- amidzazeher
#287 Re: Da istresem dusu
Covjek
ne popusta!! Fakat nekad se zapitam da li iza nekih nickova na forumu stoje uopste ziva bica koja tipkaju!?
Kako ti objasniti da tema ne nosi naslov "Danska dijaspora"?
Kako ti objasniti da tema ne nosi naslov "Danska dijaspora"?
- Bullet Tooth Tony
#288 Re: Da istresem dusu
Danska obecana zemlja ...

- supercali
#289 Re: Da istresem dusu
Ne vjeruj nasim dancima ni kad poklone nose
- Bullet Tooth Tony
#290 Re: Da istresem dusu
Rekla je meni nana : Ne mozes ti sine krivu Køge Å-u ispravljat
- supercali
#291 Re: Da istresem dusu
A oni preko koge su dusmani najveci
- Bullet Tooth Tony
#292 Re: Da istresem dusu
Ma to su obicni Timelønnet-isupercali wrote:A oni preko koge su dusmani najveci
- supercali
#293 Re: Da istresem dusu
Jesu to cetniciili ustase?
- Dasi
#294 Re: Da istresem dusu
Zvizonja majstore, jel ti koristis google translate kad pises ovde?beobasket wrote:
Jebo majku ja te poslije dvije kafe, 6 cigara i dva tri citanja nista ne kontam.
- Stari_Jarac
#295 Re: Da istresem dusu
Ono je bila marisana na kojoj bi i NHL pozavidioTromblon wrote:Tako je, pa igraci Medvescaka uletili na tribine, raja se razbjezala prvo, ali kad su vidjeli Dzoketa kako ulijece svi se zaletili. Imao tad Medvescak isto neke opasne Kanadjane i Amerikance. Bila je marisana prava. Ja bio preko puta na velikoj tribini i zdusno navijao za naseamidzazeher wrote:Jasta je nego idol!! Bolje je Hejvord igrao ali raja vise njega gotivila!! A jel to onda kad je neko iz publike sa stapom opalio igraca na klupi? ili je to bilo protiv Zvezde!Tromblon wrote:Kolikose se sjecam jesu. Dzoket je bio bas idol. Cugao u BB-u ko lud. Sjeca li se iko marisane sa igracima Medvescaka u Zetri?
- edo_79
#296 Re: Da istresem dusu
stara danska izrekaBullet Tooth Tony wrote:Rekla je meni nana : Ne mozes ti sine krivu Køge Å-u ispravljat
-
Tromblon
#297 Re: Da istresem dusu
Ja bolje nisam nikad nigdje vidioStari_Jarac wrote: Ono je bila marisana na kojoj bi i NHL pozavidio
-
Tromblon
#298 Re: Da istresem dusu
Stvarno ja ti mogu preporuciti jedno. Tivra se u BiH. Prijavi se kod Kirbasha na posao i zaradjuj na besmislenom shupljiranju. Ne trosi svoj dragocjeni talent na Klix-ovom forumu.beobasket wrote:Da ja tebi nesto fino objasnim i budi mi zahvalan, jer sam si rekao kako niko od nas koji smo 20 i kusur godina necemo pomoci.Tromblon wrote:
2. Dakle, svaki posao koji sam dobio u Danskoj pratila je dokumentacija na papiru gdje je stajalo sat rada je placen toliko. prekovremeno 1-3 sata toliko, 3- toliko. Nocni rad toliko, Rad vikendom toliko. I kad sam bio vikar i kad sam imao ugovor.
U Danskoj po zakonu platu mozes primati odnosno biti zaposlen na dva nacina.
1) Funktionær
Na ovaj nacin si zaposlen ako bar 50 % tvog radnog vremena se sastoji od sljedecih obaveza:
podaja i kupovina, rad u kancelariji, upravljac skladista, tehnicka ili klinicka asistencija, vodstvo
Kad je rijec o tehnickoj i klinickoj asistenciji podrazumjeva se npr. graficki crtac, laborant ili medicinski tehnicar. Nije rijec o zanatskom radu ili radu u fabrici. Kad je rijec o vodstvu onda je rijec o nadzornom na odjelu ili poziciji koja donosi odluke primjerice direktor.
Zakonski moras kao minimum moras imati 36 sati mjesecno ugovor. Plata je zakljuce na osnovi rada ili odgovornosti a ne kolicine sati. Sto znaci da kao posloprimac moras podlagati instrukcijama drugih ili sam biti koji dijeli instrukcije. U prevodu kao posloprimac moras biti u sluzbi svoga sefa.
Ako imas ugovor kao funktionær onda imas i sljedece beneficije;
1. Punu platu dok si na odmoru,
2. punu platu dok si bolestan,
3. punu platu tokom vjerskih i drzavnih praznika,
4. pola plate tokom jednog dijela trudnoce,
5. otkaz ti mora biti najavljen mnogo duze unaprijed nego sto je rijec kod ljudi koji rade na satnicu
6. poslje 12 godina rada imas pravo na bonus kad napustas posao
7. ima pravo na odstetu u slucaju momentalog otkaza ako radis duze od godinu dana
8. imas pravo na isplatu dijela plate u slucaju tehnickog viska ako imas u istom vremenu posao kod drugog poslodavca
U ugovoru ovo sve mora kao pocetno biti po minimalnim kriterijama zakona znaci mozes samo bolje stojati a ne gore.
2) Timelønnet
Karakteristika je da ovaj nacin zaposljavanja varira jako puno. Nema zakonske odredbe koja je iznad dogovora sindikata ali ako nema skindikatskog dogovora izmedju sindikata poslodavca i sindikata posloprimca onda temelji ovaj nacin zaposljavanja;
1. Imas pravo na ferie dodatak kad ides na godisnji odmor
2. Nemas platu kada si bolestan vec moras u opcini traziti socijalu u slucaju bolesti (sygedagpenge) - koliko dugo mozes biti na ovoj stepenici je od kommune do kommune, vecina bogatih kommuna nude maks pet sedmica.
3. Nemas platu tokom vjerskih i drzavnih praznika ako nisi taj dan na poslu.
4. Nemas platu tokom trudnoce nego opet u opcini moras zatraziti za nesto sto se kaze: barselsdagpenge
5. Znatno kraca unaprijed dojava o otpustanju cak skroz do mjesec dana. Dok u gornjem moze biti i preko 12 mjeseci.
6. Nemas pravo na nikakv bonus u slucaju dugogodisnjeg rada u firmi na da kada napustas.
7. Nemas pravo na odstetu u slucaju otkaza bez razloga.
8. U slucaju da si tehnicki otpusten i pocnes kod nekoga drugog raditi plata koju bi imao kod prvog poslodavca ce biti prebijena sa zaradom kod drugog. Sto nije slucaj u prvom primjeru.
Na ovaj nacin su svi zaposleni koji ne ispunjavaju jedan od uslovana navedeni u funktionær zakonu tj. obicno ljudi bez skole, obicni radnici u fabrikama ili kao zanatlije. Te preko vikar biroa. Cak pojedini zaposleni u drzavnom sektoru spadaju u ovaj slok. Primjerice njegovateljice, medicinske setre koje nemaju primjerice drugu odgovornost osim svoje profesije.
Na zalost tako je. Nisu svi ali preko 90 % je.Tromblon wrote: 3.Ma, svi nasi koje sam sreo su takvi. Nikog drugacijeg nisam sreo.
Tesko mogu dati odgovor a da necu time mozda zvuciti pogresno, a cilj nije, ali stvarno ako kome ide na zivice onda je alternativa da se vrati kuci. Ipak ko je gost a ko domacin? Budimo relani. I ja sam ovdje gost, i nije logicno traziti da domacin vrti kako ja zelim.Tromblon wrote: 5. Opet klasicna zamjena teza jer ne mozes skontati o cemu se govori. Nisam ni mislio na taj lazni patriotizam. Nego na patriotizam tipa "danskhed", danski krastavac, dansko meso, hygge, svaki dan o tome kako je danska najsretnija zemlja na svijetu, kako je sve dansko najbolje, danski namjestaj, dansko nebo, hava. Nemaju prirodu nikakvu, sve ravno. Sume sadili. A, trune kao da su spoj Grenlanda, divljeg zapada, Alpa i sta ja znam.
Prije cu reci da ti dobro kakis sa ovim sto si napisao. Stranac moze samo dobiti SU ako ima ne vise od 44 sati rada mjesecno koji su podjeljeni izmedju 10 i 12 sati semicno. Znaci striktno u tim mjerama te ima najmanje zaradu od 8.000 kruna mjesecno brutto. To je uslov za strance da dobiju SU tj stipendiju. Za Dance vaze sasvim druga pravila; imaju zagarantovanu SU tj. stipendiju i pokraj nje mogu imati do cca. 8.000 kruna netto zarade. Brkas dva pojma. Samo 3% svih stranih studenata ispunjava pravo na SU. Imas nedavno bilo na televiziji kad je bila hjaka oko novog zakona za stipendiju. Ostali strani studenti zive od evt. stipendije koju imaju u svojoj drzavi ili iskljucivo od pomoci roditelja, mozda neki da imaju posao na crno - nije iskljucena opcija, jer mi je poznato par lokacija u Kopenhagenu gdje nude stranim studentima koji sat na crno i rijec je o danskim poslodavcima.Tromblon wrote: 6. I seres o studiranju. Hiljade Ceha, Poljaka, Bugara, Rumuna, Madzara, Litvanaca, Estonaca studira u Danskoj. Sigurno im nisu tate direktori svima. Prijave se na SU. To je skracenica za studentsku pomoc koja se dobija od drzave. Plus na to imas odredjeni broj sati koje mozes raditi mjesecno. Prijavis se na vikar biro ili biro za privremene poslove i radis. Uglavnom su to fizikanerski poslovi, ali moze se raditi i zaraditi da se popuni mjesecni budzet. Odu u Roskilde na fax, pola sata od Kopenhagena, plate studentsku sobu oko 3.000 kruna i imaju 8-9 milja za zivot i sigurno mogu pristojno zivjeti sa tim parama. Sve se moze "izguglati" kako se sad moderno u narodu kaze.
Trunis li, trunis. Da ti pokazem put. Ima podforum Dijaspora, tema o Danskoj i nastavi tamo truniti sta god hoces. Imat ces vjerne slusaoce. A, nas ostale pusti da ovdje istresamo dusu
- Bullet Tooth Tony
#299 Re: Da istresem dusu
kako te nije stid ... zviz je staaaaaaaara danska famElija , potmoak Sigurda , zmije u oku

- mO k3
#300 Re: Da istresem dusu
Odes ljeti na kupanje na rijeku pa ne jedes po citav dan , prodjes pored nekog sljivika pa jedes one zelen sljive , jabuke ako neko donese pecenjaka upalis vatru pa ih ispeces ....edo_79 wrote:Vjeruj mi prijatelju da ni meni nisu neke stvari bile jasneamidzazeher wrote:Meni nikako nije jasno kako smo mi stizali iz Masinske otici do Megi-a ili u neki drugi gril na Marin Dvoru, sacekati pljeskavicu dok se ispece i pojesti je i zapaliti cigaru ili dvije a sve to za vrijeme velikog odmora (koliko je bio 20 minuta?)edo_79 wrote:E kad se sjetim (pošto sam ja malo mlađi) ja bio peti razred 89 godine, prvi gril u gradu, ma to se noge lome da se stigne na velikom odmoru kupit pomfrit i hot dog, pa onda šutaj kod teta Rade Double Dragon i Guerilla War u zabavnom salonu .... Ujutro se radničkim vozom dolazilo u 6:15 a škola od 7, pa trči kod Haruna da stigneš kupit burek i ciglu i piči u školu ..... eeeee to su bila vremena![]()
![]()
![]()
![]()
Meni stari došao s posla na roditeljski, kupio mi ćevape i kad smo došli kući sav veseo, kaže sine petica, reko ja stari ... kaže evo stari ti kupio
Jarane .... ko sretniji od mene .... al se znalo, napisat zadaću, naučit sve i onda se igrat. Dotad samo možeš gledat kako te mami u regalu.
Pa se lopte igralo po principu ''pobjednik ostaje'' ..... vikendom ujutro oko 11 odeš od kuće, i samo ako si ''sljedeća'' trčiš kući da ti mati šta ''s nogu'' namaže (obično kajmak il pekmez na krišku hljeba) i u trku pičiš nazad da stigneš ... sad poligoni zjape prazni ....