Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#276 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by amar1994 »

Nepass wrote:Svaka stanica za komercijalu zauzeta. Komercijala stane u traci. Odmah guzva. Sto policija ne stane na socijalnom kod unicredit banke? Kao da ne znaju. Zbog par papaka kojima je mrsko parking traziti napravi se guzva.
zato sto i oni dizu pare tu 8-) :lol: :lol:, jbte kako je ljudima mrsko , iza hoseta parking , tamo izmedju zgrada parking ,al jok :D :run:
Nepass

#277 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Nepass »

Stanu kod domova, kod ase, pofalici itd itd. Ili nek ukinu komercijalu i naprave parking. Haj ok je i kad stanes da neko izadje, ali ono stalo kod ase i ode da se raspita za djelove ili servis.

Nije za ove teme ali haj jutros krenuo na posao auto ispred garaze, jedva se provucem. Dodjem na posao lola sa g2 zauzeo dva parkinga i nista drugo slobodno nema. Ne bude mi mrsko ucicam, naslonim mu se na karambolku. Uzduzni parking. Sutra bejzbol palica i lomljenje retrovizora :evil:
johntra

#278 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by johntra »

tempuser wrote:
Ne mozes ostaviti samo jednu traku za pravo, a ukinuti za lijevo (Vils) i pravo. Znas li koju zonu veze H. Cemerlica prema Grbavici? Grbavica I, II, Vraca, od kad su prosirili cestu i Kovacici. Prvi koji hoce da skrene lijevo u Vils ce napravti zastoj iza sebe koji ce se protegnuti na glavnu ulicu i napraviti zastoj u desnoj traci.
Mozda se sad mora duze cekati da se ukljucis na glavnu, ali se puno manje ceka i puno je manje zastoja da se presjece glavna, tako da je to da nazovemo koletarelna steta.
Ne kažem da je ukinu skroz, nego da je produže još malo...barem za dva auta u lijevoj traci za glavnu...ovamo ostane barem prostora za dva automobila ka skretanju na Vils...Vils se svakako najviše koristi ujutro, u ostalim dijelovima dana na skretanjima nema gužve nikako, pogotovo poslije 17 sati...
evo sad će ga i ukinuti, što mislim da je glupa stvar, jer će onda i biti sve veće gužve...
meni je bila bolja varijanta da se Vilsonovo tokom zime i smrdljivih dana pusti u promet čitav dan, svakako tamo tih dana ima jako malo šetača i džogera...tim bi se rasteretila glavna cesta koja nakon pet ima špicu nekad čak i do Socijalnog...ljeti opet vratiti od 17 sati zabranu...
johntra

#279 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by johntra »

amar1994 wrote:
Nepass wrote:Svaka stanica za komercijalu zauzeta. Komercijala stane u traci. Odmah guzva. Sto policija ne stane na socijalnom kod unicredit banke? Kao da ne znaju. Zbog par papaka kojima je mrsko parking traziti napravi se guzva.
zato sto i oni dizu pare tu 8-) :lol: :lol:, jbte kako je ljudima mrsko , iza hoseta parking , tamo izmedju zgrada parking ,al jok :D :run:
Stanu kad im nestane para u budžetu..nisam jednom prolazio tamo a da su pisali kazne ili tjerali raju....obično pred kraj mjeseca...
tempuser

#280 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by tempuser »

johntra wrote:
tempuser wrote:
Ne mozes ostaviti samo jednu traku za pravo, a ukinuti za lijevo (Vils) i pravo. Znas li koju zonu veze H. Cemerlica prema Grbavici? Grbavica I, II, Vraca, od kad su prosirili cestu i Kovacici. Prvi koji hoce da skrene lijevo u Vils ce napravti zastoj iza sebe koji ce se protegnuti na glavnu ulicu i napraviti zastoj u desnoj traci.
Mozda se sad mora duze cekati da se ukljucis na glavnu, ali se puno manje ceka i puno je manje zastoja da se presjece glavna, tako da je to da nazovemo koletarelna steta.
Ne kažem da je ukinu skroz, nego da je produže još malo...barem za dva auta u lijevoj traci za glavnu...ovamo ostane barem prostora za dva automobila ka skretanju na Vils...Vils se svakako najviše koristi ujutro, u ostalim dijelovima dana na skretanjima nema gužve nikako, pogotovo poslije 17 sati...
evo sad će ga i ukinuti, što mislim da je glupa stvar, jer će onda i biti sve veće gužve...
meni je bila bolja varijanta da se Vilsonovo tokom zime i smrdljivih dana pusti u promet čitav dan, svakako tamo tih dana ima jako malo šetača i džogera...tim bi se rasteretila glavna cesta koja nakon pet ima špicu nekad čak i do Socijalnog...ljeti opet vratiti od 17 sati zabranu...
Ja mislim da je sad pola-pola, a ya ovo drugo, jbga, prosirili su cestu od Kovačića do H. Čemerlića uskoro od AS-a, valjda kontaju tante za kukuriku.
johntra

#281 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by johntra »

Ma dok se Južna napravi u punom kapacitetu, odnosno, ono usko grlo kod Plavog oka bivšeg, ostarit ćemo...
dgL_

#282 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by dgL_ »

johntra wrote:Ma dok se Južna napravi u punom kapacitetu, odnosno, ono usko grlo kod Plavog oka bivšeg, ostarit ćemo...
Taman kad sinu za 18-ti kupim motor... Sto bi reko Maajka :)

Ono nije nidokle bukvalno znaci... Nesta pripremaju kopaju okolo al nista... A tek kakve ce guzve bit kad se bude radilo... Hohoho to ce bit za snimanja
tempuser

#283 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by tempuser »

johntra wrote:Ma dok se Južna napravi u punom kapacitetu, odnosno, ono usko grlo kod Plavog oka bivšeg, ostarit ćemo...
Tu se sad gradi kruzni tok i potez do H. Cemerlica, a za ovaj potez od skretanja za Vraca do H. Cemerlica, gdje treba da se mice dio zgrade niko nista ne spominje. Navodno taj dio sto treba da sruse ce se kao odvojenu zgradu sagraditi na parkingu iza, a zadnje sto sam cuo je da stanari ne dozvoljavaju rosenje dok se nova zgrada ne napravi. Mislim, razujime, drzava ce ih obestetiti novi stanovima, ali gdje i kud dok im ne sagrade zgradu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#284 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Truba »

u subotu oko dva
onaj snijeg bljuzga i nevjerojatna gužva od doma penzića do općine novi grad

sve čekam izvrnuo se bus, sudar neki nešto se dogodilo
kako se misteriozno pojavljuje tako isto i nestaje

cesta zaleđena i na otoci ali ljudi voze normala nema troja kola na semaforu...

nevjerojatno
ITNet

#285 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by ITNet »

Semafori, semafori, semafori, semafori koji nemaju veze sa zivotom i stave ih gdje treba i gdje ne treba, samo sto ga u halu ne stave :lol: dzaba kruzni tok kad je 6 semafora u 5 metara od kruznog toka. A nedo bog da neko slucajno nadgleda saobracaj i da se napravi analiza o kriznim tackama i vremenima pa onda u nekim trenutcima da se daljinskim upravljanjem pusti malo duze zeleno svijetlo na mjestima gdje treba da ocepi, ja mislim da bi se dosta guzvi moglo odmah na ovaj nacin rijesiti.
dgL_

#286 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by dgL_ »

ITNet wrote:Semafori, semafori, semafori, semafori koji nemaju veze sa zivotom i stave ih gdje treba i gdje ne treba, samo sto ga u halu ne stave :lol: dzaba kruzni tok kad je 6 semafora u 5 metara od kruznog toka. A nedo bog da neko slucajno nadgleda saobracaj i da se napravi analiza o kriznim tackama i vremenima pa onda u nekim trenutcima da se daljinskim upravljanjem pusti malo duze zeleno svijetlo na mjestima gdje treba da ocepi, ja mislim da bi se dosta guzvi moglo odmah na ovaj nacin rijesiti.
Ko ce platu davat nekome da upravlja daljinskim... Hahahha trosak jarane budzetski... Ne isplati se nebi Fadilu nista ostalo... Stvarno si bezveze, tuzit ce te za terorizam... Terorises im primanja :)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#287 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by bitanga_sa_otesa »

evo rjesenja :D

konektovan
Vozim: Francusku kantu

#288 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by konektovan »

:thumbup:
bitanga_sa_otesa wrote:evo rjesenja :D

Kako je ovaj covek bio pametan, prije 10-ak godina. :D :D :D :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#289 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by bitanga_sa_otesa »

pojeftinile gljive u srbiji :lol: :lol: :lol:
Haris.ba

#290 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Haris.ba »

Ovo bi moglo i kod nas. Sarajevo sa svojim transferzalama i longitudinalama, miješanim poslovnim i stambenim zonama.
supercali

#291 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by supercali »

Ne vjerujem jer mi nemamo sirinu za ovo
Dope_Man

#292 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Dope_Man »

Haris.ba wrote:

Ovo bi moglo i kod nas. Sarajevo sa svojim transferzalama i longitudinalama, miješanim poslovnim i stambenim zonama.
Kool ideja, ali mi uopste nemamo toliko ulica. U praksi bi ovo bilo da npr. zatvoris skoro sve male ulicice izmedju Skederije i Vijecnice, tj. da ostane samo prsten koji cini glavna ulica i mozda Kolovica i Radiceva. Sarajevo je, bar u onom glavnom dijelu grada, jednostavo preusko za bilo sta ovako, a novi dijelovi grada se nazalost grada bez ikakvog plana. Bar da se na tom radi bilo bi dobro, ali ovako ce za 20 godina biti katastrofa koja se neec moci ispraviti nikad.
Haris.ba

#293 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Haris.ba »

supercali wrote:Ne vjerujem jer mi nemamo sirinu za ovo
Pa i nije potrebna širina grada. Postoje naselja na koja se može primjeniti ovaj princip u Sarajevu. Samo što su problem pješačke i biciklističke staze. Ovdje je više problem brdski dio (naročito novije gradnje) koji je skoro čitav stambeni bez ikakvih sadržaja, a i modernih saobraćajnica. Nešta ko "suburban" u Americi.
AmirBaa

#294 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by AmirBaa »

Haris.ba wrote:

ovo je genijalno odradjeno, ne pamtim da sam igdje tamo hodao a da je dio za pjesake bio uzak, bukvalno je sirina svuda. Ali s obzirom da su kod nas maloumne osobe te koje prave plan grada, ovo nikad nece zazivjeti. A i ovako se ne ubiru hiljade KM od gradjana nego je potrebno uloziti i smisliti dobar plan, sto je nemoguca misija kod nas :thumbup:
supercali

#295 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by supercali »

Haris.ba wrote:
supercali wrote:Ne vjerujem jer mi nemamo sirinu za ovo
Pa i nije potrebna širina grada. Postoje naselja na koja se može primjeniti ovaj princip u Sarajevu. Samo što su problem pješačke i biciklističke staze. Ovdje je više problem brdski dio (naročito novije gradnje) koji je skoro čitav stambeni bez ikakvih sadržaja, a i modernih saobraćajnica. Nešta ko "suburban" u Americi.
Kako nije potrebna sirina kad se bas odnosi na sirinu ulica za pjesake
Jedna sira ulica posebno u centru grada je ferhadija i nista vise
Jednostavno ovo ne ide kod nas kao sto rekoh zbog sirine grada tj konfiguracije
Haris.ba

#296 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Haris.ba »

supercali wrote:Kako nije potrebna sirina kad se bas odnosi na sirinu ulica za pjesake
Smisao superblokova jeste da pješaci i biciklisti dobiju prednost. Da oko superblokova se vrši prevoz autima, a unutar se prave oaze.

Mnoga naselja se mogu tako preurediti. Samo se mora više uložiti u trotoare i biciklističke staze. Mnoge pretpostavke već postoje.

Centar grada je malo teže srediti, ali nije nemoguće.
supercali

#297 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by supercali »

Za sarajevo nisu superblokovi jednostavno zbog konfiguracije
Treba li 100 puta ponoviti
Mozes ti naprviti ovo al ne dobijas isti rezultat
Dope_Man

#298 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Dope_Man »

Haris.ba wrote:
supercali wrote:Kako nije potrebna sirina kad se bas odnosi na sirinu ulica za pjesake
Smisao superblokova jeste da pješaci i biciklisti dobiju prednost. Da oko superblokova se vrši prevoz autima, a unutar se prave oaze.

Mnoga naselja se mogu tako preurediti. Samo se mora više uložiti u trotoare i biciklističke staze. Mnoge pretpostavke već postoje.

Centar grada je malo teže srediti, ali nije nemoguće.
Druze, jedini dio grada u koji svi i dolaze jeste centar. Mozes ti ovo urediti u nekim dijelovima, pa prakticno na slican fazon i jeste uredjeno Alipasino. Oni veliki blokovi zgrada, u sredini oaza a okolo kruzi saobracajnica.. Grbavica bi se dala, Dobrinja.. ali koga briga za to kad osim stanara niko i ne ide tu?
Valjda je poenta ovoga da se rasterete ti ''sadrzajni'' dijelovi grada od saobracaja kroz manje ulice kako bi se dalo prostora pjesacima i biciklima. A sta je u Sarajevu ''sadrzajni'' dio grada.. pa Skenderija-Carsija. Zatvori male ulicice i ostaje ti sva guzva na glavnoj koja ima citave dvije trake, od kojih jednu za gradski prevoz.
al-em

#299 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by al-em »

Prijedlog sto se tice parkinga u sarajevu:
Grad je pun automobila koji nisu registrovani i krsevi koji ne rade i zauzimaju dosta parking povrsine, u svakom dijelu grada.
Ili nek vlasnici registruju auta ili da drzava na otpad to skloni.

Kod mene na parkingu od 100 mjesta, ima sigurno 20 auta koja tu stoje godinama. Pa onda raja parkira na trotoar ili pjesacki pa pjesaci ne mogu proci, kazne su cesce...
Post Reply