BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fudo387

#276 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Fudo387 »

O kakvim stanovima i kucama raja prica u strogom centru po americkim gradovima?
Tu skoro niko ne zivi, uglavnom biznisi, turisticke atrakcije i sl.
Gojeni H

#277 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote:O kakvim stanovima i kucama raja prica u strogom centru po americkim gradovima?
Upravo tako ... i crnci. :D
Fudo387

#278 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:
Fudo387 wrote:O kakvim stanovima i kucama raja prica u strogom centru po americkim gradovima?
Upravo tako ... i crnci. :D
Pa da, otuda izraz "inner city".
TRANCE

#279 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by TRANCE »

stakasa wrote:
madner wrote:Jako, samo u EU 10-15 boljih. :D
Bogatijih i boljih
Rekao sam u Europi, iako ih ima i u EU nekoliko boljih od Njemačke.
Lihtenštajn, Luksemburg, Švicarska, Norveška, Irska, Island, Danska, Švedska, San Marino, Holandija, Andora, Finska, Belgija, UK...
Eto nabrojah 14. Sve su to države s većim platama i većom socijalom (što je također bitno većini Bosanaca) u odnosu na Njemačku.
Tako da mi nije nikako jasno što neko ko ne zna njemački jezik ne zna za ništa dalje od Njemačke? Zašto ne Norveška, koja će zbog nafte i državnog investicionog fonda od 900 milijardi dolara biti bogata i narednih 100 godina? Zašto ne Irska u kojoj se govori engleski i koja opet doživljava ekonomski bum, gdje su imigranti najprihvaćeniji u čitavoj Europi, jer su i Irci sami stoljećima bili imigranti u drugim državama? Čak i ko zna njemački, zašto ne Švica ili Luksemburg u kojima je njemački jedan od službenih jezika, a države znatno bogatije u odnosu na Njemačku?
Ja to pripisujem ograničenošću, gdje ljudi baziraju mišljenje o drugim državama samo na osnovu toga što im je neki rođak ili komšija sa sela rekao gdje je najbolje, a takvih najviše ima u Njemačkoj.
Gojeni H

#280 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Gojeni H »

stakasa wrote: Joj stereotipa, onaj zvjezdin navijac sa prosle stranice bi te nazvao klasicnim balkonom, nista sirim nego kod nasih ljudi kojima spocitavas ogranicenost. Prvo to za seljadiju... Gledam ovde te ljude sa sela i ne mogu se oteti utisku da su sansu koju su dobili bolje iskoristili nego ljudi iz gradova. Ispocetka je to islo teze ali vrijeme definitivno radi za njih u nekoj srednjorocnoj perspektivi od narednih petnaestak godina, stigli su nas a mislim da ce i prestici. Vrijedni brate. Uce, trude se, ne okrecu iza sebe, djeca im se skoluju.
Dalje, Njemacka. Po svim parametrima motor Evrope, na svim poljima je najveca i najbolja ponuda radnih mjesta upravo u Njemackoj, postoji duga tradicija odlaska tamo, mnogi imaju rodake i poznanike sto su otisli od prije rata, blizu je BiH pa je lako doci u posjetu - najnormalnije da je vecini prvi izbor. Svedske nije bilo na mapi, pojavila se je kao alternativa 90-ih i pokazala kao optimalno rjesenje, pogotovo onima kojima su prioriteti familija, sigurnost, dugorocna rjesenja. Svedska je zemlja koja se je drasticno promjenila zadnjih dvadeset pet godina, na bolje, tako da joj i status kao potencijalne destinacije raste. 90-ih je bila nuzno zlo, sada je skoro niko ne napusta nego stalno dolaze novi. Jedno drugo vuce, to je notorna istina. U oba smjera vazi. I kada se napusta BiH i kada se dolazi u Svedsku/Njemacku. U svijetu akcija se to kaze let the trend... Znaci Bodkin.
Znate li vi uopste na sto lici ta Holandija mimo Amsterdama i Rotterdama, kakva je Engleska osim Londona a pogotovo kakva je Engleska bila prije 25 godina kada su nasi ljudi masovno dolazili?
Australiji svaka cast ali daleko brate, svako se pozeli doci u zavicaj.
Zato TRANCE, okani se gledanja s visine i napamet price
:thumbup:

Kad vec generalizujemo, nek' i hala gori. :D Ljudi sa sela i djeca rudara i slicnih u dijaspori, daleko prodorniji, zeljni znanja, imaju cilj ...

A mozes mislit' ponude poslova u Andori: radnik na kasi, promotor prodaje, ... i nista vise. :D A, tek u San Marinu, drug moj, e-heej. :D
TRANCE

#281 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by TRANCE »

Gojeni H wrote:
stakasa wrote: Joj stereotipa, onaj zvjezdin navijac sa prosle stranice bi te nazvao klasicnim balkonom, nista sirim nego kod nasih ljudi kojima spocitavas ogranicenost. Prvo to za seljadiju... Gledam ovde te ljude sa sela i ne mogu se oteti utisku da su sansu koju su dobili bolje iskoristili nego ljudi iz gradova. Ispocetka je to islo teze ali vrijeme definitivno radi za njih u nekoj srednjorocnoj perspektivi od narednih petnaestak godina, stigli su nas a mislim da ce i prestici. Vrijedni brate. Uce, trude se, ne okrecu iza sebe, djeca im se skoluju.
Dalje, Njemacka. Po svim parametrima motor Evrope, na svim poljima je najveca i najbolja ponuda radnih mjesta upravo u Njemackoj, postoji duga tradicija odlaska tamo, mnogi imaju rodake i poznanike sto su otisli od prije rata, blizu je BiH pa je lako doci u posjetu - najnormalnije da je vecini prvi izbor. Svedske nije bilo na mapi, pojavila se je kao alternativa 90-ih i pokazala kao optimalno rjesenje, pogotovo onima kojima su prioriteti familija, sigurnost, dugorocna rjesenja. Svedska je zemlja koja se je drasticno promjenila zadnjih dvadeset pet godina, na bolje, tako da joj i status kao potencijalne destinacije raste. 90-ih je bila nuzno zlo, sada je skoro niko ne napusta nego stalno dolaze novi. Jedno drugo vuce, to je notorna istina. U oba smjera vazi. I kada se napusta BiH i kada se dolazi u Svedsku/Njemacku. U svijetu akcija se to kaze let the trend... Znaci Bodkin.
Znate li vi uopste na sto lici ta Holandija mimo Amsterdama i Rotterdama, kakva je Engleska osim Londona a pogotovo kakva je Engleska bila prije 25 godina kada su nasi ljudi masovno dolazili?
Australiji svaka cast ali daleko brate, svako se pozeli doci u zavicaj.
Zato TRANCE, okani se gledanja s visine i napamet price

Kad vec generalizujemo, nek' i hala gori. :D Ljudi sa sela i djeca rudara i slicnih u dijaspori, daleko prodorniji, zeljni znanja, imaju cilj ...

A mozes mislit' ponude poslova u Andori: radnik na kasi, promotor prodaje, ... i nista vise. :D A, tek u San Marinu, drug moj, e-heej. :D
Ekonomija Andore kao i svaka druga, ima ih i na kasi i u prodaji, ali i u bankama, proizvodnji, zdravstvu... Ako te baš zanimaju detalji, 48 stranica dokumenta:
http://www.estadistica.ad/serveiestudis ... es_ang.pdf
A tek Lihtenštajn... Pa tamo ima više zaposlenih radnika koji dolaze svaki dan iz susjednih država nego domaćih radnika. Al' eto Bošnjo zna da su te državice ćuna :-)
Gojeni H

#282 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Gojeni H »

TRANCE wrote: Ekonomija Andore kao i svaka druga, ima ih i na kasi i u prodaji, ali i u bankama, proizvodnji, zdravstvu... Ako te baš zanimaju detalji, 48 stranica dokumenta:
A tek Lihtenštajn... Pa tamo ima više zaposlenih radnika koji dolaze svaki dan iz susjednih država nego domaćih radnika. Al' eto Bošnjo zna da su te državice ćuna :-)
Shvatas li sta moze ponuditi "pogonski motor" Evrope sa 80 miliona stanovnika u odnosu na zemlju od nekoliko stotina HILJADA stanovnika?
Ono, samo matematika ...
TRANCE

#283 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by TRANCE »

Gojeni H wrote:
TRANCE wrote: Ekonomija Andore kao i svaka druga, ima ih i na kasi i u prodaji, ali i u bankama, proizvodnji, zdravstvu... Ako te baš zanimaju detalji, 48 stranica dokumenta:
Shvatas li sta moze ponuditi "pogonski motor" Evrope sa 80 miliona stanovnika u odnosu na zemlju od nekoliko stotina HILJADA stanovnika?
Ono, samo matematika ...
To stoji da ima više prilika u većoj državi, što opet ne znači da je u većoj državi i bolje živjeti. I Kina je pogonski motor Azije, pa bi većina ljudi radije živjela u Singapuru nego u Kini.
Nije Njemačka loša država, čak šta više, super je za bosanske prilike, jedino je problem što današnji ljudi iz BiH ne znaju ni za šta drugo osim Njemačke. Takvu ograničenost nećeš nigdje drugo vidjeti, u Bosni hoćeš.
Last December

#284 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Last December »

Dobro, može li neki info o imigracionojpolitici Andore, Lihtenštajna, Luksemburga i sl. kad ste već tako dobro obavješteni. Mislim da bi to bila najkorisnija informacija za sve nas. Mislim džaba sve to ako imam zid od 100 metara da preskočim da bi se uselio
TRANCE

#285 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by TRANCE »

Last December wrote:Dobro, može li neki info o imigracionojpolitici Andore, Lihtenštajna, Luksemburga i sl. kad ste već tako dobro obavješteni. Mislim da bi to bila najkorisnija informacija za sve nas. Mislim džaba sve to ako imam zid od 100 metara da preskočim da bi se uselio
U Luksemburgu, Lihtenštajnu, Švici, Norveškoj, Islandu, kao i svim državama EU, možeš raditi bez ikakvih radnih dozvola i ograničenja ako imaš EU državljanstvo, jer su te države u EU, EEA ili imaju sporazum o slobodnom kretanju radnika s EU. Ako nemaš EU državljanstvo, onda odeš na web stranicu ureda za imigraciju svake države gdje ti sve piše, jer sve one imaju različitu imigracionu politiku prema trećim državama. Međutim svugdje su slična pravila: ako si doktor, IT stručnjak, inžinjer, ili barem kakav dobar zanatlija, imaš par godina iskustva u struci i znaš jezik države, onda nema frke za radnu dozvolu. Ako si srednja trgovačka, ekonomska i sl., ili diplomirani politolog, žurnalista, sociolog, onda si osuđen na Bosnu dok ne uđemo u EU.
Last December

#286 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Last December »

Znači otprilike bez obzira na EU pasoš, imam ograničenja kao i u Austriji. Opet je tu Njemačka u prednosti jer je otvorenija za CRO pasoš. Skupa sa Irskom recimo. Sve te male državice su ograničile hrvatima pristup tamo do 2020. negdje. Tako da za običnu talašiku bez odgovarajuće struke jedina i najbolja destinacija je Njemačka.
TRANCE

#287 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by TRANCE »

Last December wrote:Znači otprilike bez obzira na EU pasoš, imam ograničenja kao i u Austriji. Opet je tu Njemačka u prednosti jer je otvorenija za CRO pasoš. Skupa sa Irskom recimo. Sve te male državice su ograničile hrvatima pristup tamo do 2020. negdje. Tako da za običnu talašiku bez odgovarajuće struke jedina i najbolja destinacija je Njemačka.
S hrvatskim pasošem se može trenutno raditi u 23 od 28 država EU bez ograničenja. 5 država ima ograničenja do 1.7.2018.: Austrija, Holandija, UK, Slovenija i Malta. Nakon tog datuma mogu produžiti ograničenja najkasnije do 1.7.2020. pod uslovom da imaju poremećaj na tržištu rada (visoku nezaposlenost).
Također se može raditi i bez ograničenja u 3 dodatne države EEA: Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu.
Od 2024. će se moći raditi i u Švicarskoj bez ograničenja.
Kad se sve sabere, u 26 država je trenutno slobodan pristup tržištu rada s hrvatskim pasošem, a u 6 dodatnih će biti u bližoj budućnosti. Tako da nije baš samo da se može u Njemačkoj raditi.
Rockefeller

#288 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Rockefeller »

Ispade da sam ograničeni Bošnjo jer živim u DE.

Odabrao je iz razloga što znam jezik i što je sređena država. Npr. u Švedskoj ne bi mogao :zoka:
animals

#289 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

Rockefeller wrote:Ispade da sam ograničeni Bošnjo jer živim u DE.

Odabrao je iz razloga što znam jezik i što je sređena država. Npr. u Švedskoj ne bi mogao :zoka:
Ma pusti pametnjakovice, svak zivi tamo gdje moze,
i gdje smatra da mu je dobro..
neki su se zadesili igrom slucaja..
madner

#290 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by madner »

TRANCE wrote:
stakasa wrote:
madner wrote:Jako, samo u EU 10-15 boljih. :D
Bogatijih i boljih
Rekao sam u Europi, iako ih ima i u EU nekoliko boljih od Njemačke.
Lihtenštajn, Luksemburg, Švicarska, Norveška, Irska, Island, Danska, Švedska, San Marino, Holandija, Andora, Finska, Belgija, UK...
Eto nabrojah 14. Sve su to države s većim platama i većom socijalom (što je također bitno većini Bosanaca) u odnosu na Njemačku.
Tako da mi nije nikako jasno što neko ko ne zna njemački jezik ne zna za ništa dalje od Njemačke? Zašto ne Norveška, koja će zbog nafte i državnog investicionog fonda od 900 milijardi dolara biti bogata i narednih 100 godina? Zašto ne Irska u kojoj se govori engleski i koja opet doživljava ekonomski bum, gdje su imigranti najprihvaćeniji u čitavoj Europi, jer su i Irci sami stoljećima bili imigranti u drugim državama? Čak i ko zna njemački, zašto ne Švica ili Luksemburg u kojima je njemački jedan od službenih jezika, a države znatno bogatije u odnosu na Njemačku?
Ja to pripisujem ograničenošću, gdje ljudi baziraju mišljenje o drugim državama samo na osnovu toga što im je neki rođak ili komšija sa sela rekao gdje je najbolje, a takvih najviše ima u Njemačkoj.
Dobro i fulio si.
Lihtenstein San Marino i Andora skupa ne mogu nabiti 50 000 stanovnika. Niti se moze emigrirati u te mocne drzave.

Irska, Holandija, Belgija i UK imaju manje neto plate od Njemacke.

Medjutim ima i jos jedna puno bitnija stavka, nije Njemacka jednako razvijena. Kada pogledas evropske regije po GDPu po glavi stanovnika, Hamburg je ispred Osla a Njemacka ima 4 regije u top 20 u Evropi.

Tako da je odluka da se ide u najbogatije krajeve Evrope sasvim logicna :D
TRANCE

#291 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by TRANCE »

madner wrote: Irska, Holandija, Belgija i UK imaju manje neto plate od Njemacke.
Krhko je znanje.

Njemačka ima bruto prosječnu platu 3612 € mjesečno za full-time poslove.
https://www.destatis.de/EN/FactsFigures ... ables.html
To kad se ubaci u kalkulator neto plate za samca bez djece, izađe 2224 € mjesečno neto.
http://www.parmentier.de/steuer/steuer.htm?wagetax.htm

Irska ima bruto prosječnu platu 45075 € godišnje za full-time poslove. Tabela 5:
http://www.cso.ie/en/releasesandpublica ... ldata2015/
To kad se ubaci u kalkulator neto plate za samca bez djece, izađe 2813 € mjesečno neto.
http://services.deloitte.ie/tc/

2224 € neto mjesečno u Njemačkoj u odnosu na 2813 € neto mjesečno u Irskoj. Slična je razlika i za porodice s djecom, kao i razlika u odnosu na druge države koje si nabrojao, jer Njemačka ima veće poreze i doprinose na plate. Ali nema svrhe dokazivati i za ostale države, jer likovima poput tebe i da nacrtaš neke stvari, opet će svoje guslati, tako da :run:
jefferson

#292 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jefferson »

Tek sam sad vidio ovu temu. Jel ovo kao vijest?
muha_sa

#293 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by muha_sa »

stakasa

#294 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

TRANCE wrote:
Gojeni H wrote:

Ekonomija Andore kao i svaka druga, ima ih i na kasi i u prodaji, ali i u bankama, proizvodnji, zdravstvu... Ako te baš zanimaju detalji, 48 stranica dokumenta:
Pa neka petorica tih seljaka kojima se smijes nadu posao u Lihtenstajnu i Andori i, kako to vec hoda, poruce u zavicaj:
-"Snaso sam se, dolazite!"
osjetice se na ponudi radnih mjesta
Gojeni H

#295 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Gojeni H »

Ima posla i u Vatikanu ... onaj nas forumski labud bi se garant snasao. :D Za nas sto smo vjere Muhamedove bi to islo malo teze.

Ali porediti ekonomije u razvijenim zemljama od 100 hiljada i 100 miliona stanovnika :-)
animals

#296 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

Najvise gradjana BIH, zivi u USA, 350.000..
pa u Njemackoj,240000..
treca Austrija 150000..
Bodkin

#297 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Bodkin »

MyTao wrote:
detroit-mercy wrote:
animals wrote:Sad gdje je bolje u Evropi ili Americi,
dalo bi se raspravljati..
ja samo znam da bi teskom mukom otisao odavdje gdje sam sad..
Iz mog licnog iskustva, zivio i tamo i vamo :mrgreen: . Amerika je bolja, imas daleko vise mogucnosti. Malo je ljudi u Zap Evropi koji su uspjeli kao u USA. Evropa je suvise konzervativna, previse regulacija i drugih sranja. Ali na drugu stranu imas i blizinu odlaska dole kuci i sl.
Evropa je ipak podjeljena na drzave u kojim su vecina jedni specificni ljudi, tako da neki stranac ce se uvijek osjecati kao da nije na svom. U Americi ipak nije tako... osjecaj je drugaciji, svi sa svih strana svijeta zive tu i ne osjecas se kao da ne pripadas... Naravno imas vukojebina gdje ce osjecaj biti isti kao i u Evropi... ali u vecini slucajeva u vecim mjestima Amerika je melting pot.
To ja zovem ksenofobija. Ima par mjesta u evropi gdje se osjecas tako tipa london. Ostalo si sve stranac. U americi si domaci od prvog dana

Ali ne bih se slozio da je usa bolja za sve u svakom trenutku. Zavisi od starosti, obrazovanja, licnosti bla bla. Gore je divlji zapad. Ko je nije navikao na borbu bolje da bude u z.evropi
Bodkin

#298 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Bodkin »

TRANCE wrote:
madner wrote: Irska, Holandija, Belgija i UK imaju manje neto plate od Njemacke.
Krhko je znanje.

Njemačka ima bruto prosječnu platu 3612 € mjesečno za full-time poslove.
https://www.destatis.de/EN/FactsFigures ... ables.html
To kad se ubaci u kalkulator neto plate za samca bez djece, izađe 2224 € mjesečno neto.
http://www.parmentier.de/steuer/steuer.htm?wagetax.htm

Irska ima bruto prosječnu platu 45075 € godišnje za full-time poslove. Tabela 5:
http://www.cso.ie/en/releasesandpublica ... ldata2015/
To kad se ubaci u kalkulator neto plate za samca bez djece, izađe 2813 € mjesečno neto.
http://services.deloitte.ie/tc/

2224 € neto mjesečno u Njemačkoj u odnosu na 2813 € neto mjesečno u Irskoj. Slična je razlika i za porodice s djecom, kao i razlika u odnosu na druge države koje si nabrojao, jer Njemačka ima veće poreze i doprinose na plate. Ali nema svrhe dokazivati i za ostale države, jer likovima poput tebe i da nacrtaš neke stvari, opet će svoje guslati, tako da :run:
Ai veca neto plata ne znaci bolji zivot. Treba i to uzeti u obzir
animals

#299 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

Evropa je jos uvijek najhumanije mjesto za zivjeti..
Fudo387

#300 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Fudo387 »

animals wrote:Evropa je jos uvijek najhumanije mjesto za zivjeti..
Rumunija, Bugarska, Albanija, BiH, Srbija...sve ti je to Evropa. :D
Post Reply