kritichar wrote:cyprus wrote:
Pa, nešto slično... Za učestvovanje u forumskim raspravama (dugoročno, ne trolovski kratkoročno) je potreban izvjesni stepen opšte i informatičke pismenosti, kao i kakav-takav intelektualni nivo... U tim stvarima su crveni u osjetno većoj prednosti u odnosu na zelene (naravno, ovo kažem sa određenim stepenom generalizacije), zbog toga "dominiraju" na forumskim temama tipa ove...
To naravno na izborima ne znači ništa, ali u virtuelnom prostoru eto ipak znači nešto... Ali ništa se ti ne brini - ovo prvo je puno bitnije

Arijevci
Ono s čime se mogu složiti da crveni, kao komunisti i potomci komunista nastanjuju urbana područja većih gradova poput Sa i Tz, a kako nisu više dominantni recimo u Zenici, to bi trebalo malo istražiti,
pa onda industrijski razvijena kao npr. TK
A razlog je ono o čemu sam pisao, ukratko, vjernik, nekomunista, u onom sistemu je imao status kao sada Bošnjak u RS-u, najbolje čemu se Bošnjak u RS-u može nadati je da dobije plastenik i da se bavi poljoprivredom. Nema mjesta za Bošnjake na bitnim pozicijama u gradovima, posebno većim, tako je bilo i nekomunistima.
Vi ste samo potomci onih koji su režimu bili podobni.
Ne valja ti poredjenje, danas biti ateista u dominantno bosnjackoj-SDA sredini je kao biti otvoreno vjernik u Titin vakat.
Moj dedo rahmetli, svojevremeno odlezo u Foci zbog clanstva u MM, ucestvovao u osnivanju SDA, je nakon rata hvalio Tita, a kudio demokrate i demokratske stranke ukljucujuci SDA. Klanjao bes vakat, isao u dzamiju, sunetio sinove. Nije bio na poziciji nikakvoj, vodio neke knjige u firmi. S obzirom na skromno obrazovanje i to je bio visok domet. Naspram tome je njegov kolega s manje obrazovanja mogao biti rukovodilac u istoj toj firmi, iz razloga sto je bio dobar clan partije.
Takodjer, jedna moja rodica, zavrsila medicinu u prvoj generaciji Medicinskog fakulteta u Sarajevu, hadz obavila u 60-im, nakon toga dobila specijalizaciju, specijalizirala, penziju na Kosevu zaradila. Svi su dobro znali ko je, sta je i iz koje je kuce, pa ne vidim da je to nesto omelo u karijeri.
U vezi kadrovske politike nema razlike izmedju komunjara i balijandera, nije bitno sta znas i umijes, bitno je da si u "pravoj" raji.