Sloboda govora

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
cyprus

#276 Re: Sloboda govora

Post by cyprus »

dječak sa šibicama wrote:Kad smo vec kod South Parka, treba biti iskren pa reci da nisu prvi muslimani koji su digli glas protiv ovog crtica... lik koji je "davao" glas Kuharu, pobunio se kada su poceli sprdati njegovu religiju (iskreno, ne znam o kojoj je rijec)...
Scijentologija, ako se ne varam...
Connaisseur Karlin

#277 Re: Sloboda govora

Post by Connaisseur Karlin »

Sve Svete Knjige osudjuju Bogohuljenje/Blasfemiju kao grijeh,kao pisanje/priacnje protiv relgije i slicno. :D Ti,kao vjernik,ako sam dboro razumjela,podrzavas da osobe budu ubijene,ili osakacene jer su ispricale vic ili nacrtale karikaturu. :-) Kako pomsatras misljenje vjernika koji kazu da je njhivoa vjera najbolja,najtacnija i najsavrsenija. Zar to nije takodjer oblik blasfemije o kojoj religijske isnittucije sute. :D Relgija nikad ne smije biti iznad prava na zivot jedne osobe. Religijske insittucije svojim blasfemisjkim zakonima izigravaju Boga,prkaticiranjem akta ubisttva. E,pa,to ne moze tako,tj. selektivno ubijanje ili kaznjavanje. :D
slavonskilola wrote:
Sve to što navodiš sam nastojao objasnit u citiranom postu iznad.
Religija uvijek treba štititi fizičku i duhovnu dimenziju života ali u povijesti religije mnogi su sebi uzimali exsluzivu ili tumačli vjeru u Boga onako kako njima odgovara.Dakle uglavnom nemožemo ništa napraviti ako se netko u ime slobode izrugiva onome što je nama sveto ali možemo mi ne biti takvi jer granice slobode su mjera naše osobne savijesti i istinski vijernik ih nikada neće namjerno preći.
Ali,istovremeno ti,ako vjernik,podrzavaas oduzimanje necijeg zivota radi religije. :-)

Sloboda govora i misljenja dozvojavaju osobama da ispolje svoje misljenje,a ako se tebi ne dopada,ignorisi. :D

Spominjes granice slobode,pa da pitam: Dali je ubijanje osoba radi blasfemije dio tvoje slobode kao vjernika i dio slobode tvoje relgijske insittucije?

Ti ( ili vjernik neke od relgija) i tvoja relgija ( bilo koja relgija) ne podrzavate ubijanje ,cak ni grjesnika,ali ,opet,selektivno,trazite pravo da glumite Boga i oduzimate nekome zivot! :lol:

Drugo,vjernici uvijek misle da je njhova relgija najsavrsenija,zato ponavljam pitanje: Da li je takav stav vjernika pravilan prema drugim religijama?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#278 Re: Sloboda govora

Post by Velkoski »

cyprus wrote:
dječak sa šibicama wrote:Kad smo vec kod South Parka, treba biti iskren pa reci da nisu prvi muslimani koji su digli glas protiv ovog crtica... lik koji je "davao" glas Kuharu, pobunio se kada su poceli sprdati njegovu religiju (iskreno, ne znam o kojoj je rijec)...
čitao sam negdje danas kako je nastala... vrh :mrgreen: sviđa mi se priča :mrgreen:
KB9

#279 Re: Sloboda govora

Post by KB9 »

Connaisseur Karlin wrote:
Velkoski wrote:nije religija nasilna, nego ljudi
ali kako ce relgija biti primjenjena u praksi bez ljudi,tj. bez ljudi nema ni religije
prosto nije normalno kolko si ti protiv muslimana i islama, prvi ja evo ne simpatisem religije kao takve i shvatam kad ljudi nisu "u tome" al kod tebe je bas izrazeno da mrzis jednu religiju i pripadnike jedne vjere
slavonskilola

#280 Re: Sloboda govora

Post by slavonskilola »

Sve Svete Knjige osudjuju Bogohuljenje/Blasfemiju kao grijeh,kao pisanje/priacnje protiv relgije i slicno. :D Ti,kao vjernik,ako sam dboro razumjela,podrzavas da osobe budu ubijene,ili osakacene jer su ispricale vic ili nacrtale karikaturu. :-) Kako pomsatras misljenje vjernika koji kazu da je njhivoa vjera najbolja,najtacnija i najsavrsenija. Zar to nije takodjer oblik blasfemije o kojoj religijske isnittucije sute. :D Relgija nikad ne smije biti iznad prava na zivot jedne osobe. Religijske insittucije svojim blasfemisjkim zakonima izigravaju Boga,prkaticiranjem akta ubisttva. E,pa,to ne moze tako,tj. selektivno ubijanje ili kaznjavanje. :D
slavonskilola wrote:
Religija uvijek treba štititi fizičku i duhovnu dimenziju života ali u povijesti religije mnogi su sebi uzimali exsluzivu ili tumačli vjeru u Boga onako kako njima odgovara.Dakle uglavnom nemožemo ništa napraviti ako se netko u ime slobode izrugiva onome što je nama sveto ali možemo mi ne biti takvi jer granice slobode su mjera naše osobne savijesti i istinski vijernik ih nikada neće namjerno preći.
Ali,istovremeno ti,ako vjernik,podrzavaas oduzimanje necijeg zivota radi religije. :-)

Sloboda govora i misljenja dozvojavaju osobama da ispolje svoje misljenje,a ako se tebi ne dopada,ignorisi. :D

Spominjes granice slobode,pa da pitam: Dali je ubijanje osoba radi blasfemije dio tvoje slobode kao vjernika i dio slobode tvoje relgijske insittucije?

Ti ( ili vjernik neke od relgija) i tvoja relgija ( bilo koja relgija) ne podrzavate ubijanje ,cak ni grjesnika,ali ,opet,selektivno,trazite pravo da glumite Boga i oduzimate nekome zivot! :lol:

Drugo,vjernici uvijek misle da je njhova relgija najsavrsenija,zato ponavljam pitanje: Da li je takav stav vjernika pravilan prema drugim religijama?
Predpostavljam da razgovaram sa normalnom osobom pa kažem da nitko nema exzluzivno pravo da u ime bilo koje vjere ili ideologije prekida nečiji život .Nešto slično sam rekao i prije.Da nebi išli daleko pođimo od pobačaja za koji mnogi ljudi misle da je ubojstvo.
Sloboda govora svakako ali i odgovornost za izrečeno.Svatko ima pravo misliti da je njegova religija naj bolja ali to znači da je iz nje izvukao upravo to naj bolje i primjenju je ga u vlastitom životu.
Kažem da nijedna religija ne podržava ubijanje a vjera ga osuđuje.
dječak sa šibicama

#281 Re: Sloboda govora

Post by dječak sa šibicama »

cyprus wrote:
Moguce, jer su nakon toga par puta Tom Kruza zajebavali, a znamo da je on superstar scientologije.
Connaisseur Karlin

#282 Re: Sloboda govora

slavonskilola wrote:
slavonskilola wrote:

Predpostavljam da razgovaram sa normalnom osobom pa kažem da nitko nema exzluzivno pravo da u ime bilo koje vjere ili ideologije prekida nečiji život .Nešto slično sam rekao i prije.Da nebi išli daleko pođimo od pobačaja za koji mnogi ljudi misle da je ubojstvo.
Sloboda govora svakako ali i odgovornost za izrečeno.Svatko ima pravo misliti da je njegova religija naj bolja ali to znači da je iz nje izvukao upravo to naj bolje i primjenju je ga u vlastitom životu.
Kažem da nijedna religija ne podržava ubijanje a vjera ga osuđuje.
Ali,uprvao zakoni u sklopu relgija su oduzimali mnoge zivote,a mnogi vjernici ni danas ne optuzuju takve poteze. Zasto izbjegavas cinjeince? :)
slavonskilola

#283 Re: Sloboda govora

Post by slavonskilola »

Ali,uprvao zakoni u sklopu relgija su oduzimali mnoge zivote,a mnogi vjernici ni danas ne optuzuju takve poteze. Zasto izbjegavas cinjeince? :)[/quote]

Koje činjenice?
Razgovaramo o naravi religije gdje barem ja neznam da je voda na izvoru zagađena.
Nije se ovdje mislilo o ljudskoj nadogradnji božje poruke ili njenim krivim tumačenjima.
Ripicipi

#284 Re: Sloboda govora

Post by Ripicipi »

Hakiz wrote: U islamu zabranjeno prikazivanje likova, tako da se prikazivanje lika poslanika, bez obzira na sadržaj, samo po sebi smatra uvredom.
Sta uopste znaci zabranjeno? Ko je zabranio i kome?
Kako ce uopste bilo koja vjerska grupa nesto zabraniti, pogotovo ostatku covjecanstva? :-)
To moze biti zabranjeno samo medju vama, nikako ne mozete zabraniti nekome drugom.
Connaisseur Karlin

#285 Re: Sloboda govora

slavonskilola wrote:
Ali,uprvao zakoni u sklopu relgija su oduzimali mnoge zivote,a mnogi vjernici ni danas ne optuzuju takve poteze. Zasto izbjegavas cinjeince? :)

Koje činjenice?
Razgovaramo o naravi religije gdje barem ja neznam da je voda na izvoru zagađena.
Nije se ovdje mislilo o ljudskoj nadogradnji božje poruke ili njenim krivim tumačenjima.
Opet izbjegavas odogovor :D
Connaisseur Karlin

#286 Re: Sloboda govora

Ripicipi wrote:
Hakiz wrote: U islamu zabranjeno prikazivanje likova, tako da se prikazivanje lika poslanika, bez obzira na sadržaj, samo po sebi smatra uvredom.
Kako ce uopste bilo koja vjerska grupa nesto zabraniti, pogotovo ostatku covjecanstva? :-)
To moze biti zabranjeno samo medju vama, nikako ne mozete zabraniti nekome drugom.
procitaj cijeli tekst napisan od strane Hakiza,tip je super :)
Ripicipi

#287 Re: Sloboda govora

Post by Ripicipi »

Ripicipi wrote:
Vise sam mislio na to potenciranje "zabranjeno", to se uvijek cuje.
Ako je vec zabranjeno, onda moze biti zabranjeno samo medju muslimanima, nikako nekom drugom.
Connaisseur Karlin

#288 Re: Sloboda govora

Ripicipi wrote:
Ripicipi wrote: Sta uopste znaci zabranjeno? Ko je zabranio i kome?
Vise sam mislio na to potenciranje "zabranjeno", to se uvijek cuje.
Ako je vec zabranjeno, onda moze biti zabranjeno samo medju muslimanima, nikako nekom drugom.
Reigije sebi uzimaju pravo i autoritet da zabrane svima :D
insomnia78

#289 Re: Sloboda govora

Post by insomnia78 »

MESS zbog prijetnji otkazao javno prikazivanje predstave "Vaše nasilje i naše nasilje"
http://www.klix.ba/clanak/161009056

ljubav i ljepota
sto je ostalo od zivota
sloboda, sloboda
kao zrak i voda
aratet

#290 Re: Sloboda govora

Post by aratet »

Velkoski wrote:
cyprus wrote:
čitao sam negdje danas kako je nastala... vrh :mrgreen: sviđa mi se priča :mrgreen:
Ako te zanima slicna prica i ako vec nisi gledao, pogledaj film The Master, inspirisan nastankom scientologije, reziser je Paul Thomas Anderson, a glumci u filmu su Joaquin Phoenix i Philip Seymour Hoffman.
Hakiz

#291 Re: Sloboda govora

Post by Hakiz »

insomnia78 wrote:MESS zbog prijetnji otkazao javno prikazivanje predstave "Vaše nasilje i naše nasilje"

ljubav i ljepota
sto je ostalo od zivota
sloboda, sloboda
kao zrak i voda
A onda pitaju čega nas je strah. Kako čega, inkvizicije i šerijata, toga nas je strah.
jasko_ba

#292 Re: Sloboda govora

Post by jasko_ba »

Hakiz wrote:
insomnia78 wrote:MESS zbog prijetnji otkazao javno prikazivanje predstave "Vaše nasilje i naše nasilje"

ljubav i ljepota
sto je ostalo od zivota
sloboda, sloboda
kao zrak i voda
A onda pitaju čega nas je strah. Kako čega, inkvizicije i šerijata, toga nas je strah.
Evo i ovo govno se javilo.
Image
Connaisseur Karlin

#293 Re: Sloboda govora

ljubav i ljepota
sto je ostalo od zivota
sloboda, sloboda
kao zrak i voda
:D
¤ jelena ¤

#294 Re: Sloboda govora

Post by ¤ jelena ¤ »

Hakiz wrote:

ljubav i ljepota
sto je ostalo od zivota
sloboda, sloboda
kao zrak i voda
Ne pitaju, samo ti zalijepe etiketu mrzitelja vjere odnosno islamofoba.

A razum jasno nalaže: strah od prijetnje fanatičnih vjernika danas, u vremenu u kojem živimo, je opravdan strah, a ne mržnja i fobija.

I kad kažem fanatični vjernici pritom mislim na sve one koji su spremni, pod plaštom uvrijeđenosti ili odbrane svog viđenja morala:

- sačekati ispred bolnice ženu koja je odlučila izvršiti abortus ili iznijeti u javnost njene lične podatke kao vid poziva na odmazdu,

- zaprijetiti smrću, izrešetati dvocifren broj ljudi ispred redakcije časopisa, dići u vazduh i sebe i sve oko sebe, van svoja četiri zida,

- lopatom liječiti narkomaniju, proglašavati đavolima i đavoljim rabotama sve ono sebi nepoznato i strano, pa istjerivati te đavole i kaditi ulice kad i kako se kome prohtje, bez imalo svijesti o svojoj mračnoj i grozomornoj pojavi u tom trenutku, koja sa svjetlošću hrišćanstva/kršćanstva/vjere nikakve veze nema, čak naprotiv.

Pred ovakvim i sličnim prijetnjama ne smije se popuštati, koliko god to bilo lakše reći, nego u skladu sa izrečenim djelovati.

Ovo bi trebalo tretirati kao ucjenu, huliganstvo, kriminal, patologiju - a pred takvim pojavama se ne popušta, ne igra se po njihovim pravilima i mjesto im je u nekakvim ustanovama, a ne na otvorenom.

Ponavljam: jasno mi je da je sve ovo neuporedivo lakše reći, nego i djelovati u skladu sa izrečenim.
O'zone
Globalni moderator

#295 Re: Sloboda govora

Post by O'zone »

Prestava kao predstava nigdje nije dočekana sa cvijećem. Razlog je normalno očigledan i nije baš potrebno tražiti. Kritika predstavu nije dočekala očarano mada su naveli da sa jedne strane navodi na razmišljanje ali je umjetnički plitka sa lošom glumom i scenarijem.

Žestoke kritike doživjela u Hrvatskoj,Austriji i Poljskoj gdje su čak pokrenute i prijave protiv Frljića. Praviti nešto što znaš da će da raspizdi većinu koju vrijeđaš i onda se žaliti kako se nema razumjevanja i slobode je Frljavo.

U BiH je prvi reagovao Kardinal Vinko Puljić i HKD Napredak.
perfekcionista1

#296 Re: Sloboda govora

Post by perfekcionista1 »

agresivni ateisti na sve nacine ismijavaju i vrijedjaju osjecaje vjernika, a ko biva vjernici su fanatici, vjernici su ovo ono. Pa ateisti su veca mraka u svom fanatizmu nego ijedan isilovac. Pozatvarati treba ovu mraku sto ovakve predstave pokusava prikazivati u vecinski religijskoj sredini.
Edin H.

#297 Re: Sloboda govora

Post by Edin H. »

http://www.klix.ba/magazin/kultura/razo ... /161009063

Podsjećamo, odluka MESS-a je da će predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" biti izvedena samo za članove žirija o akreditovane medije.

Tamni vilajet :oops:
smijesni_ste

#298 Re: Sloboda govora

Post by smijesni_ste »

O'zone wrote:Prestava kao predstava nigdje nije dočekana sa cvijećem. Razlog je normalno očigledan i nije baš potrebno tražiti. Kritika predstavu nije dočekala očarano mada su naveli da sa jedne strane navodi na razmišljanje ali je umjetnički plitka sa lošom glumom i scenarijem.

Žestoke kritike doživjela u Hrvatskoj,Austriji i Poljskoj gdje su čak pokrenute i prijave protiv Frljića. Praviti nešto što znaš da će da raspizdi većinu koju vrijeđaš i onda se žaliti kako se nema razumjevanja i slobode je Frljavo.

Da, lijepo se kriti iza kardinala sada :D

Jesu li prije 8 godina kardinal i ekipa pretukli učesnike "parade" ili neko drugi možda?
¤ jelena ¤

#299 Re: Sloboda govora

Post by ¤ jelena ¤ »

Isto kao i ''Čekajući Godoa'' prije nekoliko decenija u Beogradu....ali preslikano.
O'zone
Globalni moderator

#300 Re: RE: Re: Sloboda govora

Post by O'zone »

smijesni_ste wrote:
O'zone wrote:Prestava kao predstava nigdje nije dočekana sa cvijećem. Razlog je normalno očigledan i nije baš potrebno tražiti. Kritika predstavu nije dočekala očarano mada su naveli da sa jedne strane navodi na razmišljanje ali je umjetnički plitka sa lošom glumom i scenarijem.

Da, lijepo se kriti iza kardinala sada :D

Jesu li prije 8 godina kardinal i ekipa pretukli učesnike "parade" ili neko drugi možda?
Da je katolička zajednica jača ili čak pravoslavna u Sarajevu vjerovatno bi ih oni pretukli kao što to rade u Zagrebu,Splitu ili Beogradu.

Sent from my HUAWEI SCL-L21 using Tapatalk
Post Reply