Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
Bodkin

#276 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote:Jugoslavija jednako ne valja nacionalisticko-sovinistickom smecu na svim stranama.
:izet:
Fudo387

#277 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Fudo387 »

Nurudin wrote:Jugoslavija nije bila tamnica naroda ali jeste komunizam. Komunizam je retrogradna ideologija isto kao i fašizam.
Na sreću, to su skontali i u Jugoslaviji pa su nakon prekida sa Staljinom i istinskim komunizmom, se prebacili
na light verziju "samoupravljanja" koje nikako nebi moglo da funkcioniše bez podrške kapitalističkog zapada.
To se "blagostanje" socijalizma raspršilo samo od sebe čim je pao berlinski zid i zapad nije više imao interes
da ekonomski podržava Jugoslaviju. Samo su nam ištekali infuziju i doživjeli smo ekonomski haos.
Danas se ibretimo i smijemo Sj.Koreji i drakonskim zakonima o vrijeđanju božanskog predsjednika, a i kod
nas je za psovanje Tita se išlo na preodgoj na Goli otok.
Tek krajem 70-ih smo se počeli oporavljati i shvatati da to tako ne ide, a o socijalnim aspektima društva
toga vremena se može nešto dokučiti, ali vrlo stidljivo, iz filma "Otac na službenom putu" .
Kad je božanstvo Tito umrlo i plač masa utihnuo, istina je počela izlaziti na vidjelo, a ona je
obznanila da živimo u Srboslaviji u kojoj je Tito bio maskota,kip, a svećenici srspski ideolozi
. Skoro je i portal "Buka" objavio ove fotografije

Imagehow to do a screenshot on a pc

Imagepicture share
Jebo te, gore smo prosli i od "Siptara", njih 11 u organima savezne uprave, nas ni jedan.
:lol:
I bas ih tako nazivali u sluzbenim izvjestajima, Siptarima?
Last edited by Fudo387 on 09/09/2016 17:48, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#278 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Connaisseur Karlin »

Fudo387 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Nurudin wrote: Bošnjački nacionalizam ne postoji, on je samo reakcija na srpsko-hrvatski.

Zašto su Bošnje danas odmah fašisti ili "isti četnici" ako taj svoj identitet žele da definišu ?
Pa kako obrazloziti i nazvati ovakvo ponasnje Boanjaka?
Kakvo ponasanje?
cekajmo odogvor Nurudina
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#279 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Nurudin »

piupiu wrote:
Nurudin wrote:Bošnjački nacionalizam ne postoji, on je samo reakcija na srpsko-hrvatski.
Jooooj, Nurudine, brate dragi. Čuj 'bošnjački nacionalizam ne postoji'.

Mržnja ne postoji, postoji samo reakcija na tudju mržnju koja, pak, nije mržnja, već reakcija. :?

Malo je zapetljana ta logika. :)
Ma vrlo je jednostavna. Neko mrzi tvoj identitet, a ti ga zbog toga još više čuvaš.
Onda ti kažu da si fašista ..

P.S. Pozdrav za tebe
PeppermintSA

#280 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by PeppermintSA »

Na stranu što je bio ustaški apologet, ja ne kapiram na osnovu čega državne, sekularne škole trebaju dobijati imena po efendijama.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#281 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Nurudin »

Fudo387 wrote:
Nurudin wrote:Jugoslavija nije bila tamnica naroda ali jeste komunizam. Komunizam je retrogradna ideologija isto kao i fašizam.
Na sreću, to su skontali i u Jugoslaviji pa su nakon prekida sa Staljinom i istinskim komunizmom, se prebacili
na light verziju "samoupravljanja" koje nikako nebi moglo da funkcioniše bez podrške kapitalističkog zapada.
To se "blagostanje" socijalizma raspršilo samo od sebe čim je pao berlinski zid i zapad nije više imao interes
da ekonomski podržava Jugoslaviju. Samo su nam ištekali infuziju i doživjeli smo ekonomski haos.
Danas se ibretimo i smijemo Sj.Koreji i drakonskim zakonima o vrijeđanju božanskog predsjednika, a i kod
nas je za psovanje Tita se išlo na preodgoj na Goli otok.
Tek krajem 70-ih smo se počeli oporavljati i shvatati da to tako ne ide, a o socijalnim aspektima društva
toga vremena se može nešto dokučiti, ali vrlo stidljivo, iz filma "Otac na službenom putu" .
Kad je božanstvo Tito umrlo i plač masa utihnuo, istina je počela izlaziti na vidjelo, a ona je
obznanila da živimo u Srboslaviji u kojoj je Tito bio maskota,kip, a svećenici srspski ideolozi
. Skoro je i portal "Buka" objavio ove fotografije

Imagehow to do a screenshot on a pc

Imagepicture share
Jebo te, gore smo prosli i od "Siptara", njih 11 u organima savezne uprave, nas ni jedan.
:lol:
I bas ih tako nazivali u sluzbenim izvjestajima, Siptarima?
Jeste, pa Šiptari sami sebe tako nazivaju. Samo što mi to doživljavamo kao uvredu zbog srpskog
šovinizma spram njih , koji je riječ "šiptar" demonizirao u uvredu .

Bilo je i naših, kako da nije, samo su se morali izjašnjavati kao Srbi, Hrvati ili jugosloveni.
Musliman je , kao što piše, etnička skupina.
Bodkin

#282 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Bodkin »

PeppermintSA wrote:Na stranu što je bio ustaški apologet, ja ne kapiram na osnovu čega državne, sekularne škole trebaju dobijati imena po efendijama.
Trebaju dobijati po onome sto je narodu bitno. Sto i imamo danas :izet:
Kikibombona

#283 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Kikibombona »

_BataZiv_0809 wrote:Jugoslavija jednako ne valja nacionalisticko-sovinistickom smecu na svim stranama.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ukratko. To je to.

Vazi i za danasnje vrijeme.
Fudo387

#284 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Fudo387 »

Aha, kako god, nakon ovog izvjestaja jos mi je draze sto je to strasilo od drzave razjebano u nepovrat.
Mamicu im banditsku, kako je to sebi bilo postimalo da gazi, i opet mu nije valjala, daj mu balvana i genocida.
PeppermintSA

#285 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by PeppermintSA »

Bodkin wrote:
PeppermintSA wrote:Na stranu što je bio ustaški apologet, ja ne kapiram na osnovu čega državne, sekularne škole trebaju dobijati imena po efendijama.
A narodu su bitni opskurni, samoprozvani intelektualci i vjerski fanatici koji predstavljaju utjelovljenje novokomponovane, reakcione, mladomuslimanske, pretprosvjetiteljske, etnonacionalističke geneze kvaziakademske misli bivših robijaša i karikaturalnih efendija?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#286 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by KatarinaKosaca »

Skola nije dobila ime po toj osobi, pa je cijela diskusija kako se netko usudio takvo sto predloziti :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#287 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Nurudin kaze da je to Bosanjaka rekacija na enticki nacionaizam srba i hrvata :D :lol:
Nikola Testa

#288 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Nikola Testa »

KatarinaKosaca wrote:Skola nije dobila ime po toj osobi, pa je cijela diskusija kako se netko usudio takvo sto predloziti :mrgreen:
Cijela diskusija je uzrokovana cinjenicom da je 17 zastupnika, u najvecoj mjeri SDA stranke, glasalo za ovaj skandalozan prijedlog. Ko zna sta ce nam jos prirediti do kraja mandata.
Nurudin

#289 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Nurudin »

Kikibombona wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ukratko. To je to.

Vazi i za danasnje vrijeme.
Jugoslavija je, kad stavimo na stranu ovu nacionalnu priču, bila odlično mjesto za život funkcionerima
koji su živjeli na račun radnika i seljaka .
Imali su auta, robe "izvana" , išlo se na more, na skijanje, pijančilo po besmislenim i maratonskim ideološkim
sastancima, njihova djeca su išli na fakultete u Beograd ...a raja je imala mrvice i propagandu o "bratstvu i jedinstvu".
Bilo je među radnicima i onih dobrostojećih ali kad se vrate sa bauštela iz Njemačke.

Po meni, najbolje za Balkan je da je taj period pokusa sa komunizmom izbjegao, a mi se priklonili zapadu .
Danas nebi imali rat, a tranziciju bi prošli još tamo 50-ih i bili neki region blizu nivoa Italije , Španije ,
raspravljali o bdp-u ..
Connaisseur Karlin

#290 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

mislis Srboslavija :D
KatarinaKosaca

#291 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by KatarinaKosaca »

Yugoslavija je bila tako dobra da je uzgojila generaciju koja nam je priredila devedesete.
piupiu

#292 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by piupiu »

Nikola Testa wrote:Znali su da je bio uzorit vjernik, sve ostalo je manje vazno.
Da, uzorit vjernik koji se, tako se bar čini po ovdje postavljenim citatima, 'radovao' istrebljenju jednog naroda iz Čaršije.

Mene iskreno čudi da u 21. vijeku ljudi nisu sposobni spoznati neke osnovne postulate naših interpretacija i reinterpretacija istorije. Prva od njih je da vremensku distancu ne možemo premostiti naknadnim (ideološkim) interpretacijama nekih dogadjaja.

Ne bih da ni na koji način branim njegov anti-Semitizam, no mogu razumjeti da je anti-Semitizam, nažalost, jedna civilizacijska 'tekovina' koja se proteže unazad 2000 godina, i nije joj lako dohakati ni danas, a kamo li tada - na njenom barbarskom, genocidnom vrhuncu.

I zato, da podebljam ovu tvoju opasku o lažnom intelektualizmu - iskreno, mislim da bilo koji simpatizer genocidnih solucija za civilizacijski utemeljene predrasude nije i ne može biti intelektualac (a kamo li uzorit intelektualac) u bilo koje vrijeme. To je moje subjektivno mišljenje koje se temelji na humanističkoj etici.

Da li takav čovjek može biti uzorit vjernik, ne znam, ali sumnjam i u postojanje takvog koncepta uzoritosti u vjeri. Njegovi stavovi o ženama me ne iznenadjuju, s obzirom na vrijeme iz kojih su proizišle, to se iz ove perspektive jednostavno ne može mjeriti aršinima naših današnjih vrijednosti i znanja.

To što je strijeljan od strane komunista (ne znam na osnovu kakvih optužbi) ga, kako god okreneš, ne amnestira u odnosu na činjenicu da je kao intelektualac efektivno 'intelektualizirao' (a ne problematizirao) istrebljivanje Jevreja i, pretpostavljam, ostalih nepoćudnih i nepodobnih grupa (uključujući i komuniste, koji u tom času nisu bili vlast, već progonjeni), koje se u tom trenutku odvijalo i u njegovoj Čaršiji. I to bi, za mene, bio glavni dio priče.

I sad dolazimo do suštine: ako je iz današnje perspektive anti-Semitizam u trenutku kada se odvija Holokaust 'prava vrijednost' zato što je njegov proponent bio Bošnjak kojeg su strijeljali komunisti, onda ovdje imamo jedan ozbiljan slučaj kognitivne disonance. Bošnjake, valjda, ne treba podsjećati na značenje termina 'genocid'? U svemu tome, moram reći da ne znam pretjerano o tom čovjeku, nego se više bavim logikom ove rasprave.

Možda postoje njegova nepolitička djela koja su interesantna, sama po sebi vrijedna i treba ih čitati i izučavati. I Knuta Hamsuna (koji je nakon rata bio uhapšen i optužen za veleizdaju, ali ne i strijeljan) čitamo zbog vrijednosti onoga što je napisao. Ali sumnjam da Norvežani, bar koliko je meni poznato, po njemu imenuju škole. Ime škole... to ima simbolički značaj. I taj simbolički značaj treba sagledati vrlo rigorozno i sa ozbiljnom dozom samo-analize jer smo odgovorni za ono što poručujemo svojoj djeci. Sama činjenica da postoji ozbiljno neslaganje o njegovoj istorijskoj ulozi je dovoljno problematična da je apsolutno nemoralno, iracionalno i neodgovorno njome kontaminirati djecu.
Last edited by piupiu on 09/09/2016 18:38, edited 2 times in total.
Bodkin

#293 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Bodkin »

PeppermintSA wrote:
Bodkin wrote:
A narodu su bitni opskurni, samoprozvani intelektualci i vjerski fanatici koji predstavljaju utjelovljenje novokomponovane, reakcione, mladomuslimanske, pretprosvjetiteljske, etnonacionalističke geneze kvaziakademske misli bivših robijaša i karikaturalnih efendija?
Ukratko, da. Samo sto to sda drugacije upakuje. Npr bosnjaci koji su pruzali otpor mrskim komunistima koji im ne daju da se izjasne kako bi htjeli :evil:
PeppermintSA

#294 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by PeppermintSA »

KatarinaKosaca wrote:Yugoslavija je bila tako dobra da je uzgojila generaciju koja nam je priredila devedesete.
Ali je zato nezavisna BiH iznjedrila mnogo naprednije generacije. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#295 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by _BataZiv_0809 »

Nurudin wrote: Jugoslavija je, kad stavimo na stranu ovu nacionalnu priču, bila odlično mjesto za život funkcionerima
koji su živjeli na račun radnika i seljaka .
Imali su auta, robe "izvana" , išlo se na more, na skijanje, pijančilo po besmislenim i maratonskim ideološkim
sastancima, njihova djeca su išli na fakultete u Beograd ...a raja je imala mrvice i propagandu o "bratstvu i jedinstvu".
Bilo je među radnicima i onih dobrostojećih ali kad se vrate sa bauštela iz Njemačke.

Po meni, najbolje za Balkan je da je taj period pokusa sa komunizmom izbjegao, a mi se priklonili zapadu .
Danas nebi imali rat, a tranziciju bi prošli još tamo 50-ih i bili neki region blizu nivoa Italije , Španije ,
raspravljali o bdp-u ..
A razlika od sadasnjeg stanja je?

Prozapadna i prokapitalisticka alternativa ti je bio Draza, u tom istorijskom trenutku.

Razmisli malo o te dvije stavke.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#296 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by _BataZiv_0809 »

Connaisseur Karlin wrote: mislis Srboslavija :D
haj ba popusti me, ne citaj me, ne kvotaj me, haj

KatarinaKosaca

#297 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by KatarinaKosaca »

PeppermintSA wrote:
KatarinaKosaca wrote:Yugoslavija je bila tako dobra da je uzgojila generaciju koja nam je priredila devedesete.
Ali je zato nezavisna BiH iznjedrila mnogo naprednije generacije. :D
ja vidim iste generacije. Cak i ljude.....
rumenige_brajtner

#298 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by rumenige_brajtner »

:thumbup:
Nikola Testa

#299 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Nikola Testa »

piupiu wrote:
Nikola Testa wrote:Znali su da je bio uzorit vjernik, sve ostalo je manje vazno.
Da, uzorit vjernik koji se, tako se bar čini po ovdje postavljenim citatima, 'radovao' istrebljenju jednog naroda iz Čaršije.

Mene iskreno čudi da u 21. vijeku ljudi nisu sposobni spoznati neke osnovne postulate naših interpretacija i reinterpretacija istorije. Prva od njih je da vremensku distancu ne možemo premostiti naknadnim (ideološkim) interpretacijama nekih dogadjaja.

Ne bih da ni na koji način branim njegov anti-Semitizam, no mogu razumjeti da je anti-Semitizam, nažalost, jedna civilizacijska 'tekovina' koja se proteže unazad 2000 godina, i nije joj lako dohakati ni danas, a kamo li tada - na njenom barbarskom, genocidnom vrhuncu.

I zato, da podebljam ovu tvoju opasku o lažnom intelektualizmu - iskreno, mislim da bilo koji simpatizer genocidnih solucija za civilizacijski utemeljene predrasude nije i ne može biti intelektualac (a kamo li uzorit intelektualac) u bilo koje vrijeme. To je moje subjektivno mišljenje koje se temelji na humanističkoj etici.

Da li takav čovjek može biti uzorit vjernik, ne znam, ali sumnjam i u postojanje takvog koncepta uzoritosti u vjeri. Njegovi stavovi o ženama me ne iznenadjuju, s obzirom na vrijeme iz kojih su proizišle, to se iz ove perspektive jednostavno ne može mjeriti aršinima naših današnjih vrijednosti i znanja.

To što je strijeljan od strane komunista (ne znam na osnovu kakvih optužbi) ga, kako god okreneš, ne amnestira u odnosu na činjenicu da je kao intelektualac efektivno 'intelektualizirao' (a ne problematizirao) istrjebljivanje Jevreja i, pretpostavljam, ostalih nepoćudnih i nepodobnih grupa (uključujući i komuniste, koji u tom času nisu bili vlast, već progonjeni), koji su se u tom trenutku odvijali i u njegovoj Čaršiji. I to bi, za mene, bio glavni dio priče.

I sad dolazimo do suštine: ako je iz današnje perspektive anti-Semitizam u trenutku kada se odvija Holokaust 'prava vrijednost' zato što je njegov proponent bio Bošnjak kojeg su strijeljali komunisti, onda ovdje imamo jedan ozbiljan slučaj kognitivne disonance. Bošnjake, valjda, ne treba podsjećati na značenje termina 'genocid'? U svemu tome, moram reći da ne znam pretjerano o tom čovjeku, nego se više bavim logikom ove rasprave.

Možda postoje njegova nepolitička djela koja su interesantna, sama po sebi vrijedna i treba ih čitati i izučavati. I Knuta Hamsuna (koji je nakon rata bio uhapšen i optužen za veleizdaju, ali ne i strijeljan) čitamo zbog vrijednosti onoga što je napisao. Ali sumnjam da Norvežani, bar koliko je meni poznato, po njemu imenuju škole. Ime škole... to ima simbolički značaj. I taj simbolički značaj treba sagledati vrlo rigorozno i sa ozbiljnom dozom samo-analize jer smo odgovorni za ono što poručujemo svojoj djeci. Sama činjenica da postoji ozbiljno neslaganje o njegovoj istorijskoj ulozi je dovoljno problematična da je apsolutno nemoralno, iracionalno i neodgovorno njome kontaminirati djecu.
Rehabilitovanje Busuladzica je na prvom mjestu rehabilitovanje njegovih islamistickih pogleda na drustvo, bez obzira sto to posredno dovodi i do ruzicastog pogleda na fasizam, koji se time posredno opravdava, jer je Busuladzic koketirao i sa crnim đavolom, zasljepljen mrznjom prema komunistima. Iz vizure onih koji to podrzavaju, relativizacija fasisticke ideologije mala je cijena velike dobiti za islamsku misao. Gledajuci sa stanovista uloge Mustafe Busuladzica u jacanju bosanskohercegovacke drzavnosti ili bosnjacke nacionalne svijesti, ako je to danas ideal, onda je Busuladzic totalni promasaj. Da je njima stalo do istine i da vjeruju u njegovu apsolutnu nevinost oni bi pokrenuli proces rehabilitacije u kojem bi ponovo dobili uvid sta mu se tacno stavljalo na teret i koliko je proces suđenja bio fer. Suprotno od toga oni nastoje rehabilitovat pojedince kroz skupstinu, time bacajuci ljagu na sve nas.
Chisum

#300 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Chisum »

Intelektualac po mjeri priglupe SDA mindercadi...

Zena - mars u kuhinju

Muskarac - hrvatsko cvijece

... al' jeb'o to, bitno je da je mrzio komunjare.
Locked