Opsjednuća demonima!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dadinjo33

#276 Re: Opsjednuća demonima!

Post by dadinjo33 »

HobotnicaPLus wrote:Sto se ovog opsijedanja i lijecenja istog tice, jeste li kad culi za placebo?

Šta čuli za njih, slušali ih :D
HardcoreMX

#277 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Opsjednuća demonima!

Post by HardcoreMX »

dadinjo33 wrote: Ako Allah postoji, onda je njegova istina-istina, a ne neka ideološka "istina". Ne odgovaraš ti iz obaveze prema Allahu nego iz želje za odbranom svoje ideološke istine.
kakav logički lapsus.Pa on tvrdi da je Allah istina....
dadinjo33

#278 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Opsjednuća demonima!

Post by dadinjo33 »

HardcoreMX wrote:
dadinjo33 wrote: Ako Allah postoji, onda je njegova istina-istina, a ne neka ideološka "istina". Ne odgovaraš ti iz obaveze prema Allahu nego iz želje za odbranom svoje ideološke istine.
kakav logički lapsus.Pa on tvrdi da je Allah istina....
Ma nisi skont'o, a jednostavno je...
HardcoreMX

#279 Re: Opsjednuća demonima!

Post by HardcoreMX »

Ne kažem da nije...
arzuhal

#280 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Opsjednuća demonima!

Post by arzuhal »

dadinjo33 wrote:
arzuhal wrote:
dadinjo33 wrote: Ako Allah postoji...
Niko ti, naravno, ne brani da trajno jačaš svoju moć kritičkog promišljanja u traganju, de ti...Samo se probaj suzdržat od pretjerane brige za islam, razumijevanje Kur'ana i hadisa, itd ;-)
Jer imaju institucionalne hodže i fakihi na braniku njihove, tj. jedine valjane interpretacije islama, postavljenje kao posrednik između Boga i ispravnog razumijevanja islama od strane vjerničkih masa?

O tome se radi ili?
Pa ne baš to, ali i to, između ostalog, a temeljem kur'anskog ajeta da uvijek postoji neka skupina vjernika između ostalih koja će se više uputiti u izučavanje vjerskih propisa kako bi se drugi posvetili drugim stavrima u životu: molekularnoj biologiji, pitanjima energetske efikasnosti, programiranju, sadnji malina, stranim jezicima, itd.

Nego, prije svega, ne trebaj im posrednik između Ničeg i njih, na to sam mislio.
HardcoreMX

#281 Re: Opsjednuća demonima!

Post by HardcoreMX »

fatamorgana wrote:
ovdje na temi lete džini k'o
pa predješ na Islam i nemaš problema sa džinima.
fatamorgana

#282 Re: Opsjednuća demonima!

Post by fatamorgana »

HardcoreMX wrote:
fatamorgana wrote:
Pa sudeći po onome što se priča i čuje problemi s njima tek tad počinju ....
zagortenej

#283 Re: Opsjednuća demonima!

Post by zagortenej »

HardcoreMX wrote:
fatamorgana wrote:
pa kako je Muhamed imao?

prema hadisima šejtan bježao od Omera, a od Muhameda nije?!?
HardcoreMX

#284 Re: Opsjednuća demonima!

Post by HardcoreMX »

fatamorgana wrote: Pa sudeći po onome što se priča i čuje problemi s njima tek tad počinju ....
čuj to,a ko priča i otkud mu problemi?!
fatamorgana

#285 Re: Opsjednuća demonima!

Post by fatamorgana »

HardcoreMX wrote:
fatamorgana wrote: Pa sudeći po onome što se priča i čuje problemi s njima tek tad počinju ....
čuj to,a ko priča i otkud mu problemi?!
Pa vjernici koji svako malo otvore temu a ti džini dolaze iz nevidljivog svijeta izgleda! :shock:
HardcoreMX

#286 Re: Opsjednuća demonima!

Post by HardcoreMX »

zagortenej wrote: pa kako je Muhamed imao?

prema hadisima šejtan bježao od Omera, a od Muhameda nije?!?
Koji Muhamed i šta je imao?!
u kojem hadisu stoji da šejtan ne bježi od Muhameda?!
Montana

#287 Re: Opsjednuća demonima!

Post by Montana »

Najpoznatiji slučaj: Enfield Poltergeist

https://en.wikipedia.org/wiki/Enfield_Poltergeist
dadinjo33

#288 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Opsjednuća demonima!

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote:
dadinjo33 wrote: Jer imaju institucionalne hodže i fakihi na braniku njihove, tj. jedine valjane interpretacije islama, postavljenje kao posrednik između Boga i ispravnog razumijevanja islama od strane vjerničkih masa?

O tome se radi ili?
Pa ne baš to, ali i to, između ostalog, a temeljem kur'anskog ajeta da uvijek postoji neka skupina vjernika između ostalih koja će se više uputiti u izučavanje vjerskih propisa kako bi se drugi posvetili drugim stavrima u životu: molekularnoj biologiji, pitanjima energetske efikasnosti, programiranju, sadnji malina, stranim jezicima, itd.

Nego, prije svega, ne trebaj im posrednik između Ničeg i njih, na to sam mislio.
Ma čudan je ovaj tvoj upis. Prije svega zamijenio si teze, jer pozicija "Ako Allah postoji..." koja ne mora biti debatni stav, nego hipotetiziranje, je prije svega-vjernička. Vjernici su oni koji ne znaju da li Allah postoji, ali vjeruju da je tako i ponašaju se tako s nadom da je tako. Poznata vjernička krilatica "Ako Allaha nema, ništa nisam izgubio što sam postupao po šerijatu, a ako Ga ima, onda ću, nadam se, u džennet". Dakle, prije svega su vjernici u "ako" što se tiče znanja, jer ne znaju ima li ili nema, nego se nadaju.
Dalje, čudno je od nekog ispod čijeg nicka piše "moderator" da tako obeshrabruje raspravu, praktično tjerajući one koje smatra nemuslimanima iz rasprava koje imaju veze sa islamom. Koliko mi je poznato, ovo nije ni Saudijska Arabija, ni Iran, ni "islambosna", niti si ti neki hodža kojemu se može da svi šute kad on priča sa minbera. Možda se radi o strahu od suočavanja sa argumentima, pa raspravu o njima skrećeš u moju ličnost, tj. svjetonazor. Što se tiče mog svjetonazora, o njemu ništa ne znaš, možda sam musliman koji ne silazi sa sedžde, ali nastupa kao "đavolji advokat" ne bi li mu neko odagnao sumnje i dileme, možda sam ateista, možda agnostik, možda ne pišem ovdje iz ubjeđenja, nego iz zabave. Ali, to tebe ne treba zanimati, nego trebaš, ako znaš i možeš, argumentovano odgovarati na pitanja, a ne pridikovati mi kako nije moje da se po forumima bavim islamom. Dalje, i taj kur'anski ajet ne govori to što nagovještavaš, nego da svi osim onih koji idu u boj trebaju izučavati vjeru. Pošto po prirodi stvari oni koji idu u boj to ne mogu u punom kapacitetu, obaveza sviju onih koji ostaju mimo boja je da izučavaju vjeru, što je u smislu poznatog islamskog načelnog učenja o tome da islam nema klera. Dakle, svi koji ostaju mimo borbe, a ne neki privilegovani uži kler koji bi se na osnovu toga mogao postaviti kao posrednik između Boga i vjernika. Jer, Kur'an jasno kaže da su hrišćani uzeli svoje sveštenike za božanstva, a to se upravo odnosi na to da nisu za sebe izučavali poruku svojih svetih knjiga, nego pustili da im kler tumači šta Bog hoće reći. To je, prema Kur'anu, širk, takvo posredništvo. A očita je namjera, želja, pa i uspjeh, islamskog klera da isto tako sebe proglasi za međubožanstvo između Allaha i vjernika koje je jedino nadležno i ovlašteno da tumači šta Bog hoće i na osnovu toga, svog privilegovanog samostvorenog položaja, kroji zakone i kazne. Besmislica je tvoja aluzija na moju navodnu namjeru da želim posredovati između vjernika i "ničeg". Osim što je zasnovana na pogrešnim premisama (da sam valjda ateista ili nihilista), ja nemam namjeru niti posredovati, niti od toga praviti biznis koji je pandan posredništvu i biznisu vjerskih zajednica, nego samo ukazujem na možebitnu suvišnost posredništva islamske zajednice i generalno klera između Boga i vjerničkih masa, te navodim argumente da je to suprotno izvornoj islamskoj poruci.

Dakle, fulio si ceo fudbal, doduše, vjerujem-namjerno.
shbc

#289 Re: Opsjednuća demonima!

Post by shbc »

patriot_1 wrote: Jedan mladi bračni par iz Tuzle,pravoslavci,dobili su sina koji je noću vrištao mjesecima.Nije to bio normalni plač djeteta nego vrištanje u strahu.Doktori nisu mogli pomoći pa je išla kod Hodže .Dao joj je neke zapise na arapskom,vodu koju je trebala staviti u kadu punu vode i crveni konac koji je trebala vezati sinu oko ruke.Stanje se još pogoršalo.Saznala je preko rođakinje za mene i pitala savjet.Rekao sam joj nek sve to baci što je od hodže dobila i nek uzme djete u ruke i pomoli se Isusu,otprilike ovako:"Isuse,molim te da oslobodiš mene i ovo djete od zla.Molim te da krvlju tvojom opereš naše grijehe i da nas čuvaš!"
Napravila je to i djete od tada mirno spava.Njen muž,inače inžinjer i ateista nije mogao vjerovati da je u kuću,zahvaljujući Isusu došao mir.Prezivali su se Toromanović!
patriot_1 wrote: Koliko ja znam,vi okultisti ste najveće žrtve!
Zatim ateisti i hindusi.Pa tek onda ovi koje si spomenuo!
Iz priče o djetetu je jasno da su roditelji bili ateisti!
Haj se odluci Isusa ti.
Dope_Man

#290 Re: Opsjednuća demonima!

Post by Dope_Man »

shbc wrote:
patriot_1 wrote: Jedan mladi bračni par iz Tuzle,pravoslavci,dobili su sina koji je noću vrištao mjesecima.Nije to bio normalni plač djeteta nego vrištanje u strahu.Doktori nisu mogli pomoći pa je išla kod Hodže .Dao joj je neke zapise na arapskom,vodu koju je trebala staviti u kadu punu vode i crveni konac koji je trebala vezati sinu oko ruke.Stanje se još pogoršalo.Saznala je preko rođakinje za mene i pitala savjet.Rekao sam joj nek sve to baci što je od hodže dobila i nek uzme djete u ruke i pomoli se Isusu,otprilike ovako:"Isuse,molim te da oslobodiš mene i ovo djete od zla.Molim te da krvlju tvojom opereš naše grijehe i da nas čuvaš!"
Napravila je to i djete od tada mirno spava.Njen muž,inače inžinjer i ateista nije mogao vjerovati da je u kuću,zahvaljujući Isusu došao mir.Prezivali su se Toromanović!
patriot_1 wrote: Koliko ja znam,vi okultisti ste najveće žrtve!
Zatim ateisti i hindusi.Pa tek onda ovi koje si spomenuo!
Iz priče o djetetu je jasno da su roditelji bili ateisti!
Haj se odluci Isusa ti.
Hahaha al ga nadje.. a jos pored toga prva nelogicnost u prici roditelji pravoslavci odmah potrcali hodzi po lijek :zoka:
aurora313

#291 Re: Opsjednuća demonima!

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:Koliko ja znam,vi okultisti ste najveće žrtve!
Zatim ateisti i hindusi. Pa tek onda ovi koje si spomenuo!
Hindusi? Hindusi?!?
fatamorgana

#292 Re: Opsjednuća demonima!

Post by fatamorgana »

aurora313 wrote:
Hindusi? Hindusi?!?
Pojedini Hindusi jedu svete krave, oni su stvarno čudni ....
patriot_1

#293 Re: Opsjednuća demonima!

Post by patriot_1 »

aurora313 wrote:
Hindusi? Hindusi?!?
Hinduizam je drevna azijska religija čiji početci sežu iz razdoblja od 16. do 15. stoljeća prije Krista, koja je započela svoj razvoj u Indiji, gdje je i danas glavna religija. Indijci, međutim, radije govore o vječnom učenju i zakonu (sanātana dharma), jer je naglasak na načinu života više nego na načinu mišljenja. Hinduizam se izdvaja medu svjetskim religijama po neuobičajenoj šarolikosti teoloških i filozofskih doktrina, svjetonazora i religijskih organizacija. Unutar njega postoje razlike cesto veće od onih među formalno različitim svjetskim religijama sto čini svaki pokušaj konciznog definiranja i opisivanja te religije teškim, pa i nemogućim.
aurora313

#294 Re: Opsjednuća demonima!

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:
aurora313 wrote:
Hindusi? Hindusi?!?
Hinduizam je drevna azijska religija čiji početci sežu iz razdoblja od 16. do 15. stoljeća prije Krista, koja je započela svoj razvoj u Indiji, gdje je i danas glavna religija....
Vikipedija je čudo.

Nego ti kao katolik, da li razmišljaš gdje su to bili bog i Isus kada je Hinduizam vać postojao, te imao pravila i tradicije? Pitaš li se kako to da su imali druga božanstva i gdje je tada bio Svemogući da ih uputi na pravi put?
patriot_1

#295 Re: Opsjednuća demonima!

Post by patriot_1 »

Mislim da je Judaizam kao religija nastao prije Hinduizma
patriot_1

#296 Re: Opsjednuća demonima!

Post by patriot_1 »

patriot_1 wrote:Mislim da je Judaizam kao religija nastao prije Hinduizma
I nisam katolik.Veća bena od tebe bi to do sada skužila!
patriot_1

#297 Re: Opsjednuća demonima!

Post by patriot_1 »

I nisam katolik.Veća bena od tebe bi to do sada skužila!
fatamorgana

#298 Re: Opsjednuća demonima!

Post by fatamorgana »

"Hinduizam" ne nastaje u Indiji već ima svoje korijene prije doseljenja i osvajanja indijskog potkontineta kod Arijevskih naroda, svijetle puti i plavooki, koji su prethodno nastanjivali prostore između Tigrisa i Eufrata i oni u Indiju donose Vede npr. Rig Vedu, Vedu himni kao i kult svete krave i potiskuju u Indiji prastari kult krvoločne boginje Kali, kult sa ljudskim žrtvama koji su njegovali tamnoputi prastanovnici indijskog potkontinenta.
El Mumin

#299 Re: RE: Re: Opsjednuća demonima!

Post by El Mumin »

fatamorgana wrote:"Hinduizam" ne nastaje u Indiji već ima svoje korijene prije doseljenja i osvajanja indijskog potkontineta kod Arijevskih naroda, svijetle puti i plavooki, koji su prethodno nastanjivali prostore između Tigrisa i Eufrata i oni u Indiju donose Vede npr. Rig Vedu, Vedu himni kao i kult svete krave i potiskuju u Indiji prastari kult krvoločne boginje Kali, kult sa ljudskim žrtvama koji su njegovali tamnoputi prastanovnici indijskog potkontinenta.
Impresioniras nas googlanjem xD

Sent from my D5103 using Tapatalk
aurora313

#300 Re: Opsjednuća demonima!

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:
I nisam katolik.
Miješao ti ponekada ekavštinu ili ne, ti si moj najdrži biblijski apologeta i apokrif. :)
Post Reply