NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ommadawn

#276 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Ommadawn »

direstraits0078 wrote:Sve je super i divno i krasno dok je u garanciji. Na ovom pdf-u nema mnogo onih koji se javljaju dok je vozilo u garanciji. Problem se obično pojavi nakon isteka garancije, proizvođača i ovlaštenog zastupnika ne interesuje, neće da čuju za to. Mijenjaš motor kad crkne ventil itd. Ali znam da ispadam smiješan, jer šuplja uvijek zvuči bolje, wannabes kao nedimsveznadar i slični, koji veze s mozgom nemaju, ali su jaki na šupljoj, uvijek djeluju privlačnije.
Da ti nešto kažem, prije svega da je moje lično znanje oko mehanike vrlo malo, i neću reći da nisi u pravu.
Jako mi je bilo zanimljivo čitanje tvog objašnjenja zašto se ne treba motor paliti pod pritisnutim kvačilom, lijepo si to sve objasnio.
No moje vozačko iskustvo je drugačije. Od 1997 posjedujem vozačku dozvolu a od 1999 postajem i vlasnik svog prvog auta.
Pri obuci na polaganju vozačkog ispita je u teoriji pisalo da pri paljenju motora kvačilo mora biti pritisnuto. Nigdje ne piše da se mora izbaciti iz brzine pa tek onda paliti i taj način, dakle pritiskanja kvačila pri paljenju primjenjujem već evo 19 godina, s pauzom od tri godine kad sam posjedovao automatik s povremenim korištenjem službenog auta koji je bio s manuelnim mjenjačem.
Od 6 auta koje sam posjedovao do sada (ne računam službena, nego lično moja) nisam imao nekih ozbiljnih kvarova na motoru ili prenosu, a posjedovao sam ih prilično dugo (3-4 godine) i prelazio hiljade i hiljade kilometara. Na BMW-u sam mijenjao dihtung glave motora, ako to ima neke veze a na autima VW grupacije su uglavnom bili sitni kvarovi elektronike.
Da navedem da su sva auta bila polovna, 3-5 godina stara, zavisi kako koje, kada sam ih kupovao i vjerujem da su prethodni vlasnici palili isto kao i ja.

Neću da pobijem tvoju teoriju no vjerujem da se tu radi o jako minornom oštećenju i trošenju motora. Imao sam priliku upoznati par inžinjera iz BMW-a od kojih mi je jedan jednom rekao da bi motor duže trajao kada se ne bi nikako gasio.

Treće, svi proizvođači auta računaju da će prvi kupci auto promijeniti nakon 3-4 godine a najgore prolaze kupci polovnih auta no oni su svjesni rizika kojem se izlažu kada kupuju i znaju da garancije zapravo i nema.
mali_balon

#277 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by mali_balon »

Ommadawn wrote:
direstraits0078 wrote:Sve je super i divno i krasno dok je u garanciji. Na ovom pdf-u nema mnogo onih koji se javljaju dok je vozilo u garanciji. Problem se obično pojavi nakon isteka garancije, proizvođača i ovlaštenog zastupnika ne interesuje, neće da čuju za to. Mijenjaš motor kad crkne ventil itd. Ali znam da ispadam smiješan, jer šuplja uvijek zvuči bolje, wannabes kao nedimsveznadar i slični, koji veze s mozgom nemaju, ali su jaki na šupljoj, uvijek djeluju privlačnije.
Da ti nešto kažem, prije svega da je moje lično znanje oko mehanike vrlo malo, i neću reći da nisi u pravu.
Jako mi je bilo zanimljivo čitanje tvog objašnjenja zašto se ne treba motor paliti pod pritisnutim kvačilom, lijepo si to sve objasnio.
No moje vozačko iskustvo je drugačije. Od 1997 posjedujem vozačku dozvolu a od 1999 postajem i vlasnik svog prvog auta.
Pri obuci na polaganju vozačkog ispita je u teoriji pisalo da pri paljenju motora kvačilo mora biti pritisnuto. Nigdje ne piše da se mora izbaciti iz brzine pa tek onda paliti i taj način, dakle pritiskanja kvačila pri paljenju primjenjujem već evo 19 godina, s pauzom od tri godine kad sam posjedovao automatik s povremenim korištenjem službenog auta koji je bio s manuelnim mjenjačem.
Od 6 auta koje sam posjedovao do sada (ne računam službena, nego lično moja) nisam imao nekih ozbiljnih kvarova na motoru ili prenosu, a posjedovao sam ih prilično dugo (3-4 godine) i prelazio hiljade i hiljade kilometara. Na BMW-u sam mijenjao dihtung glave motora, ako to ima neke veze a na autima VW grupacije su uglavnom bili sitni kvarovi elektronike.
Da navedem da su sva auta bila polovna, 3-5 godina stara, zavisi kako koje, kada sam ih kupovao i vjerujem da su prethodni vlasnici palili isto kao i ja.

Neću da pobijem tvoju teoriju no vjerujem da se tu radi o jako minornom oštećenju i trošenju motora. Imao sam priliku upoznati par inžinjera iz BMW-a od kojih mi je jedan jednom rekao da bi motor duže trajao kada se ne bi nikako gasio.

Treće, svi proizvođači auta računaju da će prvi kupci auto promijeniti nakon 3-4 godine a najgore prolaze kupci polovnih auta no oni su svjesni rizika kojem se izlažu kada kupuju i znaju da garancije zapravo i nema.
Onda 80% auta nece moc upalit...sretno
dabarizmabra

#278 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by dabarizmabra »

...dosta ovih starijih auta, kojima je motor nazad, imaju ventilator i hladnjak okrenut prema unutra (mislim da je kod Fice tako), pa su se ta auta uvijek nenormalno grijala...

Pregrijavanje je bilo cest problem tamo '80-ih godina, pa paljenje auta na guranje, pa ugradnja elektronskog razvodnika paljenja u Zastave i Skode, pa su vlasnici isli majstorima i molili da im vrate standardne razvodne kape :):)

*ebi ga, koliko god se i danas vozaju trulje od auta, ne pamtim da sam vidio nekog da pali na guranje, a nema vise ni slepanja i klemanja starih diesela zimi, kao prije... valjda su ulja i goriva bolja.

Prije rata ko ode na planinu sa golfom 1 ili 2 dieselom, garantovano mu je bilo i smrzavanje nafte :)
tempuser

#279 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by tempuser »

milojicabrzi wrote:Sjecam se da je i NSU princ imao akumulator negdje iza zadnjeg sjedista, nije bio u motornom prostoru, a motor je nazad, pa je taj auto bio nestabilan poput glisera na moru, tezak nazad, a vrlo lagan i leprsav naprijed jer je osovina gdje je volan bila u slabijem kontaktu sa podlogom.

Imao je vazdusno hladjenje, pa se stalno pregrijavao :D

Zanimljivo je rjesenje da je imao poklopac od rezervoara, negdje iznad blatobrana, prema sofersajbni :)
Posto je NSU bio popularan na trkaman ekad davno cuh pricu o izljevanju olova u pragove. Jel lovacka ne znam...
Dosta auta sa motorom nazad je imalo otvor za rezervoar naprijed, NSU, Buba, Skoda...

Kad smo vec kod auta sa motrom nazad, Zaporozac je imao poklopac na podu ispred suvozaca. Svrha je bila da ga kortiste ribari na zaledjenim povrsinama.
tempuser

#280 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by tempuser »

dabarizmabra wrote:...dosta ovih starijih auta, kojima je motor nazad, imaju ventilator i hladnjak okrenut prema unutra (mislim da je kod Fice tako), pa su se ta auta uvijek nenormalno grijala...

Pregrijavanje je bilo cest problem tamo '80-ih godina, pa paljenje auta na guranje, pa ugradnja elektronskog razvodnika paljenja u Zastave i Skode, pa su vlasnici isli majstorima i molili da im vrate standardne razvodne kape :):)

*ebi ga, koliko god se i danas vozaju trulje od auta, ne pamtim da sam vidio nekog da pali na guranje, a nema vise ni slepanja i klemanja starih diesela zimi, kao prije... valjda su ulja i goriva bolja.

Prije rata ko ode na planinu sa golfom 1 ili 2 dieselom, garantovano mu je bilo i smrzavanje nafte :)

Ako se dobro sjecam problem sa el. paljenjem je najizrazeniji bio kod Lada Samara.
Jako dobro zapazanje... Nekad je normalna pojava bila da na svakom prevoju imas par auta sa dignutom haubom na hladjenju i to se nije smatralo kvarom nego normalnom pojavom u opisu radnog mjesta. Jbga, danas i onaj grob sto dimi na stangasu izadje uzbrdo bes stajanja, dimi, stuca, puca, smrdi al izadje!
Mi smo jedno jutro krenuli iz Sarajeva na Jahorinu na skijanje, negdje oko Han Dervente je poceo da stuca, spustaj se nazad, vadi filter, kupaj ga mlakom vodom, kad je popustilo, pakuj i vozi uzbrdo. Znaci nafta smrznula u Sarajevu, radilo se o Golfu 1, jedan vlasnik, bio presao nesto oko 50k km. I to je bila svakodvena pojava!
Ommadawn

#281 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Ommadawn »

Sad neces vidjeti auta sa otvorenim haubama pored puta toliko cesto kao prije ali kad ga vidis - niko nije ispod haube nego stoji pored auta, prica na telefon sto dalje implicira da zove slep-sluzbu.
holowey

#282 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by holowey »

Ommadawn wrote:Sad neces vidjeti auta sa otvorenim haubama pored puta toliko cesto kao prije ali kad ga vidis - niko nije ispod haube nego stoji pored auta, prica na telefon sto dalje implicira da zove slep-sluzbu.
nekad je set alata bio sastavni dio obavezne opreme, a danas je to bihamk kartica :D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#283 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by corolla02 »

Ommadawn wrote:
corolla02 wrote:1978 Skoda 120LS imala ablender jednom prema sebi, duga se palila od sebe; imala akumulator ispod sica na zadnjoj klupi, hladnjak bio naprijed a motor od pozadi :-) oceva se uvijek grijala, nije bilo coolanta tad nekad; kontakt se mogo dati sa upaljenim 4 zmigavca, luft u volanu bio...

takoder skoda imala ovaj fazon
Image
O jebo joj ja mater da izvineš zbog tog sistema, od Banja Luke do Sarajeva (tad se išlo preko Mudenburga, D.Vakufa, Komara) smo najmanje 3 puta morali stajati a ljeti nam je trebalo čitav dan puta. Srećom imali je samo dvije godine.
eto vidis isto je bilo I sa nasom; uvjek bilo desitilovane vode u autu za puta da se nadje, i redovno se stajalo nakon jakog uspona ili guzve na ljeto i dizao poklopac ko da se rashladi :-)

pred rat babo radio generalku ali nije joj bilo spasa rekao bih; bio se namjerio i da kupi novu ali bili kratki, u medjuvremenu je doso vihor rata...
milojicabrzi

#284 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by milojicabrzi »

corolla02 wrote:pred rat babo radio generalku ali nije joj bilo spasa rekao bih; bio se namjerio i da kupi novu ali bili kratki, u medjuvremenu je doso vihor rata...
Zna li neko od starijih, koliko su kostale nove Škode u omjeru na ostala auta tih '70-'80-ih godina.

Znam da je negdje pred rat bila neka prevara sa firmom Koprivica trade, oko nekih Lada koje su ljudi uplacivali, pa ostali i bez para i bez auta....

Mislim da su Samare i Riva kocke bile u pitanju. Ne sjecam se cijena, tada je golf 2 bio oko 20-25 hiljada KM, mislim da su Zastave bile oko 7-8 hiljada...ne mogu da se sjetim koliko su bile ove Lade, čini mi se negdje ispod 10-ak hiljada...
holowey

#285 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by holowey »

milojicabrzi wrote:
corolla02 wrote:pred rat babo radio generalku ali nije joj bilo spasa rekao bih; bio se namjerio i da kupi novu ali bili kratki, u medjuvremenu je doso vihor rata...
Zna li neko od starijih, koliko su kostale nove Škode u omjeru na ostala auta tih '70-'80-ih godina.

Znam da je negdje pred rat bila neka prevara sa firmom Koprivica trade, oko nekih Lada koje su ljudi uplacivali, pa ostali i bez para i bez auta....

Mislim da su Samare i Riva kocke bile u pitanju. Ne sjecam se cijena, tada je golf 2 bio oko 20-25 hiljada KM, mislim da su Zastave bile oko 7-8 hiljada...ne mogu da se sjetim koliko su bile ove Lade, čini mi se negdje ispod 10-ak hiljada...
mozda dizel (boja trula visnja), tas-ov benzinac 1.3 je bio malo preko 14k dojcmaraka, protuvrijednost u dinarima...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#286 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by corolla02 »

Bosna Auto; Skoda oko 12K u devizama naravno, krajem 80tih bila...
milojicabrzi

#287 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by milojicabrzi »

corolla02 wrote:Bosna Auto; Skoda oko 12K u devizama naravno, krajem 80tih bila...
Moguće, tad su već bile Favoritke, koje su u odnosu na ranije Škode bile dosta ozbiljnija auta... Nakon rata, stare 6-7 godina, kretale su se oko 3,5 do 5 hiljada, polovne.

Znači Škoda je bila između Zastave i VW-a :D
corolla02

#288 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by corolla02 »

jest uvijek bila bolja od zastave :razz:

a ova Favorit se nekako bila uporedo proizvodila sa 120 iz pocetka, nekako jer je bila sa 5 vrata i bila skuplja bar 2K smatrana ko u rangu Golfa TAS :mrgreen:
citroen xm

#289 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by citroen xm »

Moj otac je izgubio pare od Samare. Zagubio ih Koprivica negdje u džepu, nije mogao da se sjeti u kom. :)

Nekada su auta bila toliko jednostavna da su se mogla popravljati sa malo žice i ključem 13 na licu mjesta. Sada ne znaš kako da zamjeniš sijalicu, a ne nešto drugo, džaba ti sav alat. :D
Ommadawn

#290 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Ommadawn »

corolla02 wrote:jest uvijek bila bolja od zastave :razz:

a ova Favorit se nekako bila uporedo proizvodila sa 120 iz pocetka, nekako jer je bila sa 5 vrata i bila skuplja bar 2K smatrana ko u rangu Golfa TAS :mrgreen:
Favoritka je bila osvježenje u poredbi sa 120-kom.
Ommadawn

#291 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Ommadawn »

citroen xm wrote:Moj otac je izgubio pare od Samare. Zagubio ih Koprivica negdje u džepu, nije mogao da se sjeti u kom. :)

Nekada su auta bila toliko jednostavna da su se mogla popravljati sa malo žice i ključem 13 na licu mjesta. Sada ne znaš kako da zamjeniš sijalicu, a ne nešto drugo, džaba ti sav alat. :D
I to stoji.
Kad se sjetim samo starog, rastavio kompletnu Citroen Dyane 4 dana prije početka godišnjeg odmora, lakirao svu karoseriju.
Zadnji dan dolazi s posla poslijepodne taxijem (crni Volvo Amazon), sastavlja auto (blatobrani, vrata, sjedišta, šarafi svjetla, spaja ih, te pun kurac nekih sitnica) i navečer krećemo za Mađarsku gdje ćemo biti narednih sedam dana.
Negdje u nekoj vojvođanskoj pripizditini i nedođiji problemi sa strujom. Stari izvadi baterijsku lampu, okači, odvrće, zavrće, spaja, prespaja, jebe mater ovom i onom, upali auto na kurblu, svjetla, radio i piči dalje.

Pukne guma, raspadne se sva, kupiš novu, pajser, štemaj, promijeni s felge, nabaci pa kad naletiš na prvog vulkanizera balansiraš.
Ommadawn

#292 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Ommadawn »

citroen xm wrote:Moj otac je izgubio pare od Samare. Zagubio ih Koprivica negdje u džepu, nije mogao da se sjeti u kom. :)

Koprivica pa Sandi Grubelič i još nekoliko tih nekih šema i piramida. Raja nasjela, ko ne bi, ovi što ih kasnije zovu naivnim ovcama - i njih bi izradili samo da su stigli...

Koprivica je čini mi se finansirao SDS, negdje sam to pročitao.
tempuser

#293 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by tempuser »

Prvi je bio Gubelic i negov Trend u SLO sa Fiatima Dunama, pa Koprivica trade u Sarajevu sa Samarama.
citroen xm

#294 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by citroen xm »

Ne znam koga je finansirao, ali jebem mu sve na kamari. Jbg, u početku je isporučio par kontigenata i zbog toga je raja i nasjela. Sreća pa smo imali još jedno auto u dobrom stanju.
Sodom1

#295 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Sodom1 »

Mi nismo imali auto do rata :-)
A forumasi ih i do nekoliko komada imali
Ommadawn

#296 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Ommadawn »

citroen xm wrote:Ne znam koga je finansirao, ali jebem mu sve na kamari. Jbg, u početku je isporučio par kontigenata i zbog toga je raja i nasjela. Sreća pa smo imali još jedno auto u dobrom stanju.
Ma tih par su bili foldžije, reklame radi. A ionako je krenuo rat, ko zna šta bi sa Samarom bilo.

Pred rat je moj stari ganjao da kupi neka auta, te Golf, te Škodu Favorit, pa hoće li Opel Kadett, pa Fiat Regatu, pa bi ovo, pa ono...
Srećom ništa - oduzeli bi nam ga kao i sve ostalo.
Sve ima svoje zašto...

Nego nazad na temu: kod starih Volvoa 240 se overdrive prebacivao preko prekidača na ručici mjenjača.

Ključ iz SAAB-a (koji je smješten kod ručice mjenjača) nisi mogao izvaditi iz brave dok mjenjač ne prebaciš u rikverc.

Saab je imao i funkciju da navečer ugasiš osvjetljenje na instrument tabli, samo je brzinomjer svijetlio.

Citroen DS (Ajkula) i Renault 4 (čini mi se i 6 te i 16) su imali retrovizor na instrument tabli.

Stara engleska sportska kola, Jaguar E-type te Triumph Spitfire su imali sistem otvaranja haube gdje se i blatobrani također dižu, milina za popravljati.

Honda napravila svoj automatski mjenjač, Hondamatic.
citroen xm

#297 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by citroen xm »

Ma jbg, ako uzimaju, uzmu ti i pare koje si imao za auto. Ko se od obične raje nadao ratu... A i auto od dede je preživjelo rat tako da bi vjerovatno i ta samara. Par godina posle rata smo posle Audija 80 cc kupili Samaru. Ne vjerujem da će me i jedno auto slušati kao što je mog oca ta Samara. Nema gdje nije otišla u par godina bez i jednog kvara.
milojicabrzi

#298 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by milojicabrzi »

Bila su se pojavila krajem '90-ih neka auta, konkretno Ford Ka znam da je imao tu opciju, mislim i Fieste, u kojih uvijek i bez kontakta, pokazivač nivoa goriva pokazuje stanje u rezervoaru...

Zbog toga su mi neki vjerovatno narkomani ili sitni lopovi, jednom obili čep od rezervoara, garant pokušavali izvući gorivo, ali nisu ništa izvukli, pa sam skontao tek kad sam došao na pumpu da nemam čepa :)
tempuser

#299 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by tempuser »

milojicabrzi wrote:Bila su se pojavila krajem '90-ih neka auta, konkretno Ford Ka znam da je imao tu opciju, mislim i Fieste, u kojih uvijek i bez kontakta, pokazivač nivoa goriva pokazuje stanje u rezervoaru...

Zbog toga su mi neki vjerovatno narkomani ili sitni lopovi, jednom obili čep od rezervoara, garant pokušavali izvući gorivo, ali nisu ništa izvukli, pa sam skontao tek kad sam došao na pumpu da nemam čepa :)
Meni je na Fiesti 93. god pokazivalo koliko goriva imam i bez kontakta.
tempuser

#300 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by tempuser »

Ommadawn wrote:
Nego nazad na temu: kod starih Volvoa 240 se overdrive prebacivao preko prekidača na ručici mjenjača.

Ključ iz SAAB-a (koji je smješten kod ručice mjenjača) nisi mogao izvaditi iz brave dok mjenjač ne prebaciš u rikverc.

Saab je imao i funkciju da navečer ugasiš osvjetljenje na instrument tabli, samo je brzinomjer svijetlio.

Citroen DS (Ajkula) i Renault 4 (čini mi se i 6 te i 16) su imali retrovizor na instrument tabli.

Stara engleska sportska kola, Jaguar E-type te Triumph Spitfire su imali sistem otvaranja haube gdje se i blatobrani također dižu, milina za popravljati.

Honda napravila svoj automatski mjenjač, Hondamatic.
Nije samo kod 240, otac moj je to imao na 760.
Fol sa retrovizorom na tabli je da oba ili sva tri retrovizora budu i istoj liniji tj. da ne moras dizati glavu kad gledas na unutrasnji. Renault 6 i 16 su imali standardne retrovizore.
Post Reply