Ommadawn wrote:
A sta ti kazes kad na radnom mjestu ili javnom zivotu u Svedskoj (jer odatle si, ako se ne varam) kazes kad se sretnes sa Srbinom odnosno Hrvatom? Kazes li "Mozemo i na nasem" ili kad te isto upita ovaj, pitas "A kojem to nasem?"
Pazi, samo ako nema Svedjana ili nekih drugih ljudi koji te jezike ne razumiju u vasoj okolini?
Koje su tvoje genijalne ideje?
Mislim, nemoj ovo tumaciti kao napad, Boze sacuvaj, nego bas zelim da vidim tvoje rezonovanje.
Moje rezonovanje je vrlo jednostavno.
Na jednoj strani imas oficijelno ime jezika, zvanicno, usvojeno, tradicionalno, sa kontinuitetom i historijskom podlogom,.... a na drugoj uzrecicu "nas jezik" koju i sam koristim uporedo sa bosanski jezik. Bez pravila, sta mi naumpadne. Ali to sta mi naumpadne u datom momentu nije mjerilo. Naravno da je ovo prvo nabrojano malcice jaci argument.
Isto tako kazem Bosna, iz Bosne, bosanska reprezentacija, u Bosnu,.. misleci na Bosnu i Hercegovinu. Isto kao mnogi ostali. Pa zbog tog obicaja jos niko se nije sjetio da mijenja ime drzave. Pa tako nece ni ime jezika.
Takodjer rezonujem da ti je vrlo jeftin pokusaj diskreditovanja spominjanjem Svedske - gdje usput receno nije zabranjen oficijelan termin bosanski jezik. I naravno jos jednu stvar rezonujem - tvoj i batin jeftin pokusaj brisanja bosanskog jezika zbog radi upotrebe termina "naseg jezika".

A sam si naveo da je insistiranje na bosanskom jeziku "busanje u nacionalna prsa".
Ne, ja nisam genijalac. Samo prihvatam fakte i cinjenice o "nasem" bosanskom jeziku. I sjecam se da je to ime jezika na prijeratnom popisu bilo najvece. Pokazace se ubrzo i za ovaj popis.
A izmisljanje novog imena jezika koje nece iritirati fasiste u RS - ostavljam genijalcima. Kao i ideju da ce novo kompromisno ime porihvatiti svi.
Zato prijatelju - samo naprijed, i zamolio bih jednu stvar. Kada skontate novo ime jezika poput recimo tvog prijedloga jugoslov,... pardon juznoslavenski - da usput objasnite na koji nacin i kako bi Srbi i Hrvati to prihvatili. Ja toliko pametan nisam - pa volio bih cuti kako vi to zamisljate.