Travnik / 7 Korpus A RBiH

Post Reply
tnnt

#276 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by tnnt »

Tacticus wrote:nevjeruju u gore navedeno sa razlogom sto bi dozvolili da se nauruzava neprijatelj, pa ukljucite mozak ako od 4 oruzija koja kupi i dovuce neprijatelj ti dobijes 3 pa koja budala nebi nastavila sa tom praksom, pogotovu kada ga ti sa drugim neprijateljem de facto drzis u okruzenju i onemogucujes mu dotok municije za to isto oruzije
pa da malo pročitaš šta sam napisao dijete moje, vidio bi da sam napisao da nevjerujem je HV i HVO uzimao toliko od armije prije izbijanja sukoba, ali da je nakon toga vjerovatno tako bilo :-)
opet nema nikakve logike da se na glavu popneš da naoružavaš neprijatelja, pa mi smo mogli uvoziti i uvozili smo sami, tako da i uzmu 70% nema nikakvog smisla
Tacticus wrote: ili jos bolje kada ja kazem da je 5 korpus 1994-95 izbacio 2000 neprijateljskih vojnika ili kako sam tacno napisao izgubio, on me negira sa brojkama koje premasuju 2000 jer ocigledno misli da je izgubljeni vojnik samo mrtvi vojnik, a da se teski ranjenici ili ranjenic koji nisu tesko povredzeni ali opet kojima treba duza rehabilitacija mogu boriti ili zarobljeni vojnici, naravno ni unistavanje morala neprijatelja poslje takvih gubitaka nema veze za borbenim operacijama
napisao si jasno i još ti gore stoji, da je 5 korpus izbacio 2000 vojnika krajine , što su teške nebuloze
i navodim ti lijepo da je 5 korpus uglavnom ratovao protiv abdićevaca i VRS i da je nemoguće da je toliko SVK vojnika izbacio iz stroja
ali ti kao da si neki klinac pa ne kužiš ništa :lol:
Tacticus wrote: zatim kada sam rekao da se mogu puno tome zahvaljivati 5 korpusu sto je postojao jer bi onda vrs mogla poslati minimalno preko 10 000 dobro nauruzanih veterana u pomoc krajini, one me kao demantira da 70 (brojem i slovom) vojnika koje je vrs poslala u bljesak nije nesto pokazalo
ne, napisao si jasno i pogledaj opet šta si pisao, da je 10000 vojnika krajine tj VSK-a bilo protiv 5 korpusa
opet loše vidiš, napisao sam da ih je poginulo 70 u Maslenici u par dana a ne da ih je 70 bilo u bljesku
tebi trebaju naočale prijatelju :D
Tacticus wrote: ili kada napisem da su bosnjaci mogli daleko bolje proci da nisu proglasili neovisnost i da tada hrvatsk sigurno nebi bila u ovim granicama proglasavaju me budalom
Hrvatska bi bila itekako u svojim granicama, neću reči da si budala, nego podcjenjuješ snagu i volju Hrvata koji bi ratovalo još 100 godina da je bilo potrebno
Tacticus wrote: i sa ovim moja diskuija sa vama dvojicom zavrsava jer ste pokazali koliko znate i/ili sta pokusavate, a uvjek se drzim stare poslovice ne prepiri se sa ludim (ili mozda u vasem slucaju lukavim) jer ce te spustiti na svoj nivo i unistiti svojim velikim iskustvom
ne, tebi trebaju naočale pod hitno
da vidiš šta si napisao i šta drugi pišu :lol:
Last edited by tnnt on 30/10/2012 16:50, edited 5 times in total.
tnnt

#277 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by tnnt »

Lacrosse wrote: *P.s. procitao sam it post po drugi put. Ako govoris o gubticima Srpske vojske u Hrvatskoj, ovaj broj moze biti tacan. Ja sam mislio da govoris o Srpskoj vojsci u Bosni. Taj termin Srpska vojska krajine je jako nezgodan 20 godina nakon rata, jer ne znam o kome govoris, jel govoris o Srpskoj vojsci u Krajini (konkretno Srbi u BiH kontra V korpusa), ili Srpskoj vojsci u Hrvatskoj (vojska Srpske Krajine), mislim da je mnogo lakse da kazes Srpska vojska u Hrvatskoj i u BiH, mada su mi interesantni ti brojevi koje posjedujes, odakle statistike?
da mislio je na Srbe iz Hrvatske, 5 korpus je potamanio pun k. neprijatelja
ali nije sigurno 2000 vojnika Srba iz Hrvatske
to su podaci iz knjige, mislim da je iz knjige Knin je pao u Beogradu koju je napisala neka glavešina iz krajine
Srpska vojska krajine- SVK :D
VjecitiStudent

#278 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by VjecitiStudent »

Ukupni gubici VRS-a u proslom ratu su, prema IDC-u, nesto preko 20 000.
U cijelom Pounju prema IDC-u, je poginulo oko 7200 vojnika, od toga je Armija imala 3700 mrtvih.

Vise detalja o Rapid Reaction Force-u i dogadjajima oko njih 1995. imate ovdje, iz prve ruke.

http://www.cdef.terre.defense.gouv.fr/p ... /art07.pdf
Last edited by VjecitiStudent on 01/11/2012 17:12, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#279 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by VjecitiStudent »

Dupli
VjecitiStudent

#280 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by VjecitiStudent »

Evo jos malo svjetla na dogadjaje iz 1995.
BEOGRAD - Prvi veleposlanik Sjedinjenih Država u Zagrebu Peter Galbraight rekao je da bi nekadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman sigurno bio osuđen u Den Haagu za sve što se događalo tijekom i nakon akcije "Oluje", te dodao da oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač nisu odgovorni za zločine, objavio je četvrtak beogradski časopis "Nedeljnik".

Galbright je u intervjuu tom tjedniku rekao da ga nije iznenadila oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču, ali je uvjeren da bi Haaški sud osudio bivšeg hrvatskog predsjednika, da u međuvremenu nije preminuo.

"Uvjeren sa sam da bi ga (Tuđmana) Tribunal osudio. A ja bih rado bio svjedok na tom suđenju, kao što nisam odbijao nijedan poziv Tribunala. Svjedočio sam na procesima Miloševiću, Martiću, Gotovini ...", rekao je Galbright.

Bivši američki veleposlanik objasnio je da američku potporu Hrvatskoj za akciju "Oluju" u Krajini treba promatrati u povijesnom kontekstu i da bi, da nije bilo "Oluje", srpske snage ugrozile Bihać.

"Morate staviti stvari u povijesni kontekst. Nepunih mjesec dana prije Krajine dogodila se Srebrenica. Razmjeri tog pokolja postali su nam jasni negdje oko 25. srpnja, a u isto vrijeme naši ljudi na terenu, kao i hrvatski dužnosnici, uvjeravali su me da su Mladić i Martić krenuli na Bihać. Da je Bihać pao to bi bilo mnogo gore od Srebrenice", objašnjava Galbright i tvrdi da je pred njim bio težak izbor: "hoćemo li dopustiti da se dogodi još jedna Srebrenica ili Hrvatima dopustiti da napadnu Krajinu".

"Evo, sad vam kažem - da Ratko Mladić, taj brutalni koljač, taj bezobzirni ubojica, da on nije naredio Srebrenicu, mi (SAD) ne bismo dopustili pad Krajine. Ne bismo dali zeleno svjetlo Hrvatima za operaciju "Oluju", rekao je prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbright i istaknuo kako je Tuđmana upozorio da će, bude li zločina tijekom te akcije, biti posljedica po Hrvatsku.

Galbright tvrdi i da je Tuđman znao za zločine u "Oluji". "Ne poričem da je Tuđman znao za zločine protiv čovječnosti, kao ni da su se oni dogodili. Tuđman je, kad su Srbi otišli, učinio sve da se oni ne vrate. Mnoge su kuće spaljene, mnogi ljudi ubijeni, posebno stari i nemoćni, ljudi koji nisu mogli ili nisu htjeli napustiti Hrvatsku. Ali, ne mislim da su generali Markač i Gotovina bili odgovorni za to", ocijenio je Galbright.

Nekadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj u intervjuu beogradskom "Nedeljniku" neizravno je potvrdio kako je imao utjecaja i na odluku da se zaustavi akcija hrvatske vojske i njezino napredovanje ka Banja Luci.

"Za to su Hrvati sami krivi. Da se nisu ponašali u Krajini onako kako su se ponašali, da nisu činili zločine, ubijali civile, palili njihove kuće, možda bi i pala Banja Luka. Vjerovatno bi imali našu prešutnu dozvolu da nastave s vojnom akcijom. A ovako, znali smo da bi to bila humanitarna katastrofa jer je u Banja Luku stiglo mnogo izbjeglica iz Krajine. Zamislite da su se morali ponovno seliti. Bio bi to pakao", ocijenio je Galbright.

On je objasnio i kako se dogodilo da se u kolovozu 1995. godine popeo na traktor jedne od od srpskih izbjegličkih obitelji iz Krajine.

"Dan ranije bio sam u Sisku, kroz koji je prolazila izbjeglička kolona. Napala ju je masa građana. Bacali su kamenje, psovali. Bio je tu i jedan novinar, koji je radio za Associated Press. Napisao je sve što se dogodilo. Čitao sam taj tekst i bilo mi je jako teško. U njemu je, između ostalog, opisano kako je kamenovan automobil jedne srpske obitelji. U njemu je ubijeno dete, majka ga je privijala na grudi, mrtvog", rekao je Galbright, navodeći da je "odmah otrčao kod Tuđmana".

"Rekao sam mu da bi u svakoj demokratskoj državi ministar morao biti smijenjen. Rekao sam mu da to mora odmah prestati. Bio je ljut i kao da me ništa nije slušao. Onda sam mu kazao da ću okupiti novinare i krenuti u Petrinju, a da on razmišlja što će se dogoditi ako, među izbjeglicama, bude napadnut i američki veleposlanik", objasnio je Galbright, čije su fotografije s traktora srbijanskih izbjeglica tada izazvale kontroverzne komentare na obje strane.

"Oni (Hrvati) su mislili da podržavam Srbe, mnogi Srbi su mislili da se smijem njihovoj nevolji. A ja sam samo želio da civili ne stradaju", rekao je prvi veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj u intervjuu za beogradski "Nedeljnik".
sinuhe

#281 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by sinuhe »

Jasno je od 92 i prenosa rata u BiH da je potrebna bosanska tragedija da bi doslo do srpskohrvatskog razgranicenja.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#282 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Woody »

Moj, @sinuhe:
Jasno je od 92 i prenosa rata u BiH da je potrebna bosanska tragedija da bi doslo do srpskohrvatskog razgranicenja.
Apsolutno tačno :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ali, ja se bojim da se proces S-H razgraničenja još nije završio, volio bih da nisam u pravu, ali hmmmm....

A iz intervjua ovog kretena Galbraitha (ako je ovo uopšte izjavio, u šta ČISTO sumnjam, a ako jeste onda je stvarno kreten), jasno se vidi kod koga je bila sudijska pištaljka u periodu od 1990-2000, a i još uvijek je. Znači: sudija svira početak, prekide i kraj :x
Last edited by Woody on 22/11/2012 14:36, edited 2 times in total.
sinuhe

#283 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by sinuhe »

Woody wrote:Moj, @sinuhe:
Apsolutno tačno :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ali, ja se bojim da se proces S-H razgraničenja još nije završio, volio bih da nisam u pravu, ali hmmmm....
Nije se zavrsio. Nema ko to bosnjackoj eliti reci.
pirpa

#284 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by pirpa »

.
Last edited by pirpa on 20/07/2018 22:52, edited 1 time in total.
p206

#285 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by p206 »

VIdim dosta argumentovanih postova ovdje pa da postavim pitanje. Zašto baš 51-49% teritorije? Zašto baš taj omjer? Na kojoj "međunarodnoj konferenciji" je postignut taj dogovor i kada? I koje su sve zemlje to dogovorile, jer sam u Hoolbrukovoj knjizi pročitao da je to bio omjer koji je utvrdila kontakt grupa, ko je činio tada tu kontaktnu grupu?

U Hoolbrukovoj knjizi takođe piše da je u trenutku kada se Izetbegović dvoumio da li da potpiše sporazum, da mu je državni sekretar Cristopher donio plakat na kome je bilo napisano da je trenutno 58% za Federaciju. Kad je to navodno Milošević vidio kada je ušao u Izetbegovićev apartman(???) uhvatio se za glavu (to je isto izjavio H. Silajdžić u dokumentarcu Smrt Jugoslavije) i rekao Amerikancima da nije znao da je toliko dao, i da se mora vratiti na 51-49. Kasnije su se vratila područja Mrkonjić Grada, Šipova i okolina, dijelovi na Ozrenu i dijelovi Bos. Krupe i Sanskog Mosta.

Ima li neko odgovor na ova moja silna pitanja?
Josko Domorocki

#286 Re: ARBIH I HV pred Banja Lukom, na Kupresu itd.

Post by Josko Domorocki »

Mislim da ces naci ovde odgovore na neka pitanja..
Hodidid

#288 17 viteska krajiska brigada

Post by Hodidid »

Momci iz Prijedora, Kozarca, Ljubije, Sane, Kljuca, Sanice koji su kao kao muhadzeri (protjerani) okupili se u Travniku te daleke 1992 godine da brane i oslobode Bosnu i Hercegovinu. Inace brigada je prvobitno organizirana u Zagrebu.Odigrali su presudnu odluku u obrani Travnika. Tukli se na Vitezu,Jajcu i Novom Travniku. Uzeli Vlasic i borili se na Igmanu i oko Sarajeva. Tako daleko od svog topraka a borili se kao da brane kucni prag. 300 krajisnika lezi u Travniku na mezarlucima. Poginuse braneci taj grad.

Rahmetli general Alagic rece onomad "krajisniku ne diraj u dzamiju ni kad je napijaniji". Mislio je time naravno prvenstveno na momke iz Sanske doline jer se u Sanskoj dolini ne uzbija vjera kao u Unskoj kotlini ali dzamija je jedan od identifikacionih stubova bosnjaka . Komadant brigade je bio general Fikret Cuskic iz Kozarca porijeklom. Pored njega Kozarac je dao jos jednog generala Sakiba Mahmuljina. Iz Kozarca je i rahmetli Adil Besic (iako je djetinjstvo i tinejdzerske dane proveo u Prijedoru) komadant II bataljona 502 slavne brigade poginuo je na Grabezu 1992 godine.
Kasarna AR BiH u Bihacu nosi po njemu ime.

1995 godine krecu u oslobodilacki pohod kroz srednju Bosnu u zelji da se vrate kuci u svoju Krajinu. Na tom putu pomazu u oslobadjanju Donjeg Vakufa, oslobadjaju B.Petrovac, Kljuc i Sanu i dolaze nadomak Prijedora (dijelilo ih je samo 6 km od Prijedora u jednom momentu).

Tad dolazi do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

17 krajiska viteska brigada je koliko je meni poznato jedina brigada AR BiH koja se borila i pokrivala ratista i front tako daleko od svog kucnog praga i kojoj je baza bila smjestena u regiji odakle pripadnici te jedinice nisu bili porijeklom. To ih nije sprijecilo da dadnu puni obol u obrani domovine u periodu 1992-1995.

http://www.youtube.com/watch?v=L7Ltya-Ldnk

http://www.youtube.com/watch?v=wwJRFmvWBVo

http://www.youtube.com/watch?v=laLBa9tmplk

http://www.youtube.com/watch?v=4lJaTlOI-Zc

http://www.youtube.com/watch?v=E9VtZTdsEAg

http://www.youtube.com/watch?v=jO54JqeQHa0
Last edited by Hodidid on 28/01/2013 20:56, edited 2 times in total.
PatriotaTZ

#289 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by PatriotaTZ »

O ovome bi djeca trebala uciti u skolama......ali eto, neka makar ostane zapisano i prepricavano i u ovom obliku komunikacije!
Ako imate kakvih prica i anegdota pisite i dalje, jer trebamo sacuvati sva desavanja iz proteklog rata i to treba raditi sto cesce, jer znamo kako smo zaboravan narod!
sinuhe

#290 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by sinuhe »

U sedamnaestoj se borio i Finac Jani Anttola dezerter Legije stranaca a danas oficir u finskoj vojsci.
Napisao je i knjigu Mustat lesket(Crne udovice) o svojim pustolovinama.
pohakontas

#291 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by pohakontas »

vjecni rahmet mom prijatelju AMIRU ZILICU komandantu drugog bataljona :bih:
swanfilter

#292 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by swanfilter »

Nisam znao za tog Finca. Zanimljivo. Nastavi, ko zna .. :)
Gojeni H

#293 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by Gojeni H »

O jedinici sam cuo sve najbolje. Nisam imao tu cast da se borim s njima.
Pratim
cindrlimindrli

#294 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by cindrlimindrli »

sinuhe wrote:U sedamnaestoj se borio i Finac Jani Anttola dezerter Legije stranaca a danas oficir u finskoj vojsci.
Napisao je i knjigu Mustat lesket(Crne udovice) o svojim pustolovinama.
Bio je i jedan amerikanac u njihovom IDV-u, crnac, men`scini rece da se zove Jeff, John, tako nesta. :D
Mada, bog me ubio ako frajer nije bio nekakva cia, ili neki tajni qrac palac necega...
guest916

#296 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by guest916 »

Taj crnac i dan danas zivi u okolini Travnika.
pohakontas

#297 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by pohakontas »

guest916 wrote:Taj crnac i dan danas zivi u okolini Travnika.
I nije amerikanac
swanfilter

#298 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by swanfilter »

Americki drzavljanin, ne znam kakvog porijekla. Radio za CIA ili Black Ops .. Mislim da su ga i trazili zbog borbe u nasim redovima ..
pohakontas

#299 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by pohakontas »

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 7Ltya-Ldnk
mozda nekog i prepoznate sa ovog snimka :bih:
@mba

#300 Re: 17 viteska krajiska brigada

Post by @mba »

pratim
Post Reply