Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Towelie

#276 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Towelie »

Mene cudi sta ce IZ u Bosni gradjansko vencanje kao preduslov za serijatsko? Koji islamski propis su zloupotrebili da dodju na tu ideju? :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#277 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by _BataZiv_0809 »

Ih sta je hodza kuce napravilo na serijatskim vjencanjima i bez gradjanskog preduslova :D
m_l

#278 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by m_l »

Towelie wrote:Mene cudi sta ce IZ u Bosni gradjansko vencanje kao preduslov za serijatsko? Koji islamski propis su zloupotrebili da dodju na tu ideju? :-D

Samo serijatski sklopljen brak nema pravne mehanizme zastite buducih supruznika od mogucih posljedica nepostivanja bracnog ugovora. Zato IZ uslovljava isti svjetovnim sklapanjem braka. Za dobro svih. A zivot je nepredvidiv. Ako danas vjerujemo nekome na rijec, u smislu prava i obaveza, sutra se moze pretvoriti u sustu suprotnost.
insomnia78

#279 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by insomnia78 »

Towelie wrote:Mene cudi sta ce IZ u Bosni gradjansko vencanje kao preduslov za serijatsko? Koji islamski propis su zloupotrebili da dodju na tu ideju? :-D
U fr crkva takodje ima taj uslov
eluna

#280 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by eluna »

Vjerske zajednici nemaju apart prisile jer su navodno miroljubive, zato se naslanjaju na drzavni aparatima prisile
Towelie

#281 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Towelie »

m_l wrote:

Samo serijatski sklopljen brak nema pravne mehanizme zastite buducih supruznika od mogucih posljedica nepostivanja bracnog ugovora. Zato IZ uslovljava isti svjetovnim sklapanjem braka. Za dobro svih. A zivot je nepredvidiv. Ako danas vjerujemo nekome na rijec, u smislu prava i obaveza, sutra se moze pretvoriti u sustu suprotnost.
Drugim recima, ako se ljudi ne plase Boga u pogledu bracnih prava, plase se drzave. :D
m_l

#282 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by m_l »

Towelie wrote:
m_l wrote:

Drugim recima, ako se ljudi ne plase Boga u pogledu bracnih prava, plase se drzave. :D
Ljudi su ljudi, a ne meleci. :wink:
broj dva

#283 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by broj dva »

Hocemo sada ko nesto kritikovati zivotne izbore cura koje se vjencaju sa arapima ?
Sta se bilo ko ima uplitati u ko koga vjenca, nije nam zar toliko dosadno u vlastitom zivotu da se bakcemo tudjim ?
I kakve veze ima je li prva ili cetvrta, ako sama odabere ko smo mi da se nesto mrstimo ili neodobravamo ?
Treba ljude pustiti da zive svoj zivot onako kako zele.
insomnia78

#284 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by insomnia78 »

Towelie wrote:
m_l wrote:

Pa, dobro. Kada se poslije objave rezultata popisa steknu uslovi za uvodjenje serijatskog suda onda ce se aktivirati i neki boziji mehanizmi zastite bracnih prava
DaysleepeR

#285 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by DaysleepeR »

broj dva wrote:Hocemo sada ko nesto kritikovati zivotne izbore cura koje se vjencaju sa arapima ?
Sta se bilo ko ima uplitati u ko koga vjenca, nije nam zar toliko dosadno u vlastitom zivotu da se bakcemo tudjim ?
I kakve veze ima je li prva ili cetvrta, ako sama odabere ko smo mi da se nesto mrstimo ili neodobravamo ?
pa nije valjda zabranjeno razgovarati o nenormalnim društvenim pojavama?
broj dva

#286 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by broj dva »

DaysleepeR wrote:
broj dva wrote:Hocemo sada ko nesto kritikovati zivotne izbore cura koje se vjencaju sa arapima ?
pa nije valjda zabranjeno razgovarati o nenormalnim društvenim pojavama?
---
Daleko od toga, ipak je forum za razgovora. Ali vec na prvoj stranici proglasise ih kurvama...
Inace, pojava nije nenormalna ni najmanje, ne samo da je prisutna kroz istoriju svjeta (i kod nas je bilo legano do pada otomanskog carstva) nego je i danas aktuelna u velikim djelovima svjeta tako je normalna pojava...
DaysleepeR

#287 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by DaysleepeR »

broj dva wrote: ---
Daleko od toga, ipak je forum za razgovora. Ali vec na prvoj stranici proglasise ih kurvama...
Inace, pojava nije nenormalna ni najmanje, ne samo da je prisutna kroz istoriju svjeta (i kod nas je bilo legano do pada otomanskog carstva) nego je i danas aktuelna u velikim djelovima svjeta tako je normalna pojava...
za naše društvo je već 200 godina nenormalna. i tokom osmanskog je bila nenormalna za današnje vrijeme, 21 vijek, 2016 godina...

da se maknemo od poligamije, kupovanje žena i držanje u sobi kod babe za godišnjeg je nenormalno. koliko god nečiji izbor bio i to sada bilo stranačko - nacionalno bošnjački prihvatljivo i simpatično, i dalje je nenormalno

po našim zakonima je nenormalna

dakle nenormalna

ako ćeš blaže - neobična
hrle1976

#288 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by hrle1976 »

Bosna i Hercegovina ce za 10 godina liciti na sve samo ne na Bosnu i Hercegovinu vise.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#289 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by _BataZiv_0809 »

Sta te briga ti svakako nemas nikakve veze sa BiH i ovdasnjim mentalitetom.
FAP mashina

#290 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by FAP mashina »

hrle1976 wrote:Bosna i Hercegovina ce za 10 godina liciti na sve samo ne na Bosnu i Hercegovinu vise.
Stup ce jedini da ostane oaza mira i suzivota
hrle1976

#291 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by hrle1976 »

_BataZiv_0809 wrote:Sta te briga ti svakako nemas nikakve veze sa BiH i ovdasnjim mentalitetom.

Upravu si da nemam veze sa tamosnjim mentalitetom, ali ako time hoces reci da je sasvim ok onda zasto se ratovalo.
insomnia78

#292 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by insomnia78 »

eluna wrote:Vjerske zajednici nemaju apart prisile jer su navodno miroljubive, zato se naslanjaju na drzavni aparatima prisile
Ne nego zato sto su, barem na "zapadu" marginalizirane.
hrle1976

#293 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by hrle1976 »

FAP mashina wrote:
hrle1976 wrote:Bosna i Hercegovina ce za 10 godina liciti na sve samo ne na Bosnu i Hercegovinu vise.
Stup ce jedini da ostane oaza mira i suzivota

Stupska naselja su jedini dio grada gdje si nekada imao komotnost i mir a grad ti pod nosom. Danas ni tog nema vise, starosjedioci rasprodali silne dulume, doselila se fukara, onaj Tihomir izida ono ruglo od zgrada. Stup ce za koju godinu biti obicna favela. Moj stari je imo upit od nakog arapa koji je ozenio naku Bosanku da tu kupi zemlju. Dos'o lola na engleski kus kus hir aj kom, nudio mu pare, al dzaba.
FAP mashina

#294 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by FAP mashina »

hrle1976 wrote:Stup ce za koju godinu biti obicna favela.
Odlican nacin da ocaras pripadnice suprotnog spola. kazes im, ja sam odrastao u Stupskim favelama. zamisli kakve simpatije ces da beres :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#295 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by _BataZiv_0809 »

hrle1976 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Sta te briga ti svakako nemas nikakve veze sa BiH i ovdasnjim mentalitetom.

Upravu si da nemam veze sa tamosnjim mentalitetom, ali ako time hoces reci da je sasvim ok onda zasto se ratovalo.
Sta me briga, eto me gore kod tebe.
Rockefeller

#296 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by Rockefeller »

Treba pustit' ljude i ne gurat' nos gdje ne treba.
insomnia78

#297 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by insomnia78 »

FAP mashina wrote:
Odlican nacin da ocaras pripadnice suprotnog spola. kazes im, ja sam odrastao u Stupskim favelama. zamisli kakve simpatije ces da beres :D
Nemere. Fali mu dašak pustinje. To pali kod naših
hrle1976

#298 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by hrle1976 »

FAP mashina wrote:
U Sarajevu jos samo mozez zbariti pod uslovom da imas Golfa cvaju, pozeljno je da pise na zadnjoj sajbi "ukraden", da si sav oteko od teretane ko kad tiesto nakvasa kad stara ga stavi na prozor pa zaboravi. Da imas koju tetovazu tipa ruzica ili srce. Kaku gusarsku maramu na glavi, ako ne onda tenisersku traku oko celande. I da vodas nekog polu srednjeg cukicu. E samo tai jos umacu. Ostali u potkosulji sa cigarom u ustima u sobi gdje je vlaznost 80% u mraku pred ekranom od PC koji trepti drkaju.
FAP mashina

#299 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by FAP mashina »

hrle1976 wrote:
FAP mashina wrote:
U Sarajevu jos samo mozez zbariti pod uslovom da imas Golfa cvaju, pozeljno je da pise na zadnjoj sajbi "ukraden", da si sav oteko od teretane ko kad tiesto nakvasa kad stara ga stavi na prozor pa zaboravi. Da imas koju tetovazu tipa ruzica ili srce. Kaku gusarsku maramu na glavi, ako ne onda tenisersku traku oko celande. I da vodas nekog polu srednjeg cukicu. E samo tai jos umacu. Ostali u potkosulji sa cigarom u ustima u sobi gdje je vlaznost 80% u mraku pred ekranom od PC koji trepti drkaju.
imas tu iskru literarnog talenta. posebno ova zadnja recenica. citalac na osnovu podataka iz recenice proizvodi svoju subjektivnu pozornicu na kojoj se nalazi ovaj lik. jako zanimljivo :D
uglavnomja

#300 Re: Bosanke postaju druge ili treće supruge Arapima

Post by uglavnomja »

pa nije poenta sto se ona kurva za pare sa ozenjenim covjekom, nego sto farba oci narodu (a i sebi) da se "udala" :-)

nema tu vjencanja, neki priuceni kozojeb rek'o da su u braku i eto ona udata :roll: za vec ozenjenog covjeka. u sred bosne, europske drzave, sa europskim zakonima, u kojoj su bi i poligamija zabranjene. cak i pravilima ivz.
Post Reply