avicena wrote: Vodenjak wrote: .....Zato, procitati bilo koga od njih, pa na osnovu toga govoriti o Brozu i njegovoj Jugoslaviji, a ne ciniti to iz vlastitih zivotnih iskustava,
korektno sagledavajuci mjesto, vrijeme i tadasnje okolnosti - u cijelom svijetu, isto je kao kad bi se danas budio svako jutro i prvo uzimao Avaz da bi vidio kakav licno zivot imas!

Ako govorimo o kompetentnosti, ko ima pravo govoriti o njemu na osnovu tvojih kriterija onda
svi ovi komentari na svih 12 stranica su upitni osim osoba koje se preko 50, a sumnjam da takvih ima, ono ko zna možda neko i zaluta?
Bio sam punoljetan kad je umro i, ubijedjen sam, mnogo, mnogo zreliji cak i od nekih pedestogodisnjaka danas!
avicena wrote: Baš me interesuje tvoje iskustvo iz tog vakta opšteg blagostanja?
Ne znam da li si imao to iskustvo da slušaš njegove maratonske govore, bilo je jedno vrijeme isječaka na nekim našim balkanskim TV stanicama.
Iz njegovih govora naletih na par zanimljivih rečenica:
"Mi danas imamo ono što mnogi nemaju. Mnogi imaju ono što mi nemamo. Ali to nije važno!"
...ili...
Prilikom posjete jednom malom Makedonskom selu Tito je poslje govora naglasio " U ovom selu sad ima 50% nepismenih ljudi, nadam se da će dogodine biti 'obrnuto'."
Aplauz je uslijedio.
Usput poslušaj i
ovo.
Mnogo, mnogo zanimljivijim i korisnijim stvarima sam se bavio tada. Ni na kraj pameti mi nije bilo da slusam politicare jer su, barem meni, isti ti politicari sa Brozom na celu ostavili sasvim dovoljno prostora da zivim, ucim, zabavljam se, putujem i inace da uzivam u svom zivotu. I da "svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujem"!
Da ne bude zabune, poticem iz ciste radnicke porodice sa skromnim primanjima! Pripadali smo onoj drustvenoj klasi o kojoj ti danas pojma nemas da moze da postoji, a cinila je, kao sto to radi i u vecini ostalih normalnih, demokratskih zemalja kicmu drustva - dakle,
srednjoj klasi!
avicena wrote:
Možda ti je poznato da je beogradsko izdavaštvo najjače na Balkanu i listajući po njihovim knjižarama naletio sam i na mnoge knjige o Titu i one koje govore zašto je Tito volio jahati konje, svirati klavir....o čemu je riječ imaš u
ovom intervjuu. Ne mora biti tačno, ali je interesantno.
Mozda sam, kad sam vidio cije ti izdavastvo uzimas za izvore tvojih saznanja o nasoj, ne tako davnoj istoriji, jednostavno trebao da prestanem da polemisem s tobom?
Jesi li tamo nasao da su se samo Srbija i Srbi borili za ocuvanje Jugoslavije a da su svi ostali bili bad boys kojima je jedini cilj bio "Srbe na vrbe"?
avicena wrote: Slušaj nešto, daleko je od toga da ja sporim neke njegove zasluge za ovo područje Balkana, ali to nekada preraste u euforiju pa se izgubi objektivnost.
Nijedna moja rijec upucena na racun Broza nije bila napisana iz neke euforije! To svako iole objektivan moze da vidi! Osim toga, kroz zivot sam toliko toga prosao da bih se sam sebe stidio kad bih se sa euforijom odnosio prema covjeku koji je umro prije vise od 25 godina!
Ono sto ne mogu da svarim, to je pljuvanje po tom covjeku od strane onih koji su uinistili bukvalno SVE pozitivno sto je taj covjek sa svojom politikom donio podrucju Balkana pa ako hoces i Evrope i svijeta!
Djilkosi koji su danas na vlasti ili njihovi slijepi poslusnici svojim napadima na tog covjeka i njegovo djelo samo jos vise velicaju njegov lik i njegovo djelo! Mene licno bi bilo sramota sebe samoga kada bi bilo koji predstavnik vladajuce klike uputio bilo koju lijepu rijec o meni!
Ubijedjen sam da bi se i Broz identicno osjecao!
avicena wrote: Neke stranke (SDP i BOSS) koriste se njegovim imenom za ličnu promociju, pa se onda od strane istih forsira samo to dobro što je uradio....Znam da ovdje ima dosta aktivista jedne od ovih stranaka pa me sve ovo forsiranje mnogo i ne iznenađuje..... Da ne bude zabune, ja nisam član ni jedne stranke i čisto sumnjam da ću ove godine glasati....
A ja cisto sumnjam da kao takav imas i truna osjecaja ili odgovornosti kako za svoj zivot, tako i za zivot tvojih najblizih i buducnost tvojih potomaka!
Jedino sto imas je bolesna zelja za pljuvanjem po svemu onome sto sam nisi iskusio ali ti je zato "najjace izdavastvo na Balkanu" osvijetlilo istinu i uputilo te na pravi put!
Ne zamjeri, ali pojma nemas!