Otkrij nam tajnu,koje su razlike izmedju Bosnjaka i Bosanca? Kako Bosanac osjeti da je Bosnjak?Kikibombona wrote: Ja poznajem veliki broj Bosanaca i Bosnjaka. Tesko ces nekog Bosanaca uvjeriti da nije Bosanac. Stavise, ako izvrsis pritisak, neminovno ces stvoriti kontraefekat. Sve dok on sam ne osjeti da je Bosnjak, od asimilacije nema nista. Ljude treba privlaciti lijepim a ne agresivnim nastupima.
Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
- Connaisseur Karlin
#276 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
- Kikibombona
#277 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Hipoteticka postavka. Ne znam nijednog Bosanca da je prebjegao u bosnjacki tabor i obratno.Connaisseur Karlin wrote:Otkrij nam tajnu,koje su razlike izmedju Bosnjaka i Bosanca? Kako Bosanac osjeti da je Bosnjak?Kikibombona wrote: Ja poznajem veliki broj Bosanaca i Bosnjaka. Tesko ces nekog Bosanaca uvjeriti da nije Bosanac. Stavise, ako izvrsis pritisak, neminovno ces stvoriti kontraefekat. Sve dok on sam ne osjeti da je Bosnjak, od asimilacije nema nista. Ljude treba privlaciti lijepim a ne agresivnim nastupima.
Svaki Bosanac i Bosnjak su prica za sebe. Tesko je navesti bilo kakve razlike. Bosanci nemaju nikakva udruzenja, stranke niti bilo sta slicno da bih mogao praviti poredjenje sa recimo bosnjackom SDA. Upoznao sam Bosance koji zagovaraju kudikamo radikalnije stavove od Bakira Izetbegovica i ekipe. A poznajem i one koji su umjereni. Zajednicko za sve Bosance (makar one koje ja znam) je da ne zele nikakvu podjelu drzave. Sve ostalo varira od covjeka do covjeka.
- Connaisseur Karlin
#278 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Ali drzava BiH je u sutini podjeljena na dva entieta,a to je jedna od osobina podjeljene drzave!Kikibombona wrote:Hipoteticka postavka. Ne znam nijednog Bosanca da je prebjegao u bosnjacki tabor i obratno.Connaisseur Karlin wrote:Otkrij nam tajnu,koje su razlike izmedju Bosnjaka i Bosanca? Kako Bosanac osjeti da je Bosnjak?Kikibombona wrote: Ja poznajem veliki broj Bosanaca i Bosnjaka. Tesko ces nekog Bosanaca uvjeriti da nije Bosanac. Stavise, ako izvrsis pritisak, neminovno ces stvoriti kontraefekat. Sve dok on sam ne osjeti da je Bosnjak, od asimilacije nema nista. Ljude treba privlaciti lijepim a ne agresivnim nastupima.![]()
Svaki Bosanac i Bosnjak su prica za sebe. Tesko je navesti bilo kakve razlike. Bosanci nemaju nikakva udruzenja, stranke niti bilo sta slicno da bih mogao praviti poredjenje sa recimo bosnjackom SDA. Upoznao sam Bosance koji zagovaraju kudikamo radikalnije stavove od Bakira Izetbegovica i ekipe. A poznajem i one koji su umjereni. Zajednicko za sve Bosance (makar one koje ja znam) je da ne zele nikakvu podjelu drzave. Sve ostalo varira od covjeka do covjeka.
- Kikibombona
#279 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Da sutra izbrises gumicom granice eniteta, da ih od sutra nema, podjele u glavama ljudi bi ostale. To je puno veci problem.Connaisseur Karlin wrote: Ali drzava BiH je u sutini podjeljena na dva entieta,a to je jedna od osobina podjeljene drzave!
Nepisemnost, neimastina, zatucanost...
Zajebano.
- Connaisseur Karlin
#280 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Kikibombona wrote:Da sutra izbrises gumicom granice eniteta, da ih od sutra nema, podjele u glavama ljudi bi ostale. To je puno veci problem.Connaisseur Karlin wrote: Ali drzava BiH je u sutini podjeljena na dva entieta,a to je jedna od osobina podjeljene drzave!
Zajebano.
Tacno,a podjele postoje deceijama ! Narod ce vjecno zivjeti u svojoj proslosti!
-
Fudo387
#281 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Ne znam za njega, tebi i slicnima bih uplatio samo pod uslovom da cete propast, cak i na svoju stetu. Ti si potencijalna opasnost, zapalices mi postu kad mi najvise treba, bices u prolazu kad glave padaju. Ko te jebe._BataZiv_0809 wrote:hAZNADAR wrote:
Ja sam odavno u tome i vec sam ranije objasnio.
Samo ima mali problem.
U Sarajevu dozivljavam najvecu odbojnost i prezir upravo od carsijanera koji skuze da imam rezervnu stolicu vani. Neopisiva podlost i stupice.
A u Banjaluci hladna distanca zbog imena i tu ne mogu puno pomoci BiH koje tu skoro da i nema.
Drugi gradovi nemaju te prednosti vezano za odredjene stvari koje meni trebaju u poslu.
Kako god okrenes - ljudski faktor. Sumnjam da bi puno pomogao domovini da se vratim u Banjaluku. Osim sto bi ti i tvoja ekipa nam velikodusno dopustili da ravnopravno ucestvujemo u diskusiji na forumu.
Kako vrijeme prolazi ja primjecujem u BiH sve vecu podijeljenost i unutrasnje glodjanje, zavist, distanciranje,.. upravo medju samim Bosnjacima - ako smijem uopce to ime upotrijebiti kao krovno ime za nas koji nismo Srbi ni Hrvati ni manjine.
Ne ocekujem da nam sredite posao i stan,... - ali sta nam drugo mozete ponuditi osim zlobe, klasnih podjela gdje nas zapada niza kasta posto smo novi kolaci i dozivotno sa etiketom pobjegulje.
Bez zajednistva, kolektivne svijesti i unutrasnje medjusobne tolerancije nema buducnosti za nas - ma kako se zvali. To je i tebi i tvojoj ekipi nesto neshvatljivo.
Hajde ba pusti se zalopojki.
Evo ja cu ti pomoci da registrujes firmu, naci poslovni prostor, naci ekipu ljudi koja te nece zajebati, pa cak mogu ponuditi da ti moja firma godinu dana besplatno ili za minimalnu mjesecnu fakturu radi konsultantske usluge. Tvoje je samo da doneses know how.
-
Fudo387
#282 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Jednom rijeci, Kurdi.Kikibombona wrote:Da sutra izbrises gumicom granice eniteta, da ih od sutra nema, podjele u glavama ljudi bi ostale. To je puno veci problem.Connaisseur Karlin wrote: Ali drzava BiH je u sutini podjeljena na dva entieta,a to je jedna od osobina podjeljene drzave!
Zajebano.
-
hAZNADAR
#283 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Hebiga, ja sam i Bosanac i Bosnjak,.. sad bi kao trebao biti u sukobu sa samim sobom.Connaisseur Karlin wrote:Otkrij nam tajnu,koje su razlike izmedju Bosnjaka i Bosanca? Kako Bosanac osjeti da je Bosnjak?Kikibombona wrote: Ja poznajem veliki broj Bosanaca i Bosnjaka. Tesko ces nekog Bosanaca uvjeriti da nije Bosanac. Stavise, ako izvrsis pritisak, neminovno ces stvoriti kontraefekat. Sve dok on sam ne osjeti da je Bosnjak, od asimilacije nema nista. Ljude treba privlaciti lijepim a ne agresivnim nastupima.
Ocito je da pojam Bosanac razlicito tumacimo.
Znam samo jednu stvar: Kada vatreni Bosnjaci krenu napadati principijelne Bosance i obrnuto a Muslimani se na sve to ibrete - znaj da je u pitanju ista raja.
Ostali narodi nemaju taj problem niti im je jasno o cemu se ovdje radi.
Da li nam je neko bacio kosku ili smo jednostavno nezreli i u procesu homoenizacije - pokazace vrijeme.
Mislim da je najbolje da se ugledamo na neke uspjesne nacije Evrope i naucimo od njih. Nisu pametniji od nas - samo su imali drugaciju historijsku srecu i okolnosti.
- Opetja033
#284 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
fosna2014 wrote:Ja ne negiram mikome nista. Po nacionalnosti su svi oni koji imaju BiH pasos Bosanci i Hercegovci.Opetja033 wrote:Slazem se sa tobom.fosna2014 wrote:Covjece moje je demokratsko pravo da budem ono sto jesam: Bosanac i ne shvatam zbog cega neko misli da ima pravo da meni kaze sta sam ja? Jeste, ja smatram da je BOSANSTVO nesto vece, jace i nad svima! I, u cemu je problem? Jel problem reci da si Bosanac ili Bosanka u svakom smislu te rijeci? Kakva je to demokratija? Ja sam ponosan na to, ono malo sto je obicnom covjeku jos ostalo. Pusti jugonostalgicare. Ja nemam veze stim. I u cemu je problem ako se bivsi Jugosloveni sada nazivaju Bosancima (bar neki)? Mozda se ljudi osjecaju kao Bosanci sigurniji u drzavi BOSNI?![]()
Ne kontam vise fakat poentu u otvaranju ovakvih i slicnih tema. Ne znam sta se zeli sa tim postici.
Licno smatram da je bosanstvo promasena i historijski netacna nacionalna odrednica ali pobogu zar nam je to najveci problem u drzavi? Zapravo zar je to uopce problem? Kada se podvuce crta ipak se radi o jednom narodu koji preferira ovaj ili onaj naziv. Ne poznajem nijednog "Bosanca" koji na "Bosnjake" gleda kao na neki drugi narod i obratno.
Ovako se stvara histerija kao da se 10% Bosnjaka na popisu izjasnilo kao Bosanci. A procenat se krece vjerovatno od 1,5-3% od UKUPNOG broja stanovnika u BiH.
Odvadite malo sa tom histerijom, ne znam koji vam je?
A sada da ti odgovorim vezano za nesto sto si napisao na onoj temi o popisu kada si napisao da je logicno da se etnija postane dio nacije a ne obratno. Do sada je bilo bezbroj diskusija po toj temi, ne znam zasto i ti ponovo nacinjes isto. Mislim da je ova tema prikladnija za odgovor nego ona o popisu.
Ti se drzis jedne definicije termina "nacija" - koja je ispravna ali ne jedina i ne jedina priznata. Dakle uopce se ne radi o univerzalnoj definiciji.
"Nacija" ima vise definicija od kojih je jedna: Etnija = nacija. I ta definicija je prihvacena i ispravna u istoj mjeri kao i tvoja. Ni jedna ni druga nisu kontraverzne samim tim jer ne postoje opceprihvacena i univerzalna definicija tog pojma.
U Spaniji su Katalonci, Baski i drugi priznati kao nacije/nacionalnosti
Skoti u Britaniji takodje.The Constitution is based on the indissoluble unity of the Spanish Nation, the common and indivisible homeland of all Spaniards; it recognizes and guarantees the right to self-government of the nationalities and regions of which it is composed and the solidarity among them all
— Second Article of the Spanish Constitution of 1978
Pogledaj slucaj First Nations u Kanadi:
https://en.wikipedia.org/wiki/First_Nations
Idemo dalje: sta je sa pojmom "nacionalne manjine"? Taj termin nije unikat za nasu regiju. Nije naziv "etnicke manjine" nego "nacionalne manjine".
Dakle tvoja definicija koju zelis nametnuti kao univerzalnu (a nije tako) je samo jedna u nizu definicija. I to definicija koja, po ovome sto sam prilozio a ima toga jos mnogo ukoliko insistiras, itekako stoji na klimavim nogama.
Bosnjaci su nacija a ne samo etnicka grupa. Ukoliko se, sa punim pravom, pozivas na svoje demokratsko pravo - onda trebas i Bosnjacima omoguciti isto.
Bosnjaci su nacija i niko vise nikada Bosnjake nece dovesti u podredjen polozaj naspram njihovih komsija. Ne moze se Srbima i Hrvatima priznavati nacija a Bosnjacima negirati. Pa pobogu Romi su nacija (nacionalna manjina) a Bosnjacima se to negira. Takva vremena su davno prosla. Bosnjaci mogu biti samo ravnopravni sa Srbima i Hrvatima, te ostalim narodima/NACIJAMA u okruzenju.
Dake, vidis da su hijerarhijski Bosanci iznad ostalih. To je meni jako bitno. To je cinjenica i sustina.
Ti samo preskoci preko svega sto sam napisao. Da, naravno da smo svi drzavljani Bosne i Hercegovine. Ali isto to ne negira cinjenicu da smo po nacionalnosti Bosnjaci, Srbi, Hrvati ili ostali.
Ponavljam po milioniti put: ne postoji jedinstvena i opceprihvacena definicija termina "nacija", "nacionalnost", itd.
- Kikibombona
#285 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Sta mislis o ljudima koji dolaze iz katolickog/pravoslavnog kulturnog kruga a izjasnjavaju se kao Bosanci?hAZNADAR wrote:
Hebiga, ja sam i Bosanac i Bosnjak,.. sad bi kao trebao biti u sukobu sa samim sobom.![]()
Znam samo jednu stvar: Kada vatreni Bosnjaci krenu napadati principijelne Bosance i obrnuto a Muslimani se na sve to ibrete - znaj da je u pitanju ista raja.
Da li nam je neko bacio kosku ili smo jednostavno nezreli i u procesu homoenizacije - pokazace vrijeme.
Mislim da je najbolje da se ugledamo na neke uspjesne nacije Evrope i naucimo od njih. Nisu pametniji od nas - samo su imali drugaciju historijsku srecu i okolnosti.
Sta mislis o djeci iz 'mjesovitih brakova' koji se izjasnjavaju iskljucivo kao Bosanci?
Mom dobrom drugu je otac cistokrvni, rasni Bosnjak. Mater mu je 'nako izmiksana, pola Srbin - pola Hrvat. On se izjasnjava kao Bosanac. 'Nako, zestoki Bosanac. Puskom ga ne bi natjerao da bude Bosnjak, ni njega ni njegove burazere.
Sta ti mislis o takvima?
- Opetja033
#286 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Evo da ja odgovorim u svoje ime. Gledam na sve Bosance kao i na Bosnjake: dakle moj je narod u pitanju. Ne poznajem nijednog Bosanca koji na Bosnjake gleda kao na drugi narod i obratno.Kikibombona wrote:Sta mislis o ljudima koji dolaze iz katolickog/pravoslavnog kulturnog kruga a izjasnjavaju se kao Bosanci?hAZNADAR wrote:
Hebiga, ja sam i Bosanac i Bosnjak,.. sad bi kao trebao biti u sukobu sa samim sobom.![]()
Sta mislis o djeci iz 'mjesovitih brakova' koji se izjasnjavaju iskljucivo kao Bosanci?
Mom dobrom drugu je otac cistokrvni, rasni Bosnjak. Mater mu je 'nako izmiksana, pola Srbin - pola Hrvat. On se izjasnjava kao Bosanac. 'Nako, zestoki Bosanac. Puskom ga ne bi natjerao da bude Bosnjak, ni njega ni njegove burazere.
Sta ti mislis o takvima?
Jbt stvari se ovdje postavljaju kao da je u pitanju diskusija medju Asircima/Sirjacima (Assyrians/Syrians) gdje su po pitanju imena podjeljeni maltene bare-bare a ne o slucaju gdje se ljudi koji se izjasnjavaju kao "Bosanci, Bosanci i Hercegovci, itd" maltene svedeni na nivo statisticke greske.
I ovaj popis je pokazao da su Bosnjaci plebiscitarno prihvatili bosnjastvo i tu je kraj price.
Svaka diskusija po ovom pitanju je totalno nebitna. A pogotovo mi nema logike kada dolazi iz bosnjackih krugova.
- fosna2014
#287 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
@Opetja
Nacionalnost oznacava pripadnost jednoj drzavi. Ne pravi se pametan tamo gdje nisi.
Nacionalnost oznacava pripadnost jednoj drzavi. Ne pravi se pametan tamo gdje nisi.
- madner
#288 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Zar se nisu samobanovali ove sto ne mogu ni firmu otvoriti u BiH a bavili bi se krupnijim pitanjima? 
- Opetja033
#289 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
fosna2014 wrote:@Opetja
Ne provaljuj se molim te.
Ponavljam ti po hiljaditi put: ne postoji neka opceprihvacena i univerzalna definicija termina "nacija" i "nacionalnost". Procitaj primjere koje sam ti dao, dokazujem ti dakle da nisi u pravu.
Ili je vrhunac tvoje diskusije i argumentacije u potpunosti zanemariti sve sto neko napise i samo nastaviti lupetati po svom? To i nije bas neki dokaz visoke inteligencije
Na kraju krajeva pogledaj sta je frajer koji zastupa istu definiciju kao i ti napisao na drugoj temi. Frajer koji je ocito malo vise nacitan od tebe pa ne piskara ovakve nebuloze.
derion wrote:Slažem se s tobom da postoji više definicija termina "nacija". Ja sam se bavio kraće vrijeme s ovom terminološkom problematikom, doduše sa skandinavske (akademske) pozicije.
Ja sam, lično, pristalica definisanja nacije na način na koji ti, očigledno, nisi.Znači, smatram da u sklopu jedne državne tvorevine uglavnom postoji jedna nacija, tj. grupacija ljudi, koji u velikoj mjeri definišu svojim postojanjem tu tvorevinu. S toga, imamo npr. Amerikance kao naciju, ali mnoštvo drugih grupacija, koje bi neko nazvao etničke grupe, manjine, narodi ili narodnosti. Po meni je svako korištenje termina npr. (Native Americans as nations) ili neka druga jednostavno terminološko preuveličavanje, koje nosi neke druge konotacije i nema puno veze sa stvarnim shvatanjem pojma nacije. U biti, radi se o plemenskim nacijama, kako ih često i definišu u službenim dokumentima SAD-a.
Što se tiče Bosne i Hercegovine, svi državljani ove zemlje su dio bh. nacije (tj. Bosanci i Hercegovci, mada iz historijskih razloga ne volim ovaj dodatak u imenu zemlje, ali šta je, tu je - to nam je trenutno stanje). U toj Bosni i Hercegovini, isto iz historijskih razloga, političkih igara i međunarodnih peripetija, imamo stanje: narode Bošnjake, (bh.) Srbe i (bh.) Hrvate i druge (i ne postoji narod ili nacija Ostali, kako se često implicitno voli isticati taj termin u našim medijima). I oni ne mogu biti nacije, naravno u mojoj optici, jer poistovjećujem nacije sa državom, te da ovi narodi nemaju svoje države u okvirima Bosne i Hercegovine (mada će neko zlonamjerno ili šeretski tvrditi da možda i imaju).
Ista je stvar i u npr. Srbiji (Srbi kao narod) tamo nisu nacija (mada jesu noseći/konstitutivni narod te srbijanske nacije, kao većinski narod), to su Srbijanci (znači, i Srbi, i Sandžaklije, Hrvati, Mađari, Romi itd.). E, to je sada malo komplikovano sa stajališta srpskog jezika, jer koliko znam, oni jezički poistovjećuju narod Srbe sa srpskom nacijom, pa su im svi Srbi (bilo da se radi o vojvođanskom Hrvatu, Mađaru ili Romu). Zato oni nemaju (ispravite me ako griješim) opšteprihvaćen izraz Srbijanac, a trebali bi, jer nisu svi državljani Srbije Srbi (u etničkom smislu), ali zato jesu svi ti državljani dio srbijanske nacije. Naravno, ovo govorim sa stajališta bosanskog jezika, a oni u Srbiji, naravno, sami odlučuju kako će jezički definisati svoje termine.
Ali, dobro, teško je doći do koncenzusa po ovome pitanju, jer postoje različite definicije, čak i u akademskom svijetu. Postoji npr. veza nacije i državljanstva (kojem se ja pridružujem), a postoji npr. veza nacije i npr. zamišljene zajednice itd. Znači, imamo shvatanje nacije po principu jus soli, tj. vezanje nacionalnosti za zemlju i princip jus sanguinis, tj. povezivanje krvnog prava i pripadnosti jednoj naciji itd.
Po meni, ne prihvatam tvrdnje da pojam nacija je stariji od cca. 150 godina, kada su se počele javljati moderne nacionalne države, ali to široka tema, koja pomalo odudara od ove.
Da te malo naucim osnovama diskusije:
1) Ti izneses jednu tvrdnju i argumente
2) Suprotna strana iznese suprotnu tvrdnju i argumente
3) Ti pobijas njihove argumente
Je li tesko? Do sada ti nisi uspio iznijeti nijedan jedini argument, samo ponavljas jednu te istu floskulu - u vidu jedne prostoprosirene recenice - svo vrijeme.
I treba neko da te uzme za ozbiljno po ovom pitanju?
- fosna2014
#290 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Opetja033 wrote:fosna2014 wrote:@Opetja
Nacionalnost oznacava pripadnost jednoj drzavi. Ne pravi se pametan tamo gdje nisi.![]()
![]()
![]()
Ponavljam ti po hiljaditi put: ne postoji neka opceprihvacena i univerzalna definicija termina "nacija" i "nacionalnost". Procitaj primjere koje sam ti dao, dokazujem ti dakle da nisi u pravu.
Ili je vrhunac tvoje diskusije i argumentacije u potpunosti zanemariti sve sto neko napise i samo nastaviti lupetati po svom? To i nije bas neki dokaz visoke inteligencije![]()
Na kraju krajeva pogledaj sta je frajer koji zastupa istu definiciju kao i ti napisao na drugoj temi. Frajer koji je ocito malo vise nacitan od tebe pa ne piskara ovakve nebuloze.
derion wrote:Slažem se s tobom da postoji više definicija termina "nacija". Ja sam se bavio kraće vrijeme s ovom terminološkom problematikom, doduše sa skandinavske (akademske) pozicije.
Ja sam, lično, pristalica definisanja nacije na način na koji ti, očigledno, nisi.Znači, smatram da u sklopu jedne državne tvorevine uglavnom postoji jedna nacija, tj. grupacija ljudi, koji u velikoj mjeri definišu svojim postojanjem tu tvorevinu. S toga, imamo npr. Amerikance kao naciju, ali mnoštvo drugih grupacija, koje bi neko nazvao etničke grupe, manjine, narodi ili narodnosti. Po meni je svako korištenje termina npr. (Native Americans as nations) ili neka druga jednostavno terminološko preuveličavanje, koje nosi neke druge konotacije i nema puno veze sa stvarnim shvatanjem pojma nacije. U biti, radi se o plemenskim nacijama, kako ih često i definišu u službenim dokumentima SAD-a.
Što se tiče Bosne i Hercegovine, svi državljani ove zemlje su dio bh. nacije (tj. Bosanci i Hercegovci, mada iz historijskih razloga ne volim ovaj dodatak u imenu zemlje, ali šta je, tu je - to nam je trenutno stanje). U toj Bosni i Hercegovini, isto iz historijskih razloga, političkih igara i međunarodnih peripetija, imamo stanje: narode Bošnjake, (bh.) Srbe i (bh.) Hrvate i druge (i ne postoji narod ili nacija Ostali, kako se često implicitno voli isticati taj termin u našim medijima). I oni ne mogu biti nacije, naravno u mojoj optici, jer poistovjećujem nacije sa državom, te da ovi narodi nemaju svoje države u okvirima Bosne i Hercegovine (mada će neko zlonamjerno ili šeretski tvrditi da možda i imaju).
Ista je stvar i u npr. Srbiji (Srbi kao narod) tamo nisu nacija (mada jesu noseći/konstitutivni narod te srbijanske nacije, kao većinski narod), to su Srbijanci (znači, i Srbi, i Sandžaklije, Hrvati, Mađari, Romi itd.). E, to je sada malo komplikovano sa stajališta srpskog jezika, jer koliko znam, oni jezički poistovjećuju narod Srbe sa srpskom nacijom, pa su im svi Srbi (bilo da se radi o vojvođanskom Hrvatu, Mađaru ili Romu). Zato oni nemaju (ispravite me ako griješim) opšteprihvaćen izraz Srbijanac, a trebali bi, jer nisu svi državljani Srbije Srbi (u etničkom smislu), ali zato jesu svi ti državljani dio srbijanske nacije. Naravno, ovo govorim sa stajališta bosanskog jezika, a oni u Srbiji, naravno, sami odlučuju kako će jezički definisati svoje termine.
Ali, dobro, teško je doći do koncenzusa po ovome pitanju, jer postoje različite definicije, čak i u akademskom svijetu. Postoji npr. veza nacije i državljanstva (kojem se ja pridružujem), a postoji npr. veza nacije i npr. zamišljene zajednice itd. Znači, imamo shvatanje nacije po principu jus soli, tj. vezanje nacionalnosti za zemlju i princip jus sanguinis, tj. povezivanje krvnog prava i pripadnosti jednoj naciji itd.
Po meni, ne prihvatam tvrdnje da pojam nacija je stariji od cca. 150 godina, kada su se počele javljati moderne nacionalne države, ali to široka tema, koja pomalo odudara od ove.
Je li tesko? Do sada ti nisi uspio iznijeti nijedan jedini argument, samo ponavljas jednu te istu floskulu - u vidu jedne prostoprosirene recenice - svo vrijeme.
Dobro, ja sam onda po drzavljanstvu Bosanac i Hercegovac.
Ali sta sam po nacionalnosti? Sta je Sandzaklija po nacionalnosti? Bosanac i Hercegovac?
Ne das ti sebi reci nista.
Kaze Obama: Obracam se cijeloj naciji.
Kaze Bakir: Obracam se cijelom drzavljanstvu.
-
BAK-eV
#291 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Ono sto je jos zloupotreba jeste Vase koristenje hrvatskog jezika (zlouporaba) u nazivu ove teme.SaraFina wrote:Nijedna riječ osim možda riječi genocid, ne zloupotrebljava se toliko poput "bosanstva". Nekome je biti Bosanac regionalna odrednica, a u nacionalnom smislu se izjašnjava Bošnjakom, što je sasvim legitimno. Riječ Bošnjak kod " urbane raje" povezuje se isključivo sa pripadnošću stranki SDA pa se " urbani" svim silama trse odvojiti i dokazati svoju kosmopolitsku pripadnost " bosanstvu". Medjutim, tu " ekskluzivnost" kojom se diče iskorištavaju u pogrešne svrhe. Bukvalno je zloupotrebljavaju. Biti Bosanac postalo je vecini sinonim za jugonostalgiju, da ne kažem orjunu. Po mom mišljenju i jugonostalgija pa i "orjunašenje orjunaša" je legitimno, no ne treba to prikazivati pod krinkom nekog patriotizma i pripadnosti BiH. Dakle ne mozeš se izjašnjavati a i ne moraš Bosancem, da bi prikrio svoja politička uvjerenja ili motive.. Na forumu smo i anonimnost je svima zagarantirana. Argumenti u prilog tezama Bosanaca većinom su prikriveni..iz već detektiranih razloga
Recimo jezik se zove bosanski, te je u tom smislu logično da se i pripadnost naciji označava isto.
Dok s druge strane kad je povijest dalja u pitanju, na našim prostorima su odvajkada živjeli Bošnjaci.
Itd, itd
Ono što je meni i vjerovatno još nekima sporno jeste upravo ta zloupotreba riječi. Živimo u demokratskoj državi i niko od nas nema potrebe svoja politička uvjerenja, težnje, snove ili mokre želje maskirati i prodavati pod nekom krinkom nazovi patriotizma.
BiH se odvojila od EX Jugoslavije u krvi i hiljadama prognanih, ubijenih i silovanih.
Ako neko želi i dalje osjećati pripadnost državi koja se raspala na takav jedan način to je njegova slobodna volja. No deklarirati se Bosancem i uzimati ekskluzivnost na taj naziv, zarad nakaradnih i prikriveni političkih ideja ( jugoslavenstva-jugonostalgije) je moralno nedopustivo.
Ne može se zastupati ideja neke trule Jugoslavije nakon svih žrtava pod " alibijem".
Bosanci i Bosanske, bosanski i Bosanstvo su riječi koje ne bi trebali zloupotrebljavati, mada nažalost niko nikom ne može osporiti pravo na to. No nadam se da će ovaj post i tema poslužiti u razgraničavanju nekih pojmova. ZLoUpo trijebljenih/zlouporabljenih.
Time se bosanstvu na silu pripisuje pripadnost hrvatskoj naciji, sto nije nikada bilo.
- ABH017
#292 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Po ovome su ti 99% Bošnjaka, Bosanci (a tako se i osjećaju). Kod druga dva naroda procenat je, na žalost, obrnuto proporcionalan. Iako mislim da je došlo do zasićenja sa podjelama u narodima, političari kurve ih konstantno prepadaju sa onim drugim.Kikibombona wrote:Hipoteticka postavka. Ne znam nijednog Bosanca da je prebjegao u bosnjacki tabor i obratno.Connaisseur Karlin wrote:Otkrij nam tajnu,koje su razlike izmedju Bosnjaka i Bosanca? Kako Bosanac osjeti da je Bosnjak?Kikibombona wrote: Ja poznajem veliki broj Bosanaca i Bosnjaka. Tesko ces nekog Bosanaca uvjeriti da nije Bosanac. Stavise, ako izvrsis pritisak, neminovno ces stvoriti kontraefekat. Sve dok on sam ne osjeti da je Bosnjak, od asimilacije nema nista. Ljude treba privlaciti lijepim a ne agresivnim nastupima.![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#293 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Znaci nista od primjenjivanja tog vaseg iskustva i znanja, bas steta 
- Opetja033
#294 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Nije istina da ja sebi ne dam nista reci. Fazon je u tome sto sam alergican na arogantne i tvrdoglave stavove bez pokrica.fosna2014 wrote:Opetja033 wrote:fosna2014 wrote:@Opetja
Nacionalnost oznacava pripadnost jednoj drzavi. Ne pravi se pametan tamo gdje nisi.![]()
![]()
![]()
Ili je vrhunac tvoje diskusije i argumentacije u potpunosti zanemariti sve sto neko napise i samo nastaviti lupetati po svom? To i nije bas neki dokaz visoke inteligencije![]()
Dobro, ja sam onda po drzavljanstvu Bosanac i Hercegovac.![]()
Ali sta sam po nacionalnosti? Sta je Sandzaklija po nacionalnosti? Bosanac i Hercegovac?![]()
Ne das ti sebi reci nista.
Kaze Obama: Obracam se cijeloj naciji.
Kaze Bakir: Obracam se cijelom drzavljanstvu.
Ne, ti si Bosanac i Hercegovac po nacionalnosti i drzavljanstvu - jer jedna od definicija termina "nacija" ti to omogucava.
Ja sam Bosnjak po nacionalnosti - jer jedna od definicija termina "nacija" mi to omogucava.
I jedan i drugi termin su opceprihvaceni jer ne postoji univerzalna definicija "nacije". Obje definicije su podjednako legalne i legitimne.
Pristalice jedne definicije udaraju na slabe tacke one druge i smatraju da je njihova ispravna a druga problematicna iz ovog ili onog razloga - ali niko ozbiljan ne moze osporiti validnost druge definicije.
I sve ovo sto si ti nabrojao kroz zajebanciju ukazuje upravo na problematicnost i kompleksnost tog pitanja koje se ne moze obuhvatiti jednom prostoprosirenom recenicom.
Sandzaklije su po nacionalnosti Bosnjaci. Nisu valjda Srbi? Ili ti tvrdis da su Srbi i Madjari u Vojvodini? Albanci u Presevskoj dolini? Ista nacija a nemaju nista zajednicko osim granica. Nije zajednicki ni jezik, ni kultura, ni tradicija, ni vjera. Samo je komad papira, tj pasos, zajednicki. Ako su svi Srbi (shvatas i sam koliko suludo to zvuci a ne postoji srbijanska nacija) onda je u potpunosti nebitan termin "nacionalna manjina". Kategorija nacionalnih manjina nije ogranicena samo na prostor bivse nam drzave, to je termin koji je poznat sirom Europe.
Sta je sa nasim ljudima koji imaju dvojna drzavljanstva? Po nacionalnosti i Svedjani i Bosnjaci i Bosanci i Hercegovci?
I da opet podvucem crtu: ukazujem na nelogicnosti definicije koju ti zastupas ali je smatram legitimnom koliko je i moja. Samim tim smatram posve legitimnim da se ti izjasnjavas kao Bosanac i Hercegovac. A da uopce ne ulazim jos u moralni dio, tj da se svako ima pravo izjasniti onako kako se osjeca.
I onda ja ne dam sebi nista reci.
- madner
#295 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Pored toga sam i po nacionalnosti Zeljin manijak.
Drzavljanstvo i nacionalnost su usko povezani, ovdje se ljudi pravo da jedno nema blage veze sa drugim. Ma to je samo papir, ali to sto se ja osjecam kao Marsovac-Njemac je bitno.
Drzavljanstvo i nacionalnost su usko povezani, ovdje se ljudi pravo da jedno nema blage veze sa drugim. Ma to je samo papir, ali to sto se ja osjecam kao Marsovac-Njemac je bitno.
- fosna2014
#296 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Znam samo da Sandzaklije pripadaju srpskoj naciji jer su gradjani Srbije. Ne mogu nikako pripadati bosanskohercegovackoj naciji.
- cyprus
#297 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Irelevantno pitanje... RS je dio Bosne i Hercegovine... Sandžak (srbijanski dio) je dio Srbije... Separisanje bilo jednog, bilo drugog dijela ulazi u istu kategoriju...ABH017 wrote:Kako je nastala RS, i šta predstavlja Sandžak?cyprus wrote:Sad će ti biti odgovoreno da je to tako normalno... Dočim se istim ljudima kojima je to normalno diže kosa naglavi kad neko kaže Republika Srpska i Bosna i Hercegovina_BataZiv_0809 wrote:Smeta li ti, bolje receno jesi li primijetio uopste, da kad npr. bivsi reis cestita Bajram, on nabraja poimenice drzave gdje muslimani obitavaju i redovno odvoji Srbiju i Sandzak?
Miješaš, ne jabuke i kruške, već kanalizacione cijevi sa izvorom čiste vode. I nisam se tome od tebe nadao, al' et'. Svako na kraju pokaže pravo lice.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#298 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Kako ovo konspirativno zvuci
Ljudi se ufurali u ulogu Herkul Poiroa
Kipre pada ti krinka

Ljudi se ufurali u ulogu Herkul Poiroa
Kipre pada ti krinka
- Opetja033
#299 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Naravno, ako se tako osjecas. Sloboda izbora je kljucna stvar u svemu.madner wrote:Pored toga sam i po nacionalnosti Zeljin manijak.![]()
To vazi za nacionalne drzave, sta je sa multinacionalnim drzavama? Oba boldirana termina se koriste u zvanicnim dokumentima, dakle uopce nisu sporni.madner wrote:Drzavljanstvo i nacionalnost su usko povezani, ovdje se ljudi pravo da jedno nema blage veze sa drugim. Ma to je samo papir, ali to sto se ja osjecam kao Marsovac-Njemac je bitno.
Sta je sa dvojnim drzavljanstvima? Sta je sa ljudima koji nemaju drzavljanstvo nijedne zemlje? Po nacionalnosti su - nista?
Ja se mogu sloziti sa tobom da je drzavljanstvo jedan od segmenata ove vrlo komplicirane price. Ali isto tako je i etnicka pripadnost dio price, ne izmisljam ja toplu vodu niti tvrdim da vadim iz rukava rijesenje.
Jbt akademske zajednice globalno pisu doktroske disertacije na ovu temu a neko bi da je rijesi u dvije recenice.
- Opetja033
#300 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
I opet tifosna2014 wrote:Znam samo da Sandzaklije pripadaju srpskoj naciji jer su gradjani Srbije. Ne mogu nikako pripadati bosanskohercegovackoj naciji.
Ne, Sandzaklije pripadaju bosnjackoj naciji.
Je li ti ozbiljno tvrdis da su Bosnjaci, Albanci i Madjari u Srbiji zapravo Srbi i pripadnici srpske nacije? To ti ozbiljno? Navedi mi molim te stav nekoga iz akademske zajednice ko zastupa to misljenje (a da nije pristalica velikosrpske ideologije, da se razumijemo)? Ovako, uz duzno postovanje, ali tvoje misljenje bez adekvatnih dokaza i argumenata ne vrijedi puno.
Cemu onda vijeca nacionalnih manjina u Srbiji? Cemu onda vijeca nacionalnih manjina u Hrvatskoj ako su svi Hrvati?